Huisvlijt

Kruidenzout met potjeVandaag vieren we Ruud’s verjaardag met onze tuinvrienden op de volkstuin (vanmiddag natuurlijk, eerst werken, daarna is het tijd voor de sociale contacten :-)).

En een verjaardag vieren we op de tuin met een kratje bier, een fles wijn, en wat lekkers. En dus gisteren een dagje thuis (want wel geëmancipeerd maar als er gekookt moet worden, dan is dat toch mijn taak :-)). En dus eerst naar de tuin voor de boodschappen (de boodschappen uit de winkel al eerder gehaald). 6 courgettes bij elkaar gesprokkeld, veel basilicum, peterselie, stengeluitjes, een vers bolletje knoflook.

En gistermiddag courgette-briesoep gemaakt voor vanmiddag, en een salade van pasta met doperwtjes, spekjes, tomaten, pesto, vond ik op de website van Ziti Zitoni, en natuurlijk flink wat extra pesto (en gelijk al flink van gesnoept, niks zo lekker als pesto van eigen basilicum van de tuin). En omdat ik toch een dagje keukencorvee had, gelijk het kruidenzout maar af gemaakt, want die was nu wel droog genoeg.

Ze was wat donkerder/groener voor het malen hoor, het malen van het zout in de keukenmachine ging niet helemaal goed; het bleven vrij grote stukjes zout en de kruiden werden vooral wit van het gemalen zout. En dus later alsnog maar in een kruidenmolentje overgedaan in plaats van het zoutvaatje, dat gaat beter.

Maar het gaat dus prima, ik heb een pondje zelfgemaakt kruidenzout, met veel (meer dan dat het dus op de foto lijkt) peterselie, lavas, basilicum, wat selderij, klein beetje rucola, flink wat bieslook en kleine beetjes majoraan, thijm en rozemarijn (alles wassen, goed drogen in de slacentrifuge, malen, nog even malen met het zeezout erdoor, en dan uitspreiden in een groot bakblik en een paar dagen goed laten drogen tot het helemaal hard is, en dan malen in de keukenmachine tot het weer ‘los zout’ is). Kind kan de was doen :-).

Het is erg lekker! Maar als ik eerlijk ben, als ik het volgend jaar weer maak (en dat ga ik zeker doen) ga ik er ook een klein groen pepertje bij malen en drogen, want het is nu zout en lekker kruidig, maar ik mis er iets pittigs in, ik gebruik nu het kruidenzout en dan toch ook nog de pepermolen, volgend jaar nog iets completer maken.

Rababara kakaEn ik kreeg van tuinbuurvrouw Ans uit de krant die zij leest (‘Trouw’) een recept voor een rabarbertaart uit IJsland. En van de rabarber die ik donderdag oogstte die rabarbertaart gemaakt, het heet Rabarbara kaka, en het is inderdaad bijna meer een cake dan een taart, maar wel erg lekker (ik had nog wat rabarber over en daar nog wat compôte van gemaakt, bolletje ijs erbij, heerlijk.

Op de foto kun je goed zien dat de buitenste rand gemaakt is van de rode rabarber die ik van Wouda kreeg en de kern gemaakt is van mijn eigen groene rabarber. Leuk gezicht zo met 2 kleuren.

En dat was dan een dagje in de keuken, vandaag dus een klein feestje vanmiddag, en vanmorgen even de kassen in (opbinden, water geven, dieven) en mijn nieuwe fototoestel mee, ik hoop vandaag flink te kunnen oefenen en al wat mooie foto’s te kunnen maken. Hopelijk morgen wat resultaten laten zien.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
marjon

Dat kruidenzout lijkt mij ook wel wat. Dat ga ik ook eens proberen.

Marmein

Is het niet te laat om nog rabarber te oogsten? Die taart ziet er overigens wel heel erg lekker uit.

monique

het recept van de rabarbertaart zou ik best willen hebben….

Kristien

MMMM…. lekker, rabarbercake. Lauwwarm met een bolletje ijs en aardbeiencoulis, of de rabarber mengen met een appeltje….

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties