Vlierbloesemsiroop
Ingredienten
- Vlierbloesems
- Water
- Suiker (zie voor de hoeveelheid het recept)
- citroenzuur of citroensap
Details
(16 beoordelingen)
Bron: Okke van Amerongen
Voorbereiding:
15 minuten
Kooktijd:
45 minuten
Totale tijd:
60 minuten
Soort keuken:
Mengelmoes
Vlierbessen zijn erg lekker (bijvoorbeeld in jam en likeur) maar de bloesem van de vlier is ook heerlijk.
Dit is het allereerste recept dat ik van vlierbloesemsiroop maakte. Het is heerlijk en makkelijk en een traditioneel recept. En hier elk jaar een succes want het is lekker in desserts of in andere inmaak als jam of gelei. Maar ook lekker in een glas koud water, al dan niet met bubbels, of in tonic, je kunt er waterijsjes van maken (door 1 deel siroop te mengen met 2 delen water en dat in vormpjes in te vriezen), over een fruitsalade, etc.
Ik heb ondertussen een pagina geschreven over Vlierbloesem. En ondertussen heb ik al heel vaak geëxperimenteerd met andere vlierbloesemsirooprecept. In de lijst met inmaakrecepten kun je nu dus ook vlierbloesemsiroop met riesling en citroen vinden, vlierbloesemsiroop met rabarber en citroen, vlierbloesemsiroop met limoen en munt, etc.. Kijk vooral even in de lijst met andere vlierbloesemsirooprecepten want ze zijn allemaal net weer een beetje (maar overduidelijk) anders (soms zuurder, soms met een vleugje bitter, soms juist extra geurig, etc.), maar allemaal op hun eigen manier lekker!!
Instructies
Stap 1: 24 uur van tevoren
Doe de bloemen die je plukt in een pan en druk ze stevig aan, voeg net zoveel water toe dat de bloemen precies onder water staan (leg desnoods een bord op de bloemen zodat ze onder water blijven, maar liever niet meer water toevoegen, want dat maakt de smaak minder geconcentreerd). Doe er eventueel wat lekkers bij, iets dat past bij de bloemige en honingachtige smaak van de vlierbloesem. Dat kan een stokje kaneel zijn, of een paar plakjes gember, wat anijszaden, een paar schijfjes citroen of wat je dan ook lekker vindt. Maar niet teveel natuurlijk, de vlierbloesem moet wel het belangrijkste element zijn in de siroop. Zelf heb ik in dit recept een sinaasappel in plakken erbij gedaan. Laat dit 24 uur op een koele plaats staan.
Stap 2: Na 24 uur
Zeef de bloemen uit het water (de bloemen kun je nu weggooien want die gebruikt je niet meer). Zeef het vlierbloesemwater nog een keer, maar nu door een schone theedoek of zakdoek of kaasdoek. Na de 2e keer zeven (door heel fijn gewoven materiaal) krijg je een iets geelachtig geurig sap.
Stap 3: Koken
Zet een pan op het vuur. Meet de hoeveelheid sap af en doe dat in de pan. En doe er dan op 1 liter sap 1250 gram suiker bij. En je kunt 25 gram citroenzuur (E 330) toevoegen (dat kun je vaak in een Marokkaanse winkel of een toko vinden). Zelf gebruik ik liever geen citroenzuur maar werk ik liever met natuurlijke ingrediënten, ik vervang het citroenzuur door het sap van 2 citroenen. Breng sap, suiker en citroen aan de kook. Vergeet niet af en toe te roeren, anders kan de dikke laag suiker op de bodem aanzetten. Maak ondertussen flesjes of potjes met een schroefdeksel schoon door ze goed af te wassen en daarna een halve minuut onder te dompelen in kokend water.
Stap 4: Bottelen
Ondertussen is de suiker en citroen opgelost in het sap. Giet de kokendhete siroop in de schone, hete flessen/potten en sluit ze goed af. Keer ze om en zet ze (als dat mogelijk is ondersteboven neer tot ze afgekoeld zijn, dan trekken ze vacuüm en kun je ze ongeveer een jaar bewaren. Bij flessen kan dat niet maar uiteindelijk trekken die ook wel vacuüm. Ik draai de flessen in de eerste minuten een paar keer een paar seconden om (mocht er toch een bacterie in fles of aan de binnenkant van de dop hebben gezeten, dan zal die dood gaan doordat de nog kokendhete siroop ook bovenin de fles en de binnenkant van de dop raakt).