Moestuin Kasaundi
Details
(6 beoordelingen)
Deze inmaak heb ik in 2018 voor het eerst gemaakt. Wij vinden het zelf erg lekker! De smaken worden alleen maar lekkerder, in 2019 was de kasaundi het lekkerst, dus een jaar na het inmaken.
Oh ja, ik waarschuw alvast; het is veel werk (maar dat is het allemaal waard 🙂 )
voor 10 potten van 3 deciliter
INGREDIËNTEN:
- 4 eetlepels mosterdzaad
- 5 deciliter appelazijn (of een andere milde azijn)
- 200 gram verse gember, geschild en in stukken gesneden
- de gepelde tenen van 1 grote bol knoflook
- 2 tot 3 courgettes, in blokje of grog geraspt
- 2 tot 3 komkommers, zaadlijsten verwijderd, in blokjes
- 350 gram worteltjes, geschrapt, in kleine blokjes of grof geraspt
- 3 uien, gepeld en gesnipperd
- 15 mild- tot medium hete chilipepers
- 2,5 deciliter plantaardige olie
- 2 volle eetlepels kurkuma = koenjit (geelwortel)
- 6 volle eetlepels komijnpoeder (djinten)
- ongeveer 50 stevige tomaten, ontveld, van zaden ontdaan en in stukken gesneden
- 350 gram kristalsuiker
- zout naar smaak
RECEPT:
Allereerst; een avond van tevoren; doe de mosterdzaadjes in een schaaltje en overgiet dit met de azijn. Laat een nacht weken tot de zaden de dag erop gezwollen zijn.
Op de dag zelf: ontvel de tomaten (door ze in te kruisen en 30 seconden in kokend water te dompelen en daarna in koud water te leggen; de velletjes komen er dan makkelijk af. Verwijder de meeste zaden en snijd de tomaten in niet te kleine stukken. Ik hield uiteindelijk van zo’n 50 tomaten 2700 gram ontvelde tomatenstukjes over. Zet dit apart.
Zeef de mosterdzaden uit de azijn, bewaar de azijn op en doe de mosterdzaden in keukenmachine (of blender of vijzel). Voeg dan de knoflooktenen toe, plus de stukken gember. Maak de pepers schoon en doe de stukken peper erbij (bedenk hoe pittig je het wilt en of je dus de zaden en zaadlijsten ook wilt toevoegen – hebben wij trouwens niet gedaan). Pureer het geheel tot een pasta. Meng hier de koenjit en djinten door.
Verhit de olie in een flinke pan. Voeg het mosterdzaadmengsel toe en bak dit mengsel een paar minuten tot het geheel gaat geuren. Voeg dan de gesnipperde uien toe en bak dit nog een paar minuten mee. Voeg dan de opgevangen azijn en de suiker toe en breng al roerend aan de kook. Voeg nu de rest van de groenten toe, in blokjes of reepjes gesneden (of als je het makkelijk wilt doen, grof geraspt). Maak op smaak met zout (en verkijk je dan niet; het is een heel grote pan inmaak en het is heel lekker als het zowel zoet als zuur als zout en pittig is dus maak het goed op smaak en proef tussendoor even).
Laat dit een half uurtje koken. Voeg dan de ontvelde tomaten in stukken of blokjes toe. Je zou verwachten dat je later niets meer van de tomaten terugvindt en het tot moes is gekookt maar niets is minder waar; later vind je nog echte stukjes tomaat in de inmaak.
Laat vervolgens dit mengsel nog minimaal 1 tot 1,5 uur zachtjes sudderen (regelmatig roeren) tot de olie boven drijft en alles zacht is maar voldoende is ingekookt tot je een goede dikte (naar wens) hebt. Foto hieronder; na anderhalf uur koken zie je nog steeds stukken tomaat en andere groenten
Proef de inmaak nu en voeg eventueel naar smaak nog wat zout en/of suiker en/of azijn toe.
Doe het kokende mengsel in gesteriliseerde of met soda en kokend water schoongemaakte (en met kokend water nagespoelde) potten en zet ze ondersteboven tot ze zijn afgekoeld.
Heerlijk! Bij rijstschotels, of bij kaas, of vlees, in marinades of bij een stukje brood. Zoals heel veel Indiase gerechten heeft het alles; het is zoet en zuur, zout en pittig, kruidig en fris. Wij zijn fan en bewaren dit zelfverzonnen recept. En later dit jaar, en volgend jaar, laat ik weten hoe lang het lekker blijft.
Oh ja, 1 ding nog; ik gebruikte paarse worteltjes, want die had ik toevallig de dag ervoor geoogst. Dat zou ik niet nog een keer doen, want het paars van de worteltjes kleurde de hele kasaundi donker. Als ik het nog eens maak (en die kans is nogal groot) maak ik het met oranje worteltjes want ik denk dat de kasaundi door tomaten en koenjit dan een mooie oranjerode kleur krijgt. Maar dat heeft dus niets met de smaak te maken, alleen met de kleur.
Bedenk dat je deze inmaak dus ook met andere groenten kunt maken. De tomaten zijn wel essentieel en geven veel smaak en frisheid aan de kasaundi, maar je kunt bijvoorbeeld de courgettes vervangen door aubergines, de komkommer door paprika, etc..