Pruimenjam met rozemarijn
Ingredienten
- 1 kilo pruimen (schoon gewicht dus na het verwijderen van vel en pit)
- 800 gram suiker
- het sap van 1 citroen
- 250 cc water
- 25 rozemarijnnaaldjes
Details
(2 beoordelingen)
Bron: Boek Confituren van Larousse
Voorbereiding:
45 minuten
Kooktijd:
46 minuten
Totale tijd:
91 minuten
Soort keuken:
Frans
Ik kan er niks aan doen, ik ben een groot fan van zo ongeveer alle recepten van Christine Ferber die in het boek Larousse Confitures staan (een boek dat helaas niet meer verkrijgbaar is, mocht je het ergens tweedehands tegenkomen aarzel dan niet!). Je moet niet bang zijn voor suiker want zij maakt heel lekkere jam en niet perse heel gezonde jam. Die gezondere jam maak ik ook, met veel minder suiker of zoetstof en agar agar of geleisuiker speciaal, dat is mijn ‘doordeweekse jam’. Maar dit is ‘zondagse jam’ of ‘feestjam’, ‘kerstjam’, ‘cadeautjesjam’ 1000-calorieënjam’ of hoe je het dan ook wilt noemen :-). En als je dan toch een keer zondigt, bezuinig dan niet op de rest van de ingrediënten voor je ontbijt en smeer het bijvoorbeeld op een luxe briochebroodje of vers croissantje.
Uiteraard kun je het ook met minder suiker maken maar dan wordt het geen jam (door de combinatie van de hoeveelheden fruit/citroen/suiker) maar pruimen in siroop. Je kunt het prima met Geleisuiker-speciaal maken en dan kun je de hoeveelheid suiker aanhouden zoals die op de verpakking wordt aangegeven.
Toch kan ik je adviseren ook deze originele jam eens te maken; wat mij betreft jam zoals confituur bedoeld is; geen bewaarmethode maar een luxe heerlijkheid. Waarin je de pruimen geweldig goed kunt proeven, heel zoet maar ook zurig, kruidig en smaakvol. Hier gaat het op een lekkere cracker of een plakje cake of stukje briochebrood.
En dan de dag erop maar weer magere kwark met vruchtenmoes zonder suiker 🙂
Nog even over de rozemarijn: 25 naaldjes lijkt heel weinig maar bedenk dat het een hint van rozemarijn aan de pruimenjam moet geven en zeker niet moet overheersen, en dat bij elke inmaak de smaak van smaakmakers (of dat dan salie, gember of sinaasappel is) na verloop van tijd sterker wordt.
Zelf zegt Christine Ferber in het boek dat de jam, door de zoete pruimen en de kruidige rozemarijn, ook overheerlijk is bij een roodbacteriekaas zoals een Munster. Dat heb ik nog niet geprobeerd maar ga ik zeker doen! Overigens maakt zij deze confituur met mirabellen (maar die heb ik niet in mijn tuin, ik gebruikte opalpruimen).
Je kunt deze jam zeker ook maken als je geen suikerthermometer hebt, door de tijd goed in de gaten te houden en de jam te controleren wanneer die bijna klaar is. Maar met een suikerthermometer kun je veel nauwkeuriger werken, een jam is klaar als ze 105 graden is en dat universele gegeven kun je voor vrijwel elke jam en gelei gebruiken waarin suiker, citroen en pectine voor de binding zorgen (bedenk dan dat als je een bindend ingrediënt zoals appel gebruikt je beter 104 graden aanhoudt maar bij deze jam was 105 graden echt nodig).
Ik heb geen speciale suikerthermometer; ik heb voor € 20,= eens een digitale thermometer gekocht. De voorwaarden zijn dat ze een groot bereik heeft van lage tot hoge temperaturen en dat ze nauwkeurig is, bij voorkeur tot op de tiende graad. Dan kun je er de temperatuur van frituurolie mee meten, de kerntemperatuur van vlees maar dus ook suikersiroop. Een echt suikerthermometer heeft ook altijd nog een soort houder waarmee je die aan een pan vast kunt maken, handig maar ik houd mijn thermometer gewoon vast (ik sta toch te roeren, kleine moeite om dan elke paar minuten even te meten). Uiteraard is het belangrijk dat je de temperatuur altijd in het midden van de jam meet; te dicht bij de bodem van de pan is de temperatuur altijd wat hoger en maar net onder het vocht is de temperatuur juist minder warm.
Tot zover over (suiker)thermometers, deze jam is meer dan de moeite waard om te maken, met of zonder thermometer, hier een recept dat we zeker vaker gaan maken!
Instructies
Stap 1: Voorbereiden
Was en droog de pruimen, halveer ze en verwijder de pit. Het officiële recept is met het vel, zelf houden we toch meer van pruimenjam zonder vel dus die hebben we verwijderd. Snijd in stukken en weeg 1 kilo af. Pers de citroen uit en meng het sap met de pruimenstukken. Zet apart. Zet een schoteltje in de vriezer zodat je later snel kunt testen of je jam goed van dikte is.
Stap 2: Suikersiroop
Weeg de suiker af en doe dat samen met 250 cc water in een pan met dikke bodem. Zet de pan op het vuur en breng onder voortdurend roeren aan de kook. Zet het vuur dan wat lager en kook de suikersiroop tot het op een suikerthermometer 110 graden aangeeft, dat duurde hier ongeveer 10 minuten.
Stap 3: Koken
Voeg (voorzichtig, pas op dat het niet spat want het is echt heel erg heet) de pruimen met citroensap aan de kokende suikersiroop toe en breng weer aan de kook. Kook nu tot de suikerthermometer 105 graden aangeeft. Volgens het boek duurt dat ongeveer 10 minuten, hier duurde dat een half uur. Dat komt vast doordat wij de pruimenvelletjes verwijderden (daar zit het gelerende pectine in). Oftewel: met vel kun je het ongeveer 10 minuten koken, zonder vel moet het een half uurtje koken. het korter koken dan zonder vel).
Stap 4: Controleren en inmaken
Steriliseer op het laatste moment de potten en deksels zoals je dat gewend ben (ik maak ze schoon met kokend water en soda, spoel ze na met kokend water en laat dat hete water in de potjes en deksels staan tot ik kan vullen). Controleer de dikte van de jam door een theelepeltje op het ijskoude schoteltje in de vriezer te doen en dat weer terug in de vriezer te zetten, je kunt dan enkele minuten later zien en proeven of de jam goed is. Snijd de rozemarijnnaaldjes heel fijn en roer door de jam. Giet vervolgens het kokendhete water uit de potjes en deksels en vul ze met de nog kokendhete jam. Sluit de potjes en laat ze ondersteboven afkoelen. Controleer na het afkoelen of ze vacuüm zijn. Potjes die niet vacuüm zijn en geopende potjes bewaar je in de koelkast en maak je binnen enkele weken op. Vacuüm potjes zijn ruim een jaar houdbaar.