Kruidige jam van pruimen en perziken

Ingredienten

  • ongeveer 800 gram pruimen (650 gram schoon gewicht)
  • ongeveer 800 gram perziken (650 gram schoon gewicht)
  • 1100 gram kristalsuiker
  • 1 ongewaxte sinaasappel
  • 1 steranijs
  • 3/4e theelepel kaneel
  • 3/4e theelepel grof gemalen peper

Details

Bron: Diana
Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Totale tijd: 60 minuten
Soort keuken: Mengelmoes

Deze jam maakte ik ‘per ongeluk’. Ik had nog wat van beide vruchten over na het maken van andere soorten jam…. en zo bedacht ik wat ik eens met 650 gram schoongemaakte (dus ontvelde en ontpitte) pruimen kon doen, en met dezelfde hoeveelheid perziken. Bij elkaar gooien of 2 aparte jamsoorten maken? En met welke andere ingrediënten dan? Ik koos voor bij elkaar gooien. En ik had net frisse jamsoorten gemaakt, met citroenen en vanille. Ik had zin in wat meer kruidigheid 😋

En zo ontstond dit recept dus, met de verhoudingen en de gebruiksaanwijzing van de andere jamsoorten nog vers in het geheugen, dus hoeveelheid suiker, het maken over 2 dagen, etc.

En uiteindelijk ben ik zo tevreden over het resultaat dat ik het recept hier plaats. Voor wie het ook wil maken maar zeker ook voor mezelf, want deze jam ga ik vaker maken. Misschien ook eens met alleen pruimen, of met pruimen en appels, etc., de basis is meer dan lekker genoeg!! Je kunt zelfs ook eens variëren met kruiden, bijvoorbeeld gember gebruiken, of kruidnagel, etc., al vind ik zelf deze combinatie van pittige grof gemalen zwarte peper, kaneel en een flinke vleug steranijs (geheel per toeval hoor) wel erg lekker!

Instructies

Stap 1: Dag 1

Boen de sinaasappel onder de kraan schoon en rasp er de fijne rasp vanaf (alleen het oranje, het wit is bitter). Snijd de sinaasappel doormidden en pers die uit. Doe sap en rasp in een grote kom. Weeg de suiker af en voeg toe aan het sinaasappelsap/rasp. Snijd de pruimen doormidden en verwijder de velletjes. Haal de pitten eruit en bewaar die. Snijd het vruchtvlees naar wens in wat grotere of kleinere stukjes (voor een grovere of fijnere jam). Ontvel de perziken. Als ze goed rijp zijn kun je dat met een mesje doen. Als de perziken nog stevig zijn is dat niet erg, juist zeer geschikt voor een inmaakrecept. Kook in dat geval water in een pan. Snijd een kruisje in elke perzik en leg ze 30 seconden in het kokende water en haal ze er vervolgens uit en leg ze een paar minuten in ijskoud water. De perziken zijn dan makkelijker tussen je vingers te ontvellen. Snijd de ontvelde perziken doormidden en leg de pitten in het bakje met de pruimenpitten. Snijd elke perzik in stukjes en voeg toe aan het mengsel van suiker, sinaasappel en pruimen. De pitten bevatten veel pectine: doe ze in bijvoorbeeld een schone zakdoek en bind goed dicht. Leg dit 'zakje' tussen stukje pruim en perzik en de suiker en sinaasappel. Voeg tot slot de grof gemalen zwarte peper, de steranijs en het kaneelpoeder toe en meng nog even goed. Dek de kom af met bijvoorbeeld een schone theedoek en laat een nacht op een koele plaats rusten. Als het lukt om nog een paar keer te roeren is dat fijn; het zorgt ervoor dat de suiker meer oplost en ook de pitten hun werk kunnen doen (zonder meerdere keren roeren zakt een deel van de suiker gewoon naar de bodem, ook niet erg maar elke paar uur nog even roeren is beter).

Stap 2: Dag 2

Zet alvast een schoteltje in de vriezer zodat je later snel kunt testen of je jam goed van dikte is. Doe de inhoud van de kom in een pan. Zet de pan op middelhoog vuur en breng het pruimen/perzikmengsel aan de kook terwijl je constant roert. Hoe lang je de jam moet koken hangt vooral af van de rijpheid, sappigheid en stevigheid van de vruchten; kook de jam 10 tot 20 minuten en controleer regelmatig met een suikerthermometer, tot die 105 graden aangeeft. Als je geen thermometer hebt; controleer, wanneer de gelei/jam wat donkerder, dikker, lobbiger en glanzender wordt, de dikte van de jam door een theelepeltje op het ijskoude schoteltje in de vriezer te doen en dat weer terug in de vriezer te zetten, je kunt dan enkele minuten later zien en proeven of de jam goed/dik is. Verwijder aan het einde van de kooktijd het zakje met pitten en de steranijs. Mocht je de jam met wat minder grote stukjes willen (afhankelijk van het formaat stukjes waarin je ze sneed) kun je nu nog overwegen om heel kort pulserend de staafmixer er even doorheen te halen, tot je het goed van grofheid vindt.

Stap 3: Inmaken

Steriliseer op het laatste moment de potten en deksels zoals je dat gewend ben (ik maak ze schoon met kokend water en soda, spoel ze na met kokend water en laat dat hete water in de potjes en deksels staan tot ik kan gaan vullen). Giet vervolgens het kokendhete water uit de potjes en deksels en vul ze met de nog kokendhete jam. Sluit de potjes en laat ze afkoelen (ik zet ze nog steeds ondersteboven, er zijn mensen die beweren dat dat slecht voor de coating van het deksel is - doe vooral wat je zelf denkt dat goed is). Controleer na het afkoelen of ze vacuüm zijn. Potjes die niet vacuüm zijn en geopende potjes bewaar je in de koelkast en maak je binnen enkele weken op. Vacuüm potjes zijn ruim een jaar houdbaar.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief