Tomaten-paprika-ketchup 2.0
Ingredienten
- Tomaten en paprika's in een verhouding van 2/3e tomaten en 1/3e paprika's
- 1 kleine ui per ongeveer 1 kilo tomaten/paprika's samen
- 1 of 2 chilipepers (afhankelijk van hoe pittig je het wilt, ik heb het mild gehouden met 1 kleine jalapeñopeper)
- 1 eetlepel olijfolie per 1 kilo tomaten/paprika's samen
- Per liter tomatensaus die je overhoudt na het roosteren en zeven:
- 100 cc azijn (ik gebruikte kruidenazijn van Tromp & Rueb)
- 75 gram suiker
- 1 volle theelepel zout
- 1 theelepel mosterdpoeder
- 0,5 theelepel vers gemalen zwarte peper
- 1 theelepel gemberpoeder
- 2 theelepels maïzena
- 2 takjes verse selderij
- 2 takjes verse dragon
- 50 cc vers citroensap
Details
(2 beoordelingen)
Bron: Diana
Voorbereiding:
60 minuten
Kooktijd:
30 minuten
Totale tijd:
90 minuten
Soort keuken:
Mengelmoes
1 liter saus die overblijft na het roosteren en zeven leverde hier na de toevoegingen en inkoken uiteindelijk 4 potjes van ongeveer 225 gram ketchup op.
Ik plaatste op mijn website al eens een recept van ketchup van geroosterde tomaten, daar is niks mis mee hoor, we hebben die met veel plezier gemaakt en opgegeten. Maar aan de hand daarvan bedacht ik wel wat ik zou kunnen verbeteren. Één minpuntje van dat recept vond ik de dunheid van die saus, ook als je die inkookt, het blijft toch een soort dikke ongebonden tomatensoep, niet zo glanzend en gebonden als ketchup uit de winkel. Dat ongebonden maakt het misschien dan wel wat natuurlijker, kijk vooral even bij dat recept voor meer informatie.
En dus experimenteerde ik wat en bedacht aan de hand van dat recept deze versie. En nog iets; ik oogstte zoveel paprika’s dat ik bedacht dat het ook lekker zou kunnen zijn om die in de ketchup te verwerken. En dat blijkt inderdaad wat extra geroosterde smaak, kruidigheid en een zoetje te geven. En iets wat ik eens ergens in een recept las en hier gebruikte: azijn heeft een heel andere zuurheid dan citroen, juist de combinatie van die 2 vinden we in dit recept erg lekker; het zuur is zacht en toch ook fris en scherp.
Wij vinden dit tot nu toe de lekkerste ketchup die ik maakte maar ik weet ook dat er mensen zijn die meer van zoet of juist meer van zuur houden, ik kan je adviseren om bij het maken van de ketchup niet alle suiker in één keer toe te voegen maar dat in delen te doen en tussendoor even te proeven zodat je het zo zoet of juist niet zoet kunt maken als je zelf wilt.
Tot slot: hoeveelheden tomaten, paprika, ui en chilipeper zijn lastig te bepalen want sommige tomaten zijn sappiger of juist droger/vleziger, sommige paprika’s hebben een dikke vruchtwand en leveren meer massa op dan dunwandige paprika’s. Het makkelijke aan dit recept is: je maakt het per liter sap/saus die je na het roosteren en zeven overhoudt, dus je kunt aan de hand van de hoeveelheid zelf uitrekenen hoeveel ketchup je wilt maken. En ook: je kunt uiteraard ook wat variëren met kruiden naar smaak.
p.s.: ik maakte dit recept in 2020 voor het eerst, houdbaarheid en smaak na verloop van tijd moet ik uiteraard nog wel testen. Ik heb zelf 25 potjes gemaakt en laat hier in de komende 12 maanden weten hoe het verloopt. Edit: 31 juli 2021: De ketchup is nu bijna 1 jaar oud en ik heb nog 2 potjes op zolder staan. Deze week maakte ik er één open en de ketchup is zeker nog net zo lekker als toen ik die vorig jaar maakte (ze is iets donkerder van kleur geworden maar nog net zo prettig licht gebonden als bij het inmaken). Dus zeker een jaar houdbaar zondernoemenswaardig kwaliteitsverlies.
Instructies
Stap 1: Voor de basissaus
Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak de tomaten schoon: was ze, verwijder kroontjes en snijd in stukken. Maak de paprika's en het pepertje schoon; was ze, snijd open en verwijder zaden en zaadlijsten en snijd in stukken. Pel de ui en snijd in stukjes. Meng de groenten met de eetlepel olijfolie en spreid de groenten uit over een bakplaat. Rooster de groenten ongeveer 45 tot 50 minuten in de oven, tot er wat zwarte plekjes op de tomaten/paprika's/uien verschijnen zoals je op de foto kunt zien. Haal de bakplaat uit de oven en laat enigszins afkoelen. Draai de groenten door de passe-vite (draaizeef) of pureer ze met een staafmixer en zeef het daarna. Uiteindelijk houd je een vrij dunne tomaten-paprikasaus over. Meet hiervan 1 liter af, van die hoeveelheid maak je vervolgens deze ketchup. Bij meer oogst en saus kun je makkelijk een veelvoud van dit recept uitrekenen/maken.
Stap 2: Koken
Doe de afgemeten liter tomaten-paprikasaus in een pan. Voeg de takjes selderij en dragon toe, en het mosterdpoeder, gember, zwarte peper, zout, en zet op het vuur en breng aan de kook. Meng de maizena met wat azijn tot een glad papje en voeg dat samen met de rest van azijn en het citroensap toe. Kook dit onder regelmatig roeren ongeveer 30 minuten, tot het de gewenste dikte krijgt. Verwijder de takjes selderij en dragon. Voeg tot slot de suiker toe, in delen, en proef wanneer je de ketchup zuur maar ook zoet genoeg vindt. Wij vonden 75 gram suiker op 100 cc azijn een goede verhouding maar het heeft ook veel te maken met de zoetheid van de tomaten en paprika's. Je mag uiteraard eventueel ook nog wat meer suiker toevoegen
Stap 3: Inmaken
Maak, terwijl de ketchup inkookt en indikt ondertussen de potjes en deksels schoon, met soda en kokendheet water. Spoel ze na met kokendheet water en laat dit hete water in de potjes en deksels staan tot je de potjes gaat vullen. Als je de suiker heb toegevoegd en de ketchup nog even hebt gekookt tot de suiker is opgelost en de ketchup de juiste dikte heeft giet dan het hete water uit de potjes en deksel en vul de potjes met de kokendhete ketchup, sluit direct goed af en laat het ondersteboven afkoelen en vacuüm trekken. Een geopend potje bewaar je in de koelkast en maak je binnen enkele weken op, gebruik uiteraard altijd een schoon lepeltje als je wat ketchup wilt nemen.