Pompoen

Eerst even dit, mocht je internationale informatie/zaden/tips/foto’s zoeken over/van pompoenen:

  • Latijnse naam:     Cucurbita (maxima, moschata, pepo, mixta)
  • Engelse naam:     Pumpkin, Squash
  • Duitse naam:     Kürbis
  • Franse naam:     Courge, Potiron, Courge Musquée

Binnen de pompoengroep vind je enorm veel verschillende soorten en rassen, bedenk vooral van te voren wat je wilt; wil je grote of kleine pompoenen, voor de sier of om te eten, voor directe consumptie of om te bewaren? En dan zijn er nog allerlei kleuren en vormen, van wit tot geel, oranje, groen, blauwgrijs, rood, met ribben of met wratten, langwerpig, rond, er zijn enorm veel rassen om uit te kiezen.

Zelf hebben wij jarenlang pompoenen voor de sier geteeld; in vrolijk gekleurde opstellingen in de tuin en op de terrastafel zorgden ze voor veel kleur van half september tot de eerste vorst. Pas de laatste jaren telen we pompoenen ook voor de culinaire eigenschappen, en ook daarin valt er veel te ontdekken; het vruchtvlees meer geel of oranje, en soms zachtzoet, soms meer nootachtig, en soms zelfs ronduit zoet en geschikt voor het gebruik in desserts.

Je komt pompoenen in veel keukens tegen, en elk land heeft wel zo haar eigen favoriete rassen; de Franse Galeux d’Eysines, de Italiaanse Valenciano, de Amerikaanse Jack be Little, de Japanse Hokkaido, etc.. En je kunt heel veel doen met pompoenen; van roosteren en bakken, soep, puree, maar je kunt er zelfs ook brood of cake mee bakken, gebruiken in desserts, en ze is ook geschikt voor de inmaak (zoals een zoetzuur of een chutney).

Net als bij courgettes zijn de bloemen van pompoenen eetbaar, de grote gele bloemen smaken een beetje poederig en neutraal. Door hun grootte zijn ze zeer geschikt om te vullen. En tot slot zijn dan ook  de zaden nog eetbaar (pompoenpitten), na roostering kun je ze bijvoorbeeld in een salade gebruiken.

PLANT

Een pompoenplant wordt groot. Dat kan maar alvast duidelijk zijn 🙂 . Het is ook nog wel rasafhankelijk, sommige rassen worden nog wat groter dan andere rassen. En er zijn tegenwoordig een paar rassen die echt kleiner blijven (met dan ook wel kleinere vruchten in een lagere opbrengst), geschikt voor de teelt in een pot of verhoogde bak of kleine tuin. Maar dat zijn uitzonderingen, de meeste rassen maken planten van een meter breed en 2 tot 3 meter lang (en soms nog iets meer).

De plant lijkt op die van de courgette (ze is daar ook zeer nauw familie van) maar in tegenstelling tot de courgette is een pompoenplant altijd rankend; de planten kruipen maar kunnen ook klimmen (aan een gaasachtig rek, ze kan niet klimmen langs stokken!). Op die manier neemt ze uiteraard aanzienlijk minder ruimte in beslag, en het is ook nog een vrolijk gezicht.

Zelfs een ruim 7 kilo zware pompoen van het ras Galeux d’Eysines kan bij het klimmen zonder af te scheuren/vallen blijven groeien en rijpen.

TEELTWIJZEN EN OPKWEEK

Wij zaaien pompoenen (en trouwens ook courgettes) het liefst zo rond half april binnenshuis voor. Onder glas zaaien kan natuurlijk ook prima, en zelfs buiten (maar dan zaai je wel een stuk later).

De reden waarom wij bij voorkeur binnen zaaien is omdat pompoenen niet tegen vorst kunnen. En omdat de zaden makkelijk kunnen rotten in te natte grond (en thuis heb ik daar net iets meer controle over dan in een koude vochtige kas met allerlei andere zaailingen ernaast die juist wel wat meer water willen, etc.). En de laatste maar belangrijkste reden is omdat de zaden heel lekker worden gevonden door onder andere muizen (en die zijn in een kas niet tegen te houden want ze kruipen door de kleinste kiertjes). Het is in dat laatste geval van zaaien onder glas natuurlijk ook mogelijk om de pompoenzaaisels dan te beschermen door bijvoorbeeld de onderbak af te dekken met een glasplaat, maar daaronder blijft het dan weer wat langer vochtig.

Oftewel; het kan allemaal maar wij vinden het gewoon prettig om thuis in een zonnig raamkozijn van een onverwarmde slaapkamer te zaaien. De zaden kiemen daar binnen een week. Onder koud glas duurt de kieming vaak 2 of 3 dagen langer. En als je buiten wilt zaaien doe je dat pas in mei en dan kiemen de zaden (afhankelijk van de buitentemperatuur) binnen 2 weken.

Zoals gezegd houden pompoenzaden niet van teveel vocht, de zaden kunnen dan gemakkelijk rotten. Om die reden gebruik ik voor het zaaien potgrond, maar maak ik die luchtiger door 5 delen potgrond te mengen met 1 deel grof brekerzand plus een half deel vermiculiet of perliet. Als je geen vermiculiet of perliet hebt kun je in plaats daarvan er nog een extra handje grof brekerzand door mengen.

Op de foto hieronder kun je zien dat het potgrondmengsel luchtiger is geworden. Daarnaast zaaien we het zaadje ook niet plat op de grond maar we steken het verticaal in de grond (want dan loopt een teveel aan vocht er makkelijker langs dan wanneer het zaadje horizontaal ligt).

Ik heb ook eens geprobeerd om pompoenen in pure vermiculiet te zaaien en dat gaat ook heel goed (mits je de vochttoestand goed in de gaten houdt want het mag dus niet te nat zijn). Je kunt hier meer informatie vinden over het zaaien in vermiculiet.

Wij zaaien 1 pompoenzaadje per potje. Pompoenzaden zijn heel moeilijk te verspenen, en na de kieming zijn de zaailingen gelijk al flink van formaat. Geef voorzichtig water, de grond moet goed vochtig zijn, want anders kiemen de zaden niet, maar maak de grond niet kletsnat en zorg dat een teveel aan water niet in de onderbak blijft staan. Na de kieming mag je meer water gaan geven, want zoals gezegd groeien pompoenzaailingen na de kieming snel.

Een zaailing na de kieming, naast de 2 kiemblaadjes begint in het midden het eerste echte blaadje te groeien. Elke potje heeft z´n eigen zaailing

De zaailingen blijven in het potje tot ze groot genoeg zijn, en in ieder geval tot IJsheiligen (na 12 mei). Tot die tijd blijven ze op een warme zonnige plaats (binnen of onder glas of als het al warm genoeg is buiten.

Pompoenzaailingen zijn groot genoeg om uit te planten

Pompoenen houden van een warme en zonnige plaats, hoewel ze het ook goed in de halfschaduw doen.

RASSEN

Pompoenen vind je in allerlei kleuren, vormen en maten. Je kunt ze grofweg indelen in een aantal groepen maar dat is zo ingewikkeld dat ik het nooit goed heb begrepen. Wat ik wel weet is dat de pompoenen allemaal heel gemakkelijk met elkaar kruisen, en ook met een courgette (en uiteindelijk is dat ook een soort pompoen).

Ook in het Engels wordt het er niet makkelijker op; je kunt soorten pompoenen en courgettes daar vinden onder squash (en dan is er de  wintersquash en de summersquash), maar ook onder pumpkin (en dat zijn de grote ouderwetse pompoenen), en verder worden er nog termen als gourd, zucchini, marrow en courgette gebruikt. Ik ben het spoor een beetje bijster, maar volgens de boeken is dit een goede indeling van de soorten pompoenen:

  • Cucurbita maxima

De pompoenen in deze groep kun je grofweg in tweeën delen; de grote en de kleintjes.

De rassen met grote pompoenen geven vaak vruchten van meer dan 10 kilo. Ze zijn mede daardoor vaak helaas wel matig van smaak, en ze zijn ook niet zo heel lang te bewaren. Voorbeelden van rassen zijn Gele Centenaar, Big Max, maar bijvoorbeeld ook de Atlantic Giant (die vaak wordt gebruikt in wedstrijden – het wereldrecord-gewicht van deze pompoen staat op meer dan 500 kilo). En niet te vergeten de waarschijnlijk bekendste sierpompoen; Turkse Muts

De kleintjes: dat is relatief, maar er zijn een aantal rassen met kleinere vruchten geven die 1 tot 10 kilo wegen. De smaak, kleur en vorm kunnen behoorlijk verschillen maar de meeste van deze kleinere pompoenen  zijn qua smaak in ieder geval beter dan de hierboven genoemde grotere rassen. De smaak is voller, zoeter en het vruchtvlees is vaster (doordat ze een lager vochtgehalte hebben, en daardoor bewaren ze ook vaak langer en beter). Voorbeelden van bekende rassen in deze groep zijn Uchi Kuri, Blue Hubbard, Queensland Blue, Valenciano, Buttercup, Galeux d’Eysines, Crown Prince, etc..

Pompoen Queensland Blue
  • Cucurbita moschata

Deze pompoenen staan bekend om hun romig zachte, vaak wat  nootachtige smaak. Ze zijn niet zo groot (0,5 tot 5 kilo) en ze zijn allemaal redelijk goed bewaarbaar (maar niet zo lang als de kleine maximasoorten zoals die hierboven zag). Voorbeelden van moschata-rassen zijn Butternut, Honeynut, Nutterbutter, Crookneck, Black Futsu, Mini Musk, etc.. De Butternut is één van de bekendste pompoenen, je vindt ze ook in winkels en op de markt. Zelf vinden we deze pompoen niet alleen heel lekker maar ook handig gebruik (omdat ze een handzaam formaat heeft, redelijk goed te bewaren is, en ze makkelijker te schillen is dan de meer dikschillige pompoenen).

  • Cucurbita pepo

De courgette behoort tot deze groep. Maar ook een aantal pompoenrassen. Het grote voordeel van deze rassen is dat ze ook wel ranken, maar vaak niet zo extreem groot worden als de pompoenen uit de maxima-groep. Het nadeel is dat de pompoenen wat minder lang houdbaar zijn. Soms is het verschil tussen courgettes en de pompoenen in deze groep klein.

Voorbeelden van rassen zijn Baby Boo, New England Sugar Pie, Delicata, Cotton Candy, Crookneck, etc.. Zelf hebben we eens de New England Sugar Pie geteeld en dat was zeker een succes; een lekkere, zachtzoete smaak, mooi oranje, handzame pompoenen (1 tot 2 kilo), en een prima opbrengst, en niet te grote planten. Haar enige nadeel was dat ze niet veel langer houdbaar was dan een week of 4.

Één van de weinige mini-rassen; Bush Baby is zo klein dat ze in een grote pot kan worden geteeld. De pompoentjes zijn ook klein, gemiddeld zo’n 250 gram zwaar.

Lees dus bij de aankoop van zaden de beschrijving goed, en kies de rassen die aan je wensen lijken te voldoen (als in grootte, vorm, kleur, smaak, bewaarbaarheid, etc.). Een groot assortiment pompoenrassen met een goede beschrijving kun je onder andere vinden bij Jansen zaden

Dan tot slot nog even iets over de pompoen die we een paar jaar geleden voor het eerst zaaiden; de Spaghettipompoen. Iets bijzonders, het vruchtvlees is draderig (eerder als vermicelli dan spaghetti). Lekkere, zachtzoete smaak, geel vruchtvlees. Je kookt of stooft de pompoen in geheel, ongeveer een half uur, en dan snij je ze open, verwijder de zaden en haal het draderige vruchtvlees eruit voor verdere verwerking. Of halveer de pompoen, verwijder de pompoenpitten en leg ze met de snijvlakken naar beneden op een bakplaat waar je een centimeter water in doet. Half uurtje op 180 graden, en ook dan het draderige vruchtvlees eruit halen voor verdere verwerking. Uiteindelijk blijkt het niet spaghetti te zijn zoals spaghetti hoor, hoe gaarder het vruchtvlees wordt, des te meer het een puree wordt. Desalniettemin leuk om er eens mee te spelen (onze favoriete manier is om eerst ui en knoflook te fruiten in olijfolie, een pepertje, peterselie, en zout en peper. En dan zo kort mogelijk de gare spaghettipompoensliertje erdoor roeren en verwarmen. En dan lekker veel geraspte Parmezaanse kaas of Pecorino erover 🙂 ). Als je haar toevallig te lang hebt gekookt (en de draden te zacht zijn geworden) is ze ook gewoon prima voor de soep/puree.

Spaghettipompoenen

ZAAITABEL

Klik op onderstaande tabel om die in een nieuw tabblad in groot formaat te zien:

Pompoen tabel

BODEM / BEMESTING

Pompoenen hebben een voorkeur voor rijke, vochtvasthoudende grond die bij voorkeur ook iets kalkrijk is. Hier (op onze vette klei) groeien planten dan ook prima. Zelf vinden we het heel fijn om ze op een mesthoop te laten groeien: we storten een flink aantal kruiwagens verste paardenmest (met flink wat stro) op een hoop en laten dat een week of 3 rusten. Dan maken we een gat in de composterende mest en vullen dat met potgrond of tuingrond. En daarin planten we dan de zaailingen van pompoenen en courgettes;

Zoals op de foto dus. De composterende mest zorgt voor warmte en daarna voor een prettige samenkomst van vocht, bodemorganismen, humus, etc.. Soms geven we 2 weken voor het planten nog wat samengestelde organische meststof zoals bijvoorbeeld groene Culterra, maar als er het jaar ervoor geen slokoppen zoals bijvoorbeeld kolen hebben gestaan maar wel peulvruchten, dan geven we geen extra voeding.

Ik heb hier ook eens een uitgebreid blog over geschreven: Courgettes, pompoenen (en trouwens ook mais) in de mest.

Hier groeien courgettes altijd heel goed op zo’n hoop. Een stuk of 5 planten op een hoop in een vak levert vaak dit op:

Veel en groot dus. En zeker ook voldoende bloemen en vruchten. Het is wel belangrijk dat de zaailingen de eerste weken in grond groeien en niet in de dan nog jonge mest. En heel fijn is het dat aan het einde van het jaar de mest volledig is gecomposteerd en een mooie losse compost overblijft die we bijvoorbeeld kunnen gebruiken om de tuin op te hogen of er verhoogde bakken mee te vullen.

Het is zeker niet noodzakelijk om pompoenen op mest te laten groeien hoor, ze doen het ook prima in de volle grond. Bedenk wel dat pompoenen grote planten maken en dus veel vocht en voeding nodig hebben. Geef vooral 2 keer een ruime hoeveelheid meststoffen (de eerste keer bij het planten in mei, en de tweede keer eind juli voor de groei en rijping van de vruchten), en zelf kiezen we daarbij voor een samengestelde NPK-meststof als groene Culterra, maar er zijn meerdere merken, en er zijn ook mensen die voeden in de vorm van plantenaftreksels, etc..

Pompoenen groeien trouwens ook graag op een composthoop, en kunnen die dan ook volledig begroeien (handig en decoratief wanneer je een compostbak lelijk vindt).

En pompoenen kunnen klimmen. Ze hebben dan wel wat hulp nodig, zeker de eerste weken moeten de stengels omhoog worden geleid en opgebonden (langs een hekwerk en een bouwwerk van stokken). Tot ze uiteindelijk in elkaar haken en langs en op en over elkaar tuimelen. Ik kreeg deze tip voor het eerst in het voorjaar van 2019 en ik heb dat jaar gelijk de proef op de zomer genomen; het was een leuk probeersel dat ik op iets kleinere schaal ga herhalen (want wie er nou enige tientallen pompoenen voor een 2-persoonshuishouden 🙂 ).

Het grote voordeel is natuurlijk dat je op een kleiner oppervlak zoveel mogelijk planten kwijt kunt. En daarnaast staat het ook nog eens heel leuk.

Ik heb in 2019 3 blogs geschreven over het verticaal leiden/telen van pompoenen :

TEELTZORGEN

In het begin is wieden belangrijk, maar let ook op water geven in droge perioden; grote planten als pompoenen hebben relatief veel water nodig.

Je hoeft niet te snoeien, leid de ranken die over paden dreigen te gaan kruipen de andere kant op, maar ook het afknippen van een stuk rank dat in de weg ligt kan prima hoor.

Jonge planten maken vaak eerst meerdere mannelijke bloemen voor ze een vrouwelijke bloem met vruchtbeginsel maken. Als je maar 1 pompoenplant in je tuin hebt kan het handig zijn om zelf te helpen met de bevruchting (door met een kwastje eerst langs de meeldraden in de mannelijke bloem te gaan en dat vervolgens over de stamper op de vrouwelijke bloem te wrijven. Mijn ervaring is dat volwassen planten prima worden bestoven door insecten en dat de kans op bestuiving en dus de ontwikkeling van meerdere vruchten groter wordt als er meer pompoenplanten zijn (en dus ook meerdere mannelijke en vrouwelijke bloemen). De meeste (middelgrote) pompoenen maken 2 tot 4 vruchten per plant maar er zijn uiteraard uitzonderingen. Uiteindelijk is het een kwestie van wat een plant aankan; een gezonde plant kan meer pompoenen maken en laten rijpen dan zieke planten, grote weldoorvoede planten kunnen meer pompoenen maken dan planten die in arme en droge omstandigheden staan. En een pompoenras met zeer grote vruchten krijgt minder vruchten dan een ras met kleine (maar dus meer) pompoentjes.

Op deze foto zie je links dat een plant eerst een aantal mannelijke bloemen (met alleen een steeltje) maakt. Rechts zie een vrouwelijke bloem, altijd te herkennen aan het vruchtbeginsel direct onder de bloem.

In natte nazomers is het wellicht handig om pompoenen die zich hebben ontwikkeld op een houten plankje of stenen tegel of zo te leggen. Daardoor kunnen de pompoenen redelijk droog groeien en rijpen. Als pompoenen op kletsnatte grond liggen is het mogelijk dat ze gaan rotten (mede afhankelijk van het ras en de dikte van de schil). En ook omdat slakken dan wel aan de schil kunnen gaan vreten.

Controleer af en toe je pompoenen, op beschadiging of vraat. Hier hebben we in een jaar wel eens ruim 15 pompoenen in september weg moeten gooien omdat ratten er een gat in maakten en de zaden eruit haalden. Dat is in slechts 1 jaar van de bijna 30 moestuinjaren gebeurd hoor, maar als we het op tijd hadden gecontroleerd en dus gezien, dan hadden we de pompoenen kunnen redden (door ze zo snel mogelijk te oogsten, of door er bijvoorbeeld een pot ondersteboven overheen te plaatsen waardoor de ratten er niet meer bij zouden kunnen komen.

Wonden aan pompoenen zorgen er sowieso voor dat een pompoen niet lang meer bewaarbaar is en kan gaan rotten. Aangetaste pompoenen houden we heel goed in de gaten en oogsten we zodra ze rijp is (en dan vriezen we het vruchtvlees in).

En dan nog even: pompoenen maken naast een oppervlakkig horizontaal wortelsysteem ook nog een lange hoofdwortel die heel diep in de grond vocht en voeding op kan zoeken. Ik heb eens een blog over dat onderwerp geschreven: Aorta.

OOGST

De oogst van pompoenen valt ongeveer in september/oktober (behalve sommige rassen uit de Cucurbita pepo-groep; sommige rassen daarvan eet je juist jong in plaats van volledig afgerijpt. Te vroeg geoogst smaken bewaarpompoenen flauw, en ze bewaren dan ook niet goed.

Pompoenen kunnen niet tegen nachtvorst, voor die tijd moeten ze geoogst zijn en vorstvrij liggen. Of een pompoen rijp is kun je zien aan de steel van de vrucht; als deze rimpelig wordt, droge groeven of barstjes gaat vertonen (kurkachtig) is de pompoen rijp:

Geoogste pompoenen van de rassen Galeux d’Eysines en Valenciano liggen te wachten tot ze naar hun winterberging kunnen (en hier is dat op een donkere en koele zolder)

Van de meeste rassen verkleuren de pompoen bij het rijpen. En de pompoenen moeten in ieder geval heel hard aanvoelen en hol klinken als je er op klopt. Snijd de stengel door op ongeveer 5 tot 10 centimeter van de vrucht. Vruchten die afbreken of worden geoogst zonder stukje steel bewaren minder langer en kunnen snel gaan rotten.

Verkijk je trouwens niet op het uiterlijk; op bovenstaande foto zie je 4 pompoenen van het ras Galeux d’Eysines en 1 pompoen van het ras Valenciano (de witte). Je zou verwachten dat de gebobbelde Galeux d’Eysines het langst te bewaren zouden zijn maar niets is minder waar; de Galeux d’Eysines is slechts een week of 6 houdbaar, de Valenciano heben we ruim 3 maanden kunnen bewaren.

Pompoenoogst, met onder andere de karakteristieke Butternuts

BEWAREN

Afgezien van de rassen uit de Cucubita pepo-groep bewaren de meeste pompoenrassen (uit de maxima- en moschata-groep) goed tot zeer goed. Laat de pompoenen na de oogst eerst goed drogen op een warme en luchtige plaats (bij voorkeur bij kamertemperatuur, dat zou ervoor zorgen dat de schil nog wat dikker wordt en de bewaartijd toeneemt). Na enkele weken drogen kunnen de pompoenen naar hun bewaarplaats worden gebracht. De meest ideale bewaartemperatuur is ongeveer 10 graden Celsius. Hier is dat op zolder, we leggen de pompoenen daar naast elkaar (niet op elkaar!) in kartonnen sinaasappeldozen (zonder deksel). Op die plaats kunnen pompoenen 1 tot wel 4 maanden worden bewaard, afhankelijk van de soort, het ras, de rijpheid en of er wel of geen beschadigingen aan schil en/of steel(aanzet) zijn.

Controleer vooral elke week de pompoenen in je winterberging even; kantel ze en druk er zachtjes op. Als er aan de onderkant schimmel begint te groeien, of als er een beschadiging is, of als de pompoen niet heel hard meer aanvoelt kun je overwegen om de pompoen schoon te gaan maken en het vruchtvlees in blokjes in te vriezen.

ZAADTEELT

Pompoenen kruisen zeer gemakkelijk. Volgens het Ecologisch Handboek van Velt kruisen alle pompoenrassen en ook pompoensoorten met elkaar, maar kruisen ze ook nog met andere komkommerachtigen. Volgens het boek “Seed to Seed” van Suzanne Ashworth kruisen pompoenrassen binnen een soort heel gemakkelijk met elkaar maar kruisen soorten onderling niet, en kruisen ze dus ook niet met andere komkommerachtigen. Onze ervaring is dat alle pompoenen en courgettes heel gemakkelijk kruisen, zowel de rassen onderling als ook de verschillende soorten met elkaar, en ook over grotere afstanden van meer dan 50 meter.

Om raszuiver zaad te kweken moet je dus kruisbestuiving voorkomen: houd daarvoor minimaal 750 meter ruimte tussen 2 rassen/soorten aan of bevrucht met de hand: bind rond de vrouwelijk bloemen wat fijn gaas. Als de bloem open gaat, neem je het gaas weg en wrijf je de meeldraden van een mannelijke bloem over de stamper van de vrouwelijke bloem. Hierna breng je het gaas weer terug rond de bloem tot deze verwelkt is.

Ik vind dat veel te veel gedoe. Bovendien zijn pompoenzaden niet duur, en het is het heel leuk om in verschillende jaren verschillende rassen te zaaien/telen. Maar daarnaast is er nog iets veel belangrijkers: gekruiste pompoenen kunnen bitter en licht giftig zijn. Dat giftige (en bittere) komt omdat bij gekruiste planten de vruchten meer cucurbitacinen bevat. Je hoeft niet bang te zijn dat je per ongeluk zo’n bittere pompoen eet want ze is dan zo bitter dat ze letterlijk oneetbaar is. Dat neemt niet weg dat het heel zonde is van de plant en het werk en de oogst. Koop dus vooral zaden bij de professionele zaadhandel, dan kun je er vanuit gaan dat ze soortecht en veilig is.

Kijk ook nog even op deze pagina voor meer informatie: De kennis van nu

En ik heb zelf nog wat over dit onderwerp in boeken en op internet opgezocht en een uitgebreid blog geschreven over het kruisen van pompoen en wat dat betekent voor de smaak, giftigheid, oogst van zaden, etc.: Kruisen

Toto slot: kijk ook nog even op de pagina met recepten en inmaakrecepten, voor bijvoorbeeld een recept van deze pompoensoep met appel, geitenkaas en spekjes

Pompoensoep met appel, geitenkaas en spekjes

Abonneer
Laat het weten als er
guest

117 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Stef van Pompoensoep.com

Beste Diana en Ruud,

Mocht je je lezers met graag meer pompoensoorten kennis laten maken,
dan raden we je onze pagina met een 60tal soorten aan.

Goede oogst gewenst dit jaar in jullie ietwat kleinere tuin dan voorheen 🙂

Helen Ishaak

Prachtig al die pompoenen. Heb zelf al veel recepten geprobeerd. Helemaal top.
Graag wil ik ook eens een gerecht met de bloemen klaarmaken.
Helaas kan ik ze nergens vinden
Groetjes, Helen

Mickey

Goedemorgen Diana
Ik heb veel bloemen in de plantjes maar geen vrucht. Ook met de sierkalabassen.
De bloemen vallen er uitgebloeid gewoon af.
Worden ze dan niet bevrucht ? Kan je dat handmatig doen vergelijkbaar met het tikken bij tomaten ?
Met vriendelijke groet,
Mickey

Mickey

Hartelijk bedankt voor de informatie !
Groeten Mickey

Linda

Hoi Diana.
De pompoen planten groeien heel hard is mooi om te zien maar gaan een beetje de héle tuin doorkruisen, kan ik die snoeien.?
Groetjes Linda

Linda

Hoi Ruud en Diana.
Dank je wel, ik ga kijken of ik een klimrek kan maken.
Groetjes Linda

Anoniem

Hoi Diana,
Hoeveel vruchten kan ik op mijn spaghetti pompoen verwachten? Ik heb nu 4 goed groeiende pompoenen maar nu komen er alleen manelijke bloemen aan.
Groetjes miss G.

Pauline

Dag Diana, dank voor je uitgebreide informatie over de pompoen. Dat van die mogelijk bittere en licht giftige nakomelingen in geval van kruisbestuiving wist ik niet. Als totaal beginnende tuinier heb ik de spontaan opkomende pompoenplanten hun gang laten gaan. De pompoenen die eraan komen zien er wel wat vreemd uit (puntig aan beide zijden en half geel half groen) maar ik dacht:” Ik zie wel”. Of beter natuurlijk, proef wel. Ik zal dus maar vroeg 1 oogsten, proeven of hij/zij goed smaakt en ander de plant uit de grond halen.
groet, Pauline

baetens paul

wat zou de reden zijn dat ik van 5 butternut planten een massa bladeren heb ,veel bloemen maar geen enkele vrucht groetjes

Petra

Hoi Diana,

Mijn vader heeft om plaats te maken voor aardbeiplantjes, een pompoenplant uitgetrokken en de grote, maar nog onrijpe, lichtgroene pompoenen (Butternut) geoogst.
Is er, net als bij tomaten (door er een banaan bij te leggen) een manier om pompoenen te laten rijpen ?
Groeten,
Petra

Petra

Hoi Diana,
Ik heb vorige week van 2 van de vier pompoenen, die mijn vader te vroeg geoogst had, soep gemaakt ( recept van jou : pompoensoep met appel, dankjewel) en die smaakte prima.
De halfrijpe pompoenen zijn dus toch nog door gaan rijpen. Eentje lag gewoon buiten en de ander binnen in de garage en ik zag geen verschil tussen deze twee.
De overige twee pompoenen zijn ook aan het verkleuren, dus die kunnen we ook nog verwerken.
Groeten,
Petra

Tezz

hoi Diana,
in je blog heb ik gelezen dat je dit jaar aan het experimenteren was met een klimconstructie voor de pompoenen. Zou je nog extra foto’s kunnen plaatsen hoe het nu eruit ziet? en wat je conclusie is (of je het volgend jaar weer gaat doen)? Heel erg dank!

Tezz

dank je wel, Diana

Mariske

Hoi Diana,

Klopt het dat het blad van de pompoenplant rond deze tijd flink verdort en geel wordt? Rijpen de pompoenen dan gewoon door, het stond er zo stralend bij, maar gaat de laatste week echt heel hard met vergelen en bruin worden.
Hoor het heel graag…

En volgend jaar ga ik een verticaal pompoenen muurtje doen, nu al zin in, dank voor het idee!

Enthousiast groet,
Mariske

Angelique vdL

Bij mij ook heel snel gegaan. Ik ga ervanuit dat ze dan nog doorgaan, maar steel is nog niet verdroogd.

Ben ook wel benieuwd

Angelique vdL

Dankjewel,

Hoe lang duurt het afrijpen ongeveer, wij gaan nog op vakantie. 12 oktober weer terug.
Dan hoop ik maar dat het nog op tijd is 🙂

Angelique vdL

Ik hou ze in de gaten . Dan denk ik dat het wel goed komt:)

Carine p

Dag Diana en Marianne,
Ziehier het recept voor pompoenconfituur (in mijn frans boekje heet dit confiture d’hiver).
Ingrediënten :
200 gr rozijnen
een glas bruine rhum
4 appelsienen
1 pompelmoes
1 citroen
1 liter water
500 gr peren
500 gr appelen
1 kilo pompoen
1,750 gr kristalsuiker
Werkwijze:
– laat de rozijnen een nachtje in rhum liggen
-appelsien, pompelmoes, citroenen in schijfjes snijden
– in pot met het water 30 minuten zachtjes laten koken
-snijd de peren, appel en pompoen in kleine stukjes
-meng met de gekookte appelsien, pompelmoes en citroen en het vocht hiervan.
– voeg suiker toe
– laat ong 40 minuten koken
– voeg rozijnen en rhum toe en aan kookpunt brengen.
– check of de confituur dik genoeg is (de test met het bordje), zoniet voeg ik wat pectine bij
– doe alles in schoongemaakte potten en sluit onmiddelijk. Draai potten om tot confituur koud is, zodat Je kan zien of de pot luchtdicht is getrokken.

Ik zal morgen nog een ander recept van pompoenconfituur neerschrijven
Groetjes
Carine

Carine p

Dag Diana en Marianne,
Zoals beloofd een ander recept voor pompoenconfituur. Deze keer met gember. Heel eenvoudig….
– snijd pompoen in stukken
– stoom deze stukken zodat alles gaar is
– snijd gember in heel fijne en kleine stukjes
– weeg de hoeveelheid pompoen, voeg 800 gram suiker op 1 kilo pompoen toe en 1 citroen per kilo pompoen. Meng de gember hieronder en laat alles 1 nachtje trekken.
– kook de volgende dag de confituur op en laat een kwartiertje koken. Gier de confituur in propere potten en laat omgedraaid staan tot alles afgekoeld is.

Ik zal morgen een recept schrijven over plaatkoek van pompoen.
Groetjes carine

Marianne

Gevonden, Carine!! Wist nog niet dat je kon doorscrollen onder Diana’s recepten. Nu dus wel.
Bedankt, ik ga ze proberen.
Marianne

Klaske

Beste Diana,
Vandaag de laatste pompoenen geoogst. Veel van mijn pompoenen hebben kleine beschadigingen. Ik vermoed dat woelmuisjes eraan hebben geknaagd (wij hebben veel woelmuizen in de tuin). De knagers zijn niet door de schil gekomen. Ik zou graag weten of de pompoenen nog eetbaar en te bewaren zijn.

Elvira Dolstra

Hoi Diana,
Dacht eens in een verhaal over je tuin gelezen te hebben dat je de pompoenen hebt laten klimmen. Klopt dat? En zo ja kan dat met alle pompoenen ?

Mvg Elvira

cor

Als je onder de xxxl een plankje maakt dan vallen ze er niet af

Goanita

Hi Diana,

Als je raszuiver zaad hebt gekocht, mag je dan wel diverse soorten pompoen bij elkaar laten groeien? Of krijg je dan ook kruisbestuiving? en dus geen eetbare pompoen.

Vast bedankt voor jou antwoord.
Vriendelijke groet,
Goanita

Goanita

Dank je wel Diana, hier kan ik wat mee 😉 Ik ga de potjes pakken daar hebben we nu mooi de tijd voor.

Vriendelijke groet,
Goanita

mieke

Hallo Diana,
Ik heb 2 weken geleden butternuts gezaaid met zelf bewaarde zaden van vorig jaar. Mijn pompoenen hebben al twee blaadjes, maar de zaden van de butternuts kiemen niet. Deze zaden zijn wel veel kleiner en platter dan die van de pompoenen. Zou ik nieuw butternutzaad moeten kopen of moet ik nog geduld hebben ?

Carine p

Dag Mieke,
Onmogelijk jou een goed antwoord te geven. Waren jouw butternut zaden wel rijp toen je ze bijhield? Breek er eentje in twee en dan kan je zien of er zaad inzit. Hou koud staan de potjes gezaaide butternut pompoenen tov van de andere pompoen soorten? Vochtigheid… zijn de zaden in de pot niet gerot? Zijn de zaden niet opgegeten door muizen die verzot zijn op pompoen zaden? Er zijn zoveel factoren die een rol kunnen spelen. Ik zou opnieuw zaaien, het is nog niet te laat. En gebruik zaden uit de handel, dan ben je zeker ook qua variëteit. Pompoen zaden kruisen makkelijk en dit is niet duur in aankoop.
Groetjes carine

Henri van Voorden

Dag Diana,

Ik wil dit seizoen graag 5 soorten pompoenen dicht bij elkaar kweken.
Het zijn de soorten:Uchiki Kuri,Waltham Butternut,Kabocha,Crown Prince en Spaggety pompoen.

Is dat verstandig misschien kwa bestuiving?Blijf ik wel soortecht?
Zit er een soort bij die ik om bepaalde reden beter niet kan kweken?

Afgelopen jaar heb ik i.v.m. ruimte gebrek pompoenen Uchiki Kuri en Waltham Butternut aan de stok omhoog geteeld wat mij goed bevallen is.Ik vind dat je de planten dan toch meer onder controle houd Kwa groei en ziekten.

Heb u misschien nog tips voor in de pompoenen kweek op de volkstuin?

Graag hoor ik van u.

Alvast hartelijk dank.

Vriendelijke groet
Henri van Voorden

Angela

Hoi Diana, leuke site heb je! Vorig najaar kocht ik Uchiki Kuri in de winkel. Met het klaarmaken heb ik die zaden bewaard… Zou ik daar evengoed nog pompoenen van kunnen opkweken? of is het risico van kruisbestuiving bij gekochte pompoenen ook erg groot?

Dymph

Hoi Diana, Een eerder technisch pompoenvraagje op deze druilerige ochtend: is het mogelijk om een pompoen in de grond te planten, en deze dan (eens de groei hard begint te gaan) over een stenen oppervlak te laten verder groeien? Of heeft de uitlopende plant een oppervlak nodig waaraan zij zich kan vasthechten?
Groetjes,

Koen

Dag Diana

Bedoel je (bij het kopje zaadteelt) dat bijvoorbeeld muschata ook met maxima kan kruisen?

Groetjes,
Koen

Dymph

Hallo Diana, onze pompoenplantjes zijn, door omstandigheden , later de grond in gegaan, waardoor pas sinds een week ofzo pompoentjes zijn verschenen. Is het zinvol om een teveel aan oerwoudblad weg te knippen zodat de “baby’s” meer warmte krijgen of is dit nutteloos bij pompoenen?
(Hoop alvast dat de pompoentjes nog tijdig afrijpen voor de eerste vorst intreedt )
Groetjes, Dymph

Richard

Hallo Diana,

Dit jaar heb ik de Thelma Sanders Acorn geteeld. Lekkere pompoen maar niet heel lang houdbaar, ca 3 maanden denk ik. Heb jij ook ervaring met Queensland Blue? Die zou lang houdbaar moeten zijn, maar wordt deze ook rijp? Dit jaar heb ik ook orange butternut van Vreeken. Zou rijp worden in een slechte zomer, ze zijn nog lang niet klaar. Vorige zomers wel en was lang houdbaar.

Groet, Richard

Rit

Dag Diana… we hebben net uit noodzaak 3 butternut pompoenen moeten oogsten omdat ze begonnen te barsten na een paar zware regenbuien. Ik heb er 1 van doorgesneden en je merkt dat ze nog niet 100% volledig rijp zijn ( aan de randen nog lichtgroen) maar verder zien ze er wel ok uit. Zouden ze op die manier nog eetbaar zijn? Of gaan ze dan niet lekker smaken? Ik vrees dat ik ze niet meer kan laten liggen om te rijpen.

Leonie Haas

Hoi Diana, ik lees altijd met plezier je uitgebreide informatie! Wij hebben dit jaar voor het eerst een moestuin, en de flespompoen laten groeien. We hebben er 1 geoogst en er zitten er nu nog 6 aan. Nu maak ik mij wat zorgen omdat het al kouder wordt en nat is buiten. De meeste zijn al bijna helemaal licht oranje maar nog niet egaal en de steel nog niet echt verdroogd. Gaat dat nog gebeuren of kan ik ze beter nu toch oogsten en rijpen ze dan nog na? Ze zijn vrij groot 20-25 cm dus mooi gegroeid! Alvast bedankt voor je tip, groet! Leonie

Ton Kops

Hallo Ruud en Diana,
Ik heb pompoen Valenciano geoogst deze zag er rijp uit maar nu wil ik er een soep van maken maar het vruchtvlees is wit en droog.
Weten jullie wat hiermee aan de hand is en jan ik deze gewoon eten?
B v.d. voor jullie antwoord.
Groeten Ton.

Sonja

Hoi Ruud en Diana,

Thanks voor de informatie!
Ik heb (misschien een beetje een domme) vraag:
Ik heb vorige week pompoensoep gemaakt, en in mijn enthousiasme had ik een paar pompoenpitjes in potgrond in een pot geduwd, zonder hier heel veel bij na te denken.
Nu zijn ze ontsproten, en heb ik kleine pompoen plantjes. Alleen… had ik dus nog niet gelezen dat je de zaadjes pas in april moet zaaien – daar kom ik nu pas achter.
Ja – heel impulsief geweest.

Nu is mijn vraag: kan ik deze plantjes op een of andere manier over de winter heel tillen, of zijn ze nu gedoemd te falen?

Dankjewel voor het antwoord!

Lieve groet,
Sonja

Maaike Menting Ebbing

Hallo Diana, Ik ben een beginnende moestuinierder. 2 jaar geleden een stukje aangeboden gekregen en inmiddels verslaafd. Ik lees je blogs en tips gretig. Zo langzaamaan moet ik echter de chaos met maar zaaien wat ik leuk vind en poten, structuur gaan geven. Een van de dingen is de wisselteelt waarin ik me nu wil gaan verdiepen. Echter had ik me voorgnomen een stellage te bouwen voor de pompoenen, dat betekend een vaste plek. Maar dat is wellicht geen goed idee? Kan ik het beter zo bouwen dat het jaarlijks verplaatst kan worden? Ik heb inmiddels van die gaasmatten gekocht.

Maaike

Hoi Diana,
Ik heb vorig jaar voor het eerst een pompoen in de moestuin gezet. Dit werd, zoals jij ook beschrijft, een monster. Nu vraag ik me af of het verstandig is om hem te dieven, zodat hij wat minder energie steekt in al die uitlopers en meer in de pompoenen. Wat denk jij? 🙂
Groet, Maaike

Luuk

Hoi Diana,

Met welk touw bind jij de pompoenen op als je ze in de hoogte wil laten groeien? Als het te dun is, vrees ik dat het gaat insnijden in de stengels. Ik heb een piramide gemaakt en wil daar horizontale touwen inspannen en met hetzelfde touw de pompoen omhoog geleiden.

Groet, Luuk

Angelique

Hai Diana,

Wat wordt er verstaan onder anorganische meststof?

Had nu wat organische mest bij de pompoenen gestrooid, maar wat ik lees her en der niet oke.

Wat kan ik nu het beste geven. Ik heb geen mesthopen zoals bij jou waar ze op groeien.

Hier gewoon in de grond.

Lisanne

Beste Diana,
Vorig jaar hebben we voor het eerst een pompoen geplant. Op advies hebben we deze in een enorme kweekpot (van een boom) gedaan en gevuld met 40L bio moestuingrond van Culvita. Verder niet bijgemest, enkel veel liefde gegeven (goed gelet op de watergift). Geholpen met de bestuiving met een penseeltje. Al vrij snel werden de bladeren lelijk. De pompoenen groeiden niet verder en vielen stuk voor stuk af. Uiteindelijk na 4 meter plant slechts 1 pompoenetje die bleef leven. Vanaf de pot werd de plant steeds kaler. Ik dacht zelf aan een schimmel, maar die was niet echt zichtbaar. De bladeren werden heel, zwarte uiteinden en verschrompelde waarna ze afvielen. We willen het graag dit jaar opnieuw proberen, maar we vragen ons af waar het mis is gegaan….. De gene van wie we het plantje hadden, zei “ze worden altijd lelijk op het eind”. Eh, ja, maar niet al na een maand toch? Graag jouw ideeën hierover. We zijn enorm benieuwd. Foto’s in de link https://we.tl/t-6fcEjKcsnF Hartelijk dank. M.v.g. enthousiaste beginnelingen

Ineke de Wit

Ik heb n zeer grote groene pompoen gezaaid. Nu komen de bloemen vlak bij dr grond al open. Dan kan zo n joekel toch nooit groot worden , zo dicht bij de grond?

Ineke

Dank je wel!!

Bart

Wij hebben dit jaar een iets te succesvolle ontkiemen gehad. Alles kwam uit. Leuk, maar wellicht iets te veel. Toch maar allemaal in de volle grond gezet met onderlinge afstanden van 20 tot 30 cm. Beïnvloed dat de vruchtgroei nadelig? En kun je vruchten op de grond laten liggen of beter van de grond halen door er stro of worteldoek onder te leggen?

Bart

Beste Diana,
dank voor de reactie. We waren er ook vanuit gegaan dat een aantal planten het zouden begeven. Dat gebeurde echter niet. Voordat de planten de grond in gingen (we hebben zandgrond) hebben we een dikke laag oude paardemest onder de grond verwerkt, ongeveer 15/20cm. Nu geven we ze ruim water en staan ze op een plek waar ze een uur of 6 in de zon staan. We laten ze nu groeien en de uitlopers kunnen over het gras weg (beetje rekening houden met de grasmaaier). Enige lastige tot nu is het weghalen van onkruid. Ik heb een foto bijgevoegd hoe het eruit ziet. Vooralsnog komen er veel bloemen tevoorschijn en zijn de eerste pompoenen gevormd. Er zit (nog) geen schade aan de planten of de pompoenen.

20220707_205533.jpg
Jen

Beste Ruud & Diana

Ik heb de Hokkaido meloen in de serre staan, maar nu er meer vrouwelijke vruchten aan komen is er geen zaad in de mannelijk bloemen (wel veel bloemen), int begin wel maar nu niet meer. Is er een rede daarvoor?

Grtjs Jean

Francis Follebout

Hallo Diana, we hebben waltham buttenut voor gezaaid en uitgeplant en nu komen er allemaal gele ronde pompoenen aan. Is de eerste keer dat we dat tegenkomen !!!! Hoe kan dat?????

Kareltjuh

Hi Diana, je schrijft dat je niet bang hoeft te zijn voor cucurbitaan vergiftiging omdat je dat wel proeft. Maar wij hebben het eens gehad zonder dat we het proefden. We hadden het al verwerkt in de soep en die was gewoon lekker.

j.paulusma

hallo
ik heb wat flespompoen eraf gehaald omdat de plant dood ging nu droog ik in droge ruimte maar sommige gaat schimmelen wat kan je doen buiten onder afdakje doen .
wat als andere wel rijp zijn later ook drogen buiten of binnen

Nel

Hi Diana
Ik heb van een kennis een fleskalebasplant gekregen. Nu heeft deze hele leuke kalebassen gekregen. Ik wil deze gaan drogen om er iets leuks van te maken zoals vogelvoederhuisjes. Graag wil ik ook proberen om zaadjes ervan te winnen. Weet jij of ik de kalebas dan eerst moet drogen of er 1 moet opofferen om ze “vers” eruit te halen. Ik kan dat nergens vinden.
Vele groetjes Nel

Sven

Hallo Diana,

Ik zit een beetje in twijfel rond men futsu black. Ze zijn reeds mooi verkleurd naar kaneel oker. Gelet op het slechte weer van de komende periode zou ik overwegen om deze te oogsten. Echter, ik ga steeds voort op de gulden regel van het verkurkt steeltje maar dat is nog niet het geval. Toch maar laten hangen nog tot eind oktober, voor de eerste vorst?

Bedankt om je ervaring hiermee te delen.

Sven

Hallo Diana, vandaag met het droge weer heb ik besloten ze te oogsten. Er hangen nog groene/zwarte aan die hopelijk nog afrijpen tegen eind oktober. Mooie pompoentjes wel die me instant warm herfstgevoel geven. Een foto zegt natuurlijk altijd meer 🙂

DSC_0662_2.JPG
Diana

Prachtig, heerlijk!!
Veel plezier met het verwerken en/of opslaan van de oogst!
Diana

Herma

Om het jaar zet ik een pompoenplant (Butternut) in de tuin (zandgrond). Ik strooi er een paar handjes lavameel bij en een emmer verse schapenmest. De oogst is altijd voldoende voor 2 jaar; ik vries ze rauw in en dan zijn ze na 2 jaar nog steeds prima. Afgelopen seizoen zaten er 47 exemplaren aan en toen had de plant er nog geen genoeg van (maar ik wel). Ik had dus wat uit te delen en ook de voedselbank heeft een flinke lading gekregen.

Carin

Omdat pompoenen veel ruimte nodig hebben vroeg ik mij af, of je (als de planten nog klein zijn) in ruimte tussen de pompoenplantjes nog iets anders zou kunnen zaaien of planten. Heb je daar ervaring mee?

Jorrti

Hallo Diana,

ik heb perongeluk 5 zaadjes in een potje gedaan. Is dit een probleem?
Trouwens, jullie site is top.

Toedeledokie

Nathalie

Dag Diana is het mogelijk om een potrion te laten klimmen? Want de stelen lijken me niet erg sterk om de vruchten te blijven dragen wanneer ze groot worden

Nathalie

🙏 Dankje! ik denk dat het die dan zal zijn. Had die gekocht bij Aveve onder de naam potrion …
Inderdaad wel een oranje pompoen. Hij in goed aan het klimmen ondertussen!

Nathalie

Oh nog vergeten te vragen. Is het nodig om de potrion ook te toppen? Wordt blijkbaar aangeraden en er stond bij dat die toppen ook eetbaar zijn

Nathalie

Heel leerrijk! Het zal waarschijnlijk wel houden als ik dat bij jullie zo zie. Super!

Janette

Hallo Diana, ik had nog enkele pompoenen in de schuur staan maar eind januari begonnen deze toch wel slecht te worden. Dus toen heb ik o.a. een eigen variant van pompoencreme gemaakt. Met veel suiker (té naar mijn smaak) en sap en schil van n hele sinaasappel, scheutje appelazijn gember, kaneel en wat koekkruiden. Heerlijk om door pannenkoeken- of cakebeslag te doen!. Ik had het idee dat ze best lang houdbaar zouden zijn, maar helaas, vanmorgen zag ik op de overgebleven 2 potjes de deksel bol staan. Blijkbaar tocht te weinig zoet of zuur? En dat deed me denken: wat zijn jouw ervaringen tot nu toe? Uit je receptenpagina begrijp ik dat jij in oktober 2023 e.e.a. ingemaakt hebt. Zijn deze nog steeds goed gebleven? Ik hoor het graag van je, met een hartelijke groet, Janette

Tessa

Als het mengsel met bio appelazijn is verhit zijn de azijnbacteriën al snel morsdood. Ik maak altijd mijn eigen azijn en gebruik die ook voor de inmaak (altijd eerst meten of je azijn zuur genoeg is!). Dat is nooit een probleem. Kan ook niet. Azijnbacteriën hebben zuurstof en alcohol nodig voor de voortplanting. Dus tenzij er ook gistcellen enthousiast aan de productie zijn gegaan in je potje en je potje maar halfvol zat met ruimte voor zuurstof kan een azijnbacterie he-le-maal niks. Levende gist herken je eenvoudig aan z’n witte voorkomen. Gebrek aan zuur en of zoet en/of gebrekkige sterilisatie. Als er iets groens groeit (schimmel) idem. Maak s een potje open om te kijken. Staat je potje echt bol maar zie je niets? Nog steeds wegmikken want een bacterie zie je misschien niet maar voel je des te meer (boven het toilet). Quote van “Meneerwateetons’: “It’s not a sin to bin”.

Janette

Dankjewel Tessa en Diana, ik vermoed dat ik toch niet schoon genoeg heb gewerkt. Gebruikte jampotjes eerst in de vaatwasser gereinigd en daarna gedesinfecteerd in de stoomoven (zo doe ik t ook altijd met de jam en appelmoes en dat gaat meestal goed), maar pas een dag later gevuld en met keukenpapier de rand nog schoon geveegd dus mogelijk toch weer wat bacteriegroei veroorzaakt. Volgende keer preciezer op zijn (niet mn grootste kwaliteit..)

Andrea

Hoeveel flespompoenen komen er ongeveer aan 1 plant ?

Ik heb een week geleden 6 pompoenzaden in aarde gestoken en tot mijn verbazing lijken ze nu allemaal te gaan kiemen.

Gelukkig kan ik elders wat grond gebruiken om ze te zetten, maar ik vraag me af of ik in de herfst nu niet overladen wordt met pompoenen.

Pien W

Dag Andrea! Volgens mij heb jij een luxeprobleem😂😂😂 Zet je planten straks lekker neer, koester elke pompoen die je krijgt, maak lekker veel in (heel veel recepten op deze site en kan ook gewoon als puree in vriezer) en deel ze anders gewoon uit. Het aantal hangt een beetje af van het ras. Maar ook de hoeveelheid vocht is van belang. Als je zaadjes allemaal kiemen en je ruimte tekort komt kan je er wellicht een paar laten klimmen? Of op je composthoop zetten? Leuk hoor!! Groeten, Pien

Andrea

Hi Pien,

Dat de zaden bij mij kiemen is al een luxe. Dat is de eerste keer.
Ik mag een stuk grond elders gebruiken,( +/- 10 m2 denk ik) dus ruimte wordt geen probleem.
Ik heb nog diverse andere nieuwe plantjes gezaaid, varierend van bleekselderij tot rode spitskool.
Als het iets wordt is het nog leuker, ermee bezig zijn vind ik al leuk.

Groet Andrea

Andrea

Hi Pien,

Uiteindelijk had ik 9 pompoenplanten.
Enkele weken geleden geplant, net erover tegen de konijnen en hazen.
Het net werkte, maar niet tegen de naaktslakken.
Die hadden alles opgevreten. Geen enkele pompoenplant meer over.

Daar moet ik nog eens iets op verzinnen.

Groetjes Andrea

Pien W

Wat leuk dat je nog reageert Andrea! En wat een pech…! Helemaal snappen doe ik de natuur niet. Ik heb dit jaar veel naaktslakken, maar geen enkele pompoen is bij mij aangegeten! Laat ik het maar afkloppen…! Volgend jaar beter! Als je nog zaad hebt…gewoon opnieuw de grond in!! Groet, Pien

Con

Hallo Andrea, waarschijnlijk waren je planten nog te klein/te jong en een makkelijke buit voor de slakken.
Ik hou mijn pompoen eerst in een pot en plant pas als het flinke planten zijn, ongeveer 50cm. Ook dan komen slakken, maar de plant overleefd het. De wat taaiere bladeren vinden ze ook niet zo lekker.
Groetjes

CarineP

Dag Andrea,
het is overal dezelfde miserie😏. Ik had op een bepaalde plaats 10 pompoenplanten in de grond gestoken en heb er nog 3 over. De natuur beslist en gewoon aanvaarden. Bij de kleine soorten heb je nog kans door rechtstreeks de zaden in de grond te steken. De moed niet opgeven, zeker dit jaar!
groetjes
carine

Andrea

Hi Pien, Con en Carine,

Dit is echt een dramatisch moestuinjaar. Ik heb mijn snijbonen ook nog steeds in een pot staan vanwege de slakken, de andijvie schiet door door alle regen en de tuinbonen hadden plotseling veel zwarte bonenluis. Het enige dat nog enigszins lukt is bleekselderij en snijbiet.

Volgend jaar beter hopen we allemaal.

Sterkte en geef de moed niet op !

Groetjes Andrea

gabby

Ik heb een – misschien beetje rare- vraag. Mijn pompoenplant was mooi gegroeid en de vruchten begonnen ook al mooie vormen aan te nemen. Nu zag ik gisteren dat de bladeren beginnen af te sterven en ik kwam er net achter dat de plant uit de grond is (maw de wortel die in de grond zat is helemaal afgebroken (knaagd?). Is er nog enige mogelijkheid hier iets aan te redden, of is het helemaal einde oefening en kan ik de plant eruit gaan halen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief