Tomatillo
De Latijnse naam voor de tomatillo is Physalis ixocarpa en ze is nauw verwant aan de ananaskers (Physalis peruviana), en dus niet aan de tomaat, zoals de naam wel doet vermoeden.
De verwantschap aan de ananaskers kun je ook duidelijk aan de planten zien, beiden hebben bloempjes die veel op elkaar lijken en ook de vrucht in het karakteristieke hoesje is bij beide opvallend.
De tomatillo is lid van de nachtschadefamilie (Solanaceae) en behoort tot de groep vruchtgewassen. De zaden zijn klein; ze lijken wel iets op de zaden van een aubergine, ze zijn zacht geelbruin. Bij het zaaien onder de juiste omstandigheden kunnen de zaden binnen 7 dagen kiemen. De zaden blijven, mits koel en donker bewaard, 3 tot 4 jaar kiemkrachtig.
Een tomatillo is als vrucht slecht verkrijgbaar in Nederland, ik heb haar eigenlijk nog nooit gezien in winkels of op markten. Ze is typisch Mexicaans en de smaak doet wat aan onrijpe tomaten denken; friszurig, maar ook iets zoetigs en een tomatenachtig aroma (als van een niet rijpe tomaat). Het vruchtvlees is stevig en ze bevat weinig sap. Je kunt haar rauw maar ook gebakken/gesmoord eten (zoals je dat ook met tomaten kunt). Heel bekend is ze in de Mexicaanse salsa’s (zoals de salsa verde, met groene pepers en tomatillo’s, knoflook en kruiden). Maar ook in gerechten als chili con carne en stoofschotels geeft ze een fris accent.
PLANT
De tomatillo is een eenjarige, niet winterharde plant. Ze wordt behoorlijk groot (ongeveer 1 meter hoog). Ze maakt vrij veel zijtakken met lichtgroen blad. Vanaf begin juli verschijnen de kleine gele bloempjes in de oksels die later uitgroeien tot de stevige vruchten. Die vruchten zijn rijp wanneer de hoesjes waarin ze zich bevinden verdorren en openbarsten.
Er zijn 2 soorten tomatillo’s, met groene en met paarse vruchten (het enige paarse ras dat ik ken is Vallisto maar zaden van paarse tomatillo’s lijken steeds lastiger verkrijgbaar). De paarse vruchten zijn trouwens niet helemaal paars maar meer ‘gevlamd’, het vruchtvlees is witachtig met paars, zie foto’s). Beide hebben overigens ongeveer dezelfde smaak.
TEELTWIJZEN
Ik heb tot 2 keer toe geprobeerd om tomatillo’s in de kas te telen; met als resultaat enorme planten van meer dan 2 meter hoog, en met heel veel heel lange scheuten tot wel een meter of 2 lang die op een gegeven weer naar beneden verder groeien als ze tegen het dak van de kas aankomen. Een zeer sterke groeikracht dus :-). En dat is dan nog niet zo erg, maar de planten bloeiden wel maar gaven amper vruchten. Een beetje zoals je dat ook wel ziet met de peper Capsicum pubescens in een kas. Niet genoeg bestuivers, of gewoon te warm waardoor het stuifmeel klontert en de bloemen niet worden bevrucht. Of een beetje van allebei, ik durf het niet te zeggen, want na die 2 pogingen (en dat is ondertussen al meer dan 10 jaar geleden) heb ik besloten dat ze minder geschikt is voor in de kas. En buiten doet ze het best goed in Nederland, zelfs in een wat mindere zomer. Voorwaarde is wel een zonnige standplaats.
Door haar omvang lijkt ze wat minder geschikt voor pot maar ik heb dat zelf eigenlijk nog nooit geprobeerd (in pot zal ze sowieso wel wat kleiner blijven en dan is het toch best te doen, lijkt me).
Plant vooral meer dan 1 plant want er zijn meerdere planten en kruisbestuiving door insecten nodig voor een goede opbrengst. Bovendien zijn de planten hoog en wat slungelig, door er meer bij elkaar te planten kunnen ze elkaar een beetje overeind houden. Ik zet zelf altijd 3 zaailingen/planten bij elkaar, met een stok erbij en bind die 3 planten aan die stok: zo krijg ik een mooie volle plant (want eigenlijk zijn het er 3), en een goede opbrengst door de kruisbestuiving. Meer over het planten van 3 planten bij elkaar vind je hier, want hetzelfde doe ik bijvoorbeeld ook bij pepers en paprika’s: Paprika’s, pepers en aubergines per drie
BODEM / BEMESTEN
Omdat tomatillo’s vrij grote planten worden is een goede basisbemesting wel van belang, de plant moet tenslotte wel veel stengels en blad kunnen maken om een gezonde plant te maken die vruchten kan dragen. Gebruik vooral wat rijpe compost op de plantplaats, voor een goede structuur en voldoende humus (en daardoor onder andere een betere afwatering).
Een paar dagen voor het uitplanten van de zaailingen werk ik wat voeding door de bovenlaag van de grond; omdat ze een forse plant maakt maar ook rijk bloeit en veel vruchten geeft is een samengestelde organische voeding waar niet teveel stikstof in zit maar wel wat extra kali, het meest geschikt. Wij geven meestal een paar handjes groene Culterra in het vak van de vruchtgewassen (waar ook wat buitentomaten maar ook de courgettes, etc. komen), maar elke goede samengestelde moestuinvoeding is uiteraard prima.
OPKWEKEN
Tomatillo’s kiemen bij ongeveer 20 graden zeer snel (binnen 7 tot 10 dagen). Als je ze te vroeg zaait krijg je heel iele dunne ziekelijke zaailingen die je nog lang binnenshuis zult moeten houden omdat de zaailingen geen vorst verdragen. Zaai ze liever zo rond eind maart voor, in potgrond die je met een vijfde deel grof zand mengt en zo wat luchtiger maakt. Zaai de zaden niet dieper dan 1/4 centimeter en dek af met wat vermiculiet of zand.
Zet het zaaisel in een warme vensterbank met wat zon en binnen een week staan de zaailingen dan al boven. Na de kieming mogen de zaailingen wat koeler staan maar houd ze wel in het volle licht, en het liefst ook wat zon. Je zult zien dat een tomatillo-zaailing nog wel sneller dan een tomaat groeit.
Nadat het tweede bladpaar is verschenen kun je de zaailingen verspenen (tenzij je de zaden natuurlijk per stuk in een potje hebt gezaaid). Gebruik dan licht opgewarmde luchtige niet te natte potgrond. De wortelkuit mag niet uitdrogen maar ook niet kletsnat blijven.
PLANTEN
Plant de planten niet uit voor 12 mei (IJsheiligen), en zoek er een warm en zonnig plekje voor. Plant ze op minimaal 40 centimeter uit (per stuk, of 50 centimeter als je ze in een setje van 3 planten uitplant). Ik vind het prettig om bij het planten gelijk al een stok te plaatsen (want als ik dat een paar weken later doe beschadig ik zeker al wat worteltjes). Ze heeft een stok hier zeker altijd nodig, gezien haar hoogte en de hier in zuidwest Nederland altijd aanwezige wind. Geef de eerste weken regelmatig water.
VERZORGING
In het begin groeit de tomatillo niet zo snel maar als ze eenmaal wat groter is gaat ze steeds sneller groeien, tot een hoogte van ruim 1 meter. Zoals al eerder gezegd is het plaatsen van een stok op een gegeven moment handig omdat ze anders met regen, wind, etc. om zou kunnen vallen (ze heeft niet een heel dikke hoofdstam en die stam is ook nog wat slap, heel in de verte vergelijkbaar met de stam van een tomaat, al is die nog veel slapper). En ze maakt boven die stam een relatief grote en zware massa zijscheuten en bladeren. Ze hoeft niet gesnoeid te worden, maar te lange stengels die andere planten in de weg zitten kun je gerust wegknippen.
Uiteraard zijn er ook nog de algemene verzorgingstips als wieden, en water geven bij droogte.
OOGST / BEWAREN
Je kunt voor het oogsten het beste kijken naar het hoesje dat om de tomatillo heen zit. In een vroeg stadium is het hoesje groen en dicht. Als de vrucht gaat groeien gaat het hoesje op een gegeven moment barsten en dan kun je de vrucht zelf voor een deel zien. Vanaf dat moment kun je regelmatig controleren of de vrucht al rijp is.
