Knoflookpasta
Ingredienten
- Knoflook
- Zout
- Water
Details
(7 beoordelingen)
Bron: Rene Tode (op facebook)
Voorbereiding:
45 minuten
Kooktijd:
5 minuten
Totale tijd:
50 minuten
Soort keuken:
Duits
Dit is een heel makkelijk recept dat ik kreeg en dat we gelijk al volop gebruiken. Soms heb ik gewoon geen tijd of zin om een knoflookbol uit de schuur te halen, tenen eruit te pulken en die te pellen en fijn te hakken. Dan is zo’n schepje uit een potje heel makkelijk en snel. Bovendien loopt de kwaliteit van geoogste knoflook na verloop van tijd toch heel langzaam achteruit. En dit is en blijft de smaak van verse knoflook houden, wordt niet zacht, loopt niet uit, etc..
Belangrijk: knoflook staat bekend om haar gevoeligheid voor botulisme (net als trouwens veel andere groenten, en zeker als die ook nog in de grond groeien, zoals worteltjes, uien, bieten, etc.). Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die dit inmaakrecept daarom wellicht toch wat risicovol vinden. Ik verwijs graag naar deze pagina op de website van RIVM waar duidelijk wordt vermeld dat eventuele botulinetoxines uit eigen inmaak bij minimaal 5 minuten verhitten tot boven de 85 graden worden uitgeschakeld (ik neem het graag ruim en houd 100 graden en minimaal 10 minuten aan). Ik gebruik deze pasta dus alleen voor warme bereidingen; ik bak de knoflook eerst samen met uien op hoog vuur en stoof die vervolgens dan nog een tijd samen met andere ingrediënten (bijvoorbeeld in een pastasaus, curry, stoofschotel, etc.). Zo is ze veilig in gebruik. Ik gebruik deze pasta nooit voor rauwe consumptie (zou ook helemaal niet lekker zijn, veel te zout), dan gebruik ik altijd verse/in de schuur bewaarde knoflook.
En nog even over het zoutgehalte: dat zorgt voor de lange houdbaarheid en het percentage mag dus niet worden verminderd (niet als je de pasta lang wilt bewaren). En dat is dan inderdaad wel heel zout, maar ik houd daar rekening mee in een recept en gebruik verder geen of weinig zout: deze pasta is knoflook en zout ineen.
Ik ben er nu (in de zomer van 2022) al zo blij mee (potje 1 is al bijna leeg :-)) dat ik het zeker de volgende jaren weer ga maken. Zo handig als je na een lange dag in de tuin snel en makkelijk een gezonde pasta of iets dergelijks wilt maken. Hartelijk dank Rene Tode, voor dit recept!!
Instructies
Stap 1: Voorbereiden
Pel de verse knoflook en verwijder de vliezen/velletjes, zodat je schone, witte blote knoflooktenen overhoudt (zie foto). De vliezen kun je trouwens heel makkelijk in een luchtige warme kamer op een stukje bakpapier drogen, na enkele weken zijn ze knisperend droog en kun je ze malen en gebruiken of in een flesje olie doen zodat je knoflookolie krijgt.
Stap 2: Wegen
Doe de knoflooktenen in een pan met een klein beetje water (de knoflooktenen moeten even koken, in zo min mogelijk water want dat verdunt de uiteindelijke knoflookpasta letterlijk en figuurlijk (de pasta wordt bij meer water sausachtig in plaats van pasta, en de smaak wordt minder geconcentreerd). Weeg de knoflooktenen inclusief het toegevoegde water. Voor de bewaring moet je vervolgens 12% van het gewicht uitrekenen en dat aan zout afwegen en toevoegen.
Stap 3: Eerste keer verhitten
Zet de pan met knoflooktenen, water en zout op het vuur en kook op middelhoog vuur maximaal 5 minuten, tot ze wat zachter worden. Als je de knoflooktenen langer kookt wordt de smaak milder. Zet het vuur uit en laat iets afkoelen.
Stap 4: Tweede keer verhitten en inmaken
Pureer de knoflooktenen met water en zout tot een witte pasta (bijvoorbeeld in een keukenmachine of minihakker). Steriliseer ondertussen de potjes en deksels zoals je gewend bent (ik maak ze schoon met kokend water en soda en spoel ze na met kokend water dat ik ook in de potjes en deksels laat staan tot ik de potje kan vullen). Doe de knoflookpuree terug in de pan en breng onder voortdurend roeren aan de kook (pas op voor aanbranden en/of spetters). Vul de nog hete potjes met de hete knoflookpasta en sluit ze met de deksels. Zet ondersteboven om af te koelen en vacuüm te trekken. De pasta in de potjes is een jaar houdbaar. Ik bewaar een eenmaal geopend potje in de koelkast maar door het hoge zoutgehalte is dat eigenlijk niet nodig (maar hier een gewoonte met alles wat ik inmaak).