Ui
Eerst even dit, mocht je internationale informatie zoeken of bijvoorbeeld zaden van uien in een niet-Nederlandstalige webwinkel zoeken:
- Synoniem: Ajuin, Juin, Siepel
- Latijnse naam: Allium cepa
- Engelse naam: Onion
- Duitse naam: Zwiebel
- Franse naam: Oignon
Eigenlijk is een ui tweejarig: in het eerste jaar wordt de eetbare bol gemaakt, in het tweede jaar verschijnt de bloemstengel en sterft ze af. De bol bestaat eigenlijk uit een aantal verdikte bladeren waarin reservevoedsel ligt opgeslagen, de buitenste dikke ‘bladeren’ verdrogen en beschermen de kern onder andere tegen kou, droogte, etc.. Je kunt de ui (bol) eten maar het blad is ook eetbaar, het smaakt fris en ui/lenteui-achtig.
Op de bovenste foto zie je een mengsel van uien, van Walla Walla Sweet en rode Red Baron tot Lungo di Firenze, Sturon, etc.
De ui behoort tot de groep Alliacea (de uiengroep). Andere soorten die daartoe behoren zijn bijvoorbeeld sjalotten, knoflook, sieruien, bieslook, prei, etc..
De bekendste uien zijn de gele ronde uien; in die groep bevinden zich een aantal rassen die het langst houdbaar zijn. Er zijn echter ook nog andere soorten zoals zoete witte uien, rode uien, platte uien, reuzeuien, winteruien, etc..
TEELTWIJZEN / RASSEN
Bij uien zijn er een aantal mogelijkheden:
Je kunt zelf plantuien kweken
Mijn vader deed dat vroeger: zelf uitjes zaaien om te overwinteren om het jaar erop uit te planten voor de teelt van een ui. Je doet er dan dus 2 jaar over om uien te kunnen oogsten. Zelf hebben we het één keer geprobeerd; alles schoot in mei al door. In het eerste jaar zaai je deze uitjes, dicht op elkaar om te zorgen dat ze klein blijven. De in juli geoogste uitjes moeten vervolgens tot maart het volgende jaar koel (rond de 3-4 graden) worden bewaard, waarna ze kunnen worden uitgeplant als plantuitje. Het is dus tijdrovend en moeilijk, en dat terwijl er bedrijven zijn die deel één al voor je hebben gedaan. Er zijn tegenwoordig heel veel leuke rassen als plantui te koop en dat is echt een stuk makkelijker.
Je kunt plantuien planten
Dit is de gemakkelijkste teelt. Wij hebben voor de grote oogst uien altijd plantuien (er zijn de laatste jaren zelfs supermarkten die ze verkopen). Zelf kopen we ook wel eens plantuitjes op de markt (bij de meneer die ook aardappelen verkoopt, of bij een goede zaadhandel, of in een tuincentrum. Ons favoriete ras is Sturon; mooi rond, hard, en we kunnen de uien (mits droog en koel) wel tot maart van het jaar erop bewaren.
Wij kopen dus eigenlijk alleen uien in mei en juni, de rest van het jaar eten we uien uit onze tuin of uit de voorraad die we in de schuur bewaren. Naast de gele plantui (ook Centurion En Stuttgarter zijn goede rassen). Daarnaast zijn er rode plantuitjes van rassen als Red Baron en Piroska. Rode uien zijn wat minder lang bewaarbaar als gele uien (maar wel minstens zo lekker, je moet alleen zorgen dat ze voor ongeveer februari op zijn omdat ze dan zacht worden).
Je kunt uien zaaien voor de eenjarige teelt
Naast de plantuitjes voor de grote oogst hebben we ook altijd nog wat zaaiuitjes. Voor de meer bijzondere soorten. Deze uien kun je in het eerste jaar zaaien maar dus ook al in het eerste jaar als volwaardige ui oogsten. De teelt duurt dus 1 jaar, en niet zoals bij de teelt van plantuitjes 2 jaar!
Je kunt deze zaaienuien ter plaatse zaaien of voorzaaien en later uitplanten. Als je ze wilt voorzaaien doe dat dan wel op een zo licht en koel mogelijke plaats (bijvoorbeeld in de kas in februari of op een onverwarmde slaapkamer in het raamkozijn). De kiemduur is vrij lang, zo’n 3-4 weken, afhankelijk van de temperatuur.
Uiteraard kun je ook ter plaatse zaaien en later uitdunnen. Zelf zaai ik graag buiten (uien kunnen heel goed tegen kou) maar dan in een soort zaaibedje; een afgebakend stukje waar de zaden kunnen kiemen. Later plant ik de zaailingen dan alsnog uit in een rij. Het voordeel hiervan is dat ik de ui-zaailingen dan gelijk op de goede afstand van elkaar kan uitplanten.
Bij het voorzaaien in een zaaibed planten we zo rond eind maart de dan ongeveer 10 centimeter grote sprietjes uit, op een afstand van 10-15 centimeter (afhankelijk van het ras). In zaai-uien heb je uiteraard een veel grotere keus aan rassen: gele rassen als Noord-Hollandse, Rijnsburger, Hyskin F1, en rode rassen als Brunswijker en Lange Rode van Florence.
Maar er zijn ook “reuzenuien” als bijvoorbeeld Giant Exhibition, Kelsae en Ailsa Craig (foto hieronder, uiteindelijk ruim 20 centimeter lang en 12 centimeter breed!); heel groot, witgeel, niet sterk maar juist zacht en wat zoeter van smaak. Haar nadeel is dat ze niet lang houdbaar is, maar de teelt is wel erg leuk en je kunt ze na het oogsten nog wel een maand of 2 tot 3 bewaren. Reuzenuien hebben in de rij uiteraard wat meer ruimte nodig om goed groot uit te kunnen groeien.
En dan zijn er nog een aantal andere leuke soorten/rassen zoals: Albion (wit), Borettana (platte gele ui, leuk maar door de vorm erg lastig om te snijden, vinden wij), etc. Kijk vooral in catalogi en in zadenwebshops welke leuke en bijzondere rassen er zijn. Soms kun je zelfs een mengsel van zaaiuien (groot, klein, wit, geel, rood, roze, rond, langwerpig) kopen.
Winterui
Deze zie je wat minder vaak maar het is toch leuk om eens te proberen: het zijn uien die je juist in de nazomer zaait of plant en dan kunnen ze de hele winter buiten blijven staan. Na de winter groeien ze heel snel en leveren dus al heel vroeg een leuke oogst op. Bescherm de uitjes bij vorst wel met wat stro, blad, etc. Geschikte rassen zijn Senshyu Yellow en Radar.
Inmaakui
Wie van zilveruitjes houdt, kan dit eens proberen. Zelf hebben we dat een aantal jaren al niet meer gedaan. Wat een werk voor deze zilveruitjes (hoe kunnen deze uitjes zo goedkoop zijn als je ze in pot koopt vraag ik me af 🙂 ). Je zaait ze in het voorjaar, direct in de volle grond, heel dicht op elkaar, in rijtjes of breedwerpig. Zelf hebben we beide methodes geprobeerd en vinden in rijtjes zaaien handiger (breedwerpig zaaien zorgt ervoor dat er veel onkruid tussen de kiemende uitjes groeien en dat is lastig wieden). Wellicht is dit in een achtertuin veel makkelijk want daar groeit normaal gesproken minder onkruid dan op een volkstuin. Bij het zaaien in rijtjes kun je wat makkelijker het onkruid dat buiten de rij groeit weghalen. Je kunt rond de zomer alle kleine (bijna groenwitte) uitjes oogsten.
Wel erg leuk om te doen, zeker met kinderen, en dan natuurlijk ook zelf inmaken in zoetzuur (maar je kunt ze uiteraard ook gewoon eten). Het bekendste ras is Barletta.
Bosui
Dit is een vroeg uitje dat je jong en vers eet, ook het blad is erg lekker. Het blad is ook steviger en de uitjes zijn extra pittig van smaak. Je kunt ze voorzaaien maar deze soort zaaien wij zelf graag ter plaatse, in rijen.
Het doet me denken aan stengeluitjes, maar stengeluitjes behoren niet tot de Allium cepa maar tot de Allium fistulosum, en daarom heeft de stengelui ook een eigen hoofdstuk, zie hier.
Als je iets te dicht op elkaar hebt gezaaid kun je de dikste bosuitjes tussen de andere uit oogsten en eten, de rest kan dan weer doorgroeien. Bekende rassen zijn Elody, Witte van Lissabon, Southport Red Globe.
BODEM / BEMESTING
Uien groeit op elke soort gronden, mits die een goede structuur heeft. Uien hebben een hekel aan kletsnatte grond (ze willen wel veel water maar dat water mag niet blijven ‘staan’). Zelf werken we compost onder in de winter zodat de structuur elk jaar weer wat verbetert. Geef vooral geen verse (stal)mest.
Wij geven in het voorjaar bij het uitplanten een matige hoeveelheid samengestelde organische meststof voor de moestuin (zoals bijvoorbeeld de groene Culterra). En tijdens de groeiperiode geven we (zo rond mei) nog wat kali (voor de groei van de bol). Dat geven we dan aan uien, sjalotten, knoflook, bieten, wortelen, aardperen, pastinaken, aardappelen, etc. – alles waar we de ondergrondse bol/knol van eten.
Geef vooral niet teveel stikstof want dat geeft veel lof maar weinig ui.
Uien horen in de vruchtwisseling in het vak van de wortelgewassen.
STANDPLAATS
De vruchtwisseling bij de lookfamilie is 1 op 4 tot 6 jaar, om aantasting door aaltjes en schimmels te voorkomen.
Bedenk daarbij dat sjalotten, knoflook, stengelui, maar bijvoorbeeld ook prei tot die groep behoort. Prei behoort niet tot de wortelgewassen maar tot de bladgewassen, en dat maakt de vruchtwisseling wat ingewikkeld.
De combinatieteelt van uien en worteltjes (dus naast elke rij worteltjes een rij uien, etc.) is heel bekend en wordt aanbevolen omdat 2 vaak voorkomende ‘belagers’ elkaar verjagen: de wortelvlieg en de uienvlieg verdrijven elkaar. Wij denken daar niet eens meer over na, standaard zaaien/planten we uien en wortelen ombeurten:
ZAAI- EN PLANTABEL
VERZORGING
De geur van uien trekt de uienvlieg aan. Regelmatig wieden is uiteraard belangrijk zodat de uien kunnen groeien en de voedingsstoffen op kunnen nemen die je hebt gegeven. Doe dit dan wel voorzichtig zodat je de ui en het oppervlakkige wortelstelsel niet beschadigt en de uienvlieg niet wordt gelokt.
Zelf hebben we ondervonden dat water geven heel belangrijk is. Vroeger dachten we dat uien niet zo veel water nodig hadden, maar dat hebben ze juist wel. Omdat ze oppervlakkig groeien en wortelen hebben ze snel last van droogte. Maar dat zie je nooit aan een ui, ze wordt niet slap of zo, ze groeit alleen minder goed. Regelmatig gieten bij droogte zorgt voor extra grote uien is onze ervaring. Pas daar wel bij op: uien houden er dus niet van om in kletsnat water te blijven ‘staan’.
Heel soms gebeurt het wel dat een ui al in het eerste jaar doorschiet en wil gaan bloeien; sommige rassen zijn daar wat meer of minder gevoelig voor, en vaak heeft het ook te maken met sterke wisselingen in droge en natte periode en met temperatuurwisselingen.
Aan de temperatuur kun je niet veel doen maar geef dus vooral water in droge en warme perioden. Als een ui toch door gaat schieten zie je dat snel (foto hierboven): in het midden van het loof komt een sterk verdikt en hard stengeltje met een bloem in knop (in de vorm van een wit ‘vlammetje’). Haal direct het bloempje in de knop eruit; je kunt de ui dan gewoon laten staan en laten groeien, als de plant haar energie niet meer kan stoppen in de bloei en vorming van zaden zal ze die weer gebruiken voor de groei van de bol.
Overigens kun je ook die uien die beginnen door te schieten ook gewoon oogsten. Verse uien zijn heel sappig, extra sterk en ook het nog mooie groene loof kun je dan eten. Sterker nog, die bloeistengel kun je ook eten (niet alleen van uien maar ook van knoflook, prei, etc.). Knip of nijp de aanstaande bloeistengel zo diep mogelijk in de plant weg, snijdt het bovenste stuk met bloem weg en de groene stengels kun je dan gebruiken in bijvoorbeeld roerbak of stoofschotel.
Laat, als uien doorschieten, ook eens 1 of 2 planten in bloei komen. Niet alleen zijn uienbloemen heel mooi maar ze lokken ook nog eens heel veel bijen en hommels naar de tuin:
In 2019 werden onze uien getroffen door een voor ons nieuwe plaag: de preimineervlieg. De symptomen zijn krullerig en omvallend maar wel groen blad en larven in de uien (die zich dan ook niet ontwikkelen. Ik heb er eens een blog en vervolgens pagina over geschreven, en mocht je het herkennen, lees dan vooral ook de reacties onder het blog want daar worden ook nog wat tips van andere lezers gegeven m.b.t. voorkoming/bestrijding: Preimineervlieg
OOGST / BEWAREN
Op een gegeven moment valt het loof van de ui vanzelf om en gaat daarna verdrogen, zie de foto hieronder. Je kunt ze dan een beetje helpen door ze allemaal dezelfde kant op te duwen. Je zult zien dat de uien dan heel gemakkelijk een knik maken, net boven de bol.
Laat de uien zo een week of 2 tot 3 liggen (afsterven). En dan is het tijd om te oogsten.
Bij het planten begin maart valt de oogst normaal gesproken in juli. Je oogst de uien heel gemakkelijk door ze uit de grond te trekken. Zo ondiep wortelen ze dus ook blijkbaar. Als er zachte uien tussen zitten gooi je die gelijk weg.
De goede uien spreid je uit op een warme en goed geventileerde plaats (als het de eerstvolgende dagen niet gaat regenen kun je ze dus gewoon op de grond laten liggen zoals op de foto hieronder). Als de grond nat is of wanneer er nog wat regen wordt voorspeld leg je ze bij voorkeur op een droge ondergrond (op een stuk gaas of op kratjes of iets dergelijks, zodat de lucht/wind er goed langs kan circuleren/waaien.
Zelf vinden we het ook prettig om een aantal uien gelijk al bij elkaar te binden aan het loof en de bosjes dan onder een afdakje te hangen. Maar je kunt ze ook bijvoorbeeld op een kistje leggen……als ze maar goed kunnen drogen.
Afhankelijk van plaats en weer zijn de uien na 3-4 weken mooi droog. Zelf maken we ze dan ‘bewaarklaar’: het overtollig verdroogd lof wrijven we eraf, de worteltjes knippen we eraf en het verdorde blad knippen we eraf (niet te dicht bij de ui zelf!).
Daarna gaan ze hier in een kist (we controleren nog een paar keer of alles goed blijft – een geschimmelde rottende ui kan andere uien aansteken).
Op de foto hieronder zie je hoe we ze in verschillende kratjes bewaren (rode uien apart, gele uien apart, sjalotten apart en de niet-bewaaruien apart want die moeten voor december op zijn). Op de foto met hulp 🙂 .
En hier bewaren we ze in de schuur: een graadje vorst is geen probleem maar als er echt een serieuze vorstperiode komt leggen we er jute zakken op, en bij stevige vorst brengen we de uien naar zolder (koud maar vorstvrij). Zo zijn de uien hier tot in de lente van het volgende jaar te bewaren.
Bedenk daarbij dat een ui leeft: als je ze warm bewaart zullen ze weer uit hun rust komen en gaan ademen. Dan lopen de uien uit (omdat ze weer willen gaan groeien). Daarom bewaren we altijd de uien dus koel en donker in de schuur – we halen eens per zoveel tijd 1 of 2 kilo naar binnen voor gebruik, maar dus niet teveel want de kans op zacht worden en uitlopen, etc. is dan groot.
Daarom lopen uien in het voorjaar dus ook wel uit: ook in de schuur loopt de temperatuur dan op waardoor de uien weer tot leven komen. Zorg dus altijd voor een zo koel mogelijke bewaarplaats (en hoop op een normaal – niet te warm voorjaar).
ZAADTEELT
Ik heb zelf één keer zaden van uien geoogst, van de Walla Walla Sweet. Voor zover ik kon zien stonden er verder nergens uien in bloei. Dat moet echter toch het geval zijn geweest, misschien wel 200 meter verderop of zo, want het zaaien in het jaar erop ging heel goed, maar in juni zag ik wel dat ze heel veel verschillende kinderen had gekregen. Er zaten kleinere en grotere uien tussen, gele, bijna witte, roze, rood, sommige zelfs met een extra ‘lob’ zoals bij sjalotten, sommigen heel goed bewaarbaar, sommigen juist niet, sommigen zoet, sommigen scherp. In ieder geval heel leuk om eens te doen!! Het jaar erop heb ik nogmaals zaden geoogst, van het mengsel van uien. En daaruit kwamen helaas slechte uien: klein, snel doorschieten, veel blad en weinig bol, een beetje vreemd, bijna als een kruising tussen uien en stengeluien. Bij die generatie is mijn projectje gelijk gesneuveld 🙂 .
Alle uien in dit hoofdstuk kunnen met elkaar kruisen, en uien kruisen ook met sjalotten (die echter zelden of nooit bloeien) en soms ook met de stengelui. Zorg dus er dus voor dat je geen zaden teelt van meerdere rassen of sjalot of stengelui. Of misschien juist wel, als je wat omhoog op deze pagina kijkt naar de foto van mijn leuke mengsel bovenaan deze pagina). Uien kruisen trouwens niet met knoflook of prei.
Kies bij de oogst een paar uien uit die gezond en groot zijn en bewaar die droog, donker en koel. In maart plant je ze op 30 centimeter weer uit zodat ze weer tot leven komen, uitlopen en gaan groeien. Ze bloeit dan in de vroege zomer, en vanaf ongeveer augustus worden de blootliggende zaden droog en zwart en zijn ze klaar om te oogsten.
Snijd dan de schermen af en leg ze een paar dagen te drogen. Oogst en schoon de zaden. Bewaar de zaden koel en droog, en zelfs dan nog zijn uienzaden slechts 1 jaar te bewaren (heel soms nog voor een deel na 2 jaar).
Tot slot: kijk vooral nog even op de Receptenpagina voor recepten met uien (of andere groenten, fruit of kruiden) of op de pagina met Inmaakrecepten.
Het loof kan je eten, maar is knippen van het loof nadelig voor de ontwikkeling van de ui?
Hallo Frances,
Het knippen van loof waar je eigenlijk iets anders van wilt oogsten (zoals uienblad maar ook het selderijblad van knolselderij, venkelloof van knolvenkel, etc.) kost altijd energie want het blad is nodig voor de opname van voedingsstoffen.
Zelf oogst ik eigenlijk nooit blad van uien wanneer uien nog groeien. Maar het is wel eetbaar, en soms is dat handig. Zoals bijvoorbeeld wanneer de uien door de preimineervlieg zijn aangetast en gerooid moeten worden, dan kun je toch in ieder geval nog het blad en de schacht van de ui eten. Maar zelf koop ik vanaf ongeveer half juni geen uien meer maar oogst ik, wanneer ik die wil eten, een verse ui uit de tuin: we eten dan de hele ui, met nog onderontwikkelde bol en schacht en loof. Hetzelfde doen we met knoflook, ook die is erg lekker als ze nog volop groeit, met blad, en het witte gedeelte onderin (waar dan nog geen bol is ontwikkeld).
groetjes,
Diana
Goedendag Diana,
Wij hebben pootuitjes in onze tuin gezet. Het groen kwam op. En toen kwamen alle straatkatten erop af. Nu zijn het hele kleine uitjes met stervende liggende half verdorde bladeren. Een kopie van de knoflook verderop, na kattenbezoek.
Wat kan ik halverwege de groeiperiode doen om te redden wat er te redden valt?
Met vriendelijke groet,
Michel van den Brun
Oude blauwe zeeklei tuinier
Hallo Michel,
Weet je heel zeker dat het hier om katten gaat? Wij hebben zelf katten en er lopen wel eens katten uit de wijk over het volkstuincomplex maar ik heb een kat er nog nooit op kunnen betrappen dat die van de geur van uien of knoflook houden, integendeel. En wat bedoel er met ‘eropaf komen’, gebruiken ze je uienveld als kattenbak, graven ze in de grond? Ik vind kleine uitjes met verdord blad eerder klinken alsof er uienvlieg in zit. Wellicht kun je eens een ui en een knoflook uit de grond halen en die goed bekijken; hoe zit de bol eruit, zijn er verkleuringen, kun je een beestje ontdekken, in de grond vochtig genoeg of droog, waar verlept en verdroogt het blad, etc. Wellicht kun je nog even kijken op deze pagina, voor het geval het niet door katten komt maar door uienvlieg, preimineervlieg, etc.: https://sjeftuintips.wordpress.com/2011/09/15/4-ziekten-en-plagen/. Het klinkt helaas alsof je uien en knoflook dit jaar geen of weinig opbrengst gaan geven. Wat extra voeding en vocht gaan waarschijnlijk niet meer helpen, maar je kunt het proberen. Uiteindelijk is het belangrijkste dat je de oorzaak wegneemt, dus als dat echt de oorzaak is, maatregelen tegen de katten nemen (zoals afdekken van je uien, koffiedik strooien, satéprikkers kriskras tussen uien zetten zodat ze er simpelweg niet meer kunnen lopen, etc.).
groetjes,
Diana
Een vraagje, kan ik de uien ook gelijk na de oogst gebruiken of moeten ze echt eerst drogen?
Hallo Vera,
Je kunt uien gelijk na de oogst eten. Wij oogsten vaak in juli jonge uien voor de maaltijd; dus laten de rest nog wat groeien terwijl we gewoon 1 of 2 uien oogsten om in de keuken te gebruiken. Maar als je uien wilt bewaren zul je ze een paar weken te drogen moeten hangen, zodat je ze later in kratten op elkaar kunt leggen zonder dat ze gaan schimmelen. Maar eet uien wanneer je wilt, ze hoeven dan zeker niet gedroogd te zijn (sterker nog, verse uien bevatten nog wat meer sap, en zijn extra vers, sterk en lekker 🙂 ).
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Ik heb in april plant uitjes gezet, maar echt groot zijn ze nog niet. Wat kan ik nog geven om ze nog een boost te geven?
Hallo Yvonne,,
Ik denk dat je te laat bent, het is al half juli, ingrijpen in een situatie die niet helemaal goed gaat is al niet makkelijk, maar dat is nog te doen als het mei of juni is. Nu de uien weer terug aan de groei te brengen terwijl het afsterven en dus de oogst al zo dichtbij is, is heel moeilijk. Je zou nog een handje kali kunnen geven in de hoop dat de bol nog wat groeit. En als de hele planten maar klein blijven en ze door stikstofgebrek weinig of geen blad maakt zou je een heel klein beetje snelwerkende stikstofbemesting zoals bloedmeel kunnen overwegen. Maar meststoffen zijn vrij duur, zeker bloedmeel, en de kans dat je planten er nog heel veel baat bij hebben wordt met de week kleiner. Flink water geven in deze gortdroge zomer kan ook nog helpen om wat te groeien.
Ik hoop dat je hier verder mee kunt…
groetjes,
Diana
hallo voor het zaaien van uien hoe diep mogen die in het zand aub
Hallo Pieter,
Een heel algemene stelregel is dat je zaden 2 tot 2,5 zo diep zaait als dat ze dik zijn. En een uienzaadje is ongeveer 2 tot 3 millimeter groot en dus zaai je die ongeveer 5 millimeter diep. Ik zou ze niet in zand zaaien maar in grond die je wat luchtiger maakt door er wat zand door te mengen.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
In je uitleg hierboven onder het kopje ‘Oogst/Bewaren’ schrijf je: “Je oogst de uien heel gemakkelijk door ze uit de grond te trekken”.
Dat heb ik ook altijd gedaan: aan de bladhals trekken om de uien uit de grond te halen. Uien laten drogen, dan in kistjes voor de winterprovisie. En altijd waren er wel een paar uien die in de loop van de bewaartijd vanaf de wortelbasis slecht werden. Ze werden zogezegd rot aan de kont.
Monty Don vertelde eens dat je door het uittrekken van de uien een deel van de wortels beschadigt, en dat via die beschadigingen in de dan nog levende wortels schimmels, virussen en bacteriën en andere ziektes kunnen binnendringen. Sindsdien rooi ik de uien met de spitvork en probeer ik de wortels onbeschadigd uit de grond te halen. Ik heb de indruk dat door deze manier van rooien minder rot ontstaat aan de wortelbasis.
Heb jij – of iemand die meeleest – ervaring met verschillende manieren van oogsten en het optreden van rot aan de wortelbasis in de bewaarperiode?
Groetjes, Carola
Hallo Carola,
Dankjewel voor je berichtje en de informatie.
Vroeger moesten wij de uien altijd met een spitriek uit de vette, harde klei halen (en dan hing er nog heel veel grond aan de uien die we uit moesten spoelen in het water). In de verhoogde bakken is de grond zo mooi los en rul dat we de uien zonder de wortels noemenswaardig te beschadigen uit de grond kunnen trekken. Ik heb zelf nog nooit ervaren dat uien rotten vanaf de wortels, nu niet maar eigenlijk ook niet toen de uien nog in de vette klei stonden, kan het me niet herinneren. Maar het klinkt heel logisch dat schimmels en ziekten via afgebroken delen van de plant binnen kunnen dringen. Ik ben benieuwd of iemand anders hier nog ervaringen mee heeft!
Ik denk dat voor de bewaring pas oogsten wanneer de uien goed afsterven en goed drogen ook heel belangrijk zijn. Hier hangen de uien al een week of 3 onder een afdakje, ze kunnen volgende week worden schoongemaakt (wortels en loof eraf) en dan de schuur in.
groetjes,
Diana
Beste Diana,
Ik heb een vraagje; als beginnend moestuinier heb ik in Frankrijk uienzaadjes gekocht; type witte uien, Hatif de Paris. Gewoon voor de lol om eens te proberen; niet zo verstandig als beginner maar goed. Nu heb ik een handjevol zaadjes in een kweekbak gezaaid, met speciale stekaarde, gemixt met potaarde. Na een weekje groeit er idd een aantal hele dunne groene stengeltjes! Volgens de (uiteraard franstalige) beschrijving, gelukkig met plaatjes, staat aangegeven dat je in augustus en september kunt zaaien. En dan kunt oogsten in april/mei. Wat ik nu wil vragen is dit; moet/kan ik dan de uienstengels als ze zo groot als een potlood zijn, in de volle grond plaatsen? En overleven ze dan de winter? In jullie verhaal hierboven kom ik daar niet helemaal uit. Alvast bedankt en vriendelijk groet, André
Hallo André,
Dan heb je, denk ik Een soort winteruien? Ik weet niet waar je woont maar bedenk dat het in Frankrijk minder koud is dan in Nederland, of de uien die je hebt gekocht goed tegen het Nederlandse klimaat kunnen durf ik niet te zeggen.
Dit soort uien kun je vaak als vrij kleine ui in het voorjaar oogsten (kijk in de zaaitabel op deze pagina even bij winterui), je kunt de zaailingen dus uitplanten op een afstand van ongeveer 10 centimeter van elkaar. Je hoeft niet te wachten tot de zaailingen zo dik zijn als een potlood want dat zal waarschijnlijk voor de winter niet lukken, plant ze uit wanneer ze voldoende worteltjes hebben; hoe eerder hoe liever, want dan kunnen de zaailingen in de nog warme grond in de herfst goed aanslaan voor ze de winter ingaan.
Bij strenge vorst kun je wellicht een vliesdoek over de uien draperen. Uien kunnen goed tegen kou maar omdat je de zaden in Frankrijk hebt gekocht durf ik niet te zeggen of ze net zo goed tegen vorst zijn bestand als Nederlandse uien.
groetjes en succes ermee!!
Diana
Hartelijk dank voor je reactie en advies.
Over het verschil tussen NL en Frankrijk, daar kan het in de winter ook goed vriezen, hoor, zeker in het Noorden en midden. Maar ik ga wel wat proberen ,et die uitjes.
Nogmaals dank,
Groet,
André
Hans ,Goedendag Ik woon in Geldermalsen in DE Betuwe bij de appeltjes en de mooiste rassen Kersen , ik heb een vraag aan U ik begon op m,n 20 jarige leeftyd om moestuintjes te frezen , en ben nu 63 jaar en heb nog steeds die mooie moestuin waar je altyd wel bezig bent . wat is volgens U de sterkste ui ,en tevens een goede bewaarui op dit moment .de gele platte ui of de Sturon de rode of sjalotten?? kunt U mij dat terug E , mailen en kom bij ons een keer kersen eten in het seisoen er zijn hele grote bij ,Vragen naar het Westerhout , Tielerweg Tot dan????
Hallo Hans,
Het klinkt heerlijk, kersen uit de Betuwe (mijn man is in Leerdam geboren en opgegroeid, hij beaamt het 🙂 ).
Wij telen als bewaarui bij voorkeur de Sturon, Dat is een verbeterde Stuttgarter. Maar je kunt ook zelf uien zaaien, lees dan goed de beschrijving op de verpakking.
Sjalotten zijn andere planten en in de teelt niet vergelijkbaar met uien. Lees hier de teelttips voor sjalotten: https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/wortelgewassen/sjalot/
groetjes,
Diana
Bedankt voor het delen van dit leuke artikel over uien! Goed om te weten dat er verschillende manieren zijn om deze te telen. Ik ben mij op dit moment aan het verdiepen in de soort ui die ik wil gaan telen. Er zijn meer rassen dan ik gedacht had!
Dag Diana, Dank voor het complete verhaal omtrend uien. Ik ben van plan zondag mijn plantuitjes te zetten. Nu vroeg ik mij af is er ook nog iets wat je kunt doen om het wortelschieten te bevorderen, bijvoorbeeld ze 2 dagen voordat ik ze zet al te bevochtigen?
Groetjes Oebele
Hoi Oebele,
Mijn ervaring is dat plantuien makkelijk wortel schieten en aanslaan. Uienzaad doet er wel lang over om te kiemen en week ik daarom 24-48 uur.
Als je de grond vochtig maakt na het planten is het voldoende denk ik.
Ik kan het niet onderbouwen, maar voor mezelf zou ik voorzichtig zijn met de combinatie van warmte binnenshuis en vochtig houden, ik zou dan bang zijn voor schimmels.
Veel plezier met je uien, ik hoop voor je op een mooie oogst!
Groetjes Wijnie
Dag Diana,
Ik probeer al een paar jaar uien te kweken. Ik plant dan plant uitjes, maar op het oogst moment ben ik altijd ontgoocheld. De uien zijn nooit echt dik geworden. Ik spit paardemest en gedroogde koeiemest (korreltjes) in mijn leemgrond. Wat kan ik dit jaar doen om mijn uien te doen dikken?
Steven
Hallo Steven,
Ik lees niet dat je, in welke vorm dan ook, kali aan de planten geeft. En kali zorgt voor de ontwikkeling van de knol (bij uien, knoflook, aardappelen, etc.). Lees op deze pagina vooral even de alinea bij Bodem en Bemesting, daar vind je wat meer informatie.
Ik hoop dat het met wat kali gaat lukken om mooie uien te oogsten!
groetjes, Diana
Hoi Diana,
Wij hebben gele ui gekweekt door het kontje eraf te snijden en opnieuw uit te laten komen. Hij doet het goed, er is nu buiten al een grote plant uit gegroeid en eerste bloemetjes komen. Ik kan alleen op internet niet vinden hoe het zit met oogsten in deze situatie. Gaat dan ook de loof omvallen? Op wikihow staat dat je moet doen als er bloemen vormen, maar dat is niet erg betrouwbare bron. En weet jij of het eenjarig of tweejarig is?
Heel erg bedankt!
groet Linda
Hallo Linda,
Een ui is eigenlijk tweejarig, soms kan ze in haar eerste jaar al doorschieten (rasafhankelijk en bijvoorbeeld door droogte). Als de ui heeft gebloeid zal ze zaden maken en afsterven.
Je kunt van zo’n uitgeplant kontje de groene delen oogsten en eten (vergelijkbaar met stengelui). Nu ze eenmaal bloeit verdroogt (want sterft) het blad en de plant en wordt de smaak dus ook minder lekker. Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd maar ik kan me niet voorstellen dat ze sterk genoeg is (want ze heeft geen voedsel in haar bol op kunnen slaan) om een oogstbare ui te produceren. Misschien heeft iemand die je vraag leest hier ervaring mee, maar ik denk dat je vooral moet genieten van de bloei (de bloempjes zijn ook eetbaar) en alle hommels en bijen die erop af komen.
groetjes,
Diana
Hallo Diane
Ik heb de uien geoogst en heb ze nú dakpansgewijs te drogen op een soort tafel waar veel lucht door waait. De uien liggen dus op het loof van een andere ui. Is dat handig of gaan ze daardoor juist rotten. En waarom kun je die stengel er niet gewoon afknippen?
Hallo Jan,
Ja hoor, het klinkt alsof het zo prima ligt (uiteraard moet je het altijd in de gaten blijven houden, zeker in regenachtige periodes).
Uien moeten drogen zodat de stengel in kan drogen en af kan sterven en je het dan kunt verwijderen terwijl de ui ‘gesloten’ is (zoals ze er ook in de winkel uitzien). Als je de stengel van een verse ui zou afsnijden is er een open verbinding tot in de ui en zo’n ‘wond’ is altijd gevoelig voor ziekten en vooral schimmels.
groetjes,
Diana
Hallo Diana, in vervolg op de vraag va Jan: bij mij zijn de stengels van de meeste uien grotendeels omgeknakt (begin juli 2023) en ik lees dat jij ze dan eerst nog 2 weken laat afsterven met de wortles nog in de grond. Nu zou ik graag de ruimte waar de uien nu staan graag zsm weer willen benutten en vroeg me daarom af of het kwaad kan als ik ze direct uit de grond haal en dan in bosjes op n droge luchtige plek laat verdrogen. Of zijn ze met deze ‘ongeduldige’ methode minder goed houdbaar?
hartelijke groet, Janette
Hallo Janette,
Nee hoor, je kunt ze ook direct uit de grond halen. Het voordeel van in de grond al voor een deel af laten sterven is dat de geknakte stelen zo al indrogen.
Als je ze gelijk uit de grond haalt kun je ze ook prima drogen, let er dan vooral dus extra op dat de stengel goed indroogt voor je ze naar de winterberging brengt want als de stengel wordt afgeknipt terwijl die nog niet droog is, kan er een grotere kans op rot vanuit die stengel zijn.
groetjes en veel plezier met oogsten!
Diana
Dag Diana
Als ik zaadteelt bij uien doe, heb ik dus over twee jaar weer dezelfde uien ( ui is geloof ik driejarig, 1e van zaai tot pootui, 2e jaar van pootui tot ui, derde jaar van volwassen ui die doorschiet). Is het ook mogelijk om dit te versnellen? Dus bijvoorbeeld een stap binnenshuis in de winter? Bijvoorbeeld einde zomer binnen zaaien, zodat er in het voorjaar pootui is?
Groeten,
Koen
Hallo Koen,
Nee hoor, je kunt ook van zaaiuien in het eerste jaar grote uien oogsten. Bij de teelt van plantuitjes gaat het om speciale rassen die heel dicht op elkaar gezaaid worden. Ik heb dit jaar in februari zaaiuien gezaaid en die kan ik volgend maand oogsten. De teelt is dan dus 2 jaar (als ik er wat zou laten staan zou ze volgend jaar gaan bloeien en zaden maken, maar de kans op kruisbestuiven is hier op een volkstuinencomplex te groot om dat te gokken).
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
In de foto’s boven zie ik reepjes doeken (ook bij andere gewassen, bv., wortels) tussen de regels van zaadlingen. Wat is de materiaal en waar kan ik het kopen? Misschien heb je al ooit een artikel geschreven maar ik kon niet het vinden.
Met vriendelijke groeten, Yoshi
Hallo Yoshi,
Ik knip de repen zelf van gronddoek / antiworteldoek. Dat is vrij algemeen verkrijgbaar, bijvoorbeeld in tuincentra maar ook op internet. De randen van de geknipte repen rafelen heel gemakkelijk ern daarom brand ik ze dicht, met een zwak soldeerboutje. Je kunt hier een blog over de repen vinden: Oh ja, over die repen gronddoek. Het gaat jaren mee, houdt onkruid niet volledig tegen (langs de randen zoekt het onkruid naar het licht en kiemt dan toch) maar voldoende om er plezier van te hebben en wat minder te hoeven wieden en water geven. Dit jaar heb ik trouwens ook repen geknipt van bruin onbedrukt karton en dat gaat ook heel goed, gaat precies 1 tuinseizoen mee en werkt hetzelfde (minder onkruid, vocht vasthouden in de grond en daardoor meer luchtigheid en bodemleven in de grond).
groetjes,
Diana
Beste Diana,
Bedankt voor je snelle reactie! Een heel goede tip!!
Yoshi
Hoi Diana,
Ik heb zojuist winterui Radar geplant. Zijn deze ook goed te bewaren, aangezien ze voor de zomer geoogst worden en het dus warm wordt. Dan kunnen ze niet koel in de schuur liggen. Moeten deze ook drogen?
Ik krijg niet veel informatie over winteruien gevonden.
Ik heb nog veel pootuitjes van de Radar over, kun je deze bewaren tot volgend jaar, of liever alles meteen planten? Dan heb ik wel heel veel ui .
Heel erg bedankt voor je duidelijke blogs voor iedere groente. Het helpt mijn moestuintje enorm!
Groeten, Matt
Hallo Matt,
Ik ga zelf komende week winteruien planten, ik heb zelf Radar, Shakespeare, Red Arrow en Snowball. Van die 4 zou de Shakespeare het langst bewaard kunnen worden (volgens deze pagina op de website van Zaadhandel van der Wal. Om te bewaren moet de uien inderdaad wel drogen. De andere rassen zouden ’tot in de winter’ bewaard kunnen worden. Maar dit is het tweede jaar dat ik winteruien teel, en afgelopen jaar was de oogst (door aantasting door de preimineervlieg) zo klein dat die uien al op zijn. Ik ben zelf dus ook heel benieuwd hoe het de komende 12 maanden met deze uien gaat.
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Kun je uien nog eten nadat ze deze zomer hebben gebloeid?
Groeten,
Yvonne
Hallo Yvonne,
In principe kun je de ui nog eten, maar de paar keer dat hier een ui bloeide omdat ik vergeten was om de bloeistengel er in jong stadium uit te halen was de bol helemaal zacht geworden en zat er een heel harde steel in (van de bloem). Dus wel eetbaar maar lekker lijkt me anders :-).
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Van de week zag ik op t.v. een biologische boer die het over uienolie had bij zijn wortelen.
Hierbij een link van de olie https://uienolie.nl/
Ik weet niet of je er al eens van had gehoord.
gr. Roos
[…] [mooiemoestuin.nl] – Uien […]
Hoi Diana,
Vorig jaar heb ik uien gezaaid en de kleinste uien heb ik bij het oogsten bewaard en in maart dit jaar gepoot. Nu kom ik erachter dat sommige al door beginnen te schieten, ontwikkeld de ui zich nog als ik de bloemstengel weghaal, en hoe kan ik dit in het vervolg voorkomen?
Hallo Piet,
Een ui is tweejarig, het is dus heel normaal dat een zelf geoogste ui (klein of groot) die het jaar erna uitgeplant wordt doorschiet en gaat bloeien.
Een ui kan zeker nog wat doorgroeien als je de bloeistengel in een vroeg stadium weghaalt. Hier beginnen de winteruien (in oktober gepoot) ook bloeistengels te krijgen die ik nu weghaal. Toch is het een ander verhaal dan jouw gepootte consumptieuien, omdat ze eerder zijn gezaaid, niet op een goede temperatuur in de winter zijn bewaard. Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd maar ik hoop dat je nog een aardig formaat uien kunt oogsten!
groetjes,
Diana
hallo Diana,
ik heb een klein vraagje rond uien: met die stortregens staat de moestuin er wel heel erg nat bij, ik vroeg me af of we de uien al niet beter oogsten, opbinden en laten drogen? normaliter laten we ze nog dikker worden in de maand juli maar nu twijfel ik eraan, misschien rotten ze wel met dit natte weer? dan liever mandarijnen oogsten dan rotte sinaasappelen?! Hoe denk jij hierover? alvast bedankt en het beste gewenst voor de tuin want ook bij jullie zal het wel heel nattig zijn.
Hallo Sonja,
Je mag je uien oogsten wanneer je wilt, als je ze goed laat drogen kun je ze zeker ook nog gewoon bewaren (afhankelijk van het ras uiteraard).
Het is inderdaad wel jammer dat ze dan niet meer groeien. Wellicht kun je ook overwegen om een deel te oogsten voor vers eten en de rijen die wellicht iets minder nat staan nog wat te laten groeien.
groetjes,
Diana
hallo Diana,
dank je wel voor je reactie! een deel wel en een deel niet, dat lijkt me een goed idee, gaan we zo doen! dikke merci vanuit het natte Vlaanderen, mooie zondag gewenst en groetjes, Sonja
Hoi Diana,
Ik wil binnenkort de winter pootuitjes de grond in doen.
Kan ik ze dan direct afdekken met een laagje stro? Of is het beter ze eerst op te laten komen, dezelfde vraag heb ik voor de knoflook.
Helpt dit ook tegen de uienvlieg? Of heb ik daar nu in de herfst geen last van.
Gr, David.
Hallo David,
Ik zou zelf wachten tot de plantuitjes (en knoflooktenen) een stukje uitgelopen zijn (licht en lucht zijn altijd belangrijk bij kiemen en uitlopen en een dikke laag stro kan ervoor zorgen dat dat langzamer/moelijker gaat). Het zou inderdaad ook enigszins tegen preimineervlieg, uienvlieg, etc. moeten helpen, omdat ze niet makkelijk bij de bol en de grond rond de uien kunnen en dus moeilijker eitje kunnen leggen. Helemaal waterdicht is dat niet, als je niet veel last van deze vliegjes hebt is het prima maar als je er jaar na jaar juist heel veel last van hebt zou ik toch ook nog een vliesdoek of zeer fijnmazig net spannen. Bedenk dat stro uiteindelijk gaat composteren en dat het daarvoor stikstof nodig heeft en dat uit de grond haalt, je kunt je bemesting daarop wellicht wat aanpassen.
groetjes,
Diana
Als je de uien oogst, beschadig je dan de winterwortels niet die er tussen staan?
Hallo Marianne,
Nee hoor, in principe niet, mits je de juist afstand in de rij aanhoudt. De worteltjes van wortels groeien vooral heel verticaal en de grotere wortels van uien groeien vooral oppervlakkig. Uien trek je dus heel makkelijk uit de grond en de wortels kun je voorzichtig met bijvoorbeeld een spitvork uit de grond steken.
groetjes,
Diana
Hallo Diana, ik heb 3 weken geleden (half feb.) mijn pootsjalot en pootui-tjes in de grond gezet. Toen het heel koud (onder nul) werd heb ik ze afgedekt. Vandaag doek eraf gehaald, geen spoor meer te bekennen van de ui en sjalot, helemaal verdwenen, alles weg. Ik begrijp er echt helemaal niks van. Heb je enig idee hoe dit kan, of een mogelijke oorzaak? Tuingroet…
Hallo Estella,
Ik vrees dat ik niet durf te zetten wie of wat je pootuien heeft gestolen/opgevreten.
Ik heb hier wel eens gezien dat eenden net geplantte pootuitjes uit de grond trokken maar ik zou denken dat sjalotten toch echt te groot voor ze zijn. Hier in de randstad hebben we plaagdieren als duiven, ratten, muizen, etc. maar bijvoorbeeld geen hazen, herten, etc. Ik hoop dat iemand je vraag leest en weet welk dier (dat hier in de randstad dus niet als plaagdier voorkomt) je uien en sjalotten hebben belaagd. Het is wel vreemd dat het gebeurde terwijl je vliesdoek erop lag. Ik neem aan dat je het er zonder gaten eraf hebt gehaald. De meeste dieren zullen toch van bovenaf bij de uien moeten komen en dus eerst het vliesdoek aan moeten vreten. Dan moet je dus wellicht aan ondergrondse dieren denken, zoals woelratten. Ik hoop dat iemand anders een beter antwoord voor je heeft!
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Ik had wat plant-uitjes in bakjes gezet en deze doen het goed ,er staat al loof op.
Nu wil ik ze verplanten in mijn moestuin.
Mijn vraag is , hoe diep moet ik het uitje planten. Of mag de ui gewoon boven de grond blijven, zo staan ze nu namelijk in de bakjes.
Hallo Eric-Jan,
Wij zorgen ervoor dat het hele uitje net onder de grond zit, en we alleen nog een klein puntje van het bruine velletje boven de grond zien. Dat is vooral om te zorgen dat de jonge uienplantjes niet omvallen of omwaaien of er makkelijk uit kunnen worden getrokken (eenden doen dat hier nog wel eens). Het zorgt er ook voor dat bij stortregen de worteltjes niet een stukje bloot komen te liggen. Als de uien eenmaal groeien is het minder belangrijk en houdt ze zichzelf vast, komt vanzelf voor iets meer dan de helft boven de grond en blijft prima overeind, maar zo bij de start vinden we dit het fijnst.
groetjes,
Diana
Hoi Diana, kan ik nu winteruien zaaien, en deze per stuk als plantje uitplanten in oktober/november, en deze laten doorgroeien, zijn deze dan net zo snel oogstbaar als dat ik plantuien plant rond dezelfde tijd?
Ik heb afgelopen jaar plantuien gepoot en goede opbrengst gehad begin juni.
De handelaar op de markt is namelijk gestopt, en in de buurt verkopen ze geen winterpootuien, ik kan ze wel online bestellen natuurlijk.
Op de zaad-verpakking staat dat je ze in het voorjaar moet zaaien en oogsten als pootui om ze later weer uit te poten. Ras senshyu.
Hallo Robert,
Ik vond op de website van zaadhandel van der Wal deze beschrijving:
SENSHYU YELLOW
Overwinteringsui.
Zaaien augustus-september op zaaibed of onder glas. Laten overwinteren.
Oogstbaar als bosui in het voorjaar, of laten doorgroeien als plantui voor oogst in juni tot september.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Ik heb in het najaar voor het eerst uien geplant. Is het zinvol om nu nog extra voeding te geven? Ik heb gelezen dat je kali of patentkali kunt toevoegen. Klopt dit volgens jou en hoeveel zou je dan moeten toevoegen? Bij het uitplanten heb ik wel wat patentkali toegevoegd.
groet, Marjo
Hallo Marjo,
Ja, halverwege de teelt is het handig om nogmaals wat kali te geven, omdat in het eerste deel van de teelt de plant/blad eerst groeit en in het tweede deel van de teelt de bol zich juist gaat ontwikkelen en groeit. In het laatste deel van de teelt zijn vooral kali en water nodig. Hoeveel je moet geven hangt af van het soort kali dat je gebruikt (patentkali, vinassekali, etc.), maar de dosis staat altijd aangegeven op de verpakking.
groetjes,
Diana
Hoi Diana, ik had dit jaar per ongeluk te veel plantuitjes gekocht en vond zojuist nog een vol netje onderin m’n moestuintas. Alles puntgaaf e stevig, slechts een enkel uitje loopt een beetje uit (ik had verwacht dat alles slap zou zijn). Kan ik deze uitjes alsnog gebruiken om in het najaar te planten? En hoe bewaar ik ze het beste tot die tijd? Groet, Suzanne
Hallo Suzanne,
Ik heb hier zelf geen ervaring mee dus moet ook even verzinnen. Bewaren is best lastig want uiteindelijk komende warmste maanden er nu aan en als de pootuien eenmaal uit gaan lopen kan dat snel gaan, en gaat de kwaliteit ook snel achteruit. Ik denk dat ik ze gewoon nu zou planten. Het is wat onzeker of het lukt, maar proberen te bewaren tot september/oktober is dat ook (en dan moeten ze de winter nog zien te overleven, daar is ook niet ieder ras geschikt voor en zeker niet als ze zo lang zijn bewaard en langzaam ‘leeglopen’). Als je ze nu poot zou je wellicht in oktober/november mooie uitjes kunnen oogsten. Dat zou ik in ieder geval kunnen bedenken en hopen :-).
groetjes,
Diana
Dag Suzanne en Diana,
ik zou eveneens doen zoals Diana, nu planten. Het zal zowiezo een beter resultaat geven dan uitgeputte knolletjes in oktober in de grond steken. Ik durf ajuin en sjalot vrij laat planten net om de mineervlieg te vermijden. En eerlijk gezegd begin ik de laatste jaren te merken beter resultaat te hebben door het zaaien ipv pootgoed te kopen.
groetjes
carine