‘Adobo’sambal
Ingredienten
- 4 paprika's
- 10 pepers (of naar smaak, bij voorkeur jalapeño of serrano)
- 1,5 kilo tomaten
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 takje rozemarijn
- 2 theelepels gerookt paprikapoeder
- 1 theelepel komijnpoeder (djinten)
- 0,5 theelepel gemalen zwarte peper
- 1 koffielepel fijn gehakte verse oregano (of 1 theelepel gedroogd)
- 1 eetlepel zout
- 3 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
- 1 deciliter sherryazijn
- 2 eetlepels citroensap
Details
(12 beoordelingen)
Bron: Diana
Voorbereiding:
60 minuten
Kooktijd:
30 minuten
Totale tijd:
90 minuten
Soort keuken:
Mexicaans
Ja, ik weet ook wel dat sambal een pittige Indonesische kruidenpasta met chilipepers is. Wij vinden ze erg lekker, met sambal badjak op de eerste plaats maar de manis, brandal en assem lusten we zeker ook :-). Maar een paar jaar geleden maakte ik kennis met Tunesische harissa, Thaise sriracha en Koreaanse gochujang. Dat zijn ook allemaal pittige pasta’s of sauzen met kruiden en andere smaakmakers.
En zo begon ik eens te experimenteren, met het inmaken van sambalsaus in verschillende smaken. Maar die blijken na opening slechts kort houdbaar. Waarschijnlijk door de sausachtige samenstelling, de potten waren goed ingemaakt en konden moeiteloos een jaar worden bewaard maar zonder conserveermiddelen ging alles enkele dagen na het openen van de potten in de koelkast schimmelen. Oftewel: het had potentie maar ik moest er iets aan veranderen: meer zuur, meer zout en een andere ‘consistentie’; meer ingekookt, geconcentreerd, een ‘pasta’. En zo werd de Hollandse sambal geboren: niets anders dan een pasta met pepers zonder de zo bekende Indonesische kruiden als ketoembar, djinten, kemirienoten, gula djawa, etc.
En zo werd ook deze Adobo-sambal geboren. Want we vinden adobosaus heel erg lekker (een Mexicaanse saus op basis van gerookte jalapeño-pepers met suiker, tomaten, etc., of Chipotles in adobosaus; gerookte gedroogde pepers in zo’n pittige saus met tomaat, suiker, etc.). Maar saus heeft na opening van potten zonder conserveermiddelen weinig kans om in de koelkast lang te kunnen worden bewaard. En dus moet het ingedikt, geconcentreerd, een pasta worden, met voldoende zuur, zout en zoet om het houdbaar te maken. En dit is het geworden. Wij vinden het heel erg lekker, bij taco’s, burrito’s, gordita’s, fajita’s en andere Mexicaanse gerechten maar ook een schepje in een saus (een schepje door ketchup of mayonaise maakt die gelijk heel bijzonder en pittig en lekker), etc. Het is heel pittig maar zeker niet te heet (maar je kunt het aantal pepers naar believen aanpassen). En googel vooral op adobosaus voor inspiratie wat je er mee kunt.
En echte adobosaus wordt gemaakt met gerookte pepers, en dat ga ik zeker ook doen, maar voor mensen die geen zin, tijd of mogelijkheid hebben om pepers te roken heb ik dit recept gemaakt zonder gerookte pepers (maar met gerookt paprikapoeder van La Chinata (Pimentón de la Vera), tegenwoordig in zowat elke supermarkt te koop). Mocht je wel pepers kunnen en willen roken, laat dan vooral het gerookt paprikapoeder weg en rook de pepers eerst voor je verder verwerkt.
Tot slot nog even: ik heb deze adobo-sambal in 2020 voor het eerst gemaakt, ik hoop in de komende maanden hier te melden wat de houdbaarheid na het openen van de pot is (goed ingemaakte en dus ook vacuüm potjes moeten minimaal een jaar houdbaar zijn).
Instructies
Stap 1: Voorbereiden
Verwarm de oven voor op 200 graden Was de paprika's en pepers, snijd open en verwijder kroontjes, zaden en zaadlijsten. Was de tomaten, verwijder kroontjes en snijd in stukken. Meng de groenten met elkaar en met 1 eetlepel olijfolie. Spreid uit over een bakplaat en rooster ongeveer 40 minuten in het midden van de oven tot je wat zwarte randjes langs de groenten ziet (foto). Haal de bakplaat dan uit de oven en laat wat afkoelen.
Stap 2: Bakken
Pureer de groenten zoals je dat zelf wilt. Ik gebruik graag een passe-vite (draaizeef) zodat ik een gladde saus overhoud maar al;s je geen bezwaar hebt tegen wat velletjes en tomatenzaadjes kun je groenten ook in een keukenmachine of met een staafmixer pureren. Pel de uien en knoflook en snipper fijn. Verhit de laatste eetlepel olijfolie op middelhoog vuur in een pan en voeg ui en knoflook toe. Bak dit enkele minuten, tot de uien zacht en glazig zijn.
Stap 3: Koken
Voeg dan komijnpoeder, zwarte peper, gerookt paprikapoeder en oregano toe en bak dit nog een minuut mee. Voeg dan het paprika/peper/tomaatmengsel toe, samen met het takje rozemarijn, het zout, de suiker en het azijn, en breng al roerend aan de kook. Kook/sudder dit mengsel ongeveer een 30 tot 45 minuten (afhankelijk van de hoeveelheid vocht die de tomaten en paprika's bevatten), tot de kleur donker wordt en het tot de helft is ingekookt en op een pasta/sambal gaat lijken. Roer regelmatig om aanzetten te voorkomen. Verwijder het takje rozemarijn en voeg het citroensap toe. Roer dit laatste er goed doorheen en kook nog een paar minuten.
Stap 4: Inmaken
Maak, wanneer de saus eenmaal donkerder wordt en meer op een pasta gaat lijken, de potten en deksels schoon, met soda en kokend water, spoel na met kokend water en laat dat hete water in de potten en deksels staan tot de sambal klaar is. Giet potten en deksels dan leeg en vul ze met de sambal, sluit direct en laat ondersteboven afkoelen en vacuüm trekken. Ongeveer 1 jaar houdbaar, eenmaal geopende potten moeten in de koelkast worden bewaard, gebruikt uiteraard altijd een schoon lepeltje als je een schepje sambal wilt nemen.