En wat rijp is kun je voelen. Maar als je voor de paarse vorm hebt gekozen is het nog wat makkelijker want dan zie je bij het rijpen ook de kleur veranderen van groen naar gemarmerd groen met paars. Als de vrucht niet zacht maar je die wel een klein beetje met je duim kunt indrukken, het hoesje dus gebarsten is en begint te verdrogen, dan is de tomatillo rijp. De velletje van de vrucht voelt dan ook een een beetje vreemd aan; een kruising tussen een beetje plakkerig en wat vettig.
Pluk de rijpe tomatillo’s, verwijder vervolgens de hoesjes, en dan kun je ze nog 1 tot 2 weken in de koelkast bewaren. Als je een grote hoeveelheid hebt kun je ze in blokjes snijden en invriezen (dan zijn ze uiteraard alleen nog geschikt voor warme bereidingen). Tomatillo’s zijn ook erg lekker in inmaak als chutney en relish.
ZAADTEELT
Ik dacht altijd dat tomatillo’s zelfbestuivend waren maar dat blijkt niet zo te zijn (lees ook in de reacties even het verhaal van Balder). Voor voldoende vruchten (en dus ook zaden) heb je meerdere planten nodig, de bloemen worden bestoven door insecten. Ze kruist niet met de andere soorten/species uit de Physalisgroep (zoals bijvoorbeeld de ananaskers). Uiteraard kunnen de groene en de paarse rassen wel onderling kruisen (heel gemakkelijk zelfs). Houd voor zaadteelt dus een flinke afstand tussen 2 rassen aan.
Laat vervolgens een mooie vrucht aan een gezonde plant goed rijp worden, en oogst vooral van meerdere planten de mooiste vruchten. Snijd ze doormidden en leg ze een kwartiertje in een bakje koud water. Druk dan met duim en wijsvinger de zaden uit de vrucht die ondertussen een beetje sponzig is geworden. Spoel de zaden daarna nog even na, zeef ze en laat ze een paar dagen op een schoteltje drogen. De zaden blijven (mits donker, droog en koel bewaard) minimaal 4 jaar kiemkrachtig.
Dag Diana,
Vorig jaar voor het eerst, voor mij onbekend, tomatillo’s geplant, 8 planten. Dit was voor mij een openbaring, zo mooi en heel fijn van smaak. Heb er allerlei recepten mee gemaakt, dus in 2019 zeker opnieuw planten.
Ik heb de zaaisels zelfs niet uitgeplant, zoveel tomatillo had ik al zaaisels. Een paar honderd heb ik verwijderd. Idem voor de ananaskers, best leuk.
Groetjes
Carine
Beste DIana,
Je schrijft dat Tomatillo’s zelfbestuivend zijn, maar dat zijn ze echt niet.
Ze hebben echt veel bijen nodig. Bevruchten met wattenstaafjes gaat ook bijna niet, aangezien er niet genoeg stuifmeel overgaat.
Het grote probleem is dat ze geen tomaten zijn maar vruchtsoorten uit de physalis familie. Ze komen wel uit de nachtschadefamilie zoals bijvoorbeeld Tomaten.
Je kunt het dus een beetje vergelijken met de mens en de orang oetan die beiden uit de groep mensachtigen komen.
Hallo Balder,
Dankjewel voor je reactie en uitleg!
Ik ga dit weekend googelen en de boeken er op naslaan want ik wil graag dat de informatie op de website klopt.
En dan zal ik de tekst aanpassen. Waarom ik ooit heb opgeschreven dat ze een zelfbestuiver is weet ik niet meer, dat moet ik dan toch ook in een boek (van Velt?) hebben gelezen. Ik heb er zelf in ieder geval nooit meer over nagedacht want hier heb ik altijd een prima oogst, maar ik heb dan ook altijd wel 3 of 4 planten staan. Mocht het zijn zoals jij beschrijft, dan moet ik ook even kijken hoe het op de pagina van Ananaskers staat want ik neem aan dat daar dan ook hetzelfde voor geldt.
Ik ga het nog even goed uitzoeken, nogmaals dank voor je reactie!!
groetjes,
Diana
Dag Balder en Diana,
Mij valt het op dat de physalis soorten enorm de hommels aantrekken. Ik heb ze dit jaar verspreid laten groeien in de buurt van boontjes, tomaten, aubergines en paprika om ineens ook de hommels hun werk te laten doen.
Grt carine
Beste Carine,
De Tomaten en Aubergines zijn net als de paprika/pepers zelfbestuivend en hebben al genoeg aan de wind eigenlijk. Binnenshuis kun je ze gewoon zachtjes rammelen en zo bestuif je ze al.
De Tomatillo wordt groen gegeten of paars als je die variant hebt en als men het in recepten over het algemeen over groene tomaten hebben dan bedoelen ze deze. Mexicaanse Salsa Verde bijvoorbeeld.
Groene tomaten zijn daarentegen giftig.
Rijpe groene Tomatillo’s niet.
Bij de Tomatillo’s zijn de bladeren wel weer enorm giftig door alkaloïden.
Ik had ook 1 binnen gehouden en kwam erachter dat ze niet bevrucht werden door er aan te rammelen en zelfs met een wattenstaafje kreeg ik niet genoeg overgebracht. Wat me dus wel lukt bij tomaten en pepers.
Buiten zag ik in eerste instantie weinig hommels dit jaar, maar ze kwamen wat later dan gewoonlijk op de lavendel af. En toen ze dus eindelijk op de lavendel afkwamen zag ik de Tomatillo’s ook gevuld raken.
Het nadeel bij de Tomatillo’s dit jaar is dat ze bij te hoge temperaturen effe stoppen met het laten groeien van de vruchten, hierdoor lijken ze erg klein te blijven.
Dag Balder,
Bedankt voor de info. Gezien ik in ZW Fr woon, zet ik bijna alles buiten. Begin april zet ik reeds een paar aubergines, paprika en tomaten in een tunnel zoals het hier heet, maar ik vind dit altijd minder succesvol. Ik mag dan niet vergeten te tikken voor de bestuiving en gezien ik dit allemaal alleen moet doen, naast het water geven, onkruid wieden, zaaien etc komt het er dikwijls niet van. Tomaten geven makkelijker vruchten, ook de paprika en pepers, maar aubergines geven weinig vruchten. De planten buiten geven natuurlijk door de wind veel meer vruchten. Dit jaar haal ik nu zelfs de tomatenplanten uit de koude kast, gezien de bloemetjes door de hitte zijn afgevallen. Ik overweeg om hier opnieuw uitsluitend buiten de planten te zetten.
De physalis ixocarpa draagt aardig vruchten, Ik heb de grootte nog niet bekeken, gezien ik nog niet heb kunnen oogsten. De physalis pubescens oogst ik al wel, en deze zijn groter dan vorig jaar, alhoewel nog hogere temperaturen dan vorig jaar. Vorig jaar uitgeplant en dit jaar vanzelf laten schieten. Ik verknip alle verdroogde takken in het najaar en zo heb ik de indruk dat de sterkste planten een beetje overal opduiken, altijd spannend. Grt carine
Hallo Diana en Ruud,
Bedankt voor jullie artikel over de tomatillo. 2 jaar geleden heb ik de tomatillo geplant. Deze werd niet hoger dan 70cm met kleine bladeren en kleine vruchten. Dit jaar staat de plant er echter goed bij (reden waarom ik de plant eerst niet herkende en dacht dat ik een of andere verdwaalde plant kreeg) en de vruchten beginnen te komen. Meer zoals je beschrijft in het artikel. De vruchten van de tomatillo kun je in het begin van het jaar vaak kopen bij Aldi en AH.
Groet,
Jeffrey
Hallo Jeffrey,
Dankjewel voor de tip!
Als de vruchten die bij AH en Aldi rijp genoeg zijn zouden er in principe zaden in moeten zitten die rijp genoeg zijn om te zaaien.
Hier varieert de hoogte van de plant meestal tussen de 150 en 175 centimeter, dat hangt uiteraard ook af van vocht, temperatuur, standplaats, voeding, etc..
groetjes,
Diana
Ik heb dit jaar voor het eerst buiten 2 planten staan. Wel op een zonnig plekje. Het is inderdaad een prachtige plant, heel veel bloemen en er komen heel veel hommels en bijen op af. Er hangen al veel ” lampionnen” aan! Voor volgend jaar zeker weer de moeite waard om te zaaien!
Ik heb vandaag de vruchten geplukt van de plant omdat ze met dit weer niet meer zullen rijpen. De lampionnetjes zijn nog niet verdroogd. Zijn ze onrijp ook te eten?
Hallo Esther,
Soms verdrogen de lampionnetjes ook niet helaa, soms blijven ze groen of deels groene, maar vaak zijn ze dan wel gescheurd omdat de gegroeide tomatillo een beetje uit z’n hoesje is gebarsten.
Als dat het geval is, en als ze niet heel hard meer is maar je de vrucht een kleine beetje kunt indrukken en die ook iets kleverig lijkt is ze in ieder geval aan het rijpen of rijp. En dan kun je een tomatillo proeven, dat is de beste manier om te bedenken of ze rijp genoeg is om te eten.
groetjes,
Diana
Beste Diana,
Dank je voor je reactie. Dan ga ik het gewoon proberen. Ik wilde alleen even weten of je er niet ziek van wordt als hij nog niet rijp is.
Groetjes,
Esther.
Heb een plant gekregen van mede tuinier
Heb hem in een plastig tunnel die plus min een halve meter van onderkant open is geef wrl door hoe het gaat
Mijn tomatillo staan heel mooi, en er hangen al vruchten in de lampion, maar ik zie hier en daar een vrucht barsten, waar ligt dit aan, en kan ik daar iets aan doen ? geef ik ze te veel water, ze staan in potten op mijn terras en zijn zeker 2 meter hoog
Hallo Marijke,
Als vruchten barsten (ik neem aan dat je het niet over alleen het velletje hebt want dat gebeurt juist als de vruchten goed groeien maar echt de onrijpe vruchten) dan heeft dat inderdaad vaak te maken met teveel water tijdens de groeiperiode; ze groeit sneller dan haar velletje kan meerekken. We zien dat hier wel eens in een kletsnatte zomer. Ik heb dit jaar 3 planten staan en hier zijn de vruchtjes nu amper 2 centimeter groot, ik geef ze alleen water wanneer de grond droog wordt (maar ze staan hier in een verhoogde bak en niet in potten). Misschien helpt het inderdaad als je wat minder water en wat minder vaak water geeft.
groetjes,
Diana
Bedankt voor het antwoordje, ik zal ze idd teveel water geven , elke dag , ik denk als de aarde droog is dat ze kapot gaan , mijn eerste vruchten zijn al tamelijk groot en ik heb er eens aan geweest en voel een kleine barst, ik zal voortaan wachten tot de aarde goed droog is. Ik ken het niet zo goed en het is de eerste keer dat ik dit kweek voor mijn Mexicaanse schoondochter,
Hallo Marijke,
Ik bedenk nu dat er misschien ook een kans is dat je vruchten al goed zijn? Dat zou erg vroeg zijn maar je schrijft dat je planten heel groot zijn en de vruchten ook. Zijn ze een beetje kleverig, uit het papierachtige hoesje gebarsten en kun je er met je duim en wijsvinger een beetje in drukken (maar niet zo zacht als een tomaat)? Dan zou je ook eens een vrucht kunnen oogsten en proeven.
groetjes,
Diana
Beste Diana,
Weer een fijn en informatief artikel. Dankjewel.
Vorig jaar had ik de zaden al gekocht en dit is mijn eerste tomatillo-kweekje (3 planten).
Fijne en mooie plant. Hij trekt vooral héél veel hommels aan viel mij op, net als de Borage; de andere vlinder- en insectenplanten geeft ie het nakijken!
Ik kweek in potten (emmers) dat gaat prima maar ik had de groeikracht wat onderschat. Een 12 liter is te klein! Een 20 of 30 liter pot is écht niet overdreven. Dat ga ik volgend jaar dus anders doen.
Ter lering dus…
Hartelijke groet,
Ben Kooi
Amsterdam
Hallo, ik was in het begin van 2020 op bezoek bij mijn Mexicaanse schoonfamilie en had enkele tomatillos meegenomen om aan mijn moeder te geven om te planten. Helaas konden we niet op tijd afspreken i.v.m. Covid 19.
Toen de beste tomatillos die ik had meegenomen er slecht uit begonnen te zien, besloot ik een laatste poging te doen om ze te redden. 2 van de vruchten plantte ik in een kleine 4 liter pot. Ik had 2 gehele tomatillos in de grond gestopt en las online dat het beter is om de zaden uit de vrucht te halen. Daar was het helaas te laat voor.
Tot mijn verbazing kwamen er een week later enorm veel kleine plantjes omhoog. Ze groeiden tot ongeveer 50 centimeter hoogte en begonnen in eind mei/begin juni bloemen te produceren.
Toen de eerste bloemen begonnen te verdorren viel me iets op, het hulsje wat achterbleef leek erg op de buitenste laag van een tomatillo.
Een week later zag ik dat het hulsje inderdaad gegroeid was in verhouding tot de overige bloemen. Dit gaf me het idee zelf de bestuiving te stimuleren.
Ik besloot de plant te schudden en met wattenstaafjes voor bestuiving te zorgen.
Aangezien ik in een van de bovenstaande berichten las dat deze plant insecten nodig heeft voor bestuiving, leek het me handig het volgende te melden.
De planten stonden binnen achter het raam (dit raam kan alleen gekanteld worden) , ik heb nog nooit een bij of hommel binnen gezien en weet zeker dat dit niet de oorzaak van de bestuiving is geweest. Ik draaide de plant af en toe, maar begon me pas met de bestuiving te bemoeien toen de eerste vruchten al aan het groeien waren.
Nu is het eind juli en hangen er 7 tomatillos in de planten. Van alle plantjes die op waren gekomen zijn er 4 planten die het sterkst zijn gebleken. In die 4 planten groeien de vruchten, de rest van de plantjes zijn enkel aanwezig. Dit komt waarschijnlijk door de beperkte ruimte en grond.
Over 3 weken zal ik eindelijk mijn lieve moeder weer zien en kan ik haar tomatillos en gedroogde zaden overhandigen!!
Vriendelijke groet,
Martin Louis
Hallo Martin Louis,
Dankjewel voor het delen van je ervaring.
Uiteindelijk kan elke bestuiving met de hand worden gedaan. Sommige planten worden door de wind bestoven, andere door insecten, weer andere hebben geen bestuiving nodig. Maar een mens kan in principe altijd de natuur nabootsen en door tikken of met kwastjes zelf bestuiven, dat geldt voor tomatillo’s maar ook voor tomaten, pepers, meloenen, aubergines, courgettes, etc.. Uiteraard zijn er uitzonderingen maar het zelf bestuiven van die planten heeft over het algemeen een goed resultaat.
groetjes en heel veel plezier als je moeder na al die tijd weer kunt ontmoeten!
Diana
Heeft iemand wat recepten voor tomatillo’s voor me?
Hallo Marjan,
Ik vrees dat ik je niet kan helpen, ik gebruik ze vooral simpelweg in sla of een salade of een salsa verde. Ik kan je adviseren om in de Engelse taal te googelen want dan vind je heel veel recepten (als ik op ’tomatillo recipes’ googel vind ik meer dan 5 miljoen ‘hits’. Misschien is deze ook leuk, voor het geval je tomatillo’s in wilt maken: Healthy Canning – tomatillo’s
groetjes,
Diana
Dag Marjan,
Ik zal je mijn tomatillosaus verklappen:-)
Ingrediënten : 500gr tomatillo’s, 50 gr rietsuiker, 1/4 koffie lepel zeezout, 1 gesneden pepertje of 1/4 koffielepel gemalen cayenne, 2 tenen look geperst, 1 kleine ui fijn gesneden, handje lava bladeren of selderbladeren.
Werkwijze :
– verwijder de papierachtige buitenschil van de tomatillo’s en goed wassen. In stukken snijden en mixen met de blender.
– giet dit sap samen met alle andere ingrediënten in een hoge pan en laat dit ongeveer 30 minuten koken op een klein vuurtje zodat je een gebonden saus bekomt. Wel regelmatig roeren tegen het aanbranden.
Je kan de saus een paar weken in de ijskast bewaren of heet in potten gieten om dit In te maken.
Ik doe de tomatillo’s rauw in vriezer en maak het geregeld in de winter.
Grt carine
Dank voor je snelle reactie, Diana. Wat een mooie website. Ik ga me eens uitgebreid in verdiepen en wat recepten uitproberen.
Cariben, ook jij bedankt. Ik ga dit zeker proberen. Het lijkt me heel lekker.
Al meerdere jaren probeer ik tomatillos te kweken. Het eerste jaar leverde ruim voldoende op. Nu gaan de planten na aanzet van de lampions vroegtijdig dood zowel buiten en in de kas. In de kas 2 planten naast elkaar, een gaat goed en de andere is volledig verwelkt. De waterhuishouding is volgens mij voldoende hoewel de stortbuien wel wat wateroverlast geeft maar bij ons trekt het water vrij snel de grond in.
Het is een lekkere vrucht maar geef het op om weer te kweken.
Dag Diana,
Wat een mooi artikel, (zoals gewoonlijk) heel informatief en toegankelijk.
Ik teeldit jaar voor het eerst tomatillo’s en heb de (plm 80 cm hoge) planten wat later gezaaid en uitgeplant, ze zitten nu vol met lampionnetjes (diameter tussen de 1 -veel- en 5 -enkele- cm) en veel meer bloempjes.
Ik heb 2 vragen:
1. Ik woon in het warmere Twente en de planten staan op een redelijk zonnige plaats met vooral middagzon, op plm 1 m voor de zuidelijk georiënteerde schutting. Denk je, gezien de meer zonnige en íets warmere weersvoorpellingen, dat de huidige bloempjes nog rijpe tomatillo’s gaan opleveren? Ik weet niet of de vruchtjes narijpen, tomaten doen dat wel maar zijn dan wat minder lekker. Anders moet ik de planten wellicht gaan toppen, ik denk dat het nog te vroeg is voor bladsnoei gezien het kleine aantal grote lampionnetjes… Hoe groot is een volgroeide tomatillo eigenlijk?
2. Een paar van de lampionnetjes hebben zich opgestroopt om het stengeltje van hun vruchtje, het vruchtje (1 cm diameter) is dus volledig ónbedekt. Ik denk dat ik dat straks niet kan eten, weet je wat de oorzaak hiervan kan zijn?
Hartelijke groet,
Ilse
Ik ben nog vergeten te vermelden dat het onbedekte vruchtje (plm 1 cm diameter, platrond en midden/donkergroen) iets ingedrukt kan worden en n tikje kleverig is. Dat zóu erop kunnen duiden dat het rijp is, echter is het lampionnetje nog groen en niet uitgedroogd….
Hallo Ilse,
Het klinkt alsof je vruchtje rijp is maar wel erg klein. Normaal gesproken zijn tomatillo´s zo´n 3 tot 4 centimeter groot (al zitten er ook altijd wel wat kleinere exemplaren tussen). Het feit dat ze wat kleverig is en je het vruchtje iets in kunt drukken is wel het teken dat ze rijp is. Bij haar zusje de ananaskers wordt het hoesje inderdaad geel en droog maar bij tomatillo’s niet: het hoesje scheurt/barst open doordat het vruchtje bij het rijpen nog snel wat groeit maar het is dan vaak nog groen of slechts iets verkleurt.
Waarom je vruchtje zo klein is durf ik niet te zeggen, wellicht is het toeval en worden de volgende vruchtjes groter, of wellicht heeft het iets te maken met voeding, droogte of kou (in deze vreemde koele en natte zomer).
Ik hoop van harte dat we nog een mooie nazomer en herfst krijgen, dan is er zeker nog een kans dat je vruchtjes kunt oogsten, maar dat hangt dus volledig af van het weer in de komende weken.
groetjes,
Diana
Dank voor je reactie, Diana.
Ik heb net zo’n kleine tomatillo doorfesneden en geproefd: vruchtvlees is helemaal groen en er is maar weinig van. Onder de schil zit n laagje van 1 mm, de rest van het vruchtje bestaat uit een ‘klont’ onder de steelaanzet en de zaadjes. Het vruchtje smaakt ook niet zoals ik n rijpe tomatillo heb horen omschrijven, het smaakt zuur en erg wrang . Onrijp dus.
Zou het een idee zijn om wat vloeibare stikstofrijke mest toe te dienen, in de hoop dat dan de vruchtvorming wordt bevorderd en versneld? Ik heb nog wat Alga Grow (ook nog wat A Bloom, stikstofarm dus) staan en méér bloemen als er nu in de plant zitten gaan er tóch niet meer volgroeien en afrijpen…
Hallo Ilse,
Het is ondertussen september, ik vrees dat het voor nu nog voeding geven ondertussen wel erg laat is (want de dagen worden al merkbaar korter en het duurt ook niet lang meer voor de nachten koeler worden). Hier zijn de planten ondertussen juist bijna klaar met de oogst, de rijpe vruchten vallen op de grond en er zitten nog maar wat kleine bloempjes in de planten (die ook al niet meer zo mooi frisgroen van kleur zijn). Of je vruchtje onrijp was durf ik niet te zeggen, dan zou het ook heel hard moeten zijn geweest. Ik denk dat het een soort stapeling van problemen is: een koel en nat voorjaar, te weinig voeding of een verkeerde balans in voeding, een slechte vruchtzetting, een soort noodrijpen (want een plant laat vruchten rijpen voor het nageslacht, niet voor onze smaak). Ik zie hier bij tomatenrassen die ik vaker teelde dat de planten met Phytophthora tomaten geven die minder smaak hebben en zuurder zijn dan normaal. Tomatillo-vruchtvlees is trouwens altijd helemaal groen (tenzij je een paars ras hebt) en smaak van nature een beetje richting een niet rijpe tomaat.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Laat nu mijn groentenboer in Delft, Bertels, de tomatillos verkopen.Rob gaf mij er eentje en uit dat zaad lukte het een plant te kweken. Helaas te ver in het seizoen. Nu heb ik een paar gekocht en het zaad verzameld. Benieuwd wat het gaat worden.
Groeten
Marion
Hallo Marion,
Ja, ik kan me inderdaad voorstellen dat je zaden uit een gekochte tomatillo kunt halen want dan is die tomatillo ook rijp (zoals dat bijvoorbeeld ook geldt voor het zusje ananaskers, ook daarvan kun je uit een rijp gekocht vruchtje de zaden halen). Uiteraard kan het ook belangrijk zijn waar de tomatillo vandaan komt, in het land van herkomst kan er bijvoorbeeld een ras zijn gebruikt dat net wat minder goede tegen de koele Nederlandse zomer kan.
Veel plezier en succes met zaaien (al duurt dat nog wel even, ik zou haar niet zaaien voor half maart want de zaden kiemen snel en de zaailingen groeien ook vlot voor ze vanaf half mei naar buiten kan).
groetjes,
Diana
Hi Diana,
Dit jaar ga ik voor het eerst tomatillo’ s kweken en nu zag ik in je blog staan, dat je de plant als setje van 3 kan planten, tot een grote struik. Kan je mij vertellen wat de onderlinge plantafstand dient te zijn als je 3 planten samen plaatst?
Hallo Jamie,
Ik plant de zaailingen dan op ongeveer 12-15 centimeter van elkaar uit. De planten ‘haken’ in elkaar en vallen iets minder snel om. Maar er moet wel een stok bij om te zorgen dat het hele setje van 3 niet omvalt (maar als ik maar 1 plant zou zetten zou ik er ook een stok bij zetten want ook 1 plant kan omvallen).
groetjes en veel plezier met de tomatillo-teelt!
Diana
omdat er niet veel plaats is in de tuin kwam ik op het idee om de tomatillos per 3 samen aan een maisplant te zetten zodoende spaar ik plaats uit en dient de maisstengel als steun, of mischien tegen de reuze zonnebloemen. Is dit een goed idee of zou ik dit beter niet doen?
Dag Monique,
ik vind dit zeker een idee om eens te proberen. Alleen stel ik me de vraag of ze voldoende zon zullen krijgen.
groetjes
carine