Madamme Jeannette

Er worden zo vaak verschillende en verkeerde pepers Madamme Jeannette genoemd, zelfs bij officiële zaadhandels, dat het misschien handig is eens duidelijk te maken wat nou een Madamme Jeannette is en wat haar onderscheidt van andere pepers.

Rechts: de Madamme Jeannette; geel, zeer gekreukt en gedeukt, langwerpig

En wat een Madamme Jeannette is weet ik heus niet van mezelf hoor, maar in de afgelopen jaren over de Madamme Jeannette geleerd van een Surinaamse tuinbuurvrouw, ze heeft een kas vol met Madammen en heeft me duidelijk gemaakt wat ze is en hoe ze eruit ziet. En ik heb ook de echte zaden van haar gehad – erg blij mee. Je hoeft echt niet bij een Surinaamse aan te komen met een Madamme Jeannette die het niet is; ze zien het, ze ruiken het, ze weten het gewoon 🙂

De Madamme Jeannette wordt vaak verward met de Aji Umba, ook wel Adzjoemba, Ajoema, Ojemma, Ajoemba genoemd. Dezelfde kleur (ongeveer dan) maar toch geheel anders. Bovendien bestaan er van Aji Umba ook rode pepers (rode Aji Umba en gele Aji Umba dus). De Madamme Jeannette is altijd geel, rode Madammen bestaan niet!

Aji Umba

  • heter
  • warmer geel
  • ronder van vorm
  • kleiner
  • heeft meer zaden
  • minder aromatisch
Peper Surinam Yellow

De Madamme Jeannette:

  • minder heet
  • maar veel warmer en kruidiger van smaak
  • vaak slechts 4 of 5 zaden per peper (maar niet altijd!)
  • groter
  • en vooral langwerpig
  • meer gekreukeld, gewrinkled en in ongelijke vormen
  • lichter en helderder geel

Nou, aan de foto’s moet je al het verschil kunnen zien. De Madamme Jeannette behoort tot de groep Capsicum chinense, net als de Aji Umba overigens, ze zijn dus wel nauw verwant. Zo berucht als ze zou zijn is ze dus niet, minder heet dan Aji Umba maar des te kruidiger en vooral fruitiger. Wel moeilijker te vinden ook. Ze zou zijn vernoemd naar een bekende Surinaamse prostituee maar of dat ook waar is zou ik niet weten.

Is het nu echt heel belangrijk het verschil te weten? Nou, misschien niet, niet voor ons, maar onze Surinaamse buurvrouw heeft me verschillende hapjes laten proeven. In elk gerecht dat ze maakt wordt er een Aji Umba of een Madamme gebruikt, nooit samen en elk gerecht heeft een voorkeur van 1 van de 2 pepers.

Waar de Aji Umba vooral wordt gebruikt om gerechten zeer pittig te maken, wordt de Madamme gebruikt om een gerecht zowel pit als een bijzonder aroma mee te geven. Mijn Surinaamse tuinbuurvrouw maakt er bijvoorbeeld sambal van, met ui en aardappel, een sambal met ui en komijn, of een “snack”; een mengsel van kikkererwten, knoflook, djinten, tomaat, ui en Madamme, ze gebruikt het veel bij inmaak, etc. Als er alleen veel heetheid nodig is en er al veel andere kruiden in een gerecht worden gebruikt (bijvoorbeeld roti) wordt juist vaker de Aji Umba gebruikt.

Zelf dit jaar eens een testje gedaan en (ik had geen Aji Umba) een Scotch Bonnet Burkina Yellow en een Madamme Jeannette opengesneden. De Burkina geurt vrij zwaar, zeer kruidig en bijna rokerig. Naast haar geurt de Madamme bijna licht; wel een beetje maar duidelijk minder kruidig maar dubbel zo fruitig; in de verte naar mango, ananas, etc. Ik vind het zelf een erg lekker aroma (hoewel ik de Burkina ook lekker vond hoor, maar anders.

Mocht er nu eens in een authentiek recept een Madamme Jeannette worden gevraagd, dan weet je waar je op moet letten om de enige echte Madamme te herkennen. Mocht je naar haar op zoek zijn – de kans dat je haar treft is het grootst op een markt waar ook veel Surinaamse mensen komen en in Surinaamse toko’s.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
jan

gatverdamme madame schrijf je niet als madamme.

Angelique uit Zuid-Holland

Hallo Diana,

Bedankt voor de nuttige informatie. Ik heb na het lezen van dit stuk meteen een paar pepers die ik bij de toko had gekocht opengesneden, maar er zaten standaard echt veel meer zaden in dan die 4-5. Van iemand anders heb ik gehoord dat pepers met elkaar kunnen kruisen en dat ik dus geen ‘originele’ exemplaren heb gekocht.

Om te helpen antwoord te vinden op de vraag over de schrijfwijze van deze peper heb ik wat informatie opgezocht. Hopelijk helpt dit een beetje.

-In het woordenboek ‘ Surinaams Nederlands’ van Uitgeverij Prisma staat: madame-jeanette-peper of madame-jeanette. “madame-jeanette is de verkorting van madame-jeanette-peper, spits toelopende, gedeukte, gele peper die 2 tot 10 cm lang kan worden en ongeveer 2 cm breed is. De plant heeft geen stekels, een vrij hoge, verhoute stengel met bloemen due afzonderlijk op een zijdelings afstaande steel staan. (Capsicum frutescens (Solanaceae).”
Ik vraag me af of de afmeting van 2 centimeter wel klopt. Lijkt me dan wel erg klein voor deze peper. Ook is het misschien het uitzoeken waard of het een chinense of een frutescens is.

– In de dikke van Dale staat ‘madam jeanette, soort van grote, rode of gele Spaanse peper’. Wat mij betreft dus achterhaald.

-In andere Surinaamse kook- en tuinboeken wordt het op verschillende manieren geschreven, waarvan Madame Jeanette een veelgebruikte schrijfwijze is.

Angelique uit Zuid-Holland

Aanvulling: om het nog ingewikkelder te maken deel ik informatie van een peper die erg lijkt op de Madame Jeanette! Misschien heb ik die wel gekocht in een toko in plaats van de echte. Op het internet ook te vinden onder de naam Goronong chili, soms met Malaysian ervoor. Ik zou er bijna op wedden dat dit een Madame Jeanette is.

https://thehippyseedcompany.com/product/goronong/

Meld je aan voor de nieuwsbrief