Inmaakwoede
Niet heel vaak, maar soms is er een week dat we de tuin amper zien. Zo ook deze week, dankzij verplichtingen en afspraken zijn we alleen een paar keer even snel naar de tuin geweest om water te geven en iets te oogsten. Trouwens, wij slaan het tuinieren ook over als het 30 graden is. Met dat soort temperaturen blijven we liever thuis, zetten we de oven op 200 graden, een pan op het vuur, de, waterkoker aan en laten we de voedseldroger lekker draaien 🙂 .
Ik kan het plaatsen van recepten even niet bijbenen, ik heb de laatste 2 weken flink wat ingemaakt maar geen tijd gehad om de recepten op de website te zetten. En dus liggen hier vlekkerige papiertjes met krabbels op een stapeltje te wachten tot ik tijd heb.
Die inmaakwoede gaat niet lang meer duren. Niet omdat ik niets meer kan oogsten, en ook niet omdat ik geen inspiratie of leuke recepten meer heb…….. maar de voorraad lege potjes zijn simpelweg bijna op.
Er komen ook geen potjes leeg want we kunnen nog volop uit de tuin oogsten, en dus blijven de voorraadpotten in de voorraadkast staan.
Ik wil wel graag even laten zien wat ik heb ingemaakt en welke recepten ik dus hopelijk binnenkort op de website kan zetten.
Van deze heb ik al wel het recept geplaatst (Hollandse sambalsaus). En die is echt heel erg lekker. Het is een sambal zonder toegevoegde smaken; geen koriander, geen komijn, geen gember, geen ketjap; gewoon goede pepers, wat ui en tomaat, olie en honing, zout en peper. Dat is zeker niet allemaal oerhollands, maar wel als zodanig te gebruiken. Want ik heb het zelf al gebruikt in de jus bij een stamppotje andijvie, en dat was erg lekker. Het heeft de bijna rokerige smaak van geroosterde pepers, tomaten en uien en is lekker pittig.
Ik heb voor de laatste keer vijgen kunnen oogsten, het recept voor vijgenconfituur met sinaasappel en pijnboompitjes heb ik al geplaatst. Maar voor deze heb ik nog geen tijd gehad:
En voor deze ook nog niet:
We vinden het leuk om op zondagochtend laat te ontbijten cq lunchen met wat croissants, en dan de drie verschillende jam-soorten proeven. Het oordeel? Die met citroen, rum en rozijnen is het meest fris van smaak, een lekkere zomerjam. Die met sinaasappel, chocolade en hazelnoten is warm en zoet en geurig, een echte winterjam (ik kreeg bij het eten ervan direct visioenen van sinterklaas en kerst – ik heb die ideeën uiteraard direct weer uit mijn hoofd gezet). En de jam met vijgen, sinaasappel en pijnboompitten is zo zoet en geurig dat die onze favoriet is bij een stukje pittige kaas.
Ondertussen heb ik nog pruimenjam gemaakt, en natuurlijk nog wat tomatensap van geroosterde tomaten. En ik heb vandaag ketchup gemaakt, ook erg lekker!
En ik ging vanmiddag ‘even’ naar de tuin om boontjes te plukken, en terwijl ik daar mee bezig was bedacht ik dat ik misschien nog wel ‘een komkommertje’ kon oogsten voor erbij………
In totaal 12 stuks (ik ben blij dat ik er nog een paar aan een tuinbuurman kon slijten want anders waren het er dus nog wat meer geweest). We hebben al heel veel komkommers gegeten, en ook al flink wat ingevroren, dit keer heb ik er maar een zoet-hartige komkommer-uien ‘pickle’ van gemaakt. Één voor onszelf en één om morgen mee te nemen naar de jaarlijkse tuinbarbecue. Geen inmaak trouwens, vers, kan volgens het recept 2 weken in de koelkast worden bewaard. Ook dat recept hoop ik komende week te plaatsen.
Edit 01-09-19, recept geplaatst: Vers – Zoet/Hartige Komkommer en Ui
Ik heb ook nog tomaten gedroogd. Zo gingen ze het droogapparaat in (7 verdiepingen zoals deze tray vol met tomatenstukken):
En zo zagen ze 8 uur later eruit:
En dit is dan het eindresultaat, na het (half) drogen van ruim 2,5 kilo tomaten blijft er één bord over:
Ik heb het op aanraden dit keer ingevroren, een paar in zakjes en de rest in een bakje, ik ben benieuwd hoe het over enkele weken en komende winter smaakt.
Oh ja, ik heb ook nog pepers gedroogd, dit keer niet half maar volledig droog tot ze hard en bijna plasticachtig aanvoelden:
En hier heb ik vervolgens peperolie van gemaakt (nou ja, het moet even een paar weken staan/trekken voor de smaak kruidig en vooral heel erg heet is (want ik heb er alleen maar heel hete pepers voor gebruikt)
En zo wordt de voorraadkast steeds voller. Volgende week kunnen we weer wat vaker naar de tuin, en dat is maar goed ook want er is genoeg te doen. Ook al moeten we eigenlijk wieden, ik wil de kas in. Om daar een begin te maken met opruimen, leeg maken en het zaaien van groenten voor de winter. In mijn volgende blog hoop ik daar meer van te kunnen laten zien.
Tot slot nog één foto. Bij deze roep ik de Amaranthus Dreadlocks uit tot mijn meest favoriete Amaranthus. Want wat is het toch een geweldige plant, ik heb haar ondertussen al 5 of 6 keer gezaaid, elke keer bloeit ze betrouwbaar en lang en mooi. Ik heb haar in een natte zomer in de volle grond gehad en toen bloeide ze prima. En nu staat ze in de hitte en droogte (ook nog eens in een verhoogde bak) en doet ze het ook geweldig.
Ze is niet alleen mooi en bloeit lang maar krijgt later dit jaar ook nog een mooie herfstkleur. En in een jong stadium zijn de bladeren eetbaar. En ze is een goede snijbloem. Ze heeft maar één nadeel, en dat is dat hommels en bijen er geen fan van zijn. Maar dat is niet erg, want die hommels en bijen komen wél op de Tagetes Burning Embers af die ervoor staat. En op de Malva sylvestris waarvan je links nog net een roze bloem ziet.
Ook al is het dit weekend alweer september, de tuin ziet er nog steeds vol en zomers uit!
Top dat je ondanks de drukte er iedere keer weer in slaagt zo’n leuk en leerzaam bericht te schrijven.
Daar kan ik me helemaal bij aansluiten.
Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, TOP !!!
Ieder weekend verheug ik me weer op een nieuw blog en wat heb ik al veel geleerd !
En nu vlug mijn tuin in, want vanmiddag is het te warm…
Hey Diana,
Bij mij is het dit jaar niet zo’n succes geweest in mijn tuin…. de boontjes zijn na de eerste zaai bijna allemaal weg gegeten door de duiven, na een 2de poging zijn er maar enkele struikjes opgekomen….. en mijn tomaten in de tuinkas hebben het ook niet zo goed gedaan, ondanks de vele zorgen. Enkel de courgettes en nu wat pompoenen doen het goed. Komt misschien door dat uitzonderlijke warme weer..?
Hallo Camelot,
Ik durf niet goed te zeggen wat er in jouw tuin tuin is gegaan en waarom, want ik ken je omstandigheden niet (op welke grondsoort tuinier je, plaats in zon of schaduw, wat geef je als voeding en wanneer, etc.). Ik kan kan alleen zeggen dat de hitte maar vooral de droogte hier ook wel voor problemen hebben gezorgd hoor. De oogst van pronkbonen was heel matig, maar gelukkig die van andere bonen prima. Sla en andijvie die bij elke zaaironde na enkele weken al weer doorschoot, kool die geen kool wilde maken of doorschoot en worteltjes die werden opgevreten door woelratten. Als je courgettes en pompoenen het goed doen lijkt het me geen voedingsprobleem. Dat je bonen worden opgevreten door duiven is te voorkomen door je zaaisels af te dekken of voor te zaaien (niet alleen duiven vinden ze lekker, muizen lusten ze ook graag). En tomaten hebben vooral tijdens de groei en bloei veel water nodig, maar later tijden het rijpen juist minder.
Er is waarschijnlijk geen één oorzaak aan te wijzen maar is het een combinatie van droogte, hitte, plaagdieren en gewoon pech. Ik hoop dat je wellicht nu nog wat kunt zaaien en anders volgend jaar een beter tuinjaar hebt!
Diana
Ha Diana, iedere keer weer leuk om je verhaal te lezen. Vaak leerzaam ook!
Als je vijgen roept denk ik aan vijgen met schimmelkaas in de oven, maar ook aan heerlijke vijgen tomaten jam. Tomaten ontvellen nattigheid eruit en dan half half met vijgen, gelei suiker en kneep citroen.
Ik heb nog een vraag.. Ik zie geen dwarf soorten bij je, voor mij ideale rassen omdat ze beter onder een afdakje passen. Ga je deze nog eens beschrijven?
Hartelijk groet.
Wendy
Hallo Wendy,
Ik zou zelf nooit aan de combinatie van tomaten met vijgen denken. Leuk is dat hè, dat je van mensen, uit boeken of via internet op combinaties wordt gewezen die lekker blijken te zijn. Net als paprikajam, verschillende soorten chutney’s waarbij ik bij het lezen van de ingrediëntenlijst nooit kan bedenken dat het lekker wordt (en het vervolgens wel wordt 🙂 ).
Bedoel je met dwarf-soorten de tomaten en dan de kleine dwergstruikjes of de de rassen in de Dwarf Tomato Project van Craig LeHoullier? Als het om dat laatste gaat kan hij veel beter beschrijven wat en waarom hij die tomaten heeft gekruist, etc.: https://www.craiglehoullier.com/dwarf-tomato-breeding-project. Ik heb wel wat van zijn tomatenrassen geteeld. Ik heb nu bijvoorbeeld de Rosella Purple en de Dwarf Pink Passion staan, en in eerdere jaren ook al wat rassen (zoals Amazon Chocolate en Dwarf Beryl Beauty). Uiteindelijk worden ze allemaal nog wel zo’n 1.00 tot 1.40 meter hoog en door de vertakkingen vrij breed. Ik heb er daardoor vooral plaats voor om de hoek als ik de kas binnen kom. Verder heb ik in de kas vaak juist stamtomaten staan, voor de dwarf-tomaten zou ik meer ruimte in de breedte nodig hebben terwijl ik juist de mogelijkheid heb om de hoogte in te gaan. Maar ik zet er elk jaar dus wel een paar. Misschien kan ik er in de winter eens wat meer over uitzoeken en er een blog over schrijven. Ik heb het even in mijn ‘kladblok’ gezet want het is leuk om er eens wat meer over op- en uit te zoeken.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Wij hebben dit jaar voor het eerst een moestuin. Het bevalt ons heel goed en we hebben echt al geluk gehad met de oogst. We lezen met veel plezier je blogs sinds we de tuin hebben!
Zou je in een volgende blog (kort) willen opsommen wat er nu nog gezaaid kan worden? We hebben geen kas maar denken erover om een koude bak te bouwen. Is het in deze tijd van het jaar nog mogelijk om iets buiten (dus niet in kas of koude bak) te zaaien of zijn we al te laat? Je zult het druk hebben met de tuin momenteel dus een uitgebreide beschrijving zal niet uitkomen met je tijd, maar een korte opsomming helpt ons al ontzettend op weg!
Groetjes Frank en Lianne
Hallo Frank en Lianne,
Veel antwoorden kun je zelf vinden op Diana’s website. als je naar de index gaat. Daar zie je als een van de vele onderwerpen de groentezaaikalender staan. Dit is hem:
https://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/groentezaaikalender/
Veel succes ermee.
Ria
Hallo Frank en Lianne, en Ria (hartelijk dank voor het antwoorden!),
Allereerst van harte gefeliciteerd met jullie eerste en succesvolle moestuinjaar!
In aanvulling op Ria zouden jullie ook de blogs die ik de afgelopen jaren in september schreef even door kunnen lezen, want daar schrijf ik vaak in wat ik op dat moment aan het doen ben.
In een september-blog van vorig jaar heb ik het bijvoorbeeld over een herfst- en wintersaladebak die ik toen maakte: https://www.mooiemoestuin.nl/allegaartje-2/
En ik zal in de blogs die de komende weken verschijnen ook noemen en laten zien wat ik heb gezaaid, wat er kiemt en groeit.
groetjes en veel plezier en succes met zaaien!
Diana
Hallo Diana en Ruud,
Nog bedankt dat je vorige week mijn vraag over mais beantwoorde, ik heb de maïskolven mooi ingevroren.
Ik wacht met smart pp de sambal saus die je net beschreef. Ken jij misschien ook wat recepten ivm scharleisalie? Anders dan de thee ?
Hallo Margriet,
Het recept voor de Hollandse sambalsaus staat al op de website: https://www.mooiemoestuin.nl/inmaken/sambal-hollandse-sambalsaus/
Ik weet zelf geen recept met scharleisalie (zelf houd ik meer van de geur en smaak van gewon salie – Salvia officinalis maar dat is persoonlijk). Daar maak ik thee van (helpt ook goed tegen opvliegers en dat kan ik nu wel gebruiken:-) ).
Ik las in een inmaakboekje een siroop van salie (maar dan de officinalis dus). Dat ziet er leuk en lekker uit, maar ik heb het nog niet gemaakt omdat ik vervolgens bedenk wat ik dan met die ‘zoete siroop’ kan doen (ik gebruik het waarschijnlijk niet vaak genoeg want lust bijvoorbeeld geen zoet in mijn thee).
groetjes,
Diana
Hallo Diana & Ruud
Dank je voor het meedenken over de scharlei salie, de thee gaat gebruikt worden als haarwater tegen de extreme roos en verder de thee tegen spierkrampen en mijn hoge bloeddruk.
Ik heb inmiddels de sambal gemaakt en vond hem heerlijk. Ik volg je blog met heel veel plezier Groetjes
Hoi Diana,
Misschien heb ik een tip voor je potten-probleem (mits je ook potten gebruikt die je uit de supermarkt koopt en schoonmaakt als ze leeg zijn). Ik zet een krat bij de glasbak met een briefje er aan, met het vriendelijke verzoek ongeschonden glazen potten met schroefdeksel in het krat te plaatsen ipv weg te gooien. Als je een leuk briefje maakt is je krat binnen een paar uur vol (op zaterdag).
Succes!
Hester
Hallo Hester,
Je vergeet dat ik in Spijkenisse woon, hoogstwaarschijnlijk wordt het briefje in de fik gestoken en de krat gejat 🙂
Nee hoor, zo erg is het hier nog niet (alhoewel), maar zeker een goede tip!! Ik krijg van familie en vrienden potten als ik dat wil (ik beloof in ruil wat volle potjes in een later stadium 🙂 ), maar ik heb ze al een paar jaar niet nodig gehad want we kregen er zoveel dat ik een plank vol had met lege potten die ik niet gebruikte. Dit jaar hebben we eens wat potten weggegooid, die we minder handig/mooi qua vorm of formaat vonden of waarvan de deksels slecht begonnen te worden.
groetjes,
Diana
Direct tegenover mijn vorige huis stond de glasbak. Als ik iemand zag (of eerder hoorde) die een heleboel potjes aan het weggooien was, ging ik er naar toe. Op die manier heb ik een hele grote voorraad opgebouwd. Jammer dat je niet in de buurt woont Diana, want ik heb er meer dan voldoende om met je te delen..
Groetjes,
Ria
Dag Diana,
Tof jouw blog te lezen, ongelofelijk hoe je nog tijd kunt maken voor het schrijven van een tekst. Ik ben dezer dagen uitgeteld van het inmaken, drogen, confituur etc. Mijn rug doet pijn, mijn vingers staan krom van het snijden, maar deze winter zal ik destemeer genieten van al het lekkere fruit. Deze morgen ongeveer 20 kilo perzikken gedroogd, oh jeetje en dit is nog niet de helft…. dit jaar kan weer niet op. Op zo’n momenten ben ik het meer dan beu:-)
Nu effen platte rust en dan is het Diana’s tijd 🙂
Ik zag de mooie foto’s van amarantus dreadlocks. Vorig jaar voor het eerst met jouw zaden gezaaid. Dit jaar geen tijd gehad en ik zie haar overal opduiken, Ik heb ze bewust laten staan toen ze klein waren en prachtig, ze staan her en der verspreid. Zo’n mooie amarantus.
Nog veel inmaakplezier.
Grt Carine
Hallo Carine,
Ja, ik ben ondertussen ook wel moe hoor. En nog helemaal niks aan de zadenlijst gedaan, dat wordt nog wel een probleem, vrees ik. Straks weer naar de tuin en waarschijnlijk vanmiddag met tassen vol naar huis, en dus ook vanavond weer genoeg te doen, ik wil nog snijbiet invriezen, kan de allerlaatste pruimen plukken, we kunnen nog andijvie oogsten, ik moet nodig zaden oogsten, maar ook verspenen, en zaaien, en in de kas aan de slag. Als er toch eens 28 uur in plaats van 24 uur in een dag zaten……
Leuk om te horen dat de Amaranthus zich ook in jouw tuin uitzaait! Ik word er altijd heel vrolijk van, van de naam, van de vorm, de kleur, en ze is dit jaar echt enorm (zo’n 160 centimeter hoog en minstens een meter breed). Dit jaar na jaren ook weer eens een Tithonia gezaaid en geplant, dat vond ik vroeger een wat saaïge plant, als ik haar nu zo vol in bloei zie staan begrijp ik niet hoe ik dat ooit kon denken want ik vind haar nu prachtig.
Heel veel succes en sterkte met alle oogst en het verwerken ervan!!
Diana
Ik ben j jaloers op je komkommers!! bij ons maar 1 klein komkommertjkomkommertjegeen idee waar het aan ligt, denk dat er iets mist in de grond ondanks bijmesten… vlgd jaar nieuwe poging…
Verder smul ik van je verhalen en die vijgenjam ziet er heerlijk uit!!
Hallo Edith,
Soms is het lastig te bedenken waarom een (komkommer)plant het niet goed doet, en vervelend omdat je zo je best ervoor hebt gedaan.
Ik hoop dat de rest van je moestuin wel een goede oogst geeft! En inderdaad, zo denk ik er ook meestal over als iets mis gaat: jammer, volgend jaar beter.
groetjes,
Diana
Ik ben benieuwd naar je voedseldroger. Zie dat je er een hebt van kunststof. Ik denk er over om die aan te schaffen. Heb jij tips waar ik op moet letten. En is een duurdere altijd beter?
Gr. Lida
Lida, zie de onderstaande link.
https://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/tuinieren-overig/drogen-in-een-droogapparaat/
Ik heb eenzelfde exemplaar zoals links op de foto staat. Het bevalt me prima, hij heeft ongeveer € 150 gekost inclusief 7 roosters.
Ria
Ik vergat nog te melden dat er ook veel goedkopere droogapparaten zijn, maar over het algemeen hebben die een wattage van 250 à 300 watt. De duurdere Stockli is 600 W, ik denk dat het bij al die goedkope apparaten veel zal langer duren voordat b.v. appelschijfjes gedroogd zijn. Bij mij duurt het al 6 – 7 uur voordat ik gedroogde appelschijfjes heb,
Ria
Er staat een droogapparaat bij lidl online €40,-
Denk dat ik doe ga bestellen. Mooie prijs om het te proberen.
Bedankt Patricia, de Aldi had een droogapparaat in de winkel maar toen we er om kwamen waren ze allemaal al weg, ze waren weggevlogen. Ik ga hem zeker bestellen bij de Lidl.
Hallo Patricia en Margriet en Ria,
Ria, dank voor het duidelijke antwoord!
Voor wie ook interesse in de voedseldroger van de Lidl heeft: https://www.lidl-shop.nl/SILVERCREST-Droogautomaat/p100259531
En voor Patricia en Margriet: ik ben erg benieuwd hoe jullie ervaringen van de voedseldroger/droogautomaat van de Lidl gaan zijn en hopen dat jullie dat nog eens willen laten weten!
groetjes,
Diana
Hallo Diana , ik laat weten hoe drooapparaat van Lidl bevalt ik heb hem gisteren gelijk besteld.
Hallo Diana,
terugkomend op de werking van het droogapparaat van de Lidl, Het “SILVERCREST-DROOGAPPARAAT” ik heb hem gisteren ontvangen en gelijk begonnen met het drogen van kruiden.
De handleiding is duidelijk; apparaat is eenvoudig in te stellen , hij werkt geruisloos. Het was alleen niet binnen gestelde tijd goed droog,( mogelijk mijn fout, te veel erin en mogelijk niet goed genoeg gedroogd).
Zo dadelijk ga ik het proberen met twee tray’s gele mini tomaatjes.
Maar zo als met alle elektrische apparatuur, je moet er even mee oefenen wat het beste werkt. Maar tot dusver erg tevreden.
Hallo Margriet,
Dankjewel voor je reactie en review m.b.t. de Lidl-voedseldroger!
Ook hier moet iets nog wel eens wat langer drogen dan in de handleiding aangegeven staat hoor, de droogtijd hangt ook af van de dikte van plakjes/stukjes, hoeveel er in een plaat ligt (nooit op elkaar altijd naast elkaar), etc..
Uiteindelijk is het iets wat je zelf moet leren, een beetje inschatten hoe lang iets duurt voor het droog is (ik droogde hier bijvoorbeeld vorige week dunwandige zeer hete pepers in nog geen 6 uur, deze week droogde ik dikwandige pepers en die hadden ruim 2 uur langer nodig).
Veel succes en vooral plezier met het drogen van de cherrytomaatjes!
Diana
Onlangs was die droogautomaat hier in de winkel … maar helaas, boekje mooi gelezen, uitgeprobeerd zoals het hoorde en “Error” kwam er op. Dus terug ermee naar de winkel en ingeruild voor een andere. Maar helaas, terug hetzelfde probleem. De winkelverantwoordelijke heeft hem dan ook uitgetest en we hadden gelijk, dus geld teruggekregen en voor mij geen goedkope meer !!!
Dag Ria,
Volgens mij wordt de droogtijd bepaald of je een horizontale of vertikale droger hebt, de wattage, het aantal laden in het toestel en de ingestelde temperatuur. Dit is allemaal zo verschillend van toestel. Je hebt ook half gedroogd of volledig gedroogd fruit. Half gedroogd fruit en tomaatjes bevatten nog vocht en moeten dus ofwel luchtdicht, ofwel in vriezer bewaard worden. Kwestie van smaak en keuze. Persoonlijk droog ik het meeste fruit en ook de tomaten 9 uur op 62 graden in een droogtoestel van 1000 watt en 18 laden. Dit bevat bij mij nog lichtjes vocht en dus veel smaak.
Grt
Carine
Dag Ria,
Mijn berichtje even te snel gestuurd….. ik wilde ook nog bij vermelden dat bij de goedkopere (vertikale drogers) het voedsel sneller gedroogd is, maar minder egaal en dus de laden best te wisselen zijn. Bij de duurdere toestellen (horizontale drogers) zal het drogen langer duren, meer egaal gedroogd en de laden dienen niet versteld te worden. Grt carine
Hallo Carine en Ria,
Het is leuk om verschillende meningen over voedseldrogers te lezen. Ik heb zelf een Sedona gehad (en een vroegere vriendin had een Excalibur), beide in de orde van rond de 400 euro. Ik heb de Sedona later weer verkocht want ik was er geen fan van. Veel te groot en lomp, nam veel ruimte in, was amper verplaatsbaar. Het was een horizontale droger (met 2 ventilatoren, elektronische timer en temperatuurmeter tot 68 graden). Toch moest ik elke 2 uur naar zolder om de tray’s een kwart slag te draaien omdat het in het midden sneller droogde dan aan de zijkanten. Later loste ik dat op, als dat mogelijk was, door de dikste stukjes/plakjes in het midden te leggen en de dunnere plekjes aan de zijkant.
Mijn verticale droger, van het merk Stöckli (ongeveer € 160 tot 200,00,) is veel handzamer, niet elektronisch maar prima instelbaar met draaiknop tot 70 graden en timer tot 12 uur. Ze is al 15 jaar oud en doet het nog steeds prima. Ik heb bijvoorbeeld pepers in tegelijkertijd Stöckli en Sedona gedroogd en ik merkte weinig verschil in tijd. Bij de Stöckli moest ik wel ook telkens naar boven want de onderste tray droogt sneller dan de bovenste: dus ik draaide de tray’s in de Sedona elke 2 tot 3 uur een kwartslag en ik verwisselde in de Stöckli even vaak de bovenste tray’s door de onderste tray’s. En in de Stöckli leg ik de wat dikkere plakjes wat meer in het midden, want daar blaast de warme lucht. De dunnere plakjes gaan meer langs de rand.
Als iemand me om advies zou vragen welke de beste voedseldroger is, met verticale of horizontale luchtstroom, dan zou ik zeggen dat het afhangt van wat en hoeveel je wilt drogen. Als je veel droogt en een vaste plaats hebt voor een relatief groot apparaat zou ik voor de duurdere Excalibur of Sedona of vergelijkbaar merk kiezen. Maar als je wat minder intensief droogt en minder ruimte hebt zou ik voor een goed merk als Stöckli of Hendi kiezen, of vergelijkbaar merk. Mijn Stöckli staat standaard boven maar ze weegt slechts een kilo of 2 en ik kan haar met 1 arm dragen. Soms zet ik haar beneden (en als ik knoflook wil drogen voor knoflookolie zet ik haar juist op zolder 🙂 ). En soms droog ik ook maar weinig (bijvoorbeeld een kleine oogst pepers), gebruik ik slechts 2 tray’s op de Stöckli en dan droogt ze nog wat sneller doordat er niet een hele toren van tray’s op staan.
Ik heb geen ervaring met voedseldrogers die ruim onder de € 100,00 kosten. Maar ik hoop dat ze goed zijn, ook al duurt het drogen dan misschien wat langer of moet er wat meer gewisseld worden. Ik begrijp ook wel dat niet iedereen voor een beetje hobby-drogen € 200,00 of zelfs € 400,00 euro uit wil geven. Ik keek zojuist nog even op bol.com en zag dat die ondertussen 78 voedseldrogers verkoopt, variërend van € 29,00 tot € 549,00 en flink wat beoordelingen. Voor wie een voedseldroger wil kopen is het handig eerst te bedenken wat je er precies mee wilt, waar ze kan staan en wat je er in wilt drogen, en dan vervolgens beoordelingen van kopers te lezen op verschillende websites. En vervolgens ook nog even goed te zoeken op prijs want zeker bij de duurdere voedseldrogers zijn er nog wel prijsverschillen bij verschillende aanbieders.
groetjes,
Diana
Dag Diana en eventueel andere geinteresseerden in voedseldrogers.
Gewoon ter info, het merk van voedseldroger die ik gebruik is klarstein (duits merk), werkt fantastisch goed. Ik hoef nooit trays te verplaatsen en ik zet het ‘s avonds op om ‘s morgens alles netjes te kunnen verpakken. Ik heb onder het toestel een houten plankje met wieletjes zodat ik dit makkelijk kan verplaatsen. Grt Carine
Hallo Carine,
Dat is een mooie dehydrator/voedseldroger/droogapparaat!! (er zijn toch zoveel namen voor zo’n ding)
En ook een mooie prijs voor een horizontale droger. En een mooie vorm, niet zo groot en onhandig.
Even de link naar de website van het merk: Klarstein
groetjes,
Diana
Hoe ga ik weer best te werk voor het drogen van tomaatjes in de gewone oven?
Bedankt,
Hallo,
Als je tomaten in een gewone oven wilt drogen was je ze, snijd je ze doormidden en verwijder je kroontjes en zoveel mogelijk van de zaden. Leg de tomaten vervolgens op bakplaten of roosters die je, afhankelijk van het materiaal, eventueel eerst bekleed met bakpapier. Leg ze met het snijvlak naar boven (dus velkant naar onderen). Bestrooi ze, als je dat wilt, met zout en peper. Zet de oven op 65 graden (liever hete lucht dan convectie). Laat de deur op een kier staan door bijvoorbeeld een lepel of iets dergelijks ertussen te steken. En droog ze dan in ongeveer 8 tot 10 uur, afhankelijk van de dikte en sappigheid van de tomaten. En van je voorkeur: wil je ze zo droog dat je ze in een pot kunt bewaren zul je ze nog langer moeten drogen (tot ze helemaal hard en droog zijn) maar als je nog eetbaar zacht wilt hebben stop je wanneer je het goed genoeg vindt en dan bewaar je de tomaten dus in de vriezer.
groetjes,
Diana
Hi Diana, hartelijk dank voor je vele, vele tips !! En nu weer die gedroogde tomaatjes invriezen…. Geweldig ! Alles wat ik doe in de moestuin, heb ik van jou geleerd. We hebben hem nu 2 jaar en ik krijg steeds meer plek…. Alleen niet meer tijd, helaas… Dus ik moet kleuzes maken ( erg lastig)
Wil nog even zeggen dat die droger van de Aldi prima werkt ! Weckonline heeft ook veel tips voor droogoventjes.
Nogmaals hartelijk dank, vriendelijke groet, Marian
Hallo Marian,
Leuk om te horen dat je tevreden bent over de voedseldroger van de Aldi! Ik hoop dat de goedkope droger van de Lidl ook goed is. Uiteindelijk zie ik het apparaat al een paar jaar elke zomer in een reclamekrantje voorbij komen en als het niet goed zou zijn zouden ze het op langere termijn niet meer verkopen, zou ik denken (al weet ik dat dat wellicht wat naïef is 🙂 ).
Ik zag op de website van weckonline in ieder geval ook een tabel met tijden en temperaturen: https://weckenonline.eu/droogtijdentabel-van-voedsel/ (al zou ik zelf nooit bonen en witte kool drogen 🙂 ).
groetjes,
Diana
Hi, wat een goeie, uitgebreide blog! Wat voor een pepers heb je precies uitgedroogd? En welke olie heb je gebruikt? Hoor het graag! Groetjes Carla
Hortilux, je kunt het uitgebreide recept hier vinden:
https://www.mooiemoestuin.nl/inmaken/olie-peperolie/
Succes ermee.
Ria
Hallo Diana,
ik las dat je al veel komkommers hebt ingevroren, wel wij hebben er hier momenteel ook erg veel, we kunnen ze niet allemaal vers opeten, teveel is teveel hé. dus vroeg ik mij af hoe jij de komkommers invriest en hoe ze eruit komen nadien, waar kan je ze nadien nog voor gebruiken? worden ze niet plat als je ze ontdooit? groetjes, Sonja
Dag Sonja,
Een ideetje als je teveel komkommer hebt, vooral in de zomer is koude komkommersoep met schijfjes hardgekookt ei en dille. En waar ik ook veel komkommers voor gebruik is tzaziki.
Kijk ook even naar de inmaakpagina, daar staan een aantal recepten om komkommers in azijn op te leggen.
Grt carine
Hallo Carine,
dikke merci voor je reactie, daar kan ik wat mee! groetjes, Sonja
Hallo Sonja,
Wij vriezen ze in blokjes, zonder schil en zaadlijsten in, om later te kunnen stoven. Maar je kunt ze ook raspen (ook weer zonder schil en zaadlijsten) en ik porties invriezen, als je ze dan in een dressing laat ontdooien gaat dat ook best goed. Dit vinden wij ook erg lekker: Zoet hartige komkommer.
groetjes,
Diana
Hallo Diana en Ruud,
Dikke merci voor jullie antwoord, ik ga die suggesties toepassen, ook die van Carine en op die manier gaat er geen komkommer verloren want ik heb het daar zeer moeilijk mee om eigen oogst te moeten weggooien, ik gooi veel liever iets weg dat ik in de winkel kocht.
By the way, ik heb je zaaiboek besteld, die zou vandaag gaan toekomen, ben erg benieuwd en heb veel zin in het lezen van dat boek en het gebruik ervan.
nogmaals heel erg bedankt, sinds ik je site heb ontdekt, heb ik al heel wat gelezen en heel wat opgestoken! groetjes en fijne dag, Sonja
hello again, nog even iets vergeten vragen: blancheer je de blokjes of doe je ze zo in de vriezer, bij het raspen is het wellicht zo en niet geblancheerd. wil je me dit nog even toelichten , dan kan ik aan de slag, dikke merci alvast! groetjes, Sonja
Hallo Sonja,
Leuk dat je de zaaiagenda hebt besteld! Ik hoop dat je er veel plezier van hebt en de agenda misschien gelijk al kunt gebruiken voor het zaaien van late soorten.
Nee, ik blancheer de komkommers niet (voor zowel geraspt als blokjes), maar het is wel belangrijk om schil en zaadlijsten te verwijderen want de schil wordt taai en de zaadlijsten bevatten teveel vocht.
groetjes,
Diana
ok, dikke merci!!!
groetjes,
Sonja