Gelei van tomaten, met appel, citroen, vanille en gember
Details
(2 beoordelingen)
Herkomst recept: zelf bedacht naar aanleiding van wat Amerikaanse websites met tomatenjam-recepten
voor 4 tot 5 potjes van 200 tot 250 cC
INGREDIËNTEN:
- 1 kilo cherrytomaten (of andere smaakvolle tomaten)
- 400 gram suiker (of ‘geleisuiker speciaal’ voor halvajam)
- 1 appel
- 2 citroenen
- 1 vanillestokje
- 1 stukje gember van ongeveer 3 x 1 centimeter
RECEPT:
Was de tomaatjes, verwijder kroontjes, snijd de tomaatjes doormidden (dan laten ze wat sneller hun sap los) en doe ze in een pan met dikke bodem. Weeg de suiker af en doe dit bij de tomaatjes in de pan. Schil de gember en snijd in plakjes, voeg ook dit toe aan de tomaatjes in de pan. Snijd het vanillestokje open, schraap het merg eruit en voeg dit samen met het leeg geschraapte vanillestokje ook weer toe aan de tomaatjes. Was de appel en snijd daarna in plakjes, inclusief schil en klokhuis (het hoge gehalte pectine daarin helpt bij het geleren). Boen de citroenen goed schoon onder warm water en schaaf of rasp ongeveer 1 eetlepel schil van de citroenen (zonder het bittere witte eronder), voeg dit toe aan de tomaatjes. Pers het sap uit en zet dit apart.
Breng het tomatenmengsel aan de kook, roer regelmatig en laat een half uurtje op zacht vuur pruttelen, tot alles zacht is en alle smaken goed zijn opgenomen.
Zet het vuur uit en giet het mengsel in een fijnmazige draaizeef/passe-vite die boven een kom hangt. Passeer de tomatenpulp tot je in de kom eronder een dik sap/gelei hebt. Mocht je geen draaizeef/passe-vite hebben giet de tomatenpulp dan boven een kom in een zeef, en wrijf/schuur dan met de bolle kant van een juslepel over de tomatenpulp tot het sap/gelei in de kom zit en de velletjes, zaadjes, plakjes gember, vanillestokjes, klokhuis in de zeef achterblijven (dit kun je nu weggooien).
Zet een schoteltje in de vriezer of koelkast zodat dat alvast koud kan worden. Spoel de pan even schoon en giet het sap/gelei terug in de pan. Kook nu tot de gelei de gewenste dikte heeft. Als je ‘geleisuiker speciaal’ gebruikt duurt dit wellicht nog maar een paar minuten, als je liever gewone suiker gebruikt kan het wel ruim een half uur duren. Het moment van voldoende geleren hangt ook af van de hoeveelheid sap in de tomaatjes. Roer regelmatig om te voorkomen dat de gelei aan de bodem aanzet.
Controleer de dikte door een lepeltje gelei op het koude schoteltje te scheppen en dat enkele minuten terug in vriezer of koelkast te zetten. Kook nog verder in wanneer dat nodig is, als je de gelei dik genoeg vindt voeg je het citroensap toe, roer nog een keer goed en zet het vuur laag.
Maak nu de potjes schoon. Zorg dat ze goed zijn afgewassen, zet de potjes en leg de deksels (met de binnenkant naar boven) in de gootsteen en giet er kokend water in. Haal dan de pan met de gelei van het vuur, giet de potjes leeg (giet het nog even over de binnenkant van de deksels). Vul de nog kokendhete potjes zo snel mogelijk met de kokendhete gelei, sluit goed af met de ook nog kokendhete deksels. Zo weet je zeker dat er geen bacteriën in de inmaak zitten.
Zet de afgesloten potje ondersteboven tot de gelei is afgekoeld. Zet de potjes overeind en controleer of ze vacuüm zijn: druk op de deksels en voel of ze ‘naar binnen getrokken zijn’. Als je een deksel in kunt drukken en die weer terug ‘plopt’ is de pot niet vacuüm. Potten met tomatengelei die vacuüm zijn kun je op een koele donkere plaats (voorraadkast, zolder) zeker 1 jaar bewaren. Een pot die niet vacuüm is bewaar je in de koelkast. Als een pot eenmaal geopend is bewaar je die ook in de koelkast. Gebruik (omdat er geen andere conserveringsmiddelen dan suiker in zit) altijd een schoon lepeltje wanneer je een schepje gelei wilt nemen. En maak eenmaal geopende potten binnen enkele weken op.
Heerlijke gelei (sorry, ik had al labeltjes geprint en daar staat per ongeluk nog ‘jam’ op). Lekker op een broodje, cracker, plakje cake of briochebrood, etc. Maar ook lekker op te verwerken in gebak of desserts. En wij vinden het ook heel erg lekker bij een kaasplankje!