Aalbessenjam met sinaasappel en vanille

Ingredienten

  • 1 kilo aalbessen
  • 2 sinaasappels
  • 1 citroen
  • 1 vanillestokje
  • 900 gram suiker

Details

Bron: Diana
Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 20 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Soort keuken: Mengelmoes

Vroeger hield ik niet van aalbessenjam (en ook niet van bramenjam, blauwe bessenjam en zwarte bessenjam: ik vond het teveel pitjes en velletjes. Natuurlijk vond ik het wel heel erg lekker, maar dan als gelei, dus al die velletjes en pitjes eruit gezeefd. Gelukkig verandert smaak met de jaren: ik kan die velletjes en pitjes nu juist wel waarderen, het knarst een beetje, zoals wanneer je verse rode aalbessen met een schepje suiker eet 😁

Aalbessen zijn fris, zuur en fruitig, en het sap van sinaasappel en citroen versterkt die smaak nog wat (en helpt ook bij het behouden van die mooie felrode kleur). De vanille past daar, vind ik zelf, ook nog eens heel erg goed bij!

Al met al een lekkere fruitige zoete jam die ook friszurig genoeg is, en boordevol gezonde structuur van velletje en pitjes (als je de jam kort genoeg kookt zitten er zelfs nog hele aalbessen in de jam). Wat mij betreft een heerlijke zomerjam en zeer geschikt op bijvoorbeeld een geroosterde boterham, croissantje, etc., hier smaakt ze heerlijk in yoghurt en kwark.

Oh ja, ook nog eens een makkelijk te maken jam. Aalbessen bevatten veel pectine dus problemen met de gelering zijn er niet. Ik heb het recept zelf verzonnen na het lezen en proberen van het meest gewone aalbessenjamrecept dat je kunt vinden (vaak met alleen aalbessen, citroensap en suiker).

Instructies

Stap 1: Inweken

Was de aalbessen en dep ze droog. Ris de bessen van de steeltjes. Was de citroen en de sinaasappels en rasp met een fijne rasp een beetje van de schil: 2 theelepels sinaasappelschil en 1 theelepel citroenschil. Doe de rasp samen met de aalbessen in een pan. Snijd de sinaasappels en de citroen doormidden en pers het sap eruit, voeg ook sinaasappelsap en citroensap toe aan de aalbessen. Weeg de suiker af en voeg ook toe aan de aalbessen. Roer een paar keer goed en laat 2 uur staan (zo kan de pectine door het inweken van aalbessen, suiker en citrus haar werk al doen).

Stap 2: Koken

Zet alvast een schoteltje in de vriezer zodat je later kunt testen of de jam goed van dikte is. Zet na de 2 uur rusten de pan op het vuur. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg/de zaden eruit, voeg toe aan de aalbessen in de pan. Leg ook de 2 lege vanillepeulhelften erbij. Breng het aalbessenmengsel aan de kook. Kook ongeveer 10 tot 15 minuten, roer regelmatig. Test dan even of de jam goed van dikte is (door een schepje op het ijskoude schoteltje in de vriezer te doen en na enkele minuten te kijken en proeven.

Stap 3: Inmaken

Steriliseer op het laatste moment de potten en deksels zoals je dat gewend ben (ik maak ze schoon met kokend water en soda, spoel ze na met kokend water en laat dat hete water in de potjes en deksels staan tot ik kan gaan vullen). Als de aalbessenjam goed van dikte is verwijder je de 2 lege vanillepeulhelten. Giet vervolgens het kokendhete water uit de potjes en deksels en vul ze met de nog kokendhete aalbessenjam. Sluit de potjes en laat ze ondersteboven afkoelen. Zo doe ik het al 35 jaar en heb er nog nooit problemen mee gehad. Maar er wordt de laatste jaren wel eens gesteld dat de jam het deksel kan aantasten. Ik heb het geprobeerd zoals het door die mensen wordt geadviseerd - niet ondersteboven zetten met rechtop laten afkoelen, maar dan blijken bij mij toch niet alle potjes helemaal goed vacuüm te zijn. En aangetaste deksels heb ik nooit gehad (mits die uiteraard niet beschadigd waren). Hoe dan ook; doe wat je wilt of denkt dat het beste is. Controleer na het afkoelen sowieso altijd nog even of ze vacuüm zijn. Potjes die niet vacuüm zijn en geopende potjes bewaar je in de koelkast en maak je binnen enkele weken op. Vacuüm potjes zijn ruim een jaar houdbaar.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief