Heet

Ruud en ik kunnen allebei slecht tegen deze hitte. Pfff. Wij zijn er niet blij mee, kat Freek blijkt er ook heel slecht tegen te kunnen, maar vooral de tuin heeft het zwaar. We gaan ’s ochtends vroeg naar de tuin en zijn dan druk met water geven en oogsten. Voor we zelfs maar na kunnen denken over wieden, opbinden, zaaien of uitplanten moeten we alweer vluchten voor de rap stijgende temperaturen. Voor alle duidelijkheid; onze tuin ligt in de zon, tussen de kassen in, voor mijn gevoel is het er altijd nog enkele graden warmer doordat de kassen veel warmte afstralen. In de kas zelf is het overdag nu 55+ graden, met alle ramen en deuren wagenwijd open.

Dat zien we aan de planten in de kas; de kousenband begint te verpieteren, de tomaten krijgen gele bladeren en lege trosjes (de bloemen niet bevrucht), de komkommer- en aubergineplanten schieten opnieuw in de spint (we waren er juist bijna vanaf).

Er zijn echter 2 soorten die het in die hitte juist prima naar hun zin krijgen: de pepers en paprika’s.

De oogst van paprika’s en pepers valt dit jaar later (maar heel veel soorten zijn dit jaar later dan in andere jaren; de tomaten waren wat later, de courgettes, komkommers, en nu ook de appels en de vijgen). Maar nu rijpen de eerste soorten/rassen dan ook wel ineens heel snel. Op de foto hierboven zie je de peper Jalapeño Early, op de foto bovenaan dit blog zie je paprika Blot, en hieronder paprika Popti:

En we oogsten zeker ook nog genoeg tomaten, maar ik verwacht dat het gros van de planten over een paar weken eruit kunnen. Ook niet erg, we hebben al meer dan genoeg saus en sap ingemaakt. Ik wil graag nog wel tomaten drogen maar we zijn niet gek: we gaan niet 8 uur lang een voedseldroger op 60 graden laten draaien in een huis waar de temperatuur al boven de 25 graden is.

En dan het water geven: dat kunnen we simpelweg niet genoeg geven: de grondwaterstand is zo laag dat, of we nu 10, 100 of 1000 liter water geven, de dag erop het al is weggezakt. En daarom geven we nu elke dag maar een deel van de planten water (en dan vooral in de kas, de potten natuurlijk, en zaailingen, jonge planten en soorten die veel water nodig hebben), de volgende dag zijn er weer andere planten aan de beurt. Door het te verdelen hopen we in deze temperaturen met zo min mogelijk inspanning de meeste planten net voldoende vocht te geven. En na het water geven oogsten we vooral heel veel bonen. Er staan dan ook veel bonen (Ruud’s uitdrukkelijke wens).

Donderdag 2 tassen vol, en nu weer. We hebben ze ook al een paar keer ingevroren maar zijn er nu extra blij mee. Want ik kan ze heerlijk in salades verwerken, en dat is met deze warmte hetgeen wat we het liefst eten. Gelukkig kunnen we volop sla en andijvie voor erbij oogsten:

En we eten volop komkommers, paprika’s, tomaten, heerlijk! Ik heb trouwens de tekst en foto’s in het recept voor zoetzuur van augurken eens aangepast (niet het recept zelf maar wel de toelichting en de mogelijke variaties). Ik maakte bijvoorbeeld zelf dit mengsel van augurken, bosuitjes en komkommer:

Een beetje uit nood geboren want ik had maar 4 augurken en wist even niet wat ik met de kleine uitjes moest doen (in de salades natuurlijk maar ik had een hele rij). Ondertussen doen de 2 augurkenplanten het zo goed dat ik nu telkens genoeg augurkjes kan oogsten voor een potje zoetzuur. En ik heb ook ondervonden dat bij te weinig augurken, ik ze heel goed een paar dagen in een plastic zakje in de koelkast bewaren, tot ik genoeg augurken voor een potje heb kunnen verzamelen. Maar wel vrolijk en lekker om ze ook eens met andere groenten te mengen.

Tot slot dan nog 1 foto, van een nieuwe favoriet; Tagetes erecta Man on the Moon:

Een reuze-afrikaan. De planten worden 80 tot wel 100 centimeter hoog, en bloeien heel rijk met ongeveer 7 centimeter grote lichtgele bloemen tussen het donkergroene blad. In de achtertuin geven de bloemen bijna licht in het schemerdonker. En dat komt goed uit want pas dan komen wij weer buiten, overdag houden we deuren, ramen en gordijnen dicht.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
birgit

Hoi Diane,
Kun je de zaden uit paprika van de supermarkt gebruiken om te zaaien? of heeft dat weinig zin?

Tetsje

Hallo Birgit, ik heb dat altijd gedaan. Ik koop paprika in december, maak het zaad wat schoon en droog het een paar dagen in een kommetje. Dan zaaien bij kamertemperatuur. Opkweken ook bij kamertemperatuur, zo licht mogelijk. Dan in het voorjaar bij mooi weer buiten afharden en na de kans op vorst, kunnen de planten de volle grond in. Oogsten kun je pas in de late herfst. Ik heb geen ervaring met een kas, die heb ik niet. En opkweken in de volle grond is dus een bijna jaarrond proces. Maar wel leuk!

Stella

Hallo Diana ,hier in het Antwerpse ook bloedheet ,de tomaten garen aan de planten .de serres zijn gewit en schaduwdoek op het dak ,worden de bloemen nog bevrucht nu het zo warm is? Ik hoorde van iemand dat het boven een zekere temperatuur niet meer gaat ? Ik ga volgend jaar eens wat buiten zetten onder afdak .Ik zou ook graag een soort san marzano proberen om te drogen ,want liguria en coeur de boeuf met veel sap lijden echt onder de temperatuur nu .Ken jij een goede soort om te drogen ?
Van de 3 sprite planten hebben we al massa tomaatjes gehad ,die zijn super ,ook goed om in de oven te roosteren .
Warme groetjes vanuit Antwerpen

Saskia B

Wij geven in deze dagen altijd savonds water. Is het lekker rustig op de tuin, blijft de grond misschien ietsje langer vochtig in de nacht en alle andere zaken zoals oogsten kan dan ook nog wel. Hebben jullie een reden om dat niet savonds te doen?

Leon vd Kerkhof

Bijzonder, die grote afrikanen heb ik ook “ineens” . In een bakje met zaad stond een stokje met de tekst Zinnia. Zinniazaad ziet er doorgaans heel anders uit en ik verwachtte inderdaad Tagetes; van die middelgrote donker oranje die ik vorig jaar in mijn moestuin had (en waarschijnlijk zaad van bewaard. Andere kleur Tagetes heb al enkele jaren niet meer. Bij opkomst van het zaad had het blad bij kneuzing niet de geur van Tagetes. De plant ontwikkelde zich wel overeenkomstig. Enkele weken na het uitplanten verschenen de gele bloemen en was de plant uitgegroeid tot circa 50 – 60 cm. Zou de natuur er zelf een twist aan hebben gegeven? Ze zijn wel heel mooi en geven een mooi effect tussen de rest van de bloemen (Zinnia en Dahlia). Tuingroeten van Leon.

Danielle

Hoi hoi,

Koken jullie de bonen eerst voordat ze in de vriezer gaan? Hoor het graag 🙂

Danielle

Dankjewel! Ga ik dat ook even lezen 🙂

mime

Hier ook hitte natuurlijk, koken is al niet fijn in huis maar ik heb de droger maar buiten neergezet……..

Jeannette

Hallo allemaal,

Tip: ik heb mijn tuin die op het zuiden ligt {incl. Moestuintje) beschermt tegen de zon door grote doeken op te hangen. Mijn gras oa is daardoor mooi groen gebleven omdat meerendeel door de doeken constant in de schaduw was. O ja, ook de parasol de hele dag open gezet.

Patrick

Beste Diana, mijn vraag heeft niets te maken met de hitte, maar kun jij mij vertellen waarmee ik de eitjes van de koolwit vlinder op mijn spruitkool kan bestrijden. De bladeren zitten er vol mee.

M. Vr. Gr

Patrick

Marja

Gewoon met je vingers eraf vegen of net erover.
Veel bloemen on de tuin helpt ook, leid af.

Patrick

Dan ga ik dat proberen Marja

Maud

Ik heb een vraag en die gaat niet over groente of fruit.

Ik heb een aantal grote oleanders.
Is er iemand die ervaring heeft met het planten hiervan in de volle grond?
Uiteraard op de meest zonnige plek van de tuin….
En hoe bescherm je ze ’s winters?

Harry Hoekstra

Hoi Diana.
Ik hoop dat je ook nog ergens Peter Pepper hebt en zaad voor volgend jaar.
Dan ga ik dat weer in Madeira zaaien, duim duim duim.
Dank alvast.

Harry Hoekstra

Harry Hoekstra

Hartelijk dank voor jullie reactie.
Ik ga jullie advies opvolgen en in DE shoppen.

Stella

Hey Diana nog even een vraagje ,de bloempjes die nu nog aan de tomaten staan, is dat de moeite om ze nog in de serre te laten staan als de meeste tomaten er al af zijn ? Ik las dat bij jou de meeste eruit gaan binnen enkele weken. Grts Stella

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties