Pompoen
Eerst even dit, mocht je internationale informatie/zaden/tips/foto’s zoeken over/van pompoenen:
- Latijnse naam: Cucurbita (maxima, moschata, pepo, mixta)
- Engelse naam: Pumpkin, Squash
- Duitse naam: Kürbis
- Franse naam: Courge, Potiron, Courge Musquée
Binnen de pompoengroep vind je enorm veel verschillende soorten en rassen, bedenk vooral van te voren wat je wilt; wil je grote of kleine pompoenen, voor de sier of om te eten, voor directe consumptie of om te bewaren? En dan zijn er nog allerlei kleuren en vormen, van wit tot geel, oranje, groen, blauwgrijs, rood, met ribben of met wratten, langwerpig, rond, er zijn enorm veel rassen om uit te kiezen.
Zelf hebben wij jarenlang pompoenen voor de sier geteeld; in vrolijk gekleurde opstellingen in de tuin en op de terrastafel zorgden ze voor veel kleur van half september tot de eerste vorst. Pas de laatste jaren telen we pompoenen ook voor de culinaire eigenschappen, en ook daarin valt er veel te ontdekken; het vruchtvlees meer geel of oranje, en soms zachtzoet, soms meer nootachtig, en soms zelfs ronduit zoet en geschikt voor het gebruik in desserts.
Je komt pompoenen in veel keukens tegen, en elk land heeft wel zo haar eigen favoriete rassen; de Franse Galeux d’Eysines, de Italiaanse Valenciano, de Amerikaanse Jack be Little, de Japanse Hokkaido, etc.. En je kunt heel veel doen met pompoenen; van roosteren en bakken, soep, puree, maar je kunt er zelfs ook brood of cake mee bakken, gebruiken in desserts, en ze is ook geschikt voor de inmaak (zoals een zoetzuur of een chutney).
Net als bij courgettes zijn de bloemen van pompoenen eetbaar, de grote gele bloemen smaken een beetje poederig en neutraal. Door hun grootte zijn ze zeer geschikt om te vullen. En tot slot zijn dan ook de zaden nog eetbaar (pompoenpitten), na roostering kun je ze bijvoorbeeld in een salade gebruiken.
PLANT
Een pompoenplant wordt groot. Dat kan maar alvast duidelijk zijn 🙂 . Het is ook nog wel rasafhankelijk, sommige rassen worden nog wat groter dan andere rassen. En er zijn tegenwoordig een paar rassen die echt kleiner blijven (met dan ook wel kleinere vruchten in een lagere opbrengst), geschikt voor de teelt in een pot of verhoogde bak of kleine tuin. Maar dat zijn uitzonderingen, de meeste rassen maken planten van een meter breed en 2 tot 3 meter lang (en soms nog iets meer).
De plant lijkt op die van de courgette (ze is daar ook zeer nauw familie van) maar in tegenstelling tot de courgette is een pompoenplant altijd rankend; de planten kruipen maar kunnen ook klimmen (aan een gaasachtig rek, ze kan niet klimmen langs stokken!). Op die manier neemt ze uiteraard aanzienlijk minder ruimte in beslag, en het is ook nog een vrolijk gezicht.
TEELTWIJZEN EN OPKWEEK
Wij zaaien pompoenen (en trouwens ook courgettes) het liefst zo rond half april binnenshuis voor. Onder glas zaaien kan natuurlijk ook prima, en zelfs buiten (maar dan zaai je wel een stuk later).
De reden waarom wij bij voorkeur binnen zaaien is omdat pompoenen niet tegen vorst kunnen. En omdat de zaden makkelijk kunnen rotten in te natte grond (en thuis heb ik daar net iets meer controle over dan in een koude vochtige kas met allerlei andere zaailingen ernaast die juist wel wat meer water willen, etc.). En de laatste maar belangrijkste reden is omdat de zaden heel lekker worden gevonden door onder andere muizen (en die zijn in een kas niet tegen te houden want ze kruipen door de kleinste kiertjes). Het is in dat laatste geval van zaaien onder glas natuurlijk ook mogelijk om de pompoenzaaisels dan te beschermen door bijvoorbeeld de onderbak af te dekken met een glasplaat, maar daaronder blijft het dan weer wat langer vochtig.
Oftewel; het kan allemaal maar wij vinden het gewoon prettig om thuis in een zonnig raamkozijn van een onverwarmde slaapkamer te zaaien. De zaden kiemen daar binnen een week. Onder koud glas duurt de kieming vaak 2 of 3 dagen langer. En als je buiten wilt zaaien doe je dat pas in mei en dan kiemen de zaden (afhankelijk van de buitentemperatuur) binnen 2 weken.
Zoals gezegd houden pompoenzaden niet van teveel vocht, de zaden kunnen dan gemakkelijk rotten. Om die reden gebruik ik voor het zaaien potgrond, maar maak ik die luchtiger door 5 delen potgrond te mengen met 1 deel grof brekerzand plus een half deel vermiculiet of perliet. Als je geen vermiculiet of perliet hebt kun je in plaats daarvan er nog een extra handje grof brekerzand door mengen.
Op de foto hieronder kun je zien dat het potgrondmengsel luchtiger is geworden. Daarnaast zaaien we het zaadje ook niet plat op de grond maar we steken het verticaal in de grond (want dan loopt een teveel aan vocht er makkelijker langs dan wanneer het zaadje horizontaal ligt).
Ik heb ook eens geprobeerd om pompoenen in pure vermiculiet te zaaien en dat gaat ook heel goed (mits je de vochttoestand goed in de gaten houdt want het mag dus niet te nat zijn). Je kunt hier meer informatie vinden over het zaaien in vermiculiet.
Wij zaaien 1 pompoenzaadje per potje. Pompoenzaden zijn heel moeilijk te verspenen, en na de kieming zijn de zaailingen gelijk al flink van formaat. Geef voorzichtig water, de grond moet goed vochtig zijn, want anders kiemen de zaden niet, maar maak de grond niet kletsnat en zorg dat een teveel aan water niet in de onderbak blijft staan. Na de kieming mag je meer water gaan geven, want zoals gezegd groeien pompoenzaailingen na de kieming snel.
De zaailingen blijven in het potje tot ze groot genoeg zijn, en in ieder geval tot IJsheiligen (na 12 mei). Tot die tijd blijven ze op een warme zonnige plaats (binnen of onder glas of als het al warm genoeg is buiten.
Pompoenen houden van een warme en zonnige plaats, hoewel ze het ook goed in de halfschaduw doen.
RASSEN
Pompoenen vind je in allerlei kleuren, vormen en maten. Je kunt ze grofweg indelen in een aantal groepen maar dat is zo ingewikkeld dat ik het nooit goed heb begrepen. Wat ik wel weet is dat de pompoenen allemaal heel gemakkelijk met elkaar kruisen, en ook met een courgette (en uiteindelijk is dat ook een soort pompoen).
Ook in het Engels wordt het er niet makkelijker op; je kunt soorten pompoenen en courgettes daar vinden onder squash (en dan is er de wintersquash en de summersquash), maar ook onder pumpkin (en dat zijn de grote ouderwetse pompoenen), en verder worden er nog termen als gourd, zucchini, marrow en courgette gebruikt. Ik ben het spoor een beetje bijster, maar volgens de boeken is dit een goede indeling van de soorten pompoenen:
- Cucurbita maxima
De pompoenen in deze groep kun je grofweg in tweeën delen; de grote en de kleintjes.
De rassen met grote pompoenen geven vaak vruchten van meer dan 10 kilo. Ze zijn mede daardoor vaak helaas wel matig van smaak, en ze zijn ook niet zo heel lang te bewaren. Voorbeelden van rassen zijn Gele Centenaar, Big Max, maar bijvoorbeeld ook de Atlantic Giant (die vaak wordt gebruikt in wedstrijden – het wereldrecord-gewicht van deze pompoen staat op meer dan 500 kilo). En niet te vergeten de waarschijnlijk bekendste sierpompoen; Turkse Muts
De kleintjes: dat is relatief, maar er zijn een aantal rassen met kleinere vruchten geven die 1 tot 10 kilo wegen. De smaak, kleur en vorm kunnen behoorlijk verschillen maar de meeste van deze kleinere pompoenen zijn qua smaak in ieder geval beter dan de hierboven genoemde grotere rassen. De smaak is voller, zoeter en het vruchtvlees is vaster (doordat ze een lager vochtgehalte hebben, en daardoor bewaren ze ook vaak langer en beter). Voorbeelden van bekende rassen in deze groep zijn Uchi Kuri, Blue Hubbard, Queensland Blue, Valenciano, Buttercup, Galeux d’Eysines, Crown Prince, etc..
- Cucurbita moschata
Deze pompoenen staan bekend om hun romig zachte, vaak wat nootachtige smaak. Ze zijn niet zo groot (0,5 tot 5 kilo) en ze zijn allemaal redelijk goed bewaarbaar (maar niet zo lang als de kleine maximasoorten zoals die hierboven zag). Voorbeelden van moschata-rassen zijn Butternut, Honeynut, Nutterbutter, Crookneck, Black Futsu, Mini Musk, etc.. De Butternut is één van de bekendste pompoenen, je vindt ze ook in winkels en op de markt. Zelf vinden we deze pompoen niet alleen heel lekker maar ook handig gebruik (omdat ze een handzaam formaat heeft, redelijk goed te bewaren is, en ze makkelijker te schillen is dan de meer dikschillige pompoenen).
- Cucurbita pepo
De courgette behoort tot deze groep. Maar ook een aantal pompoenrassen. Het grote voordeel van deze rassen is dat ze ook wel ranken, maar vaak niet zo extreem groot worden als de pompoenen uit de maxima-groep. Het nadeel is dat de pompoenen wat minder lang houdbaar zijn. Soms is het verschil tussen courgettes en de pompoenen in deze groep klein.
Voorbeelden van rassen zijn Baby Boo, New England Sugar Pie, Delicata, Cotton Candy, Crookneck, etc.. Zelf hebben we eens de New England Sugar Pie geteeld en dat was zeker een succes; een lekkere, zachtzoete smaak, mooi oranje, handzame pompoenen (1 tot 2 kilo), en een prima opbrengst, en niet te grote planten. Haar enige nadeel was dat ze niet veel langer houdbaar was dan een week of 4.
Lees dus bij de aankoop van zaden de beschrijving goed, en kies de rassen die aan je wensen lijken te voldoen (als in grootte, vorm, kleur, smaak, bewaarbaarheid, etc.). Een groot assortiment pompoenrassen met een goede beschrijving kun je onder andere vinden bij Jansen zaden
Dan tot slot nog even iets over de pompoen die we een paar jaar geleden voor het eerst zaaiden; de Spaghettipompoen. Iets bijzonders, het vruchtvlees is draderig (eerder als vermicelli dan spaghetti). Lekkere, zachtzoete smaak, geel vruchtvlees. Je kookt of stooft de pompoen in geheel, ongeveer een half uur, en dan snij je ze open, verwijder de zaden en haal het draderige vruchtvlees eruit voor verdere verwerking. Of halveer de pompoen, verwijder de pompoenpitten en leg ze met de snijvlakken naar beneden op een bakplaat waar je een centimeter water in doet. Half uurtje op 180 graden, en ook dan het draderige vruchtvlees eruit halen voor verdere verwerking. Uiteindelijk blijkt het niet spaghetti te zijn zoals spaghetti hoor, hoe gaarder het vruchtvlees wordt, des te meer het een puree wordt. Desalniettemin leuk om er eens mee te spelen (onze favoriete manier is om eerst ui en knoflook te fruiten in olijfolie, een pepertje, peterselie, en zout en peper. En dan zo kort mogelijk de gare spaghettipompoensliertje erdoor roeren en verwarmen. En dan lekker veel geraspte Parmezaanse kaas of Pecorino erover 🙂 ). Als je haar toevallig te lang hebt gekookt (en de draden te zacht zijn geworden) is ze ook gewoon prima voor de soep/puree.
ZAAITABEL
Klik op onderstaande tabel om die in een nieuw tabblad in groot formaat te zien:
BODEM / BEMESTING
Pompoenen hebben een voorkeur voor rijke, vochtvasthoudende grond die bij voorkeur ook iets kalkrijk is. Hier (op onze vette klei) groeien planten dan ook prima. Zelf vinden we het heel fijn om ze op een mesthoop te laten groeien: we storten een flink aantal kruiwagens verste paardenmest (met flink wat stro) op een hoop en laten dat een week of 3 rusten. Dan maken we een gat in de composterende mest en vullen dat met potgrond of tuingrond. En daarin planten we dan de zaailingen van pompoenen en courgettes;
Zoals op de foto dus. De composterende mest zorgt voor warmte en daarna voor een prettige samenkomst van vocht, bodemorganismen, humus, etc.. Soms geven we 2 weken voor het planten nog wat samengestelde organische meststof zoals bijvoorbeeld groene Culterra, maar als er het jaar ervoor geen slokoppen zoals bijvoorbeeld kolen hebben gestaan maar wel peulvruchten, dan geven we geen extra voeding.
Ik heb hier ook eens een uitgebreid blog over geschreven: Courgettes, pompoenen (en trouwens ook mais) in de mest.
Hier groeien courgettes altijd heel goed op zo’n hoop. Een stuk of 5 planten op een hoop in een vak levert vaak dit op:
Veel en groot dus. En zeker ook voldoende bloemen en vruchten. Het is wel belangrijk dat de zaailingen de eerste weken in grond groeien en niet in de dan nog jonge mest. En heel fijn is het dat aan het einde van het jaar de mest volledig is gecomposteerd en een mooie losse compost overblijft die we bijvoorbeeld kunnen gebruiken om de tuin op te hogen of er verhoogde bakken mee te vullen.
Het is zeker niet noodzakelijk om pompoenen op mest te laten groeien hoor, ze doen het ook prima in de volle grond. Bedenk wel dat pompoenen grote planten maken en dus veel vocht en voeding nodig hebben. Geef vooral 2 keer een ruime hoeveelheid meststoffen (de eerste keer bij het planten in mei, en de tweede keer eind juli voor de groei en rijping van de vruchten), en zelf kiezen we daarbij voor een samengestelde NPK-meststof als groene Culterra, maar er zijn meerdere merken, en er zijn ook mensen die voeden in de vorm van plantenaftreksels, etc..
Pompoenen groeien trouwens ook graag op een composthoop, en kunnen die dan ook volledig begroeien (handig en decoratief wanneer je een compostbak lelijk vindt).
En pompoenen kunnen klimmen. Ze hebben dan wel wat hulp nodig, zeker de eerste weken moeten de stengels omhoog worden geleid en opgebonden (langs een hekwerk en een bouwwerk van stokken). Tot ze uiteindelijk in elkaar haken en langs en op en over elkaar tuimelen. Ik kreeg deze tip voor het eerst in het voorjaar van 2019 en ik heb dat jaar gelijk de proef op de zomer genomen; het was een leuk probeersel dat ik op iets kleinere schaal ga herhalen (want wie er nou enige tientallen pompoenen voor een 2-persoonshuishouden 🙂 ).
Het grote voordeel is natuurlijk dat je op een kleiner oppervlak zoveel mogelijk planten kwijt kunt. En daarnaast staat het ook nog eens heel leuk.
Ik heb in 2019 3 blogs geschreven over het verticaal leiden/telen van pompoenen :
- De start: Verticaal
- De voortgang: Oerwoud
- De oogst: Het einde van het monster
TEELTZORGEN
In het begin is wieden belangrijk, maar let ook op water geven in droge perioden; grote planten als pompoenen hebben relatief veel water nodig.
Je hoeft niet te snoeien, leid de ranken die over paden dreigen te gaan kruipen de andere kant op, maar ook het afknippen van een stuk rank dat in de weg ligt kan prima hoor.
Jonge planten maken vaak eerst meerdere mannelijke bloemen voor ze een vrouwelijke bloem met vruchtbeginsel maken. Als je maar 1 pompoenplant in je tuin hebt kan het handig zijn om zelf te helpen met de bevruchting (door met een kwastje eerst langs de meeldraden in de mannelijke bloem te gaan en dat vervolgens over de stamper op de vrouwelijke bloem te wrijven. Mijn ervaring is dat volwassen planten prima worden bestoven door insecten en dat de kans op bestuiving en dus de ontwikkeling van meerdere vruchten groter wordt als er meer pompoenplanten zijn (en dus ook meerdere mannelijke en vrouwelijke bloemen). De meeste (middelgrote) pompoenen maken 2 tot 4 vruchten per plant maar er zijn uiteraard uitzonderingen. Uiteindelijk is het een kwestie van wat een plant aankan; een gezonde plant kan meer pompoenen maken en laten rijpen dan zieke planten, grote weldoorvoede planten kunnen meer pompoenen maken dan planten die in arme en droge omstandigheden staan. En een pompoenras met zeer grote vruchten krijgt minder vruchten dan een ras met kleine (maar dus meer) pompoentjes.
In natte nazomers is het wellicht handig om pompoenen die zich hebben ontwikkeld op een houten plankje of stenen tegel of zo te leggen. Daardoor kunnen de pompoenen redelijk droog groeien en rijpen. Als pompoenen op kletsnatte grond liggen is het mogelijk dat ze gaan rotten (mede afhankelijk van het ras en de dikte van de schil). En ook omdat slakken dan wel aan de schil kunnen gaan vreten.
Controleer af en toe je pompoenen, op beschadiging of vraat. Hier hebben we in een jaar wel eens ruim 15 pompoenen in september weg moeten gooien omdat ratten er een gat in maakten en de zaden eruit haalden. Dat is in slechts 1 jaar van de bijna 30 moestuinjaren gebeurd hoor, maar als we het op tijd hadden gecontroleerd en dus gezien, dan hadden we de pompoenen kunnen redden (door ze zo snel mogelijk te oogsten, of door er bijvoorbeeld een pot ondersteboven overheen te plaatsen waardoor de ratten er niet meer bij zouden kunnen komen.
Wonden aan pompoenen zorgen er sowieso voor dat een pompoen niet lang meer bewaarbaar is en kan gaan rotten. Aangetaste pompoenen houden we heel goed in de gaten en oogsten we zodra ze rijp is (en dan vriezen we het vruchtvlees in).
En dan nog even: pompoenen maken naast een oppervlakkig horizontaal wortelsysteem ook nog een lange hoofdwortel die heel diep in de grond vocht en voeding op kan zoeken. Ik heb eens een blog over dat onderwerp geschreven: Aorta.
OOGST
De oogst van pompoenen valt ongeveer in september/oktober (behalve sommige rassen uit de Cucurbita pepo-groep; sommige rassen daarvan eet je juist jong in plaats van volledig afgerijpt. Te vroeg geoogst smaken bewaarpompoenen flauw, en ze bewaren dan ook niet goed.
Pompoenen kunnen niet tegen nachtvorst, voor die tijd moeten ze geoogst zijn en vorstvrij liggen. Of een pompoen rijp is kun je zien aan de steel van de vrucht; als deze rimpelig wordt, droge groeven of barstjes gaat vertonen (kurkachtig) is de pompoen rijp:
Van de meeste rassen verkleuren de pompoen bij het rijpen. En de pompoenen moeten in ieder geval heel hard aanvoelen en hol klinken als je er op klopt. Snijd de stengel door op ongeveer 5 tot 10 centimeter van de vrucht. Vruchten die afbreken of worden geoogst zonder stukje steel bewaren minder langer en kunnen snel gaan rotten.
Verkijk je trouwens niet op het uiterlijk; op bovenstaande foto zie je 4 pompoenen van het ras Galeux d’Eysines en 1 pompoen van het ras Valenciano (de witte). Je zou verwachten dat de gebobbelde Galeux d’Eysines het langst te bewaren zouden zijn maar niets is minder waar; de Galeux d’Eysines is slechts een week of 6 houdbaar, de Valenciano heben we ruim 3 maanden kunnen bewaren.
BEWAREN
Afgezien van de rassen uit de Cucubita pepo-groep bewaren de meeste pompoenrassen (uit de maxima- en moschata-groep) goed tot zeer goed. Laat de pompoenen na de oogst eerst goed drogen op een warme en luchtige plaats (bij voorkeur bij kamertemperatuur, dat zou ervoor zorgen dat de schil nog wat dikker wordt en de bewaartijd toeneemt). Na enkele weken drogen kunnen de pompoenen naar hun bewaarplaats worden gebracht. De meest ideale bewaartemperatuur is ongeveer 10 graden Celsius. Hier is dat op zolder, we leggen de pompoenen daar naast elkaar (niet op elkaar!) in kartonnen sinaasappeldozen (zonder deksel). Op die plaats kunnen pompoenen 1 tot wel 4 maanden worden bewaard, afhankelijk van de soort, het ras, de rijpheid en of er wel of geen beschadigingen aan schil en/of steel(aanzet) zijn.
Controleer vooral elke week de pompoenen in je winterberging even; kantel ze en druk er zachtjes op. Als er aan de onderkant schimmel begint te groeien, of als er een beschadiging is, of als de pompoen niet heel hard meer aanvoelt kun je overwegen om de pompoen schoon te gaan maken en het vruchtvlees in blokjes in te vriezen.
ZAADTEELT
Pompoenen kruisen zeer gemakkelijk. Volgens het Ecologisch Handboek van Velt kruisen alle pompoenrassen en ook pompoensoorten met elkaar, maar kruisen ze ook nog met andere komkommerachtigen. Volgens het boek “Seed to Seed” van Suzanne Ashworth kruisen pompoenrassen binnen een soort heel gemakkelijk met elkaar maar kruisen soorten onderling niet, en kruisen ze dus ook niet met andere komkommerachtigen. Onze ervaring is dat alle pompoenen en courgettes heel gemakkelijk kruisen, zowel de rassen onderling als ook de verschillende soorten met elkaar, en ook over grotere afstanden van meer dan 50 meter.
Om raszuiver zaad te kweken moet je dus kruisbestuiving voorkomen: houd daarvoor minimaal 750 meter ruimte tussen 2 rassen/soorten aan of bevrucht met de hand: bind rond de vrouwelijk bloemen wat fijn gaas. Als de bloem open gaat, neem je het gaas weg en wrijf je de meeldraden van een mannelijke bloem over de stamper van de vrouwelijke bloem. Hierna breng je het gaas weer terug rond de bloem tot deze verwelkt is.
Ik vind dat veel te veel gedoe. Bovendien zijn pompoenzaden niet duur, en het is het heel leuk om in verschillende jaren verschillende rassen te zaaien/telen. Maar daarnaast is er nog iets veel belangrijkers: gekruiste pompoenen kunnen bitter en licht giftig zijn. Dat giftige (en bittere) komt omdat bij gekruiste planten de vruchten meer cucurbitacinen bevat. Je hoeft niet bang te zijn dat je per ongeluk zo’n bittere pompoen eet want ze is dan zo bitter dat ze letterlijk oneetbaar is. Dat neemt niet weg dat het heel zonde is van de plant en het werk en de oogst. Koop dus vooral zaden bij de professionele zaadhandel, dan kun je er vanuit gaan dat ze soortecht en veilig is.
Kijk ook nog even op deze pagina voor meer informatie: De kennis van nu
En ik heb zelf nog wat over dit onderwerp in boeken en op internet opgezocht en een uitgebreid blog geschreven over het kruisen van pompoen en wat dat betekent voor de smaak, giftigheid, oogst van zaden, etc.: Kruisen
Toto slot: kijk ook nog even op de pagina met recepten en inmaakrecepten, voor bijvoorbeeld een recept van deze pompoensoep met appel, geitenkaas en spekjes
Beste Diana en Ruud,
Mocht je je lezers met graag meer pompoensoorten kennis laten maken,
dan raden we je onze pagina met een 60tal soorten aan.
Goede oogst gewenst dit jaar in jullie ietwat kleinere tuin dan voorheen 🙂
Hallo Stef,
Dankjewel voor de link naar je leuke en informatieve website! Handig om meer informatie over een flink aantal rassen te lezen!
En ik ga zeker eens wat van de pompoensoeprecepten die op je website staan proberen!
groetjes,
Diana
Prachtig al die pompoenen. Heb zelf al veel recepten geprobeerd. Helemaal top.
Graag wil ik ook eens een gerecht met de bloemen klaarmaken.
Helaas kan ik ze nergens vinden
Groetjes, Helen
Hallo Heleen,
Pompoenbloemen kun je op dezelfde manier bereiden als courgettebloemen. Kijk bijvoorbeeld eens op deze pagina: https://www.culy.nl/inspiratie/courgettebloemen-kopen-recepten/
En je vindt letterlijk honderden recepten als je googelt op ‘Squash Flower Recipe’
groetjes,
Diana
Goedemorgen Diana
Ik heb veel bloemen in de plantjes maar geen vrucht. Ook met de sierkalabassen.
De bloemen vallen er uitgebloeid gewoon af.
Worden ze dan niet bevrucht ? Kan je dat handmatig doen vergelijkbaar met het tikken bij tomaten ?
Met vriendelijke groet,
Mickey
Hallo Mickey,
Je brengt me gelijk op een idee, ik zal eens een foto maken van een vrouwelijke en van een mannelijke pompoenbloem want ik zie dat die nog niet op deze pagina staat.
En dat zou handig zijn want ik weet niet of je vrouwelijk en mannelijke bloemen hebt? Je hebt het over veel bloemen in de planten maar geen vruchten, maar alleen vrouwelijke bloemen geven vruchten, en er moeten mannelijke en vrouwelijke vruchten ongeveer tegelijkertijd bloeien voor de bevruchting. Met de hand bevruchten is zeker een optie (maar tikken helpt niet, je moet dan echt met een kwastje eerst stuifmeel ophalen in de mannelijke bloem en dat op de stamper van de vrouwelijke bloem wrijven. Insecten doen dat normaal gesproken prima hoor, en het heeft dus alleen nut als je beide bloemen in je planten hebt.
Kijk even op deze pagina over courgettes (het ‘zusje’ van pompoenen): https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/courgette/ Halverwege die pagina zie je een foto van een mannelijke en een vrouwelijke bloem naast elkaar. De mannelijke bloem heeft alleen een steeltje, de vrouwelijke bloem heeft onder haar bloem al een vruchtbeginsel. Als de bloem wordt bestoven wordt het vruchtbeginsel een pompoen. Als ze niet wordt bestoven dan het vruchtbeginsels geel worden en verschrompelen.
Ik ga vandaag naar de tuin en zal even kijken of ik een foto van beide bloemen kan maken.
groetjes,
Diana
Hartelijk bedankt voor de informatie !
Groeten Mickey
Hoi Diana.
De pompoen planten groeien heel hard is mooi om te zien maar gaan een beetje de héle tuin doorkruisen, kan ik die snoeien.?
Groetjes Linda
Hallo Linda,
Je kunt ze in principe wel snoeien maar bedenk dat in de bladoksels van de uitlopers de pompoenen groeien. Als je een stuk weg snoeit is de kans groot dat je ook gelijk een pompoentje verliest. En uiteindelijk zal de plant reageren door zijscheuten te maken, ze wordt dan niet lange maar breder. De ranken liggen vrijwel los op de grond (op wat kleine worteltjes na). Mocht ze echt over planten heen groeien kun je ook overwegen om zo’n rank voorzichtig op te pakken en in een andere richting te leggen. En anders is er eventueel de optie om een klimrek te plaatsen zodat ze kan gaan klimmen en dus niet over je tuinplanten kruipen.
groetjes,
Diana
Hoi Ruud en Diana.
Dank je wel, ik ga kijken of ik een klimrek kan maken.
Groetjes Linda
Hoi Diana,
Hoeveel vruchten kan ik op mijn spaghetti pompoen verwachten? Ik heb nu 4 goed groeiende pompoenen maar nu komen er alleen manelijke bloemen aan.
Groetjes miss G.
Hallo Miss G,
Dat hangt voor een deel af van de omstandigheden zoals voldoende vocht, voeding, een goede standplaats, het weer, etc.
Mijn ervaring is dat er wel 5 of 6 spaghettipompoenen aan één plant kunnen groeien.
Ik heb op de website een blog geschreven over de mannelijke en vrouwelijke bloemen bij courgettes en pompoenen, waarom er soms eerst alleen maar mannelijke bloemen zijn, waarom jonge vruchtjes soms afvallen, en hoe je de bevruchting kunt bevorderen, etc.: https://www.pokon.nl/blog/de-bevruchting-van-courgettes/
groetjes,
Diana
Dag Diana, dank voor je uitgebreide informatie over de pompoen. Dat van die mogelijk bittere en licht giftige nakomelingen in geval van kruisbestuiving wist ik niet. Als totaal beginnende tuinier heb ik de spontaan opkomende pompoenplanten hun gang laten gaan. De pompoenen die eraan komen zien er wel wat vreemd uit (puntig aan beide zijden en half geel half groen) maar ik dacht:” Ik zie wel”. Of beter natuurlijk, proef wel. Ik zal dus maar vroeg 1 oogsten, proeven of hij/zij goed smaakt en ander de plant uit de grond halen.
groet, Pauline
wat zou de reden zijn dat ik van 5 butternut planten een massa bladeren heb ,veel bloemen maar geen enkele vrucht groetjes
Hallo,
Ik vrees dat ik je niet kan helpen want ik weet niet welk ras je hebt (er bestaan meerdere butternutrassen), wanneer je ze hebt gezaaid, wat de plantafstand is, of de planten in zon of schaduw staan, wat je als voeding hebt gegeven en wanneer, of de planten last hebben gehad van de droogte en of je alleen mannelijke of ook vrouwelijke bloemen hebt gehad. Ik heb over de bloemen en bevruchting van courgettes en pompoenen eens een blog geschreven op de website van Pokon, ik hoop dat dat wat meer duidelijkheid kan geven en je aan de hand daarvan kunt bedenken waarom jouw planten nog geen vruchten geven: https://www.pokon.nl/blog/de-bevruchting-van-courgettes/
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Mijn vader heeft om plaats te maken voor aardbeiplantjes, een pompoenplant uitgetrokken en de grote, maar nog onrijpe, lichtgroene pompoenen (Butternut) geoogst.
Is er, net als bij tomaten (door er een banaan bij te leggen) een manier om pompoenen te laten rijpen ?
Groeten,
Petra
Hallo Petra,
Dat durf ik niet te zeggen, dat heb ik zelf nog nooit geprobeerd. Misschien kan iemand anders die dit leest er wat uit eigen ervaring over zeggen.
Mijn hoofd zegt dat half rijpe pompoenen nog door rijpen maar onrijpe pompoenen niet en gaat rotten. Maar ik hoop van harte dat ik het mis heb, gewoon proberen want de pompoen is nu toch al geplukt. Ik zou het leuk vinden als je later nog eens wilt laten weten of ze misschien toch nog is gaan rijpen!
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Ik heb vorige week van 2 van de vier pompoenen, die mijn vader te vroeg geoogst had, soep gemaakt ( recept van jou : pompoensoep met appel, dankjewel) en die smaakte prima.
De halfrijpe pompoenen zijn dus toch nog door gaan rijpen. Eentje lag gewoon buiten en de ander binnen in de garage en ik zag geen verschil tussen deze twee.
De overige twee pompoenen zijn ook aan het verkleuren, dus die kunnen we ook nog verwerken.
Groeten,
Petra
hoi Diana,
in je blog heb ik gelezen dat je dit jaar aan het experimenteren was met een klimconstructie voor de pompoenen. Zou je nog extra foto’s kunnen plaatsen hoe het nu eruit ziet? en wat je conclusie is (of je het volgend jaar weer gaat doen)? Heel erg dank!
Hallo Tezz,
Dankjewel voor de herinnering! Het pompoen-oerwoud stort langzaam in 🙂 . Het blad wordt lelijk, de planten gaan wat meer hangen, en de eerste pompoenen rijpen. Het was erg leuk, werkte heel goed, zag er prachtig uit, maar de opbrengst valt me iets tegen (van 22 planten zou ik toch zeker 75 pompoenen moeten kunnen oogsten maar dat is zeker niet het geval. Of dat door de manier van telen komt durf ik niet te zeggen, ik denk eerder dat de droogte en hitte deze zomer de schuld daarvan zijn. Maar ik ga er zeker foto’s van maken en er ergens aan het einde van deze maand (wanneer ik al wat pompoenen heb geoogst) een uitgebreid blog over schrijven.
Alvast een foto die ik vorige week maakte:
groetjes,
Diana
dank je wel, Diana
Hoi Diana,
Klopt het dat het blad van de pompoenplant rond deze tijd flink verdort en geel wordt? Rijpen de pompoenen dan gewoon door, het stond er zo stralend bij, maar gaat de laatste week echt heel hard met vergelen en bruin worden.
Hoor het heel graag…
En volgend jaar ga ik een verticaal pompoenen muurtje doen, nu al zin in, dank voor het idee!
Enthousiast groet,
Mariske
Bij mij ook heel snel gegaan. Ik ga ervanuit dat ze dan nog doorgaan, maar steel is nog niet verdroogd.
Ben ook wel benieuwd
Hallo Mariske en Angelique,
Ja hoor, het is niet vreemd dat het blad nu al geel wordt (al is het wel vroeger dan in andere jaren). De planten hebben veel energie getopt in groeien en bloeien en vruchten maken en die laten groeien. Er is nog maar 1 stapje nodig en dat is rijpen en dat heeft tijd nodig. Zo lang de plant nog leeft, de pompoen vastzit en de steel groen is kan de pompoen nog steeds afrijpen, ook met veel minder blad. Lelijke bladeren (van bijvoorbeeld meeldauw) kun je ook zelf verwijderen.
Er zijn wellicht ook ziekten die voor de dood van de plant kunnen zorgen en dan wordt het uiteraard een ander verhaal, maar zolang de steel groen is en blad niet verlept maar gewoon geel en dor wordt lijkt me dat niet het geval.
groetjes,
Diana
Dankjewel,
Hoe lang duurt het afrijpen ongeveer, wij gaan nog op vakantie. 12 oktober weer terug.
Dan hoop ik maar dat het nog op tijd is 🙂
Hallo Angelique,
Het afrijpen hangt af van het ras, de grootte van de pompoenen, wanneer de pompoenen zijn gevormd en het weer. Maar een rijpe pompoen kan nog lang aan de plant blijven liggen, ze worden niet ‘overrijp’ al kunnen ze natuurlijk uiteindelijk wel gaan rotten, zeker als de plant het gaat begeven (maar dat gebeurt normaal gesproken pas wanneer het gaat vriezen).
groetjes,
Diana
Ik hou ze in de gaten . Dan denk ik dat het wel goed komt:)
Dag Diana en Marianne,
Ziehier het recept voor pompoenconfituur (in mijn frans boekje heet dit confiture d’hiver).
Ingrediënten :
200 gr rozijnen
een glas bruine rhum
4 appelsienen
1 pompelmoes
1 citroen
1 liter water
500 gr peren
500 gr appelen
1 kilo pompoen
1,750 gr kristalsuiker
Werkwijze:
– laat de rozijnen een nachtje in rhum liggen
-appelsien, pompelmoes, citroenen in schijfjes snijden
– in pot met het water 30 minuten zachtjes laten koken
-snijd de peren, appel en pompoen in kleine stukjes
-meng met de gekookte appelsien, pompelmoes en citroen en het vocht hiervan.
– voeg suiker toe
– laat ong 40 minuten koken
– voeg rozijnen en rhum toe en aan kookpunt brengen.
– check of de confituur dik genoeg is (de test met het bordje), zoniet voeg ik wat pectine bij
– doe alles in schoongemaakte potten en sluit onmiddelijk. Draai potten om tot confituur koud is, zodat Je kan zien of de pot luchtdicht is getrokken.
Ik zal morgen nog een ander recept van pompoenconfituur neerschrijven
Groetjes
Carine
Hallo Carine,
Dankjewel voor het recept!!
Diana
Dag Diana en Marianne,
Zoals beloofd een ander recept voor pompoenconfituur. Deze keer met gember. Heel eenvoudig….
– snijd pompoen in stukken
– stoom deze stukken zodat alles gaar is
– snijd gember in heel fijne en kleine stukjes
– weeg de hoeveelheid pompoen, voeg 800 gram suiker op 1 kilo pompoen toe en 1 citroen per kilo pompoen. Meng de gember hieronder en laat alles 1 nachtje trekken.
– kook de volgende dag de confituur op en laat een kwartiertje koken. Gier de confituur in propere potten en laat omgedraaid staan tot alles afgekoeld is.
Ik zal morgen een recept schrijven over plaatkoek van pompoen.
Groetjes carine
Gevonden, Carine!! Wist nog niet dat je kon doorscrollen onder Diana’s recepten. Nu dus wel.
Bedankt, ik ga ze proberen.
Marianne
Beste Diana,
Vandaag de laatste pompoenen geoogst. Veel van mijn pompoenen hebben kleine beschadigingen. Ik vermoed dat woelmuisjes eraan hebben geknaagd (wij hebben veel woelmuizen in de tuin). De knagers zijn niet door de schil gekomen. Ik zou graag weten of de pompoenen nog eetbaar en te bewaren zijn.
Hallo Klaske,
De pompoenen zijn zeker nog eetbaar hoor, maar elke beschadiging, hoe klein ook, heeft wel een nadelige invloed op de houdbaarheid.
Ik zou de pompoenen zelf goed in de gaten houden en zodra je ziet dat er schimmelplekken op de ´wondjes´verschijnen zou ik de pompoen schoonmaken en de blokjes vruchtvlees invriezen, het is dan zeker voor soep en puree, etc. nog prima bruikbaar.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Dacht eens in een verhaal over je tuin gelezen te hebben dat je de pompoenen hebt laten klimmen. Klopt dat? En zo ja kan dat met alle pompoenen ?
Mvg Elvira
Hallo Elvira,
Ja, dat klopt. En elke pompoen is inderdaad geschikt, al zijn kleinere pompoenen net iets handiger omdat ze bijvoorbeeld in een storm niet zo snel breken en vallen als de XXL-formaat pompoenen.
En dankjewel voor de tip! Ik ga deze pagina gelijk even bijwerken en de links naar de 3 blogs (start, halverwege, oogst) erbij zetten.
groetjes,
Diana
Als je onder de xxxl een plankje maakt dan vallen ze er niet af
Hi Diana,
Als je raszuiver zaad hebt gekocht, mag je dan wel diverse soorten pompoen bij elkaar laten groeien? Of krijg je dan ook kruisbestuiving? en dus geen eetbare pompoen.
Vast bedankt voor jou antwoord.
Vriendelijke groet,
Goanita
Hallo Goanita,
Ja hoor, ik zaai elk jaar meerdere pompoenrassen en plant ze naast elkaar. De pompoenen die ik daar van oogst zijn altijd hetzelfde, ook als ze zijn gekruist, pas als je daar zelf zaden uit zou oogsten en die weer zou zaaien levert dat andere planten/pompoenen op, die dan ook niet lekker of zelfs licht giftig kunnen zijn. Ik heb er een uitgebreid blog over geschreven, met uitleg hoe het precies in elkaar zit, ik heb de link naar dat blog nu ook gelijk even op deze pagina vermeld: https://www.mooiemoestuin.nl/kruisen/
groetjes,
Diana
Dank je wel Diana, hier kan ik wat mee 😉 Ik ga de potjes pakken daar hebben we nu mooi de tijd voor.
Vriendelijke groet,
Goanita
Hallo Diana,
Ik heb 2 weken geleden butternuts gezaaid met zelf bewaarde zaden van vorig jaar. Mijn pompoenen hebben al twee blaadjes, maar de zaden van de butternuts kiemen niet. Deze zaden zijn wel veel kleiner en platter dan die van de pompoenen. Zou ik nieuw butternutzaad moeten kopen of moet ik nog geduld hebben ?
Dag Mieke,
Onmogelijk jou een goed antwoord te geven. Waren jouw butternut zaden wel rijp toen je ze bijhield? Breek er eentje in twee en dan kan je zien of er zaad inzit. Hou koud staan de potjes gezaaide butternut pompoenen tov van de andere pompoen soorten? Vochtigheid… zijn de zaden in de pot niet gerot? Zijn de zaden niet opgegeten door muizen die verzot zijn op pompoen zaden? Er zijn zoveel factoren die een rol kunnen spelen. Ik zou opnieuw zaaien, het is nog niet te laat. En gebruik zaden uit de handel, dan ben je zeker ook qua variëteit. Pompoen zaden kruisen makkelijk en dit is niet duur in aankoop.
Groetjes carine
Hallo Mieke (en Carine hartelijk dank voor het antwoorden)!!
Misschien is het ook handig om nog even de pagina over het kruisen van pompoenen (en de kans op bittere en licht giftige vruchten) te lezen:
Kruisen
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Ik wil dit seizoen graag 5 soorten pompoenen dicht bij elkaar kweken.
Het zijn de soorten:Uchiki Kuri,Waltham Butternut,Kabocha,Crown Prince en Spaggety pompoen.
Is dat verstandig misschien kwa bestuiving?Blijf ik wel soortecht?
Zit er een soort bij die ik om bepaalde reden beter niet kan kweken?
Afgelopen jaar heb ik i.v.m. ruimte gebrek pompoenen Uchiki Kuri en Waltham Butternut aan de stok omhoog geteeld wat mij goed bevallen is.Ik vind dat je de planten dan toch meer onder controle houd Kwa groei en ziekten.
Heb u misschien nog tips voor in de pompoenen kweek op de volkstuin?
Graag hoor ik van u.
Alvast hartelijk dank.
Vriendelijke groet
Henri van Voorden
Hallo Henri,
Ik heb een hele pagina met informatie over de teelt van pompoenen geschreven: Pompoenen
En op die pagina vind je ook informatie over het kruisen van pompoenrassen (en dat is alleen van belang als je zelf zaden zou willen oogsten, voor de teelt/oogst van dit jaar maakt het niets uit), ik heb daar een uitgebreid blog over geschreven: Pompoenen kruisen
Misschien kun je ook nog even in het menu bovenaan de pagina kijken, je vindt er links naar ’teeltinformatiepagina’s’ van bijna alle bekende groenten en fruitsoorten die in Nederland geteeld kunnen worden.
groetjes,
Diana
Hoi Diana, leuke site heb je! Vorig najaar kocht ik Uchiki Kuri in de winkel. Met het klaarmaken heb ik die zaden bewaard… Zou ik daar evengoed nog pompoenen van kunnen opkweken? of is het risico van kruisbestuiving bij gekochte pompoenen ook erg groot?
Hallo Angela,
Dankjewel!
De kans op kruisbestuiving bij gekochte pompoenen is ook groot, hangt ook af hoeveel planten van hoeveel rassen de kwekerij had staan. Daarnaast is er ook een grotere kans dat de zaden uit een F1-hybride komen en dan komen de zaden sowieso niet soortecht terug (nakomelingen van F-hybriden geven bijvoorbeeld een andere vorm, grootte, kleur of opbrengst geeft).
Ik zou zelf gewoon wat zaden kopen, dan weet ik zeker dat ik er niet na 5 maanden zaaien, planten en verzorgen achter kom dat de pompoenen niet lekker zijn, of zelfs giftig en bitter, of dat de opbrengst of smaak heel erg tegenvalt.
groetjes,
Diana
Hoi Diana, Een eerder technisch pompoenvraagje op deze druilerige ochtend: is het mogelijk om een pompoen in de grond te planten, en deze dan (eens de groei hard begint te gaan) over een stenen oppervlak te laten verder groeien? Of heeft de uitlopende plant een oppervlak nodig waaraan zij zich kan vasthechten?
Groetjes,
Hallo Dymph,
Ja hoor, dat kan zeker. Hier laat ik sinds vorig jaar pompoenen niet kruipen maar klimmen en uiteindelijk is dat hetzelfde als over stenen laten kruipen; de planten kunnen zich niet ‘vasthechten’ maar de groei lijkt er vooralsnog niet minder om. Het zou kunnen zijn dat ze een pompoen minder per plant maakt maar daarvoor moet ik eerst nog wat meer ervaring hebben met het laten klimmen, vorig jaar was de opbrengst wat minder dan wanneer ik planten over de volle grond laat kruipen maar dit jaar zie ik toch al flink wat jonge vruchtjes in de planten hangen.
Uiteraard moet je wel zorgen dat op die kleine plaats waar de plant wortelt er altijd voldoende vocht en voeding is.
groetjes,
Diana
Dag Diana
Bedoel je (bij het kopje zaadteelt) dat bijvoorbeeld muschata ook met maxima kan kruisen?
Groetjes,
Koen
Hallo Koen,
Ja, Cucurbita moschata kan gemakkelijk en zelfs ook over wat grotere afstanden kruisen met Cucurbita maxima.
groetjes,
Diana
Hallo Diana, onze pompoenplantjes zijn, door omstandigheden , later de grond in gegaan, waardoor pas sinds een week ofzo pompoentjes zijn verschenen. Is het zinvol om een teveel aan oerwoudblad weg te knippen zodat de “baby’s” meer warmte krijgen of is dit nutteloos bij pompoenen?
(Hoop alvast dat de pompoentjes nog tijdig afrijpen voor de eerste vorst intreedt )
Groetjes, Dymph
Hallo Dymph,
Ik zou zelf geen blad wegnemen want dat is ook nodig voor de groei van plant en pompoenen. Je zou misschien wel kunnen overwegen om de uitlopers op een gegeven moment te toppen. Als het nog zomer is zal de plant vooral zijscheuten maken maar nu het bijna september is zou de plant haar energie kunnen steken in de groei van de vruchten.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Dit jaar heb ik de Thelma Sanders Acorn geteeld. Lekkere pompoen maar niet heel lang houdbaar, ca 3 maanden denk ik. Heb jij ook ervaring met Queensland Blue? Die zou lang houdbaar moeten zijn, maar wordt deze ook rijp? Dit jaar heb ik ook orange butternut van Vreeken. Zou rijp worden in een slechte zomer, ze zijn nog lang niet klaar. Vorige zomers wel en was lang houdbaar.
Groet, Richard
Hallo Richard,
Hier werd de Queensland Blue rijp maar ik weet niet of ze lang bewaard kan worden want de plant gaf hier slechts 1 pompoen en die hebben we binnen enkele weken gegeten. Dat ze maar 1 pompoen gaf kan ook door standplaats en omstandigheden komen hoor, ik zie ook dit jaar weer dat de voorste pompoenenplanten het beter doen dan de achterste planten. De glanzende dikke blauwige schil met ribben duidt wel aan dat ze lang bewaarbaar is, pompoenrassen met eenzelfde schil zijn vaak ook lang te bewaren. Ik heb dit jaar Jarrahdale, die is groter dan de Queensland Blue (rond de 35 tot 40 centimeter doorsnede) maar die moet ook lang houdbaar zijn. Hier kan ik al pompoenen oogsten maar liggen er ook nog onrijpe pompoenen hoor, dit jaar lijkt alles wat later dan in andere jaren. Wij gaan deze week oogsten wat rijp is en de rest laten we nog liggen, als het weer goed blijft is er zeker nog kans dat ook die nog op tijd rijpen.
groetjes,
Diana
Dag Diana… we hebben net uit noodzaak 3 butternut pompoenen moeten oogsten omdat ze begonnen te barsten na een paar zware regenbuien. Ik heb er 1 van doorgesneden en je merkt dat ze nog niet 100% volledig rijp zijn ( aan de randen nog lichtgroen) maar verder zien ze er wel ok uit. Zouden ze op die manier nog eetbaar zijn? Of gaan ze dan niet lekker smaken? Ik vrees dat ik ze niet meer kan laten liggen om te rijpen.
Hallo Rit,
Ja hoor, je kunt onrijpe of halfrijpe pompoenen ook eten. De smaak zal alleen helaas niet zo romig zoet en vol zijn, je kunt haar dan beter gebruiken in een recept waarin je bijvoorbeeld courgettes zou gebruiken. Maar je schrijft dat ze al wel voor 3/4e rijp zijn en dan zijn ze prima voor curry’s en andere stoofgerechten waarin je veel andere smaakmakers als kruiden, pepers, etc. in gebruikt.
groetjes,
Diana
Hoi Diana, ik lees altijd met plezier je uitgebreide informatie! Wij hebben dit jaar voor het eerst een moestuin, en de flespompoen laten groeien. We hebben er 1 geoogst en er zitten er nu nog 6 aan. Nu maak ik mij wat zorgen omdat het al kouder wordt en nat is buiten. De meeste zijn al bijna helemaal licht oranje maar nog niet egaal en de steel nog niet echt verdroogd. Gaat dat nog gebeuren of kan ik ze beter nu toch oogsten en rijpen ze dan nog na? Ze zijn vrij groot 20-25 cm dus mooi gegroeid! Alvast bedankt voor je tip, groet! Leonie
Hallo Leonie,
Het klinkt alsof je pompoenen al behoorlijk rijp zijn (niet alle stelen verkurken tot echt helemaal bruin bij het rijpen, hoe dunner de stelen zijn, des te minder kurkstreepjes zijn er). Ik zou ze zelf wel durven oogsten en dan bijvoorbeeld op zolder nog wat na laten rijpen. Er is een kans dat, als de pompoenen in plassen van alle gevallen regen liggen, uiteindelijk gaan barsten of rotten, al is dat ook afhankelijk van het ras/dikheid van de schil, etc. Je kunt ook overwegen om de planten al voor een deel uit de grond te trekken, dan kunnen ze minder vocht opnemen en zo kunnen de pompoenen nog aan de plant rijpen. Je kunt ze dan eventueel op een tegel of balkje leggen om te zorgen dat ze niet op te natte grond liggen.
groetjes,
Diana
Hallo Ruud en Diana,
Ik heb pompoen Valenciano geoogst deze zag er rijp uit maar nu wil ik er een soep van maken maar het vruchtvlees is wit en droog.
Weten jullie wat hiermee aan de hand is en jan ik deze gewoon eten?
B v.d. voor jullie antwoord.
Groeten Ton.
Hoi Ruud en Diana,
Thanks voor de informatie!
Ik heb (misschien een beetje een domme) vraag:
Ik heb vorige week pompoensoep gemaakt, en in mijn enthousiasme had ik een paar pompoenpitjes in potgrond in een pot geduwd, zonder hier heel veel bij na te denken.
Nu zijn ze ontsproten, en heb ik kleine pompoen plantjes. Alleen… had ik dus nog niet gelezen dat je de zaadjes pas in april moet zaaien – daar kom ik nu pas achter.
Ja – heel impulsief geweest.
Nu is mijn vraag: kan ik deze plantjes op een of andere manier over de winter heel tillen, of zijn ze nu gedoemd te falen?
Dankjewel voor het antwoord!
Lieve groet,
Sonja
Hallo Sonja,
Je zult de pompoenzaailing tot mei in huis moeten bewaren. In de slechtste tijd van het jaar (koel, klam, donker) is dat heel moeilijk want de planten kunnen niet groeien doordat ze krap staan, krijgen een grotere kans op ziekten en plagen als luis, spint, meeldauw, etc..
En dan weet ik nog niet of je pompoen heeft kunnen kruisen, met wellicht ook nog een kans dat de vruchten bitter en giftig zijn (zie bij zaadteelt/kruisen op deze pagina). Ik kan niets anders doen dan adviseren om goede zaden te kopen (of zelf onder isolatie te winnen), en ze pas in april te zaaien (of nou, misschien in maart al maar echt niet veel eerder).
groetjes,
Diana
Hallo Diana, Ik ben een beginnende moestuinierder. 2 jaar geleden een stukje aangeboden gekregen en inmiddels verslaafd. Ik lees je blogs en tips gretig. Zo langzaamaan moet ik echter de chaos met maar zaaien wat ik leuk vind en poten, structuur gaan geven. Een van de dingen is de wisselteelt waarin ik me nu wil gaan verdiepen. Echter had ik me voorgnomen een stellage te bouwen voor de pompoenen, dat betekend een vaste plek. Maar dat is wellicht geen goed idee? Kan ik het beter zo bouwen dat het jaarlijks verplaatst kan worden? Ik heb inmiddels van die gaasmatten gekocht.
Hallo Maaike,
Dan zou je een vruchtwisseling kunnen maken buiten je pompoenveldje om. Je pompoenveldje zou je dan elk jaar extra goed in de gaten moeten houden, bladeren met meeldauw verwijderen, plantenresten aan het einde van het jaar goed opruimen, etc. Wij maken zelf elk jaar een nieuw bouwwerk van tonkinstokken, maar eigenlijk zetten we dat wel elk jaar op dezelfde plaats in de tuin (ook in verband met de stand van de zon en de indeling in de tuin). Het gaat hier al een jaar of 6, misschien 7, goed; de pompoenen en courgettes op dezelfde plaats in de tuin, al dan niet liggend/kruipend of klimmend. Als er een jaar komt dat het minder gaat ga ik overwegen er het jaar erop een andere plaats voor te zoeken.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Ik heb vorig jaar voor het eerst een pompoen in de moestuin gezet. Dit werd, zoals jij ook beschrijft, een monster. Nu vraag ik me af of het verstandig is om hem te dieven, zodat hij wat minder energie steekt in al die uitlopers en meer in de pompoenen. Wat denk jij? 🙂
Groet, Maaike
Hallo Maaike,
De pompoenen verschijnen in de oksels van die uitlopers. Maar je zou wel kunnen overwegen om, daar waar je genoeg hebt, de plant te toppen op 2 bladeren na een zich ontwikkelde pompoen, zo kun je de plant enigszins in toom houden. Laten klimmen is een andere optie, dan wordt ze even groot maar neemt minder ruimte in beslag. En tot slot zijn er ook wel wat rassen die wat minder groot worden (en over het algemeen genomen worden de planten van wat grotere pompoenen ook wat groter (dus kleinere pompoenen als hokkaido maken al een iets minder grote plant).
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Met welk touw bind jij de pompoenen op als je ze in de hoogte wil laten groeien? Als het te dun is, vrees ik dat het gaat insnijden in de stengels. Ik heb een piramide gemaakt en wil daar horizontale touwen inspannen en met hetzelfde touw de pompoen omhoog geleiden.
Groet, Luuk
Hallo Luuk,
Ik gebruik er dit dik omhulde binddraad van de Action voor: Kinzo binddraad. Ze verkopen 2 of 3 diktes, het dikste gebruik ik voor de zware soorten zoals pompoenen en courgettes, de dunne variant gebruik ik voor bijvoorbeeld tomaten. Ik hoef het dit jaar niet te kopen want het kan wel enkele keren herbruikt worden.
groetjes,
Diana
Hai Diana,
Wat wordt er verstaan onder anorganische meststof?
Had nu wat organische mest bij de pompoenen gestrooid, maar wat ik lees her en der niet oke.
Wat kan ik nu het beste geven. Ik heb geen mesthopen zoals bij jou waar ze op groeien.
Hier gewoon in de grond.
Beste Diana,
Vorig jaar hebben we voor het eerst een pompoen geplant. Op advies hebben we deze in een enorme kweekpot (van een boom) gedaan en gevuld met 40L bio moestuingrond van Culvita. Verder niet bijgemest, enkel veel liefde gegeven (goed gelet op de watergift). Geholpen met de bestuiving met een penseeltje. Al vrij snel werden de bladeren lelijk. De pompoenen groeiden niet verder en vielen stuk voor stuk af. Uiteindelijk na 4 meter plant slechts 1 pompoenetje die bleef leven. Vanaf de pot werd de plant steeds kaler. Ik dacht zelf aan een schimmel, maar die was niet echt zichtbaar. De bladeren werden heel, zwarte uiteinden en verschrompelde waarna ze afvielen. We willen het graag dit jaar opnieuw proberen, maar we vragen ons af waar het mis is gegaan….. De gene van wie we het plantje hadden, zei “ze worden altijd lelijk op het eind”. Eh, ja, maar niet al na een maand toch? Graag jouw ideeën hierover. We zijn enorm benieuwd. Foto’s in de link https://we.tl/t-6fcEjKcsnF Hartelijk dank. M.v.g. enthousiaste beginnelingen
Hallo Lisanne,
Als ik de foto’s bekijk denk ik dat de pot echt te klein is voor de pompoenplant. Een pompoen maakt een heel belangrijke en lange hoofdwortel met daaraan heel veel meer oppervlakkige wortels. Daarnaast maakt de plant langs de knooppunten van stengels ook nog eens worteltjes. Ik las ergens dat de haarwortels van de hoofdwortel wel tot bijna 2 meter diep in de grond kan groeien. Een gewone grote pompoen is daardoor wel lastig om in pot te telen (het kan wel maar dan is er een extra grote en vooral diepe pot nodig, en dan denk ik eerder aan een 90-literpot dan de kuip die jullie gebruikten). Doordat de plant te krap (in de diepte) staat groeit en bloeit ze slecht. En een pompoen heeft behoorlijk wat voeding en water nodig, ik weet niet welke voeding en in welke hoeveelheid jullie gaven maar dat kan ook nog een oorzaak zijn van de slechte groei en vooral het gele blad.
Pompoenbladeren worden inderdaad uiteindelijk ‘lelijk’ maar dat gebeurt pas vanaf september en dan wordt het blad niet perse geel maar krijgt het beschadigingen door wind en regen, is er een grotere kans op meeldauw, etc.
Er zijn een klein aantal pompoenrassen verkrijgbaar die klein blijven (zowel de plant als de vrucht). Op de foto hieronder zie je het courgetteras Bush Baby een paar jaar geleden in een pot. Dat ging best goed en we hebben er redelijk wat vruchten afgehaald. Er zijn wat vergelijkbare rassen voor pompoenen. Googel daarvoor vooral op ‘klein pompoenras voor pot’. En ik vond ook deze handige website met tips nog: How to grow pumpkins in a pot. Maar het blijft lastig, want de pot moet dus vooral diep genoeg zijn en er moet goed op voeding en vocht worden gelet.
Ik hoop dat jullie hiermee een beetje zijn geholpen!
groetjes,
Diana
Ik heb n zeer grote groene pompoen gezaaid. Nu komen de bloemen vlak bij dr grond al open. Dan kan zo n joekel toch nooit groot worden , zo dicht bij de grond?
Hallo Ineke,
Ja hoor, dat is geen probleem. De planten liggen op de grond en kruipen (of klimmen, als ze een hekwerk tegenkomen). De bloemen liggen dus op de stengels op de grond. Als een vrouwelijke bloem wordt bevrucht en je het vruchtbeginsel ziet ligt dat dus ook op de grond. Als de pompoen groeit blijft dat zo. Uiteindelijk sterven de planten in de herfst langzaam af en kun je de pompoenen van de plant lossnijden. Ze blijven dus gewoon op de grond liggen wanneer ze groeien (en het formaat maakt dan niet uit, de steel komt met de pompoen vanzelf wat omhoog). Als de grond heel erg nat is kun je overwegen om een pompoen aan de plant bijvoorbeeld op een plankje te leggen zodat ze wat droger blijven maar de meeste pompoenen hebben zo’n dikke schil dat ze geen last van aan natte grond hebben.
groetjes,
Diana
Zie de foto hieronder. Een grote pompoen doet eigenlijk gewoon hetzelfde maar dan in een groter formaat.
Dank je wel!!
Wij hebben dit jaar een iets te succesvolle ontkiemen gehad. Alles kwam uit. Leuk, maar wellicht iets te veel. Toch maar allemaal in de volle grond gezet met onderlinge afstanden van 20 tot 30 cm. Beïnvloed dat de vruchtgroei nadelig? En kun je vruchten op de grond laten liggen of beter van de grond halen door er stro of worteldoek onder te leggen?
Hallo Bart,
een pompoen maakt een heel grote plant en hecht zich via worteltjes op bepaalde punten aan de grond, voor nog meer groei, stevigheid en houvast. Ik houd een plantafstand van 1 x 2 meter aan. Natuurlijk valt daar altijd wat in te schipperen, bijvoorbeeld als de planten ook kunnen klimmen. Ik heb nu bijvoorbeeld 2 pompoenen in 1 compostbak van 1,5 x 1,5 meter staan en die moet ik nu al flink in toom houden omdat de 2 planten aan alle kanten over de randen heen kruipen :-). Maar een plantafstand van 20 x 30 centimeter is kleiner dan 1 pompoenblad groot wordt. Ik kan me niet voorstellen dat de planten op die manier voldoende wortels kunnen maken om goed te groeien en te bloeien en vrucht te zetten, maar i moet daarbij zeggen dat ik het ook nooit heb geprobeerd. Het bijvoorbeeld ook zo zijn dat een aantal planten het begeven en een aantal planten sterker zijn en winnen en die gewoon groeien en bloeien en een prima opbrengst geven.
Vruchten kunnen in principe gewoon op de grond liggen om te groeien en te rijpen. Op een kletsnatte grond kan het handig zijn er iets onder te leggen (tegel, plankje, wat dan ook) maar in principe maken de vruchten zo’n dikke schil dat dat niet nodig is.
Ik hoop dat je hier later nog eens wilt melden hoe het is afgelopen en hoe de planten het met zo’n krappe plantafstand hebben gedaan qua gezondheid, groei en opbrengst!
groetjes,
Diana
Beste Diana,
dank voor de reactie. We waren er ook vanuit gegaan dat een aantal planten het zouden begeven. Dat gebeurde echter niet. Voordat de planten de grond in gingen (we hebben zandgrond) hebben we een dikke laag oude paardemest onder de grond verwerkt, ongeveer 15/20cm. Nu geven we ze ruim water en staan ze op een plek waar ze een uur of 6 in de zon staan. We laten ze nu groeien en de uitlopers kunnen over het gras weg (beetje rekening houden met de grasmaaier). Enige lastige tot nu is het weghalen van onkruid. Ik heb een foto bijgevoegd hoe het eruit ziet. Vooralsnog komen er veel bloemen tevoorschijn en zijn de eerste pompoenen gevormd. Er zit (nog) geen schade aan de planten of de pompoenen.
Hallo Bart,
Maar zo gaat het prima hoor. Ik begreep dat je de planten op 20 centimeter afstand hebt geplant, ik dacht in een vak of verhoogde bak of beperkte tuinruimte. Nu zie ik pas dat je links en rechts meters brede grasstroken hebben. Dat maakt alles natuurlijk anders want de planten kunnen nu vrijelijk over het gras kruipen.
groetjes,
Diana
Beste Ruud & Diana
Ik heb de Hokkaido meloen in de serre staan, maar nu er meer vrouwelijke vruchten aan komen is er geen zaad in de mannelijk bloemen (wel veel bloemen), int begin wel maar nu niet meer. Is er een rede daarvoor?
Grtjs Jean
Hallo Jen,
Ik begrijp je vraag niet heel goed: je schrijft dat er wel veel mannelijke bloemen zijn maar daar geen zaden in zitten? Elke mannelijke pompoenbloem (op een steeltje) bevat meeldraden met stuifmeel. Elke vrouwelijke pompoenbloem bevat een stamper en een vruchtbeginsel achter de bloem.
Misschien bedoel je dat er een paar weken geleden nog wel een aardige bevruchting was maar nu niet meer? Dat zou eenvoudig te verklaren zijn want een paar weken geleden was de temperatuur in de kas nog wel uit te houden maar nu is het er zo warm dat er niet veel bestuivers meer in de kas komen. Veel luchten, en ook in avond en ochtend de kas open laten staan, kunnen er voor zorgen dat er dan nog wel bestuivers binnen komen. En je kunt uiteraard met de hand bestuiven.
groetjes,
Diana
Hallo Diana, we hebben waltham buttenut voor gezaaid en uitgeplant en nu komen er allemaal gele ronde pompoenen aan. Is de eerste keer dat we dat tegenkomen !!!! Hoe kan dat?????
Hallo Francis,
Als je ras 1 koopt en ras 2 oogst is er niets anders mogelijk dan dat er een ander ras is het zakje zaden zat en zul je het dus even moeten vragen aan de leverancier van de zaden; misschien is er iets mis gegaan bij het verpakken of iets dergelijks. Als het zaden zijn die door een hobbyist zelf zijn geoogst (zelf geoogst of gekregen van bijvoorbeeld een buurman of vriendin die ze zelf oogstte) en de zaden dus duidelijk blijken te zijn gekruist; dan verwijs ik je graag naar de alinea over zaadteelt (bijna onderaan deze pagina), want als de pompoenen blijken te zijn gekruist kunnen ze dus bitter en licht giftig zijn.
groetjes,
Diana
Hi Diana, je schrijft dat je niet bang hoeft te zijn voor cucurbitaan vergiftiging omdat je dat wel proeft. Maar wij hebben het eens gehad zonder dat we het proefden. We hadden het al verwerkt in de soep en die was gewoon lekker.
Hallo Kareltjuh,
Wat bijzonder, en akelig!
Ik zal de tekst aanpassen en verwijzen naar de reacties.
Zou je nog kunnen vertellen wat de symptomen waren en hoe het is afgelopen/behandeling?
groetjes,
Diana
hallo
ik heb wat flespompoen eraf gehaald omdat de plant dood ging nu droog ik in droge ruimte maar sommige gaat schimmelen wat kan je doen buiten onder afdakje doen .
wat als andere wel rijp zijn later ook drogen buiten of binnen
Hallo,
Of je pompoen nog rijpt en nog lekker wordt hangt af van het ras en het moment van oogsten (hoe jonger de pompoen, des te kleiner wordt de kans dat ze nog bewaart. Hier brak een Hokkaido-pompoen af toen ik die wilde verleggen omdat ze bij de tuinbuurman over de tuinafscheiding hing: die ligt hier al 2 weken gewoon buiten op de terrastafel en begint al mooi dieper van kleur te worden (ze was al licht oranje toen ze afbrak). Buiten drogen (liefst niet in een heel regenachtige periode of anders onder een afdak) gaat dus prima. Maar hetzelfde geldt voor een luchtige en warme plek in huis. Maar de pompoen moet wel al enigszins volwassen zijn, als ze nog te jong of klein is zal ze inderdaad gaan schimmelen.
groetjes,
Diana
Hi Diana
Ik heb van een kennis een fleskalebasplant gekregen. Nu heeft deze hele leuke kalebassen gekregen. Ik wil deze gaan drogen om er iets leuks van te maken zoals vogelvoederhuisjes. Graag wil ik ook proberen om zaadjes ervan te winnen. Weet jij of ik de kalebas dan eerst moet drogen of er 1 moet opofferen om ze “vers” eruit te halen. Ik kan dat nergens vinden.
Vele groetjes Nel
Hallo Nel,
Voor het oogsten van kalebaszaden moet de vrucht volledig aan de plant rijpen, eigenlijk een beetje hetzelfde als bij pompoenen.
Als de kalbas helemaal rijp is (wanneer het steeltje van de vrucht in de herfst helemaal bruin is en heel hard wordt) kun je de kalebas oogsten, een weekje na laten rijpen en dan opensnijden om de zaden te oogsten (en die zeker nog wel 1 tot 2 weken laten drogen voor je ze in zakjes verpakt). Het helemaal laten drogen van kalebassen duurt wel weken tot zelfs maanden langer (afhankelijk van de grootte en vorm), en dan kun je er ook de zaden uithalen, maar voor de oogst van zaden hoef je dus niet zo lang te wachten.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Ik zit een beetje in twijfel rond men futsu black. Ze zijn reeds mooi verkleurd naar kaneel oker. Gelet op het slechte weer van de komende periode zou ik overwegen om deze te oogsten. Echter, ik ga steeds voort op de gulden regel van het verkurkt steeltje maar dat is nog niet het geval. Toch maar laten hangen nog tot eind oktober, voor de eerste vorst?
Bedankt om je ervaring hiermee te delen.
Hallo Sven,
Als de kleur volledig is veranderd naar kaneelbruin lijkt het mij dat ze toch rijp is. Sommige pompoenen hebben een dunne vruchtsteel en dan zie je minder goed het kurkachtige.
Als ik bedenk of een Black Futsu pompoen rijp is vind ik de kleur van de kleur meer doorslaggevend dan het verkurken van de vruchtsteel. Het is al weer een paar jaar geleden dat ik de Black Futsu had dus ik kan het me niet herinneren maar ik heb even voor je gegoogeld (gewoon op Black Futsu), en dan zie ik heel veel foto’s van geoogste kaneelkleurige vruchten waarbij de vruchtsteel niet verkurkt is maar heel langzaam lijkt in te drogen naar een lichtbruine kleur.
groetjes,
Diana
Hallo Diana, vandaag met het droge weer heb ik besloten ze te oogsten. Er hangen nog groene/zwarte aan die hopelijk nog afrijpen tegen eind oktober. Mooie pompoentjes wel die me instant warm herfstgevoel geven. Een foto zegt natuurlijk altijd meer 🙂
Prachtig, heerlijk!!
Veel plezier met het verwerken en/of opslaan van de oogst!
Diana
Om het jaar zet ik een pompoenplant (Butternut) in de tuin (zandgrond). Ik strooi er een paar handjes lavameel bij en een emmer verse schapenmest. De oogst is altijd voldoende voor 2 jaar; ik vries ze rauw in en dan zijn ze na 2 jaar nog steeds prima. Afgelopen seizoen zaten er 47 exemplaren aan en toen had de plant er nog geen genoeg van (maar ik wel). Ik had dus wat uit te delen en ook de voedselbank heeft een flinke lading gekregen.
Omdat pompoenen veel ruimte nodig hebben vroeg ik mij af, of je (als de planten nog klein zijn) in ruimte tussen de pompoenplantjes nog iets anders zou kunnen zaaien of planten. Heb je daar ervaring mee?
Hallo Carin,
Pompoenen groeien wel snel en nemen daardoor met met grote bladeren al vlot het licht weg van plantjes als sla en andijvie, koolrabi, etc. Bovendien zijn het slokoppen en nemen ze ook al snel de voeding en het vocht weg. Alleen heel snel groeiende soorten zouden daarom geschikt zijn. Maar dan nog, ik zou er niet teveel van verwachten.
Je zou beter voor een soort kunnen kiezen die ook veel vocht, voeding op kan nemen, snel groeit en zich dus kan meten met de pompoen maar niet kruipt maar juist verticaal groeit en dat is maïs. Een bekende combinatie is bonen, maïs en pompoenen. Google vooral eens op ‘De drie gezusters moestuin’ voor meer informatie. Zelf vind ik de bonen in die 3-combinatie minder fijn omdat ik niet graag 1 boon in een maisplant laat groeien maar liever stokken zet en daar 7 bonen aan laat klimmen voor meer opbrengst. Maar ik zet maïs heel vaak in de buurt van kruipende pompoenen of courgetteplanten. Je kunt het op de foto hieronder zien.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt!
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
ik heb perongeluk 5 zaadjes in een potje gedaan. Is dit een probleem?
Trouwens, jullie site is top.
Toedeledokie
Hallo Jorrti,
Ik vrees dat 5 zaailingen van grote pompoenplanten niet naast elkaar in een potje kunnen groeien (en later ook buiten niet, de wortels gaan elkaar verdringen.
En pompoenen zijn heel lastig te verspenen. Ik denk dat ik ze nu snel heel voorzichtig met een theelepel op zou graven, als ze nog niet zijn gekiemd of pas net ontkiemen kun je ze nog wel heel voorzichtig allemaal in een eigen potje zaden/planten.
Als het te laat is en alle zaden al zijn gekiemd kun je nog proberen te verspenen naar allemaal een eigen potje, geef direct na het verspenen water en zet de zaailingen licht maar even een weekje niet in de zon. En houd er dan rekening mee dat wellicht 1 of 2 zaailingen het niet gaan overleven.
groetjes,
Diana
Dag Diana is het mogelijk om een potrion te laten klimmen? Want de stelen lijken me niet erg sterk om de vruchten te blijven dragen wanneer ze groot worden
Hallo Nathalie,
Ik neem aan dat je een potimaron bedoelt? Dat is een kleine oranje pompoen die hier ook wel Red Kuri wordt genoemd.
Ja, je kunt die zeker laten klimmen want het zijn kleine pompoenen. Op deze pagina en in de reacties zie je foto’s van pompoenen in de klimconstructie hangen die wel 7 tot 10 kilo zwaar zijn, zoals Queensland Blue en Galeux d’Eysines.
Ik zou zeggen dat de klimconstructie prima is voor pompoenen tot ruim 10 kilo zwaar (en een potimaron wordt niet veel zwaarder van 1 tot 2 kilo).
groetjes,
Diana
🙏 Dankje! ik denk dat het die dan zal zijn. Had die gekocht bij Aveve onder de naam potrion …
Inderdaad wel een oranje pompoen. Hij in goed aan het klimmen ondertussen!
Oh nog vergeten te vragen. Is het nodig om de potrion ook te toppen? Wordt blijkbaar aangeraden en er stond bij dat die toppen ook eetbaar zijn
Hallo Nathalie,
De toppen van pompoenen zijn inderdaad eetbaar. Ik vind ze niet lekker, ook niet vies hoor maar niet bijzonder of smaakvol. Hier plukt onze Koreaanse buurvrouw Kisu ze altijd. Je hoeft niet te toppen maar het mag wel. Door te toppen zal de plant sneller gaan vertakken. Daardoor wordt de plant breder en minder lang. Maar uiteindelijk vertakt de plant ook zonder te toppen. Ik laat de laatste 2 jaar de pompoenen op de composthoop groeien/kruipen en daarlaat ik de stengels maar gaan tot ze teveel een bepaalde richting uit groeien en dar ‘zwiep’ ik ze terug of knip ze zodat ze weer verder vertakken. Op deze pagina vind je 3 links naar blogs over de klimconstructie, misschien handig/leuk om te lezen want daarin zie je hoe we de constructie maakten, de planten uitplantten, hoe ze groeiden, werden opgebonden, welke pompoenen erin hingen en wat de opbrengst was.
groetjes,
Diana
Heel leerrijk! Het zal waarschijnlijk wel houden als ik dat bij jullie zo zie. Super!
Hallo Diana, ik had nog enkele pompoenen in de schuur staan maar eind januari begonnen deze toch wel slecht te worden. Dus toen heb ik o.a. een eigen variant van pompoencreme gemaakt. Met veel suiker (té naar mijn smaak) en sap en schil van n hele sinaasappel, scheutje appelazijn gember, kaneel en wat koekkruiden. Heerlijk om door pannenkoeken- of cakebeslag te doen!. Ik had het idee dat ze best lang houdbaar zouden zijn, maar helaas, vanmorgen zag ik op de overgebleven 2 potjes de deksel bol staan. Blijkbaar tocht te weinig zoet of zuur? En dat deed me denken: wat zijn jouw ervaringen tot nu toe? Uit je receptenpagina begrijp ik dat jij in oktober 2023 e.e.a. ingemaakt hebt. Zijn deze nog steeds goed gebleven? Ik hoor het graag van je, met een hartelijke groet, Janette
Hallo Janette,
Wat jammer!!
Hier zijn alle drie de soorten nog prima (gisteren nog een potje met karamel opengemaakt, en ik schreef er ook nog wat over in het blog Daarom dus (onderaan). Ik plak die tekst even hieronder:
“En tot slot: mocht je nog een pompoen hebben liggen…. we zijn hier erg tevreden over de 3 smeersels die ik afgelopen herfst maakte. Ze zijn nog steeds prima houdbaar in de vacuüm potjes. Ruud eet de pompoen met karamel en sinaasappel het liefst in de yoghurt, ik smeer het graag op een cracker. Ook lekker op een croissantje, plakje briochebrood, stukje eierkoek, plakje cake, etc.. We aten het ook een keer door wat mascarpone heen, ook erg lekker. Ruud eet de hazelnootchocoladepasta met pompoen dan juist weer graag op een cracker. Alle drie lekker, alle drie anders. Met de opmerking dat het wel echt wat moet inkoken om te zorgen dat het dik genoeg is om te kunnen smeren (behalve de pompoenchoco-notenpasta, die is al snel dik genoeg). Voor wie van de smaak van pompoen houdt: die proef je het best in het smeersel met karamel en het minst in de chocolade-notenpasta. Die met bruine suiker en rum was in het begin lekker en nu heel erg lekker, die wordt dus beter na verloop van tijd waarin de smaken van de kruiden zich duidelijk ontwikkelen. Hier zijn ze in ieder geval alle drie toch zeker een succes, en leuk om eens wat anders met pompoen te doen :-).
Waarom het bij jou mis gaat durf ik niet te zeggen want er zijn altijd meerdere oorzaken. Hoe heb je je potten en deksels gesteriliseerd en wanneer (als je dat een uur voor het vullen van de potten doet kunnen er al weer bacteriën zijn gegroeid). En hoe heet is het mengsel in de potten gegaan? Goede potten, gecontroleerd op vacuüm? En het mengsel er kokendheet in gedaan, niet meer aangeraakt, etc.?
Experimenteren is altijd prima en erg leuk, maar er zit ook altijd een risico aan vast. Om die reden weeg en noteer ik de hoeveelheden altijd nauwkeurig want dan kan ik later bedenken wat er er wel of niet goed gaat, aangepast moet worden of wat juist helemaal goed is. En de basiskennis en gevoel voor verhoudingen, weten hoeveel suiker nodig is voor de houdbaarheid, hoeveel zuur om botulisme te voorkomen, etc. is heel belangrijk, ik ben pas gaan experimenteren toen ik al 20 jaar inmaakte en alle bekende fouten wel al eens had gemaakt.
Ik heb net even gekeken en de 14 potten die hier nu nog staan zijn allemaal goed. En Ruud is er zo fan van (hij houdt van de smaak en ook van romige structuur zonder pitjes, velletjes, etc. :-)) dat hij elke 2 weken wel een potje eet, en wat we tot nu toe openmaakten was ook allemaal goed. De appelazijn vind ik in je eigen variant een wat risicovol ingrediënt. Als je bio appelazijn hebt gebruik zitten er waarschijnlijk nog azijnzuurbacteriën in, wellicht licht daar de oorzaak (als het niet aan hitte, sterilisatie, etc. ligt).
Ik hoop dat je hier iets aan hebt en kunt bedenken wat er mis zou kunnen zijn gegaan! En ik hoop dat een eventuele volgende poging wel goed lukt!
groetjes,
Diana
Als het mengsel met bio appelazijn is verhit zijn de azijnbacteriën al snel morsdood. Ik maak altijd mijn eigen azijn en gebruik die ook voor de inmaak (altijd eerst meten of je azijn zuur genoeg is!). Dat is nooit een probleem. Kan ook niet. Azijnbacteriën hebben zuurstof en alcohol nodig voor de voortplanting. Dus tenzij er ook gistcellen enthousiast aan de productie zijn gegaan in je potje en je potje maar halfvol zat met ruimte voor zuurstof kan een azijnbacterie he-le-maal niks. Levende gist herken je eenvoudig aan z’n witte voorkomen. Gebrek aan zuur en of zoet en/of gebrekkige sterilisatie. Als er iets groens groeit (schimmel) idem. Maak s een potje open om te kijken. Staat je potje echt bol maar zie je niets? Nog steeds wegmikken want een bacterie zie je misschien niet maar voel je des te meer (boven het toilet). Quote van “Meneerwateetons’: “It’s not a sin to bin”.
Hallo Tessa,
Dankjewel voor je reactie en het meedenken!!
Ik maak ook zelf appelazijn, van de schillen, klokhuizen en resten appels. Maar ik gebruik het eigenlijk nooit in inmaak (geen idee waarom dus, begrijp ik nu, toch een beetje huiverig omdat ik er niet heel bekend mee/bedreven in ben).
It’s not a sin to bin 😆 , die hou ik erin!
groetjes,
Diana
Dankjewel Tessa en Diana, ik vermoed dat ik toch niet schoon genoeg heb gewerkt. Gebruikte jampotjes eerst in de vaatwasser gereinigd en daarna gedesinfecteerd in de stoomoven (zo doe ik t ook altijd met de jam en appelmoes en dat gaat meestal goed), maar pas een dag later gevuld en met keukenpapier de rand nog schoon geveegd dus mogelijk toch weer wat bacteriegroei veroorzaakt. Volgende keer preciezer op zijn (niet mn grootste kwaliteit..)
Hoeveel flespompoenen komen er ongeveer aan 1 plant ?
Ik heb een week geleden 6 pompoenzaden in aarde gestoken en tot mijn verbazing lijken ze nu allemaal te gaan kiemen.
Gelukkig kan ik elders wat grond gebruiken om ze te zetten, maar ik vraag me af of ik in de herfst nu niet overladen wordt met pompoenen.
Dag Andrea! Volgens mij heb jij een luxeprobleem😂😂😂 Zet je planten straks lekker neer, koester elke pompoen die je krijgt, maak lekker veel in (heel veel recepten op deze site en kan ook gewoon als puree in vriezer) en deel ze anders gewoon uit. Het aantal hangt een beetje af van het ras. Maar ook de hoeveelheid vocht is van belang. Als je zaadjes allemaal kiemen en je ruimte tekort komt kan je er wellicht een paar laten klimmen? Of op je composthoop zetten? Leuk hoor!! Groeten, Pien
Hi Pien,
Dat de zaden bij mij kiemen is al een luxe. Dat is de eerste keer.
Ik mag een stuk grond elders gebruiken,( +/- 10 m2 denk ik) dus ruimte wordt geen probleem.
Ik heb nog diverse andere nieuwe plantjes gezaaid, varierend van bleekselderij tot rode spitskool.
Als het iets wordt is het nog leuker, ermee bezig zijn vind ik al leuk.
Groet Andrea
Hi Pien,
Uiteindelijk had ik 9 pompoenplanten.
Enkele weken geleden geplant, net erover tegen de konijnen en hazen.
Het net werkte, maar niet tegen de naaktslakken.
Die hadden alles opgevreten. Geen enkele pompoenplant meer over.
Daar moet ik nog eens iets op verzinnen.
Groetjes Andrea
Wat leuk dat je nog reageert Andrea! En wat een pech…! Helemaal snappen doe ik de natuur niet. Ik heb dit jaar veel naaktslakken, maar geen enkele pompoen is bij mij aangegeten! Laat ik het maar afkloppen…! Volgend jaar beter! Als je nog zaad hebt…gewoon opnieuw de grond in!! Groet, Pien
Hallo Andrea, waarschijnlijk waren je planten nog te klein/te jong en een makkelijke buit voor de slakken.
Ik hou mijn pompoen eerst in een pot en plant pas als het flinke planten zijn, ongeveer 50cm. Ook dan komen slakken, maar de plant overleefd het. De wat taaiere bladeren vinden ze ook niet zo lekker.
Groetjes
Dag Andrea,
het is overal dezelfde miserie😏. Ik had op een bepaalde plaats 10 pompoenplanten in de grond gestoken en heb er nog 3 over. De natuur beslist en gewoon aanvaarden. Bij de kleine soorten heb je nog kans door rechtstreeks de zaden in de grond te steken. De moed niet opgeven, zeker dit jaar!
groetjes
carine
Hi Pien, Con en Carine,
Dit is echt een dramatisch moestuinjaar. Ik heb mijn snijbonen ook nog steeds in een pot staan vanwege de slakken, de andijvie schiet door door alle regen en de tuinbonen hadden plotseling veel zwarte bonenluis. Het enige dat nog enigszins lukt is bleekselderij en snijbiet.
Volgend jaar beter hopen we allemaal.
Sterkte en geef de moed niet op !
Groetjes Andrea
Ik heb een – misschien beetje rare- vraag. Mijn pompoenplant was mooi gegroeid en de vruchten begonnen ook al mooie vormen aan te nemen. Nu zag ik gisteren dat de bladeren beginnen af te sterven en ik kwam er net achter dat de plant uit de grond is (maw de wortel die in de grond zat is helemaal afgebroken (knaagd?). Is er nog enige mogelijkheid hier iets aan te redden, of is het helemaal einde oefening en kan ik de plant eruit gaan halen?
Hallo Gabby,
Als er nog een deel van de steel vastzit is er nog een kans dat de plant zich kan herstellen en littekenweefsel op de wond maakt. Maar als ze echt finaal doormidden gevreten is vrees ik dat ze inderdaad ten dode is opgeschreven. Als de onderkant van de plant nog in de grond zit kun je dat deel laten zitten, ze gaat daar dan weer op uitlopen. Maar als ik je goed begrijp is het hele wortelgestel uit de grond getrokken en dan zal de plant ondertussen helemaal slap zijn en kun je die inderdaad weggooien.
groetjes,
Diana