Jam van paprika

Details

(11 beoordelingen)

Herkomst recept: het is een kruising tussen het recept dat ik vond op de website van Italiaans koken met Antoinette en in een folder van Fattoria La Vialla dat ingesloten zat bij het tijdschrift Delicious.

Voor 3 kleine potjes van 250 cc

Ingrediënten:

  • 600 gram kleine paprikablokjes, schoon gewogen
  • 200 gram suiker
  • 2 eetlepels geleisuiker
  • 1 eetlepel citroensap
  • snufje zout
  • optioneel 1/2 tot 1 chilipepertje
de blokjes rijpe paprika met suiker, zout en citroensap in een pan
De puree door de zeef duwen en de velletjes die achter blijven
De puree door de zeef duwen en de velletjes die achter blijven

 

Recept:

Maak de paprika´s schoon, verwijder zaden en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Doe citroensap, suiker, paprikablokjes, snufje zout en eventueel het halve pepertje (schoon en zonder zaden/zaadlijsten) in een pan en breng al roerend aan de kook. Blijf roeren want in het begin is het vrij droog en kan het aanzetten aan de bodem. Zet, als het mengsel kookt, het vuur laag en laat de paprikablokjes ongeveer 15 tot 20 minuten koken tot ze zacht zijn.

Haal de pan van het vuur en pureer met de staafmixer (of passe-vite). Zeef de puree vervolgens om de velletjes eruit te vissen. Zelf gebruik ik daar een zeef voor en een juslepel, met wrijven druk je de puree door de mazen van de zeef terwijl de velletjes achter blijven in de zeef.

Doe de puree terug in de pan, samen met de 2 eetlepels geleisuiker, en verwarm wederom tot ze zachtjes kookt, laat nu zachtjes inkoken tot je de gewenste dikte hebt (hier duurde dat een kwartiertje). Blijf regelmatig roeren om aanzetten te voorkomen.

Maak ondertussen de potjes en deksels schoon met kokend heet water en soda, spoel de potjes na met kokendheet water. Giet de kokendhete jam in de potjes en zet ondersteboven tot ze zijn afgekoeld (zodat ze vacuüm trekken en daarmee houdbaar zijn). Potjes die geopend zijn kun je nog een paar weken in de koelkast bewaren.

De jam na het pureren en zeven nog even opkoken
De jam na het pureren en zeven nog even opkoken

Erg lekker! Ik zag het in een foldertje van bovengenoemd bedrijf, onder de naam Peperonata Dolce, en zag vervolgens op de website van Antoinette ook een recept van paprikajam. Ik heb gemiddeld in het recept; in de folder wordt meer suiker gebruikt dan Antoinette doet, ik heb het midden aangehouden. Antoinette gebruikt azijn, de folder gebruikt citroensap, ik heb gekozen voor citroensap.

En in de folder wordt een pepertje gebruikt, Antoinette niet. Ik heb dat ook niet gedaan, want ik wilde eerst eens proeven hoe de smaak is zonder pepertje, met pepertje wordt het misschien al snel weer iets richting chilisaus, maar als je van pittig houdt is het zeker een optie. Antoinette gebruikt geen geleisuiker, ik heb 2 eetlepels gebruikt om te zorgen dat het een goede binding geeft (je kunt het ook weg laten of vervangen door 2 eetlepels gewone suiker, misschien moet je dan iets langer inkoken). Test de dikte van de jam altijd even door een theelepeltje in een ijskoud bakje te doen en dat 5 minuten in de koelkast te zetten, dan kun je inschatten hoe dik de jam is). Het snufje zout dat in de folder wordt genoemd maakt het een vleugje hartiger maar ik laat het de volgende keer waarschijnlijk weg, heeft niet veel meerwaarde.

En een volgende keer komt er zeker, want erg leuk en lekker, een intense paprikasmaak, lekker bij een kaasplankje, op een boterham met oude kaas, maar ook in een dressing bij een salade, een broodje ‘gezond’ met bijvoorbeeld kipfilet en rucola….. het is nog een beetje uitvogelen waar het allemaal bruikbaar bij is maar het is hoe dan erg lekker. En makkelijk en snel te maken.

Paprikajam

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief