In sojasaus gefermenteerde knoflook
Ingredienten
- Knoflook
- Sojasaus (zie toelichting)
- Optioneel een klein scheutje azijn of citroensap (zie stap 2)
Details
(25 beoordelingen)
Bron: Marianne Lucardie
Voorbereiding:
30 minuten
Kooktijd:
10 minuten
Totale tijd:
40 minuten
Soort keuken:
Mengelmoes
Wat een leuke en lekkere manier om knoflook te bewaren! En extra makkelijk in gebruik want ik kan nu snel een teen knoflook uit het potje halen en/of wat van de sojasaus gebruiken in een roerbak, rijstgerecht, etc..
Het is heel belangrijk om de goede sojasaus te kiezen. Ik gebruikte de Kikkoman Soy Sauce met de rode dop, die bevat 16% zout en dat is heel belangrijk bij de fermentatie/houdbaarheid. Hetzelfde merk heeft bijvoorbeeld ook een variant met groene dop, met minder zout, en die is niet geschikt voor deze inmaak. Welke sojasaus je dan ook van welk merk wilt gebruiken; lees eerst het etiket en kies een merk dat op een natuurlijke manier is gemaakt en dat genoeg zout bevat.
Ik gebruik de teentjes (geperst of fijngehakt) in roerbak, nasi, bami, in marinades voor bijvoorbeeld vlees of vis, etc. En zo af en toe gebruik ik een lepeltje sojasaus (na de fermentatie geurt het net zo sterk naar knoflook als de knoflook zelf) om bijvoorbeeld een roerbakgerecht mee af te blussen, etc.
Een inmaak die ik hier zelf zeker vaker ga maken: heerlijk, handig en makkelijk voor het bewaren van de oogst van verse knoflook!!
In 2023 maakte ik dit andere bewaar/fermentatierecept met knoflook: in honing gefermenteerde knoflook. Heel anders maar ook heel lekker en bijzonder, en wat meer geschikt voor de Europese en Amerikaanse keukens dan het duidelijk oosters getinte sojasaus.
p.s.: op de 2 laatste foto’s, van 2023, zie je ook grote stukken die wel wat op ui lijken maar dat is olifantenknoflook (zo groot dat ik het maar wat kleiner sneed voor deze fermentatie, ook makkelijker omdat ik niet een hele olifantenknoflook in een gerecht gebruik).
Instructies
Stap 1: Voorbereiden
Maak 1 of meerdere potjes of weckpotten goed schoon en overgiet ze met kokendheet water, laat enkele minuten staan en giet ze dan leeg. Begin ondertussen met het pellen van de knoflook: verwijder alle velletjes zodat je witte blote knoflooktenen overhoudt.
Stap 2: Inleggen
Leg de gepelde knoflooktenen in de potjes. Zorg daarbij dat je de potjes niet verder vult dan tot 2/3e van de inhoud (er moet ruim lucht boven staan omdat het geheel gaat fermenteren). Giet er zoveel sojasaus bij tot de knoflooktenen onder de sojasaus staan. Het hoeft niet maar ik heb bij 1 van de 2 gevulde potjes een klein scheutje azijn gedaan (op een potje van 300 cc ongeveer een halve eetlepel) zodat de zuurgraad iets verhoogd wordt (en de pH dus lager wordt en er daarmee minder kans op botulisme is). Uiteindelijk maakte het in het fermenteren en het eindresultaat geen verschil, dus niet nodig maar handig als je (zoals ik de eerste keer dat ik het maakte) een beetje twijfelt.
Stap 3: Fermenteren en bewaren
Sluit de pot(ten) en zet ze op kamertemperatuur. De eerste weken zullen de knoflooktenen drijven en dat is geen probleem, uiteindelijk zinken ze vanzelf doordat ze sojasaus opnemen en zwaarder worden (zie de 2 foto's, de eerste maakte ik op 5 juli, die daarna op 8 augustus). Binnen enkele dagen na het inleggen van de knoflook in sojasaus begint de fermentatie: je ziet dan heel kleine luchtbelletjes aan het oppervlak. Draai elke 2 of 3 dagen het deksel even open, laat het gevormde gas ontsnappen en sluit de pot weer. Dit fermenteren duurt ongeveer 3 tot 6 weken (afhankelijk van inhoud, temperatuur, etc.). Wanneer de knoflooktenen gefermenteerd zijn stopt de vorming van gas. Je kunt de pot(ten) dan koel zetten (toch handig om af en toe het deksel nog even los te maken, voor het geval ze toch heel zacht nog wat door fermenteert). Ik bewaar een pot die ik gebruik in de koelkast zodat ik er een teentje knoflook (of wat knoflooksojasaus) uit kan gebruiken wanneer ik wil. Beide zijn zeer geschikt om mee te bakken en roerbakken. Uiteraard moet je er altijd voor zorgen dat de tenen knoflook onder het vocht (de sojasaus) blijven staan. De knoflooktenen in sojasaus zijn in de pot(ten) in ieder geval 1 jaar houdbaar (al moet ik dat zelf ook nog even uittesten). Tot slot: de sojasaus die je gebruikt is heel belangrijk, lees de toelichting bovenaan deze pagina even.