Jam van pruimen en appels met amandelschaafsel
Details
(1 beoordelingen)
Herkomst recept: aangepast naar een recept dat ik zag op de website van Madam Confituur maar dan anders (want die jam wordt gemaakt met pruimen, frambozen, geleisuiker en citroensap) maar het idee van pruimen en amandelsnippers vond ik erg lekker klinken!
voor 2 potjes van 350 cc
INGREDIËNTEN:
- 500 gram pruimen (schoon gewogen dus zonder vel en pit)
- 300 gram suiker
- 1 sinaasappel
- 3 appels
- 4 eetlepels ahornsiroop
- 2 volle eetlepels amandelsnippers
RECEPT:
Zet alvast een schoteltje in de koelkast. Pers de sinaasappel uit en doe het sap in een pan. Halveer de pruimen, verwijder pitten en ontvel ze ook (dat laatste hoeft trouwens niet, mocht je een jam met velletje erin geen probleem vinden, maar in dit geval vinden wij het zonder vel lekkerder). Doe de pruimenstukken bij het sinaasappel in de pan en schep even om (het sinaasappelsap gaat verkleuren tegen).
Schil de appels, verwijder klokhuizen en snijd in stukjes, voeg toe aan de pruimen en schep ook dit om met het sinaasappelsap. Voeg de suiker toe en breng op middelhoog vuur aan de kook. Laat ongeveer een half uur koken, tot alles gaar is en het mengsel glanzend en ingedikt is.
Rooster ondertussen de amandelsnippers op laag tot middelhoog vuur tot ze knapperig en goudbruin zijn. Zet apart.
Test de dikte van de jam door een schepje op het koude schoteltje te doen en dit een paar minuten in de vriezer of koelkast te zetten. Mocht je de jam dikker willen laat dan langer koken. Mocht je de jam dik genoeg vinden (in dit geval hangt dat mede af van bijvoorbeeld de rijpheid plus het ras appels dat je gebruikt omdat vooral die appels langer of korter moeten koken en meer of minder pectine bevatten), zet het vuur dan laag. Voeg de ahornsiroop en de geroosterde amandelsnippers toe, en roer even goed door.
Maak ondertussen de potjes schoon. Zorg dat ze goed zijn afgewassen, zet de potjes en leg de deksels (met de binnenkant naar boven) in de gootsteen en giet er kokend water in. Haal dan de pan met jam van het vuur, giet de potjes leeg (giet het nog even over de binnenkant van de deksels). Vul de nog kokendhete potjes zo snel mogelijk met de kokendhete jam, sluit goed af met de ook nog kokendhete deksels. Zo weet je zeker dat er geen bacteriën in de inmaak zitten.
Zet de afgesloten potjes ondersteboven tot de jam is afgekoeld. Zet de potjes overeind en controleer of ze vacuüm zijn: druk op de deksels en voel of ze ‘naar binnen getrokken zijn’. Als je een deksel in kunt drukken en die weer terug ‘plopt’ is de pot niet vacuüm. Potten met jam die vacuüm zijn kun je op een koele donkere plaats (voorraadkast, zolder) zeker 1 jaar bewaren. Een pot die niet vacuüm is bewaar je in de koelkast. Als een pot eenmaal geopend is bewaar je die ook in de koelkast. Gebruik (omdat er geen andere conserveringsmiddelen dan suiker in zit) altijd een schoon lepeltje wanneer je een schepje jam wilt nemen. En maak eenmaal geopende potten binnen enkele weken op.
Dit is een heerlijke jam! De eerste keer (direct na het maken) vonden we de amandelsnippers wel lekker van smaak maar ze waren (uiteraard) slap en een beetje taai geworden in de vochtige jam. Een paar dagen later proefden we het nog eens en zagen we al dat de amandelsnippers niets anders meer waren dan heel dunne ovale flinters. Op de foto’s zie je ook dat de amandelsnippers er nog wel zijn maar dat ze heel dun en glazig zijn. En dat vinden wij lekker want de smaak van amandelen is er zeker maar er zijn nu geen taaie plakjes meer, het is een lekkere, smeuïge, friszoete jam geworden, mooi van structuur en erg lekker op brood, cracker, croissants, etc.. De ahornsiroop is trouwens ook erg lekker in deze jam, mocht je die niet hebben zou je bijvoorbeeld wat agavesiroop of honing kunnen gebruiken.
En ik denk dat het ook heel lekker is om wat van deze jam te verwarmen en met een kwastje over een vers gebakken appeltaart te smeren, voor een mooie glanslaag en een lekkere smaak.
Wij maakten deze jam trouwens van Reine Victoriapruimen (en Ecolette-appels), vandaar de lichte bijna amberkleurige jam. Als je donkerdere pruimen gebruikt wordt de kleur van de jam natuurlijk ook donkerder.