Courgettes in olie/azijn

Details

(25 beoordelingen)

Herkomst recept: gekregen van Carine

Voor 5 kleine potten (ongeveer 250-300 cc inhoud

INGREDIËNTEN:

  • 800 gram courgetteplakje (schoon gewogen, en dat is ongeveer 3 tot 4 courgettes)
  • 300 gram milde olijfolie
  • 200 gram witte wijnazijn
  • 1 grote ui, gepeld en gesnipperd
  • 2 tot 4 teentjes knoflook, in plakjes of fijn gehakt
  • 10 blaadje basilicum, fijngesneden
  • 2 koffielepels suiker
  • zout naar smaak

 

RECEPT:

Was de courgettes, verwijder kop en kont en snijd in dunne plakjes (ongeveer een kwart tot een halve centimeter). Maak de potten en deksels die je wilt gebruiken schoon, met kokend water en soda, en spoel na met kokend water. Laat het hete water in de potten staan tot je die kunt vullen.

Doe olijfolie en azijn in een pan en zet op het vuur, voeg suiker, knoflook, gesnipperde ui toe en breng aan de kook. Proef en maak op smaak met zout. Voeg de plakjes courgettes toe en kook nog 3 minuten (niet langer want dan worden de plakjes zacht, het is lekker als er nog een beetje ‘bite’ in zit. Voeg op het allerlaatste moment de fijngesneden basilicum toe.

Giet de potten met kokendheet water leeg, doe in elke pot een blaadje laurier en vul de potten met de plakjes courgettes (ik gebruikte daarvoor een vleespincet, dat ging het handigst). Giet het olie-azijnmengsel over de courgettes tot ze onder het vocht staan, sluit de potten en zet ze ondersteboven tot ze zijn afgekoeld.

Controleer na het afkoelen of de potten vacuüm zijn, vacuüm potten met deze courgettes kun je zeker wel een jaar bewaren, een pot die niet vacuüm is bewaar je in de koelkast en maak je binnen enkele weken op.

 

Lekker!! En heel makkelijk en snel te maken. Zorg dat alle ingrediënten schoon en gesneden klaar liggen en dan is het een kwestie van bij elkaar voegen, opkoken en de schone potten vullen. Wij vinden het lekker bij een plankje met kaas en droge worst, maar ook prima in salades, op een broodje kipfilet, etc.. Het olie-azijnmengsel hoef je zeker niet weg te gooien wanneer de pot leeg is, het is een lekkere basis voor een dressing of marinade.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief