IJsheiligen
Koud! Ik heb ook alle verdrietige berichten van mensen gelezen die in de vorst van de afgelopen nachten veel zaailingen hebben verloren. Dat is wel echt heel jammer, als je soorten al zo lang geleden zaaide, en ze al die tijd vertroeteld hebt. Ik hoop dat het voor iedereen meevalt, of er vervangende planten zijn, of er opnieuw gezaaid kan worden of wat dan ook. Sterkte!!
Ook hier wel wat schade door de afgelopen koude nachten, al groeien planten hier nog wel gewoon doorheen:
Pronkbonen met wat vorstschade aan het blad.
Als ik de weerberichten mag geloven is de vorst nu echt voorbij. Vannacht hier nog +2,1 geweest maar in sommige delen van Nederland wel weer -2 of -3. Voor de komende 14 dagen wordt voor Zuid-Holland een nachttemperatuur van zo ongeveer 9 tot 10 graden voorspeld. En over 10 dagen is het IJsheiligen. Eindelijk.
IJsheiligen is een serie van 5 data, waarop de naamdag van heilig verklaarde mensen werd/wordt gevierd. En dat is dan op 11 mei Mamertus, op 12 mei Pancratius, op 13 mei Servatius, op 14 mei Bonifatius en op 14 mei Sophia. Leuk om eens te googelen als je daar interesse in hebt. En prima als je daar geen interesse in hebt, maar onthoud de data, want die zijn voor elke tuinder wel echt heel belangrijk. En je hoeft ook niet elke datum te onthouden, hier houden we gewoon altijd 12/13 mei aan als de laatst mogelijke datum voor nachtvorst is. Er zijn jaren dat al 2 of 3 weken voor IJsheiligen de laatste nachtvorst is, en zo heel soms is er ook nog wel eens na IJsheiligen een nachtvorst. Maar eigenlijk kan iedereen zich wel aan die datum houden, mits ook nog even kijkend naar de weerberichten.
En wij gaan er vanuit dat er nu echt geen nachtvorst meer komt; knmi, weeronline, weerplaza, buienradar, etc., allemaal zeggen ze dat vanaf komende nacht de temperatuur ruim boven nul graden blijft. Gelukkig. Want we hebben enorm veel soorten uit te planten die ik de afgelopen laatste gemeen koude nachten wilde besparen. Vandaag gaan we los; Tagetes, Tropaeolum, Melothria, Antirrhinum, knolvenkel, majoraan, Cosmos, we gaan zoveel mogelijk planten.
En gelukkig zijn er ook genoeg planten die echt niet schrikken van wat kou; uien, prei, krootjes, worteltjes, kapucijners, tuinbonen, ze schrikken er allemaal niet echt van. Sterker nog, het eerste bloempje in de mini-doperwt ontdekt:
Nog niet in de gewone grote doperwten hoor, die zijn pas 20 centimeter hoog. Maar we gaan van deze doperwtjes duidelijk al wat eerder genieten.
En verder raken de meeste bloesems al uitgebloeid. En zijn er voor ons een aantal zaken duidelijk; we hoeven niet veel pruimen te verwachten, de Reine Victoria heeft een beurtjaar, de Avalon is nog te jong en de Reine Claude d’Oullins heeft zegge en schrijven 6 bloempjes. De Gloster appel doet het zoals elk jaar prima, en we krijgen als alles goed gaat een prima oogst stoofpeertjes.
De aalbes bloeit prima (foto), en ook de blauwe bessen staan in knop. De zwarte bes wat minder (door vernieuwingssnoei afgelopen winter), maar de Jostabes zit voor het eerst vol bloempjes. En zo zien we al wat we ongeveer kunnen gaan verwachten (mits er geen hagel, storm of andere ellende komt).
We eten al voorzichtig wat verse rabarber uit eigen tuin:
Ik heb er een erg lekkere cake mee gemaakt:
Ik zal het recept dit weekend even op de pagina van de rabarber schrijven want een erg makkelijk recept, snel gemaakt, en erg lekker (door wat kwark of Griekse yoghurt en natuurlijk de rabarber zelf lekker fris van smaak).
En tot slot nog even de trots van de week. Afgelopen week hebben we de tomaten uitgeplant in de kassen, en die slaan goed aan. Nog niet gegroeid, maar er is geen enkele tomaat die er slecht bij staat (terwijl het in de kas ook koud is geweest).
En de eerste tomaat heeft al een paar knopjes;
Het is het ras Yellow Taxi (hoewel ze ook wel gewoon Taxi wordt genoemd), een ras dat ik al eens eerder teelde en toen ook al een vroege en prima opbrengst gaf van vrij grote gele tomaten. Over een week moeten we al gaan tikken :-).
Nu snel weg, zoveel mogelijk uitplanten vandaag, want morgen gaat het warm water regenen en dat is heerlijk voor zaaisels, zaailingen, uitgeplante plantjes, etc..
En toch was het vannacht hier – 6 aan de grond in Twente. Ik heb nu wel vandaag de tomaten voor het eerst buiten staan, afharden. En in mijn plastic kasje durf ik het echt nog niet. Nog ff geduld voor de plantjes….
Hallo Kim,
Ja, van vrijdag op zaterdag was de laatste koude nacht. Ook wij hebben dus die ene dag/nacht nog gewacht met het uitplanten van maïs en andere gevoelige planten. De grond is trouwens door al die koude nachten nog erg koud, en dat is helaas niet in een paar dagen voorbij.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,wel even schrikken he die nachtvorst,en ook jammer als er wat gesneuveld is.
Maar ik had een vraagje,de Melissa sperzieboon die ik bij jou had besteld,die gaat hier binnen heel hard de hoogte in,maar zit me af te vragen of deze al naar buiten mag,ivm ruimtegebrek,en ik heb er eigenlijk ook zin in om het naar buiten te zetten,ook al wordt het regenachtig morgen,en is de temperatuur nog niet erg hoog te noemen,maar canaf woensdag wel,zou je mij dit willen laten weten,dan kan ik daar de tijd voor in gaan plannen,en kan ik weer iets anders gaan zaaien,vriendelijke groet,Trudie.
Hallo Trudie,
Bedenk dat de grond nog koud is, uiteindelijk kunnen we gewoon beter later zaaien, dan hebben we dit probleem niet :-).
En tot 12 mei kan het nog vriezen, ik denk dat het hier (Spijkenisse) niet meer gaat vriezen, maar garanties zijn er nooit.
Ik vrees dat je zelf de beslissing zult moeten nemen of je de gok wilt wagen om de planten buiten uit te planten. Ik heb dat hier al gedaan, maar ik weet ook dat als het mis gaat het komt doordat ik te vroeg heb gezaaid en het nog te koud voor bonen is.
Een bekend gezegde is; bonen mogen de meimaand niet zien (waarmee wordt bedoeld dat je ze vooral pas vanaf eind mei zaait).
groetjes,
Diana
Hallo Diana,dank je wel voor het advies,ik wacht nog tot de 12e,dan zal het wel lukken,maar kan ze wel al overdag even buiten zetten om af te harden,bij mij binnen is het ook ongeveer 17 graden,en ik kan je wel vertellen dat de 16 boontjes die ik gezaaid heb,er 15 opkomen,dus dat gaat beter dan de andere zaden van een zaadhandel,is een stuk minder,maar ben wel benieuwd hoe het wordt.
Ook heb ik al bloemen in de erwten,dus dat gaat heel goed,en ben er blij mee,en nu de capucijners en de sugarsnaps nog,mar die groeien erg goed nu,en het is hier nu heel erg aan het regenen met harde wind,maar alles zit goed vast.
Diana,ik wens jou ook veel succes met de volkstuin,want voor jou is het een stuk drukker als bij mij met mijn kleine achtertuin,kijk alweer uit naar het volgende dagboek,tot die tijd,hartelijke groeten,Trudie.
Heel veel plezier in de moestuin diana.
Hier zijn we ook al druk bezig de courget zijn naar buiten in bloempotten.
en de rest moet nog. Eindelijk komt het mooier weer.
groetjes miep
Hier in de Kwakel NH zijn alleen een paar meloen plantjes en een komkommer gesneuveld in de kou. Ze stonden in de kas maar toch net te koud geweest. Ik ga nu ook wat meer buitenplanten na deze positieve berichten over de temp de komende nachten.
Groetjes Gjermund
Hallo Diana!
Ik heb een vraag waar we al een tijdje mee rondlopen (volkomen offtopic), maar ik ben benieuwd of jij het antwoord weet.
De vraag is simpel: wij hebben gisteren rauwe raapstelen uit eigen tuin gegeten. Onze raapstelen hebben (net als vorig jaar) stekels aan de steeltjes en aan de onderkant van het blad zitten (het zijn geen haartjes, want ik heb me er echt aan geprikt). In kan hier op het internet niets over vinden en onze tuinbuurman heeft al eens gezegd dat hij dat niet kent van raapstelen.
Kortom: hebben raapstelen stekels?
Groeten en alvast bedankt!
Isadora
Hallo Isadora,
Wij kennen ook geen raapstelen met stekels. Maar raapstelen is ook niet een echt ras, het zijn jonge, dicht op elkaar gezaaide plantjes van koolsoorten (zoals Raap, Chinese kool, Koolraap). En dus hangt het wellicht erg af van het ras of waar je de zaden hebt gekocht, want van bijvoorbeeld Chinese kool is het wel bekend dat buitenbladeren stekelig kunnen zijn.
Als wij raapstelen telen gebruiken we vaak het ras Blauwe Groninger, of Namenia, en die hebben het allebei niet.
Ik heb op de pagina over raapstelen ook beschreven dat raapstelen uit een mengsel van koolsoorten bestaat: https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/koolgewassen/raapstelen/
groetjes,
Diana
Hai Diana,
Ik had jouw stuk inderdaad al uitgebreid doorgelezen en daar kon ik dus niets vinden. Vandaar mijn vraag.
Ik heb geen idee wat we hebben zitten eten dan :D.
Ik ga inderdaad even nieuw zaad kopen en dat nog snel zaaien, want die stekels hoef ik niet meer! 🙂
Dank voor je antwoord!
Isadora
Wij hebben vandaag de Namenia geoogst en eveneens flink wat kleine stekeltjes onder de huid gekregen. Apart…!
hoi Diana,
Onze eerste rabarberstelen zijn linea recta op wodka gezet, samen met een paar stengels citroenmelisse: over twee maanden drinken we rabarbello 🙂
Op de vensterbank staan jonge zaailingen van twee meloensoorten die ik van jou heb: White Wonder en Golden Crispy. Nu zag ik onderaan de teeltinstructies op je site dat je geen meloenzaden meer oogst vanwege de geringe zaadechtheid. Ik heb maar plaats voor een paar planten en wil wel graag lekkere meloenen… kan ik beter toch planten kopen in plaats van deze verder op te kweken?
groeten, Christa
Hallo Christa,
Klinkt ook erg lekker :-)!!
De White Wonder is een watermeloen en zal niet kruisen met andere meloenen. En van andere meloenen oogst ik natuurlijk wel zaden, anders zou ik ze niet verkopen, ik teel dan altijd maar 1 meloenras en zet die apart en achterin 1 kas en bestuif die met de hand. En daarmee maak ik de kans op kruisen echt heel erg klein. Maar er kan altijd een hommel via de meloen in de kas van een andere tuinder op ons complex linea recta onze kas invliegen en juist daar de meloen bestuiven. Dei garantie kan ik niet geven, wel dat ik mijn uiterste best heb gedaan om kruising te voorkomen.
groetjes,
Diana
Dank je voor je geruststellende antwoord! Ik wist niet meer zeker wanneer ik de zaden bij je had besteld (voor of na de voetnoot over de zaadechtheid), vandaar mijn vraag…
Wat een geweldig recept! We hebben maar liefst zeven rabarberplanten dus redelijk wat opbrengst, limoncello zonder limoen maar met rabarber 🙂
beste Diana hoe kan ik het beste de nylon sokjes vast binden
op de artichoke tegen de zwarte luis al vast bedankt
Hallo Aldo,
Dat hoeft niet hoor, nylon kousjes zijn zo elastisch dat je ze bij de artisjok aantrekt (als een sok) en dan blijven ze gewoon zitten (net zoals ze bij een damesvoet/enkel gewoon blijven zitten :-)).
groetjes en succes met je artisjokken!
Diana
hey Diana weer een leuk dagboek.
ik had nog een vraagje over mijn tomatenplanten, ik heb het vermoedde dat de planten verwelkingsziekte hebben alleen heb ik hele nieuwe grond gebruik en de mini-kas goed schoon gemaakt. Weet jij misschien hoe mijn tomatenplanten toch die ziekte hebben gekregen?
Hallo Fons,
Het is voor mij heel moeilijk je hierbij te helpen, want ik ken je planten niet, je omstandigheden niet, ik weet niet hoe ze eruit zien, dus ik weet dan eigenlijk ook niet eens of het wel echt verwelkingsziekte is. Staan ze al in de grond, hoe groot zijn ze, hoe zien ze er dan uit, gaat het om 1 of meerdere of alle planten, waar heb je in geplant, etc..
Ik kan je vooral adviseren om even te googelen op de term ‘Verticillium Tomaten’, je vindt dan veel informatie en foto’s, zodat ik hoop dat je daarmee kunt achterhalen wat je planten voor ziekte hebben en wat je er aan kunt doen.
Ik heb sowieso weinig verstand van ziekten en plagen, zelf ken ik verticillium vooral van jonge zaailingen, bij grotere planten die we in de kas planten hebben we daar eigenlijk zelden last van. Als een jonge tomatenplant het hier begeeft komt het 9 van de 10 keer door pissebedden die onderaan de steel, net onder de grond, de steel aan het doorvreten zijn.
Succes en sterkte met je planten, ik hoop dat het goed komt met ze!!
Diana
Heel erg bedankt en ik zal kijken wat ik kan vinden 🙂
hoy Diana ik heb weinig hinder ondervonden van de vorst alleen mijn aardappelplanten die boven de grond stonden hebben een flinke tik gekregen bruin blad heb ze onder gedekt met aarde nu maar hopen dat de planten aanslaan ik hoop dat het meevalt de tempraturen gaan flink omhoog dus duimen maar
Hallo Diana,
Ook ik heb een vraag voor je waarop ik verder nergens antwoord kan vinden. Ik heb tuinbonen van het ras Sutton, die dit en vorig jaar geen tot nauwelijks bonen geven. Vorig jaar stonden ze in de volle grond, dit jaar heb ik ze voor de winter in de kas gezaaid. Ze zijn een paar weken geleden gaan bloeien (met heel veel bloemen). In de kas staan ook de aguadulce tuinbonen, die geven wel veel bonen. De kas staat open en er staat Borage in de kas, dus bijen en hommels genoeg, zodat het aan de bestuiving kan het niet liggen.
Misschien weet jij hoe dit komt?
Groeten
Janet
Hallo Janet,
Ik vrees dat ik je niet kan helpen. Ik ken het ras zelf niet, maar even gegoogled en gerenommeerde zaadhandels als Thompson & Morgan, Victoria Nursery, Marshall Seeds, etc. verkopen er zaden van, dus zal het geen zwak ras zijn. Wel een kleinblijvend ras las ik. Misschien kan iemand anders die dit leest antwoord op je vraag geven, ik zou het niet weten. Maar wellicht helpt het nog om zelf te bestuiven – al is de kans natuurlijk klein – als er al zoveel bijen en hommels de planten bezoeken.
groetjes,
Diana
Beste Diana,
Ik heb binnen paprikaplantjes staan. Ik heb ze begin maart voorgezaaid en ik heb ze ongeveer begin april verspeend. Het probleem is dat de paprikaplantjes nog heel klein zijn (4 echte blaadjes) Hetzelfde geld voor de aubergines. Wat moet ik nu doen? Kan ik ze al in de kas zetten en dat ze dan verder groeien? Mijn vraag is eigenlijk hoe ik de paprika’s en aubergines weer aan het groeien krijg.
Hallo Thorsten,
Zelf zaai ik pepers en paprika’s echt nog een stuk eerder, zo rond begin februari. Maar ook als je begin maart gezaaid hebt (en ik neem aan rond de 20-25 graden) zouden je zaailingen toch al wat groter moeten zijn. Misschien heb je ze in pure potgrond gezaaid/geplant? Zelf meng ik ongeveer 1/5e tot 1/6e deel brekerzand door de grond om voor meer luchtigheid te zorgen, de meeste planten houden niet van alleen potgrond omdat het na een paar keer water geven heel vast wordt, jonge worteltjes van zaailingen kunnen dan minder goed groeien. Ik weet niet of dat het probleem is bij je zaailingen, maar het zou kunnen. Als dat het zou kunnen zijn zou je kunnen bedenken om de zaailingen dan over te planten naar grond die wel verluchtigd is met brekerzand, maar dat is dan ook weer niet goed voor de zaailingen, met verpotten beschadig je altijd wel wat worteltjes.
Ik zou zelf de zaailingen in ieder geval al wel in de kas zetten, het is er veel lichter dan in huis, en wanneer de zon schijnt ook extra warm.
Die combinatie kan er voor zorgen dat de zaailingen wat sneller gaan groeien, en hoe groter ze worden, des te meer vocht nemen ze op, maken ze meer wortels en weer meer blaadjes en stengels. En zo hoop ik dat je de vicieuze cirkel doorbreekt en de zaailingen alsnog een groeispurt krijgen.
groetjes,
Diana
Ook de mijne zijn nog erg klein na vrij laat zaaien van mijn kant. Nu heb ik geen kas, maar wel zo’n overzetbak/kas met tunnelplaten. Kan ik ze dan daarin zetten al of is dat nog te koud?
ik heb mijn pepers al in januari gezaaid en ik heb er nu een paar heuse peperpiemels aanhangen.
Wij nog niet, maar wel al wat bloemknopjes zo links en rechts gezien.
En met de temperaturen die volgende week lijken te gaan stijgen zal het hier dan ook niet lang meer duren voor de eerste bloempjes gaan bloeien en vrucht gaan zetten.
groetjes,
Diana
Hallo Debbie,
Vanaf maandag schijnt de temperatuur overdag te stijgen naar boven de 20 graden, dat lijkt me echt een mooi moment voor pepers en paprika’s om eens naar buiten te verhuizen. Pas wel op, als de zon heel fel schijnt kan dat samen met wind voor het uitdrogen en verbranden van blad zorgen. Als de zon fel schijnt, zet de planten dan eerst een paar dagen in halfschaduw zodat ze elke dag wat meer kunnen wennen aan de felle zon buiten.
groetjes,
Diana
Hoi,
Voordat je ze uitplant zou ik ze in de kas nog even in een donkeren bak (wel open aan de bovenkant) uit ervaring van de laatste week hebben mijn tomatillos en pepers een echte groeispurt gemaakt. Waarschijnlijk vanwege de warmte vanaf de zijkant en toch nog niet teveel licht in een keer voor die kleine plantjes.
Misschien werkt het bij jou ook.
Succes, Marieke
Hoi Diana,
het (moes)tuinseizoen is weer volop bezig en ik lees dan ook graag weer alle berichten op je blog 😀 Ik loop nog een beetje achter helaas door een vakantie tussendoor en een blessure, maar ook hier begint er vanalles uit de grond te komen. Nu we een huis met echte tuin hebben kan m’n geluk niet op. Ik heb in de voortuin nu 4 verhoogde moestuinbakken en oom achterin het geluk van een koude bak. Nu wil ik in de achtertuin op het Noorden nog wat kruiden in potten gaan kweken, zodat ik ze lekker mee kan verhuizen met de zo’n bijvoorbeeld. Nu had ik alleen nog een echte beginnersvraag…ik heb namelijk heel enthousiast citroenmelisse voorgezaaid met het idee dat ik vast wel meerdere plantjes nodig had in een pot, zoals bij de andere kruiden…maar ze lijken me wel erg groot hahaha. Kun jij me vertellen wat wijsheid is qua aantal plantjes in een pot? Groetjes, Debbie
Hallo Debbie,
Allereerst van harte gefeliciteerd met je je huis mét tuin!
Hoeveel plantjes/zaailingen van de citroenmelisse je in een pot kunt zetten hangt natuurlijk ook van de maat af. Maar ik zou denken dat 1 genoeg is; want citroenmelisse groeit nog net niet zo hard als munt, maar wel heel hard :-). En dus zal ze dit jaar haar pot vast vol maken en zul je er genoeg van kunnen oogsten. Als je meerdere zaailingen citroenmelisse in een pot zou zetten is de kans groot dat ze volgend jaar al te groot voor haar pot is en je haar zult moeten gaan delen en verpotten. Ik zou het op 1 houden dus :-).
groetjes,
Diana
Dank weer voor je fijne en gedetailleerde reacties Diana! Ik ga morgen lekker even aan de gang 🙂
Mijn tuinbonen zijn dit jaar zo sneu…! Eerst kwamen ze klein en verfomfaaid de winter uit, toen kwam de groei er nauwelijks in, daarna bevroren de bloemen en vanavond ontdekte ik een invasie van tientallen naaktslakken die de beste planten belaagden. Mijn handen helemaal vies en plakkerig van het slakken plukken 🙁
Wat is dat toch? Het stro? Ik hoop dat we nog een paar peulen kunnen oogsten, maar ik vrees het ergste…
Hallo Christa,
Hier ook zeer matige tuinbonen hoor, en ik zie het op ons tuincomplex bij veel mensen (met en zonder stro). Ik denk eerder de lauwe winter waardoor veel slakken en ander gespuis de winter hebben overleefd. En misschien heeft ook de warme winter in combinatie met de koude lente invloed gehad; ik zou zo maar kunnen geloven dat de bodemtemperatuur in maart kouder was dan in februari. En wellicht toch het stro, ik durf het echt niet te zeggen, maar we gaan het dit jaar ervaren. Wij hebben trouwens prachtige volle kapucijnerplanten en ook de doperwten groeien prima – die zouden dan toch ook opgevreten moeten worden. Dus voorlopig verbind ik er nog maar geen conclusies aan.
Sterkte met je tuinbonen!
Diana
Ik ga alvast de venkels maar zaaien, die komen na de tuinbonen bij mij. Als het echt niks meer wordt gaan ze er gewoon uit! (eigenlijk ook wel weer sneu…)
Hoi Diana, ik had gele komkommers in 10 ltr potten gezaaid en deze waren goed opgekomen tot dat ze ongeveer 5 cm waren ik heb ze toen in onze tunnelkas geplaats nu gaat de een na de ander terziele worden geel de blaadjes en dan is het over wat kan dit zijn onze kas is 3 mtr bij 6 mtr en 2,20 hoog.
Hallo Berrie,
Ik weet niet wanneer je de komkommers hebt geplant? Maar het klinkt alsof je ze al meer dan een week geleden in de kas hebt uitgeplant. Maar het is echt nog heel koud geweest, en als je geen verwarming hebt in je kas vriest het ook daar gewoon – niet de grond maar wel de lucht. En ook als het niet vriest is het er altijd nog heel koud voor komkommers; het is nog behoorlijk koud geweest voor warmteminnende soorten als komkommers, meloenen, etc.. Bovendien is een komkommer van 5 centimeter echt nog maar een baby. Ik heb onze komkommers 2,5 weken gezaaid, ze zijn nu zo’n 10 centimeter groot en we gaan ze pas volgend weekend uitplanten, als ze nog zo’n 5 centimeter zijn gegroeid, er genoeg wortels onderuit het potje komen, en de grond komende week weer verder is opgewarmd.
Andere oorzaken kunnen ook nog zijn: te vette potgrond, zonder verluchtiging van erdoor gemengd brekerzand (en in elkaar klinkende potgrond zorgt ervoor dat de worteltjes van de zaailingen nat en zonder zuurstof blijven. Eventueel nog een andere oorzaak; pissebedden, die kruipen van onderaf aan in de pot en kunnen dan behoorlijke schade geven door aan de wortels en het stammetje van je komkommer te vreten.
Ik hoop dat je met deze mogelijke oorzaken iets kunt…..
Diana