Peertjes in rosé

Details

(3 beoordelingen)

Herkomst recept: zelf bedacht naar aanleiding van de andere recepten met peertjes (peertjes in rode wijn en peertjes in bokbier).

Voor 4 potten van 450 cc

INGREDIËNTEN:

  • 20 stoofperen
  • 1 literfles droge rosé
  • 300 gram suiker
  • sap van 2 citroenen
  • sap van 2 sinaasappels
  • 2 steranijs
  • 1 vanillestokje
  • een scheutje pernod (of ouzo of sambuca of andere anijsdrank)
Van links naar rechts stoofpeertjes in herfstbokbier, luxe appel/peren-compote en stoofpeertjes in rosé met citroen en sinaasappel

 

RECEPT:

Vooraf even: ik heb voor dit recept Gieser Wildeman peertjes gebruikt en die waren vrij klein. Ik had voor dit recept 20 stoofpeertjes nodig maar het aantal peertjes hangt uiteraard af van het ras en formaat van je peertjes.

Schil de peren, verwijder klokhuis en snijd in kwarten (anders passen ze niet in de pot 🙂 ). Mocht je deze peren willen maken maar direct willen eten, of in willen vriezen (want dat gaat natuurlijk ook); laat dan de peren na het schillen vooral heel, en met steeltje; dat staat veel feestelijker op tafel.

Pers de sinaasappels en citroenen uit. Schenk de rosé in een pan en voeg citroensap, sinaasappelsap, de suiker en de peren toe. Snijd het vanillestokje in de lengte open, schraap de vanillezaadjes eruit en voeg toe aan de peren. Leg ook het vanillestokje zelf tussen de peren, en leg de steranijsjes er ook tussen.

Zet de pan op het vuur en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur vervolgens laag en doe het deksel op de pan: kook de peertjes zachtjes gaar. Eventueel kun je wat water toevoegen maar dat was hier niet nodig – en met het deksel op de pan verlies je ook minder vocht. De tijd is afhankelijk van de grootte van de peren, en van het perenras. Onze kleine Gieser Wildeman/peertjes hadden iets meer dan een half uurtje nodig. Voeg aan het eind van de kooktijd een scheutje pernod (of andere anijsdrank) toe. En proef vervolgens wat van de siroop waar de peertjes in koken. Je kunt aan de hand van de smaak beslissen of je bijvoorbeeld nog wat extra suiker of sinaasappelsap toe wilt voegen. Kook de peren nog even goed door, en controleer of de peren gaar zijn door te kijken of de punt van een mes makkelijk makkelijk in het vruchtvlees geprikt kan worden.

Maak de potten en deksels zeer goed schoon met kokend water en soda, spoel na met kokend water en doe dat op het laatste moment zodat de potten nog zo warm mogelijk zijn. Giet de potten dan leeg en vul de nog warme potten direct met de kokendhete peertjes. Doe er zoveel siroop op tot de peertjes onder het vocht staan.

Sluit de potten direct af en zet ze ondersteboven tot afgekoeld. Zet de potjes, na afkoeling, weer rechtop en controleer of ze vacuüm zijn (je kunt dan het deksel niet meer indrukken). Potten die vacuüm zijn kun je minimaal een jaar bewaren, en ook nog wel wat langer.

Een eventuele pot die niet vacuüm is kun je nog een aantal weken in de koelkast bewaren maar zul je dus als eerste (binnen een paar weken) moeten opmaken. Als je zorgt dat de peertjes en siroop kokendheet de warme potten in gaan weet ik zeker dat 99 van de 100 potten vacuüm zullen zijn. Het blijft echter wel iets waar je toch altijd even op moet letten voor je de potten naar hun bewaarplaats brengt. Een oorzaak kan bijvoorbeeld zijn dat je een deksel gebruikt dat iets is beschadigd en daardoor net niet goed afsluit.

 

Vroeger vroren we stoofpeertjes in hun sap/siroop in. Ook prima hoor, maar het wordt na verloop van tijd wat ‘waterig’. Inmaken heeft al jaren onze voorkeur. En deze peertjes in rosé vinden we ook heel lekker. Een korte opsomming:

  • de stoofpeertjes in rode wijn heeft een winterachtige smaak, als ik het eet moet ik altijd een beetje denken aan kerst, rode kool en koude dagen.
  • de stoofpeertjes in bokbier vinden we ronduit herfstig van smaak, we denken daarbij aan stoofvlees en een natte herfstdag
  • deze peertjes in rosé is veel frisser van smaak en heeft bijna iets lenteachtigs, ze is iets minder zoet en heeft een lekkere frisse smaak door de anijs en citrusvruchten En daarmee vinden we deze stoofpeertjes het lekkerst in desserts en  yoghurt. 

Uiteraard hoef je je niet te houden aan de stoofpeertjes per seizoen. En misschien houd je juist meer van rode wijnstoofpeertes in je yoghurt. Ieder zijn smaak. Maar het is juist zo leuk om stoofpeertjes in verschillende soorten inmaak te hebben, voor elk recept en elke gelegenheid kies je dan een bijpassend stoofpeertje. Als we een wat groter familiediner hebben zet ik vaak alle drie de soorten op tafel, het is een leuke discussie wie welke stoofpeertjes het lekkerst vindt en waarom 🙂 .

En het klink alsof het heel veel werk is, maar je hebt alleen wat meer verschillende ingrediënten nodig en 3 pannen in plaats van 1 pan. Als de grote oogst van peertjes hier mee naar huis gaan vul ik drie pannen met respectievelijk rode wijn, bokbier en rosé plus hun aanvullende ingrediënten en dan verdeel ik alle stoofpeertjes over de 3 pannen. Amper meer werk en je hebt gelijk 3 soorten inmaak.

Nog even voor alle duidelijkheid: mocht je siroop overhouden: gooi dat natuurlijk niet weg maar maak het in een potje in, of vries het in. Lekker als ‘limonadesiroop’ maar ook als toevoeging bij het kookvocht voor bijvoorbeeld rodekool of appeltjes, of een scheutje in jus of saus, of kook het in tot een stroopje bij een kaasplankje, of als toevoeging in een marinade of dressing.

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief