Tomaat

Eerst even dit, mocht je internationale informatie/zaden/tips/foto’s zoeken over/van tomaten:

  • Latijnse naam:     Solanum lycopersicum (synoniem Lycopersicon esculentum)
  • Engelse naam:     Tomato
  • Duitse naam:     Tomate
  • Franse naam:     Tomate

De tomaat is misschien wel mijn grootste liefde in de moestuinwereld :-). Ik heb ondertussen een paar duizend planten geteeld, in meer dan 500 rassen. Er zijn heel veel overeenkomsten tussen de verschillende rassen maar toch ook zo veel verschillen dat ik er nooit over uitgeleerd en uitgepraat raak 🙂

De tomaat komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, daar kan ze bijna wel als onkruid worden beschouwd; het warme klimaat zorgt voor een enorme groeikracht van de planten. Hier kan ze er trouwens in de kas ook wat van hoor; als je een stamtomaat niet goed dieft kun je na een maand al een wirwar van stengels en blad (en weinig vruchten) krijgen waar nog lastig iets goeds van te maken en te oogsten is.

Plantkundig gezien staat de tomaat heel dichtbij de aardappel: beide zijn dan ook bevattelijk voor dezelfde pseudoschimmel (Phytophthora infestans) en kunnen elkaar daarmee ook besmetten (zie verder daarover bij Teeltzorgen).

Alle delen van de tomatenplant bevatten het giftige solanine, behalve de rijpe vruchten. Tomaten zijn  heerlijk; warm en koud, rauw en gebakken, gestoofd, gekookt, in soepen en sauzen, in jam en chutney, in sap en op een pizza, hartig en zelfs zoet; het aantal recepten dat je in boeken, tijdschriften en op internet kunt vinden is bijna oneindig. ik heb wel eens tomatenijs gegeten (en ook dat was lekker). En ik ken iemand die tomaten soms met wat suiker eet, het smaakt dan in de verte zelfs een beetje naar aardbeien. En we eten in de zomer regelmatig als lunch tomaten op brood (boterhammen, een mesje en wat zout en peper mee naar de tuin en tussen de middag even wat verse tomaten plukken, nog warm van de zon, heerlijk!).

Tomaten zijn ook nog eens gezond; naast onder andere vitamine C en kalium bevat ze lycopeen; een stof die werkt als antioxidant en zelfs wellicht mogelijk een rol speelt bij de bescherming tegen bijvoorbeeld prostaatkanker (zie Voedingscentrum).

Wij zelf vinden de tomaat misschien wel het grootste gewin van een eigen moestuin; de smaak van zelf geteelde tomaten (mits van een goed ras) is zoveel lekkerder dan van tomaten uit de winkel, mensen die ook zelf geteelde tomaten uit eigen tuin eten begrijpen wat ik bedoel.

Helaas is een tomaat niet de makkelijkste groente om te telen (eigenlijk is de tomaat een vrucht en wordt ook wel vruchtgroente genoemd). Maar ik kan iedereen aanraden om het in ieder geval eens te proberen, ook in de buitenteelt!

Tomaat Black Icicle

TEELTWIJZEN

De beste manier om een goede oogst te krijgen is door de tomaten onder glas te telen. Maar tomaten kunnen wel degelijk ook buiten geteeld worden. Voorwaarden zijn een niet te natte zomer, en natuurlijk een zonnige en beschutte standplaats. Daarnaast is de keuze voor een ras dat vroeg genoeg en dus geschikt is voor buitenteelt heel belangrijk. En tot slot de manier waarop je de tomaat verzorgt.

Tomaat Candy Sweet Icicle, vroeg genoeg voor de buitenteelt

De vroegheid van een ras wordt bepaald door het aantal dagen te tellen van het uitplanten van de zaailing tot het oogsten van de eerste rijpe tomaat. In catalogi worden soms deze termen gebruikt: Vroeg (ook geschikt voor buitenteelt), Middelvroeg (voor kasteelt en in een mooie zomer ook een kans van slagen in de buitenteelt) en Laat (vooral geschikt voor de teelt onder glas). Soms worden er ook getallen gebruikt, en dat is vrijwel altijd een getal tussen de 50 en 120 dagen. Een ras dat in een kas binnen 65 dagen na het uitplanten de eerste rijpe tomaten geeft is een vroeg ras. Rassen die daar 66 tot 75 dagen over doen zijn middelvroege rassen. Rassen die er 76 tot meer dan 100 dagen over doen zijn late rassen en dus vooral geschikt voor onder glas omdat de oogst buiten pas in nazomer/herfst zou vallen (wanneer het kouder en natter wordt en er meer kansen op schimmels, ziekten, etc. zijn).

Tomaat Goldita is hier een favoriet: vroeg, veel en heel lekker!

BUITENTEELT – VOLLE GROND

Als de zomer koud en nat is groeien tomatenplanten niet goed en dan komt ‘Phytophthora’ om de hoek kijken. Phytophthora is een pseudoschimmel die zich vis vocht (regen, dauw, etc.) verspreidt en zeer besmettelijk is, vooral voor tomaten en aardappelen (ze wordt in de volksmond dan ook vaak ‘aardappelziekte’ genoemd). Om de kans van slagen op een goede oogst van rijpe tomaten van gezonde planten te vergroten kan bijvoorbeeld een provisorisch gemaakt afdakje de planten al wat beschermen tegen de weersinvloeden.

Bedenk wel dat de teelt in de volle grond er altijd voor zorgt dat je de jonge planten in mei in koude grond plant en je hebt wat minder invloed op bijvoorbeeld vocht (teveel of te weinig). Het kan helpen om de grond enige weken voor het uitplanten van de jonge planten af te dekken met zwart plastic zodat de grond lekker opwarmt. En het planten in een verhoogde bak kan er voor zorgen dat de planten in een regenachtige periode niet te lang in kletsnatte grond staan.

De vroegste tomatenrassen zijn vaak cherrytomaten en de meeste late tomaten zijn grote vlees- of romatomaten (maar er zijn in elke groep ook een aantal uitzonderingen).

Tomaat Black & Red Boar, vroeg genoeg om ook buiten te proberen

TEELT IN POT

Naast bovengenoemde kan ik iedereen van harte een leuk tomatenras in pot aanraden; een pot warmt sneller op in de zon dan de koude volle grond. En bij storm of regen kun je de pot beschut of onder een afdakje zetten. In een pot heb je geen kletsnatte grond waardoor de wortels rotten (mits je uiteraard hebt gezorgd voor goede afwateringsgaten). En in een pot kun je de juiste grond plus de juiste voeding kiezen en gebruiken.

Je zou denken dat je voor de teelt in potten vooral dwergstruiktomaten gebruikt maar ik heb zeker ook mensen grotere struiktomaten in potten zien telen, en zelfs ook stamtomaten. Bedenk wat je wilt, welk ras voor welke pot geschikt is (tomaten maken lange, vooral breed uitwaaierende wortels, grote stamtomaten hebben uiteraard een grotere/bredere pot nodig dan een kleine dwergstruiktomaat, etc.). Je kunt grofweg de potmaat op deze manier indelen:

  • dwergstruiktomaat: diameter minimaal 25 centimeter, inhoud ongeveer 5 liter
  • struiktomaat: diameter 30-40 centimeter, inhoud 10-15 liter
  • stamtomaat: 40-50 centimeter, inhoud 20 tot 30 liter

Bovenstaand zijn natuurlijk maar grove inschattingen, alles hangt af van het ras, de voeding, verzorging, standplaats, etc.. En bedenk dat de grond in een kleine pot sneller uitdroogt dan in een grote pot; ik plant liever 3 dwergstruiktomaatjes verdeeld over een wat grotere pot dan 1 dwergstruiktomaatje in een klein potje.

Voorbeeld:

Op de foto zie je het ras Jip en Janneke; 1 dwergstruikje in 1 veel te klein potje. Ik moest wel 2 keer per dag water geven om te zorgen dat de grond niet uitdroogde. Bovendien zorgt de beperkte groei van de wortels er ook voor dat de plant bovengronds niet heel goed kan groeien en dus klein blijft met minder tomaten.

Dit is al beter, tomaat Dark Stripe Micro (multiflora struiktomaat tot 60 cm hoog) in een oud blik waar tomatensaus in heeft gezeten, het blik heeft een inhoud van 3 liter, de plante4n kunnen er wat meer in groeien, en dus ook meer blad en meer bloemtrossen/tomaten maken.

Ook leuk is een nog grotere pot, en dan kunnen er dus ook meerdere planten in. Op de foto hieronder zie je de Cherry Cascade; 3 planten in een grote pot met een doorsnede van 65 centimeter; nog meer ruimte en een zeer goede opbrengst!

Uiteraard hangt de opbrengst niet alleen van de potmaat af, het ras is ook heel belangrijk, en natuurlijk omstandigheden als vocht, voeding, zaaitijd, het weer in de zomer, ziekten en/of plagen, etc.

Tegenwoordig zie je trouwens ook regelmatig de ‘groeizak’, waarbij een tomaat in de zak met kant-en-klare potgrond/voeding wordt geplant.

Of je een tomatenplant nu in de volle grond of in een pot zet, het allerbelangrijkst blijft het voorkomen van aardappelziekte/Phytophthora. En daarvoor ben je voor een groot deel afhankelijk van het weer maar helpt het enorm als je een afdakje over je tomatenplant kunt maken (deze pseudoschimmel heeft vocht nodig om zich te kunnen verspreiden). En uiteraard is het ook heel belangrijk om te herkennen zodat je in een vroeg stadium in kunt grijpen. Kijk daarvoor en voor meer tips ook even op deze pagina’s: Teeltzorgen, Phytophthora, maar ik schreef er ook eens een aantal blogs over met foto’s en informatie over ontstaan, besmetting, een huismiddel dat het proces vertraagt en veel tips van andere mensen: Phytophthora in tomatenplanten bestrijden

TEELT ONDER GLAS

Met de teelt onder glas ben je veel minder afhankelijk van het weer. De kans op een goede oogst is veel groter, en die oogst is ook groter en valt over een langere periode.

Toch is het ook dan leuk en handig om je te verdiepen in de rassen die je koopt waardoor je wat kunt spreiden in vroegheid; door een vroeg ras maar ook een middelvroeg en een laat ras te zaaien kun je uiteraard van het vroegste ras als eerste oogsten (dat kan in het beste geval dan al vanaf eind juni). Met daarnaast een laat ras kun je de oogst verlengen, want een laat ras geeft in de kas soms pas rond eind juli de eerste rijpe tomaat, maar eindigt dus ook later. Soms oogst je van een laat ras in de kas nog wel tot ver in september of zelfs oktober rijpe tomaten (terwijl het vroege ras dan al op of uitgeput is).

Een bewezen vroeg ras is deze Sprite, ze wordt een flinke struiktomaat (met een zeer grote opbrengst van kleine, heerlijk zoete romatomaatjes met weinig sap (bijna als tumtummetjes :-)).

RASSEN

Er is waarschijnlijk geen andere groente waarvan zoveel rassen bekend zijn en worden aangeboden; op internet kun je meer dan 15.000 rasbeschrijvingen vinden! Er zijn (F1-)hybriderassen en zaadvaste rassen (waaronder de bekende ‘heirloom’-tomaten). Een heirloom-tomaat is een zaadvast, en van oorsprong niet commercieel ras. Soms is zo’n ras al tientallen tot zelfs meer dan 100 jaar oud. Ze kunnen oorspronkelijk uit bijvoorbeeld Rusland, Amerika, Polen, etc. komen en zijn vaak binnen een familie generatie op generatie via de zaden doorgegeven en via emigratie op andere plaatsen in de wereld beland. Voorbeelden van heirloom-tomaten zijn Brandywine (in 1880 al ergens in een catalogus beschreven!), Cherokee Purple, Coeur de Boeuf, Costoluto Genovese, Grushovka, Slivovite Cervene, Old Wyandotte, Zong Shu, Togo Trèfle, Belarusian Heart, etc.

Een oud heirloom ras van overheerlijke tomaten is Cherokee Purple, voor het eerst in 1890 in een catalogus vermeld

Je kunt aan rasnamen sowieso soms zien waar ze oorspronkelijk vandaan komen, andere hebben de naam gekregen van het familielid dat vroeger die lekkere tomaten teelde (denk aan Aunt Gertie’s Gold, Aunt Ginny’s Purple en Granny Cantrell’s German Red). Maar de meeste namen verwijzen toch enigszins naar de eigenschappen als smaak, kleur, vorm, etc. (denk aan Candy Sweet Icicle, Dino Eggs Green, Dwarf Copperhead, Glossy Rose Blue, Big Beef, Hindreds & Thousands, Orange Slicer, etc.).

In de beroepsteelt worden vooral de F1-hybride-rassen gebruikt; allemaal met zoveel mogelijk gelijke eigenschappen: rood, rond, uniform van kleur, geur, smaak en vorm, opbrengst, ziekteresistent, jong te plukken, scheuren niet, lang te bewaren, etc.

Dat klinkt heel interessant en dat is het ook zeker. Van deze rassen kun je zelf geen zaden oogsten (het kan wel maar de volgende generaties zullen verschillen in die eigenschappen geven – lees daarover meer in dit hoofdstukje: F1-hybriden. Persoonlijk vind ik ze iets minder spannend; ze zijn vaak rood en rond. Mijn liefde ligt toch meer bij al die bijzondere vormen, kleuren en smaken van de zaadvaste rassen. En in de kas kan ik daar vaak toch ook meer dan voldoende van oogsten, en de planten blijven er over het algemeen gezond, etc.. Maar voor de zekerste oogst en ziektebestendigheid (zeker in de buitenteelt) is het zeker een optie om wat meer geld uit te geven voor een F1-hybrideras, er zijn bijvoorbeeld ondertussen al wat F1-hybriderassen ontwikkeld die vrijwel volledig resistent zijn tegen Phytophthora. Je weet dan dat de planten gezond blijven en een goede opbrengst geven, ook in een slechte zomer.

Tomaat Alice Dream

Een groot deel van de zaadvaste rassen is dus helemaal niet rood, en er zijn heel veel leuke en lekkere rassen. Je kunt ze onderverdelen in vormen:

  • ronde tomaat
  • semiholle tomaat
  • vleestomaat
  • cherrytomaat
  • cocktailtomaat (formaat ligt tussen een cherry en een ronde tomaat in)
  • romatomaat

En dan zijn er nog de ’tussenvormen’, zoals romacherry’s, bestomaatjes, grotere cocktailtomaten, buidelvorm, citroenvorm, eivorm, etc..

Het ras Liguria mag niet ontbreken in mijn favorietenrij

Op de foto één van mijn favorieten: Liguria: allesbehalve uniform :-). De stamtomaten geven grote, vlezige maar toch ook sappige romatomaten (hoewel je het bijna ook geen romatomaat meer kan noemen, op internet wordt ze soms ook vleestomaat genoemd). Hoe dan ook; zaadvast, stamtomaat, middelvroeg, mooie dieprode kleur, onregelmatig van vorm en grootte, meer dan prima opbrengst en een ouderwetse volle tomatensmaak met extra zoetje.

Je kunt tomaten ook onderverdelen in groeivormen, want er zijn:

  • stamtomaten (grootste groep, groeien aan de hoofdstam, moeten gediefd worden)
  • struiktomaten (hoeven niet gediefd te worden, vormen een brede struik, deze kunnen dan weer verschillen in grootte en hoogte)
  • semi-struikvorm (hebben sterk de neiging om zich op een bepaalde hoogte te splitsen waardoor de stam ophoudt en ze in de breedte een struik gaat vormen. Ze kunnen met wat handigheid ook wel als een wat lagere stamtomaat gekweekt worden, en zeer geschikt voor het telen op 2 stammen)
  • dwergtomaat (niet dieven, wordt niet hoger dan zo’n 20 tot 40 centimeter, zeer geschikt voor de teelt in potten)
Cherrytomaten in een schaal, in de rassen Barry’s Crazy Cherry crèmegeel), Goldita (oranje), Ildi (geel), Piccolo (rood links) en Gardener’s Delight (rood rechts)

En in deze groeivorm-groepen vind je dus tomaten in de al eerder genoemde grootten/vormen. En dat betekent dus bijvoorbeeld dat er cherrytomaten zijn die stamtomaat zijn, en dat er vleestomaten bestaan in een struikvorm; de grootte en vorm van de tomaat heeft niets te maken met de groeivorm (je ziet alleen bij de echte dwergstruikjes vrijwel altijd kleine tomaten (omdat een klein struikje zulke grote tomaten niet kan dragen).

Tomaat Korean, 25 centimeter hoge plantjes die vol hangen met lekkere rode cherrytomaten

En al deze tomaten kunnen kleuren bevatten als crème, abrikoos, rood, geel, oranje, rozerood, groen, purper, bruin en alles wat daar tussenin zit. En dan zijn er ook nog bicolors (zoals geel met een rozerode marmering of paarsbruin met bronsgroene streepjes, etc.).

En vergeet de ‘blauwe tomaten’ niet. Die zijn over het algemeen niet lekker (ook niet vies, gewoon weinig smaak). Maar er is heel druk mee gekruist en die kruisingen leveren soms geweldig mooie tomaten op, met nog een vleugje (of meer) blauw die wel heel erg lekker zijn! Zoals de Rebel Starfighter Prime (prima opbrengst, prachtig van kleur en vorm en de zigzagstreepjes, prima smaak, vol, vlezig, zoet, sappig):

Er zijn ook wat tomaten die geen gladde schil hebben maar die heel subtiel een bijna perzikachtige huid hebben. Voorbeelden daarvan zijn Fuzzy Wuzzy, Parden Peach, Velue Strieé, etc..

Tomaat Garden Peach

Onze “aller-favorietste” rassen (tot nu toe, want we willen zeker ook nog heel veel rassen proberen die we nog niet eerder hebben geteeld, deze lijst zou dus eigenlijk elk jaar moten worden aangepast 🙂

  • Gardener’s Delight (vroege rode cocktailtomaat met geweldige smaak, klein zuurtje, fors zoetje en een ouderwetse volle tomatensmaak)
  • Sweet Baby (kleine felrode cherrytomaat met zeer goede opbrengst en heerlijke zoete smaak)
  • Sprite (ook een cherrytomaat, maar nu een grote struiktomaat, en tomaatjes die zowel cherry als roma zijn; klein, droog, ovaal, vol van smaak, extra zoet)
  • Liguria (ook wel Coeur de Boeuf d’Albenga genoemd; grote, onregelmatig gevormde felrode tomaten met veel vlees en toch ook sappig, en een volle tomatensmaak, en een zeer goede opbrengst)
  • Great White (crèmekleurige vleestomaat met een bijna satijnachtig uiterlijk maar ook zijdezacht in de smaak, sappig, vleugje zoet, prima opbrengst)
  • Green Doctors (groene cherrytomaat, lekker friszoet van smaak en een meer dan prima opbrengst)
  • Blush (erg mooi, abrikooskleurige romatomaat met zacht rozerood, daarnaast ook een erg lekkere fruitige tomatensmaak en lekker sappig, ook een prima opbrengst)
  • Mom’s Paste (felrode romatomaat, volle tomatensmaak met extra zoetje, zeker ook genoeg sap, en een meer dan prima opbrengst)
  • Speckled Roman (grote romatomaat; vol van smaak, extra zoetje, ook wat sap, mooi door de opvallende goudgele streepjes op de felrode achtergrond, meer dan prima opbrengst)
  • Red Robin (felrode cherrytomaat met lekkere cherrytomatensmaak en veel sap aan planten die niet hoger/groter worden dan zo’n 30 centimeter)
  • Malakhitovaya Shkatulka (vroege groene vleestomaat met een volle en frisse smaak, vlezig en toch ook sappig)
  • Black & Red Boar (ook behoorlijk vroeg, grote vleestomaten, donker mahoniebruin met bronsgroene streepjes, lekkere volle tomatensmaak met extra zoetje en prima opbrengst)
  • Missouri Pink Love Apple ( rozerode kleine tot middelgrote vleestomaat, prima opbrengst en een diepe volle tomatensmaak)
  • Brad’s Atomic Grape: bijzondere kleine romatomaatjes met prima smaak en buitengewoon mooi: bijna kaleidoscopisch, blauw, met paars, bruin en rood en groen
Tomaat Brad’s Atomic Grape

Zoals gezegd, dit zijn zeker favoriete tomaten. Maar ik schreef in 2022 een blog over de tomaten die ik op dat moment het allerlekkerst vond, en daar staan weer net een paar andere rassen in (met foto’s): De lekkerste tomaat ter wereld. En als nog wat meer rassen wilt zien, kijk dan eens op de pagina met de Database van zelfgeteelde rassen.

En ik schreef eens een blog over Multiflora-tomatenrassen (gezonde en sterke rassen die een zeer grote opbrengst geven van meer dan 100 tot 200 (cherry)tomaatjes per tros). Ook daarvan behoren er een aantal tot mijn favorieten.

En misschien ook leuk, ik heb eens een heel kort filmpje gemaakte van een tafel met verschillende tomaten met de rasnamen erbij:

Tot slot dan nog even iets over het blad van tomaten. Als je eenmaal hebt geroken aan het blad van tomaten vergeet je het niet meer; het is niet perse lekker maar zeker ook niet vies, het is heel kruidig en eigenlijk met niets anders te vergelijken. Ik moet zelf direct aan de zomer, aan de kas, aan de tomatenopbrengst en aan tomatensalade :-).

Er bestaan verschillende soorten ‘grofheden’ in tomatenblad; elk ras heeft zo z’n eigen blad. Ik krijg wel eens vragen over vooral het meest grove blad dat er is (het wordt ook wel aardappelblad genoemd): “Is mijn tomatenzaailing wel een tomatenzaailing want het heeft ander blad dan de andere zaailingen?”. Om die reden laat ik nog even zien hoe tomatenblad eruit kan zien, de foto’s zijn gemaakt van zaailingen die net zijn uitgeplant in de kas:

Karakteristiek tomatenblad:

En dan zijn er kleine verschillen in grofheden. Dit is duidelijk wat slanker en langer blad, als de planten eenmaal volwassen zijn wordt dat nog meer duidelijk:

En dit is dan duidelijk flink wat korter en dikker en grover blad:

Dit is de grofste vorm van tomatenblad, het wordt aardappelblad genoemd:

En tot slot nog even een foto van een jong tomatenplantje van het ras Glossy Rose Blue, een blauwe tomaat. In het jonge stadium kun je ook wat blauws in steel, stengels en blad zien (in het volwassen stadium trouwens niet of amper meer):

En tot slot zijn er ook nog tomatenrassen met witbont blad. En daarbij hoort een kleine waarschuwing want tomatenplanten met witbont blad geven vaak een minder goede opbrengst (omdat ze minder goed groeien en bloeien door het gebrek aan chlorofyl). Ik schreef daar ook eens een blog over, met foto’s/voorbeelden: Bontbladige tomaten

En bedenk: mocht je ooit twijfelen of je gekiemde zaadje wel een tomatenzaailing is; Wrijf met je duim en wijsvinger over boven- en onderkant van het blad; je ruikt dan direct die herkenbare tomatengeur, zelfs bij zaailingen die nog maar 2 blaadjes hebben.

Hieronder nog even een 10-seconden- oogstfilmpje van tomaten in 2022:

BODEM / BEMESTING

Tomaten groeien op vrijwel elke grondsoort en ze groeien vrij snel. Omdat ze flinke planten maken (vooral de stamtomaten en grotere struiktomaten) en niet alleen diep wortelen maar ook een breed uitwaaierend wortelgestel hebben vinden ze een goede bodembewerking en een luchtige grond erg prettig. Wij spitten elk jaar in de winter flink wat oude stalmest met stro onder. Een paar weken voor het planten geven we een kleine gift van een algemene moestuinvoeding.

Ik weet niet meer waarom deze nog vrij jonge tomaat uit de kas gehaald moest worden (ziek, te krap gepland?), maar in ieder geval laat het wel duidelijk zien hoe groot het wortelgestel van een jongvolwassen plant al is:

Ze maakt geen diep wortelgestel maar een heel breed en vrij oppervlakkig wortelgestel. In de herfst zijn de wortels bij het verwijderen van de planten soms wel meer dan meter breed.

Geef tomaten vooral niet teveel stikstofrijke voeding want dat zorgt voor heel veel blad en stelen maar een minder goede vruchtzetting en een minder goede opbrengst. Als er eenmaal al wat kleine onrijpe tomaten in de volwassen planten hangen geven we ook nog een kleine hoeveelheid kali want dat bevordert de smaakontwikkeling en de houdbaarheid van de vruchten.

ZAAITABEL / PLANTAFSTAND:

Tomaat tabel

STANDPLAATS

In de kas

In de kas is het allemaal wat gemakkelijker – de tomatenplanten staan er droog en warm. Vroeger kalkten we de ramen altijd rond mei wit om verbranden van blad en vruchten te voorkomen, tegenwoordig wachten we tot de eerste hete dagen komen, er zijn (helaas) zomers dat kalken amper nog nodig is. In plaats van kalken kun je ook op andere manieren zorgen dat de hete zomerzon niet voor verbranding kan zorgen, zoals vitrage of een schaduwnet ophangen.

Wat je in je kas wilt zul je zelf een beetje moeten inschatten en ervaren, het is maar wat je mooi of handig vindt. Onze kas staat in de volkstuin, in de volle brandende zon zonder enige beschutting van bomen of bebouwing. De deur is open als we er zijn maar anders is de deur op slot. De ramen staan natuurlijk wel altijd open (maar als er veel wind staat slechts op een kier). Als je een kas bij huis hebt kun je wellicht veel meer luchten door de deur op warme dagen open te zetten. Of misschien heb je wat schaduw op een deel van de dag. Daar rekening mee houdend kun je ervoor kiezen om wel of niet, en dan geheel of gedeeltelijk te kalken.

Bladverbranding bij een tomaat

Als je besluit niet te kalken, of gedeeltelijk te kalken: jonge tomatenplantjes kunnen nog wel eens last krijgen van bladverbranding door de felle zon in de kas. De overgang van het relatief donkere huis waar ze zijn gezaaid en gekiemd, naar de zonovergoten kas is erg groot. Daarom zet je planten in huis zo zonnig mogelijk, en breng je de planten het liefst over in een week met wisselend bewolkt weer zodat de zaailingen kunnen wennen aan de hoeveelheid licht en de felle zon.

Dit geldt overigens ook voor de teelt buiten: als je tomatenzaailingen vanuit het relatief donkere huis in een warme en zonnige week in mei in de brandende zon zet, kan het blad ook verbranden (vaak dan ook nog met dank aan een wat drogende wind). Dus ook buitentomaten worden bij voorkeur geplant in een wat bewolkte week (of zet de potten met zaailingen eerst een ruime week op een half beschaduwde plaats voor ze de zon in gaan).

Zolang het niet te erg/te veel wordt kun je gewoon de verbrande bladeren wegknippen (want ze worden wit en verschrompelen vervolgens helemaal).

Tomaat Glossy Rose Blue

Voor de mensen die willen kalken: tegenwoordig is er Temperzon, een kalkmiddel dat je aan de buitenkant met een kwast aanbrengt; het heeft de prettige eigenschap dat het wit is bij droog en zonnig weer en de zon dus uit de kas houdt. Als het regent wordt het echter doorschijnend, en dat is handig omdat de planten bij regenachtig weer juist zoveel mogelijk licht willen. Na de regen droogt de Temperzon weer op en wordt het weer wit. Een verdunde laag gaat zeker ruim een tuinseizoen mee. Je kunt het in een blik kopen, voor rond de 13 euro (en zo’n blik gaat voor 1 kas van 6 x 3 meter zeker wel een paar jaar mee, want we verdunnen het zeker nog 2 of 3 keer zoveel als dat op de verpakking staat aangegeven). Op de foto zie je onze kas die gekalkt is. We kalken slechts 2 van de 4 zijden (de kopse kant en de zijkant die de meeste zon krijgen).

En we kalken ook niet elk jaar. We hebben altijd wat op voorraad en gaan pas kalekn als het bijvoorbeeld in mei al eens 30 graden wordt (en dus wel 50 graden in de kas). Of als het in de zomer nog flink warmer wordt. Er zijn minder mooie zomers waarin we dus niet kalken, alles hangt af van de zonsterkte en hoe de planten daarop reageren (als het blad slap gaat hangen wordt het tijd om iets te ondernemen).

Kalken is uiteraard niet de enige oplossing; er zijn ook mensen die de planten beschermen met vliesdoek, of vitrage ophangen of schaduwdoek gebruiken.

Buiten

Buitentomaten verlangen het zonnigste plekje dat je ze kunt bieden, het liefst ook beschut. Maar een beetje wind kan dan wel weer fijn zijn zodat de planten na een regenbui snel op kunnen drogen, natte bladeren zijn gevoeliger voor de bekende en gevreesde aardappelziekte phytophthora.

Op de foto zie je de vroege stamtomaat Besser, voor de kas (lekker warm en beschut, krijgt wat stralingswarmte in de rug van de kas). En tegelijkertijd drogen de planten door de wind en zon na een regenbui weer makkelijk op. Het verwijderen van wat bladeren kan ook helpen bij het opdrogen.

Zoals al eerder gezegd is elke hulp tegen weersinvloeden welkom. Dat kan een afdakje tegen de regen zijn, wat vliesdoek tegen de koude in de nacht, een plastic tomatenhoes, etc.. En kies dus voor de buitenteelt rassen die vroeg en daardoor geschikt voor de buitenteelt zijn (minder dan 70 dagen in teeltduur, zoals je dat in catalogi vaak achter de naam van een ras vindt). Uiteraard ook belangrijk: een goede smaak, zo mogelijk goed bestand zijn tegen ziekten, een goede opbrengst, etc.

Voor buitentomaten zijn bijvoorbeeld oude rassen uit Rusland, Oekraïne, etc. vaak heel geschikt omdat die rassen zich al hebben bewezen in een koel en soms nat klimaat. Soms wordt, om aan te geven dat een ras vroeg is en goed bestand is tegen slechte weersomstandigheden, een naam gegeven die je al op weg helpt: Siberian, Siberian Golden Pear, Sub Arctic Cherry, Polar Star, Siberian Egg, etc. zijn allemaal namen die al doen vermoeden dat ze wel goed tegen een koele en korte zomer kunnen.

Voor kastomaten is dat allemaal veel minder belangrijk – daar staan gezondheid, opbrengst en smaak bovenaan, de teeltduur doet er dan niet zo veel toe (hoewel het natuurlijk wel leuk is als je al vroeg tomaten kunt oogsten!). Dus lees vooral de tekst bij een tomatenras en kies zo de beste tomaat voor de juiste teeltwijze.

Tomaat Aunt Ginny’s Purple, een heerlijke vleestomaat voor kasteelt (laat ras)

Zelf kiezen we altijd wat vroege en wat late rassen (zodat je over een zo lang mogelijke periode tomaten kunt oogsten), wat struiktomaten en flink wat stamtomaten (want die nemen minder plaats in beslag maar geven, afhankelijk van het ras, toch een goede opbrengst). En natuurlijk kiezen we het liefst wat cherrytomaten, wat vleestomaten, romatomaten en ronde tomaten, want elke tomaat heeft wel zijn eigen favoriete bestemming; cherry’s uit het vuistje, roma’s voor de soep en saus, semihol om te vullen, etc. En als het kan kan ook nog het liefst in verschillende kleurtjes 🙂 , erg leuk en lekker om een gele tomatensoep te maken, of een oranje pastasaus.

Tomaat Coral Queen, doorgesneden; veel sap, een heerlijke fruitige smaak en extra zoetje

Om de oogst te verhogen (en dat kan bijvoorbeeld handig zijn bij een heel mooi en lekker stamtomaten-ras dat niet een heel goede opbrengst geeft) kun je overwegen om de plant op 2 stammen te telen. Wellicht wat meer geschikt voor de iets meer ervaren tomatendiever maar zeker de moeite waard omdat je de opbrengst per plant wel met 75% mee kan verhogen!! Ik schreef er eens een blog over: Tomaat op 2 stammen telen

Op deze foto zie je hoe een stamtomaat met 2 stammen eruit ziet en hoe veel groter de opbrengst dan kan worden, de blauwe pijltjes geven de 2 stammen aan, de 2 oranje pijltjes geven de trossen aan.

Tomaten horen officieel thuis in het vak van de vruchtgewassen met een vruchtwisseling van 1 op 4 jaar. In de kas is vruchtwisseling altijd lastig maar eigenlijk wel nodig om onder andere aaltjes en schimmelziekten te voorkomen. Zelf lukt ons dat niet goed, we willen graag elke vierkante centimeter in de kas benutten. Om ellende (ziekten, plagen, schimmels) te voorkomen halen we een eventuele zieke of aangetaste plant (die we maar zelden hebben hoor) direct weg, voor alle zekerheid.

En vroeger spitten we eens in de 5 of 6 jaar 1 spade diep de grond in de kas uit en brachten die in kruiwagens naar buiten. Buiten (van een stuk grond waar de laatste jaren geen tomaten of aardappelen stonden) spitten we dan eenzelfde hoeveelheid weer in de lege kruiwagen en brachten die dan weer de kas in. Zo ‘verschoonden’ we de grond in de kas enigszins. Dat is ook fijn omdat in de kas de grond altijd hetzelfde is; er is geen uitspoeling van zouten, er bevriezen weinig of geen schadelijke organismen (omdat het er simpelweg nooit erg hard vriest – wel de lucht maar de grond alleen bij strenge vorst). Zo eens in de zoveel jaar de toplaag in de kas vervangen door verse, schone buitengrond is altijd een verbetering, hebben we toen ervaren.

Nu we ouder worden wordt het vervangen van grond in de kas steeds zwaarder. En vaak kwam het er niet meer van. Sinds enkele jaren hebben we wat nieuws bedacht: in september zaaien we in 1 kas Japanse Haver als groenbemester (en dat is geen waardplant voor Phytophthora), vooralsnog werkt dat hier heel goed. Ik schreef een blog over de goede en minder goede eigenschappen van Japanse Haver, over het zaaien ervan, wat te doen na het groeien, etc.: Voorrang

Stamtomatenplanten eind juni in de kas, de eerste rijpen, en achterin de kas zie je komkommerplanten en basilicum

PLANTAFSTAND:

Zelf planten we de tomaten (en trouwens ook pepers, aubergines en paprika’s een stukje krapper dan het volgens de boeken staat aangegeven (zuinig als we op elke vierkante centimeter ruimte in de kas zijn 🙂 . Maar te krap is ook niet goed. ik heb bij tuinburen wel eens gezien dat tomatenplanten die op 20 centimeter afstand van elkaar staan niet goede groeiden, heel ielige bloemtrosjes gaven en slechts een paar en kleine tomaatjes.

Zelf planten we ze in rijtjes in de kas. Tussen de rijtjes kan ik net staan (voor verzorging, binden, dieven, etc.) want de rij-afstand hou ik op 60 centimeter, in de rij staan de planten krapper, op zo’n 35 tot 40 centimeter, 3 planten per kant in de kas.

Op de foto zie je zo ongeveer hoe ik alle soorten in de kas uitplant en kun je misschien een beetje inschatten hoeveel die plantafstand dan is. Bedenk bij deze plantafstanden wel dat je zeer regelmatig en goed zult moeten dieven en ook blad moet verwijderen (voldoende maar niet teveel!) om een wirwar van stengels en bladeren te voorkomen.

Enige weken later zien dezelfde planten er zo uit:

Je ziet dat het nu krapper wordt om er tussen te staan om te dieven, op te binden, etc..

Later verwijder ik de onderste bladeren zodat ik er weer beter tussen kan staan voor verzorging maar ook oogst. Op de foto lijkt het alsof er bijna geen blad maar is maar bovenin de planten (buiten de foto) laat ik altijd minimaal 5 volwassen bladeren aan de planten voor de fotosynthese/opname van voedingsstoffen/groei. En dan ziet het er dus zo uit

OPKWEEK

Zaai tomatenzaden vooral in maart voor. Zelf had ik vroeger nog wel eens het geduld niet (of lentekriebels) en zaaide ik eind februari maar bijna altijd zat ik dan in april met grote planten die ik binnen moest houden tot de kans op nachtvorst voorbij was. Altijd zorgen en gedoe dus. Na 20 jaar moestuinieren ben ik eindelijk volwassen/geduldiger geworden, de laatste 10 jaar wacht ik netjes tot maart (meestal 1 maart, maar goed, ook dat is maart :-)). Maart is eigenlijk de beste maand voor het zaaien van tomaten maar tot begin tot half april kan ook nog hoor, zeker als de tomaten in een kas komen te staan……zoals eerder gezegd, tomaten groeien snel, zeker bij mooi weer.

Op de foto zie je tomatenzaailingen in een tray, ze lijken al wat dun en lang dus ik zal ze wel weer eens aan de vroege kant hebben gezaaid. Maar met verspenen kan ik vrij gemakkelijk de zaailingen wat dieper oppotten. En uiteraard moeten de zaailingen daarna naar een lichtere en koelere standplaats (in een zonnig raamkozijn op een onverwarmde slaapkamer is prima want het is nu waarschijnlijk ongeveer half tot eind maart.

Gebruik voor het zaaien een mengsel van 5 delen potgrond en 1 deel grof (breker)zand, of 5 delen potgrond, 1/2 deel grof zand en 1/2 deel vermiculiet, of kant-en-klare zaai- en stekgrond. Dek de zaden af met 0,5 centimeter grof zand of vermiculiet en plaats de potjes met zaden in een zonnige vensterbank in huis. Houd de grond goed vochtig maar niet kletsnat. De zaden kiemen vaak binnen 7 tot 12 dagen, hoewel zaden (vaak wat oudere) soms ook nog wel eens pas na 2 tot 3 weken willen kiemen (geef dus niet te snel op). Wij zaaien zelf graag in trays, 1 zaadje per vakje, omdat we veel verschillende rassen telen. Breedwerpig in een bakje zaaien kan natuurlijk ook, al moet je dan wel oppassen dat je de worteltjes bij het verspenen niet beschadigt.

De laatste jaren zaai ik graag in pure vermiculiet; het voordeel ervan is dat de zaden er makkelijk in kiemen en de zaailingen er even gemakkelijk uit kunnen worden gehaald om te verspenen. Het vermiculiet kan ik bij het verspenen samen met wat brekerzand door de potgrond mengen zodat die luchtig wordt maar ook wat beter vocht vasthoudt. Het nadeel van vermiculiet is dat er geen voeding in zit en je dus wel de zaailingen vlot na het kiemen moet verspenen. Mocht je er interesse in hebben, ik schreef er een pagina over: Zaaien in vermiculiet

Zelf gebruik ik voor het verspenen en dus uitplanten in 9-centimeterpotjes nooit zaai- en stekgrond. Zelf vind ik zaai- en stekgrond heel fijn om in te zaaien maar zaailingen groeien er, is mijn ervaring, niet goed in, er zitten te weinig voedingsstoffen in die te kort werken. Omdat de zaailingen tot het moment van uitplanten in deze potjes blijven is voldoende voeding natuurlijk belangrijk.

Zet de jonge zaailingen vervolgens dus op een zo licht mogelijke en koele standplaats (bij een dagtemperatuur van ongeveer 12 tot 16°C). Bij een temperatuur onder de 7°C wordt de kans op een groeistilstand groot.

Ik plaats zelf bij het verspenen bij elke tomatenplant een labeltje met naam en soms ook een lang satéstokje (zodat ik wat grotere/hogere tomatenzaailingen met een bindertje voorzichtig en losjes aan het stokje kan vastbinden – zo blijven ze mooi rechtop staan en is er minder kans op beschadiging bij water geven, verzetten, etc.).

Tenslotte mogen de planten in principe rond half april naar de kas. Dat adviseer ik in ieder geval maar zelf smokkel ik heel vaak, ik schreef er dit blog over: Een geheimpje maar bedenk daarbij dat wij in Zuid-Holland, 18 kilometer van zee wonen, het is een heel ander verhaal als je bijvoorbeeld in Eelde of Arcen woont! Voor de buitentomaten wacht je met afharden tot begin mei )waarbij je ze dan overdag buiten kunt zetten en in de nacht weer binnen haalt zodat ze langzaam aan de buitentemperatuur, regen, wind, etc. kunnen wennen.

Tomatenzaailingen staan te wachten tot ze uitgeplant kunnen worden

Kijk hoe dan ook altijd goed naar de weerberichten want tot half mei is er altijd nog een kans op nachtvorst. Mijn ervaring is dat een tomatenzaailing zeker niet dood gaat bij 1 nacht van -2 graden, maar bij een hele week koud en bewolkt weer en ook nog nachttemperaturen rond de 0 graden lijden tomatenzaailingen wel onder die omstandigheden (naast een groeistilstand zie je vaak blauw verkleuren van het blad). 

STEKKEN

Tomaten zaaien is niet moeilijk, tomaten stekken is zo mogelijk nog makkelijker. En dat is heel leuk, want het is bijvoorbeeld een goedkope manier om met slechts enkele zaailingen een heleboel identieke ‘zusjes’ te maken. Zelf gebruik ik deze techniek ook nog wel als een tomatenplant het om één of andere reden niet goed doet; door snel een stek te nemen heb ik in ieder geval een nieuwe plant, mocht de oude plant het begeven.

Je stekt de dieven van de tomatenplant, dus uiteindelijk stek je van afval; het is gratis, het kost de plant weinig tot geen extra energie en het verzwakt haar dus ook niet. Het enige nadeel is dat je moet wachten tot er dieven zijn en je dan snel moet zijn want als je te laat stekt is er niet genoeg tijd meer om nog te wortelen, groeien, bloemtrossen te maken en een goede opbrengst te geven. Stekken doe je daarom in principe tussen eind april en eind mei.

Tomatenstekken die na een paar dagen slap hebben gehangen langzaam weer overeind komen

Om te stekken neem je een verwijderde dief, je zet die gelijk in een bakje water tot je haar gaat stekken. Dan snijd je de steel van dief met een scherp mesje schuin af en zet je dat in een potje met potgrond. Geef direct water en zet het potje met de stek op een koele en beschaduwde plaats. Na een dag zal de stek slap gaan hangen maar binnen ongeveer 5 tot 8 dagen krijgt ze al haar eerste worteltjes en komt ze langzaam weer overeind (houd de stek goed in de gaten, in deze periode mag ze nooit uitdrogen want dat is direct funest). Binnen ongeveer 3 weken is een gezonde stek in goede omstandigheden al zo sterk en goed geworteld dat je haar uit kunt planten. Ik heb er een pagina over geschreven, met informatie en begeleidende foto´s hoe je zelf tomaten kunt stekken: Tomaten stekken

PLANTEN

Plant de jonge planten uit wanneer ze groot en sterk genoeg zijn (de makkelijkste manier om dat te bepalen is door bij zaailingen die voldoende blad hebben ook even onder het potje te kijken: als er meerdere gezonde witte worteltjes onderuit de afwateringsgaten komen is de zaailing/jonge plant voldoende geworteld om uitgeplant te worden. Plant de jonge planten uit bij droog maar niet te zonnig weer en geef de planten ruim water. Zet direct een stok bij de plant en bind deze, als het lukt, alvast heel losjes aan de stok vast. Er zijn ook mensen die stamtomaten liever aan touwen telen; na het uitplanten kun je het lange hangende touw dan direct onderaan de plant bevestigen zodat je die vanaf dat moment elke week rond de stam kunt gaan draaien.

Bevestig direct ook het labeltje aan stok of touw (ik gebruik er vaak in repen geknipte kunststof lamellen voor, en bindertjes die je bij een rol vuilniszakken vindt).

Geef de eerste weken regelmatig water; de tomatenplantjes kunnen dan vlot meer wortels maken en groeien. Een groeistilstand door vochtgebrek, kou, etc. is uiteraard het laatste wat je wilt. Aan de andere kant is onze ervaring dat een jonge tomatenplant een sterke plant is die snel herstelt. Later geef je juist wat minder water, dan stimuleer je de wortels om te groeien en zelf op zoek te gaan naar vocht en voeding. Laat de planten, zeker als er eenmaal tomaten dragen nooit uitdrogen, want dat verhoogt de kans op neusrot, maar geef ook niet teveel water want dat zorgt voor het barsten van de rijpe tomaten. Oftewel; geef voldoende water, zorg dat de grond altijd vochtig is maar nooit kletsnat, en tegelijkertijd ook nooit uitdroogt.

Een extra aandachtspunt is er voor het planten van de zogenaamde ministruikjes. Deze kleine planten zijn zeer geschikt voor de teelt in potten maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon in de volle grond planten. Bekende rassen van deze ministruikjes zijn onder andere Tiny Tim, Micro Tom, maar ook Ida Gold, Thumbler Red, Korean, Andrina, Garden Pearl, Pendulina, Red Robin, etc. Sommige hebben een echt gedrongen vorm, sommigen hebben een wat slappere vorm waardoor takken die tomaten dragen een beetje gaan hangen.

Je zult begrijpen dat, wanneer tomaten aan een struikje van 30 centimeter, groeien, zwaar worden en gaan hangen, die tomaten op de grond kunnen gaan hangen. Wanneer er dan een periode met regen komt is de kans groot dat de tomaatjes gaan scheuren/barsten. Maar daarnaast kunnen de rijpe tomaatjes gaan schimmelen of rotten op de natte grond. Of worden aangevreten door slakken, pissebedden, ratten, etc. Daarom is het altijd handig een paar flinke handen stro in een diameter van 40-50 centimeter rond de stam van de planten aan te brengen. Op deze manier houd je rijpende tomaten schoner en vooral ook droger.

Een diefje onderin een tomatenplant

TEELTZORGEN

De teeltzorgen bij tomaten zijn best omvangrijk; niet erg ingewikkeld hoor, maar je moet het wel weten, en zonder het goed dieven (zie de foto hierboven) is de kans groot dat je tomatenplant een grote wirwar van stengels en bladeren geven, en slechts een heel kleine opbrengst. Daarnaast zijn er nog teeltzorgen als tikken, toppen, etc.. Ik heb er voor gekozen om deze teeltzorgen op een aparte pagina te beschrijven, zodat ik daar ook gelijk flink wat voorbeelden/foto’s van voorbeelden van bijzondere dieven, etc. kan plaatsen. Je vindt die pagina hier: Teeltzorgen voor tomaten

ZIEKTEN

Ik schrijf normaal gesproken niet over ziekten, maar voor tomaten maak ik een uitzondering, simpelweg omdat tomaten gevoelig zijn voor bijvoorbeeld Phytophthora, neusrot, etc.. Een paar van die ziekten en aantastingen die voorkomen bij tomaten heb ik op een aparte pagina beschreven: Tomaat ziekten.

OOGST

Je plukt tomaten door met je duim op het verdikte stukje van het steeltje te drukken, daar breekt de vrucht dan van het steeltje af. Eventueel kun je uiteraard ook een knipschaartje gebruiken (want zeker bij de grotere vleestomaten wil het breken op het genoemde stukje steel niet altijd lukken).

Oogst op tijd, als de tomaat egaal verkleurd is en je de tomaat met je vinger iets in kunt drukken zonder dat ze al heel zacht wordt. Als je te lang wacht is de kans groot dat de tomaat melig wordt, al is dat zeker ook rasafhankelijk. Die tomaten zijn trouwens nog helemaal prima voor soepen en sauzen hoor.

Bedenk dat de tomaten die je in de winkel koopt bijna altijd groen en dus half onrijp en nog hard worden geplukt. En dat is heel wat anders dan uit eigen tuin een volledig rijpe tomaat oogsten. De volledige rijping aan de plant (in de zon) zorgt voor een vollere smaak, al is ook dat weer rasafhankelijk. Maar mede daardoor kun je tomaten van eigen teelt niet zo lang bewaren als ‘winkeltomaten’. Er zijn nog wel wat verschillen in rassen maar eet tomaten eigenlijk vooral binnen een dag of 3 na de oogst. Bewaar ze op de keukentafel in een schaal, niet in de koelkast (grotere kans op snelle schimmelontwikkeling zoals dat ook bij bijvoorbeeld komkommers gebeurt).

Ook leuk om te vermelden zijn de ‘bewaartomaten’; er bestaan een aantal rassen die je langer dan normaal kunt bewaren. Voorbeelden daarvan zijn de Longkeeper, Black Keeper, Khutoskoy Zasolochnyi en Granny Smit (waarvan de laatste 2 zelfs maandenlang bewaard kunnen worden maar tegelijkertijd helaas niet erg lekker zijn, de smaak lijkt bijna op die van een tomatillo en ze zijn ook niet sappig en zacht maar vooral hard). Ook een goede bewaartomaat is Mount Vesuvius, het is me gelukt om die tomaten ruim 5 maanden te bewaren. Helaas is de smaak van bewaarde tomaten niet zo lekker als die van vers geoogste tomaten in de zomer. Maar omdat er geen goede bewaarmethode voor tomaten is (behalve dan wecken of in de vorm van sap of saus, etc.) is het toch zeker waardevol: de smaak van een gewone supermarkttomaat maar dan van bewaarde tomaten uit eigen tuin, zo kun je deze tomaten het best beschrijven. Ik heb er in blogs wat over geschreven: Oogst en bewaren en Van alles en nog wat. Op de foto hieronder de bewaarde Mount Vesuvius-tomaatjes.

Om diezelfde reden teelde ik ook de Black Keeper en die kon ik in ieder geval wel 3 maanden bewaren. Voor het goed bewaren van deze tomaten is het belangrijk om de tomaten gezond, net rijp en zonder beschadigingen te oogsten (met het stukje steel, de tomaten zonder stukje steel gaan sneller rotten), voorzichtig te transporteren, niet op elkaar te leggen (een leeg eierdoosje is handig) en op een koele en donkere plaats te bewaren (niet in de koelkast maar bijvoorbeeld in een kelder of een onverwarmde slaapkamer bij ongeveer 12 graden.

Op de foto hieronder de Black Keeper:

NARIJPEN

Aan het einde van het seizoen kunnen er nog veel onrijpe tomaten aan de plant hangen. Pluk deze voor de eerste nachtvorst en leg ze naast elkaar in een kartonnen doos die je in het licht zet bij ongeveer 15 graden (hier zetten we de doos altijd in het raamkozijn op een onverwarmde slaapkamer). De vruchten kunnen binnen enkele dagen tot enkele weken rijpen. Controleer regelmatig en verwijder eventuele tomaten die gaan schimmelen. Dit zijn niet de lekkerste tomaten omdat ze niet in de zomer door de warme zon aan de plant zijn gerijpt. Maar het zijn in ieder geval nog steeds eigen tomaten, waarvan je weet hoe ze zijn geteeld en verzorgd, en toch ook gewoon prima in de keuken te gebruiken.

Je kunt trouwens ook nog jam of chutney maken van groene tomaten, dat is ook nog een mogelijkheid. Zie hier 2 recepten: Chutney van onrijpe tomaten en Gelei van onrijpe tomaten. En een heel leuk, lekker en ouderwets recept dat enkele dagen (van vooral opkoken en dan weer enkele dagen laten rusten) in beslag neemt zijn deze ingelegde onrijpe groene tomaatjes (die bijna een beetje naar druiven smaken).

Bedenk wel dat onrijpe tomaten licht giftig zijn: onrijpe groene tomaten bevatten solanine en tomatine. Vroeger werd er gezegd dat deze lichtgiftige stoffen door het koken  onschadelijk werd gemaakt. Ondertussen geven websites zoals die van het voedingscentrum aan dat bewezen is dat dat niet het geval is (al wordt de hoeveelheid solanine wel verminderd door koken). Of je groene onrijpe tomaten wilt eten zul je zelf moeten bepalen. In  ieder geval is het verstandig om er niet teveel van te eten. Solanine komt overigens ook voor in aubergines en in aardappelen, kijk voor meer informatie over Solanine in aardappelen en hoeveel je daarvan bij elke maaltijd binnen krijgt op deze pagina: Wikipedia

Ingelegde groene tomaatjes (in een azijn-suikersiroop)

ZELF ZADEN OOGSTEN

Hoewel tomaten zelfbestuivers zijn, is kruisbestuiving toch altijd mogelijk. Weef planten niet te veel door elkaar maar groepeer ze en zet meerdere planten van hetzelfde ras bij elkaar. Mijn ervaring is dat tomatenplanten helemaal niet zo graag door bestuivers worden bezocht, je hoeft zeker geen plantafstand van 10 meter aan te houden voor de oogst van zaden. Zet in plaats daarvan bijvoorbeeld 3 planten van hetzelfde ras bij elkaar (uiteraard wel op afstand van 40 x 60 centimeter), en oogst zaden uit een gezonde en mooie (qua formaat en vorm) tomaat, die gunstig hangt (niet in de richting van de andere rassen).

Ik plant zelf voor de oogst van zaden 3 planten bij elkaar, en ik scheid ze van een volgend ras door andere planten ertussen te planten, zoals paprika’s, pepers of aubergines. En het helpt natuurlijk ook door 1 of 2 x daags te tikken (zie Teeltzorgen), door zeer regelmatig te tikken bevrucht je de bloemen zelf en ben je eventuele insecten voor.

Als je toch niet zeker bent van je zaak is er nog 1 absoluut veilige manier om zelf van een ras zaden te oogsten: bind om 1 trosje bloemen heel losjes maar wel afgesloten een stukje vliesdoek (of een ander zo doorzichtig mogelijk beschermingsmiddel), en blijf elke dag tikken tot de bloempjes zijn afgevallen. Verwijder dan het vliesdoek en markeer de tros als zijnde veilig om zaden van te oogsten.

Van hybride-rassen oogst je over het algemeen geen zaden, omdat de kans heelr groot is dat de nakomelingen minder opbrengst zullen geven, minder ziektebestendig zijn of gewoon niet lekker of anders van vorm, grootte, etc.. Toch is het leuk om eens eigenwijs te zijn en het toch te proberen, en dan kijken wat de nakomelingen van zo’n F1-hybridetomaat worden. Het helpt te begrijpen wat een F1-hybride eigenlijk is, mijn ervaring is dat als je F1-hybride tomaten oogst en daaruit de zaden oogst en zaait, er al meerdere vormen en smaken en opbrengst uit die zaden komen.

En dan over hoe je de zaden kunt oogsten:

Op de foto hieronder zie je bakjes met zaden + sap en soms nog een beetje water, geoogst uit verschillende rassen tomaten (de labeltjes liggen uiteraard onder de bakjes).

Van deze zaadvaste rassen kun je dus wel zelf zaden oogsten. Pluk 1 of meer mooie rijpe tomaten van een gezonde plant en tomaten die op een plaats hingen die weinig gevoelig was voor kruisen.

Snijd de tomaat horizontaal door en druk het sap met de uit de tomaten en vang dat op in een bakje. De resten van de tomaat is lekker voor in de soep.

Zet het sap met de zaden ongeveer 5 dagen op een warme plaats in huis voor het raam. Houd het wel goed in de gaten, op zo’n warme plaats moet je soms wat water toevoegen om te voorkomen dat het sap met de zaden verdroogt. Het rottingsproces (fermentatie) dat nu op gang komt zorgt voor de afbraak van het kiemremmende geleilaagje om de zaden.

Na een dag of 5 is het echt heel vies geworden: stinkend, vaak onder een laagje witte of zwarte of blauwgrijze schimmel. Verwijder dat eventuele laagje en giet het sap met de zaden in een redelijk fijne zeef.

Spoel nu onder stromend water tot het water dat er onderuit komt helemaal helder is.

Het helpt (mij in ieder geval) wel wat om bij het spoelen een druppeltje afwasmiddel toe te voegen, maakt het net wat minder stinkend en onsmakelijk.

Doe de gespoelde en uitgelekte zaden nu in een schoonbakje, met het labeltje en zet weer op een warme plek in huis tot de zaden helemaal droog zijn (dat duurt afhankelijk van de omgevingstemperatuur een paar dagen). En dan zien de zaden er zo uit:

De zaden zijn nu zandkleurig tot beige van kleur, glanzend en bedekt met een fijn dons, dit zijn de beste kwaliteit zaden. De zaden zijn minimaal 5 maar zelfs wel tot 7 jaar te bewaren (koel, droog en donker).

Ik heb ook wel eens zaden geruild met mensen die de zaden niet lieten fermenteren maar gewoon drogen. En zelf ook wel eens geprobeerd: je krijgt dan harde, plakkerige, gekleurde zaden waarvan een groot deel ook wel gewoon kiemt maar een deel ook net wat meer moeite heeft (soms duurt het een dag of 2 tot 3 langer voor de zaden kiemen en soms kiemen ook net niet alle zaden. Ze hebben net niet de kwaliteit (qua kiemkracht en kiemvermogen) van de zaden waarbij het kiemremmende geleilaagje goed is afgebroken, maar het is dus zeker geen probleem om het zo te doen, zeker niet als je de zaden voor eigen gebruik oogst.

Er is nog een andere manier om zaden van tomaten te oogsten met goede kwaliteit zaden als gevolg, zeker geschikt als je niet zo veel zaden nodig hebt: haal de zaden uit de tomaat zoals boven beschreven. Gooi het sap met zaden door een fijne zeef zodat je nu alleen nog maar zaden met gelei hebt. Meng dit met een goede hoeveelheid fijn zilverzand (te koop in bijna elke bouwmarkt, tuincentrum, dierenwinkel). Doe samen in een bakje en roer het goed door.

Zet het bakje op een zeer droge en licht zonnige standplaats in de vensterbank. Roer elke dag even om. Afhankelijk van de hoeveelheid zand, temperatuur, etc. zal binnen een paar dagen tot een week alles zeer goed droog zijn, het fijne zand neemt het vocht op en later droogt dat weer op door de warmte. Je kunt dan heel gemakkelijk het zand door een fijnmazige zeef gooien, de tomatenzaden blijven dan achter in het zeefje. Wellicht moeten de zaden nog een extra dagje nadrogen.

Tot slot: vergeet niet om nog even te kijken op de pagina met teeltzorgen bij de tomaat want wel echt belangrijk als je niet weet wat en hoe dieven is en gaat. En om wellicht problemen als neusrot te voorkomen zou je ook nog even kunnen kijken op de pagina met ziekten.

En kijk ook nog even op de receptenpagina voor recepten met tomaat (zoals aubergine alla parmigiana, simpele tomatensoep, Bloody Mary-ijs, The Mothership Tomatosalad, tomatentaart met ricotta, dragon en geitenkaas, en zoals eerder al genoemd op de pagina met Inmaakrecepten

Abonneer
Laat het weten als er
guest

118 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Conny van der Wende

Hoi Diana en Ruud,
Ik heb gezocht naar de plantclips die jullie beschrijven bij de teeltzorgen. Tot nu toe haalde ik ze bij Action, maar de kleinere clips die in zo’n setje zitten gebruik ik amper en dan wordt goedkoop alsnog duurkoop. Bij Welkoop vind ik echter alleen kleine aantallen in de webshop en tegen een prijs die niet interessant is. Voor mensen die voor grote aantallen gaan is het wellicht interessant om bij Wildeboer te kjjken. 1000 stuks voor iets van 12 euro incl. BTW. Ik heb daar ook fruitclips besteld van 12 cm lang en 3 mm breed, handig voor frambozen en braam etc. 500 stuks voor ongeveer 18 euro incl. BTW. Voorlopig kan ik vastzetten wat ik wil…
Groetjes en een fijn tuinweekend,
Conny

Nienke

Ik wil een antwoord op of een tomaat groente of fruit is

Ria

Heb je al gegoogled? Dan zul je merken dat de meningen verdeeld zijn.

Frederik

Je kan de zaden ook gewoon schoonwrijven met wat keukenpapier. Het kiemremmende laagje is dan weg. Zo heb ik het altijd gedaan – de alternatieven lijken me vies en omslachtig.

Minke

Hoi Diana,
Met veel plezier lees ik je artikelen en met voorkeur over de tomaten.
Zo heb ik voor komend jaar een top 10 met tomaten samengesteld die ik voor het eerst ga proberen nav jouw artikelen/database. Super leuk!
Heb ik 1 vraagje over tomaat Sprite. Deze wil ik nog aan mijn tomatenplan toevoegen maar ik kan nergens zaadjes vinden hiervan.
Heb jij een tip waar ik deze kan bestellen?
Alvast bedankt!

Anita de Kuijper

Hallo Diana, ik ben dit jaar gestart met een moestuin en het kweken in een hobbykas. Ik heb een vraag over potgrond. Ik kweek in mijn kasje in potten, en heb daarbij dus heel veel potgrond nodig wat best veel geld kost. Als ik straks de planten op ga ruimen, wat moet ik dan doen met de grond in de potten? Kan ik deze nog een keer gebruiken als ik er compost door heen doe? Of moet ik de grond toch ieder jaar weer vervangen?
Ben benieuwd naar je reactie, dank alvast! Groetjes Anita

Pien W

Dag Anita! Misschien is wormencompost iets voor jou? Ik gebruik dat zelf al jaren om gebruikte potgrond op te pimpen en vind dat dat geweldig werkt. Diana heeft daar veel over geschreven, “wormencompost” in de zoekbalk levert heel veel info! Groeten, Pien

Anita de Kuijper

Hoi Diana en Pien, dank je wel voor jullie tip. Daar kan ik mee aan de slag! Groetjes Anita

Geert Deweerdt

100% gelijk Diana. Ik ben voortdurend op zoek naar nieuwe rassen (voor bioteelt), waarvan ofwel zaad kan worden genomen ofwel waarmee verder geselecteerd kan worden. Voor dit jaar probeer ik bv. de tomaat ‘Oh my’ (black hybrid swarm), zie https://store.experimentalfarmnetwork.org/.
Interessant is ook ROW 7 Seeds Company, die helaas geen zaad internationaal verstuurt (nog niet, ze werken eraan zeggen ze) https://www.row7seeds.com/. Zo zijn er nog verschillende interessante veredelaars zoals Carol Deppe, Frank Morton, enz. Ik ben dus niet gefixeerd op oude rassen, maar voor mij gaan smaak en resistentie voor alles. Bovendien probeer ik zoveel mogelijk te kiezen voor rassen die ik zelf kan vermeerderen (ideaal 100%).
Geert

Minke

Hallo Diana,

Twee weken geleden zaaide ik met mij dochtertjes tomatenzaadjes uit in twee eierdoosjes. Die gingen in een kweekbak op de vensterbank en binnen een week kiemden ze! Super! Nu na twee weken zijn het kleine stengeltjes van een cm of 5-7 en er beginnen al meer (en van die typische gekartelde) miniblaadjes te komen naast de eerste twee ‘kiemblaadjes’. Maar sinds een dag of vier beginnen de blaadjes van het ene na het andere plantje langzaam om te krullen en bij de plantjes waar dit als eerste gebeurde, zie ik dat ze nu verschrompelen en ‘doodgaan’. Waar kan dit aan liggen? Ze staan op een warme plek op de vensterbank met in de middag zon. Ik geef ze 1x per dag met een plantenspuit een spuitje water. Alvast bedankt!! (Ik lees trouwens met heel veel plezier je boek, vorige week aangeschaft!!)

Ria

Minke, ik denk dat het tijd is om ze te verspenen, een eierdoos kan maar heel weinig grond bevatten. Zet de kleine plantjes heel voorzichtig in een groter potje met goede luchtige grond, b.v. potgrond met wat vermiculiet of brekerszand er doorheen.

Veel succes,
Ria

Minke

Ah ja, dat kan ik me voorstellen, nu je het zegt. Ik ga er vanavond even voor zitten!! Heel erg bedankt voor je snelle reply. Geweldig.

Ria

Nog een aanvulling:
Het kan ook zijn dat ze in de kweekbak, met deksel (?), in de zon veel te warm staan en dat de jonge plantjes verbrand zijn. Dat zou jammer zijn.

Minke

Ria en Diana, nogmaals heel erg bedankt voor de fijne en snelle reacties. Wat ben ik blij met de goede adviezen hier! Ik heb gisteren direct alle plantjes heel voorzichtig verspeend; en met succes. Zelfs de ‘op leven na dood’ plantjes stonden er vanochtend toen ik opstond (meteen kijken natuurlijk) weer fier, rechtop en sterk uit! Alles leeft weer! Heeeeeel erg bedankt! Onze vensterbanken staan nu lekker nog voller door alle grotere potjes maar het is het waard!

(Ik ben trouwens extra trots op de flespompoenplantjes die het ook zo goed doen, vorig jaar zelf zaden uit de pompoen schoongemaakt, gedroogd en bewaard. Wat blijft het toch wonderlijk en oh zo leerzaam voor de kinderen!)

Groetjes, Minke

Minke

PS. Diana, wat werk jij hard en tot laat door. Geweldig dat je zo snel reageert! Ik ga je boek aan iedereen aanbevelen en promoten!

Minke

Hoi Diana!
Ik zag je bericht over de pompoenen wat later. De zaden heb ik uit een gekochte flespompoen uit de supermarkt gehaald! Niet uit de tuin… maar heel goed om je blog hierover te hebben gelezen! Goed om te weten! Dankjewel 🙂
Grs Minke

Josje

Hierbij een tip om plantjes te winnen uit zaad. In september/oktober gooi ik de niet eetbare tomaten met rot, beurs o.i.d op een plek in onze onverwarmde kas. Als je in het voorjaar de grond van de kas weer nat maakt, komen de zaailingen vanzelf op. Dat gaat al jaren goed en is erg makkelijk.

Anouk van der Straten

Beste Diana,

Ik wil je allereerst enorm bedanken voor je website, voor een beginnende moestuiner zoals ik heeft het me al een aantal keer een mooie oogst opgeleverd! Ik heb dit jaar weer meerdere planten voorgezaaid, waaronder de Tiny Tim begin maart maar deze blijft maar 5cm groot, hij heeft zijn eerste twee normale tomatenblaadjes gevormd maar groeit gewoon niet verder. Vorig jaar waren ze al 10x zo groot en waren het al echte plantjes. Ze staan net als vorig jaar in de vensterbank met voldoende licht, en het weer is niet bepaald verkeerd geweest afgelopen dagen. Heb jij enig idee wat er mis is gegaan en of ik ze nog zou kunnen redden? Alvast dank! Ik kan een fotootje meesturen mocht dat helpen.

Anouk van der Straten

Dank voor je snelle reactie! Ik heb het in zaai en stekgrond van de intratuin gezaaid en dat ging vorig jaar aardig goed, maar misschien was dit een zak van slechte kwaliteit? Ik zal ze in ieder geval nog een kans geven door ze te verpotten in moestuingrond met genoeg voeding!

Rietje

Beste Diana en anderen,
Vandaag heb ik een tomaat gestekt door een topdief af te snijden. Ik zie dat jij de dieven uit de onderste bladoksels neemt. En er dan een of twee blaadjes vanaf snijdt. De topdief heeft een vrij kale stengel dus er kunnen geen blaadjes waren afgesneden.
Weet jij of het gebruik van zo’n topdief ook goed werkt En of het goed is voor de moederplant en voor de dief?
Ik kon niet zo gauw het stukje vinden waarin je schrijft over de topgroei en dat de plant zich dan opsplitst in een tweede top. Volgens mij heb ik daar wel iets over gelezen in een van je stukken maar dat is een tijd geleden.
Met hartelijke groet,
Rietje

Ria

Rietje, bedoel je met een topdief dat je de tomatenplant hebt getopt, dus de top uit de plant hebt gehaald? Een tomatendief groeit in de bladoksels en die dief kun je gebruiken om te stekken. Misschien lukt het stekken met de top ook wel maar of de tomatenplant dan nog verder wil groeien op een normale manier weet ik eigenlijk niet.

Groetjes,
Ria

Wijnie

Hoi Rietje,
Ik heb zelf ook bij een tomaat die zich in 2en splitste één van de ‘stammen’ genomen en en opgepot. Dit is goed gegaan en een mooie plant geworden. Ik ben het nu voor de 2e keer aan het proberen met een andere tomaat, en ik heb het idee dat die nu ook aan wil gaan slaan. Ik zou zeggen: gewoon proberen. Succes!
Groetjes Wijnie

Koen

Hallo Diana

Bij een aantal planten lijken de bladeren uit te drogen in de top, er was zelfs een plant waar de jonge bloemtros al aan het drogen was. Het gekke vind ik dat de plant niet slap hangt (dus ze heeft niet teweinig vocht). Ik heb het nu weggehaald, maar nu wil de plant niet verder groeien (ik weet wel zeker dat het topje er nog opzit).
Maar ik bind haar ook op aan een hangende draad, en misschien zit deze te strak en dat ze daarom niet verder wil groeien?
Enig idee wat er aan de hand is?

Koen

Voor de duidelijkheid, het ziet er roodbruin tot zwart uit. Zou het ook door teveel vocht kunnen komen misschien? Dat het biet verdroging maar rot is? Het viel me nu op dat dit ook bij de grotere bladeren voorkomt in het midden van het blad en daar lijkt het op de witte iets doorzichtige vlekken die ook op de ananaskers voorkomen op het blad

Wim Edel

Hallo,
Mijn methode om tomatenplantjes (en eigenlijk ook paprika en meloen) op te kweken, moet volgens mij beter kunnen. Na het zaaien (in huis) onder de lichtbak in februari/maart, met 2 zaden in een klein potje met potgrond of zaaigrond, gaat het prima. Als de plantjes wat groter zijn verplant ik ze met het kluitje aarde in een wat grotere pot. Ze blijven wel binnen en in het licht staan tot ik ze kan uitplanten. De verwachtte groeispurt komt er dan niet. De planten die ik van mijn buurman kreeg en op dezelfde tijd gezaaid, waren een stuk forser dan die van mij. Moet ik bij het overplanten andere grond gebruiken, of bijmesten?
Groeten, Wim

Wim Edel

Diana, dus toch het bijmesten! Wat is dan het beste en hoeveel voor in een 9 cm potje, halve theelepel per week?
Alvast bedankt voor de info ! Wim

Yvonne

Hoi Diana, ff een kleine vraag… Waar laat jij al je potten met tomaten planten als ze in de 9cm potjes zitten??? Wij hebben schuur waar ze in kunnen staan of een onverwarmde kas…

Dit jaar had ik ze in de kas staan, alle potjes in plastic kratten en ook nog onder het plastic, maarjah hier vriest het natuurlijk ook gewoon als het buiten vriest…

In de schuur is het wat warmer (rond de 16 graden) maar daar is het dan wel weer donker…..

Ben nu dus aan het bedenken waar ik ze volgend jaar meer ga zetten… In de kas waar het dus nog erg koud kan zijn, maar ze wel genoeg licht krijgen… Of in de schuur waar het wat warmer is, maar een heel stuk minder licht…

Groetjes,

Yvonne

Yvonne

Kleine toevoeging: het gaat om rond de 100 planten…. Dus best wel een groot aandeel die niet allemaal op de vensterbank passen…

Yvonne

Haha tjah… Dan ga ik toch ook maar jou manier aanhouden… Moet eerlijk zeggen dat ze dit jaar ook in de kas gekiemd zijn… Was zelf op vakantie in maart, dus had mijn vader ze voor mij gezaaid… In tempex zaaibakken, en daar weer een plastic tunneltje over heen… Oftewel… Een tunnel in een kas… Ging best goed eigenlijk… Maar na het verspenen duurde het echt heeel lang voordat het een soort van plantje werd…

Yvonne

Maar mss dat ik dit jaar dan maar met vliesdoek ga proberen IPV plastic… Plastic laat namelijk wel heel veel ligt door waardoor ze toch wat slungelig worden

Sylvia Meester

Hallo Ruud en Diana,

Erg leuk en bijzonder om jullie artikelen te lezen
dankjewel hiervoor!

Dit jaar voor het eerst begonnen met een kweekbak van Click and Grow
Ben niet in het bezit van tuin/balkon maar vind het leuk om in minivorm iets te proberen.
Ben blij met al jullie uitleg over tomaten.
Mijn eerste lichting tomaatjes waren niet zo smaakvol
Ik heb nu gele tomaatjes besteld.
En ga het opnieuw proberen met behulp van jullie beschrijving en kennis van tomaten.
De rassoort wordt niet vermeld maar het zijn wel dwergstruikjes.
Ik begrijp dat ik niet persé hoef te dieven.
Maar dankzij jullie ga ik het groeiproces beter volgen.

Met vriendelijke groet,
Sylvia

Carla Rijsdijk

Hi Diana,
Allereerst: als beginnend moestuin tuinierster lees ik met veel plezier je blog en is de informatie op je website een welkom naslagwerk.
Wat me nu is opgevallen is dat ik deze “hoofdpagina” van de tomaat niet via het menu kan bereiken maar alleen via de “zijpagina” ’tomaten teeltzorgen’.
Via het menu (en zoekfunctie) kan ik ook geen “hoofdpagina” van de paprika vinden, maar ik vermoed dat deze er wel degelijk zal zijn…
Rest mij alleen nog je een liefdevol en gezond 2021, maar ook een fantastisch tuinierjaar toe te wensen.

Carla

Hi Diana,
Jeetje.. wat dom van mij… sorry.
Bedankt voor je hulp. Hierbij, maar bovenal alle keren dat ik je website en zaaikalender er op na kan slaan.
Groetjes,
Carla

Sander

Beste Diana, ik wil dit jaar graag weer tomaten gaan kweken, maar heb daarvoor maar beperkte ruimte. Ik probeer onder glas (in de stad :)) in een kleine vierkante moestuinbak (75 bij 75cm, maar nogal ondiep) o.a wat tomaten te kweken. Dat betekent dat ik niet heel veel ruimte en vooral niet heel veel diepte heb, qua aarde. Wel behoorlijk wat mogelijkheden om de hoogte in te gaan. Vorig jaar heb ik stamtomaten geprobeerd, dat ging nog best aardig maar de tomaten bleven erg klein. Ik had ook te veel planten op te weinig ruimte denk ik. Dit jaar zou ik een ras willen proberen dat wellicht wat beter werkt, wellicht een struiktomaat? Ik ben bang dat stamtomaten te veel diepte nodig hebben? Kortom, mijn vraag: heb je tips voor een bepaald ras waarvan je denkt dat het goed zou voldoen aan mijn beperkte mogelijkheden? Veel dank en de website helpt me enorm!

Mary Lubbers

Hallo Diana en Ruud .ik hoor veel praten over hang tomaten die er in 2 kleuren zouden zijn, geel en rood. Weten jullie over welke tomaten er dan gesproken wordt? ik zoek en zoek maar vind er niets over.Misschien weten jullie raad?

Brenda

Hoi Diana,

Bedankt voor al je informatie en goede tips. Misschien weet jij ook raad op dit ‘probleem’. Ik heb in een zaaitray (een grote bak, niet in vakjes) drie soorten tomaten gezaaid, waaronder de Sprite. Nu is de bak tijdens het kiemen omgestoten en lag alles door elkaar op de grond. Ik heb de hele zooi maar gewoon in de bak teruggeschept maar nu zitten alle plantjes dus door elkaar . En alles is zo’n beetje opgekomen dus nu zit ik met te veel plantjes maar weet ik niet wat wat is. De Sprite wil ik graag allemaal houden (door jouw goede verhalen) maar van de grote tomaten mogen er wel een paar weg.
Kun jij aan de hand van een foto inschatten welke plantjes van welk soort tomaten zijn? Ik zie twee duidelijk te onderscheiden vorm plantjes.

Groetjes!

Brenda

Brenda

Dankjewel voor je snelle reactie! Ik zal je een foto sturen. En ik begrijp helemaal dat het een vrijwel onmogelijke opgave is. Als het niet lukt moet ik ze allemaal maar houden :).

Hans

Hallo Ruud en Diana,
Ik overweeg de tomaten in de koude kas te zetten.
De reden is dat de potjes ( 9×9 ) te klein worden en te weinig voeding meer hebben.
Ze geven nog wel een 2-3 nachten met een minimum temp. van 3 graden aan maar mogelijk in mijn omgeving iets hoger. Komt bij dat in de kas de temp nog een paar graden hoger zal zijn.
Hoe denken jullie hierover?
Ps. De zaden die ik van jullie kocht gaan als een speer!! ( Blush- Choi-Chio-San en de Paprika Popti )

Hans

Hallo Diana, dank voor jou reactie. Ik woon in de Noordoostpolder dus kort aan het water dus meestal iets hogere minimum temperatuur dan in de weerberichten.
Ik heb ze op een temperatuur van 16-18 graden staan.
Zoals ik al zei worden ze te groot dus ga ik ze in de kas plaatsen.
Verder wens ik jullie weer een voorspoedig en gezond teelt seizoen!
Groetjes Hans

Pascal DW

Hallo,

eerst en vooral: Diana, mateloze dank voor al jouw blog-werk, het is een onschatbare bron van informatie, en één van mijn favoriete tuinier-websites.

In reactie op het vorige bericht van Hans, en de vroeger aangehaalde ‘honderd potjes/koude kas’ problematiek, kan ik echt wel de techniek van de broeihoop of broeibak aanraden. Ik heb het geprobeerd en het werkt. Mijn huis is te donker en vooral te koud om tropische gewassen te zaaien, dus heb ik mijn tomaten rechtstreeks in de koude foliekas gezaaid.
Een houten bak gebouwd van (LxBxH) 140x85x99cm (dat is ongeveer 1 m³), gevuld met verse (!) houtsnippers van de snoeiwerken hier in de straat. Om de vijftien cm hoogte snippers in de bak een halve gieter water om de boel goed en egaal vochtig te maken.
De bovenzijde mooi gladgestreken en een stuk donkergroen landbouwplastic erop. Daarop de zaaibakken (zes bakken in zwart plastic met telkens 56 persblokjes van 4x4x5cm = 336 planten op die oppervlakte van 85×140 cm).
Na drie dagen had ik aan de oppervlakte (onder de zaaibakken dus) 45 graden overdag, en rond de 30 graden ’s ochtends vroeg na nachten dat het ongeveer rond het vriespunt daalde of zelfs eronder (ik woon in een lage grasland-vallei die je als een vorstzak kunt bestempelen).
Welke temperatuur de persblokjes daarbij precies hadden kan ik niet zeggen, ik had slechts één thermometer op dat moment, en geen handig model.

Let wel, dat broeien duurt in zo’n ‘kleine’ hoop niet erg lang: na een tweetal weken zakt het flink, en zal je de hoop moeten omzetten als je de verwarming wil aanhouden. Heb ik niet gedaan, het was toen niet echt nodig. Hij staat er nu nog en werkt toch nog wat als thermische buffer, merk ik. Vandaag of morgen breek ik hem af om ruimte te maken voor de planten die nu uit hun potjes willen en de grond in.

Volgende winter ga ik eens testen hoe zwarte watervaten als thermische buffer werken, maar de broeibak als zaaiverwarming komt volgende lente gegarandeerd terug!

Sukses met tuinieren en smakelijk eten iedereen 😉
Pascal

Pascal DW

Graag gedaan, Diana 😉

Na alles wat ik hier van jou heb gekregen aan informatie, is dat ook maar een kleintje om wat terug te geven hé 🙂

Met mest moet je ’t doen ja, dat is de traditionele methode, verse paardenmest met stro. Ik ken een groentenboer die elk voorjaar in 30m lange tunnels broeihopen maakt van zo’n vijf kubieke meter paardenmest.

Zelf had ik die houtsnippers in de straat verzameld om de paden in m’n moestuin mee te bedekken, maar toen ik zag dat die hoop ’s ochtends stond te dampen ging het lampje branden 😉

Eén van de grote compostpioniers, boswachter Jean Pain, verwarmde zijn huis door waterbuizen door enorme hopen composterend snoeihout te leiden.

Misschien kan je met verse paardenmest ook een langere periode verwarmen; ik heb mijn bak eergisteren gedemonteerd en stond ervan versteld, dat de snippers eigenlijk nauwelijks gecomposteerd waren.
Misschien had ik het broeiproces kunnen verlengen door simpelweg terug wat water toe te voegen, en er eens in te rammelen met een ijzeren staaf om wat zuurstof in te brengen.

Maar bij gebrek aan mest (zoals hier het geval is) kan het dus ook met verse (!) houtsnippers. Snippers van hout met blad aan zouden beter werken omdat de stikstof/koolstof verhouding beter is, maar daar ben ik niet zeker van. Overigens zal je die pas later op het jaar vinden, en dan heb je die broeibak minder nodig.

Vriendelijke groeten iedereen,
Pascal

Wieske

Dit jaar heb ik voor het eerst 3 tomatenplanten in een grote pot (ca. 60 lter) geteeld in mijn kleine koude kas. Het is prima gegaan, weliswaar niet héél veel vruchten, maar wat er aan zat was prachtig en lekker. Vandaag heb ik de planten gerooid en mijn vraag is of ik volgend voorjaar mijn tomatenzaailingen als de tijd daar rijp voor is, weer in dezelfde pot(grond) kan zetten?

Roos

Hallo Diana,

Aan de bloemtakken van de Cherry tomaten komen soms aan de uiteinden weer nieuwe bladeren kan dit blijven zitten of is het beter om het eraf te halen?

Groetjes Roos

sonja

Hallo Diana,
Wij hebben een serre met tomaten, allerlei soorten.Op het eerste zicht lijkt het ok, er groeien veel tomaten momenteel maar als je dichterbij kijkt, zie je dat de bladeren niet zo mooi zijn, ze vertonen verschillende lelijke vlekken of andere dingen die niet erg aantrekkelijk zijn. Het is niet van de aardappelplant want we hebben nu geen meer gezet want vorig jaar is alles hierdoor kapot gegaan, ik ben die moeilijke naam van die ziekte vergeten. wat het wel is, wel ik kan het niet vinden op het net, misschien herken jij het wel.
Mijn grootste bezorgdheid is of we wel nog van de tomaten mogen eten, want je leest hierover en soms wordt dat hierin gezegd maar het is zo moeilijk om te weten of dit het is wat wij hebben…. kan je aub even kijken naar de foto, heel erg bedankt en fijne zondag, groetjes uit Vlaanderen, Sonja

IMG_0187.JPG
sonja

Hallo Diana,
Dank je wel voor je antwoord, ik heb intussen alle zieke bladeren verwijderd, er blijft amper nog een blad over maar beter zo dus. ik ga alle foto’s vergelijken. nog eens een dikke merci! snikhete groetjes, Sonja

sonja

hallo Diana,
nog een foto van iets dat op de bladeren van de tomaten zit, toch maar onappetijtelijk!
groetjes, Sonja

IMG_0184.JPG
Bianca

Lieve allemaal, helaas zijn de bloemen in mijn tomaten planten verdroogd, ik heb ze in de kas staan en helaas geen ervaring, dit is mijn eerste moestuin jaar. Moet ik nu opnieuw beginnen of kunnen er nogmaals bloemen in komen (en dus vruchten)? Groetjes Bianca

Pien

Dag Diana! Ik misbruik deze pagina voor een vraag over het abonneren. Dat doe ik pas sinds een maand, misschien kon het al veel langer maar ik vind het echt een absolute aanwinst! Maar als ik het goed begrijp moet je je voor elk blog apart abonneren en dat vind ik best jammer want zo mis ik toch wat van de diverse reacties. Misschien zie ik iets over het hoofd maar Is het mogelijk om je eenmalig te abonneren op elke binnenkomende reactie? (Pffff…. al die zeurende volgers, ze zijn ook nooit tevreden….!)
Groeten, Pien

Pien

Dank voor je reactie! Ik heb inmiddels gezien dat ik mij al ruim een jaar geleden had kunnen abonneren en het is gewoon mijn eigen schuld dat ik dat dus niet eerder heb gedaan. En het komt vanzelf goed want vanaf nu abonneer ik mij gewoon op alles en dan komt het vanzelf voor elkaar! Groet, Pien

van zele dirk

Beste mevr
Super bedankt voor al deze info . Supermooie website en proficiat met wat u heeft gerealiseerd . Ik sta nog maar de kinderschoenen met wat betreft tomaten kweken. Ik ga mijn tunnel serre nog bouwen. Ik kan hier veel leren ! . Zou ik u mogen vragen – echte beginnersvraag… met wat fixeert/ondersteunt u de tomaten in uw kas ? die groene staven ? plastiek/ ijzer ? heeft u hiervan toevallig een referentie ? Dank Dirk

sarara

leuk en informatief deze site….Ik heb tomatenplantjes en het is 4 graden. Heb er nu 15 stuks binnen gezet omdat ik met pijn en moeite heb gekweekt 😅  alleen heb ik nog een bak met planten kan ik die in de schuur laten?

Bram van Groningen

Ik kan niet in de database, klopt dat? Ik vond het altijd erg handig.

Lars Verhoeven

Hoi Diana,

Ik heb al veel van je gelezen en merk dat ik de tomaten erg leuk en uitdagend vind om te gaan kweken.
Nu heb ik uit je top 25 een aantal tomaten uitgekozen om dit jaar te zaaien, maar ik krijg de zaden niet gevonden.
Heb je een aanbeveling waar ik deze zou kunnen kopen?

alvast dank.

Groeten Lars.

Bea

Hallo Diana, wat een heerlijke en informatieve site heb je!
In het najaar heb ik verschillende zaden bij je gekocht, en de tomaten doen het super.
Hundreds and thousands, gezaaid in januari heeft al volop bloemen. De andere tomaten netjes in maart gezaaid, die krijgen nu hun eerste bladeren en dat heb ik een vraag over. Uit de ‘buidelmix’ heb ik 10 zaden gezaaid, en twee zaailingen hebben aardappelblad. Kun jij misschien een hint geven welk van de twaalf rassen in de mix dit zou kunnen zijn? In de database vind ik het niet.
Groeten, Bea

Bea

Oei, zó belangrijk was het nu ook weer niet, zoveel moeite. Maar Dankjewel!!

Fabio Roncada

Beste Lars, een site waar zeer veel zaden te koop zijn is : https://www.vreeken.nl/
Ben er zelf van verschoten wat een ruim assortiment ze hebben…

Jenny

Goede middag,

Allereerst: Sinds 10 jaar ben ik rustig aan begonnen met moestuinieren en het is uitgegroeid tot een grote, fijne hobby. Bijna al mijn kennis en tips haal ik bij deze website vandaan. Geweldig! Heel veel dank!

Ik heb een terugkerend probleempje:
Mijn tomaten hebben bijna altijd neusrot. Ik kweek mijn tomaten in potten en heb er last van bij de meeste rassen die ik teel. Afgelopen zomer hadden bijna al mijn vruchthoudende planten er last van, ook die in de volle grond in de tuin staan. (zoals courgettes pompoenen, komkommers). Ook de aubergines (in potten).
Ik heb er van alles over gelezen en geprobeerd balans te vinden: niet te veel of te weinig: kalk, voeding of water.
Ik ben ten einde raad… zie ik iets over het hoofd?

Alvast bedankt!

Vriendelijke groet,

Jenny

Pien W

Dag Jenny en Diana,
ook ik vind het raar dat je zowel bij de planten in potten èn in de volle grond neusrot hebt. Ik durf het haast niet te vragen maar weet je zeker dat het echt neusrot is? Want neusrot in komkommers, ik heb er eerlijk gezegd nooit van gehoord. Nee, dat zegt weinig want ik ben ook maar een gewone amateur maar als ik google op “neusrot komkommer” dan krijg ik geen hits. En op “ziekten en plagen komkommers” komt wèl heel veel narigheid boven maar zelfs bij heel gespecialiseerde sites met tien of meer voorkomende problemen bij komkommers ben ik neusrot niet tegengekomen. Niet boos worden hoor maar….kan het niet iets anders zijn?
Groeten, Pien

Alan

Hoi Diana,

Wat voor grond zou je aanraden om de verspeende zaailingen in te groeien? Een mengsel van potgrond en compost?

Groeten,
Alan.

Alan

Heel erg bedankt voor de snelle reactie Diana. We gaan gelijk potgrond kopen. Voor het uitplanten volgende maand in een verhoogde bak en de dwerg tomaten in potten kunnen we daarvoor ook het beste potgrond gebruiken? Of dan juist wat compost? Je website is erg informatief en altijd onze go-to plek als we een vraag hebben. Bedankt daarvoor!

Hanneke

Hoi Diana,

Ik meen weleens gelezen te hebben (ik dacht bij jou, maar kan het niet terug vinden ;-)) dat je bloempjes uit de tomaten moet verwijderen als ze te vroeg zijn. Is dat zo? Voor welke tijd is dat dan?

Groetjes!

roos

hallo Diana,

de bloemhoofdjes van een paar tomaten trossen vallen er af zodat er dus geen vruchten vormen.
wie weet wat dit is of waardoor dit komt?

groetjes Roos

Tessa

Is er iemand wel zo slim geweest om op te schrijven welke soorten er in de buidel en blauwe- zadenmix van Diana zaten afgelopen jaar? Ik vind het toch wel erg leuk om de juiste namen te geven aan geoogste zaden. Bij een aantal meer ‘extreme’ tomaten is het gelukt maar ja, nu de rest nog. 😅

Tessa

Super. Dank je wel Diana. Ik ga fijn determineren 😊 Volgend jaar zaai ik de 2e helft van de mix en dan heb ik de collectie compleet. Maar ga zeker ook de sinyaya van eigen zaadoogst zaaien. Die is lekker zeg (en mooi). En de pleated carnelian en.., tsja ik hoef niet bang te zij dat mn kas niet vol komt 😅

Cindy

Ahhh, zo balen dat ik jou database niet kan openen op mijn tablet..

Pien W

Misschien nog eens proberen Cindy? Ik kan ze met mijn tablet allemaal bekijken! Groet, Pien

Cindy

Gelukt met de link hierboven

Dominique

Dag Diana,
Ik ben sinds een maand of 2 trotse eigenaar van een volkstuin in een oude kas. De grond is erg zware kleigrond en er is jaren niks mee gedaan. Eind deze week gaan we de grond goed klaarmaken voor het komende seizoen. Sowieso goed omspitten en compost erdoorheen werken, maar wat raad je verder aan voor m.n. de tomatenplanten? Ik las ergens om wel wat paardenmest en stro door de grond heen te werken, maar ik vraag me af of het stikstofgehalte dan niet snel te hoog wordt in de grond. Toch doen? Of alleen stro, of liever vermiculiet of brekerszand.

Alvast bedankt!
Dominique

Pien W

Hallo Dominique! Natuurlijk kan ook ik jou niet goed adviseren en zeker na het antwoord van Diana durf ik dat ook bijna niet. Ere wie ere toekomt nietwaar? Maar ik vroeg mij af…er is jaren niets gedaan en je zit op klei. Wat zou er gebeuren als je dit jaar je gewoon eens gaat storten op de boel eens simpelweg aankijken? Tuurlijk, het grote onkruid moet weg. Maar als je daarna de boel eens gewoon vol zou zetten (aardappelen maken de grond mooi los) en zou gaan zien hoe dit eerste seizoen alles groeit? Misschien wordt je oogst niet vreselijk fantastisch maar aan die oogst kun je dan wel enigszins afleiden wat er ontbreekt. Misschien wel niets! En dan in de herfst (die begint helaas al over 9 maanden😂😂😂) kan je je strijdplan voor 2025 maken en uitvoeren. En in de tussentijd leren van Diana’s plan om groenbemesters in te zetten. Overigens, heb jij een volkstuin IN een kas? Of een volkstuin EN een kas? In beide gevallen ben ik stikjaloers, ik heb wel een moestuin maar geen kas. Veel plezier met je ontdekkingstocht!! Groeten, Pien

Bert Woudenberg

Hallo Diana, Met heel veel plezier ben ik aan het lezen geslagen op je pagina. Ik ben een paar jaar geleden begonnen met het kweken van tomaten in potten. Ieder jaar leer ik weer bij. O.A. Potformaat, de plaats waar ze staan, heb ze nu ook onder de veranda staan. Wat ik eigenlijk nog steeds niet weet is hoe ik ze water moet geven. Heb je hier nog wat goede aanwijzingen voor. Geef ze 1 keer in de week vloeibare mest en dat werkt op zich prima. Ben wel een echte hobbyist en heb niet allerlei mestssoorten. Ik weet dat er zich op de stam bloemen vormen die uiteindelijk tomaten worden, maar herhaald dit zich of groeit er alleen van onder naar boven eenmalig een vrucht takje? Heb ook dit jaar weer zaadjes besteld en wil eigenlijk weer eens wat soorten zonder afdak gaan proberen. Ik heb nu potten van 40cm doorsnee, hoeveel planten in 1 pot? Vinden jullie het leuk/ goed om op allerlei vragen antwoorden te geven? Bijvoorbeeld van de zaden die ik al besteld heb ik het beste in de openlucht te plaatsen. Zoals je leest nog vragen genoeg, wil er graag energie insteken maar blijf wel een hobbyist.

Elin & Isabella

Hoi Diana en Ruud! Wij hebben een biologie project met de vraag: wat is beter, een biologische tomaat uit Italië of een niet biologische tomaat uit Nederland? Deze biologische tomaten moeten dan wel helemaal naar Nederland vervoerd worden. Voor dit project hebben we hulp nodig en iemands mening. Zouden jullie ons misschien meer over dit onderwerp kunnen vertellen? En wat is jullie mening?

Elin & Isabella

Onze interview vragen zijn:

  • Welke tomaat zullen jullie sneller kopen in de winkel als jullie zo milieuvriendelijk moeten kiezen?  

 

  • Waarom?  

 

  • Kopen jullie meestal biologische producten uit andere landen, of niet-biologische producten uit Nederland ?  

 

  • Waar koop je de beste duurzame tomaten?  

 

  • Proeven biologische producten beter en hebben ze betere kwaliteit?

Meld je aan voor de nieuwsbrief