Herfstblaadjes

De blaadjes gaan binnenkort vallen, ik zie het aan de kleur. We hebben geluk dat het nog zulk mooi weer is, maar als de eerste herfststorm komt zal het hard gaan. Extra reden om nog even te genieten van deze heerlijke dagen in de tuin.

We kunnen dankzij het mooie weer nog veel doen, deze week hebben we 2 verhoogde bakken schoon gemaakt en 2 stroken klaar gemaakt om de frambozen en 2 nieuwe fruitboompjes in te planten. We hebben de tomatenplanten uit de kas gehaald (zorgt elk jaar wel voor een momentje van weemoed), en de meloen- en komkommerplanten hebben we opgeruimd (allemaal stijf onder de meeldauw).

Maar verder groeit er nog heel veel in de tuin. En is er nog heel veel te oogsten. We eten volop venkel, pompoenen, paprika’s, rucola, courgettes, en zelf ook nog steeds boontjes.

En kool; al kunnen we ze ook prima in andere seizoen telen, toch vinden we het echte herfst- en winterplanten. Het is bijna zonde om er van te oogsten, als je er goed naar kijkt zijn ze prachtig. Het blad van laat gezaaide rode kool (zo anders dan het blad van vroeg gezaaide rode kool want dat is ondertussen al diep donkerpaars):

 

En nog een kool, savooi (en als je goed kijkt begrijp je direct waarom ze ook wel putjeskool wordt genoemd): 

 

Toch zijn er ook genoeg andere blaadjes te oogsten, bijvoorbeeld van snijbiet:

 

Ze staat tussen de alsmaar door bloeiende Zinnia’s, laat gezaaide Bidens en zich zelf uitgezaaide Calendula. Het is bijna een zomerse foto, en dat begin oktober!

Maar afijn, ik wilde iets vertellen over het aardbeienvak dat we hebben schoongemaakt. “We, we?”, vraagt Ruud op nogal luide toon. Ik geef toe; Ruud heeft het vak schoongemaakt (terwijl ik zaden zat te schonen, labelen en verpakken, toch ook nuttig lijkt me).

Ruud heeft dus het aardbeienvak schoongemaakt (en zo te horen was het geen fijn werk). Ik heb van de situatie vooraf alleen een foto die ik een week of 2 geleden maakt op een regenachtige dag. Als je op de foto klikt zie je die in volledig formaat (dat geldt trouwens voor alle nieuwe foto’s die ik plaats). Je kunt dan wellicht wat beter  inschatten hoe erg het was:

 

Bij de zwarte pijl zie je het aardbeienvak; vol met heermoes, distels, en met heel veel ongewenste en vastgegroeide aardbeistekken.

Dezelfde bak na het schoonmaken, foto gemaakt vanaf de andere kant:

 

Ja, wel een groot verschil (net als in het blog van vorige week waarin ik de bak met kool en prei liet zien voor en na het schoonmaken). Ruud is er 2 dagen mee bezig geweest. Maar dan heb je ook wat, het is heerlijk als een stukje tuin een doorn in het oog is en vervolgens is ‘opgeknapt’.

Ik hoorde van tuinbuurman Peter dat hij in de moestuinspecial van Groei & Bloei had gelezen dat het goed is om in het plantgat waar je aardbeien in plant een handje dennennaalden te gooien. Het zou de smaak van de aardbeien intenser maken.

Nou hoeven wij geen aardbeien te planten, deze planten zijn pas anderhalf jaar oud en kunnen zeker nog 1 tot 2 jaar mee. Maar 1 + 1 = 2. Tuinbuurman Rens moest de coniferenhaag nog snoeien. En hij schonk ons op verzoek zijn snoeiafval.

En dus ziet het vak er nu zo uit:

 

Alle coniferentakken hebben we in een dikke laag tussen de aardbeiplanten gelegd. Zo houdt het (hopelijk) wat onkruid tegen, het houdt het vocht in de bodem, er kunnen komende winter insecten onder schuilen, en vogels kunnen er dus juist voedsel onder vinden. En uiteindelijk gaan de takken composteren en komen de stoffen toch in de bodem. Ik ben benieuwd of de aardbeien volgend jaar dan lekkerder zullen smaken (en ze waren al zo lekker)!

Er is maar 1 nadeel op deze prachtige, zonnige, warme herfstdag: het ruikt naar kerst 🙂 .

Tot slot nog even de melding dat ik op de website van Pokon ook nog een stukje heb geschreven, deel 3 in de serie Zelf zaden oogsten. Dit keer iets over het oogsten van zaden van vruchtgewassen en peulgewassen: Zelf zaden oogsten van groenten deel II

En tot slot nog 1 foto, omdat ik die zelf zo mooi vind:

 

Zinnia Profusion Orange, nog volop bloeiend en in een zomerse kleur, en dat in oktober.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

28 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mayra

Mooie foto’s weer!

Anke

Ik ben ook druk doende het landje winterklaar te maken.
Heermoes!!!!
Ik leg het als een dikke laag mulch in mijn koude bak. Samen met de resten van het stro waarmee ik deze zomer tot grote tevredenheid heb gemulched.
Toen ik vanmorgen hier op het complex mijn oor te luisteren legde had men het over wel/niet afdekken van de mulchlaag met plastic.
Ík kom er niet uit wat t beste is.
Wie O wie???

Oscar

Echt afsluiten van een organische mulchlaag met luchtdicht plastic is geen goed idee. Het verteren van bladeren, stro etc. door micro-organismen is een actief proces, waarvoor zuurstof nodig is. De zuurstof uit de luchtlaag tussen plastic en grond wordt gebruikt, maar ook de zuurstof wordt uit de grond ‘getrokken’. Niet handig voor je bodemleven. Als er geen zuurstof meer is, nemen de vergisters het over. Hierbij worden ook nog eens giftige vluchtige stoffen geproduceerd, waardoor het bodemleven vrijwel zeker het loodje legt. N.B. Ook plantenziektenverwekkers kunnen op deze manier worden terug gedrongen in de bodem.

Marianne

Ik vraag me af of conifeer hetzelfde smaakeffect heeft als dennenaalden want dat zijn toch twee verschillende soorten bomen en ze ruiken ook niet hetzelfde. Ik kende deze tip ook maar nooit uitgeprobeerd. Een andere tip die ik ken, is als je tomaten plant een beetje gedroogde en oude kippemest in het plantgat doen. Dat geeft zoetere tomaten en daar heb ik positieve ervaringen mee.

meeuwesen

Dag Diana, ik wil voor meer schaduw een fruitboom in de volkstuin. Mag niet te hoog worden. Liefst een appelboom. Heb jij een tip welke boom snel groeit en lekker schaduw geeft? Margriet

patrick

Beste Diana,

Ook ik ben op zoek naar een nieuwe fruitboom mag niet te hoog worden en liefst met een mooi blad. Op deze plek staat nu een kersenboom van ca twintig jaar oud, echter dit jaar zijn alle kersen binnen twee weken gaan rotten aan de boom, voordat ze nog rijp konden worden. Ook de bladeren omheen zijn bruin geworden. Weet jij misschien welke ziekte deze boom kan hebben?

Groetjes Patrick

Anoniem

Hallo Diana,

Met dat beetje kippenmest in het plantgat heb ik de ervaring dat de tomaat vooral zoeter is en wat sappiger. Hij heeft in elk geval meer smaak dan dezelfde soort zonder mest. En soms doe ik ook nog wat gekneusde brandnetelbladeren in het plantgat bij de kippenmest. Ik meng de kippenmest altijd met een schep compost en de mest is ongeveer een week of drie oud. Ik doe de mest in een emmer en zet die lichtjes afgedekt in de schaduw. Daarna hak ik het een beetje fijn, compost erbij en soms wat brandnetelblad en dat gaat het plantgat in.

jannie

beste Diana en Ruud,
Ik heb een volkstuin die nogal veel wateroverlast heeft. nu dacht ik erover om houten bakken te maken zoals ik die op jullie foto`s zie, zodat de grond hoger komt te liggen.
hoe diep maak je die bakken en hoe zet je ze vast? doe je dat met de hoekpaaltjes ?Ik zag dat er grond plastic in gemaakt is, hoe spit je de grond dan later om?
vragen die ik niet kon vinden op je site. zou je mij verder kunnen helpen?

Marina

Hoi Diana en Ruud,
Zelf heb ik dit jaar voor het eerst ook Zinnia’s. Ook deze bloeien maar door en door.
Ik heb al zaden gewonnen voor volgend jaar maar vroeg mij af of ze zich zelf ook uitzaaien en ik de zaden aan de planten kan laten. Wat is jullie advies?
Heerlijk om iedere keer weer jullie tuindagboek te lezen.
Groet,
Marina

Carine

Dag Diana,

Zinnia zaden komen bij mij wel vanzelf boven. Misschien ligt dit aan de temperatuur. Ook zaai ik altijd zinnia rechtstreeks in de grond.
Groetjes
Carine p

Carine

Dag Diana,
Zoals zo dikwijls in de tuin, kan alles zo verschillend zijn. Wij hebben amper tot zeer lichte vries, canna’s bv dek ik een beetje af, maar dit staat allemaal in de volle grond. Vandaar waarschijnlijk het verschil. Eveneens hebben wij hier een kleigrond die ik jaarlijks probeer te verlichten. Zodra de zinnia’s verdord zijn, verknip ik alles in mijn groententuinen, daar zit natuurlijk veel zaad in, eveneens met de tagetes, cosmos. Het jaar nadien door het frezen, kom ik overal deze bloemen tegen die ik gedeeltelijk laat staan en ook uitdoe. Dit jaar heb ik bv. citroenbasilicum met hopen teruggevonden omdat ik vorig jaar geen tijd had om zaden op te vangen. Eveneens 1 peper plant (weet natuurlijk niet de soort). Mijn sla in het voorjaar laat ik met opzet in bloei komen en in het najaar tot het voorjaar vind ik sla, zelfs tussen de steentjes. Misschien een beetje minder georganiseerd, maar vind het wel leuk om tussen de tomaten een partij zinnia’s tegen te komen. Trouwens, de dubbele cosmosbloemen van jouw zaad zijn prachtig! Bedankt hiervoor. Groetjes carine p

Oscar

Leuk stukje weer, Diana! Maar ja als je het effect van mulchen met conifeer op de smaak van de aardbei wilt bepalen, dan heb je toch een goede controle nodig (gemulcht met stro o.i.d.) ? Straks concludeer je nog dat ze lekkerder smaken, maar hebben we meer zonuren gehad 😉

karin de waard

Hallo Diana, mijn ervaring met het afdekken van coniferen is dat de grond nu helemaal volstaat met zuring en paardenbloemen, ik had het namelijk vorig jaar gedaan.:-) wij zijn een groot voorstander van mulchen en dan dat eigenlijk bijna het hele jaar door, in het vroege voorjaar (zodat de grond dat weer kan opwarmen door de zon) verwijderen we de mulch laag en gooien die op de composthoop. ongeveer in mei beginnen we dan weer( uiteraard is dit afhankelijk van het weer, laat vorst of vroeg zomerweer.

Sndr

Dag Diana, hoe is het mulchen met conifeer bevallen? Er zijn zoveel verhalen en meningen op internet, erg benieuwd naar jouw ervaringen. Zou het vooral willen gebruiken als mulch voor o.a. (blauwe) bessen en aardbeien maar (heg genoeg) eigenlijk onder alle planten en bomen wel (zandgrond, kan alles gebruiken)

Carine p

Dag Diana,
Ik zou zelf nooit coniferen takken, zeker niet vers rond de aardbeien doen. Dit zorgt volgens mij voor teveel looizuur. Eveneens niet rond bomen en struiken. Je kan veel beter volgens mijn bescheiden mening verhakseld gerief gebruiken, niet van vers hout. Ik laat de takken eerst wat liggen zodat ze droog zijn en dan verhakselen. Een andere manier is het leggen van bladeren rond bomen en struiken ipv conifeer.
Het onttrekken van stikstof zou ook enkel gebeuren als je dit onder de grond vermengd, niet als je een laag bovenop legt. Ik leg zoveel mogelijk tuinafval, groenafval tussen en rond mijn planten ipv op composthoop. Dit droogt op en zorgt voor betere huishouding qua vocht en onkruid. Nooit een tekort aan stikstof. Grt Carine

Carine p

Dag Diana,
Idd tuinieren is dikwijls het uitzoeken van ideale situatie’s, combinatie’s etc. Een paar jaar geleden had ik ook een dikke laag verhakseld gerief en restanten van het klieven van hout rond bepaalde struiken gelegd. Alles is op 2 jaar stilletjes aan weggekwijnd. Ik heb mijn les geleerd….. ik gebruik geen vers verhakseld gerief, zeker geen verse naaldbomen of coniferen. Bij planten die een zure grond verlangen zoals de blauwe bes gebruik ik de naalden van dennenbomen, zijn ook reeds droog. Ik leg ook nooit een dikke laag, nadien zit dit vol met schimmels. Liever regelmatig wat bijvoegen dan ineens een dik pak. Op die manier heb ik geen problemen meer. Grt carine

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties