Mousserende vlierbloesemwijn

Ingredienten

  • 5 liter water
  • 10 grote vlierbloesemschermen
  • 1 biologische en/of ongewaxte citroen
  • 500 gram kristalsuiker
  • rozijnen

Details

(6 beoordelingen)

Bron: Het boek Inmaken van Jonah Freud en Noni Kooiman
Voorbereiding: 15 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Soort keuken: Mengelmoes

Leuk om dit eens te proberen!! Ik heb wel eens van vlierbloesemchampagne gehoord, daar heb je een klein beetje champagnegist voor nodig. Dit recept zorgt ook voor een vleugje alcohol en een klein bubbeltje maar het is veel minder mousserend dan de ‘vlierbloesemchampagne’ die ik eens dronk. Er wordt dan ook geen kant-en-klare wijngist gebruikt maar rozijntjes (uiteindelijk zitten er op/in rozijnen = ingedroogde druiven ook natuurlijke gisten maar natuurlijk in veel mindere mate.

Ik twijfelde nog wel aan dit recept, was bang dat het niet zou gaan gisten, maar ik maakte 3 dagen na het bottelen en toevoegen van de rozijnen in flessen de foto die je ziet: het rozijntje is opgezet en er rond omheen zie je kleine bubbeltjes, het teken dat ze op de goede weg is. Uiteindelijk werd het een lekkere ‘wijn’; fris, zoet, bloemig en met een heel klein en fijn bubbeltje.

Bedenk wel dat de kwaliteit van de rozijnen heel belangrijk is want als de rozijnen teveel zijn ‘bewerkt’ zullen er (dat denk ik in ieder geval) veel minder gisten op/in zitten. En dus gebruikte ik er biologische bruine rozijnen voor (witte/gele rozijnen zijn doorgaans in een ‘badje’ gebleekt).

Excuses voor de lelijke flessen op de foto, ik had nu eenmaal even geen mooiere flessen en ook geen tijd om de oude wijnetiketten eraf te weken, het gaat toch om de inhoud 🙂

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Maak een emmer of grote pan schoon schoon. Vul de emmer/pan met 5 liter water. Was de citroen en snijd in dunne plakjes (dus met schil), voeg toe aan het water. Knip de vlierbloesems grofweg van de steeltjes zodat je zo min mogelijk steeltjes gebruikt (want die zijn enigszins bitter). Voeg de vlierbloesembloempjes toe aan het water. Weeg de suiker af en voeg toe. Roer tot slot goed door. Dek de emmer/pan met een schone theedoek af en laat 24 uur bij kamertemperatuur staan. Roer af en toe zodat de suiker oplost

Stap 2: Zeven en bottelen

Neem een andere schone pan of emmer. Giet het vlierbloesemmengel na 24 uur door een zeef of vergiet waar je een stuk kaasdoek hebt gelegd (of gebruik een schone theedoek die je even hebt uitgespoeld en uitgewrongen) en vang het vocht op in de nieuwe schone emmer/pan. Gebruik schone flessen met een schroefdop. Doe in elke fles 5 rozijntjes. En giet vervolgens het opgevangen vlierbloesem-suikermengsel door een trechter in de flessen. Zorg dat je de flessen niet te vol vult want de wijn gaat mousseren en er moet dus een paar centimeter ruimte in elke fles overblijven om te zorgen dat er koolzuurgas kan worden gevormd. Een te volle fles kan kapot springen als er teveel kracht op komt te staan. Zelf vind ik het ook fijn om af en toe even de schroefdop open te draaien en het teveel aan gas te laten ontsnappen. Voor alle duidelijkheid: deze wijn gist heel zachtjes, niet te vergelijken met wanneer je kant-en-klare champagnegist gebuikt hoor, maar toch, veiligheid voor alles.

Stap 3: Wijn

Sluit de flessen met de schroefdoppen en zet ze op een warme plaats (bijvoorbeeld op het aanrecht in de keuken of in een niet al te zonnige vensterbank). Na 2 weken is de wijn klaar om te worden gezeefd, gebotteld (en gedronken). Bewaar ongeopende flessen koel en donker. De vlierbloesemwijn blijft zeker 6 maanden goed. Na opening bewaarde ik de wijn in de koelkast, sowieso vind ik de wijn het lekkerst als die koel is. Tot slot nog even: dit recept maakt geen sterke wijn, ik heb geen apparatuur om het alcoholpercentage te meten maar na het ruiken en drinken van de wijn gok ik dat het alcoholpercentage ruim onder de 4% zit.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief