Heet
Ruud en ik kunnen allebei slecht tegen deze hitte. Pfff. Wij zijn er niet blij mee, kat Freek blijkt er ook heel slecht tegen te kunnen, maar vooral de tuin heeft het zwaar. We gaan ’s ochtends vroeg naar de tuin en zijn dan druk met water geven en oogsten. Voor we zelfs maar na kunnen denken over wieden, opbinden, zaaien of uitplanten moeten we alweer vluchten voor de rap stijgende temperaturen. Voor alle duidelijkheid; onze tuin ligt in de zon, tussen de kassen in, voor mijn gevoel is het er altijd nog enkele graden warmer doordat de kassen veel warmte afstralen. In de kas zelf is het overdag nu 55+ graden, met alle ramen en deuren wagenwijd open.
Dat zien we aan de planten in de kas; de kousenband begint te verpieteren, de tomaten krijgen gele bladeren en lege trosjes (de bloemen niet bevrucht), de komkommer- en aubergineplanten schieten opnieuw in de spint (we waren er juist bijna vanaf).
Er zijn echter 2 soorten die het in die hitte juist prima naar hun zin krijgen: de pepers en paprika’s.
De oogst van paprika’s en pepers valt dit jaar later (maar heel veel soorten zijn dit jaar later dan in andere jaren; de tomaten waren wat later, de courgettes, komkommers, en nu ook de appels en de vijgen). Maar nu rijpen de eerste soorten/rassen dan ook wel ineens heel snel. Op de foto hierboven zie je de peper Jalapeño Early, op de foto bovenaan dit blog zie je paprika Blot, en hieronder paprika Popti:
En we oogsten zeker ook nog genoeg tomaten, maar ik verwacht dat het gros van de planten over een paar weken eruit kunnen. Ook niet erg, we hebben al meer dan genoeg saus en sap ingemaakt. Ik wil graag nog wel tomaten drogen maar we zijn niet gek: we gaan niet 8 uur lang een voedseldroger op 60 graden laten draaien in een huis waar de temperatuur al boven de 25 graden is.
En dan het water geven: dat kunnen we simpelweg niet genoeg geven: de grondwaterstand is zo laag dat, of we nu 10, 100 of 1000 liter water geven, de dag erop het al is weggezakt. En daarom geven we nu elke dag maar een deel van de planten water (en dan vooral in de kas, de potten natuurlijk, en zaailingen, jonge planten en soorten die veel water nodig hebben), de volgende dag zijn er weer andere planten aan de beurt. Door het te verdelen hopen we in deze temperaturen met zo min mogelijk inspanning de meeste planten net voldoende vocht te geven. En na het water geven oogsten we vooral heel veel bonen. Er staan dan ook veel bonen (Ruud’s uitdrukkelijke wens).
Donderdag 2 tassen vol, en nu weer. We hebben ze ook al een paar keer ingevroren maar zijn er nu extra blij mee. Want ik kan ze heerlijk in salades verwerken, en dat is met deze warmte hetgeen wat we het liefst eten. Gelukkig kunnen we volop sla en andijvie voor erbij oogsten:
En we eten volop komkommers, paprika’s, tomaten, heerlijk! Ik heb trouwens de tekst en foto’s in het recept voor zoetzuur van augurken eens aangepast (niet het recept zelf maar wel de toelichting en de mogelijke variaties). Ik maakte bijvoorbeeld zelf dit mengsel van augurken, bosuitjes en komkommer:
Een beetje uit nood geboren want ik had maar 4 augurken en wist even niet wat ik met de kleine uitjes moest doen (in de salades natuurlijk maar ik had een hele rij). Ondertussen doen de 2 augurkenplanten het zo goed dat ik nu telkens genoeg augurkjes kan oogsten voor een potje zoetzuur. En ik heb ook ondervonden dat bij te weinig augurken, ik ze heel goed een paar dagen in een plastic zakje in de koelkast bewaren, tot ik genoeg augurken voor een potje heb kunnen verzamelen. Maar wel vrolijk en lekker om ze ook eens met andere groenten te mengen.
Tot slot dan nog 1 foto, van een nieuwe favoriet; Tagetes erecta Man on the Moon:
Een reuze-afrikaan. De planten worden 80 tot wel 100 centimeter hoog, en bloeien heel rijk met ongeveer 7 centimeter grote lichtgele bloemen tussen het donkergroene blad. In de achtertuin geven de bloemen bijna licht in het schemerdonker. En dat komt goed uit want pas dan komen wij weer buiten, overdag houden we deuren, ramen en gordijnen dicht.
Hoi Diane,
Kun je de zaden uit paprika van de supermarkt gebruiken om te zaaien? of heeft dat weinig zin?
Hallo Birgit, ik heb dat altijd gedaan. Ik koop paprika in december, maak het zaad wat schoon en droog het een paar dagen in een kommetje. Dan zaaien bij kamertemperatuur. Opkweken ook bij kamertemperatuur, zo licht mogelijk. Dan in het voorjaar bij mooi weer buiten afharden en na de kans op vorst, kunnen de planten de volle grond in. Oogsten kun je pas in de late herfst. Ik heb geen ervaring met een kas, die heb ik niet. En opkweken in de volle grond is dus een bijna jaarrond proces. Maar wel leuk!
Hallo Birgit,
Zoals Tetsje aangeeft kun je inderdaad heel makkelijk zaden uit een supermarkt-paprika oogsten, drogen en zaaien.
Bedenk wel dat dat, in tegenstelling tot pepers, vaak F1-hybriden zijn en dat er in de volgende generatie dus verschillen kunnen zijn in vorm, grootte, smaak, opbrengst, etc.
En het zijn vaak late rassen (omdat ze in de professionele teelt bijna altijd in kassen staan). Als je op zoek bent naar rassen die vroeg zijn en waarbij je dus al eerder kunt oogsten, kijk dan bijvoorbeeld eens op de website van De Nieuwe Tuin voor zaaden van bewezen vroege rassen. En kijk vooral ook even op de informatiepagina over de teelt van paprika, je vindt daar informatie over het zaaien, planten, verzorgen, voeding, etc.: Paprika
groetjes,
Diana
Hallo Diana ,hier in het Antwerpse ook bloedheet ,de tomaten garen aan de planten .de serres zijn gewit en schaduwdoek op het dak ,worden de bloemen nog bevrucht nu het zo warm is? Ik hoorde van iemand dat het boven een zekere temperatuur niet meer gaat ? Ik ga volgend jaar eens wat buiten zetten onder afdak .Ik zou ook graag een soort san marzano proberen om te drogen ,want liguria en coeur de boeuf met veel sap lijden echt onder de temperatuur nu .Ken jij een goede soort om te drogen ?
Van de 3 sprite planten hebben we al massa tomaatjes gehad ,die zijn super ,ook goed om in de oven te roosteren .
Warme groetjes vanuit Antwerpen
Hallo Stella,
Leuk om te horen dat de Sprite het goed doet! Ook hier hebben we er al flink van kunnen oogsten.
Boven de 30 graden worden tomatenbloempjes slecht bevrucht. Googel even op tomato blossom drop en dan vind je meer informatie.
Alle roma’s zijn prima om te drogen. Ik droog eigenlijk alles, vleestomaten en ronde tomaten hebben alleen altijd meer tijd nodig om ‘droog genoeg’ te worden. Kijk even bij de reacties op de tomatenpagina, daar geeft Carine de tip om tomaten half te drogen en dan in te vriezen, wij vinden dat erg handig en lekker.
groetjes,
Diana
Wij geven in deze dagen altijd savonds water. Is het lekker rustig op de tuin, blijft de grond misschien ietsje langer vochtig in de nacht en alle andere zaken zoals oogsten kan dan ook nog wel. Hebben jullie een reden om dat niet savonds te doen?
Hallo Saskia,
Ik ga vandaag toevallig vanavond in plaats van in de ochtend. Maar hier blijft de warmte tussen de kassen nog heel lang hangen en is het in de volkstuin in de avond flink warmer dan in de vroege ochtend. En een andere reden is dat er geen verlichting is op de volkstuin en het complex langs een toch ietwat afgelegen en in de avond vrij stil fietspad ligt. Ik mag van Ruud alleen in de avond zonder hem naar de volkstuin als ik beloof het hek achter me op slot te doen. Nog een paar redenen: ik moet om 20.30 uur kat Freek zijn insulinespuitje geven. En daarnaast vind ik het ook fijn om in de avond in de voor- en achtertuin te rommelen; daar moet ook water worden gegeven, de potten het eerst. En ik kan er uitgebloeide bloemen uitknippen, planten opbinden, Freek kan dan na een warme dag lekker buiten in zijn kennel liggen, Ruud dopt ondertussen de bonen of snijdt pepers die we ’s ochtends hebben geoogst, en tot slot drinken we samen een glas wijn op het terras :-).
groetjes,
Diana
Bijzonder, die grote afrikanen heb ik ook “ineens” . In een bakje met zaad stond een stokje met de tekst Zinnia. Zinniazaad ziet er doorgaans heel anders uit en ik verwachtte inderdaad Tagetes; van die middelgrote donker oranje die ik vorig jaar in mijn moestuin had (en waarschijnlijk zaad van bewaard. Andere kleur Tagetes heb al enkele jaren niet meer. Bij opkomst van het zaad had het blad bij kneuzing niet de geur van Tagetes. De plant ontwikkelde zich wel overeenkomstig. Enkele weken na het uitplanten verschenen de gele bloemen en was de plant uitgegroeid tot circa 50 – 60 cm. Zou de natuur er zelf een twist aan hebben gegeven? Ze zijn wel heel mooi en geven een mooi effect tussen de rest van de bloemen (Zinnia en Dahlia). Tuingroeten van Leon.
Hallo Leon,
Ik weet niet of ik je goed begrijp. Maar Zinniazaden zijn grijs en bijna kroonpenvormig, Tageteszaden (welke soort dan ook) zijn altijd leisteengijs met crèmewitte in de vorm van luciferachtige stokjes. Zinnia zou niet kunnen kruisen met Tagetes. Maar Tagetes-soorten kunnen onderling wel kruisen, niet heel makkelijk maar het kan wel (op Tagetes lucida na). Ik heb wel van mensen gehoord dat Tagetes patula kruist met Tagetes erecta en zelfs dat Tagetes tenuifolia wel eens kan kruisen met Tagetes patula. En dat verklaart dan wellicht waarom je nu een grote Tagetes erecta tussen je kleinere (ik denk patula’s) vindt. Tagetes erecta ruikt trouwens ook echt naar ‘afrikaantjes’ dus dat is wel vreemd, ze worden alleen groter (zowel de planten als de bloemen). Kijk vooral in mijn database van eenjarige bloemen nog even bij de Tagetes, ik voor elke soort (erecta, patula, tenuifolia en lucida) een eigen pagina gemaakt, misschien kun je de plant/blad/bloem vergelijken met de foto’s op de pagina van de Tagetes erecta.
groetjes,
Diana
Hoi hoi,
Koken jullie de bonen eerst voordat ze in de vriezer gaan? Hoor het graag 🙂
Hallo Danielle,
Nee, wij vriezen bonen rauw in. Met snijbonen en pronkbonen gaat dat prima, bij sperziebonen wordt de structuur na het ontdooien/koken anders, maar dat geldt ook voor geblancheerde sperziebonen. Lees vooral op de teeltpagina van de bonen bij oogst en bewaren welke bonen wij invriezen en hoe we ze dan vervolgens weer koken en voor welke gerechten we ze dan nog gebruiken.
grotjes,
Diana
Dankjewel! Ga ik dat ook even lezen 🙂
Hier ook hitte natuurlijk, koken is al niet fijn in huis maar ik heb de droger maar buiten neergezet……..
Hallo allemaal,
Tip: ik heb mijn tuin die op het zuiden ligt {incl. Moestuintje) beschermt tegen de zon door grote doeken op te hangen. Mijn gras oa is daardoor mooi groen gebleven omdat meerendeel door de doeken constant in de schaduw was. O ja, ook de parasol de hele dag open gezet.
Beste Diana, mijn vraag heeft niets te maken met de hitte, maar kun jij mij vertellen waarmee ik de eitjes van de koolwit vlinder op mijn spruitkool kan bestrijden. De bladeren zitten er vol mee.
M. Vr. Gr
Patrick
Gewoon met je vingers eraf vegen of net erover.
Veel bloemen on de tuin helpt ook, leid af.
Dan ga ik dat proberen Marja
Ik heb een vraag en die gaat niet over groente of fruit.
Ik heb een aantal grote oleanders.
Is er iemand die ervaring heeft met het planten hiervan in de volle grond?
Uiteraard op de meest zonnige plek van de tuin….
En hoe bescherm je ze ’s winters?
Hallo Maud,
Ik heb zelf 2 oleanders gehad, thuis in pot en elk herfst naar boven sjouwen ging prima, elk jaar betrouwbare bloei. Op een gegeven moment verhuisde ik ze naar de volkstuin en overwinterde ik ze in de koude kas. Dat lukt maar er waren jaren met veel vorstschade en daardoor weinig bloei. Uiteindelijk ben ik ze eens in een koude winter verloren. Enkelbloemige rassen bleken hier sterker dan dubbelbloemige. En de winter worden steeds vaker minder koud maar dat wil niet zeggen dat er niet weer eens een winter met matige tot strenge vorst komt. Als je de oleanders in de volle grond in de tuin zet is er dus zeker een kas dat ze het overleeft (wellicht ook met wat afdekken), maar er komt een keer een winter die of heel nat of heel koud is (of in het ergste geval allebei) en dat wordt dan het einde van de oleander. Ook niet erg, misschien heb je er dan nog eerst wel 5 jaar plezier van, maar misschien ook maar 1, het weer blijkt op lange termijn niet te voorspellen.
groetjes,
Diana
Hoi Diana.
Ik hoop dat je ook nog ergens Peter Pepper hebt en zaad voor volgend jaar.
Dan ga ik dat weer in Madeira zaaien, duim duim duim.
Dank alvast.
Harry Hoekstra
Hallo Harry,
Nee, ik vrees geen Peter Pepper. Ik vind haar wel leuk en ze gaf een goede opbrengst maar ik vind de dunwandigheid altijd een beetje een nadeel. En ik zet ook niet zoveel peperplanten meer, van de 10 planten die we nu hebben staan kunnen we een jaar lang pittig eten :-). Ik heb nu onder andere Early Jalapeno, Maui Purple, Mini Brown Rocoto, Peperone Tondo Calabrese, Piment Lisa, maar geen Peter Peppers. Semillas in Duitsland verkoopt er nog steeds zaden van: Semillas.de, vind ik altijd een betrouwbare webwinkel voor pepersoorten en -rassen.
groetjes,
Diana
Hartelijk dank voor jullie reactie.
Ik ga jullie advies opvolgen en in DE shoppen.
Hey Diana nog even een vraagje ,de bloempjes die nu nog aan de tomaten staan, is dat de moeite om ze nog in de serre te laten staan als de meeste tomaten er al af zijn ? Ik las dat bij jou de meeste eruit gaan binnen enkele weken. Grts Stella
Hallo Stella,
Ja hoor, in de kas loont het zeker de moeite om tomatenplanten te laten staan, en bloemen kunnen zeker nog rijpe tomaatjes opleveren. Het hangt uiteraard mede af van het ras en de weersomstandigheden, soms kunnen mensen wel tot eind oktober nog tomaatjes uit de kas oogsten (als de planten gezond blijven en de nachten niet te koud worden). Ik laat hier ook altijd een aantal planten zo lang mogelijk staan, voor de oogst van verse tomaatjes. Maar ik wil ook in de winter een kas vol groenten, en dus moeten planten van vooral grote vleestomaten (we hebben genoeg saus en soep in potten) binnenkort worden geruimd om plaats te maken voor sla, andijvie, snijbiet, knolvenkel, bietjes, winteruien, etc.
groetjes,
Diana