Tomatillo

De Latijnse naam voor de tomatillo is Physalis ixocarpa en ze is nauw verwant aan de ananaskers (Physalis peruviana), en dus niet aan de tomaat, zoals de naam wel doet vermoeden.

De verwantschap aan de ananaskers kun je ook duidelijk aan de planten zien, beiden hebben bloempjes die veel op elkaar lijken en ook de vrucht in het karakteristieke hoesje is bij beide opvallend.

De tomatillo is lid van de nachtschadefamilie (Solanaceae) en behoort tot de groep vruchtgewassen. De zaden zijn klein; ze lijken wel iets op de zaden van een aubergine, ze zijn zacht geelbruin. Bij het zaaien onder de juiste omstandigheden kunnen de zaden binnen 7 dagen kiemen. De zaden blijven, mits koel en donker bewaard, 3 tot 4 jaar kiemkrachtig.

Een tomatillo is als vrucht slecht verkrijgbaar in Nederland, ik heb haar eigenlijk nog nooit gezien in winkels of op markten. Ze is typisch Mexicaans en de smaak doet wat aan onrijpe tomaten denken; friszurig, maar ook iets zoetigs en een tomatenachtig aroma (als van een niet rijpe tomaat). Het vruchtvlees is stevig en ze bevat weinig sap. Je kunt haar rauw maar ook gebakken/gesmoord eten (zoals je dat ook met tomaten kunt). Heel bekend is ze in de Mexicaanse salsa’s (zoals de salsa verde, met groene pepers en tomatillo’s, knoflook en kruiden). Maar ook in gerechten als chili con carne en stoofschotels geeft ze een fris accent.

Een doorsnede van groene en paarse tomatillo’s

PLANT

De tomatillo is een eenjarige, niet winterharde plant. Ze wordt behoorlijk groot (ongeveer 1 meter hoog). Ze maakt vrij veel zijtakken met lichtgroen blad. Vanaf begin juli verschijnen de kleine gele bloempjes in de oksels die later uitgroeien tot de stevige vruchten. Die vruchten zijn rijp wanneer de hoesjes waarin ze zich bevinden verdorren en openbarsten.

Er zijn 2 soorten tomatillo’s, met groene en met paarse vruchten (het enige paarse ras dat ik ken is Vallisto maar zaden van paarse tomatillo’s lijken steeds lastiger verkrijgbaar). De paarse vruchten zijn trouwens niet helemaal paars maar meer ‘gevlamd’, het vruchtvlees is witachtig met paars, zie foto’s). Beide hebben overigens ongeveer dezelfde smaak.

Een tomatillo bloempje

TEELTWIJZEN

Ik heb tot 2 keer toe geprobeerd om tomatillo’s in de kas te telen; met als resultaat enorme planten van meer dan 2 meter hoog, en met heel veel heel lange scheuten tot wel een meter of 2 lang die op een gegeven weer naar beneden verder groeien als ze tegen het dak van de kas aankomen. Een zeer sterke groeikracht dus :-). En dat is dan nog niet zo erg, maar de planten bloeiden wel maar gaven amper vruchten. Een beetje zoals je dat ook wel ziet met de peper Capsicum pubescens in een kas. Niet genoeg bestuivers, of gewoon te warm waardoor het stuifmeel klontert en de bloemen niet worden bevrucht. Of een beetje van allebei, ik durf het niet te zeggen, want na die 2 pogingen (en dat is ondertussen al meer dan 10 jaar geleden) heb ik besloten dat ze minder geschikt is voor in de kas. En buiten doet ze het best goed in Nederland, zelfs in een wat mindere zomer. Voorwaarde is wel een zonnige standplaats.

Door haar omvang lijkt ze wat minder geschikt voor pot maar ik heb dat zelf eigenlijk nog nooit geprobeerd (in pot zal ze sowieso wel wat kleiner blijven en dan is het toch best te doen, lijkt me).

Plant vooral meer dan 1 plant want er zijn meerdere planten en kruisbestuiving door insecten nodig voor een goede opbrengst. Bovendien zijn de planten hoog en wat slungelig, door er meer bij elkaar te planten kunnen ze elkaar een beetje overeind houden. Ik zet zelf altijd 3 zaailingen/planten bij elkaar, met een stok erbij en bind die 3 planten aan die stok: zo krijg ik een mooie volle plant (want eigenlijk zijn het er 3), en een goede opbrengst door de kruisbestuiving. Meer over het planten van 3 planten bij elkaar vind je hier, want hetzelfde doe ik bijvoorbeeld ook bij pepers en paprika’s: Paprika’s, pepers en aubergines per drie

3 jonge planten bij elkaar aan een stok aangebonden

BODEM / BEMESTEN

Omdat tomatillo’s vrij grote planten worden is een goede basisbemesting wel van belang, de plant moet tenslotte wel veel stengels en blad kunnen maken om een gezonde plant te maken die vruchten kan dragen. Gebruik vooral wat rijpe compost op de plantplaats, voor een goede structuur en voldoende humus (en daardoor onder andere een betere afwatering).

Een paar dagen voor het uitplanten van de zaailingen werk ik wat voeding door de bovenlaag van de grond; omdat ze een forse plant maakt maar ook rijk bloeit en veel vruchten geeft is een samengestelde organische voeding waar niet teveel stikstof in zit maar wel wat extra kali, het meest geschikt. Wij geven meestal een paar handjes groene Culterra in het vak van de vruchtgewassen (waar ook wat buitentomaten maar ook de courgettes, etc. komen), maar elke goede samengestelde moestuinvoeding is uiteraard prima.

OPKWEKEN

Tomatillo’s kiemen bij ongeveer 20 graden zeer snel (binnen 7 tot 10 dagen). Als je ze te vroeg zaait krijg je heel iele dunne ziekelijke zaailingen die je nog lang binnenshuis zult moeten houden omdat de zaailingen geen vorst verdragen. Zaai ze liever zo rond eind maart voor, in potgrond die je met een vijfde deel grof zand mengt en zo wat luchtiger maakt. Zaai de zaden niet dieper dan 1/4 centimeter en dek af met wat vermiculiet of zand.

Zet het zaaisel in een warme vensterbank met wat zon en binnen een week staan de zaailingen dan al boven. Na de kieming mogen de zaailingen wat koeler staan maar houd ze wel in het volle licht, en het liefst ook wat zon. Je zult zien dat een tomatillo-zaailing nog wel sneller dan een tomaat groeit.

Nadat het tweede bladpaar is verschenen kun je de zaailingen verspenen (tenzij je de zaden natuurlijk per stuk in een potje hebt gezaaid). Gebruik dan licht opgewarmde luchtige niet te natte potgrond. De wortelkuit mag niet uitdrogen maar ook niet kletsnat blijven.

PLANTEN

Plant de planten niet uit voor 12 mei (IJsheiligen), en zoek er een warm en zonnig plekje voor. Plant ze op minimaal 40 centimeter uit (per stuk, of 50 centimeter als je ze in een setje van 3 planten uitplant). Ik vind het prettig om bij het planten gelijk al een stok te plaatsen (want als ik dat een paar weken later doe beschadig ik zeker al wat worteltjes). Ze heeft een stok hier zeker altijd nodig, gezien haar hoogte en de hier in zuidwest Nederland altijd aanwezige wind. Geef de eerste weken regelmatig water.

VERZORGING

In het begin groeit de tomatillo niet zo snel maar als ze eenmaal wat groter is gaat ze steeds sneller groeien, tot een hoogte van ruim 1 meter. Zoals al eerder gezegd is het plaatsen van een stok op een gegeven moment handig omdat ze anders met regen, wind, etc. om zou kunnen vallen (ze heeft niet een heel dikke hoofdstam en die stam is ook nog wat slap, heel in de verte vergelijkbaar met de stam van een tomaat, al is die nog veel slapper). En ze maakt boven die stam een relatief grote en zware massa zijscheuten en bladeren. Ze hoeft niet gesnoeid te worden, maar te lange stengels die andere planten in de weg zitten kun je gerust wegknippen.

Uiteraard zijn er ook nog de algemene verzorgingstips als wieden, en water geven bij droogte.

Bij paarse tomatillo’s zie je dat de groene ‘hoesjes’ paarse nerven hebben

OOGST / BEWAREN

Je kunt voor het oogsten het beste kijken naar het hoesje dat om de tomatillo heen zit. In een vroeg stadium is het hoesje groen en dicht. Als de vrucht gaat groeien gaat het hoesje op een gegeven moment barsten en dan kun je de vrucht zelf voor een deel zien. Vanaf dat moment kun je regelmatig controleren of de vrucht al rijp is.

En wat rijp is kun je voelen. Maar als je voor de paarse vorm hebt gekozen is het nog wat makkelijker want dan zie je bij het rijpen ook de kleur veranderen van groen naar gemarmerd groen met paars. Als de vrucht niet zacht maar je die wel een klein beetje met je duim kunt indrukken, het hoesje dus gebarsten is en begint te verdrogen, dan is de tomatillo rijp. De velletje van de vrucht voelt dan ook een een beetje vreemd aan; een kruising tussen een beetje plakkerig en wat vettig.

Pluk de rijpe tomatillo’s, verwijder vervolgens de hoesjes, en dan kun je ze nog 1 tot 2 weken in de koelkast bewaren. Als je een grote hoeveelheid hebt kun je ze in blokjes snijden en invriezen (dan zijn ze uiteraard alleen nog geschikt voor warme bereidingen). Tomatillo’s zijn ook erg lekker in inmaak als chutney en relish.

Bij het rijpen wordt de vrucht zo groot dat ze uit het ‘hoesje’ barst

ZAADTEELT

Ik dacht altijd dat tomatillo’s zelfbestuivend waren maar dat blijkt niet zo te zijn (lees ook in de reacties even het verhaal van Balder). Voor voldoende vruchten (en dus ook zaden) heb je meerdere planten nodig, de bloemen worden bestoven door insecten. Ze  kruist niet met de andere soorten/species uit de Physalisgroep (zoals bijvoorbeeld de ananaskers). Uiteraard kunnen de groene en de paarse rassen wel onderling kruisen (heel gemakkelijk zelfs). Houd voor zaadteelt dus een flinke afstand tussen 2 rassen aan.

Laat vervolgens een mooie vrucht aan een gezonde plant goed rijp worden, en oogst vooral van meerdere planten de mooiste vruchten. Snijd ze doormidden en leg ze een kwartiertje in een bakje koud water. Druk dan met duim en wijsvinger de zaden uit de vrucht die ondertussen een beetje sponzig is geworden. Spoel de zaden daarna nog even na, zeef ze en laat ze een paar dagen op een schoteltje drogen. De zaden blijven (mits donker, droog en koel bewaard) minimaal 4 jaar kiemkrachtig.

Een gevallen en vergeten tomatillo in de herfst: het hoesje bestaat alleen nog maar uit nerfjes maar de tomatillo is nog steeds stevig en eetbaar (mits ze niet wordt ontdekt door een slak :-))
Abonneer
Laat het weten als er
guest

37 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Carine p

Dag Diana,
Vorig jaar voor het eerst, voor mij onbekend, tomatillo’s geplant, 8 planten. Dit was voor mij een openbaring, zo mooi en heel fijn van smaak. Heb er allerlei recepten mee gemaakt, dus in 2019 zeker opnieuw planten.
Ik heb de zaaisels zelfs niet uitgeplant, zoveel tomatillo had ik al zaaisels. Een paar honderd heb ik verwijderd. Idem voor de ananaskers, best leuk.
Groetjes
Carine

Balder

Beste DIana,

Je schrijft dat Tomatillo’s zelfbestuivend zijn, maar dat zijn ze echt niet.
Ze hebben echt veel bijen nodig. Bevruchten met wattenstaafjes gaat ook bijna niet, aangezien er niet genoeg stuifmeel overgaat.
Het grote probleem is dat ze geen tomaten zijn maar vruchtsoorten uit de physalis familie. Ze komen wel uit de nachtschadefamilie zoals bijvoorbeeld Tomaten.

Je kunt het dus een beetje vergelijken met de mens en de orang oetan die beiden uit de groep mensachtigen komen.

Carine p

Dag Balder en Diana,
Mij valt het op dat de physalis soorten enorm de hommels aantrekken. Ik heb ze dit jaar verspreid laten groeien in de buurt van boontjes, tomaten, aubergines en paprika om ineens ook de hommels hun werk te laten doen.
Grt carine

Balder

Beste Carine,

De Tomaten en Aubergines zijn net als de paprika/pepers zelfbestuivend en hebben al genoeg aan de wind eigenlijk. Binnenshuis kun je ze gewoon zachtjes rammelen en zo bestuif je ze al.

De Tomatillo wordt groen gegeten of paars als je die variant hebt en als men het in recepten over het algemeen over groene tomaten hebben dan bedoelen ze deze. Mexicaanse Salsa Verde bijvoorbeeld.

Groene tomaten zijn daarentegen giftig.
Rijpe groene Tomatillo’s niet.
Bij de Tomatillo’s zijn de bladeren wel weer enorm giftig door alkaloïden.

Ik had ook 1 binnen gehouden en kwam erachter dat ze niet bevrucht werden door er aan te rammelen en zelfs met een wattenstaafje kreeg ik niet genoeg overgebracht. Wat me dus wel lukt bij tomaten en pepers.

Buiten zag ik in eerste instantie weinig hommels dit jaar, maar ze kwamen wat later dan gewoonlijk op de lavendel af. En toen ze dus eindelijk op de lavendel afkwamen zag ik de Tomatillo’s ook gevuld raken.

Het nadeel bij de Tomatillo’s dit jaar is dat ze bij te hoge temperaturen effe stoppen met het laten groeien van de vruchten, hierdoor lijken ze erg klein te blijven.

Carine p

Dag Balder,
Bedankt voor de info. Gezien ik in ZW Fr woon, zet ik bijna alles buiten. Begin april zet ik reeds een paar aubergines, paprika en tomaten in een tunnel zoals het hier heet, maar ik vind dit altijd minder succesvol. Ik mag dan niet vergeten te tikken voor de bestuiving en gezien ik dit allemaal alleen moet doen, naast het water geven, onkruid wieden, zaaien etc komt het er dikwijls niet van. Tomaten geven makkelijker vruchten, ook de paprika en pepers, maar aubergines geven weinig vruchten. De planten buiten geven natuurlijk door de wind veel meer vruchten. Dit jaar haal ik nu zelfs de tomatenplanten uit de koude kast, gezien de bloemetjes door de hitte zijn afgevallen. Ik overweeg om hier opnieuw uitsluitend buiten de planten te zetten.
De physalis ixocarpa draagt aardig vruchten, Ik heb de grootte nog niet bekeken, gezien ik nog niet heb kunnen oogsten. De physalis pubescens oogst ik al wel, en deze zijn groter dan vorig jaar, alhoewel nog hogere temperaturen dan vorig jaar. Vorig jaar uitgeplant en dit jaar vanzelf laten schieten. Ik verknip alle verdroogde takken in het najaar en zo heb ik de indruk dat de sterkste planten een beetje overal opduiken, altijd spannend. Grt carine

Jeffrey

Hallo Diana en Ruud,
Bedankt voor jullie artikel over de tomatillo. 2 jaar geleden heb ik de tomatillo geplant. Deze werd niet hoger dan 70cm met kleine bladeren en kleine vruchten. Dit jaar staat de plant er echter goed bij (reden waarom ik de plant eerst niet herkende en dacht dat ik een of andere verdwaalde plant kreeg) en de vruchten beginnen te komen. Meer zoals je beschrijft in het artikel. De vruchten van de tomatillo kun je in het begin van het jaar vaak kopen bij Aldi en AH.
Groet,
Jeffrey

miriam duif

Ik heb dit jaar voor het eerst buiten 2 planten staan. Wel op een zonnig plekje. Het is inderdaad een prachtige plant, heel veel bloemen en er komen heel veel hommels en bijen op af. Er hangen al veel ” lampionnen” aan! Voor volgend jaar zeker weer de moeite waard om te zaaien!

Esther

Ik heb vandaag de vruchten geplukt van de plant omdat ze met dit weer niet meer zullen rijpen. De lampionnetjes zijn nog niet verdroogd. Zijn ze onrijp ook te eten?

Anoniem

Beste Diana,
Dank je voor je reactie. Dan ga ik het gewoon proberen. Ik wilde alleen even weten of je er niet ziek van wordt als hij nog niet rijp is.
Groetjes,
Esther.

Peter

Heb een plant gekregen van mede tuinier
Heb hem in een plastig tunnel die plus min een halve meter van onderkant open is geef wrl door hoe het gaat

Marijke Van de Veire

Mijn tomatillo staan heel mooi, en er hangen al vruchten in de lampion, maar ik zie hier en daar een vrucht barsten, waar ligt dit aan, en kan ik daar iets aan doen ? geef ik ze te veel water, ze staan in potten op mijn terras en zijn zeker 2 meter hoog

Marijke VdVeire

Bedankt voor het antwoordje, ik zal ze idd teveel water geven , elke dag , ik denk als de aarde droog is dat ze kapot gaan , mijn eerste vruchten zijn al tamelijk groot en ik heb er eens aan geweest en voel een kleine barst, ik zal voortaan wachten tot de aarde goed droog is. Ik ken het niet zo goed en het is de eerste keer dat ik dit kweek voor mijn Mexicaanse schoondochter,

Ben Kooi

Beste Diana,
Weer een fijn en informatief artikel. Dankjewel.
Vorig jaar had ik de zaden al gekocht en dit is mijn eerste tomatillo-kweekje (3 planten).
Fijne en mooie plant. Hij trekt vooral héél veel hommels aan viel mij op, net als de Borage; de andere vlinder- en insectenplanten geeft ie het nakijken!
Ik kweek in potten (emmers) dat gaat prima maar ik had de groeikracht wat onderschat. Een 12 liter is te klein! Een 20 of 30 liter pot is écht niet overdreven. Dat ga ik volgend jaar dus anders doen.
Ter lering dus…
Hartelijke groet,
Ben Kooi
Amsterdam

Martin Louis

Hallo, ik was in het begin van 2020 op bezoek bij mijn Mexicaanse schoonfamilie en had enkele tomatillos meegenomen om aan mijn moeder te geven om te planten. Helaas konden we niet op tijd afspreken i.v.m. Covid 19.

Toen de beste tomatillos die ik had meegenomen er slecht uit begonnen te zien, besloot ik een laatste poging te doen om ze te redden. 2 van de vruchten plantte ik in een kleine 4 liter pot. Ik had 2 gehele tomatillos in de grond gestopt en las online dat het beter is om de zaden uit de vrucht te halen. Daar was het helaas te laat voor.

Tot mijn verbazing kwamen er een week later enorm veel kleine plantjes omhoog. Ze groeiden tot ongeveer 50 centimeter hoogte en begonnen in eind mei/begin juni bloemen te produceren.

Toen de eerste bloemen begonnen te verdorren viel me iets op, het hulsje wat achterbleef leek erg op de buitenste laag van een tomatillo.
Een week later zag ik dat het hulsje inderdaad gegroeid was in verhouding tot de overige bloemen. Dit gaf me het idee zelf de bestuiving te stimuleren.
Ik besloot de plant te schudden en met wattenstaafjes voor bestuiving te zorgen.

Aangezien ik in een van de bovenstaande berichten las dat deze plant insecten nodig heeft voor bestuiving, leek het me handig het volgende te melden.
De planten stonden binnen achter het raam (dit raam kan alleen gekanteld worden) , ik heb nog nooit een bij of hommel binnen gezien en weet zeker dat dit niet de oorzaak van de bestuiving is geweest. Ik draaide de plant af en toe, maar begon me pas met de bestuiving te bemoeien toen de eerste vruchten al aan het groeien waren.

Nu is het eind juli en hangen er 7 tomatillos in de planten. Van alle plantjes die op waren gekomen zijn er 4 planten die het sterkst zijn gebleken. In die 4 planten groeien de vruchten, de rest van de plantjes zijn enkel aanwezig. Dit komt waarschijnlijk door de beperkte ruimte en grond.

Over 3 weken zal ik eindelijk mijn lieve moeder weer zien en kan ik haar tomatillos en gedroogde zaden overhandigen!!

Vriendelijke groet,

Martin Louis

Marjan

Heeft iemand wat recepten voor tomatillo’s voor me?

Carine p

Dag Marjan,
Ik zal je mijn tomatillosaus verklappen:-)
Ingrediënten : 500gr tomatillo’s, 50 gr rietsuiker, 1/4 koffie lepel zeezout, 1 gesneden pepertje of 1/4 koffielepel gemalen cayenne, 2 tenen look geperst, 1 kleine ui fijn gesneden, handje lava bladeren of selderbladeren.
Werkwijze :
– verwijder de papierachtige buitenschil van de tomatillo’s en goed wassen. In stukken snijden en mixen met de blender.
– giet dit sap samen met alle andere ingrediënten in een hoge pan en laat dit ongeveer 30 minuten koken op een klein vuurtje zodat je een gebonden saus bekomt. Wel regelmatig roeren tegen het aanbranden.

Je kan de saus een paar weken in de ijskast bewaren of heet in potten gieten om dit In te maken.
Ik doe de tomatillo’s rauw in vriezer en maak het geregeld in de winter.
Grt carine

Marjan

Dank voor je snelle reactie, Diana. Wat een mooie website. Ik ga me eens uitgebreid in verdiepen en wat recepten uitproberen.

Marjan

Cariben, ook jij bedankt. Ik ga dit zeker proberen. Het lijkt me heel lekker.

Nico

Al meerdere jaren probeer ik tomatillos te kweken. Het eerste jaar leverde ruim voldoende op. Nu gaan de planten na aanzet van de lampions vroegtijdig dood zowel buiten en in de kas. In de kas 2 planten naast elkaar, een gaat goed en de andere is volledig verwelkt. De waterhuishouding is volgens mij voldoende hoewel de stortbuien wel wat wateroverlast geeft maar bij ons trekt het water vrij snel de grond in.
Het is een lekkere vrucht maar geef het op om weer te kweken.

Ilse Weenink

Dag Diana,

Wat een mooi artikel, (zoals gewoonlijk) heel informatief en toegankelijk.
Ik teeldit jaar voor het eerst tomatillo’s en heb de (plm 80 cm hoge) planten wat later gezaaid en uitgeplant, ze zitten nu vol met lampionnetjes (diameter tussen de 1 -veel- en 5 -enkele- cm) en veel meer bloempjes.

Ik heb 2 vragen:
1. Ik woon in het warmere Twente en de planten staan op een redelijk zonnige plaats met vooral middagzon, op plm 1 m voor de zuidelijk georiënteerde schutting. Denk je, gezien de meer zonnige en íets warmere weersvoorpellingen, dat de huidige bloempjes nog rijpe tomatillo’s gaan opleveren? Ik weet niet of de vruchtjes narijpen, tomaten doen dat wel maar zijn dan wat minder lekker. Anders moet ik de planten wellicht gaan toppen, ik denk dat het nog te vroeg is voor bladsnoei gezien het kleine aantal grote lampionnetjes… Hoe groot is een volgroeide tomatillo eigenlijk?

2. Een paar van de lampionnetjes hebben zich opgestroopt om het stengeltje van hun vruchtje, het vruchtje (1 cm diameter) is dus volledig ónbedekt. Ik denk dat ik dat straks niet kan eten, weet je wat de oorzaak hiervan kan zijn?

Hartelijke groet,

Ilse

Ilse

Ik ben nog vergeten te vermelden dat het onbedekte vruchtje (plm 1 cm diameter, platrond en midden/donkergroen) iets ingedrukt kan worden en n tikje kleverig is. Dat zóu erop kunnen duiden dat het rijp is, echter is het lampionnetje nog groen en niet uitgedroogd….

Ilse

Dank voor je reactie, Diana.
Ik heb net zo’n kleine tomatillo doorfesneden en geproefd: vruchtvlees is helemaal groen en er is maar weinig van. Onder de schil zit n laagje van 1 mm, de rest van het vruchtje bestaat uit een ‘klont’ onder de steelaanzet en de zaadjes. Het vruchtje smaakt ook niet zoals ik n rijpe tomatillo heb horen omschrijven, het smaakt zuur en erg wrang . Onrijp dus.
Zou het een idee zijn om wat vloeibare stikstofrijke mest toe te dienen, in de hoop dat dan de vruchtvorming wordt bevorderd en versneld? Ik heb nog wat Alga Grow (ook nog wat A Bloom, stikstofarm dus) staan en méér bloemen als er nu in de plant zitten gaan er tóch niet meer volgroeien en afrijpen…

Marion Baas

Hallo Diana,
Laat nu mijn groentenboer in Delft, Bertels, de tomatillos verkopen.Rob gaf mij er eentje en uit dat zaad lukte het een plant te kweken. Helaas te ver in het seizoen. Nu heb ik een paar gekocht en het zaad verzameld. Benieuwd wat het gaat worden.
Groeten
Marion

Jamie

Hi Diana,

Dit jaar ga ik voor het eerst tomatillo’ s kweken en nu zag ik in je blog staan, dat je de plant als setje van 3 kan planten, tot een grote struik. Kan je mij vertellen wat de onderlinge plantafstand dient te zijn als je 3 planten samen plaatst?

Monique

omdat er niet veel plaats is in de tuin kwam ik op het idee om de tomatillos per 3 samen aan een maisplant te zetten zodoende spaar ik plaats uit en dient de maisstengel als steun, of mischien tegen de reuze zonnebloemen. Is dit een goed idee of zou ik dit beter niet doen?

Carine p

Dag Monique,
ik vind dit zeker een idee om eens te proberen. Alleen stel ik me de vraag of ze voldoende zon zullen krijgen.
groetjes
carine

Meld je aan voor de nieuwsbrief