Sambal idjoe
Ingredienten
- 400 gram onrijpe (groene) pepers, zonder zaden
- 6 sjalotten
- 3 tenen knoflook
- 3 schijfjes djahé (gember)
- 3 eetlepels neutrale olie (zoals zonnebloem of arachide)
- 1 x 1 centimeter trassi
- 4 eetlepels pindakaas
- 4 eetlepels stroop
- 3 eetlepels sojasaus
- sap van 1 limoen
- zout
Details
(6 beoordelingen)
Bron: Boek Inmaken met of zonder magnetron
Voorbereiding:
10 minuten
Kooktijd:
35 minuten
Totale tijd:
45 minuten
Soort keuken:
Indonesië
Wat grappig. Ik vond dit leuke recept in het genoemde boek van Sonja van de Roer en Elisabeth Bakker. Het was in 1993 het allereerste inmaakboek dat ik kocht (er volgenden er daarna nog vele :-)). Ik heb heel veel recepten uit het boek gemaakt, bijvoorbeeld ook dit recept van cherrytomaten in zoetzuur.
In 2022 wilde ik ook weer eens een sambal van onrijpe groene tomaten maken, maar dan weer eens een ander recept. Bij het zoeken op internet kwam ik erachter dat het sambal ijo heet. En ijo betekent dan niets anders dan ‘groen’. Daar komt dus de naam sambal idjoe vandaan, een fonetische vorm van sambal ijo :-).
Zoals altijd bestaan er enorm veel regionale recepten van sambal, zo ook van sambal ijo, soms met ansjovis, soms met groene tomaten, etc.. Deze lijkt me wat ‘verwesterd’, door het gebruik van pindakaas en stroop (wellicht waren dat oorspronkelijk geroosterde pinda’s en gula djawa, maar in in 1994 waren dat soort ingrediënten nog niet zo makkelijk verkrijgbaar als nu :-)).
Hoe dan ook, het is een leuk en lekker recept, en heel handig voor de oogst van de laatste onrijpe pepers in de herfst.
Instructies
Stap 1: Voorbereiding
Pel/schil sjalotten, djahé en knoflook en hak ze samen met de pepers (zonder zaden) fijn (mag ook in een keukenmachine).
Stap 2: Bakken
Verhit de olie in een pan en doe het fijngehakte mengsel erbij. Schep alles goed om en laat het zachtjes fruiten en garen, ongeveer 20 minuten. Voeg dan de pindakaas, stroop, ketjap en limoensap toe en laat dit nog 15 minuten pruttelen tot het zacht is en de gewenste dikte heeft
Stap 3: Inmaken
Steriliseer de potten en deksels zoals je gewend bent (ik maak ze schoon met soda en kokend water en spoel ze zo kort mogelijk voor het vullen na met kokend water). Vul de potten met de sambal, tot 1 centimeter onder de rand. Sluit de potten met de deksels en laat ze ondersteboven afkoelen.