Test Tomaten dieven – de uitslag
Hieronder volgt dan de uitslag van de tomaten dieven test.
Als je de test nog niet hebt gezien, dan kan ik je van harte aanraden die eerst te bekijken (en wellicht ook de antwoorden te bedenken) en dan hier te controleren of je de juiste keuzes zou hebben gemaakt.
Bekijk de test hier: Test Tomaten dieven.
De uitslagen:
Uitslag foto 1:
Eerst zoek je de bloemtros, die vind je bij de onderste groene pijl. Maar bij de bovenste groene pijl zie je ook al weer een beginnend bloemtrosje. En dat is dan dus de tak die je volgt, want de tak waar de meeste bloemtrossen aan zitten is de hoofdstam. En dat betekent dat de tak bij de rode pijl de dief is en verwijderd wordt. Makkie.
Uitslag foto 2:
Die was heel wat moeilijker. Want deze tomaat heeft zichzelf getopt. Er is dus geen hoofdstam. Sterker nog, er is ook geen dief. Er is alleen een bloemtros, uiteraard bij de groene pijl. En nu? Nu moeten we geduld hebben en hopen op de ontwikkeling van een heel klein diefje onder de blauwe pijl. Zodat we daar een nieuwe hoofdstam van kunnen maken. Bij dit soort planten zie je soms ook dieven in of aan bladeren maar dat zijn slechte dieven om een nieuwe stam van te maken; ze zitten te ver weg en ze zijn te slap. Maar het kleine friemeltje onder de blauwe pijl zou zo maar een mooie nieuwe stam kunnen worden. En dus koesteren we die.
Uitslag foto 3:
Je volgt eerst weer de bloemtrosjes en die zie je bij de blauwe pijl. Verder zijn er eigenlijk nog geen bloemtrosjes te vinden, en aangezien de takken bij de rode pijl en de groene pijl even lang zijn kun je voor beide kiezen. Maar omdat de tak van de groene pijl iets dikker is kies ik die als stam en verwijder ik de wat ielere tak bij de rode pijl. Maar mocht je per ongeluk de groene tak (boven de bloemtros) hebben afgeknipt, dan kun je de tak met rode pijl moeiteloos tot hoofdstam promoveren hoor.
Uitslag foto 4:
De bloemtros zie je in het midden, maar daarnaast zie je daarboven, bij de blauwe pijl, nog een bloemtrosje-in-wording. Dat is dus de hoofdstam. En dat betekent dat de 2 takken met rode pijl de dieven zijn.
Uitslag foto 5:
Het ziet er met al die tekentjes bijna ingewikkeld uit, maar dat is het niet hoor, dit is gewoon een vrij standaard situatie die je bij zaadvaste stamtomatenrassen ziet. In het midden zie je een bloemtros met blauwe pijl. Daaronder zie je een lichtblauw rondje en een donkerblauw rondje; één van de twee is de hoofdstam en de ander is de dief. En wie is nu wie? Als je verder naar boven kijkt zie je bij de bovenste blauwe pijlen links en rechts dat rechts bij de blauwe pijl al een wat groter bloemtrosje te zien is. Links bij de blauwe pijl is er een bloemtrosje in ontwikkeling. Maar de rechts is iets groter, en de rechtertak is ook iets forser dan de linker. Ik kies de rechtertak als hoofdstam en de linkertak haal ik weg als zijnde een dief. Maar als je de keuze andersom maakt is er niets aan de hand ook, is ook prima. Maar hier gaat het wel vaak fout; er zijn mensen die nu geen keuze maken, onder het mom; er is geen dief, er zijn 2 takken. Maar kijk dan even bij de 2 rode pijlen bovenin; beide takken maken al weer een diefje. En als je beide takken laat zitten worden dat binnen een week dus al 4 takken: het begin van de warboel 🙂 . Oftewel; kies een tak als hoofdstam en verwijder de andere tak.
Opmerking: er zijn mensen die een tomaat op 2 hoofdstammen kunnen laten groeien, en dan is dit wel het ideale moment; onderin de plant, bij de eerste bloemtros. En een tomatenplant op 2 stammen telen kan heel goed. Maar alleen met voldoende ervaring in het dieven, en een strakke opbinding aan 2 stokken. Als je die ervaring nog niet hebt, dan kan ik je adviseren dat bewaren voor een later experiment.
Uitslag foto 6:
Deze foto lijkt op de vorige maar hier is de oplossing veel makkelijker/duidelijker: bij de blauwe pijl zie je de bloemtros en daar zit ook een dikker staal aan vast (bij de groene pijl). En dus kies je die makkelijker als hoofdstam. En dat betekent dat de steel bij de rode pijl de dief is. Maar ook hier geldt; mocht je per ongeluk de tak bij de groene pijl breken dan is er geen probleem en maak je van de rode pijl-tak een hoofdstam.
Tot zover de uitslagen van de 6 tomatendief-foto’s. Het lijkt mij duidelijk dat dit alleen geldt voor stamtomaten en niet voor struiktomaten, want die hoeven in principe niet gediefd te worden. Ik hoop in ieder geval hier in de toekomst nog wat meer voorbeelden te plaatsen.