Hagel en Huisvlijt
Vanmorgen om half zeven gewekt door onweer en hagel. Gelijk wakker en bezorgd (om de uitgeplantte bonenzaailingen natuurlijk, maar ook om de arme knolvenkeltjes die net een paar dagen buiten staan, de net in bloei komende kapucijners (foto rechts is dus van gisteren – een kapucijner in zon en gelukkiger tijden).
En helaas was dit weer ook verwacht (maar een mens blijft hopen dat het heel misschien juist op dit plekje in Nederland wel meevalt – niet dus). En dus gisteren rabarber geoogst, want dan vandaag wellicht tijd om eens wat in te gaan maken. In totaal iets meer dan 4,5 kilo rabarber en gisteravond de inmaakboeken erop nageslagen voor recepten en inspiratie.
En het klopt, vandaag geen tuinweer, dus dan maar eerst wat verplichtingen, en vervolgens met het gekletter van hagel op de achtergrond de kookpannen aan gezet. De eerste inmaak van 2012 is een feit 🙂
En dit is het resultaat: 11 potten gelei gemaakt van half rabarber, half aardbeien (nee, geen verse, maar ik vries wat we niet opeten of inmaken in de nazomer altijd in, altijd handig voor een toetje – gewoon ontdooien, uitlekken en dan de yoghurt in – of voor nu dus). Eerst koken met een beetje water, sinaasappelschil, een paar gemberplakjes. En dan zeven en daarna door een fijne passeerzeef. En de hoeveelheid sap dan in de ondertussen schoongemaakte pan terug doen, en geleisuiker speciaal volgens de aanwijzing op de verpakking toevoegen. Het resultaat is een lekker lichtzoete maar toch ook friszure gelei, zonder stukjes. Mooie kleur ook, vind ik zelf, een beetje rozig oranjeachtig rood.
En van de andere rababerstelen 10 potten lichtzoete chutney gemaakt. Met daarin onder andere sap en rasp van sinaasappel, gember, pimentbessen, kaneel, suiker, azijn, zout, peper, uien, rozijnen – een merkwaardig mengsel zoals alle chutney’s zijn maar ook hiervan eerst even een lepeltje op een schotel gedaan en af laten koelen en geproefd……. best lekker (bij kip of zo, want het is een beetje zoetig, maar toch ook zurig, beetje kruidig en beetje hartig, maar vooral zoetig).
Zo, genoeg voor nu, want ik zal de hele recepten vanmiddag nog ‘even’ op de pagina’s van de inmaak zetten.
Tot slot nog even voor de mensen die niet inmaken en zich afvragen waarom de potten ondersteboven staan; dat is zodat de nog kokendhete gelei/chutney in de potten vacuüm kan trekken, voor de houdbaarheid dus. Als het is afgekoeld controleren we of ze vacuüm zijn en mogen ze met label en rechtop naar het voorraadrek op zolder.
Hallo Diane,
Al 2 jaar lees ik trouw alles wat je schrijft in je tuindagboek.
Nu lees ik dat je nadat de potten op zijn kop zijn afgekoeld,je kijkt of ze goed vacuum zijn…hoe zie je als dit niet is gebeurd?
Hallo Margriet,
Als je het deksel nog kunt indrukken is het niet vacuüm, bijna elk potje (gebruikt of nieuw) heeft dat systeem, soms zie je zelfs een rondje op het deksel waar je het in moet kunnen drukken. Als je op het rondje, of midden op het deksel drukt en je kunt haar een paar milimeter indrukken, dan is ze niet vacuüm. Als het deksel een beetje naar binnen getrokken is en je het niet in kunt drukken, dan is het vacuüm.
Vacuüm potten gaan hier naar de voorraadkast op zolder, potten die niet vacuüm zijn gaan de koelkast in en worden binnen 2 maanden als eerste opengemaakt en gebruikt.
Groetjes,
Diana
p.s.: hier waren nu alle potten vacuüm, ze zjn nu afgekoeld, staan rechtop, worden vanavond gelabeld en dan gaan ze naar boven, maar 1 blijft er gelijk beneden, de gelei van aardbei met rabarber, sinaasappel en gember vinden we erg lekker en gaan we morgenochtend al lekker op een beschuitje eten 🙂
Hoi Margriet en Diana,
Zelf zet ik de potten nooit op de kop, en het gaat altijd goed! Ik vul ze wel heel vol af en draai de deksels er heet op. Na een uur of twee gaan de deksels “ploppen”, dan weet je dus dat ze vacuüm trekken. Als een deksel bol blijft staan en niet wil ploppen als je er met je vinger op duwt, dan is het dus niet goed. In de koelkast en opeten 🙂 Voordeel van rechtop laten staan vind ik dat de deksel schoon blijft. Groetjes Christa
Hallo Diana,
Aan inmaken heb ik nog niet gedaan, simpelweg omdat we tot nu toe de voorraad groente & fruit nog prima aan konden. Nu we ongeveer een jaar of vier-vijf bezig zijn begint dat anders te worden. We hadden het weekend al een mooi inmaakboek gekocht, nu ga ik ook jouw hoofdstuk erop naslaan want ik zie dat je er uitvoerig over geschreven hebt.
Na het lezen over de rabarbergelei ben ik bijna niet meer te houden 😉 Wederom een leuk stukje om te lezen!
Groetjes Noortje
Ps. gelukkig is het weer vandaag beter dan gisteren, het leek gisteren wel herfst!
Hallo Diana,
Mischien een idee voor de overvloedige rabarber oogst.
Gisteren heb ik rabarber in de sapcentrifuge gedaan en met het sap siroop gemaakt zoals op jou site beschreven, 1 liter sap, 1 1/2 kilo suiker en 25 gram citroenzuur.
Resultaat, een superlekkere limonadesiroop.
Groeten Robert
Hallo Diana en alle andere tuin-liefhebbers,
Al jaren plant ik af en toe eens wat; courgette, bonen, etc. Vorig jaar hebben we de hele tuin op de schop genomen en hebben die zoveel mogelijk gevuld met eetbare boompjes en struikjes en een stukje voor een groentetuin.
Rode bes, Elstar, perzik, pruim, framboos, druif, japanse wijnbes, het kan niet op! Nu staan de aardappelplantjes er fantastisch mooi bij en de stamerwt lijkt het ook goed te doen (hoewel de helft van de zaden niet uitkwam en dus opnieuw gezaaid). De sjalotjes doen het ook goed, en niet vergeten de aarbeien. Kortom: mijn man en ik hadden er echt zin in.
Maar….wij wonen in het oosten van het land, inderdaad daar waar het altijd het koudste is! En ik moet je zeggen we worden er wel erg moe van. Constant het weer in de gaten houden, alles zoveel mogelijk afdekken met zeilen, tuintafels en noem maar op. Veel planten die in potten staan moeten ’s avonds de woonkamer in en ’s morgens, voor het werk alle zeilen er weer af en alle planten weer naar buiten. Ook hagelt het hier veel de laatste tijd, en dat vinden onze aardbeien en vijg niet leuk. Maar ja, als je dan niet thuis bent dan is het maar weer afwachten.
Vervelend om te zeggen; maar steeds vaker vragen wij ons af: waar zijn we in godsnaam aan begonnen…….
En ik lees al die leuke gezellige reacties van andere lezers en dan vraag ik mij wel eens af: zouden die geen last hebben van het weer en de moed die ze soms in de schoenen zakt?
En oh ja: ik weet het, de ijsheiligen zijn voorbij, het is op het moment dat ik dit schrijf 17-05 ’s nachts en het is: -3.2 graden!!
Of komen alle lezers uit het westen? En zit ik gewoon op de verkeerde plek?
Hallo Cecile,
Positief blijven hoor!
Ook hier is het niet allemaal even rooskleurig (de stokbonen staan hier te verpieteren in modderwater, even een voobeeld). Hier niet zo koud meer, vannacht + 3,9 graden, en dat schijnt echt de allerlaatste koude nacht te zijn geweest (belooft de knmi).
Ergens in de loop van de jaren leer je een beetje accepteren dat je op alles invloed kunt hebben (kwaliteit zaden, grond, voeding, verzorging, etc.) maar nooit op het weer, daar zullen we toch mee moeten leren leven.
Ik vind dat zelf niet zo erg, ijsheiligen = ijsheiigen (en ik heb wel eens gehoord dat die er juist ook zijn omdat heel vaak precies rond die 3 dagen er een dip in de temperatuur komt waardoor die nog even dichtbij het vriespunt kan komen, en als ik de afgelopen jaren zo terug bekijk klopt dat ook wel een beetje). Ik kan je alleen adviseren gewoon niet zo vroeg te zaaien, gewoon altijd wat later dan je zelf zou willen (ik weet het, dat valt niet mee 🙂
Hier altijd (met dank aan de zeewind) in de koude maanden iets minder koud dan in het Oosten van het land, maar bedenk dat in het Oosten van het land het in de zomer warmer is dan hier aan de kust – alles heeft z’n voor- en nadelen, en dan heb ik het nog niet over de wind die hier altijd minimaal 2 punten harder waait dan in het Oosten (wat niet erg is bij windkracht 2, maar als het in het Oosten windkracht 6 is, is het hier toch echt storm).
Zo heel af en toe vraag ik me ook wel eens af wat de grap van al dat zware werk is, maar wat zou ik het missen als ik niet meer in de grond zou kunnen wroeten zeg. Vandaag moet ik iets doen aan de appelbomen die nu al weer worden opgevreten door rupsen, maar ik ga vanmiddag wel met een bloemkool naar huis (die veel lekkerder is dan die uit de winkel). Er gaat altijd wel iets fout, maar gelukkig gaat er toch altijd wel heel veel meer goed, en daar gaat het dan toch om.
groetjes, ik hoop dat je ondanks je de ijsheiligen-dip nu een beetje positief naar de zomer kunt kijken!
Diana
Hoi Diana,
Dank je wel voor je opbeurende woorden… Ook ik dacht potverdrie toen ik je foto van de bloeiende kapucijner zag… Ik heb namelijk iets helemaal fout gedaan en de kapucijners tegen stokken gezet ipv tegen gaas… Terwijl ik toch weet dat het erwten zijn! Nu groeien ze als kool, ze zijn al ruim een meter hoog want ik bind ze steeds op, maar bloeien ho maar. Komt het nog of hebben ze gewoon niet genoeg ruimte zo?
Mijn tomaten doen het trouwens geweldig, jouw zaadjes! Leuke tip over dieven stekken, wist ik niet, ga ik proberen. Groetjes Christa.
Hallo Christa,
Gewoon nog even geduld met je kapucijners hoor. Hier zijn de planten nu zo’n 160 centimeter hoog en hier zijn ze dus afgelopen week gaan bloeien. Ik heb ze in februari gezaaid en ben (als ik de kapucijners in andere tuinen op ons volkstuinencomplex zie) best vroeg dit jaar. Het is een beetje lastig om ze elke keer op te moeten binenden maar verder moeten ze gewoon kunnen gaan bloeien hoor, eerst nog even verder groeien, en met het mooie weer dat er aan schijnt te komen moet het allemaal best snel gaan nu.
Leuk dat de tomaten het goed doen!! Hier zelf vandaag ook nog wat tomaten moeten opbinden, sommigen bloeien al. Ik hoop over een week of 4 tot 6 toch zelf tomaatjes van eigen tuin te kunnen eten
Groetjes, Diana
Dag Cecile,
Ze komen niet allemaal uit het westen hoor, wij zitten ten oosten van Groningen en dus vaak weer kouder dan het zuidwesten en het oosten van het land.
Ook ik ben dit jaar vroeg begonnen want ik ben voor het eerst bio dynamisch bezig. Wij hebben maar een kleine tuin en een klein kasje maar daarbij heb ik dit jaar een paar plastic tunneltjes gekocht. Dan kun je vroeg zaaien en hoef je niet steeds te verhuizen. Tot nu toe is dat me prima bevallen. We eten hierdoor al 3 weken uit de tuin, raapstelen, snijbiet, radijs, spinazie en meiknollen.
Voor het eerst worteltjes in de kas gezaaid, en volgende week kunnen we die ook eten. Dus wanneer je niet kunt wachten met zaaien is een platic tunneltje echt een oplossing. ( o.a. Te koop bij Welkoop)
Succes en het gaat zeker goed komen.
Groet Gea
Ik woon in overijssel en bij mij zijn de tomaten waarschijnlijk bevroren in de nacht van16 op 17. Ik had ze expres nog maar nèt geplant op de volkstuin en nu dit. De afgelopen 3 jaar is steeds mijn oogst van tomaten verknald door de aardappelziekte, dus ik had nu maatregelen getroffen om de kans daarop kleiner te maken (verder uit elkaar, bespoten met biologisch middel om de weerstand te verhogen enz.). Gelukkig heb ik dit jaar besloten een deel van de planten thuis in potten te houden, dus ik hem nog 14 tomatenplanten over, die ik goed in de gaten kan houden. Maar ondanks tegenslag blijf ik het wel ieder jaar proberen, want het is zo leuk als het wel lukt. Dus: moed blijven houden hoor!
groet.
Hallo Yvon,
Wat jammer dat net de allerlaatste vorst van dit voorjaar je tomaten hebben verwoest.
Heb je het nieuwe bericht in mijn tuindagboek gelezen? Over “Tomaten dieven”. Daar schrijf ik hoe gemakkelijk het is om van dieven stekken te maken. Misschien heb je daar iets aan en kun je nu nog van dieven van planten thuis stekken maken voor in je volkstuin.
Groetjes,
Diana