Appelmoes met citroen en vanille

Details

(5 beoordelingen)

Ingrediënten:

  • 3 kilo appels (geschild, zonder klokhuis, en schoon gewogen)
  • sap en rasp van 3 citroenen
  • 4 lege vanillepeulen *
  • 600 gram suiker (of meer of minder naar smaak)
  • 2 deciliter vocht, bij voorkeur witte wijn

Recept:

* Ik gebruik regelmatig verse vanille in recepten. Gooi de lege peulen nadat je de vanillezaden eruit hebt geschraapt nooit weg, doe ze in een bus met suiker en zorg dat de lege peulen volledig omgeven zijn door suiker. Je maakt zo je eigen natuurlijk vanillesuiker. En na verloop van tijd zitten er zoveel van die lege vanillepeulen in de suiker dat ik er een paar van die lege vanillepeulen gebruik voor dit recept. Als je geen lege vanillepeulen hebt, dan kun je natuurlijk ook nieuwe vanillepeulen gebruiken. Dan heb je er aan 2 genoeg, snijd ze in de lengte open en schraap de vanillezaden eruit, de zaden en de lege peulen mogen dan meegekookt worden 89de lege peulen verwijder je later weer).

Bedenk dat de houdbaarheid van deze inmaak alleen afhangt van de hygiëne en het vacuüm van de potten! Wij maken het al een paar jaar en het gaat heel goed. Zolang de potten vacuüm zijn en koel en donker staan zeker een jaar houdbaar en eigenlijk ook nog wel langer. Bedenk alleen dat wanneer je eenmaal een pot openmaakt je die pot wel verder in de koelkast moet bewaren en binnen ongeveer 1 of 2 weken leeg moet maken. Maar voor moes vinden wij dat geen enkel probleem (anders dan bij jam want die blijft altijd wel een tijdje open). Maar appelmoes maken wij in in potten die in principe die maaltijd ook leeg gaan. En toch nog wat over, prima, de koelkast in en dezelfde week in de yoghurt of bij rode kool of wat dan ook.

Doe de witte wijn in een grote pan waar later ook de appelstukjes in passen. Als je geen witte wijn wilt gebruiken gebruik dan bijvoorbeeld appelsap. Boen de citroenen onder warm water schoon en rasp de schil boven de pan (alleen het geel, het wit is bitter!!). Pers vervolgens de citroenen uit en doe dit sap bij de witte wijn en rasp. Doe de lege vanillepeulen (of het schraapsel van de vanillepeulen en de lege peulen als je nieuwe vanillepeulen gebruikt) bij het citroenmengsel.

Breng het nu aan de kook, en het zet vuur dan heel zacht zodat het nog maar net tegen het kookpunt aan zit. Doe de deksel op de pan en laat dit bij voorkeur minimaal een half uur tot een uur trekken. Controleer tussendoor wel of het niet droog kookt, zet desnoods het vuur uit.

Schil ondertussen de appels, snijd ze in kwarten en verwijder klokhuizen, eventueel kun je ze nog wat kleiner snijden als je dat handig vindt. Bewaar ze in koud water waar je wat citroensap aan toe hebt gevoegd, dan verkleuren ze niet.

Als het appels schillen klaar is en het wijn/citroen/vanille mengsel lang genoeg heeft getrokken giet je het wijnmengsel door een zeef en het vocht terug in de pan, de schilletjes/raps/lege vanillepeulen kun je weggooien.

Voeg nu aan het vocht de appelstukjes en suiker toe. Wij vinden voor dit recept deze hoeveelheid suiker lekker, maar dat hangt natuurlijk erg af van je eigen smaak en niet te vergeten de appels die je gebruikt (elk ras kan zoeter of zuurder van smaak zijn). Pas de hoeveelheid suiker gerust aan je eigen smaak aan, zoals gezegd, de houdbaarheid heeft bij dit recept niets te maken met de hoeveelheid suiker maar met de hygiëne en het vacuüm.

Breng alles aan de kook, zet het vuur zacht en laat onder zeer regelmatig roeren (anders kunnen de appels aanbranden in de pan) zachtjes pruttelen tot ze moes worden. Het ligt volledig aan het appelras (of het een moesappel of handappel is) hoe lang dat duurt (reken op ongeveer ergens tussen 10 en ruim 30 minuten).

Je kunt er trouwens ook voor kiezen om de moes niet helemaal tot moes te laten koken maar er wat stukjes in te laten zitten zodat je geen appelmoes maar appelcompote krijgt.

Proef de moes uiteraard voor je die in potten gaat doen, je kunt dan bijvoorbeeld eventueel nog wat suiker toevoegen.

Maak ondertussen de potten en deksels zeer goed schoon met kokend water en soda, spoel na met kokend water en doe dat op het laatste moment zodat de potten nog zo heet/warm mogelijk zijn.

Vul de warme potjes met de kokendhete appelmoes, tot 1 centimeter onder de rand, sluit ze direct af en zet ze ondersteboven tot alles is afgekoeld. Draai de potjes, nadat alles helemaal is afgekoeld, weer om en controleer of de potjes vacuüm zijn (je kunt dan het deksel niet meer indrukken).

Potjes die vacuüm zijn kun je zeker een jaar bewaren. Potten die niet vacuüm zijn zijn dus niet lang houdbaar maar kun je in de koelkast zeker wel een aantal weken in de koelkast bewaren. Potten die open zijn zul je ook in de koelkast moeten bewaren en binnen een week of 2 op moeten maken.

Om die reden maak ik wat kleinere potten waarvan ik weet dat ze gelijk op gaan, of hooguit nog wat over blijft voor bijvoorbeeld de dag erop.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief