Vijgenchutney
Ingredienten
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 1 grote rode ui
- een stukje verse gember van 2 centimeter
- 120 gram bruine basterdsuiker
- 125 ml appelazijn
- 1 citroen
- 100 gram rozijnen
- 1,5 theelepel mosterdzaad
- 1 klein kaneelstokje
- Zout en peper naar smaak
- Snufje gemalen kruidnagel
- Snufje chilipeper
- 450 gram verse vijgen (schoon gewogen)
Details
(4 beoordelingen)
Bron: Culy
Voorbereiding:
15 minuten
Kooktijd:
30 minuten
Totale tijd:
45 minuten
Soort keuken:
Mengelmoes
Dit is een heerlijke chutney! Het is chutney zoals chutney hoort te zijn; zoet en zout, fris en zuur, pittig en kruidig. Het is geen chutney uit India die je bij rijstgerechten eet, daar is ze te mild voor. Wij vinden deze chutney heerlijk bij een kaasplankje of bij koud vlees of kip. Maar eten ook graag een schepje op een broodje kaas.
Je kunt de chutney zo hartig en pittig maken als je zelf wilt, proef vooral tussendoor en voeg eventueel nog wat zout of peper of azijn of suiker toe. Ik maakte van dit recept uiteindelijk 2 potjes van 250 gram.
Instructies
Stap 1: Voorbereiden
Pel en snipper de ui. Schil en rasp de gember. Snijd de vijgen zonder steeltjes in stukjes (al dan niet met schil, ik vind zonder schil lekkerder maar met schil mag ook). Boen de (bio) citroen schoon onder stromend water en rasp de schil met een fijne rasp (alleen het geel want het wit is bitter). Pers de citroen vervolgens uit.
Stap 2: Bakken
Verwarm de olie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de gesnipperde rode ui toe en bak dit al roerend 5 tot 10 minuten tot ze glazig (maar dus niet bruin) zijn.
Stap 3: Sudderen
Voeg dan alle resterende ingrediënten toe, behalve de vijgen. Laat dit mengsel ongeveer twintig minuten sudderen. Voeg dan de vijgen toe en laat die op laag vuur nog 15 tot 20 minuten mee koken. Roer regelmatig en zorg dat de chutney niet aan kan zetten. Voeg eventueel een klein beetje water toe als de chutney te droog dreigt te worden. Vergeet niet om het kaneelstokje te verwijderen voor de chutney de potjes in gaat.
Stap 4: Inmaken
Maak, terwijl de chutney zachtjes kookt, de potten en deksels schoon, met soda en kokendheet water. Spoel de potten na met kokendheet water en laat dat water in de potten en deksels staan tot de chutney goed is. Giet potten en deksels dan leeg en vul ze met de kokendhete chutney. Draai de deksels op de potjes en zet ze ondersteboven om af te koelen en vacuüm te trekken. Laat enige weken staan voor je gaat proeven, zo kunnen de smaken zich goed mengen. Vacuüm potten zijn minimaal een jaar houdbaar, als een potje eenmaal open is bewaar je die in de koelkast en maak je binnen enkele weken leeg (en gebruik uiteraard altijd een schoon lepeltje als je wat chutney wilt pakken).