Herfst
Een aantal dagen niet op de tuin geweest, het was er na de 80 millimeter van vorige week zondag veel te nat. Nog wel maar het werd nu toch maar weer eens tijd om te gaan kijken. Kas 3 had duidelijk onder water gestaan, de grond is er nu nog kletsnat, en de peperplanten die er staan zien er heel sneu uit, blad volledig slap, ik vrees verloren voor verdere oogst.
De peperoogst valt trouwens toch erg tegen, helaas door de lang koud blijvende lente te laat begonnen met bloeien, en nu de oogst zou willen gaan komen worden de dagen te kort, de temperatuur te laag, etc..
Dat is dan eigenlijk ook wel zo’n beetje het enige wat tegenvalt dit jaar. Het rek met inmaak op zolder puilt letterlijk uit, en we moeten nog even wachten met het inmaken van appelmoes tot we weer voldoende potten hebben.
En we eten ook nog steeds van de tuin; prei, winterandijvie, boerenkool, spitskool, Chinese kool (foto boven), paksoi, winterpeen maar ook nog wat zomerworteltjes, zuring, snijbiet, de tuin staat nog behoorlijk vol.
Verder is door de regenval en bijbehorende wind wel heel veel omgevallen; de suikerriet ligt bijna horizontaal, de Zinnia’s liggen om. Gelukkig is er toch ook nog wel wat genieten, de Cobaea bloeit nog steeds, en dat geldt ook voor de Nicotiana mutabilis, en de Callistephus chinensis Matsumoto Violet Stripe. Alleen mis ik bij die laatste de ‘Stripes’ (en het waren toch officieel gekochte zaden). Neemt niet weg dat ze wel erg leuk is en nu nog zeer rijk bloeit (foto).
Maar eigenlijk is het nogal een rotzooi op de tuin, mede doordat we nog zo druk zijn met de nieuwe tuin en het bouwen en plaatsen en vullen van bakken, paden leggen, etc..
Gisteren op de tuin onverwacht bezoek van 2 Nederlandse mannen uit Portugal (het was leuk om jullie te ontmoeten!). Het voelt dan alleen net alsof er een kennis onverwacht ’s middags zomaar aan huis belt en je nog in je pyjama loopt en het huis niet gestofzuigd is :-). Overal onkruid, doorgeschoten groenten, stokken die nog moeten worden opgeruimd, paden die half zijn afgebroken (omdat we de tegels nodig hebben in de nieuwe tuin), een berg met aanstaande compost, etc..
Afijn, vandaag toch naar de tuin, eens kijken of we er iets aan kunnen doen. Ruud gaat verder met de bakken, hij moet er nog 2 waterpas plaatsen, en daar moeten dan uiteraard weer paden langs komen. Ik ga de groentetuin in, opruimen, klimrekken afbreken, stokken verzamelen, dat wat oneetbaar is weggooien.
En mocht het gaan regenen, dan is er in de kassen nog meer dan genoeg te doen. Binnen 1 of 2 weken zal de eerste paardenmest komen, en dus kunnen we dan gaan spitten, moet ik eerst nog even de vruchtwisseling voor volgend jaar maken (zodat we weten in welke vakken er geen, weinig, middelmatig of veel mest mag komen (bijvoorbeeld geen mest bij bonen, maar behoorlijk wat mest in het koolvak).
Tot slot nog een foto van de eerste pastinaken, ze zijn dit jaar aardig gelukt (op de vette klei), en ik had ze nog wel heel laat gezaaid (het blijkt dat pastinaakzaden slechts één of anderhalf jaar kiemkrachtig blijven, zaden van vorig jaar kiemden niet en dus pas in mei nog een poging gewaagd met verse zaden). Ook gelijk de winterpeen geoogst. Het wordt ook wel eens tijd voor hutspot :-).
Heerlijk om nog te eten uit de tuin, ik heb zelfs nog lekkere sla (wonder der 4-jaargetijden). Ik ben een echte fan van je, lees zeker meerdere keren per week je verslagjes. Ook ik ben helemaal knetter van tuinieren en gezond, lekker eten. Koken, breien en wolspinnen zijn mijn verder hobby’s. Het buitengebied en de natuur hebben me heel veel te bieden, ik geniet elk moment van de dag. Ik wacht op je zadenlijst van nov. aanstaande, wil graag bestellen. Je mag laten weten als het klaar is.
Veel groetjes, Hetty
Hallo Hetty,
Is prima, ik heb je mailadres even genoteerd, en mail je dan (hopelijk over een week of 3) een algemene mail met de link naar de zadenlijst wanneer die klaar is.
Nu nog even genieten van aangename temperaturen een waterig zonnetje buiten!
groetjes,
Diana
Diana,
Ik volg je site al een poosje, heb bijna alle sambal recepten gemaakt en vandaag de appeltaart jam echt superlekker. Ik zou ook graag op je maillijst komen voor de zadenlijst, wil graag bestellen.
Hartelijke groet,
Dini
Hallo Dini,
Is prima!
Het is het laatste jaar dat ik een mailinglist gebruik om mensen te mailen met de melding dat de zadenlijst klaar is, met link, maar voor nu sta je daar in ieder geval nog in/op :-). Ik heb nog een week of 3 nodig om alles te verpakken en de beschrijvingen klaar te hebben. En dan krijg je dus vanzelf een mailtje wanneer de zadenlijst klaar is en op de website staat.
Leuk dat je de appeltaartjam hebt gemaakt, en zo lekker vindt!
groetjes,
Diana
Nog een fan van je website. Ik kijk bijna dagelijks of je iets nieuws hebt te vertellen over je tuin . Zelf ben ik dit jaar voor ’t eerst met een moestuin begonnen. Eerst heel klein (50 m2), maar doordat mijn tuinbuurvrouw geen tijd voor haar tuin had, is mijn tuin verdubbeld naar 100 m2. Voor mij veel werk, maar ik vind het ontzettend leuk werk.
En nog een aanmelding voor de maillijst voor je zaden.
Groetjes
Loes
Hallo Loes,
Zoals ik ook tegen Dini ‘schreef’; het is het laatste jaar dat ik een mailinglist gebruik om mensen te mailen met de melding dat de zadenlijst klaar is, met link, maar voor nu sta je daar in ieder geval nog in/op :-). Ik heb nog een week of 3 nodig om alles te verpakken en de beschrijvingen klaar te hebben. En dan krijg je dus vanzelf een mailtje wanneer de zadenlijst klaar is en op de website staat.
Gefeliciteerd met je grotere moestuin!
Ik hoop dat we volgend jaar net zo’n mooie zomer en oogst zullen krijgen als dit jaar!
groetjes,
Diana
Hallo Diana, weer een trouw volger 🙂 die ook graag op de mailinglist wil komen te staan! Alvast bedankt.
groetjes José
Hallo José,
Is prima, ik heb jouw mailadres ook gelijk even in de lijst gezet :-).
groetjes,
Diana
dag Diana
bij jullie in de buurt erg veel regen gevallen begrijp ik. Ik hoop dat de schade meevalt. Bij ons valt het reuze mee. Nauwelijks wat gevallen.
Ik lees nog altijd trouw je website en herken wel veel wat betreft het eten uit de tuin, de diepvries vol en de kast (bij ons een grote kelder) helemaal vol met potjes jam, chutneys, peertjes, pasta saus, je heerlijke appeltaartjam, en nog veel meer: laat de winter maar komen en de winter mag wel lang duren, want ook wij eten nog steeds uit de tuin, en hoe krijgen we al die inmaak weer op. 🙂
Gelukkig kun je anderen er ook blij mee maken. Ook wij hebben chinese kool in de tuin, maar de slakken zijn ons altijd te snel af. Hoe doen jullie dat?
Het ziet er bij jou zo mooi uit, plant je er een “beschermer” naast.
Veel succes met je zaden en het vele werk
groet Gea
Hallo Gea,
Hier inderdaad 89 millimeter gevallen, op 1 zondag, en dat was teveel, regentonnen vol en lopen over, etc..
Leuk dat je ook veel hebt kunnen inmaken, net als hier meer dan we kunnen eten (maar het zijn ook echt leuke cadeautjes).
Ook hier slakjes in de Chinese kool hoor, en ook aardvlooien eten er van mee. Maar dit jaar zijn ze eigenlijk best mooi (ik denk door de droge nazomer), nu het nat wordt moeten we ze wel redelijk snel gaan oogsten, ik zag er gisteren ook al één die gaat doorschieten. Er staat nu niks meer bij of over, er heeft uiteraard de eerste weken wel een net overheen gehangen, tegen vogelvraat, maar dat heeft niks met slakken te maken. Dit jaar hebben we gewoon niet zoveel last gehad van slakken (wel in de kas en daar zijn ze wel echt heel lastig).
groetjes,
Diana
Jammer van je pepers. Heb zelf in m’n emmers maar 2 x 2 gele paprika’s en 1 rode. Twee gele voor m’n kleindochter en twee voor mezelf. Begrijp dat door de vele regen de bladeren van twee gele paprika’s slap hangen. Snel één gele paprika geplukt en in een papieren zak gedaan. Was binnen een paar dagen geel. De drie andere nog even laten hangen in afwachting van het warme verwachte weer van a.s. dinsdag. Maar één rode(nu nog groene) paprika, terwijl er veel bloemetjes aangezeten hebben. De rest is er gewoon afgevallen. Het tuinieren is voor mij een “oefenproject”. Heb pas 8 ipv 1 vierkante meter en verbaas me wat het nog opgebracht heeft. Lees veel in je tuindagboek en op je weblog en doe er m’n voordeel mee. Eén vraag. Heb bloeiende bindsla, maar geen idee hoe er zaad van te krijgen.
Wil het volgend jaar weer zaaien.
Groetjes Mieke R
Hallo Mieke,
Als je een rijpe appel of banaan in de zak erbij doet kunnen paprika’s ook nog sneller rijpen (die rijpe vruchten bevatten ethyleen, ik heb er verder geen verstand van maar het is iets dat sommige vruchten bevatten en helpen om andere vruchten te laten rijpen; zie hier meer uitleg (onder het kopje ‘voorkomen in planten’: http://nl.wikipedia.org/wiki/Etheen).
Als je nu nog sla hebt die pas bloeit wordt het wel heel lastig om er nog zaden van te winnen (omdat het nu alleen maar kouder en vooral natte wordt).
Als sla is uitgebloeid worden de uitgebloeide ‘bobbeltjes’ op een gegeven moment pluisjes. En 1 zo’n bloempje – bobbeltje – pluisje bevat dan een stuk of 4 tot 6 zaadjes. Slazaden kunnen wit (lichtgrijs) of zwart (heel donkerbruin) zijn, afhankelijk van het ras. Ik vond op deze pagina foto waar je kunt zien hoe de pluisjes en zaden eruit zien: http://www.southernexposure.com/blog/2013/07/saving-lettuce-seed/
En gelijk bedankt voor de tip! Ik ga het onthouden, misschien is het wel leuk om volgend jaar eens een berichtje hierover te plaatsen op de website, met foto’s hoe, wanneer je er zaden van kunt oogsten, hoe ze eruit zien, etc.
Ik hoop dat je nog genoeg tijd (en goed weer) krijgt om de zaden te laten rijpen en te oogsten!
Diana
Hallo Diana,
Begin oktober heb ik een reactie op je website geplaatst omdat we niet wisten wat te doen met onze Barancio paprika’s die maar niet wilden rijpen. We hebben toen je goeie raad gevolgd en de planten gestript. Nu zijn we een paar weken verder en de paprika’s hebben inderdaad hun uiterste best gedaan om alsnog te rijpen. Ze zijn lekker zoet en we hebben er al volop van kunnen eten. Hartelijk dank, we hebben weer wat bijgeleerd.
Groetjes, Linda
Aha, daar ok nog altijd druk, druk, druk in de moestuin. we hebben ondertussen ook al een mooie oogst ingemaakt, leuk hé!
Hoi Diana,
Hoogstwaarschijnlijk staat deze reactie / vraag compleet op de verkeerde plek, maar ik kon geen andere ‘contact pagina’ vinden.
Allereerst mijn complimenten voor je ontzettende mooie en leuke site. Ik ben een grote fan van sambal en maak deze ook zelf. Nog niet zoveel lekkere sambal-recepten bij elkaar gezien, echt top!
Vandaar ook mijn vraag; ik vandaag die Surinaamse sambal met tomaten gemaakt. Potjes zijn prima vacuum. Dienen ze gekoeld bewaard te worden, ook als ze vacuum zijn?
Alvast bedankt voor een reactie,
Met vriendelijke groet,
Eric van Hamburg
Hallo Eric,
Geeft niks, eigenlijk is deze plaats (in het laatste tuindagboek) ook wel de beste plaats, want dan kunnen andere meelezers die zich misschien hetzelfde afvragen ook het antwoord meelezen.
Als je potjes goed vacuüm zijn hoeven ze niet koel te worden bewaard. Zodra een potje is geopend moet de sambal de koelkast in, en binnen enige weken worden opgegeten. Gebruik altijd een schoon lepeltje want met een lepeltje dat niet schoon is kunnen er vrij snel bacteriën in komen. Hier staat alle inmaak (jam, appelmoes, sambal, zoetzuur, etc.) op een donkere, niet te warme zolder.
groetjes,
Diana
(p.s.: de sambal van Habanero’s met appel is ook een aanrader, en de gelei van pepertjes en witte wijn is hier zo’n succes dat ik er nog meer van ga maken, echt heel lekker)
Dank voor je reactie,
ik zoek me alleen suf naar het recept van die sambal met Habanero en appel. Kan hem niet vinden bij de sambalrecepten.
…..nazomeren 1 oktober
succes!
Hallo Eric,
Sorry, recept blijkt hier nog op een gekrabbeld briefje bij de computer te liggen, te druk gehad om op de website te zetten.
Ik heb het wel kort in mijn tuindagboek beschreven, met ingrediëntenlijstje, dat kun je hier vinden: https://www.mooiemoestuin.nl/nazomeren-2/
Ik zal het recept deze week ook nog even op de sambal-pagina zetten, met foto (deze: https://www.mooiemoestuin.nl/mijn-homepage/inmaak-appelsambal/).
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Vanuit het verre Singapore volg ik toch nog wat je ons zoal te melden hebt,
Onze dochter stuurde nog een foto van “ons landje” , en ik was verbaast van
Wat ze nog heeft kunnen oogsten uit onze kas, leuk!
P.s. Ik bewaar thuis steeds mijn koffiedrap, en strooi dit rond mijn gewas, zowel in de kas als op het land tegen de slakken, ik geloof dat het helpt, niet overdreven veel slakkenvraat gehad.
Misschien oud truukje, en kende je het al?
Groetjes, Inge
Hallo Inge,
Leuk dat je dochter nog zoveel kan oogsten in je tuin/kas! Het is hier dan ook nog steeds mooi weer (op 1 klein drama op zondag na), vandaag wordt het zelfs nog 20 graden, lekker voor ons, maar ook voor de laatste tomaten, de paprika’s, etc..
Ik ken het nut van koffiedrap, ik vrees alleen dat ik het nooit gebruiken (omdat zowel Ruud als ik geen koffie lusten :-)).
Slakken houden er ook niet van om over een scherpe afscheiding te kruipen (dus van kiezelstenen, grit, houtsnippers, etc.).
Zelf hopen we hier met bijvoorbeeld de kleine vijver, de planten in de tuin, etc. een tuin te hebben waarin alles (normaal gesproken) in evenwicht is. Het stikt hier nu van de kikkers die nog even willen eten voor ze de winterslaap ingaan, maar ook veel verschillende vogels die verschillende soorten insecten en ook slakken eten.
groetjes en nog een prettig verblijf in Singapore!
Diana
Hoi Diana,
Ik sta verbaast van je slechte peperoogst, hier heb ik mijn beste peperjaar tot nu toe.
Ik heb mijn planten wel laat geplant in de kas ivm het late opzetten van de tunnel. Misschien hebben ze hierdoor wat minder last van de kou gehad.
Groeten Robert
Hallo Robert,
Ik zit ver verwijderd van mijn beste peperjaar :-).
Ook geen idee waarom hoor, te vroeg geplant denk ik (ondertussen heb ik wel het idee dat planten een groeistilstand/groeiachterstand krijgen als ze het niet naar hun zin hebben, en dat het lang duurt voor ze uit die stilstand komen). Dus de kou, of misschien toch de grond niet goed bemest nadat de hele kas hier vorig jaar een week lang 10 centimeter onder water heeft gestaan. De tomaten deden het daarentegen geweldig dit jaar, en op 1 mislukking na ook prima aubergines, meloenen en komkommers. En de pepers op zich ook, hangen nu vol met bloemen en onvolgroeide groene pepertjes. Als het nu augustus was zou ik ook mijn beste peperjaar krijgen, maar helaas is het overmorgen november en dus te laat.
groetjes,
Diana