Ketchup van geroosterde tomaten

Details

(2 beoordelingen)

Soort keuken: Nederlands

Herkomst recept: zelf bedacht naar aanleiding van een recept voor geroosterde tomatenketchup in het boek The River Cottage Cookbook – Preserves II (maar dan de ingrediënten iets aangepast aan mijn eigen smaak)

voor 6 tot 8 potjes van 250 gram

INGREDIËNTEN:

  • 2 kilo tomaten
  • 1 grote paprika
  • 2 pepers (of naar smaak)
  • 1 grote ui
  • zout en peper naar smaak
  • 40 gram honing
  • 0,6 deciliter azijn
  • 2 eetlepels olijfolie

RECEPT:

Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht).

Pel uien en snijd in ringen. Was de tomaten, verwijder kroontjes en snijd in stukken. Was de paprika en de pepers, verwijder kroontjes en zaden/zaadlijsten, en snijd in stukken. Doe alles bij elkaar in een schaal, voeg de olie, 1 eetlepel van de honing, en zout en peper naar smaak toe en meng dat goed door elkaar. Verdeel dit natte mengsel gelijkmatig over een lage ovenschaal.

Zet de ovenschaal in het midden van de oven en rooster het tomatenmengsel ongeveer 30 tot 40 minuten in het midden van de oven. Kijk regelmatig want het kan iets eerder of juist later klaar zijn. Het is de bedoeling dat de buitenste randjes van de tomaten, en andere groenten net een zwart randje hebben.

Haal de schaal op dat moment uit de oven en laat het mengsel iets afkoelen tot het wat makkelijker verwerkbaar is. Zelf heb ik het mengsel nu door een passeerzeef gedraaid tot een dikke gladde saus. Je kunt het mengsel ook met een bolle lepel door een zeef wrijven (of simpelweg pureren met een staafmixer of in een keukenmachine als je geen bezwaar hebt tegen wat velletjes en/of zaden).

Doe de saus in een pan en voeg de resterende honing en de azijn toe, roer goed en breng aan de kook. Laat zo lang koken tot het mengsel een lekkere dikke sausachtige consistentie heeft (dat kan wat korter of langer duren naar gelang de tomaten die je gebruikt – romatentomaten bevatten bijvoorbeeld meer vlees en minder vocht dan cherrytomaten en dat geeft dus wat sneller de juiste dikte).

Als je de saus voldoende ingekookt vindt proef je de saus even, voeg dan nog wat honing, azijn, zout, peper toe, naar gelang je persoonlijke smaak.

Schep de ketchup in met kokend water en soda schoongemaakte potjes, sluit ze af en laat ze ondersteboven afkoelen. Minimaal 12 maanden houdbaar (mits vacuüm).

Ik vind dit zelf een erg lekkere ketchup! Sommige mensen houden van iets meer zuur of juist iets meer zoet, het is makkelijk om de ketchup wat meer je eigen smaak te geven door, zoals aangegeven,  aan het einde nog wat azijn of juist honing toe te voegen. Je kunt bijvoorbeeld ook voor het roosteren van de groenten wat kruiden toevoegen, zoals rozemarijn of tijm. Dat heb ik deze eerste keer niet gedaan omdat ik de ketchup wilde proeven zoals ze zo puur mogelijk is (en kruiden kunnen in eigen inmaak wel snel gaan overheersen, als je het wilt proberen is een goede dosering dus wel belangrijk).

In deze zelfgemaakte ketchup zitten geen conserveringsmiddelen (op kleine hoeveelheden azijn en zout na). Om die reden is ze niet zo lang houdbaar als ketchup die je in de winkel koopt. De inmaak is, zo lang ze vacuüm is, een jaar houdbaar. Maar als je het potje eenmaal hebt opengemaakt moet ze in de koelkast worden bewaard en binnen 1 tot 3 weken worden opgemaakt. Om die reden heb ik de ketchup zelf in kleine potjes (van 2 deciliter) ingemaakt. Op die manier heb je veel potjes maar kun je elke potje gemakkelijk binnen de periode opmaken.

Ik heb wel vaker ketchup gemaakt maar dit was tot voor kort het lekkerste recept, voor ons precies goed in de zoet-/zuurbalans, lekker pittig en het bijna rokerige smaakje van de geroosterde tomaten is goed te proeven. Heerlijk bij frietjes, op een hamburger, over een Mexicaanse salade, op een gekookt eitje, bij de barbecue, etc.

In 2020 maakte ik echter deze ketchup 2.0 van geroosterde tomaten, paprika’s en ui en die vinden we minstens zo lekker. Deze ketchup is wat ‘natuurlijker’, meer als een tomatensaus, alleen door inkoken gebonden. De ketchup 2.0 lijkt meer op ketchup uit de winkel; zoeter maar ook zuurder, glanzender, gebonden. Misschien leuk om van allebei wat potjes te maken en dan het verschil proeven. Ik ben benieuwd welke je dan het lekkerst vindt!

Instructies

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief