Horror :-)
Zoals beloofd zou ik hier wat foto’s plaatsen van soorten die het hier in huis niet naar hun zin hebben. Ik heb het al wel eens eerder genoemd; wij hebben een houtkachel, dat betekent heerlijk warm in de huiskamer, ijskoud op de bovenverdieping. Niet erg voor onszelf, maar wel voor de zaaisels en zaailingen. Er is maar 1 kamer die warm is en dat is de slaapkamer waar de kachelpijp doorheen loopt. Dat is dan nu ook de kraamkamer voor de zaailingen. Maar daar is het zo druk dat er veel soorten niet in het volle licht kunnen staan en dus te donker staan.
En dat geeft dan dit soort zaailingen; op de foto zie je de zaailingen van Schizopetalon walkeri, de combinatie van te warm + te weinig licht zorgt voor te lange, dunne, iele stengels die zelfs al omvallen. Ik ga nog proberen de zaailingen naar 9-cm potjes over te zetten, maar ik hou er wel rekening mee dat de zaailingen het misschien niet gaan redden. Dan is er nog niet echt iets verloren want ik heb nog zaden, en ik heb nog tijd genoeg om nogmaals te zaaien. Dus dat ga ik dan zowiezo volgend week doen (en dan maar gelijk in de kas, waar het kouder en veel lichter is en hopelijk volgende week niet meer vriest).
Een tussenvorm zijn deze zaailingen van Sanguisorba minor. Voor het mooi wat te hoog en te lang, maar nog niets om van te schrikken. Morgen ga ik deze zaailingen overzetten naar 9-centimeter potjes, na komend weekend mogen ze naar de kas en daar kunnen ze dan meer gedrongen doorgroeien. Het helpt nog wel eens om zaailingen met te lange stengels wat dieper in hun potje uit te zetten (dus bij het verspenen zorg je ervoor dat ongeveer een derde van het stengeltje onder de grond zit). Uiteraard moet je die zaailingen vervolgens wel koeler en/of lichter zetten, anders zijn ze snel weer terug bij af.
Voor de tomaten is het gewoon te koud op de koudere kamers op de bovenverdieping. Het gaat niet slecht met ze, maar er zit gewoon weinig groei in. En daarom heb ik besloten om de zaailingen na komend weekend te verhuizen (met argusogen naar het weerbericht kijkend maar hopend dat de knmi nu gelijk heeft en de vorst echt volgende week voorbij is). Dan gaan de tomatenzaailingen naar de koude kas. Even kijken hoe dat gaat, wellicht ga ik ze nog wat afdekken met een vliesdoek in de kas, alles hangt van het weerbericht in de komende dagen af.
Voor alle duidelijkheid; die satéprikkers zijn ervoor om de planten waht rechtop te houden want tomatenzaailingen breken gemakkelijk. Niet persé nodig, maar zelf vind ik het altijd handig (bedenk dat wij hier 18 kilometer van de kust ook wat meer last hebben van de wind, en dus helpen de stokjes ook nog bij de verhuizing over een paar dagen). Waar geen stokje bij staat zijn lage struiktomaatjes, lastig te zien op de foto maar die blijven duidelijk kleiner, lager en compacter en hebben geen stokje nodig.
Het best gaat het met de pepers en aubergines; maar die hebben dan ook de beste plekjes; licht verwarmd, bij het raam in het volle (zon-)licht. Waar de tomaten en veel andere zaailingen na komend weekend naar de kas mogen, zullen de peper-/paprika-/auberginezaailingen echt nog even in huis blijven, die gok ga ik niet wagen, bovendien zijn die soorten ook nog wel veel meer vorstgevoelig dan bijvoorbeeld tomaten.
De aubergines zien er eigenlijk ook best prima uit; goede groei, niet te stakelig, frisgroen blad. Ook die blijven dus nog even thuis.
En dan hoop ik dus dat het volgende week in huis wat opruimt, en dat ik plaats heb. Want al is het buiten grijs en ijskoud, toch ga ik er maar vanuit dat de lente er over 3 weken heel anders uit ziet, en gaat het voorzichtig tijd worden om eens komkommers, courgettes te zaaien. Misschien eind volgende week al eens wat bonen in huis voorzaaien. En komend vrijdag gaan de aardappelen de grond in; allemaal, dus vroeg, middelvroeg en middellaat. Normaal gesproken poten we de vroege aardappelen zo rond de 2e week van maart, de middelvroege 2 weken later, de middellate nog weer 2 weken later. Maar nu dus alles in 1 keer, daar hebben we het vrijdag best druk mee. Fototoetstel niet vergeten 🙂
Tot slot; de tomatendatabase 1 en tomatendatabase 2 zijn nu echt helemaal klaar (poeh), ondertussen nog een pagina gemaakt over Pastinaak, want die bestond nog niet. En begonnen met de Aubergine-database (en dat is maar een kleintje, dus die hoop ik binnen een paar dagen af te hebben).
Hoi Diana,
Took hier drama met de plantjes. Alles staat vol. Gelukkig is mijn man zo lief geweest om met behulp van een goedkope stellingkast schapjes voor een van de ramen te maken. Meer plek dus 🙂
Ik heb een vraagje over planten die te sprietig worden. Ik weet dat je pepers dieper kunt planten bij het verspenen, maar hoe zit dat bij andere planten? Aubergine bijvoorbeeld? Of sla? Tomaten?
Alvast bedankt!
mjaa, hoe zit dat met sla?? ik heb er een stel slaspijkers
Hallo Nick,
Sla is wel lastig om dieper te zetten. Het kan wel maar het hangt een beetje af van hoever je het hebt laten komen (kleine spijkertjes of lange popnagels :-)).
Het is in ieder geval allicht het proberen waard, als het niet lukt zie je de zaailingen meestal vrij vlot slap worden en omvallen (binnen een dag of 2).
groetjes,
Diana
Nou, de spijkersla in een koude bak geplant en ze beginnen nu allemaal netjes te kroppen!! 🙂 niks aan de hand ermee 🙂
Hallo Nick,
Dat is mooi! Hier beginnen de tomatenzaailingen die te lang en dun van huis meekwamen nu ook vooral in de breedte te groeien.
Wat zon en helder glas al niet kan doen :-).
Diana
Ja, ik heb gister pas een groot gedeelte verplaatst naar het kasje van me en de pepers onder de kleine koude bak gezet. moet nog een stel tomaten ompotten en dan kunnen die ook verhuizen en dan eens goed bedenken hoe ik al die tomatenplaten in me kas krijg haha 🙂
morgen wordt het hier ruim 20 graden, dus dat zal alle planten goed doen. alleen de aardappels blijven mij veel te lang weg… die hadden allang eens hoi moeten zeggen…. *afwachten*
Hallo Anja,
Ook hier zijn er ‘verdiepingen’ gemaakt met alles wat er voorhanden is.
Aubergines, paprika’s, tomaten kun je ook wat dieper zetten, gaat ook prima met koolsoorten, etc.. Planten die vaak vanuit een rozet groeizen zijn daar lastiger in (andijvie, sla, peterselie, etc.). Maar als je toch hebt gezaaid is het altijd het proberen waard, dode zaailingen weggooien kan altijd nog (en de potgrond kun je in dat geval herbruiken omdat ze eigenlijk nagenoeg ongebruikt is).
groetjes,
Diana
Een beetje sneu-gedoe hier met de plantjes. Ik had de tomaatjes beschut in de zon gezet om overdag af te harden en dan ’s avonds naar binnen te halen, maar helaas,……. de wind heeft ze beschadigd.
Ik ga ook de aardappelen in de grond doen na het weekend.
Jammer van die kou en al dat stoken.
Hallo Diana, Wat een drukke tijd is dat. S`ochtends alle zaailingen naar buiten, sommige naar een lidlkasje haha,( nog geen goede gevonden voor weinig geld),
andere komen gewoon naar buiten in de zon. Hier in FR is iets beter weer dan in NL. Vandaag de tomatenplantjes in dit kasje gezet en later vergeten weer open te zetten waardoor de noordelijke tomaten ( Dansk enz.) helemaal naar boven gekrulde bladjes kregen. Als of ze zich tegen de zon gingen beschermen. Het is nog alles goed gekomen in de schaduw. En avonds dan alles weer naar binnen halen, ben een uur bezig. Heb ook verschillende plaatsen waar temperatuurverschillen zijn. Heb vandaag Rattenstaartjes en Basilikum, Nolanas en Mirabelis en Amaranthus en andere bloemen ge zaaid. En ik heb Polygoniumzaaden ontdekt van laatst jaar. Drukke tijd maar wel ontzettend leuk alles groeit en het gaat snel. Allemaal heel veel tuinplezier.
Groetjes Yvonne
Tjonge……ben ik dan de enige waar het dan redelijk goed gaat?
Pepers, paprika’s, aubergines en tomaten zijn hier wel best sterke planten, ze groeien alleen scheef naar het licht toe.
Maar ze zijn niet slap of ziekelijk.
Heb net weer wat treetjes sla, andijvie en kool planten naar de kas verhuist en onder vliesdoek gezet samen bij wat er al stond.
Wat er al stond zijn tijdens de kou prachtige planten geworden terwijl ik bang was dat het allemaal kapot zou vriezen.
Mijn tomatenplanten zijn ongeveer 30 cm hoog, best wel dikke stelen en die ga ik na het weekend verhuizen naar de kas.
Wat hier niet loopt zijn bieten en komkommers, bieten te dun en te lang en de komkommers kiemen erg moeilijk, waarschijnlijk teveel vocht gehad.
Maar verder mag ik echt niet klagen!
Houd moed en verhuis je planten zodra het kan naar een kas of platte bak, ze worden daar snel sterker!
Bozo op 3 april 2013 om 20:51
Welnu Bozo, zo kan het dus ook. Leuk en vertrouwenwekkend om ook eens zoiets te lezen. Rest wel de vraag wanneer jij met die tomaatjes begonnen bent. Ik denk al vroeg ( begin februari), of niet soms? Of is het misschien het soort grond of de hoeveelheden vocht die jij benut, dat je die 30 cm nu al haalt? Iig. gefeliciteerd met je succes!
Hallo Jacob,
Ik ben begin februari met de tomaten begonnen, ook de paprika’s aubergines en pepers zijn van die tijd.
Toen de tomaten een paar blaadjes hadden heb ik ze meteen in een onverwarmde kamer gezet.
De paprika’s etc hadden wel te lang warm gestaan en die waren in 1e instantie te dun en te lang.
Maar ook die verplaatst (op aanraden van Diana) naar de onverwarmde kamer en toen werden de stelen al snel dikker en steviger.
Ze groeien alleen erg naar het licht, zo erg dat sommigen bijna plat liggen maar ik verwacht als dat straks in de kas in het volle licht staat dat het dan wel weer zal verbeteren.
Ik zaai overigens in gewone potgrond (ik weet het, ik ben eigenwijs! :-))
Ik heb wel gemerkt dat je bieten beter niet binnen kan zaaien, gaat ‘m gewoon niet worden en ook voor de komkommer moet ik wat anders verzinnen, waarschijnlijk toch wat zand door de potgrond.
Maar over het algemeen heb ik prima planten!
En idd hulde dat Diana zoveel info op deze site zet, het helpt me echt te voorkomen dat ik bepaalde valkuilen kan omzeilen!
Graag tevens een compliment richting de maker van deze site. Daarmee wil ik zeggen dat ik hem vaak lees, de foto’s mooi vind en er echt wel wat aan heb. Leuk en houden zo , hoor! Dank.
ik heb gisteren de frieslanders gepoot, gedeelte in een tunnel. De middelvroege aardappels probeer ik nog twee weken te rekken, dat moet lukken gezien de uitlopers nog kort en dik zijn. De sla en bietjes ga ik van het weekend beginnen met afharden en eind volgende week mn broeibak in…de grond daar is lekker opgewarmd.
Ik wil mijn tomatenplanten in grotere potjes gaan zetten, bij voorkeur met turfbakje (waar ze nu in staan) en al. Kunnen ze dan direct de koude kas in denk je?
Ik krijg het trouwens niet voor elkaar om de Hearts Delight uit de grond te krijgen dit jaar. De rest wil best, maar deze…. Grmbl.
Hallo Daphne,
Kijk vooral nog even bij de reacties van mijn vorige tuindagboek, daar is het overbrengen van tomatenzaailingen naar een koude kas ook aan de orde geweest:
https://www.mooiemoestuin.nl/water-geven/#comments
En kijk vooral op de websites van knmi, weeronline, etc. Zoals het er nu uitziet wordt er nog een dip in de temperatuur verwacht van -2 tot -4 graden aanstaande zondagnacht. Ik ga ze dan zeker niet nu overbrengen naar de kas maar wacht nog even tot de nachttemperatuur niet meer onder nul komt.
Zijn het zelfgeoogste zaden van de Heart’s Delight Black? De zaden die ik had waren van 2011, maar dan zouden ze zeker nog tot 2015 of zelfs 2016/2017 kiemkrachtig moeten blijven (mits je ze koel, droog en donker hebt bewaard). Ik hoop dat je nog wat zaden over hebt, wellicht helpt het als je ze volgende week zaait (wanneer de temperatuur eindelijk zowel overdag als ’s nachts op gaat lopen).
Ik hoop dat het lukt!
Diana
Hallo!
Volgens de site van Agriholland (www.agriholland.nl/weer/weersverwachting.html) komt er in Zuid-Holland geen vorst meer dit weekend! Misschien ben ik te optimistisch, maar ik heb de sla al buiten gezaaid. Maar wel onder vliesdoek… 🙂
Groeten
Brenda
Hallo Brenda,
Zowel knmi als het weer op Rijnmond.nl/tv geven -2 tot -3 aan voor komend weekend. Maar voor sla maakt dat niet zo heel veel uit hoor, die kan echt wel een klein graadje vorst verdragen. Ik heb al een paar weken in de kas sla staan (en daar is het overdag wel wat warmer, maar in de nacht vriest het daar ook gewoon). Met tomaten, etc. wacht ik tot nog even :-).
groetjes, Diana
Diana, ik heb nog een vraagje, wanneer verplaats jij de paprika’s, pepers en aubergines naar de kas?
Ik neem aan dat je dan wat hogere temperaturen wilt zien dan voor b.v. tomaten?
Hallo Bozo,
Nu echt nog even niet 🙂 Zo half april kijk ik altijd naar de lange termijn weersverwachting en bepaal ik wanneer ik de overstap ga wagen. Bedenk dat tomaten wel sterk zijn en een graadje vorst kunnen verdragen, maar pepers en paprika’s niet echt, die krijgen daar toch een flinke tik van. Dus voorzichtig zijn, na al die weken van zaaien, verspenen, verzorgen zou het zonde zijn om door ongeduld al die zaailingen te verliezen.
Volgend weekend ga ik eens naar de weersverwachting kijken, tot die tijd staan ze hier veilig en warm in huis.
groetjes, Diana
Hoi Diana,
Al jaren bezoek ik jouw site met veel plezier. Ik heb veel aan je zaai- en teeltinformatie. Je nieuwe site is trouwens heel mooi!
Dit jaar heb ik gewoon nog niet zoveel gezaaid als anders. Doe alles gewoon wat later. Nu maar hopen dat we een extra lange zomer krijgen. 😉
Groetjes, Ester
Ik heb mijn tomaten en paprika’s al wat later gezaaid omdat ik ze hoogstens enkele graden warmer kan onderbrengen dan buiten wat vorig jaar geen probleem was.Maar nu is het toch een groot vraagteken of ik er nog tijdelijk vruchten zal van krijgen want ik heb geen kas.Vorig jaar konden ze pas buiten 20 mei maar toen waren het al mooie planten met bloemetjes eraan en heb ik tegen de verwachtingen in een enorme opbrengst gehad met 6 tot 8 grote trossen per plant en mooie grote en veel paprika’s(die stonden wel onder een kleine plastic kas)..Nu groeien ze niet of nauwelijks en heb ik serieuze twijfels of ze tegen half mei voldoende zullen uitgegroeid zijn.Het zal dan in elk geval wekenlang heel mooi weer moeten worden om dat nog in te halen.
Hoi Diana
de auberginezaden van Pukkie zijn niet allemaal gekiemd, maar ik heb toch 8 kleine plantjes. nu had ik 4 zaadjes in een P9 potje gezaaid en in 1 potje zijn alle 4 zaadjes uitgegroeid tot en plantje met nu al 5 blaadjes. in het potje waar maar 1 zaadje is opgekomen zitten er al 8 blaajes aan.
nu is mijn vraag kan ik de aubergineplantjes bij elkaar in laten zitten of moeten ze allemaal een eigen bloempot krijgen. bij pepers kan het wel met zijn 3en in een pot en bij tomaten ook niet begrijp ik. ik hoor graag
groet
gea
Hallo Gea,
Pukkie is echt een klein plantje, niet veel hoger en breder dan zo’n 30 centimeter. Afhankelijk van de maat pot (er vanuitgaand dat je haar in potten gaat houden) kun je de zaailingen met 3 in een grotere pot planten, dat maakt een mooie volle pot. Voor de volle grond in de kas hou ik altijd 3 zaailingen per pot aan, net als met pepers en paprika’s. Als het voor in pot is kijk ik naar de grootte van het ras en de maat pot die ik gebruik. Tomaten per 3 in een pot kan wel, maar alleen bij dwergstruikjes. Stamtomaten per 3 in een pot wordt echt een enorm grote plant en wirwar van takken (tenzij je een zeer grote pot van 80 of 90 centimeter doorsnede gebruikt en de zaailingen alle drie een eigen hoek geeft en een eigen stok).
groetjes,
Diana
Mooi, mijn Pukkie’s staan ook prachtig en ik had dezelfde vraag, opgelost dus.
Ik heb een soortgelijke vraag over de Mirabilis Jalapa, waar jij een hele mooie foto van laat zien. Zijn dat verschillende zaailingen in één pot of wordt elk plantje zo’n enorme bos. Ik heb 6 stevige plantjes in aparte P9 potjes staan.
Groet,
JannekeP
Hallo Janneke,
Ik had de Mirabilis hier in een echt heel grote pot staan (zo’n 80 centimeter doorsnede). En daar stonden bij elkaar zo’n 5 tot 7 zaailingen in (1 tot 2 zaailingen per P9-pot en dan meerdere potjes met zaailingen in zo’n extra grote kunststof pot op wat regelmatige afstand van elkaar uitgeplant.
groetjes,
Diana
Zo……gisteren zijn alle aardappels de grond ingegaan.
Ik had de afgelopen weken vliesdoek over de percelen gelegd, de grond voelde niet erg koud aan dus ik heb goede hoop!
Morgen gaan de tomaten naar de kas.(aankomende nacht waarschijnlijk het laatste beetje vorst al zegt Weerplaza op mijn postcode van niet :-))
Zo gaat het seizoen nu eindelijk hortend en stotend van start, daar word je een gelukkig mens van!
Deze week wat komkommers bijzaaien en datgene wat naar de tuin kan verplaatsen, dat schept ruimte.
Ik ben blij dat het weer nu echt omslaat, eerst regen (is hard nodig!) en daarna wat wisselvallig weer met goede temperaturen!
Hoi Bozo,
Dit is het laatste wat ik vandaag schrijf, Ruud staat al met zaailingen in de hand bij de deur te wachten 🙂
Op naar de tuin! Fototoestel mee, zaailingen, zaden. En dan lekker veel gaan doen, vooral zaailingen over zetten naar P9-potjes. Hier zijn vrijdag de aardappelen gepoot, en de zaai-uien uitgeplant. Morgen gaan de tomaten naar de kas (dan is het lekker bewolkt, vorst voorbij, weinig wind voor het overbrengen). En regen zou inderdaad goed zijn, voor fruitbomen, struiken, zaaisels, uien, knoflook, aardappelen en noem maar op :-).
groetjes,
Diana
hahaha, veel succes!
Ik ben benieuwd naar je volgende verslag… 😉