Jam van peer en thee
Details
voor 4 potten van 0,3 liter
Ingredienten:
- 750 gram rijpe peren
- 250 gram appels
- 4 eetlepels citroensap
- 650 – 750 gram suiker (naar smaak)
- 2 eetlepels theeblaadjes (bijvoorbeeld Earl Grey)
Recept:
Schil appels en peren, houd de schillen en klokhuizen apart, en rasp het vruchtvlees grof. Doe dit mengsel samen met de suiker in een pan. Doe de theeblaadjes in een thee-ei (of anders een dichtgebonden koffiefilter of in een stukje kaasdoek en leg dit tussen de geraspte appels en peren.
Doe de schillen en klokhuizen bij elkaar in een doek of zeef bij het mengsel. Ik zelf vind het prettig om de schillen/klokhuizen in een puntvormige passeerzeef te doen en die zo in de pan te hangen dat de schillen onder “water staan” maar er dus geen schillen in de gelei kan vallen. Laat ongeveer een kwartier zachtjes koken. Regelmatig roeren, want doordat je geen water of andere vloeistof gebruikt kan het zeker in het begin makkelijk aanbranden.
Neem de pan van het vuur en verwijder het thee-ei en de zeef of doek met de schillen. Roer nogmaals goed door en vul de met kokend water en soda schoongemaakte potten, sluit af met schroefdop en zet ondersteboven tot de jam is afgekoeld.