Herfst

Peper True Jamaican Scotch Bonnet plant 14En dan is nu de zomer wel echt voorbij, ondanks mooi weer en lekker buiten zitten. Van sommige bomen is al behoorlijk veel blad gevallen, de laatste groenten worden geoogst (al staat er nog behoorlijk veel hoor), de eerste vakken komen leeg, en ook de kassen beginnen steeds leger te raken.

Op de foto zie je de peper True Jamaican Scotch Bonnet, één van mijn favorieten allertijden; zeer heet maar niet oneetbaar heet, heel kruidig en fruitig van geur, mooie kleur en vorm, gezonde planten en een meer dan prima opbrengst. Elke week rijpen er wel weer een aantal pepers, volgende week kan ik er eens sambal van maken. Er staat nog 1 tomatenplant in de kas, de rest is allemaal weg, komende week gaan de komkommerplanten eruit, de aubergineplanten zakken nu langzaam in elkaar, maar de paprika- en peperplanten blijven nog doorrijpen. En we eten nog steeds boontjes uit de kas, heerlijk!

Na zo’n mooie zomer, en eigenlijk ook wel een heel goed tuinjaar, is het helemaal niet zo erg dat het nu langzaam voorbij gaat (anders dan het vorige jaar, waarin we van winter in een koude lente kwamen en daarna zo ongeveer gelijk alweer herfst kregen, in mijn herinnering dan :-)).

Overzicht volkstuin 4-10-14We hebben nog heel veel te doen. En voor we het weten is het alweer voorjaar. Dat klinkt best optimistisch, maar het is hier ook echt zo. We zijn zeker nog 4 weken druk met het opruimen van de tuin en dan is het al november. Dan kunnen we gaan spitten. Maar er zijn dit jaar (elk jaar trouwens) ook extra klusjes; er moet een pad in de bloementuin worden gelegd, er is een ruit kapot in kas 2 die gerepareerd moet worden, we moeten nog een nieuwe afscheiding maken aan de achterkant van de tuin, etc..

Op de foto zie je de tuin zoals die nu is. Nog steeds een zootje, zoals ik vorige week al schreef. Maar de boompjes achterin de tuin zijn gesnoeid en aangebonden aan horizontale bamboestokken, eronder gewied en stro gelegd (houdt onkruid tegen, houdt vocht vast in de bodem, en zorgt er ook nog voor dat er allerlei beestjes onder kunnen leven, maar vogels kunnen met wat inspanning toch nog voedsel onder en tussen het stro vinden. Win-win-situatie :-).

Knofloken plantenHet vak in het midden (waar, als je goed kijkt, nog 1 zielige rodekool staat) is ook opgeruimd en bedekt met stro. En rechts zie je baboestokken staan die we weg hebben gehaald aan de linkerkant. En dat wordt het nieuwe wortelgewassenvak volgend jaar. Ruud heeft het al schoongemaakt en de grond los gemaakt met een spitvork. En dan mogen de knofloken erin.

Want ja, knofloken poot je bij voorkeur voor de winter. Ik heb bij Leven van het Land weer eens nieuwe knofloken gekocht, rassen als Korean Red, German extra Hardy, Siberian, Oosterdel. Maar je kunt ook knofloken uit de supermarkt gebruiken hoor. Pas dan wel een beetje op, soms worden knofloken gegast voor ze naar Nederland komen, en lopen ze niet meer uit. Mijn ervaring is dat de bollen van de Aldi nog prima uitlopen. Kijk vooral of je knofloken kunt vinden die misschien al een groen puntje boven de tenen laten zien, want die willen al uit gaan lopen.

Maar ik ben heel blij met mijn bijzondere rassen, ik ben benieuwd welke het best groeien, de mooiste bollen geven, de lekkerste zijn. Duurt nog tot juli volgend jaar voor ik daar antwoord op heb……

In ieder geval staat bij elk ras een eigen labeltje, zodat ik volgend jaar nog kan zien wat wat is, wanneer ik zelf een paar rassen vegetatief wil vermeerderen (dus weer tenen van de bollen poten in oktober 2015).

En vroeger pootten we de knoflooktenen vrij ondiep, met het puntje net onder de grond. Maar in de loop van de jaren hebben we geleerd dat het beter is om de tenen iets dieper te poten, tot het puntje een centimeter of 3 onder de grond zit. Het duurt wat langer voor de knofloken boven komen, maar doordat ze iets dieper zitten lijken de tenen iets beter beschermd tegen kou en andere weersinvloeden en kunnen ze gemakkelijker noodzakelijke stoffen uit wat diepere lagen van de grond halen. Voeding krijgen de tenen nu nog niet, ze hebben nu eigenlijk nog maar heel weinig nodig, en dat wat ze nodig hebben kunnen ze nu nog gewoon uit de grond halen. In februari krijgen we wat algemene voeding (Culterra) en daarna wat extra kali voor een goede bolontwikkeling.

En zo is er nog elke dag wat te doen in de tuin. Vandaag een dag thuis, want ik moet nog heel veel zaden schonen, drogen, labelen, beschrijvingen maken, etc.. Voor wie er interesse in heeft, ik heb zeker nog wel een maand nodig om de zadenlijst af te krijgen, ik verwacht dat ik zo rond de 2e week van november klaar ben en de zadenlijst op de website zou kunnen zijn. Uiteindelijke datum zal ik melden zodra ik dat ook echt zeker weet.

Tagetes Jolly JesterTot slot nog een foto van de Tagetes Jolly Jester, een erg vrolijk ‘Afrikaantje’ in een hogere vorm (zo’n 60 centimeter), bloeit al sinds eind juni en nu nog steeds volop. Voor komende week staat het weer opruimen van een aantal vakken op het programma. Maar ook het maken van bouillonpasta en sambal. En het plukken van de laatste boontjes in de kas, het ruimen van planten, zowel in de kas als buiten, het legen en schoonmaken van gebruikte potten. etc. Misschien komt de eerste mest wel, want nu het weer toch echt kouder en wisselvalliger wordt zullen ook de eerste paardenstallen worden schoongemaakt, wij staan vooraan voor de mest :-).

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
fons

heel leuk weer om dit te horen ben dit jaar gestart met een eigen moestuin en heb alle informatie van deze site gehaald en ik zit ook weer altijd verlangend te wachten naar de nieuwe tuindagboekverhalen alleen ik had nog wel een vraagje ik heb nu de laatste courgette gebruikt voor zaden maar ik ben bang dat ik de courgette te vroeg oogst en dat ik dan geen zaden heb dus heb jij misschien een foto om te laten zien hoe verkleurd bijv. de courgette moet zijn

Fons

Heel erg bedankt

Elise

Ik heb een vraagje over de paprika’s en pepers. Ik heb er nog heel wat hangen aan de plant, maar die zijn nog groen. Kan ik die het beste nu oogsten of nog even laten hangen? Moeten de wortels nu uit de grond of kan ik ze laten zitten tot net voor de vrieskou?

Groetjes Elise

Elise

Bedankt voor je reactie! Dan laat ik ze nog even staan en anders kunnen ze alsnog de vriezer in. En de wortels?

Groetjes Elise

Elise

Hoi,

Nee ik bedoel de winterwortels die in de tuin staan, zie mijn eerste vraag 🙂
Ik weet niet of die nu niet gaan rotten onder de grond door al de regen die gaat vallen?

Groetjes Elise

Elise

Okee, weer wat geleerd 🙂 Dankje voor je reactie!

Christa

hoi Diana,
Mijn hoofd barst alweer helemaal uit elkaar van de planningen voor volgend jaar 🙂
En nu de mest al op het land ligt, netjes op een hoop onder plastic, krijg ik echt de najaarskriebels… Eén van de dingen die we gaan veranderen is het spitten. We hebben gemerkt dat het niet nuttig is (en wel zwaar werk) om de paardenmest een spade diep in te spitten. De klei erboven koekt gewoon gedurende de winter weer in en je kunt weer opnieuw beginnen… Wat wel blijkt te werken is inzaaien met groenbemesters, zoals Phaecelia en mosterdzaad en daarna in de grond werken samen met de mest. Stukken die we vorig jaar zo ‘behandeld’ hadden waren veel beter van structuur. Dus zo experimenteren we weer verder!
groeten van Christa

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties