Rabarbermoes met sinaasappel en gember

Details

(2 beoordelingen)

Soort keuken: Nederlands

Kijk voor het originele recept even hier: rabarbermoes

Na die eerste neutrale rabarbermoes hebben we geëxperimenteerd met smaakjes en uiteindelijk een moes gemaakt die hier favoriet is, maar bedenk dat er heel veel te variëren is, naar je eigen smaak. Bedenk daarbij dat je uiteindelijk wilt dat je rabarbermoes wel naar rabarber smaakt, een smaaktoevoeging moet het dus lekkerder maken maar zeker niet overheersen. En als je smaakjes gebruikt wees er dan voorzichtig mee: toevoegen kan altijd, wegnemen kan nooit. En vaak wordt de toegevoegde smaak sterker naarmate de inmaak langer staat (zoals bijvoorbeeld de smaak van gember of citroen). En beperk het aantal verschillende smaakjes; een kakafonie van allerlei smaakjes maakt het er maar zelden beter op. Ik kies er in principe altijd 2 (en dus bijvoorbeeld geen 5 verschillende andere toevoegingen die je door dat aantal niet meer kunt proeven). Denk voor smaakjes bijvoorbeeld aan andere vruchten zoals aardbeien of appels, of aan kruiden als vanille, kaneel, gember, wat rasp en/of sap van citroen of sinaasappel, een scheutje likeur, etc..

Onze favoriete rabarbermoes:

Ingrediënten:

  • 1 kilo schoon gewogen rabarberstukjes
  • 500 gram suiker
  • 250 gram geleisuiker speciaal
  • 1 sinaasappel (sap van de hele sinaasappel, rasp van de halve sinaasappel
  • 1 ruime theelepel fijn geraspte verse gember

Mits goed schoon en vacuüm, een jaar houdbaar.

Recept:

Was de rabarberstelen, snijd onder en bovenkant eraf en verwijder harde en lelijke plekjes, snijd ze vervolgens in plakjes. Boen de sinaasappel goed schoon en rasp er de helft van de schil af met een fijne rasp (alleen het oranje, het wit is bitter). Pers de sinaasappel uit en giet het sap in een kookpan.

Meet de rabarber en suiker af; zelf vind ik het dus lekker om per kilogram rabarber 750 gram suiker te gebruiken, maar dat is ook afhankelijk van de zuurgraad van je rabarber, en andere mensen vinden wat zoeter misschien lekkerder, of juist wat zuurder. Zoek vooral je eigen smaak de eerste keer dat je het maakt (giet tijdens de bereiding een lepeltje op een schoteltje en zet 4 minuutjes in de vriezer, en proef dan en pas het recept naar je smaak aan). En ik vervang dus 1/3e deel van de suiker door geleisuiker, zodat er een mooie binding ontstaat, wij houden persoonlijk niet van erg natte/vloeibare moes.

Doe de rabarberstukjes en suiker in de pan bij het sinaasappelsap. Voeg de sinaasappelrasp toe. Schil een stukje verse gember en rasp ook die met de fijne rasp, voeg een theelepel toe aan het rabarber-suikermengsel. Breng het geheel nu onder voortdurend roeren aan de kook (in het begin is er altijd een kans op aanzetten tot de suiker in het sinaasappelsap is gesmolten en de rabarber vocht los laat). Zet het vuur dan zacht en laat onder regelmatig roeren ongeveer een half uurtje zachtjes pruttelen tot de stukjes moes zijn worden en het ook iets is ingekookt (je kunt de garing en dikte altijd controleren door een lepeltje moes op den schoteltjes te doen en 5 minuten in de vriezer te zetten en dan te proeven). Je kunt dan nog makkelijk naar wens wat extra suiker toevoegen, of gember, of sinaasappel, of nog wat verder in laten koken).

Maak ondertussen de potjes en deksels zeer goed schoon met kokend water en soda, spoel na met kokend water en doe dat op het laatste moment zodat de potten nog zo warm mogelijk zijn. Laat de potten gevuld met het nog zeer hete spoelwater staan tot je de potten gaat vullen. Vul de hete potten met de kokendhete rabarbermoes, sluit ze direct goed af en zet ze ondersteboven tot alles is afgekoeld.

Draai de potten, nadat alles helemaal is afgekoeld, weer om en controleer of de potjes vacuüm zijn (je kunt dan het deksel niet indrukken). Potten die vacuüm zijn moet je dus in ieder geval zeker een jaar bewaren. Potten die niet vacuüm zijn, zijn in de koelkast nog wel enige weken bewaarbaar maar kun je dus het beste als eerste opmaken.

Instructies

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief