Appelmoes

Details

(23 beoordelingen)

Ingrediënten:

  • appels
  • suiker
  • kaneel

Recept:

Bedenk dat de houdbaarheid van deze inmaak slechts afhangt van de hygiëne en manier van sluiten van de potten! Zelf dit een paar jaar geleden eens geprobeerd. Vroeger maakten we appelmoes en we vroren dat in. Niet vies maar het werd wel waterig (ook omdat ik niet veel moesappels bezit en dus ook handappels gebruik), en ook de structuur en smaak ging voor een deel na invriezen verloren. Maar ik hou niet van de heel zoete en gladde appelmoes uit de supermarkt. Onze appels zijn zoet genoeg 🙂

En deze in pot ingemaakte appelmoes is prima houdbaar, zeker een jaar. En lekker; vol van smaak, romig van structuur, niet dun of waterig.

Schil de appels, snijd ze in kwarten en verwijder klokhuizen, snijd de appelkwarten in plakjes. Doe een heel klein laagje water in een kookpan (het hoeft maar een laagje water van een halve centimeter te zijn, het is alleen bedoeld om te zorgen dat de appelplakjes niet aan kunnen branden voor ze gaan koken en moes worden. Het water zal verdampt zijn wanneer de appelmoes klaar is. Doe de appelplakjes bij het water en breng aan de kook. Zet het vuur zacht en laat onder zeer regelmatig roeren (anders kunnen de appels alsnog aanbranden in de pan) zachtjes pruttelen tot ze moes worden. Het ligt volledig aan het appelras (en dus of het een moesappel of handappel is) hoe lang dat duurt (ongeveer ergens tussen 15 en ruim 30 minuten).

Je kunt er trouwens ook voor kiezen om de moes niet helemaal tot moes te laten koken maar er wat stukjes in te laten zitten zodat je geen appelmoes maar appelcompote krijgt. Je kunt dan het beste slechts een deel koken en een deel (dat zachte stukjes mogen worden pas toe te voegen wanneer je de suiker gaat toevoegen.

Proef de moes en bepaal dan of, en hoeveel suiker je toe wilt voegen en voeg wat kaneel naar smaak toe. Kook dat nog even mee (eventueel samen met wat kleine stukjes appel voor een compote) tot de suiker goed is opgelost en proef dan of de appelmoes naar wens is. Je kunt een klein beetje op een ijskoud schoteltje doen en zo zien of je moes ook dik genoeg is, maar als je niet teveel water en/of suiker (want dat verdunt natuurlijk ook) hebt toegevoegd zal het niet snel te dun zijn.

Als je het voor de eerste keer maakt misschien toch handig om even te controleren. Is je moes te dun, laat je het nog even wat verder inkoken, is je moes te dik, dan voeg je iets suiker en/of water of appelsap of zo toe. Als je een heel fijne structuur van je moes wilt kun je de moes ook nog nog door een passe-vite (draaizeef) draaien, of eventueel in de keukenmachine. Daarna zul je altijd de moes weer aan de kook moeten brengen om te zorgen dat ze kokendheet de potten in gaat.

Maak de potjes en deksels zeer goed schoon met kokend water en soda, spoel na met kokend water en doe dat op het laatste moment zodat de potten nog warm zijn. Vul de warme potjes met de kokendhete appelmoes, sluit ze direct af en zet ze ondersteboven tot alles is afgekoeld. Draai de potjes, nadat alles helemaal is afgekoeld, weer om en controleer of de potjes vacuüm zijn (je kunt dan het deksel niet indrukken).

Potjes die vacuüm zijn kun je een jaar bewaren. Potten die niet vacuüm zijn zijn dus niet lang houdbaar (omdat je niet voldoende suiker hebt gebruikt dat als houdbaarheidsingrediënt dient). Potten die niet vacuüm zijn kun je wel een aantal weken in de koelkast bewaren. Potten die open zijn zul je ook in de koelkast moeten bewaren en binnen een week of 2 op moeten maken. Om die reden maak ik wat kleinere potten waarvan ik weet dat ze gelijk op gaan, of hooguit nog wat over blijft voor bijvoorbeeld de dag erop.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief