Het reddingsplan deel 2
Op 17 september van het vorige jaar schreef ik een blog over onze plannen voor de kas. In twee van de drie kassen was er vorig jaar zo enorm veel en vaak wateroverlast dat de groenten die erin stonden het in de modder langzaam begaven. De daardoor zwakke planten kregen vervolgens last van spint, luis, aardappelziekte, verwelkingsziekte, meeldauw en noem maar op. En dan heb ik het nog niet over de mol en de woelratten. 2021 was dus helaas een klein rampjaar voor de kassen. En er was op dat moment niet veel meer te redden, maar na het verwijderen van de laatste planten in september begonnen we te werken aan een reddingsplan.
In dat blog van 17 september kun je lezen hoe het begon: Het reddingsplan. En je kunt er de foto’s zien van wateroverlast, armetierige tomatenplantjes en andere ellende. Nu het voorjaar heel in de verte gloort wordt het ook nog eens tijd dat we gaan opschieten met dat reddingsplan.
Niet dat we in de afgelopen maanden niets hebben gedaan hoor. We hebben opgeruimd, alle laatste restjes plantenresten, bladeren, etc. verwijderd (om te voorkomen dat ziekten en schimmels daarop zouden kunnen overwinteren om in 2022 weer toe te kunnen slaan). En we hebben dus in september Japanse haver als groenbemester gezaaid. Dat groeide in oktober en november heel goed in de 2 kassen:
In december was het blad al zo lang dat de planten omvielen. Ik heb het blad toen grofweg afgesneden en dat op de planten gelegd. En vervolgens werd er in december verse paardenmest bezorgd en hebben we dat er in een dikke laag op gelegd. Daardoor stierven de planten af en hopen we dat het blad en de wortels onder die mest langzaam verteren.
Zo zag het in november uit (met nog wat rommel en een krukje met een pot met peper Madre Vieja):
De peper heeft het ondertussen begeven, rommel is er nog steeds (want waar moet ik anders matig winterharde planten in potten laten, emmers, gieters, handschoenen, bindmateriaal en zo nog 100 dingen :-)). Maar ondertussen zijn we na het uitspreiden van verse paardenmest nu ook begonnen met het verdelen van compost over de mest:
Het zal uiteraard nog wel inzakken maar je ziet dat op dat moment de mest en compost tot aan de rand van de fundering liggen. Ruud zal de randen langs het middenpad van de kas moeten gaan repareren/ophogen/vervangen (wat het wordt beslist hij als hij de oude planken eruit gaat halen). We gaan hier met een broes regelmatig water geven, in de hoop het composteringsproces wat te versnellen. En we gaan er lavameel over strooien, en ook wat houtas.
In kas 3 komen dit jaar heel veel tomaten, de komkommerplanten en de paprika’s. Kas 1 is een ander verhaal. Ik heb al eerder gemeld dat we kas 1 hebben ‘opgeofferd’ voor iets minder nuttig en iets meer leuk. Ook daar hebben we mest over de groenbemester verdeeld, en daarop compost, lavameel en houtas. Het ziet er allemaal al wat netter uit omdat we het hebben aangeharkt. En we hebben er een ’terrasje’ gemaakt: de achterkant hebben we met zand opgehoogd en betegeld. De foto bovenaan dit blog is ook van kas 1, er staan ondertussen 2 wat te grote stoelen en te grote tafel maar in de zomer wil ik hier juist wat meer planten in potten zetten, wat kleinere stoeltjes zodat we er wel even kunnen gaan zitten als het bijvoorbeeld regent. De calamondin staat er ondertussen. En is deze week ook opgepot:
En in deze kas komen er dit voorjaar nog een jonge yuzu en keraji-mandarijn in pot bij. En er komt in de volle grond in de kas echte wasabi, een paars gestreepte chilipeper, wat citroengras, een siergember, colocasia, klimspinazie, Vietnamese koriander, etc.. Ik twijfel nog over een perzik of abrikoos die ik langs de rechtse wand kan leiden :-).
Ik weet het, het ziet er nu nog vrij grijs uit, maar het terrasje ligt, we kunnen er schuilen en ook zitten, om even een boterham te eten of wat te drinken, en ik heb al een beetje in mijn hoofd hoe ze er in de zomer uit zou kunnen zien: overvol :-).
Voor nu hopen we dat de mest nog voor een deel composteert en dat de mest, compost, lavameel en groenbemester zorgt voor een rijker bodemleven (dat hadden we trouwens al, maar dat/die is/zijn gevlucht of verdronken in alle wateroverlast). En we hopen op minder wateroverlast, door het ophogen en verbeteren van de grond maar ook omdat we hopelijk een heel gewoon, regelmatig en fijn tuinjaar krijgen zonder excessen als zomerstorm, overvloedige regen, langdurige droogte en al die andere dingen die we helaas steeds vaker zien.
Kas 2 is de enige kas waar wat minder wateroverlast was. Ook daar gaat mest en compost in maar dan wel in wat kleinere hoeveelheden. En dat is ook de enige kas waar ik in de herfst nog wat planten heb gezet, zoals snijbiet, winterandijvie, weeuwenteelt bloemkolen, en wat bladkolen zoals Jagallo Nero en Minestra Nera. Nu het in de kas opwarmt beginnen die bladkolen voorzichtig door te schieten:
We kunnen er natuurlijk wel gewoon nog prima van eten, het blad en de bloemknoppen.
Tot slot van dit blog wil ik graag om hulp vragen. Ik heb van meerdere mensen vragen gekregen over de wormencompostbak. Ik heb die zelf sinds 2021 en kan er zeker wat over vertellen maar nog lang niet alles. Vandaar dat ik wil vragen of mensen, als ze er meer ervaring mee hebben, er wellicht iets over kunnen melden, ervaringen, voor- en nadelen, misschien foto’s van gekochte of zelf gemaakte wormencompostbakken (als je die hebt kun je die mailen naar [email protected]), of links naar handige websites of video’s. Ik hoop wellicht komende week (het schijnt weer eens elke dag te gaan regenen) te beginnen met een pagina over wormencompost.
Gelukkig is dat niet het enige dat ik kan doen, het grote vertroetelen van paprika- en peperzaailingen is begonnen (en het zaaien van bijvoorbeeld bloemen die een lang groeiseizoen nodig hebben). De laatste foto is dan ook van de paprika- en peperzaailingen die ondertussen op een licht verwarmde kamer onder een groeilamp staan. Het ruikt er al een beetje naar voorjaar!
Dat belooft!
Lie(f)s.
Hoi. Spit u het compost en mest mengel nog om, of zet u hier de planten zo in? Groeten John
Hallo John,
Het is voor ons een beetje een probeersel. Ik wil zeker niet spitten. Mocht de mest niet of niet snel genoeg composteren onder de laag compost, dan overweeg ik wel om de grond met de grelinette luchtiger te maken. Maar ik ga eerst even de komende weken afwachten. Ik kan er ook voor kiezen om het zo te laten liggen maar voor het planten een soort geul te maken door mest en compost wat opzij te schuiven, in die geul de tomaten, paprika´s, etc. in rijtjes te planten en de mest-compost dan weer enigszins terug te schuiven (maar net niet tot tegen de planten aan). Ik hoop er later, wanneer ik weet of en in hoeverre de mest in de komende weken/maanden composteert, wat meer over te kunnen vertellen.
groetjes,
Diana
Om onze mest sneller te laten composteren, maken wij gebruik van EM: effectieve micro organismen. We maken het zelf met een starter die je kunt kopen en het heeft wonderen voor onze grond gedaan….
Hallo Marianne,
Dankjewel voor de tip! Je hebt me daar al eerder op gewezen maar ik heb helaas nog nooit tijd gehad om me erin te verdiepen.
Ik hoop dat komende regenachtige week eindelijk eens te kunnen doen.
groetjes,
Diana
Kijk eens of je wat hebt aan het filmpje op Ini’s Moestuin. Het Instagram van Ton de Zeeuw en naar wormenkwekerijWasse.nl
Hallo Maike,
Dankjewel voor de tip!
Ik heb de 3 namen even opgeschreven (samen met nog wat namen en links die ik van andere mensen kreeg), ik hoop ze komende week allemaal eens op mijn gemak te kunnen opzoeken en bekijken.
groetjes,
Diana
Hallo Diana, best veel gedaan zo te lezen en toch ook prima om een kas om te toveren tot een plek waar jullie zelf ook kunnen zitten lijkt mij trouwens mooi met de potten en wat bijzondere soorten.
Nu lees ik dat je ook Wasabi gaat kweken zelf doe ik dit op verschillende manieren (staan nu in bloei) en ben benieuwd hoe jij de Wasabi gaat kweken daar dit niet het makkelijkste gewas is.
Heel veel succes en hoop dat je kassen geen last van wateroverlast krijgen.
Hallo Simone,
Leuk om te horen dat jouw wasabi het in ieder geval heel goed doet!
Ik vrees dat ik me nog niet genoeg in wasabi heb verdiept om er een goed antwoord op te geven. Ik heb afgelopen herfst een plantje in 12-centimeterpotje gekocht en ik las dat ze net wel of net niet helemaal winterhard is. Om die reden staat ze nu thuis, in een raamkozijn op het noorden, krijgt hooguit een uurtje zon in de vroege ochtend (als die al schijnt). En dat is ook de reden dat ik haar in de kas zou willen planten, maar nu ik de reacties zie ga ik wat twijfelen. Er staat een smalle kast voor de kas die schaduw in de kas geeft en daar zou ik haar willen planten. Ik ben toch bang dat ze het hier buiten, maar net winterhard, in de vette klei gaat begeven. Er is hier buiten genoeg schaduw, in de kas kan ik die creëren (anders kan ik haar onder de werktafel in kas 2 zetten, daar is het altijd vochtig en er is alleen gefilterd licht. Ik gad het plantje dat nu nog in huis staat te overwinteren binnenkort naar de koude kas brengen en ik hoop er dan wellicht 2 of 3 plantjes van te kunnen maken, zodat ik mijn kansen kan spreiden en verschillende plekken kan kiezen. De laatste optie wordt hier de teelt in pot zodat ik die in de zomer buiten in de schaduw en in de winter in de kas kan zetten, want dat zou weer een extra pot om regelmatig water te geven betekenen 🙂
groetjes,
Diana
Beste Diana, wat lief de je reageert. Ik zit ook op klei en heb daardoor de Wasabi ook in potten. In de winter zet ik deze in de koude kas. In de zomer onder een oude appelboom. Gaat prima vorig jaar min 10 overleeft. Vanmiddag naar de tuin en foto’s genomen die kan ik gelukkig niet plaatsen anders gaan veel mensen foto’s sturen. Ik geef in de winter de grote potten eens in de twee weken een flinke klap water 5 liter ongeveer. Zomers liefs iedere twee dagen veel water. Ik geef ook lavameel als voeding. Het jonge blad is ook heel lekker beetje Wasabi pit. Succes en echt de moeite waard. Groetjes Simone
Hallo Simone,
Dankjewel voor je reactie!
Als je een goede hebt zou je me die kunnen mailen ([email protected]), dan kan ik die bij je reactie zetten.
Het blad heb ik al voorzichtig geproefd en dat smaakt inderdaad ook heel lekker!
groetjes,
Diana
Regionale groepen van Velt (ecologisch (moes)tuinieren) organiseren regelmatig (online) workshops over wormenhotels. Bijvoorbeeld: https://velt.nu/activiteitdetail/4287
Hallo Diana, elke week veel leesplezier met uw blog. Proficiat. Ik heb een vraagje i.v.m. de kas waar jullie eerst paardenmest en nadien compost hebt op aangebracht. Waarom deze volgorde? De compost is toch al verteerd en het paardenmest moet nog verteren. De compost kan toch direct opgenomen worden door de grond.
Hallo Guido,
Het is voor ons ook een probeersel hoor. Het is onze ervaring dat het verteren van paardenmest met stro, als dat boven de grond of compost ligt, heel lang duurt. We hebben bijvoorbeeld vorig jaar karton tussen de tomatenplanten gelegd en daar paardenmest met stro op gelegd; het was zelfs in september nog niet volledige gecomposteerd. Dat komt ongetwijfeld doordat het in de kas in de zomer behoorlijk warm en droog wordt, de mest droogt dan uit en composteert daardoor slecht. We hopen dat de mest nu, tussen een laag natte kleigrond en een laag vochtige compost, sneller en makkelijker composteert. We hopen dat de organismen er zo vanaf boven- en onderkant makkelijk en snel bij kunnen om het composteringsproces op te starten. Maar ik durf zeker nog niet te zeggen of dat ook het geval gaat zijn. Ik hoop er over een maand of misschien 2 maanden wat meer zinnigs over te kunnen zeggen.
groetjes,
Diana
Dag Diana,
ik kan me levendig inbeelden dat in september het karton en paardenmest nog gedeeltelijk aanwezig was. In de koude kast (serre) leg ikzelf nooit karton, maar enkel groen versnipperd zoals bv. Smeerwortel. Daarbovenop leg ik verteerd paardenmest/stro. Deze laat ik buiten liggen met het biodynamisch preparaat verstrooid, afgedekt met een laag strooi. Na 6 maanden is deze volledig verteerd. Tussen en rond bv de koolplanten leg ik wel het stro van de schapen, maar dit is eerder tegen het onkruid. Na de oogst verwijder ik alles om dit idd niet verteerd is. Groetjes en succes
carine
Hallo Carine,
Dankjewel voor je reactie en uitleg!
Ik was zelf niet ontevreden met het karton in de kas, het hield het onkruid goed tegen en de mest erop gaf langzaam voedingsstoffen af. Ik ga in ieder geval toch maar weer beginnen met het sparen van karton als ik het tegenkom (vaak is het gebleekt of bedrukt dus ik kom niet heel vaak het goede karton tegen en heb wel een paar maanden nodig voor ik genoeg heb om mee te werken). Ik hoop dit jaar voor het eerst wat meer van mijn smeerwortelplanten kunnen oogsten, maar ik ook benieuwd hoe ze de winter door zijn gekomen en wil ze graag gaan stekken voor meer planten.
groetjes,
Diana
Hallo Ineke,
Dankjewel voor de tip en de link!
Ik hoop komende week alle tips, websites, filmpjes, etc. te kunnen bekijken.
groetjes,
Diana
Ik zie een Jalapeño in wording; lekker knapperige pepertjes zijn dat.
Hallo Paul,
Ja, ik heb dit jaar wat minder pepers en vooral pepers die niet zo heel heet zijn en ik dus voor meerdere doeleinden kan gebruiken. Ik heb bijvoorbeeld naast de Jalapeño Gigantia (met wat minder maar extra grote pepers) ook Chenzo en dat is juist een kleine peper die wel wat op een jalapeño lijkt en van bijna zwart via groen naar rood rijpt. Verschillende pepers voor vullen, sambal, drogen, cowboy candy, etc. 🙂
groetjes,
Diana
Dat komt vast helemaal goed met die kassen! En met het komend moestuinjaar, dat buitengewoon groeizaam gaat zijn uiteraard.
Over wormenhotels: Ik heb een tijdje een wormenhotel gehad maar vond het te langzaam gaan en heb een compostvat gekocht, zo’n ding als waar jij de Oost-Indische kers in zet 🙂
Via nudge kun je gratis compostwormen in de buurt vinden. Er is wat onduidelijkheid over de term compostthee: Sommige mensen noemen het spul in de lekbak compostthee maar je leest ook wel dat je eigenlijk compostthee moet maken door wat van de wormencompost te weken in water. Ik vond het overigens ook ontzettend lastig om de wormen te scheiden van de compost.
Hallo Esther,
Dankjewel voor de tips en link!
Ja, ik ben er wel ook achter dat je er niet zo snel compost mee maakt als gewoon met mest en tuinafval in een grote bak. Maar wormencompost wordt wel de kaviaar onder de compostsoorten genoemd. En ik vind het ook gewoon leuk om te proberen en er van te leren. Ja, compostthee is is het water waar je compost (van welke vorm dan ook) in laat trekken. Het vocht dat bij het composteren in de wormenbak vrij komt word, voor zover ik weet, ‘percolaat’ genoemd.
Ik trek handschoenen aan, stort de compost op de grond, en vis er dan zo snel mogelijk zoveel mogelijk wormen uit die ik gelijk weer in een bedje met compost, kartonknipsels en wat slablaadjes leg :-). Maar het is inderdaad wel een beetje gedoe (ook omdat ze half uit de gaatjes hangen en ik ze niet wil pletten of halveren :-)).
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Mooie initiatieven allemaal.
En dat plekje om te rusten vind ik geweldig. Zou ik ook moeten doen…
Ik stel me vragen rond de wasabi in de kas. In Japan groeit deze plant langs rivieren in het bos.Mijn ervaring is dat het een plant is dat veel, niet stagnerend, water nodig heeft. En diepe schaduw… en vooral voor dat laatste zou ik twijfelen de wasabi in de zomer in de kas te plaatsen. De bladeren slaan geel uit.Ik heb de planten altijd in potten staan in de winter in de serre en in de zomer zet ik ze buiten in de diepe schaduw en geef ik overvloedig water zonder dat de wortels er blijven instaan.
Een beste groet,
Hallo Anne en Diana,
Ja, dat van die schaduw dacht ik ook. Ik heb mijn wasabi ook op een vochtige, schaduwrijke plek gezet. Ook gezien de behoefte aan natte voeten, lijkt de kas me niet de beste plek. Maar Diana kennende heeft ze er wel goed over nagedacht. Waarom zou je wel voor de kas kiezen Diana?
Groet,
Bianca
Hallo Bianca,
Nou ja, nagedacht…. eigenlijk nog niet :-). Ik kocht afgelopen herfst een plantje bij kwekerij Bastin en daar zag ik dat ze van vochtige schaduw houdt en net aan winterhard zou zijn. Dus ik bedacht dat een vochtig en schaduwrijk plekje in de kas dan beter zou zijn dan de vette kleigrond buiten. Maar ik twijfel nu wel en overweeg dan toch maar de teelt in een pot (in de zomer buiten in de schaduw, in de winter in de koude kas), maar ik hoop ook dat de plant zo groot wordt dat ik ze kan delen en dus verschillende manieren/plaatsen kan proberen.
groetjes,
Diana
Hallo Anne,
Dankjewel voor de tips en het delen van je ervaring!! Ik kreeg ongeveer dezelfde vraag/opmerking van Simone (zie daar ook mijn wat uitgebreidere antwoord).
Ik heb pas sinds oktober een plant en die overwinter ik nu in huis. Ik heb in de kas wel een plek in natte grond en in gefilterd licht, ik ben hier vooral bang voor de vette kleigrond die in de winter lang nat kan blijven (vandaar mijn eerste keuze voor de kas). Ik hoop de plant binnenkort te kunnen gaan delen zodat ik op meerdere manier en plaatsen een poging kan wagen en kan kijken wat ze hier vindt van kleigrond, potgrond, de temperatuur in de water, etc.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Mijn eerste ervaring was dat ik een zeer mooie grote plant in leemgrond heb geplaatst voor de winter tussen de stekelbessenstruiken die ook minder zon nodig hebben. Ik heb hem na een maand of twee nog net kunnen redden omdat de kern aan het rotten was. Het is een sterke plant met veel energie in zijn wortel. Hij is dat dus goed te boven gekomen. Grond die goed doorlatend is, is dus een must.
Hij staat nu in de winter bij ons onder een tablet in de kas. Wij hebben wel zachte winters hier dicht bij zee, voor winterhardheid zijn we niet de referentie. Van zodra het te warm en te zonnig wordt in de serre, zet ik de planten in de schaduw waar ze tot elf uur in de zomer zon krijgen.
Ik zet de wasabi in een luchtige potgrond dat ik regelmatig aanvul want het is een slokop.
De slakken zij er ook dol op maar ze weerstaan de vraat…zelfs als er geen blad meer overschiet…Wij eten voornamelijk het blad en de bloemetjes die een zachte smaak hebben. Ik heb ze al eens in sushis ingerold met andere ingrediënten.Super!
Succes met jouw experimenten! Het zal fijn zijn om er iets over te lezen…
Spijtig dat we zover van elkaar wonen dan deed ik jou graag wat plantjes cadeau.
Hall Anne,
Dankjewel voor de aanvulling en uitleg!
Ook wij wonen dichtbij zee, maar tuinieren dus helaas wel in vette klei. Een verhoogde bak lijkt me ook geen goed plek want die zal in de zomer te droog worden.
Het wordt weer een leuke en leerzame puzzel :-).
groetjes,
Diana
Hoi Diana.
Heb jij nog geprobeerd de salvia giant form laten overwinteren? De 6 volwassen planten van vorig jaar van mij leven nog maar zijn wel lelijk. Lange stokken met kleine blaadjes. Ook heb ik nog 2 stekjes in de huiskamer staan. Ik ben benieuwd hoe het verder gaat.
Hallo Marina,
Nee, ik heb het zelf niet geprobeerd, uiteindelijk had ik alle planten in de volle grond uitgeplant en in december kam ik ze in de tuin pas weer tegen :-). Ik ben ook niet zo goed (meer) in het overwinteren van volwassen planten, te weinig geschikte plaatsen in huis, teveel gesjouw met potten nar zolder, etc.
Maar ik heb bijvoorbeeld wel van Salvia Mystic Spires Blue en van Salvia Wishes & Kisses in september stekken genomen en die boven overwinterd (en die staan er prima bij, op wat luis na). Ik ga dit jaar de Salvia splendens Giant Form zeker weer zaaien en daar hetzelfde bij doen, hoewel ze ook prima te zaaien is.
Over jouw overwinterde planten: leuk om te horen! En lelijke blaadjes is niet erg. Hier staat een Salvia guaranitica met armetierige blaadjes maar gezonde stelen. Over een paar weken ga ik haar voorzichtig wat terug knippen, wat voeding geven en warmer zetten zodat ze hopelijk met gezonde grotere bladeren uit gaat lopen.
groetjes,
Diana
Hi diana,
Ik lees je blogs vaak! Leuke tips nemen we mee! Hier staan de paprika zaailingen er weer goed bij! Jammer dat er maar een beperkte ruimte is..
ik ben me de afgelopen weken aan het inlezen over de wormencompost! Gebruik jij de “echte” compostworm/tijgerworm?
Hallo Tjeerd,
Leuk! Ook hier doen de paprika´s en pepers het goed, al hebben ze alleen nog 2 kiemblaadjes, maar die groeien langzaam maar gestaag.
Ja, ik gebruik echte compostwormen, ik kocht ze tegelijkertijd bij de compostton. Ondertussen herken ik ze wel, bij het verwerken van de compost in de ton kwam er nog een aantal tegen en die heb ik gelijk apart gehouden en in de wormencompostbak toegevoegd. Ik hoop deze week te beginnen met de pagina over wormencompost, ben nu nog wat informatie aan het nazoeken.
groetjes,
Diana
Mocht je er nog een paar kunnen missen dan hoe ik het graag.
Hallo Tjeerd,
Ik vrees dat dat geen optie is. Ik heb er op dit moment niet genoeg om van te delen want ze leven maar 1 tot 2 jaar, ik hoop op eitjes die in het voorjaar uitkomen. Maar daarnaast kan ik niet heel veilig wormen versturen. Als je ze bij een wormenkwekerij bestelt worden ze zo verpakt en verzonden dat ze worden beschermd tegen licht, kou en scheuren/breken, in speciale grond waar ook nog wormenvoeding in zit, allemaal voor een goede overgang van de omstandigheden in de kwekerij naar hun nieuwe en andere omgeving in de wormencompostbak.
groetjes,
Diana
Dag Diana,
haal jij ieder jaar de oude bovenlaag in de kassen weg? Ik las dat ergens en weet eigenlijk niet of dat moet ivm eventuele besmettingen. Ik woon in frankrijk en we hadden afgelopen jaar wel veel regen maar niet de ellende die jij in je tuin had.
ischa
Hallo Ischa,
Nee hoor. We hebben wel heel veel jaren eens in de 4 jaar de bovenlaag weggehaald maar doen dat ondertussen al jaren niet meer. Omdat een kas een halfgesloten systeem is zijn we wel heel kieskeurig over wat we in de kas gebruiken en telen en letten heel goed op. We gebruiken er nooit bestrijdingsmiddelen (die gebruiken we sowieso niet, ook buiten niet), op hooguit wat biologische groene zeep na. We passen op met meststoffen die zouten bevatten want dat kan ophopen en niet uitspoelen. We verwijderen zieke planten en zorgen daarbij dat er resten van blad achterblijft waar bijvoorbeeld schimmels op kunnen overleven. En verder vullen en voeden we de kas elk jaar met rijpe compost, oude mest, etc. (en die jaar doen we dat dus met allebei en extra veel, om wat op te hogen). Een vruchtwisseling is in een kas nauwelijks haalbaar maar we proberen wel bijvoorbeeld elk jaar de komkommer in een andere hoek te zetten. Ik schreef 2 jaar geleden een blog dat misschien nog wel leuk is om te lezen: Vruchtwisseling, planning en verzorging in de kas
groetjes,
Diana
Ook ik heb helaas woelratten in mijn kas, zijn er mensen die daar nog tips voor hebben om die beesten weg te krijgen? Geen gif!
Waar heb je de mandarijn gekocht? Ik ben al meer dan een jaar op eentje aan het wachten :(.
Hallo Maaike,
Bedoel je de calamondin of de Kejari-mandarijn?
Over de calamondin schreef ik een blog, daarin kun je lezen dat ik die per toeval in een tuincentrum kocht: Calamondin
De Kejari-mandarijn heb ik nog niet, die is in bestelling en komt in april (samen met de yuzu) maar die bestelde ik hier: Citrus Bali
groetjes,
Diana
Ik bedoel de mandarijn inderdaad. Bedankt voor je link, misschien moet ik ‘m daar dan ook maar bestellen.