Het wordt lente!!
Het werd zojuist echt gezegd, op het NOS-journaal nog wel: een wisselvallig en koel paasweekend…… en daarna gaat het kwik fors omhoog. En ik zag 16 graden op het scherm staan. Bijna als een Fata Morgana.
Wordt het dan eindelijk lente? We zijn er wel aan toe. Want vandaag (vrijdag) hebben we met winterjas aan en sjaal om de aardappelen gepoot, potten versjouwd, rekken geplaatst, de laatste compost uit de compostbak de kas in gereden. Alsof het februari is: hoe harder je werkt, des te minder koud krijg je het 🙂 .
Alles is toe aan de lente: pas nu gaan de aardbeien tussen alle verdorde bladeren nieuwe groene blaadjes maken:
We wachten tot het een flinke toef groen is, dan gaan we de verdorde blaadjes wegknippen.
We hebben de tuin ook gevoed, voor het nieuwe tuinseizoen, bijna een maand later dan normaal. Wij hebben dit jaar een basisbemesting gegeven van Culterra (de groene), afhankelijk van het soort groente gaan we volgende maand nog wat extra’s geven (bijvoorbeeld nog wat kali bij de aardappelen als die eenmaal boven de grond staan en goed groeien).
Vandaag hebben we wat soorten verspeend (spitskool, viooltjes, platte peterselie, etc.). En ik had beloofd om te laten zien wanneer de Polygonum oriëntale kiemt. Bij deze:
Ze is een echte koudekiemer, ik heb de zaden eind december in de koude kas in een tray gezaaid, na alle kou en donkere dagen kiemen de zaden nu, bijna 3 maanden na het zaaien (het vermiculiet is zelfs een beetje groen uitgeslagen door de tijd en de kou). Ik vind het altijd weer een wonder! Mocht je haar buiten hebben gezaaid, dan kan het kiemen wellicht nog wel een week of 2 op zich laten wachten.
Omdat er voor maandagnacht nog lichte nachtvorst wordt voorspeld wachten we nog met het uitplanten van sommige soorten. Die paar dagen kunnen er ook nog wel bij. Maar dan gaat daarna dan ook bijna alles naar buiten (16 graden, ik moet komend weekend alvast in de kast op zoek naar een t-shirt): volgende week gaan we de Dahlia’s en Canna’s uitplanten, potten met Salvia’s terug knippen, voeden en buiten zetten, de terrastafel en stoelen schoonmaken, het groen van de tegels soppen, dorre dode bladeren wegknippen en kijken of er daaronder al groen leven tevoorschijn komt.
De soorten die goed tegen kou kunnen weten al dat de lente er nu echt aan komt. De knofloken lijken al iets groener en groter te worden:
Ook die hebben wat voeding gehad, want ze mogen nu weer aan de groei komen. En de vorige week uitgeplante kapucijners en Lathyrus hebben ook weinig last van de kou:
Achter hun bescherming (want de duiven hebben verder nog niet veel verse en jonge blaadjes te eten) staan ze er fris en groen bij.
Morgen gaan we uien poten. En nog wat zaaien. Ik heb op het nippertje nog wat zaden in Engeland besteld, van roodbloeiende tuinbonen, lilablauwe radijs en extra hoge blauwe Ageratum, tot Black Tuscany kool en Papaver rhoeas Pandora – allemaal voor de 2 mooie moestuinbakken 🙂 .
Ik ga trouwens voor de 2 mooie moestuinbakken dit jaar 2 pagina’s bij houden met ontwikkelingen in die 2 bakken: Voorbeeldjaar Mooie Moestuin 1 en Voorbeeldjaar Mooie Moestuin 2. En dit moet ik ook nog even melden: na dit weekend sluit ik de zadenlijst, mocht iemand er nog iets uit willen kopiëren, dan kan dat nu nog, en na dit weekend kun je altijd nog informatie over de tomaten, pepers, etc. in de databases terugvinden.
Oh ja, nog even iets over pepers en paprika’s en aubergines: die staan thuis nog in een licht verwarmde kamer. Vorige week had ik het idee dat het blad iets geel werd en heb ik de zaailingen wat voeding gegeven. Het is tenslotte ruim 6 weken geleden dat ik de zaailingen heb verspeend, en na 6 tot 8 weken is de voeding in potgrond op. En nu staan de zaailingen er zo bij:
Hoe lang moeten deze zaailingen (nou ja, het zijn nu bijna wel meer ‘jonge planten’) nog binnen blijven? Nog wel een paar weekjes. En dat terwijl, als je heel goed kijkt, er (in slechts een paar planten hoor, laat ik niet overdrijven) al wat kleine knopjes verschijnen:
Dit is de vroege kleine paprika Mini Bell Chocolate, binnen een week of 2 zal ze gaan bloeien. ik heb de deur van het licht verwarmde kamertje maar open gezet, een beetje koelte houdt de planten wellicht nog iets in toom, Voor de teelt onder glas ga ik rond half april goed naar de lange termijn weerberichten kijken en besluiten wanneer de planten naar de kas mogen verhuizen.
Tot slot nog 1 foto met bewijs dat de lente er nu toch echt aankomt, de blauwe bessen:
Volgende week, bij 16 graden Celsius (ik kan het nog steeds bijna niet geloven) zullen de planten in blad komen te staan. En net als de blauwe bessen zijn we zijn daar nu wel eens een keer aan toe.
Hoi Diana,
Wat een geluk dat je schrijft dat de Polygonum buiten nog wel 2 weken kan duren. Na de hele maand in de potjes te hebben getuurd wilde ik ze vandaag bijna weg gooien.
Maar gelukkig hebben we altijd jou blog nog.
Groetjes Karin
Hallo Karin,
Nee, zeker nog niet opgeven hoor! De zaden zijn hier pas echt in de afgelopen dagen gekiemd, onder glas, waar het ’s nachts koud is maar overdag als de zon schijnt al ruim 20-25 graden kan worden. Buiten zullen ze, afhankelijk van de temperatuur, ergens in april kiemen. Als je het sneller wilt laten gebeuren kun je de potjes nu ook naar binnen halen en bij slaapkamertemperatuur in de zon zetten (dan kiemen ze sneller maar zul je ze daarna dus ook weer even af moeten harden voor je ze uit kunt planten). Ik zou zeggen, gewoon lekker buiten laten staan, wel in de volle zon, en vanaf nu wat vaker kijken of het nodig is om water te geven.
Ik zou het leuk vinden als je het nog eens laat weten of en wanneer de zaden bij jou kiemen, daar leer ik zelf ook weer van.
groetjes,
Diana
Hoi Karin en Diana,
Ik was dit jaar ruim op tijd met de Polygonum zaadjes van vorig jaar.
Zo in oktober geloof ik, in een plastic kasje. Er kwamen twee rode puntjes op. Geweldig. Maar toen heb ik ze buiten gezet en kwam er (strenge) vorst en van alles en waren de rode kiempjes opeens verdwenen. Maar vandaag gelukkig weer een rood kiempje gezien.
… en na het bericht van Diana hoop ik er binnenkort meer te zien.
Groetjes, Esther
Hallo Esther,
Ik heb zoiets wel vaker gehoord. De clue van een koudekiemer is dat ze de koude winter in gaat en het uiteindelijk in de lente langzaam steeds warmer wordt en ze ontwaakt. Maar als je die cyclus onderbreekt kan de Polygonum dar in ieder geval niet goed tegen. Ik heb eens eerder van iemand gehoord die de zaaisels na een koudeperiode in februari naar binnen haalde voor de kieming (en dat lukte) maar de zaailingen na de kieming weer buiten zette. En dat liep slecht af.
Blijkbaar moet ze gewoon blijven staan waar ze staat en zorgt ze prima voor zichzelf, en kan ze er minder goed tegen wanneer ze na de kieming van (te) warm naar (te) koud wordt gebracht.
Ik ben blij dat er nog zaden niet gekiemd waren die nu alsnog kiemen!!
Laat ze vooral staan waar ze nu staan, dat blijkt toch het beste voor haar te zijn.
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Welke voeding geef jij aan uw zaailingen?
Hallo Luc,
Ik geef altijd Terras & Balkon voedingskorrels (vroeger heette het Osmocote). Het zijn korreltjes die gereguleerd en over een periode van 6 maanden voeding geven. Het voordeel is dat je er dus nooit mee kunt overbemesten. Het nadeel is dat het niet biologisch is. Maar ik geef dan ook elk potje met 3 zaailingen hooguit 10 tot 15 van die bolletjes (ze lijken wat op mosterdzaden). Dat is genoeg tot ruim na het uitplanten van de zaailingen in de volle grond. Voor alle bloeiende eenjarigen en kuipplanten gebruik ik deze korrels ook altijd, omdat ik er dan verder de hele zomer niet meer over na hoef te denken. Ik gebruik ze van Pokon en ik meen dat een pot van 650 gram rond de 9 of 10 euro kost. Maar er bestaan zeker ook andere merken. En je kunt natuurlijk ook andere soorten voeding gebruiken, bijvoorbeeld oplosbare plantenvoeding, maar doe dat dan vooral in een voorzichtige dosis, en gebruik een voeding die niet teveel stikstof bevat. Maar ik heb daar zelf dus niet zo veel ervaring mee want ik gebruik dit al meer dan 20 jaar, ook al lang voor ik de korrels van Pokon kreeg, zelfs toen het nog osmocote heette en nog van Substral was 🙂 .
groetjes,
Diana
Hee Diana,
Mijn knofloken staan er ook trots bij. Je schrijft, dat je ze iets hebt bijgemest. Maar waarmee? Op je site staat, dat je ze alleen wat kali geeft halverwege de groei. Is dat het, of geef je toch nog iets anders erbij?
Hoi Saskia,
Ik zie nu pas dat ik de pagina over de teelt van knoflook nog nooit heb bijgewerkt.
Ik ga de pagina nu gelijk aanpassen in tekst en foto’s, dan kun je aan het eind van deze ochtend de vernieuwde pagina bekijken.
Mocht iemand eens zo’n pagina tegenkomen waarin nog heel kleine foto’s staan, de ’titel’ boven een alinea nog in kleine letters staat, en de foto’s nog dicht op de tekst staan of zelfs links of rechts tussen de tekst in staat, dan hoor ik het heel graag!! (want dat is dan dus ook zo’n pagina die nog nooit is bijgewerkt – er zijn ondertussen zo belachelijk veel pagina’s dat ik niet meer bij kan houden wat is bijgewerkt en wat niet).
groetjes,
Diana
(om nog even kort antwoord te geven op je vraag, wij geven in het vroege voorjaar als basisbemesting wat samengestelde meststof – in dit geval hebben we een handje groene Culterra gegeven)
Wauw! Volgend weekend ruim 20 graden volgens weeronline
Ah bedankt Diana, dan ga ik dat ook geven aan mijn moedige knofloken!
Hoi Saskia,
Ik heb de pagina bijgewerkt, tekst aangepast en flink aangevuld, en nieuwe foto’s geplaatst in groot formaat.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Bedankt voor je leuke blog weer! Gave foto’s.
Ik wil je graag vragen of zaailingen, met name tomaat naar grotere potjes zouden moeten als de worteltjes al door de gaatjes onder komen.. het duurt nog even voor ze naar buiten gaan. En ik denk dat het nu 9 cm potjes zijn. Maar ze groeien flink! Wat denk jij?
Hopelijk kan je mij adviseren ^^ dankjewel alvast!
Groetjes Ingrid
Hallo Ingrid,
Het ligt eraan wat je met de tomatenplanten wilt gaan doen; in de kas of buiten, in de grond of in pot? Ik laat hier de tomatenzaailingen altijd tot het uitplanten in 9-centimeter potjes staan, ook als de worteltjes al onderuit de pot komen. Mocht je de tomatenplanten bijvoorbeeld in pot gaan houden, dan kan zo’n tussenstap wel handig zijn. En mocht je de zaailingen in kleine potjes hebben gezaaid/geplant (bijvoorbeeld 6 centimeter), dan zou ik ze alsnog naar een 9 of 11 centimeter potje verplanten.
Maar als je de zaailingen over een week of 4 of 5 uit gaat planten, en staan ze al in 9-centimeter potjes, dan zou ik de worteltjes zonder verstoren lekker laten groeien en de zaailingen dus in de potjes laten staan.
groetjes,
Diana
Dankjewel! Duidelijk.. In dat geval blijven ze nog even fijn staan : )
Hoy Diana en Ruud,
Goed dat je dit schreef over de polygonum oriental, ik was het ook een beetje aan het opgeven. Het staat bij mij ook buiten, dus zal geduldig afwachten. Hier is vanaf vandaag ook eindelijk verandering in het weer gekomen, zodat ik serieus uit mijn pijp mag komen. Vandaag heerlijke paardenbloemengelei gemaakt, dat geeft onmiddelijk het gevoel van lente.
Opnieuw mooie foto’s waarvoor dank.
Groetjes carine
Coucou Diane, Even laten weten dat na maandenlang geduld de polygonum oriental begint uit te komen!
Groetjes carine
Hoi Carine,
Goed om te horen dat de Polygonum-zaden gaan kiemen!!
Ik vind het altijd heel bijzonder om dan nu vervolgens te zien dat ze de eerste maand nog niet zo heel snel groeit maar daarna bijna een decimeter per week (in juni is ze al ruim 150 centimeter hoog 🙂 ).
groetjes en heel veel plezier en succes met de verdere opkweek!
Diana
Hoi Diana,
Heb dit jaar voor het eerst zaden bij jou besteld, o.a tomatenzaden. Heb ze nu ruim 2 weken geleden gezaaid maar er komt nog niks boven . Is het verstandig om opnieuw te beginnen ? Ze staan afgedekt in het raamkozijn op de vensterbank .
Groetjes marike
Hallo Marike,
Het is voor mij altijd heel lastig om te bedenken wat er mis gaat bij het zaaien, omdat ik de omstandigheden niet ken.
Hier kiemen de tomatenzaden (ook die van mezelf, het zijn in principe echt prima zaden hoor, vers, rijp geoogst, goed gefermenteerd, geschoond en gedroogd) binnen 1 tot 2,5 week bij 18 graden in een zonnig raamkozijn, in potgrond die ik luchtiger heb gemaakt door er een vijfde deel brekerzand door te mengen (of in pure vermiculiet maar daar is dan wel weer een speciale handleiding voor). De reden dat de tomatenzaden niet kiemen is dat het misschien iets te koel is (dan kan nog een paar dagen geduld hebben de beste oplossing zijn). Maar het kan ook zijn dat als je een dichte bak in de volle zon heb gezet, dat de temperatuur in de afgesloten bak boven de 50 tot 60 graden is gekomen en dan ‘koken’ de zaden. Het kan zijn dat je een puur potgrondmengsel hebt gebruik en dan verstikken de zaden. Of dat je te weinig wat hebt gegeven (uitdrogen en dan gaan de kiempjes dood) of juist te nat (en dan kunnen zaden rotten). En tot slot kan het nog zijn dat de laag waarmee je de zaden hebt bedekt te dik of te dun hebt gemaakt of een verkeerd product daarvoor hebt gebruikt.
Misschien kun je nog een paar dagen wachten, maar de kans begint met de dag groter te worden dat de zaden niet meer kiemen. Als je een nieuwe poging waagt: ik zou ze zeker niet meer afdekken, want dat begint te warm te worden nu de zon al zo sterk wordt. En dus een luchtig potgrondmengsel, voldoende vocht naar niet kletsnat, en bij 18 tot 20 graden moeten de zaden dan binnen 10 tot 20 dagen kiemen.
Ik hoop dat het met deze tips alsnog of in een tweede poging gaat lukken!!
Ik hoop dat je dat hier nog eens wilt laten weten!
groetjes, Diana
Bedankt voor de goede tips , ga een nieuwe poging wagen !
Heb een poging gewaagd en de meeste zijn uitgekomen! En wat ben ik daar blij mee zeg. Bedankt voor je goede tips !
Ik heb heel veel tips en inspiratie uit jouw website gehaald.
Sinds een jaar woon ik in een huurhuisje met een zonnige voortuin met losse, vruchtbare grond waar ik verder niets aan heb want ik zie er niet veel van vanuit het huis.
Dus begonnen met moes-tuinieren. In de voortuin moet dat wel een beetje mooi er uit zien, daarvoor heb ik veel tips van je site gehaald voor gekleurde en mooie soorten. Paarse peulen en -bonen, gele courgettes, rode sla, bontgekleurde peperplantjes e.d. Met wat bloemen en potten er tussen lijkt het dan hopelijk nog een beetje op een voortuin.
Nu ben ik aan het experimenteren met de Pokon moestuin-mix in (cement)kuipen met staken van hazelaar.
Ik ben daar erg enthousiast over. Die grond is heel handig om mee te werken.
Voordeel is dat ik de bakken tijdens de extreme vorstperiodes even binnen kon zetten.
Met die mix zijn de bakken nl. helemaal niet zo zwaar.
En met een combinatie van planten (rode tuinboon, andijvie en rucola) ziet het er heel leuk uit en de plantjes hebben een flinke voorsprong.
Straks komen er tomatenplanten in. Die kan ik dan ook in natte periodes binnen zetten of beschut plaatsen.
Bedankt voor al je inspiratie…..
Hallo Sabine,
Klinkt als een mooie en leuke en lekkere voortuin!!
Ik ben ook heel tevreden over de mix voor je moestuinbak van Pokon, ik heb het zelf in 2 dubbele bakken en omdat het grondmengsel zo mooi licht en los en rul is heb ik juist daarin worteltjes en schorseneren gezaaid. Ik kan zonder problemen mijn hele hand en onderarm in de grond steken, dat is me in onze vette klei nog nooit gelukt 🙂 .
Heel veel plezier met alle zaaisels en zaailingen!!
Diana
Hallo Diana,
Alle tomatenzaden die ik bij jou had besteld doen het prima..het is een lust voor het oog…een deel heb ik thuis..een ander deel al naar de kas gebracht.
Ik heb er veel zorg aan besteed..eerst in zaaitrays met cocos/vermiculiet..in de kleine Actionkasjes..daarna in de vierkante potjes op tafel voor het raam in grote kasjes met plastic hoes van de Action..toen ze wat groter werden naar de logeerkamer..om vast een beetje af te harden…ik heb er niet één gehad die slap werd of t loodje legde….kan niet wachten tot het eindelijk droog en warmer wordt..
Hallo Elsa,
Goed om te horen dat de tomatenzaden goed zijn gekiemd!!
Ook hier gaan morgen de tomaten naar de kas, ik ga ze niet meer in huis houden. Maar pas je nog wel even op voor de aanstaan nog behoorlijk koude nacht?. Misschien vanmiddag even een vliesdoek erover draperen.
Heel veel plezier komend warm lenteweekend!
Diana
Ook buiten is bij mij de Polygonum oriëntale aan het kiemen.
Hallo Dominique,
Gefeliciteerd! Goed om te horen dat de zaden na de winter goed ontkiemen!!
Ze zullen het lekker vinden dat het komend weekend warm en zonnig wordt (wij ook trouwens 🙂 )!
groetjes,
Diana
Beste Diana
Jij raadt Lathyrus Mrs. Bernard Jones aan als beste variëteit reukerwt.
Helaas vind ik online geen enkele shop/zaadhandel waar het zaad van deze reukerwt verkrijgbaar is (behalve in Groot-Brittannië, maar dat is geen optie).
Heb je misschien een tip of heb je zelf nog enkele zaden beschikbaar?
Dan hoor ik dat graag.
Met dank
Johan
Hallo Johan,
Ik heb mijn Bernard Jones jaren geleden ook in Engeland gekocht, ze was wat mij betreft één van de beste Lathyrusrassen die ooit kocht (heerlijke geur, lange stelen, prachtige kleur). Mijn zaden bleken op een gegeven moment niet soortecht meer te zijn, Lathyrussen kruisen flink makkelijker en over grotere afstanden dan dat ik dacht. En ook ken ook geen Nederlandse webshop die er zaden van verkoopt. Maar er zijn ondertussen wel rassen war ik ook heel tevreden over ben hoor (en ik zaai elk jaar ook weer andere rassen, er valt in de Lathyrus-groep heel veel te ontdekken). Waar ik zelf ook heel tevreden over was was de Kings High Scent die ik een paar jaar geleden eens teelde (gekocht bij De Nieuwe Tuin), crèmewit van kleur met extra lange stelen en een heerlijke geur.
Maar er valt zo veel te ontdekken in de Lathyrus-groep dat ik bijna zou zeggen; zoek op een goede website naar een goede beschrijving van wat je wilt, en dan in de kleur die je zoekt. Bijvoorbeeld http://www.silene.be heeft ook mooi rassen.
Ik hoop dat je hier in ieder geval iets aan hebt!!
Diana
Dag Diana
Hartelijk dank voor de snelle en duidelijke reactie.
Alternatieven zijn er inderdaad in overvloed heb ik gemerkt.
Mijn zoektocht zal eerst naar Kings High Scent gaan, want Diana’s adviezen sla je natuurlijk niet zo maar in de wind, hè.
Alvast een zonnige weekend gewenst!
Met vriendelijke groet
Johan
Hallo Johan,
ook ik ben benieuwd naar het ras Kings High Scent en ben ook even wezen googlen,
en zie tot mijn verbazing dat denieuwetuin.be ze gewoon verkoopt.
Is dit misschien een idee?
Ik ga ze in ieder geval bestellen en kijken of ze ook zo mooi zijn in het echt,
groetjes,
Saskia E.
Hallo Saskia,
Ja, De Nieuwe Tuin verkoopt de King’s High Scent; veel geur, lange stelen, mooie bloemen in zuiver wit met een heel dun lila randje, erg mooi: https://www.mooiemoestuin.nl/lathyrus-odoratus-kings-high-scent-2/
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Alle zaden die ik bij jou besteld heb zijn uitgekomen. Je had ze dus goed ingepakt ivm de kou. Ben benieuwd welke aubergines het worden. Bedankt voor je geweldige site en groetjes van Loes.
Hallo Diana,
Wat een leuke en informatieve site heb je! Wij hebben sinds dit jaar een huis gekocht met een kas erbij. Nu hebben we de bovenste laag eruit geschept en flink water gegeven, daarna koemest gegeven en erdoor geharkt.
Nu hebben we wat tomatenplanten geplant maar de aarde wordt groen en als we water geven blijft het water op de aarde staan.
Wat doen we fout ik kan niet zo goed vinden wat we moeten doen? Ik hoop dat je me advies kan geven.
Groetjes Sandra
Hallo Sandra,
Dankjewel voor je aardige woorden!
Als ik het goed begrijp heb je grond uit de kas geschept. Maar wat heb je er voor in de plaats gegeven? Als ik het goed begrijp niks? Dus dan ligt de grond in je kas lager dan de grond buiten de kas? Uiteindelijk is er voor de tuin geen verschil tussen binnen en buiten de kas, als de grond in de kas lager ligt dan de grond buiten de kas is die grond dus altijd natter. Water geven in de kas doen we alleen als er iets in groeit, verder laten we de grond zoveel mogelijk met rust, maar wij tuinieren op vette klein (waar de grond nooit echt uitdroogt zoals dat op zandgrond wel kan).
Als grond groen wordt is dat vaak een teken dat de grond vrij zuur is. Wellicht zou je zo’n pH-testje kunnen doen en kijken of dat klopt. En als je grond te zuur is moet je overwegen om wat kalk te gaan strooien want de meeste planten die in een kas worden geteeld (tomaten, paprika’s, komkommer, etc) houden niet van zure grond.
Als tomaten nog zo jong zijn drinken ze nog niet zoveel, bij veel water geven (dat blijft staan) is de kans groot dat worteltjes bijvoorbeeld kunnen rotten. Als ik je verhaal zo goed begrijp zou ik voorlopig even helemaal geen water meer geven, tot de bovenlaag van grond wat gaat opdrogen. Goed luchten helpt daarbij ook. En daarna kun je gaan bedenken wat je voor dit jaar wilt; let op de pH en doe daar indien nodig wat aan, en zorg voor de toekomst dat de grond in de kas net zo hoog is als de grond buiten.
Ik hoop dat je hiermee vooruit kunt!
Diana