Het vervolg
Hoe vaak kun je in één jaar aardappelen telen?
Naast de bekende vroege, middelvroege en late aardappelen zijn er nog meer mogelijkheden, leerde ik nog niet zo lang geleden. Ik schreef er een paar maanden al een blog over: hoe je eind januari/begin februari al aardappelen in de koude kas kunt poten; in potten of in de volle grond van de kas. Als je ze in pot teelt kunnen die potten na ijsheiligen in mei naar buiten. Met uiteindelijk, na ongeveer 100 dagen, een vroege oogst in juni. Je kunt dat blog hier vinden: Soms zit het mee
En zo las ik op internet dat dat in omgekeerde vorm ook in juli/augustus kan. Als je nu aardappelen poot/ plant en je telt er de bekende 100 dagen bij op, dan kom je rond de kerstdagen uit voor de oogst. Vroeger vroor het vaak dan al maar die kans wordt steeds kleiner. Als je aardappelen nu buiten in potten poot/plant kun je ze in de kas (of tunnel of platte bak) zetten als het in de herfst koud en nat wordt.
Er is maar 1 probleem (of eigenlijk 2, maar over probleem 2 later meer): pootaardappeltelers weten nog niet dat dat kan, of dat we het in ieder geval misschien wel eens zouden willen proberen :-). En daardoor is het wat lastiger om te starten dan in het vroege voorjaar. Want dan kun je makkelijk pootaardappelen kopen. Maar nu niet. Je zult ze dus zelf moeten laten spruiten en dat is soms lastig want de eerste maanden spruiten de pas geoogste aardappelen uit eigen tuin niet of nauwelijks. Je kunt proberen om geschikte aardappelen (onbeschadigd, gezond, het juiste ras, niet te groot, met voldoende ogen) wat warmer te leggen, misschien ook in het donker, om het ‘spruiten’ te bevorderen, al wil je liever korte en gedrongen uitlopers en geen lange, breekbare en waterige scheuten.
Maar ik kreeg de tip dat aardappelen ook makkelijk stekken. Wat een idee!! Daar had ik zelf nog nooit over nagedacht. Maar tomaten stekken natuurlijk ook makkelijk. En daar zijn aardappelen nauw familie van. Dat wilde ik proberen!
Ook leuk: je kijkt ineens anders naar een aardappelplant. En inderdaad; als je naar de structuur van een aardappelplant kijkt zie je ineens dat ze behoorlijk veel op een struiktomaat lijkt, met ‘dieven’ of zijscheuten, hoe je het wilt noemen. Natuurlijk met het grote verschil dat we tomaten voor de vruchten telen en dat aardappelplanten geen of slechts enkele trosjes bloemen/vruchtjes krijgen (die trouwens ook niet eetbaar zijn, zelfs behoorlijk giftig).
Afijn; als je een volwassen aardappelplant goed bekijkt vind je vanzelf meer dan voldoende stekmateriaal. En dus ging ik dat eens proberen. Het stekken zelf gaat heel gemakkelijk, net als bij een tomaat: bij voorkeur stekmateriaal van ongeveer 12 tot 15 centimeter lang, met een scherp mesje, schuin afsnijden onder een knop. De bladeren wegsnijden die onder de grond zouden komen en te groot blad ook wegsnijden.
Ik heb de stekken in P9-potjes met verse potgrond gezet, ruim water geven en in de schaduw gezet. Ze zien er in het begin sneu uit en hangen vooral slap langs het potje (zie foto bovenaan dit blog). De stekken mogen nooit uitdrogen en weinig of geen zon krijgen. En dan komen de stekken vanzelf na ongeveer een week heel voorzichtig weer overeind, ze richten zich op en gaan groeien.
En nu is het dus zover; de stekken kunnen worden uitgeplant (het is makkelijk om dat moment te bepalen want er groeien dan ruim voldoende worteltjes onderuit de afwateringsgaten van de potjes).
Daar komt dan wel een beetje het al eerder genoemde probleem 2 om de hoek kijken: Phytophthora. Met een extra vroege oogst in juni heerst dat nog niet maar in de zomermaanden, zeker als het behoorlijk nat is, natuurlijk wel. Dat maakt het wel iets lastiger. Ik heb gekozen voor stekken van onze Camillo-aardappelen, een ras dat al een goede resistentie tegen Phytophthora heeft. En ik heb de aardappelen dan wel in dezelfde potten geplant als waar de extra-vroege aardappelen in groeiden, maar die aardappelen waren gezond, en de potgrond uit die potten heb ik grotendeels al gebruikt voor het oppotten van andere planten. Wat er nog in zat heb ik gemengd en aangevuld met verse wormencompost, wat nieuwe potgrond en gewone compost uit eigen tuin. En daar staan nu de eerste stekken in.
Ik heb nog 4 stekken (ondertussen kan ik het beter jonge planten noemen). Ik moet daar nog even potten voor zoeken en vullen. Of zal ik ze toch nog een keer in zakken zetten? In het voorjaar was ik over allebei tevreden maar eerlijk is eerlijk; de teelt in potten gaf iets meer opbrengst dan de teelt in zakken. Ik denk er nog heel even over na maar wil ze dit weekend wel gaan planten want er is al een behoorlijk wortelgestel dat onderuit de potjes komt en het blad wordt wat geel; hoog tijd voor een grotere accommodatie en voldoende voeding.
Hoe dit afloopt? Ik heb nu nog geen idee, ik probeer het nu voor de eerste keer. Wel erg leuk om te proberen. En ook nog eens vergelijken want tuinvriendin Laura heeft een paar weken geleden nog wat pootaardappelen buiten in de volle grond geplant. Hier gaan de planten in pot in september/oktober (afhankelijk van de gezondheid en groei van de planten en natuurlijk vooral ook het weer) de kas in.
Ik heb het gelijk op het kalendertje in de keuken genoteerd: “Half tot eind november aardappelen oogsten”. Het staat, als ik het lees, echt wel een beetje vreemd. En toch zou het zo moeten werken. Ik vraag me alleen af of het misschien wat langer duurt, omdat bij de gewone aardappelteelt de aardappelen in het koele en donkere voorjaar worden gepoot en dan langzaam steeds meer licht en warmte krijgen. En dat is nu dus andersom; in de koele en dan weer donkerder worden herfst zou de opname van voedingsstoffen en dus de groei van de knollen misschien langzamer kunnen gaan.
Oftewel; een onzekere uitkomst, we zullen zien wat het wordt, en ik zal er in november uiteraard een blog over schrijven, en ook melden hoe het met de aardappelen in de volle grond van Laura afloopt.
Tot slot nog 1 foto, van Dahlia Waltzing Mathilda, één van de favorieten van dit jaar.
Heerlijk zulke experimenten, dat ga ik zeker eens proberen, bedankt weer voor je blog, altijd fijn om te lezen.
Voor nu een fijn weekend.
Groetjes Yvonne
Ik heb aardappels met uitlopers over. Zou ik die nu ook kunnen poten? Zijn wel vroege
Hallo Noa,
Ja, dat kan zeker. Mits er nog wel wat leven in zit en ze niet volledig verschrompeld zijn. En vroege aardappelen is juist goed want vroege aardappelen hebben minder tijd nodig om uit te groeien tot volwaardige knollen dan late aardappelen.
Ik benieuwd wat jouw ervaring wordt!
groetjes,
Diana
Hallo Diana, ik heb een keer aardpeer in zijn pot gelaten om in de winter ervan te kunnen rooien. Dat ging goed tot dat het ging vriezen. Het zat muur vast in de pot. Ik had de pot kapot moeten snijden om te kunnen rooien. Ik zou een paar plantjes toch in een zak doen want die kan kan je in geval van vorst makkelijk open snijden. Groetjes
Hallo Con,
Dank voor de tip!
Ik ga de aardappelen hier in de kas zetten als het koud wordt, en daar kan ik tegen die tijd ook nog wat hulpmiddelen gebruiken (zoals stro, jute, verse mest, compost, een grote cloche, etc.). Het is hier al weer jaren geleden dat het nog voor de kerst serieus vroor maar je weet maar nooit. Ik ga in ieder geval ook 3 planten in een zak zetten, ook om nog een keer het verschil te zien en ervaren (misschien is een pot in het voorjaar meer geschikt maar in het najaar juist een zak, door de andere omstandigheden als kou en vocht of zo). Als het toch zo streng zou vriezen dat de aardappelen in de pot zouden bevriezen, dan denk ik dat de oogst sowieso verloren is want in tegenstelling tot aardperen kunnen de knollen van aardappelen geen vorst verdragen.
groetjes,
Diana
Wat een leuk experiment. Ik denk dat de aardappelplant te weinig licht krijgt in het najaar. Het is tenslotte een tropische plant en ontwikkeld zich niet met te weinig licht en warmte. Als je pootaardappels wil hebben in de zomer kan je de gekochte pootaardappels van het voorjaar overhouden in de koelkast. Ik heb met kerst roseval aardappels gekocht bij a. h.om te eten maar bewaard en gepoot in het voorjaar en dat ging heel goed. Ben heel benieuwd hoe dit afloopt.
Groet Marja
Hallo Marja,
Ja, ik denk het ook. Maar ik hoop dat de planten voor de kou al groot genoeg zijn, de vraag is of de knollen zich in kou nog kunnen ontwikkelen. Ik ga het maar gewoon proberen, desnoods eten we verse krieltjes met kerst, zelfs dat zou ik al een leuke idee vinden 🙂
Dankjewel voor de tip voor het bewaren van de voorsjaarspootgoed in de koelkast!! Mocht het een succes worden, dan ga ik dat voor volgend jaar zeker onthouden.
groetjes,
Diana
Heel benieuwd hoe dit experiment gaat uitpakken, mijn experiment van vandaag gaat worden uw cherrytomaatjes in zoetzuur, komkommer in zoetzuur en tomatensaus 2.0 maken, en binnenkort dan nog even courgette in zoetzuur van francesca maar dat is voor een andere dag 😅 mocht ik tomaten over houden dan probeer ik ook de ketchup te maken.
Goed bezig Kevin 🙂 Ik heb gisteren de courgette in zoetzuur voor het eerst (af)gemaakt en het is idd erg lekker 😋Teel je toevallig ook pepers? Sambal of siracha (gefermenteerde pepers) is ook erg leuk.
Ik teel zeker pepers, siracha zou ik nog wel eens willen maken, dankjewel voor de tip.
Hoi Tessa en Kevin,
Oh, als je van pepers houd zou ik zeker de chilisaus maken, en de cowboy candy. En zelf maak ik elk jaar sambal oelek (nu net aan het op-één-na laatste potje begonnen), zo makkelijk te maken en het pure verse peperaroma blijft ook na een jaar bewaren intact, en doordat er geen kruiden aan toe worden gevoegd kan ik het zowel in Italiaanse gerechten gebruiken als in Mexicaanse, Nederlandse, Chinese,, etc.
groetjes,
Diana
Dag Diana en Kevin,
ik Ben 200% akkoord met Diana. De gemixte pepers met zout heb ik hier altijd in de ijskast staan, fantastisch spul en oh zo makkelijk. De zoet zure chilisaus is hier ook één van de grote favorieten, vooral bij lenterolletjes. Ook steek ik veel gepelde paprika’s in kleine porties in de vriezer (om tapas met ansjovis te maken), als ook het vruchtvlees van aubergines (om caviar d’aubergines te maken).
veel plezier bij het inmaken. Ik Ben hier net klaar met een hoestsiroop te maken van vlierbessen.
groetjes
carine
Hallo Kevin,
Dat heb ik een paar jaar geleden gedaan en dat was een groot succes. Iedereen vond het heel erg lekker!
Ik heb de ketchup in een fles gedaan met een sluiting die ook op de bierflessen van Grolsch zitten of zaten. Gemakkelijk in gebruik en je kunt ze heel goed afsluiten. Het is dan best lang houdbaar.
Dag Diana! Vanochtend heb ik bijna ademloos hele oude pagina’s gelezen. “Zaden en zaaien”. Ik denk dat sommige pagina’s al bijna 10 jaar oud zijn (ik las ergens dat je in de loop van 2015 iets ging doen of ging plaatsen😂😂😂) maar nog echt heel erg informatief en actueel. En leerzaam, ik dacht (lekker arrogant!) dat ik de meeste dingen wel wist, nou mooi niet dus! De mogelijkheid te reageren zag ik daar helaas niet. Vandaar maar zo! Groeten, Pien
Hoi Pien,
Ja, deze pagina’s zijn eigenlijk al heel oud (zo oud dat er niet meer bij staat wanneer ze voor het laatst een update hebben gehad 🙂 ). Ik denk dat ze inderdaad zo maar 10 of 12 jaar oud zouden kunnen zijn (op af en toe een haastig geplaatste nieuwe foto na, de oude foto’s zijn ook allemaal nog in een oud/klein formaat).
De laatste 8 jaar is al mijn aandacht naar blogs, recepten, zadenlijst, vragen beantwoorden, etc. gegaan. En dat was heel leuk. Maar het wordt echt heel hoog tijd om alle pagina’s eens bij te werken, en om nieuwe te schrijven (over de teelt van perziken, abrikozen, druiven, kiwibessen, zelfs peren heb ik nog niet beschreven, en ook groenten en kruiden die nog niet op de website staan maar waar ik wel iets over kan vertellen).
Als ik nu mijn eigen website bezoek bedenk ik heel vaak dat er informatie ontbreekt, er dingen scheef staan, er nieuwe foto’s moeten komen, links naar een relevant blog, etc. Ik heb zeker 1000 nieuwere foto’s ter vervanging van oude (alleen al de tomatenteeltpagina, met al die kleine fotootjes met dikke pijlen van dieven 🙄 )
Oftewel; het gaat enorm veel werk en tijd kosten, maar ik heb daar heel veel zin in. Wanneer ik er tijd voor krijg. Want nu vooral heel druk met oogsten, inmaken en zaaien :-).
Bij elke pagina die ik ga aanpassen komende herfst/winter ga ik zeker ook kijken naar de mogelijkheid tot reacties plaatsen.
groetjes,
Diana
Wat leuk! Je hebt ’t uitgeprobeerd en het werkt 🙂 Nog een verschil met poters is natuurlijk dat zo’n potertje kant en klare energie geeft. Deze stekjes moeten het helemaal alleen doen. Maar aan de andere kant hoeven ze ook niet uit te lopen. Ik ben erg benieuwd naar de oogst. Beetje jammer dat de zomer ineens een beetje prut is maar misschien krijgen we weer wat heldere zonnige dagen (en kunnen we weer klagen over droogte).
Hoi Tessa,
Ja, daar heb ik ook wel over nagedacht; doordat er geen pootaardappel is zou het kunnen dat het wat langer duurt voor de aardappelplant groot en sterk is en knollen kan maken. Het is ook wel de reden waarom ik een paar weken geleden al ben gaan stekken, de planten hebben die extra tijd misschien hard nodig.
Ja, jammer dat het zo regenachtig is (de tuin klaagt niet maar tomaten, aardappelen, bonen, etc. zijn niet blij met dit weer).
Ik laat zeker later nog eens weten hoe het met de planten en hopelijk leuke kerstopbrengst gaat, nogmaals dank voor de tip van het stekken!
groetjes,
Diana
Dag Ruud en Diane ik lees je nieuwsbrieven aandachtig en pik er veel tips uit. Nu heb ik een vraag ik heb vroeg boerenkool gezaaid en uitgepoot, nu zijn de planten al zo groot geworden kan ik ze nu al oogsten?
Tuingroeten,
Henny
Hallo Henny,
Ja hoor, je kunt boerenkool eten wanneer je wilt.
De smaak en structuur is nu alleen iets anders dan in de winter. In de winter zijn de bladeren wat harder en de smaak is wat zoeter door de kou. De bladeren zijn nu wat zachter en minder zoet. Om die reden vind ik zelf boerenkool in de winter lekker om te koken voor ouderwetse stamppot met worst en vind ik het nu juist lekkerder om te gebruiken in een soep zoals minestrone en ribollita, of in een pasta – een beetje zoals ik palmkool gebruik. Een andere optie is natuurlijk om de boerenkool te blancheren en in te vriezen.
groetjes,
Diana
Hallo Diana en Ruud,
Wat leuk dat je experimenteert met aardappels om met kerstmis te kunnen eten. Ik heb het vroeger ook eens gezien bij Gardeners World, ik geloof dat Geoff Hamilton er toen nog was, het lukte hem toen wel.
Zelf moet ik dat niet meer doen met mijn artosehanden moet ik niet meer omhanden nemen als ik al doe. Niettemin heb ik jouw inmaakrecepten er weer op nagekeken; deze week heb ik jam gemaakt van braam/bosbes en steranijs, heel apart maar in 1 woord HEERLIJK. Ook de jam van Paprika was weer op, tussendoor heb ik jam van braam met rozemarijn gemaakt ( koken met Karin ), ook heel erg lekker. Maar de rest gaat eerst maar even de vriezer, me’n handen vinden het genoeg zo! Het is hier een gigantische bramenoogst dit jaar.
Dank je wel voor jouw leuke blog die ik elke week met heel veel plezier lees!!
Groetjes Margriet
Hallo Margriet,
Wat leuk dat je de jam hebt geprobeerd en je die net zo lekker vindt als ik!
Ik kan nu volop bramen plukken, en de laatste blauwe bessen. Ik vries nu alles wat ik oogsten elke keer ook even in zodat ik straks in één keer een flink aantal potjes kan maken :-).
Bramen met rozemarijn klinkt ook als een heel lekkere combinatie, ga ik zeker even naar kijken, dank voor de tip!
Heel veel sterkte met de artrose, ik hoop dat je desondanks toch veel van de tuin en het tuinieren kunt genieten!!
groetjes,
Diana
Hallo Diana, Gelukkig blijft de tuin een moment van genot. Alleen grote hoeveelheden jam maken zit er voor mij niet meer in, maar met vaker een beetje kom ik er ook.
Sinds mijn man vorig jaar ziek werd help gelukkig onze zoon met het werk opdracht tuin. Hij is ook helemaal bevangen door het tuinvirus 😄 zo leuk om ook samen te werken met hem..
groetjes Margriet
zitten de aardappelen nu boven de grond aan de plant net als bij tomaten? of zie ik dat verkeerd?
ik zie het al er staat wat achter.
Hallo Marga,
De pot met de aardappelstekken staat voor de kas (lekker beschut en warm), je ziet dus inderdaad de tomaten die in de kas in de tomatenplanten hangen 😀
groetjes,
Diana