Abrikozenjam met vanille

Ingredienten

  • 1200 gram abrikozen (1 kilo schoon gewicht
  • 800 gram kristelsuiker
  • het sap van 1 kleine citroen
  • 1 vanillepeul

Details

Bron: Het Duitstalige boek Die Marmeladen Bibel
Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Totale tijd: 60 minuten
Soort keuken: Mengelmoes

Deze jam is echt behoorlijk zoet, zonder het frisse dat ik graag zelf altijd toevoeg, van bijvoorbeeld citroenen, sinaasappels, etc. En toch is het ook echt heel lekker. Het is hier een feestje om een stukje briochebrood erin te dopen, of een stukje eierkoek, of plakje cake, en smaakt ook prima op een zacht wit broodje of juist een knapperige cracker. Maar ik vind het vooral ook erg lekker in kwark en yoghurt (die zijn al zuur en fris van zichzelf). En heel erg lekker in baksels zoals jam-koekrepen, of om een appeltaart mee te glaceren.

Hoe dan ook; heel zoet en toch heel erg lekker. Je kunt ook vanille-essence gebruiken maar als er één jam ervoor gemaakt is om een echte vanillepeul te gebruiken, dan is het deze luxe jam wel! En de smaak is niet alleen toch veel meer vanille (zeker ook een paar weken/maanden na het inmaken), de kleine zwarte spikkeltjes in de jam lijken dat ook nog eens te versterken (of misschien zit dat vooral in mijn hoofd, maar het kan ook zo zijn dat de minuscuul kleine vanillezaadjes in de jam in de loop van de tijd nog wat meer smaak/aroma afgeven).

Een heerlijke zoete jam en een prachtige oranje kleur!

Instructies

Stap 1: Dag 1

Was en droog de abrikozen. Het velletje mag blijven zitten. Halveer de abrikozen en haal de pitten eruit, leg die in een bakje en zet apart. Snijd de vruchten in stukjes en doe ze in een pan. Voeg het sap van 1 kleine citroen toe. Weeg de suiker af en voeg toe. De pitten bevatten veel pectine: doe ze in bijvoorbeeld een schone zakdoek en bind goed dicht. Leg dit 'zakje' tussen abrikozenstukjes en suiker. Schep een paar keer goed om en laat 1 tot 2 uur rusten. Zet de pan daarna op het vuur en breng het geheel onder voortdurend en voorzichtig roeren aan de kook. Laat het geheel 2 minuten koken en zet het vuur dan uit. Laat afkoelen. Snijd de vanille in fr lengte doormidden en schraap de zwarte zaadjes eruit. Roer de zaadjes door het afgekoelde mengsel en leg ook het lege vanillepeultje tussen het vruchten/suiker-mengsel. Dek de pan af en laat een nacht op een koele plaats rusten.

Stap 2: Dag 2

Zet alvast een schoteltje in de vriezer zodat je later snel kunt testen of je jam goed van dikte is. Zet de pan met abrikozenstukjes in suikermengsel weer op het vuur en breng op middelhoog vuur aan de kook terwijl je constant roert. Hoe lang je de jam moet koken hangt vooral af van de rijpheid, sappigheid en stevigheid van de vruchten; kook de jam ongeveer 10 minuten (maar dat kan dus ook iets korter of langer zijn). Controleer met een suikerthermometer, als die 105 graden aangeeft is de jam goed van consistentie. Als je geen thermometer hebt; controleer, wanneer de gelei/jam wat donkerder, dikker, lobbiger en glanzender wordt, de dikte van de jam door een theelepeltje op het ijskoude schoteltje in de vriezer te doen en dat weer terug in de vriezer te zetten, je kunt dan enkele minuten later zien en proeven of de jam goed/dik is. Verwijder aan het einde van de kooktijd het zakje met pitten. Mocht je de jam met wat minder stukjes willen (afhankelijk van het formaat stukjes waarin je ze sneed) kun je nu nog overwegen om heel kort pulserend de staafmixer er even doorheen te halen, tot je het goed van grofheid vindt.

Stap 3: Inmaken

Steriliseer op het laatste moment de potten en deksels zoals je dat gewend ben (ik maak ze schoon met kokend water en soda, spoel ze na met kokend water en laat dat hete water in de potjes en deksels staan tot ik kan gaan vullen). Giet vervolgens het kokendhete water uit de potjes en deksels en vul ze met de nog kokendhete jam. Sluit de potjes en laat ze ondersteboven afkoelen. Zo doe ik het al 35 jaar en heb er nog nooit problemen mee gehad. Maar er wordt de laatste jaren wel eens gesteld dat de jam het deksel kan aantasten. Ik heb het geprobeerd zoals het door die mensen wordt geadviseerd - niet ondersteboven zetten met rechtop laten afkoelen, maar dan blijken bij mij toch niet alle potjes helemaal goed vacuüm te zijn. En aangetaste deksels heb ik nooit gehad (mits die uiteraard niet beschadigd waren). Hoe dan ook; doe wat je wilt of denkt dat het beste is. Controleer na het afkoelen sowieso altijd nog even of ze vacuüm zijn. Potjes die niet vacuüm zijn en geopende potjes bewaar je in de koelkast en maak je binnen enkele weken op. Vacuüm potjes zijn ruim een jaar houdbaar.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief