Komkommer
Eerst even dit, mocht je internationale informatie zoeken of bijvoorbeeld zaden van komkommers in een niet-Nederlandstalige webwinkel zoeken:
- Latijnse naam: Cucumis sativus
- Engelse naam: Cucumber
- Duitse naam: Gurke, Gartengurke, Kukumer
- Franse naam: Concombre
Komkommers behoren tot de komkommerfamilie (Cucurbitaceae), daartoe behoren ook augurken, meloenen, courgettes en pompoenen: het zijn allemaal min of meer kruipende of slingerende planten met vrij grote ietwat behaarde (soms zelfs licht stekelige) bladeren.
Komkommers en augurken zijn eigenlijk hetzelfde: door constante verbetering van rassen zijn komkommers nu rechter, langer, zachter en frisser/zachter van smaak geworden. En augurken zijn verbeterd om (ook buiten) te kunnen groeien en een grote opbrengst te geven van veel kleine, harde, knapperige vruchtjes. Maar je kunt aan beide heel goed zien hoe zeer ze nog verwant zijn, het blad bijna hetzelfde, de mannelijke en vrouwelijke bloemen hetzelfde, en er zijn nog veel komkommerrassen die wat kleiner blijven, of de voor de augurk zo bekende ‘pikkeltjes’ op de schil hebben.
Wij vinden komkommers van eigen tuin echt heel lekker, ze zijn groener (van vruchtvlees, al hangt dat ook af van het ras) en smaakvoller dan die uit de supermarkt, en onder glas is de opbrengst van 2 planten zo groot dat je ze in één gezin amper allemaal kunt opeten 🙂
Komkommer is lekker rauw is sla en salades, maar ook in roerbak en zelfs gestoofd (nogal onbekend) is ze lekker.
PLANT
De komkommerplant is eenjarig, onderschat haar groeikracht niet! Zelf planten we in de kas altijd twee planten: niet omdat we aan één plant niet genoeg hebben hoor, maar als je maar één plant hebt en die gaat dood…..dan heb je niets meer (hebben wij eens in een jaar ervaren). Dus de tweede plant is een soort van back up, en daardoor hebben we meestal teveel komkommers (maar nog nooit weg hoeven te gooien; familie, vrienden, buren, ze zijn allemaal blij met wat wij over hebben 🙂 .
Het nadeel van komkommers (en trouwens ook van courgettes en pompoenen) is dat de grote bladeren behaard zijn en wat irritatie kunnen geven. Ruud heeft er geen last van maar zelf heb ik altijd wat rode vlekjes en jeuk aan mijn handen en armen als ik de komkommerplanten heb verzorgd.
Niet alleen bovengronds wordt de komkommerplant groot, het wortelgestel kan onder de grond wel anderhalve meter breeduit groeien. Zaailingen en jonge planten geef je uiteraard matig water (omdat ze nog niet zoveel nodig hebben en om wortelgroei te stimuleren) maar vanaf het moment dat de planten een flinke groeispurt maken (en dat is vaak ook het moment dat de eerste komkommers in de planten gaan groeien) geven we meer water. Volwassen komkommerplanten zijn dorstig en krijgen hier in de kas in de zomer ongeveer elke 3 dagen een gieter water per plant (uiteraard afhankelijk van de grond, het weer, etc.). Als komkommerplanten te droog staan zie je dat al heel snel omdat het blad dan slap gaat hangen.
Komkommers zijn parthenocarp (je ziet die term wel eens bij de beschrijving van komkommerrassen in catalogi of webwinkel): dit betekent dat de vrucht uitgroeit tot een echte komkommer zonder dat er bestuiving/bevruchting nodig is. Je kunt dat ook zien aan de komkommers zelf als je ze opensnijdt: komkommers bevatten geen echte zaden, de zaden zijn dun, zacht en leeg.
Je wilt soms zelfs geen bevruchting. Bij augurken is bevruchting bij sommige (oudere) rassen nog wel nodig. Maar als een komkommerbloem door insecten wordt bestoven krijg je komkommers die dus ook echte zaden bevatten: deze komkommers worden heel groot, dik en zwaar, vaak lichter groen en gevuld met dikke volle zaden. Het maakt de komkommer oneetbaar (nou ja, dat nou weer niet maar wel droog en bitter van smaak). Het is niet erg als insecten de bloemen bevruchten, want je plukt de komkommer dan vanzelf in een vroeg stadium (ze wordt al snel anders van kleur en dikker van vorm) en zijn dan nog prima te eten. Maar oogst ze dan dus op tijd.
De nieuwere F1-hybride komkommerrassen maken vaak alleen nog maar vrouwelijke bloemen met vruchtbeginsel. Maar oudere, heirloom en bijzondere zaadvaste rassen maken vaak ook nog mannelijke bloemen, en dat levert dan altijd wel een aantal bevruchte komkommers per plant op. Zoals gezegd, vroeg oogsten en even proeven voor je haar in een gerecht gebruikt want als je iets te laat bent kunnen deze komkommers dus nog wel eens minder sappig en wat bitter van smaak zijn.
In de tijd dat wij alleen maar geënte komkommers en F1 hybride-komkommers teelden proefde ik niet eens maar gingen de komkommers zo het gerecht in, maar sinds we wat vaker oude heirlooms en zaadvaste rassen telen snijd ik altijd even een plakje van een komkommer af om even te proeven voor ik de rest van de komkommer gebruik.
Zeker de oudere rassen krijgen dus nog wel mannelijke bloemen; in buitenteelt kun je het beste die bloemen weghalen (omdat daar bevruchting veel vaker voorkomt dan in een kas waar het eigenlijk veel te warm is voor insecten).
Op de foto’s hieronder zie je het verschil tussen een mannelijke en vrouwelijke bloem:
Op de foto hierboven zie je een mannelijke bloem; alleen een bloem, op een steeltje.
En op de foto hierboven zie je een vrouwelijke bloem; ze heeft al een vruchtbeginsel (minikomkommertje) achter haar bloem.
ZAAITABEL
Klik op onderstaande tabel om die in een groter formaat in een nieuw tabblad te zien:
TEELTWIJZEN / OPKWEEK
De ideale kiemtemperatuur van een komkommers is 20 tot 22 graden, daarom zaaien wij de komkommers eigenlijk altijd binnenshuis, in de kas is de nachttemperatuur eind april vaak nog erg laag. Bovendien vinden muizen komkommerzaden erg lekker.
Komkommers houden niet van verspenen, we zaaien zelf (zeker de vrij dure F1 hybride-zaden waar we zuinig op zijn) één zaadje per 9 centimeter-potje, daar kunnen ze dan in blijven tot ze in mei mogen worden uitgeplant.
We gebruiken voor het zaaien een mengsel van potgrond + 1/5e deel brekerzand en eventueel nog een klein handje perliet of vermiculiet. Bij de kieming houden komkommers niet van teveel vocht, de zaden kunnen in te natte grond rotten. Door de potgrond te mengen met wat grof zand en eventueel nog wat vermiculiet/perliet verbeter je de waterdoorlaatbaarheid. Vul de potjes tot de rand met het mengsel en duw de zaden dan ongeveer 1 centimeter diep de grond in, je hoeft de grond dan verder niet meer te bedekken met zand of grond of vermiculiet. En zorg dus dat de grond goed vochtig is maar zeker niet kletsnat. Op een warme en lichte plaats kiemen de zaden vaak al binnen 7 tot 10 dagen.
Komkommers kiemen niet alleen snel maar groeien ook snel; je zaait ze dus zeker niet te vroeg, want te vroeg gezaaide komkommers moet je hoe dan ook tot begin-half mei in huis houden, met een grotere kans op ziekten en plagen als ze daar in een klein potje bij weinig licht staan. Zaai komkommers niet voor eind maart (en bij voorkeur nog iets later, zie hieronder bij de verschillende teeltsoorten als vollegrondsteelt of glasteelt, etc.).
De beste teelt van komkommers is onder glas (klimmend in een kas of liggend in een platte bak), de teelt in de buitenlucht kan ook, maar de opbrengst is wel een stuk lager, de keuze in rassen is wat beperkt en de kans op ziekten, bevruchting, schimmel, etc. is wat groter.
Als je geen kas of platte bak hebt kun je natuurlijk wel heel gemakkelijk iets ‘fabriceren’. Van bijvoorbeeld een stuk perspexplaat, wat paaltjes, etc. kun je al een handig, doorzichtig dak boven het hoofd van de komkommer maken (het geeft wat meer warmte en het beschermt de planten tegen regen en wind). Een tunneltje van plastic is ook prima. En anders zoek je een beschut en redelijk zonnig plekje in je tuin, waar de planten kunnen klimmen (want klimmende planten kunnen makkelijker drogen na een regenbui dan liggende planten. Het blad van de planten mag niet verbranden door een al te felle zon.
Vollegrondsteelt
De rassen voor de volle grond lijken wel wat op grote augurken; ze zijn korter, dikker en ze hebben een minder gladde schil (er zitten vaak wat ‘pikkeltjes’ op) dan glaskomkommers.
Voor de teelt in de volle grond is wel een mooie zomer nodig, en natuurlijk een redelijk zonnig en warm plekje. Zaai ze vanaf half april bij kamertemperatuur voor, de zaden binnen 1 tot 2 weken en de zaailingen mogen, mits groot genoeg, vanaf 12 mei (IJsheiligen) naar buiten.
Dek de grond waar de komkommer komt een week of 3 van tevoren af met plastic zodat de grond alvast wat kan opwarmen. Heel handig is ook “broeimest”: graaf een flink gat, stort dat vol met stalmest met stro, doe de grond daar weer bovenop. Het voordeel hiervan is dat de stalmest met stro gaat composteren en dat geeft veel bodemwarmte. Daarnaast teel je nu de plant op een heuveltje zodat overtollig water weg kan in natte perioden, en er komt nog een klein beetje voeding vrij (maar het composteren kost juist weer wat voeding dus het is onze ervaring dat je wel wat bij moet mesten hoor).
Voorbeelden van rassen voor vollegrondsteelt:
- Long Green Ridge (vrij kort, donkergroen)
- Gele Tros (middellang, geel)
- Miniature White (kleine witte komkommertjes)
- Bush Champion (kleine planten die geschikt zijn voor de teelt in potten)
- Diva (groene snackkomkommer)
- Early Wonder (donkergroen, kort)
- Early Fortune (donkergroen)
Voor de teelt onder glas zijn deze rassen natuurlijk ook prima geschikt, maar daar worden ook vaak F1-hybriderassen geteeld (bijvoorbeeld omdat ze onder glas zeer veel opbrengst geven en soms beter bestand zijn tegen ziekten en schimmels zoals bijvoorbeeld meeldauw).
Teelt in de platte bak
Zaai iets eerder dan de vollegrondsteelt en plant de planten begin mei uit onder glas, reken op 1 plant per raam (of per ongeveer 1,5 vierkante meter).
Er wordt vaak een systeem aangeraden om te snoeien zoals: ’top de plantjes na het vierde blad, houd vier hoofdranken aan aan en snoei de rest weg’. Het klinkt heel handig maar soms heb je weinig tijd en ben je het systeem kwijt of groeit de plant nu eenmaal anders dan verwacht. Belangrijk is te zorgen dat de plant zich regelmatig vertakt, er naar elke hoek een rank gaat voor een optimale spreiding van je plant.
Verder verwijder je eventuele mannelijke bloemen, geef je regelmatig voldoende water. Je zorgt voor lucht door de ramen op een kier te zetten, en controleer regelmatig op vruchten. Je kunt per plant in een platte bak die niet te vol en goed verdeeld is wel 20 tot 25 komkommers per plant oogsten.
Teelt in de koude kas
Ook komkommers voor kasteelt zaai je wat eerder: begin tot half april binnenshuis (of bij goed weer in de kas maar let dan goed op nachtvorst!!). Plant ze begin mei uit in de kas op ongeveer 60 centimeter van elkaar. Zelf bouwen we een hekwerk van ongeveer 1.80 meter hoog en ook 1.80 breed per kommer. We maken het van bamboestokken, om ongeveer de 40-50 centimeter een verticale stokken en uiteindelijk de ‘liggers’ ook op ongeveer 40-50 centimeter.
Zodra de komkommerplant zich wil gaan ‘winden’ maak je haar vast aan een stok en soms moet je dat nog 1 of 2 keer doen voor ze zelf haar weg vindt en zich met hechtranken goed om de stokken kan wikkelen.
Ook voor de kasteelt bestaat er een heel systeem van snoeien (snoeien op het tweede blad, dan weer op een tweede zijscheut, etc.). Ik geef het heel eerlijk toen; sinds onze eerste kas met komkommers (ergens rond 1992) doen we daar niet meer aan. Als je een komkommer snoeit kost het je veel tijd en uitvinden wat een zijscheut etc. is want een komkommerplant groeit heel snel. Onze ervaring is dat als je een komkommerplant niet snoeit volgens het boekje, je altijd nog wel een stuk of 40 tot 50 komkommers (afhankelijk van het ras) per jaar kunt plukken. En dat is met 2 planten dus zo’n 100 komkommers, dat is voor ons meer dan genoeg 🙂 .
Snoeien we dan niet? Jawel hoor: eens per 2 weken halen we scheuten weg die buiten het gemaakte rek willen gaan groeien. Bovendien verwijderen we blad dat lelijk wordt en ook blad dat erg dicht en dik voor de vruchten hangt: een soort van licht en lucht creëren in de plant.
Voor de glasteelt zijn er dus voornamelijk hybride-rassen te koop en daarnaast kun je ook nog geënte komkommerplanten kopen; goede komkommerrassen (meestal F1-hybriderassen) zijn vaak bestand tegen de schimmelziekte Fusarium, mozaiëkvirus, en hebben een hoge tolerantie tegen meeldauw, etc.. Let vooral op wat er in de beschrijving bij een ras staat, daar kun je veel informatie uit halen.
Zelf vinden we voor kasteelt F1 hybriden geschikt. We zijn eigenlijk niet zo’n voorstander van F1-hybriden, gebruiken ze liever niet, maar in geval van komkommers (en koolgewassen) maken we er zeker een uitzondering voor omdat de opbrengst en vooral ziektebestendigheid beter is (in onze ervaring dan). Aan de andere kant moet ik ook even melden dat we in een extreem nat jaar ook onze Bastos F1 hybride-planten al in juli op moesten ruimen omdat ze stijf onder de meeldauw zaten – het ras is dus heel belangrijk maar omstandigheden zeker ook).
Ondertussen zie je ook steeds vaker snackkomkommerrasen bij de zaadhandel: even lekker en gezond als een ‘gewone’ komkommer maar nu in klein formaat. Je ziet ze ook regelmatig in de supermarkt. Afhankelijk van het ras, en buitenteelt of glasteelt worden de komkommertjes zo’n 10 tot 15 centimeter groot. Handig omdat één komkommer vaak precies goed is om mee te nemen naar werk of school, ter garnering, etc. (zo heb je geen halve komkommers meer over 🙂 .
Zelf hebben we de laatste jaren nog steeds 2 komkommerplanten in de kas staan. Maar nu vaak 1 ‘gewone’ komkommer en 1 snackkomkommer. Ik heb het idee dat de plant wellicht iets smaller blijft dan een ‘gewone’ komkommer (wel net zo groot, maar iets minder breed uitwaaierend), maar dat hangt misschien ook wel iets af van het ras.
Er bestaan zowel in de teelt van ‘gewone komkommers’ als de teelt van ‘minikomkommers’ heel veel rassen van goede kwaliteit. Zoals eerder gezegd, let goed op de beschrijvingen (en dan op termen als “bittervrij”, parthenocarp, bestendigheid tegen ziekten, geschiktheid voor volle grond, kasteelt, etc.).
Voorbeelden van goede rassen voor de teelt onder glas zijn:
- Bella F1
- Iznik F1
- Bastos F1
- Picarino F1 (snackkomkommer)
- Diva (snackkomkommer)
- Gold Standard
- Streamliner
- Tasty Jade F1
Tot slot nog even: mocht je de teelt van komkommerplanten in de buitenteelt meerdere keren hebben geprobeerd maar lukt het gewoon niet; overweeg dan eens te kiezen voor Melothria scabra (ook wel Cucamelon, Mexican Sour Gherkin of Muismeloen genoemd). Dit zijn klimmende planten die het prima in de buitenteelt doen, en heel erg veel heel kleine vruchtjes (2 centimeter) geven die smaken naar knapperige komkommer met een vleugje citroen. Ik heb hier een pagina geschreven over de teelt ervan: Cucamelon
BODEM / BEMESTING
Komkommers vragen een warme, luchtige grond die goed bemest is (ze maakt tenslotte een grote plant en moet energie hebben om heel veel komkommers te maken). Naast de basisverzorging van het onderspitten van oude stalmest en/of compost geven we hier een week of 3 voor het planten een organische, samengestelde meststof (zoals groene Culterra). En we geven elk jaar een klein handje patentkali (dit zou de smaak en houdbaarheid van de vruchten verbeteren).
OVERIGE TEELTZORGEN:
Een komkommerplant heeft veel water nodig, zeker wanneer ze al een grote plant is en komkommers geeft. Een bekend tuingezegde is “Een komkommer giet je groot, een meloen giet je dood” (hetgeen uiteraard betekent dat een komkommerplant veel water nodig heeft en een meloenplant juist veel minder). Volwassen komkommerplanten in de kas krijgen hier elke 2 of 3 dagen 1 gieter (10 liter) water, dicht bij de stam gegeven (en zo min mogelijk op het blad want dat werkt schimmels in de hand).
Uiteraard zorg je dat de grond vrij is van onkruid. En ik wil wel graag nog een keer extra benadrukken hoe belangrijk het is om zieke delen van de planten te verwijderen. En alle lelijke bladeren die rond de planten op de grond of tussen de stengels en bladeren in zijn gevallen haal je weg.
Als voorbeeld deze foto die ik begin oktober heb gemaakt:
Komkommers zijn nu eenmaal niet zo sterk, ze zijn gevoelig voor meeldauw, spint, luis, noem maar op. Je kunt op de foto zien hoe lelijk het blad begin oktober is. Toch hebben we (in de kas) de oogst nog een week of 3 kunnen rekken. Knip alle lelijke/zieke bladeren weg, stukken van aangetaste stengels, etc.. Zo lang de plant nog steeds nieuwe bloempjes en komkommers maakt is ze ‘nog niet klaar’. Door die aangetaste plantdelen te verwijderen kun je soms nog wel 5 tot 10 komkommers in de herfst oogsten. Dat lukt niet altijd hoor, als we zien dat er ook geen bloempjes/komkommers meer worden gemaakt weten we dat de plant gewoon ‘op’ is en halen we haar uit de grond.
OOGST / BEWAREN
Nog even een stap terug; om veel te kunnen oogsten moet je ook regelmatig plukken; veel plukken bevordert de maak van nieuwe vrouwelijke bloemen en dus vruchten. Vollegrondskomkommers zullen vaak wat minder mooi zijn: minder recht, minder egaal groen, maar de smaak is toch ook prima (uiteraard vooral afhankelijk van het ras).
Bewaar zelfgeteelde komkommers niet in de koelkast, dat is te koud voor ze, ze worden dan zacht en gaan eerder schimmelen. Koel en donker (ik bewaar ze in een mand in een keukenkastje) kun je ze wel een dag of 4 bewaren, maar verse komkommers zijn natuurlijk altijd het lekkerst.
Als je echt een grote hoeveelheid komkommers hebt geoogst, kun je ze ook inmaken, bijvoorbeeld in en zoetzuur.
Zelf schil ik ze ook wel, zaad eruit en het vruchtvlees snijd ik dan in blokjes van 1 x 1 centimeter en vries die in een zakje in. Het is wel bijzonder; ik laat ze dan voor 3/4e ontdooien en dan warm ik de blokjes op in een mengsel van room en kaas met wat peterselie (een soort kaassaus dus). Komkommer wordt niet zacht en snotterig als het uit de vriezer komt, zeker niet zoals aardbeien of prei dat bijvoorbeeld wel worden. Het recept voor Haagse komkommer, zoals het recept heet dat ik ooit van een tuinbuurman kreeg, kun je hier vinden. En je kunt dus ook bedenken dat je blokjes komkommer dus ook kunt invriezen voor een Aziatische salade of curry of andersoortige stoofschotels.
ZAADTEELT
Komkommers kruisen heel gemakkelijk, met andere rassen en met augurken. Wil je er toch zaad van kweken (uiteraard niet van de F1 hybride-rassen want die leveren bijna altijd nakomelingen van mindere kwaliteit), zul je kunstmatige bestuiving moeten toepassen en zul je een plant moeten hebben die dus zowel vrouwelijke als mannelijke bloemen geeft:
In de buitenteelt bind je daarom rond de vrouwelijk bloemen wat fijn gaas. Als de bloem open gaat, neem je het gaas weg en wrijf je de meeldraden van een mannelijke bloem over de stamper van de vrouwelijke bloem (met bijvoorbeeld een kwastje of wattenstaafje). Hierna breng je het gaas weer terug rond de bloem tot deze verwelkt is.
Doe dit met meerdere bloemen tot je merkt dat 2 of 3 vruchten zich beginnen te ontwikkelen. Bij de teelt in de kas is er minder kas op kruisbestuiving (tenzij er verschillende rassen komkommers op korte afstand van elkaar buiten of in andere kassen staan). Laat de komkommers volledig afrijpen, tot ze heel dik, groot en geel of bruin (afhankelijk van het ras) van kleur zijn. Haal dan de zaden er uit, was ze en laat ze even in water staan; loze zaden komen boven drijven, goede volle zaden zakken naar de bodem. Droog de zaden en bewaar ze koel en donker, maximaal 3 tot 4 jaar.
Het is dus wel een heel gedoe. Daarnaast is er nog iets veel belangrijkers: gekruiste komkommerplanten kunnen bittere en licht giftige vruchten bevatten. Dat giftige (en bittere) komt omdat bij gekruiste planten de vruchten giftige cucurbitacinen bevat. Je hoeft niet bang te zijn dat je per ongeluk zo’n giftige komkommer eet want ze is dan zo bitter dat ze letterlijk oneetbaar is. Ik heb zelf eens een gekruiste komkommerplant van een tuinbuurvrouw gekregen. De eerste hap van de eerste komkommer was genoeg om het stukje komkommer direct uit te spugen, mijn mond te spoelen en de hele plant uit de grond te rukken, om nooit meer te vergeten 🙂 . Om die reden proef ik altijd, ook van planten uit gekochte zaden, van de eerste komkommer van die plant even een plakje voor ik die verder in een gerecht gebruik, want een klein stukje maakt een gerecht al oneetbaar bitter.
Kijk voor leuke en lekkere recepten met komkommers ook even in het menu op de pagina’s van recepten en inmaakrecepten. Zoals bijvoorbeeld deze:
Ik heb alleen maar mannelijke bloemen aan mn planten hoe kan dat?
Hallo Ralf,
Het is nog heel vroeg hoor, nu het begin mei is zijn mijn komkommers pas net gekiemd. Als je al grotere komkommerzaailingen of zelfs -planten hebt zou dat een oorzaak kunnen zijn: het is eigenlijk gewoon nog te koud voor komkommers, voor komend weekend wordt er zelfs nog nachtvorst voorspeld. De planten maken geen vrouwelijke bloemen als er niet een kans is dat die vrouwelijke bloemen ook uitgroeien tot vruchten. Daarnaast zie ik het wel vaker, ook bij bijvoorbeeld meloenen, dat jong volwassen planten eerst een bloeigolf hebben van alleen mannelijke komkommers of meloenen, en dat daarna pas de eerste vrouwelijk bloemen met vruchtbeginsel worden gemaakt. Mijn ervaring is dat het een kwestie van geduld is en de planten, als ze eenmaal groter zijn en de temperatuur stijgt, vrouwelijke bloemen krijgen. Er zijn natuurlijk mogelijk ook nog wel andere factoren van belang, zoals het ras dat je teelt en de voeding die je geeft, maar voor nu lijkt het me dat de kou en de jonge planten de oorzaak zijn.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
ik heb met het mooie weer van 2 weken geleden mijn komkommerplanten van circa 20 cm hoog in de kas geplant. Prachtige planten waren het! Ze zijn echter allemaal dood gegaan. De bladeren werden van onderaf de plant slap en uiteindelijk ging de plant helemaal slap hangen en ging de plant dood. Toen er 2 planten slap gingen hangen heb ik de andere planten uit de grond gehaald en weer in een pot gezet en in huis. Ik dacht dat het te koud was. Deze planten zijn echter ook dood gegaan.
Ik heb nog 1 plant over. Deze had ik nog steeds in een pot (in de kas staan) en hier was niks mee aan de hand.
Heb je enig idee hoe dit kan? Heeft het misschien te maken met een schimmel welke in de grond zit?
alvast bedankt voor je reactie.
Vr.gr. Anne-Jaap Brouwer
Hallo Anne-Jaap,
Als je komkommerplanten half april al 20 centimeter hoog waren heb je ze waarschijnlijk al ergens in maart gezaaid. En ik vrees dat dat eigenlijk gewoon te vroeg is.
Bedenk dat niet allee de luchttemperatuur belangrijk is, in de kas was de grondtemperatuur een week of 2 geleden misschien net een graad of 10 tot 12? En dat is gewoon te weinig voor komkommers. De planten die je uit de grond hebt gehaald hebben waarschijnlijk al beschadigde wortels gehad. De reden waarom die ene komkommerplant in pot nog wel leeft is (maar dan moet ik een beetje gokken) waarschijnlijk juist omdat die in pot staat. Planten in potten warmen sneller op dan in de volle grond (zoals een glas water sneller opwarmt dan een zwembad). De grond in potten koelt ook sneller weer af, maar ik denk dat in dit geval de plant in pot overdag zo goed is opgewarmd dat ze daar nog wat op kon teren tijdens het afkoelen in de nacht.
Ik ken je omstandigheden niet dus ik weet het niet zeker, er is ook een kans dat er bijvoorbeeld een beest aan je planten of wortels heeft gevreten, pissebedden of slakken kunnen bijvoorbeeld behoorlijk wat schade aanrichten. Dat is ook nog een optie (maar ik neem aan dat je dat dan zou hebben gezien bij het verwijderen van de planten). Een schimmel lijkt me niet waarschijnlijk, die zou ook je plant in pot hebben aangestoken.
Ik hoop dat je laatste komkommerplant het goed blijft doen!
Vanaf volgende week wordt het warmer en gaan wij hier de komkommerzaailingen in de grond in de kas uitplanten.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Mijn komkommerplanten zijn nu ong 35cm . Zijn nog niet buiten geweest, alleen een paar keer smiddags in de zon. Al vrij snel kregen de jonge blaadjes eerst kleine witte stipjes die groter worden als het blad ouder wordt. De witte stipjes veranderen dan in een soort gedroogde plekken in het blad. De planten groeien goed, heb de 1e vruchtjes al moeten verwijderen. Ik kan maar niet vinden wat het kan zijn. De planten zijn in kweekbak opgegroeid met tomaten en paprika’s en ik hab fi zaden van Oranjeband en Hortitops gebruikt. Helaas is er niet de mogelijkheid om foto’s bij te voegen, want die verduidelijken wat ik bedoel.
Groeten,
Harry
Hoi Harry,
Ik had dat ook met mijn pepers toen ze voor het eerst buiten in de zon kwamen. Volgens mij heeft het te maken met de UV straling, die gaat niet door glas heen, dus de planten zijn er niet aan gewend, en als ze dan in de felle zon komen krijgen ze brandplekken. Mijn andere planten heb ik nu eerst een paar dagen onder een boom in de halfschaduw gezet voor ze de volle zon in gaan, dat lijkt beter te gaan. Maar wat hierboven staat durf ik niet te onderbouwen hoor, dit is wat ik zelf denk.
Groetjes Wijnie
Hoi Wijnie,
Op zich klinkt het logisch, echter de paprika’s en tomaten stonden in dezelfde bak en hebben er geen last van. Maar de plekken op de oudere bladeren lijken wel uitgedroogde plekjes, alsof ze met waterdruppels in de zon hebben gestaan (wat niet zo was). Alleen op een jong blad ziet het er heel anders uit. Zou je bijna denken aan beestjes die ik alleen absoluut niet kan ontdekken. Het is in ieder geval geen meeldauw, dat weet ik zeker.
Misschien nog even afwachten wat er gaat gebeuren als ze echt naar buiten gaan.
Groeten Harry
Hallo Harry,
Ik vrees dat ik weinig verstand van ziekten en plagen heb.
Het enige advies dat ik je kan geven is dat het helpt als je googelt in het Engels, en dat je vaak verder komt als je je probleem gewoon omschrijft. Ik googelde even op ´Cucumber disease leaf´ en vind dan iets over Cucumber Leaf Spot± http://www.pestnet.org/fact_sheets/cucumber_leaf_spot_189.htm
Ik weet niet of dat is wat je zoekt, maar als dat lijkt te zijn wat je in je komkommerplanten hebt kun je op zo´n pagina vaak ook de Latijnse naam van de ziekte vinden. En dan kun je vervolgens zoeken op de Latijnse naam corynespora cassiicola plus komkommer en vind je foto’s en Nederlandse informatie.
Sorry dat ik je niet verder kan helpen maar ik hoop dat je hier wellicht verder mee kunt!
groetjes,
Diana
Beste Diana,
Ik heb ergens gelezen dat komkommer planten de bloemen eigenlijk niet meer nodig hebben door doorkweek. Als je ze er eraf haalt krijg je komkommers met weinig zaden erin. Klopt dit?
Groet Balder
Hallo Balder,
Bij de alinea ´Plant´ leg ik uit dat moderne komkommerassen parthenocarp zijn, ze hebben inderdaad geen bevruchting meer nodig om komkommers te produceren (sommige rassen, bijna altijd F1-hybriden) produceren zelfs alleen nog maar vrouwelijke bloemen). Ze geven dus geen komkommers met weinig zaden maar komkommers met loze/lege zaden. Ik heb me wel eens afgevraagd hoe zadenbedrijven dan toch zaden kunnen oogsten om te verkopen 🙂 . Ik vond hier het antwoord, en het is ook een leuk artikel over parthenocarpie (ook bij tomaten, paprika’s en courgettes (bijvoorbeeld Parthenon F1) wordt geëxperimenteerd met parthenocarpe rassen: http://edepot.wur.nl/61466
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
ik ben een beginnende moestuiner. Ik ben begin april begonnen met courgette en komkommer binnen in een kweekbak te zaaien op van die kokos schijven die opzwellen met water. Alle plantjes zijn goed opgekomen en ik heb ze verplant in 9×9 potjes toen ze minstens een paar echte blaadjes hadden en ze groeide vrolijk verder. Maar nu sinds 2 weken kleuren de oudste blaadjes eerst lichter groen en dan soms zelf geel en sterven ze af. Dit gebeurt bijna gelijktijdig met alle 8 plantjes (4 komkommer en 4 courgette). Ook heb ik de indruk dat de komkommer gestopt is met groeien. Weet jij wat hiervan de oorzaak kan zijn?
Hallo Dave,
In potgrond zit voeding voor ongeveer 6 weken maar soms lijkt het wel alsof de voeding onder invloed van vocht, zon, warmte, etc. sneller op is. En ik weet natuurlijk ook niet welk merk potgrond je na de kokosschijven hebt gebruikt. Maar het klinkt alsof je zaailingen voeding tekort komen, omdat ze niet meer groeien en het blad geel wordt. In weet niet hoe groot je planten zijn maar ijsheiligen is voorbij, als je plantjes groot genoeg zijn kun je ze in principe uit gaan planten. En als die grond voldoende voeding bevat zullen ze binnen een week tot 10 dagen weer gaan groeien en frisgroene bladeren maken.
Ik hoop dat je hier mee verder kunt!
Diana
Hoi Diana en Ruud, de link naar de pagina over muismeloen doet het niet meer, en die in het overzicht van vruchtgewassen ook niet 🙁
Hallo Esther,
Dankjewel voor de tip!
Ik heb gisteren de hele indexpagina eens nagekeken, er bleken wel een stuk of 10 pagina’s te zijn waarvan de link niet meer werkte, die heb ik gelijk gerepareerd, en ook gelijk de links op deze en de vruchtgewassenpagina.
Nogmaals dank, er staan zo enorm veel links op alle pagina’s bij elkaar, teveel om zelf allemaal te controleren, tot ik een pagina weer eens bijwerk en de fouten dan tegenkom, ik ben blij met alle hulp als het gaat om typefouten, niet werkende link, etc.!
groetjes,
Diana
Ah super, nu al gefixt! Heel fijn, bedankt!
Hoi Diana,
Ik heb al veel informatie gehaald van je site, bedankt!
Maar ik blijf een vraag houden:
Ik heb 2 komkommers in een koude kas staan, nu heb ik al een paar komkommers geoogst, maar de bloemetjes met kleine komkommertjes eraan groeien niet allemaal uit tot grote komkommer, ze worden geel en verdrogen. Is dit normaal? Liefst zie ik elk bloemetje een grote komkommer worden of verwacht ik dan teveel?
Ik geef de planten elke dag 10 liter water.
Ik ben benieuwd naar je antwoord, groeten Marlijn
Hallo Marlijn,
Het kan liggen aan het ras dat je teelt. Oudere rassen hebben nog de eigenschap dat ze bestoven moeten worden, zonder bestuiving valt het bloempje met vruchtbeginsel af (zie de uitleg in de alinea’s onder ‘Plant’.
Als je een modern en wellicht F1-hybrideras hebt waarbij de bloempjes met vruchtbeginsel afvallen kun je denken aan de omstandigheden: het is pas net juni, ik neem aan dat je planten nog jong en vrij klein zijn (hier duurt het op dit moment nog zeker een week voor ik de eerste komkommer kan gaan oogsten). En dan kan het zijn dat de plant er nog niet toe is om kinderen = komkommers te maken, want dat kost veel energie en uiteindelijk doet een komkommerplant dat om zich voort te planten (ook al lukt dat niet). Een andere mogelijke oorzaak is dat je wellicht erg veel water geeft, maar dat kan ik lastig inschatten – volwassen komkommerplanten lusten elke dag wel een gieter water maar hier zijn de plant nu, begin juni, nog jong en ze krijgen hier op dit moment nog niet veel meer dan 3 keer per week een halve tot een hele gieter water.
Ik hoop dat je iets aan dit antwoord hebt!
Diana
Hoi Diana,
Mijn komkommerplanten in de koude kas groeien als de spreekwoordelijke kool maar hebben wel massa’s mannelijke bloemen en nauwelijks vrouwelijke. Moet ik die mannelijke bloemen verwijderen of is dat niet nodig?
En kun je alle zijscheuten laten groeien of moet je dat inperken?
Groeten,
Antje
Hallo Antje,
Je hoeft de bloempjes niet te verwijderen hoor.
Vaak zie je bij oudere/zaadvaste rassen dat er eerst veel mannelijke bloempjes worden gemaakt en later veel vrouwelijke bloempjes verschijnen. Dat geldt ook voor meloenen en watermeloenen.
Zijscheuten kun je laten groeien en opbinden tot zover je er plaats voor hebt. Hier kruipen ze in de nazomer, wanneer ik weinig tijd heb om ze op te binden, vaak zelfs ook over de grond.
groetjes,
Diana
Hallo
Bij mij verpieteren de vruchten telkens. Het lijken hele mooie vruchten te zijn en dan ineens worden ze geel en gaan dood. Heb je enig idee hoe dat kan?
Hallo Anneke,
Ik heb te weinig informatie om te bedenken of en wat er mis gaat met je komkommers. Maar het is pas net de derde week van juni, wij hebben net onze eerste kleine komkommer geoogst. Het kan dus zijn dat je plant nog te jong is en eerst nog moet groeien. Het kan ook zijn dat je een ouder en zaadvast ras nodig hebt dat bestuiving nodig heeft voor ze een komkommer kan maken (moderne rassen en F1-hybriden hebben die bestuiving niet meer nodig). Bij oudere rassen moeten er uiteraard ook mannelijke bloempjes en bestuivers zijn die het stuifmeel overbrengen. Ik zou kunnen denken dat je dus gewoon nog even geduld moet hebben tot de plant groot genoeg is, en er voldoende mannelijk en vrouwelijke bloemen zijn. En zorg dat er, als je een oud ras hebt, dat bestuivers bij de planten kunnen (buiten is dat geen probleem maar in een kas of platte bak kun je bijvoorbeeld de deur openzetten). Of bestuif met de hand (en hoe je dat kunt doen leg ik met foto’s uit op de pagina van meloenen: https://www.mooiemoestuin.nl/fruit/meloen/).
Ik hoop dat je binnenkort alsnog komkommers kunt gaan oogsten!!
Diana
Hallo Diana,
Vorig jaar heb ik zaad van jullie gekocht, de komkommer Miniature White. Ze zijn geweldig opgekomen en groeien en bloeien uitbundig. Maar nu mijn vraag: bij welke grootte kan ik ze oogsten, 5 cm, 10 cm? Ik heb geen idee.
Verder nog even alle lof voor je blog, al jullie werk en de prachtige foto’s.
Hallo Anne,
Leuk om te horen!!
Je plukt de komkommertjes als ze echt nog jong zijn, zo’n 6 tot 8 centimeter groot. Je kunt ze trouwens ook oogsten als ze nog iets groter zijn maar dan wordt het vruchtvlees wat minder sappig en zitten er meer en grotere zaden in die je er dan het beste even uit kan snijden.
Veel plezier met oogsten!
Diana
Hallo Diana,
ik heb spint op mijn komkommerplant in de serre (kas), wat kan ik daar het beste mee doen? De aangetaste bladeren afsnijden of gaat dit ten koste van de plant?
De tomatenplanten die ernaast staan weten er ook al van.
De kas staat dag en nacht open om te verluchten, maar te vochtig mag ik het niet maken voor de tomatenplanten.
Met vriendelijke groeten,
Katrien
Hallo Katrien,
Ernstig aangetaste bladeren kun je makkelijk afknippen. En verder zijn er verschillende middelen in de handel verkrijgbaar, biologisch en niet biologisch en ook roofmijten, etc.
Ik moest zelf ook even googelen (dan vind je trouwens heel veel informatie hoor, zeker als je ook nog in het Engels googelt). Op een pagina vond ik dit:
“Kook 4 chilipepers in 1 liter water voor 25 minuten en laat het geheel afkoelen.
Zeef het dan door het door een koffiefilter te laten lopen en vul het weer aan tot een liter in totaal.
Doe dit in een plantenspuit en spuit de plant hiermee overal helemaal nat.
Herhaal dit enkele dagen. Na 2 behandelingen was ik al 80% van de spint kwijt.
Let op:
Als je in een gesloten ruimte spuit grijp de nevel je bij de adem evenals je het aan het afkoken bent.
Was je handen goed na het bespuiten van de planten want als je het in je ogen wrijft dan geeft dit een erg branderig gevoel.”
Ik vond het op deze pagina: http://palmvrienden.net/forums/viewtopic.php?f=24&t=10709
En ik zag ook ergens staan dat een gier of aftreksel van knoflook zou kunnen helpen.
groetjes,
Diana
Ha Diana, hoewel de zaailingen van de komkommer hartstikke goed groeiden, doen de planten het in de kas helemaal niet goed dit jaar: de ene blijft erg klein (50cm hoog) en bloeit niet, de andere 3 groeien iets meer, maar het blijft bij 1 stengel (geen vertakkingen) en nauwelijks bloemen. En al vroeg lelijke bladeren onderaan. Enig idee waar dit aan zou kunnen liggen? Kan de leeftijd van de zaden een rol spelen?
Hallo Marjan,
Ik vrees dat ik je niet kan helpen want ik ken je omstandigheden niet.
Misschien is je plant ziek, maar het kan wellicht ook iets met de rassenkeuze te maken hebben.
Maar het kan ook nog aan voeding of aan vocht liggen (komkommerplanten houden van veel vocht en voeding).
Ik hoop dat je in ieder geval hiermee wat gerichter kunt bedenken wat er met je planten mis gaat!
groetjes,
Diana
Goedemiddag,
Ik zag allerlei vragen dus ik dacht probeer het ook eens. Mijn komkommerplant is veel te groot voor de plek waar hij staat. Kan ik hem nog verzetten of gaat hij dan dood. Uiteraard doet hij het prima
Groeten Karin Engelbarts
Hallo Karin,
Ik weet niet hoe groot je komkommerplant is maar ik zou haar zelf niet meer verplanten als ze meer dan een stuk of 10 grote bladeren heeft, want dan is de kans groot dat de wortels al te diep zitten en teveel beschadigd raken bij het uitgraven, en de plant het vervolgens niet overleefd. Misschien is het een optie om wat blad en zelfs stengels weg te knippen. Dat is geen probleem, door stengels weg te knippen wordt de opbrengst uiteraard alleen wel wat lager, maar zelf knippen we lange uitlopers die de tomatenplanten in willen klimmen ook gewoon weg.
Als er echt geen andere keus is dan de plant weghalen, graaf haar dan uit met een zo groot mogelijke kluit, verplant haar zo snel mogelijk en geef direct en overvloedig water, en zorg dat ze de komende 2 weken goed vochtig blijft zodat de wortels zich kunnen herstellen.
groetjes,
Diana
Hartelijk dank voor je antwoord. Dan laat ik hem maar staan en ga eea wegknippen.
Groetjes karin
Diana, voor komkommerteelt buiten, het uitplanten van voorgezaaide plantjes, heb ik mij laten vertellen door een ervaren tuinder dat je GEEN water mag geven de eerste weken, maar dat je moet uitplanten in vochtige grond en pas na enkele weken beginnen te gieten. En dan ook nog eens niet gieten op de stengel maar er een eindje vanaf. Ik eb het nog niet uitgeprobeerd maar ga dat nu wel eens doen, vermits komkommers het niet altijd goed doen als je ze buiten uitplant.
Groetje
Katrien
Hallo Katrien,
Teveel water kan altijd voor het rotten van jonge wortels zorgen. En een jong plantje heeft minder water nodig dan een grote plant, dus is het altijd belangrijk om in te schatten wat een plant nodig heeft. Hier krijgen de komkommerplanten de eerste weken na het uitplanten gewoon een slokje water. Maar er komt een moment dat er een groeispurt komt en de planten binnen 2 weken 4 keer zo groot zijn (en dat is ook vaak het moment dat er komkommers in de planten groeien); dat is het moment dat wij flink meer water gaan geven. Ik zal dat in de tekst op deze pagina ook gelijk wat duidelijker zetten.
groetjes,
Diana
Hallo Karin,
Het zou goed zijn om te weten of je een komkommer hebt in de volle grond of in een kas, en om welk ras het gaat.
Hier is de komkommer Marketmore in de vollegrond ook verder aan het grijpen dan ik had verwacht, als een reuzenoctopus die alles om zich heen verstikt. Maar we zitten aan het einde van het seizoen. Eind augustus of hooguit half september hebben de planten het wel gehad – dan is de komkommertijd voorbij.
Als je zo’n komkommer hebt, dan lijkt me verplanten zinloos. Met kaskomkommers is het misschien anders, maar daar heb ik geen ervaring mee.
Maar superoogst toch dit jaar?
Groetjes, Carola
Beste,
Ik ga me dit jaar ook wagen aan komkommer kweken en jouw pagina is echt een grote bron aan nuttige info en zeer duidelijk! Mijn plan is om zelf een kast te maken en plantjes voor te kweken binnen. Ik moet echter nog bepalen waar in de tuin ik deze kast plaats. Ik lees overal tegenstrijdige berichten. De ene website zegt zoveel mogelijk zon, de andere zegt een paar uur zon anders verbrandt de plant en nog een andere spreekt over gewoon licht en warmte. Kan u mij hier wegwijs in maken?
Groetjes, Charlotte
Hallo Charlotte,
Ik heb 2 pagina’s geschreven over de aanschaf en het gebruik van een kas: https://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/een-kas-aanschaf/ en https://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/een-kas-gebruik/
Ik hoop dat je daar wellicht wat meer praktische informatie kunt vinden. Onze 3 kassen staan in de volle zon en daar zijn we blij mee. Maar dat betekent wel dat we soms een stukje moeten kalken (of vitrage op moeten hangen). Want elke plant heeft nu eenmaal zijn eigen voorkeur: paprika’s en pepers kunnen heel goed tegen die felle zon in de kas, tomaten houden van veel licht maar iets minder zon, en komkommers houden van juist minder felle zon. Wintergroenten zijn daarentegen dan weer blij met elke sprank licht en zon die er dan is. Het is vooral dus belangrijk om te bedenken wat je in de kas wilt telen. En bedenk dat je zon tegen kunt houden maar nooit toe kunt voegen. Om die reden kies ik liever voor volle zon en bedenk ik of ik (gedeeltelijk) wil kalken of niet. In de schaduw kun je niet kiezen en moet je het doen met die omstandigheden.
Heel veel succes bij de overwegingen en het maken van een keuze!
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Het tweede plaatje van boven doet het niet. Er staat komkommer obelix 2.
En complimenten voor deze nieuwe site. Ziet er goed uit!
Groetjes,
Lianne
Hallo Lianne,
Dankjewel voor je reactie!
Ik ga gelijk even kijken en de afbeelding opnieuw plaatsen, dankjewel voor de tip!
Diana
Hallo Diana,
Allereerst: dankjewel voor alle info! Naast het boek van Velt (ekologisch tuinieren) kijk ik veel op jou site. Ik werk zelf tijdelijk op biologische tuin met veel verschillende groenten en kruiden. Ik leer daar veel van alle werknemers. Ben er achter gekomen dat ik dit n leuk vak vind.
Ik heb een vraag over augurken. Ik 5 augurken gezaaid (op 28-02) in zaaipotgrond en daarvan zijn er 4 opgekomen. Deze staan in een bakje van 6 cm hoog op 5cm afstand van elkaar. Het eerste blad is nu even groot als de 2 kiemblaadjes.
Ik heb hierboven gelezen dat komkommers niet van verspenen houden. Zou ik ze in de bak kunnen laten staan tot ijsheiligen en dan (als het mooi weer is) uit kunnen planten in de volle grond?
Ik heb nog een vraag. Het gaat niet over komkommers… Hoop dat ik hem toch hier mag zetten.
Ik heb rond spinazie zaad gezaaid (25-02) in de volle grond en in een bak met glas. Allebei komen ze matig op. Ik heb 1 of 2 keer nachtvorst gehad, net onder nul, maar toen waren de zaden nog niet gekiemd.
Heeft de nachtvorst toch alles kapot gemaakt?
Zou ik nu nog bij kunnen zaaien of is dat te laat?
Gr Guus
Hallo Guus,
Ik zou zelf komkommers en augurken zo snel mogelijk na het kiemen verpotten/verspenen, dat gaat beter dan wanneer je lang wacht en er veel worteltjes zijn die bij het verspenen kunnen beschadigen.
Maar de grond kletsnat (als modder), dan kun je de zaailingen van elkaar halen zonder veel te beschadigen.
Waarom je spinaziezaden niet kiemen durf ik niet te zeggen want dat kan veel oorzaken hebben. De nachtvorst zal niet veel schade hebben aangericht denk ik, het zal eerder te maken hebben met droogte (als het droog is op het moment dat de zaden kiemen verdrogen en sterven de zaden), maar het kan ook aan de kwaliteit van de zaden liggen, aan de zaaidiepte, maar bijvoorbeeld ook aan plagen (hier worden spinaziezaden heel vaak opgevreten door muizen).
Ik hoop dat je hier iets aan hebt. En je kunt nu zeker nog wel spinazie zaaien hoor.
groetjes,
Diana
Dankjewel voor je reactie!
Dan ga ik de augurken morgen gelijk verspenen.
Nog een vraagje… Op de stengels zittem kleine haartjes. Moet ik ze net zoals bij tomaten tot de kiemblaadjes in de grond doen? Is dit de vaste regel voor verspenen?
Ook spinazie ga ik morgen bij zaaien
Nogmaals dank.
Gr Guus
Hallo Guus,
Je kunt de zaailingen inderdaad wel wat dieper zetten dan ze nu staan.
Dat kan inderdaad bij het overgrote deel van zaailingen dat kan worden verspeend (er zullen ongetwijfeld wat uitzonderingen zijn maar die kan ik nu zo snel niet bedenken).
groetjes,
Diana
Ik heb de spinazie bij gezaaid en de augurken verspeend .
Ik heb nog een laatste vraag . Ik heb de augurken in biogarde bakjes gestopt. Dat zijn van die witte kwart bakjes. Er komt aan de zijkant best wat licht naar binnen. Is dat erg voor de plantjes?
Ik zou kunnen denken dat dan de wortels licht krijgen en dan anders kunnen reageren.
Gr Guus
Hallo Guus,
Ik vrees dat ik je nu niet kan helpen, ik heb geen ervaring met het zaaien en planten in doorzichtige bakjes dus ik durf niet te zeggen of dat andere resultaten geeft. Ik hoop dat iemand die daar ervaring mee heeft je kan helpen.
Ik zou zelf de bakjes in een ondoorzichtige onderbak (lekbak) zetten, dan is het ‘probleem’ (als het dat al is) opgelost. Of anders zou je nog kunnen overwegen om bijvoorbeeld wat alufolie om de bakjes te wikkelen.
groetjes,
Diana
Ja slim. Dan ga ik er voor de zekerheid aluminium folie omheen doen.
Dankjewel voor je reacties
Gr Guus
Hallo Diana
Ik bezoek veelvuldig je website, prachtig! veel info en inspiratie.
Graag zou ik willen weten of het mogelijk is om een klimkomkommer in een specie kuip te laten groeien.
Of een andere pot. Aan de zonkant heb ik geen ruimte in de volle grond
Ik heb wel ruimte in de volle grond maar dat is de schaduwkant van mijn tuin en vermoedt dat daar de komkommer niet gaat groeien
Hallo Melissa,
Ja hoor, je kunt komkommerplanten zeker in een speciekuip laten groeien. Ik heb er hier iets over geschreven (je moet er even voor naar beneden scrollen tot de vruchtgewassen en dan augurk en komkommer:
Ik hoop dat je daar de informatie vindt die je zoekt!
Diana
Beste Diana,
Ik vroeg me af of jij ervaring hebt met het telen van sponskomkommers (Luffa Cylindrica). Ik heb zaad besteld, maar vraag me af of ze een echt kasplantje is of ook zo in de tuin een plekje kan vinden. Aangezien ik ook een “gewone” snackkomkommer heb staan vraag ik me ook nog af of er kruisbestuiving kan ontstaan. Lijkt me niet zo handig aangezien de een om te eten en de ander (in volwassen vorm) om te wassen is.
Hallo Hedwig,
Ik heb wel eens Luffa’s geteeld, maar dat is wel heel; erg lang geleden hoor. Ik teelde ze toen in de kas, wat een enorme plant werd dat zeg, en maar weinig vruchten. Nu zou ik ze waarschijnlijk weer in kas telen maar beter opbinden, wellicht snoeien wanneer ze te groot wordt en voor alle zekerheid zelf ook met een wattenstaafje of kwastje bestuiven. Ik weet in ieder geval wel dat ze niet met een gewone komkommer kan kruisen want ze is een ander soort (Luffa versus Cucumis). Ik hoop dat iemand anders je wat beter kan helpen als het om de teelt gaat, want mijn enige ervaring is dus al ruim 15 jaar oud.
groetjes,
Diana
Beste Diane,
Ik heb me ook voor de eerste keer gewaagd aan komkommer kweken vanuit zaai. Mijn zaai is nu allemaal ontkiemd en de zaailingen groeien goed. Alleen heb ik het vermoeden dat ze lang aan het worden zijn ten opzichte van het blad dat erop zit. Mijn vraag: welke lengte zou een zaailing maximaal mogen hebben vooraleer hij aan z’n eerste echte blad begint (naast de twee kiemblaadjes) opdat we van een goeie zaailing kunnen spreken?
Ik heb er 2 gezaaid in potgrond en 2 in zaaigrond.
Hallo Guy,
Een komkommerzaailing begint direct aan zijn eerste blad. Ik heb even gezocht maar geen foto, ik zal kijken of ik die vandaag kan maken, maar bij het kiemen is het steeltje ongeveer 2 centimeter hoog, en dan zijn er 2 vrij grote kiembladeren en daartussenin verschijnt direct het eerste echte blad.
Misschien zou je deze pagina eens kunnen lezen, die gaat over lange en dunne zaailingen: Lange en dunne zaailingen
groetjes,
Diana
hi Diana,
heerlijk om al jouw info en antwoorden te lezen. een vraagje: je schrijft steeds ‘als de zaailingen groot genoeg zijn’. wat is groot genoeg?
Ik kan het antwoord hierop volgens mij niet vinden in je artikel
Hallo Eveline,
Dat hangt een beetje af van het moment en de plaats. In de kas durf ik ze iets kleiner uit te planten dan buiten. En ik durf ze wat makkelijker nog vrij jong uit te planten na half mei dan voor die rijd (wanneer de grond nog koud is). Ik heb deze pagina geschreven over zaaien en vanaf tip 10 of 11 vind je er ook informatie over het uitplanten: https://www.mooiemoestuin.nl/zaaien-en-zaden/algemene-zaai-informatie/
groetjes,
Diana
Beste Diana,
Dank voor al je informatie. Ik lees het graag en verwijs anderen naar je site.
Heb echter nog een vraag.
Bij welke temperatuur wordt het voor de komkommer te warm in de platte bak en moet je de ramen eraf halen of ventileren?
Groet. Arnold Spek
Hallo Arnold,
Dat hangt ook erg af van de omstandigheden zoals zonsterkte, luchtvochtigheid, etc. Maar in het algemeen zou je kunnen stellen dat, wanneer de planten ondertussen al wat groter zijn en gaan bloeien, je bij een temperatuur van boven de 20 graden, het altijd handig is om te ventileren (door bijvoorbeeld een baksteen of blokje hout van ongeveer 10 centimeter dik tussen de ruit en de bak waar ze op rust te zetten. Dan wordt het op een zonnige dag nog steeds ruim 35 graden in de platte bak. Houd rekening met het feit dat komkommerbladeren makkelijk kunnen verbranden, je kunt dan overwegen om de ruiten de kalken.
groetjes,
Diana
Beste Diana,
Dank voor je mooie website!
Ik heb 10 dagen terug komkommerplantjes (uit zaad opgekweekt) in de koude kas gezet. Sindsdien zijn.ze nauwelijks gegroeid. Sinds 2 dagen hangen ze slap. Ze zijn niet geel, maar helemaal gaaf en de grond, ook dieper, is gewoon vochtig. Ik zag nu dat ook n tomaat slap gaat hangen. Ook n gave plant met bloemetjes. Wat te doen??
Alvast hartelijk dank,
Els
Hallo Diana nogmaals,
Wij hebben komkommerplanten in koude kas. Sinds n paar dagen zijn ze slap gaan hangen. Geen gele bladeren , ze zijn gewoon gaaf, aarde is vochtig ook op dieper nivo. 1 plantje is al helemaal verlept.
Bij zonnig weer staat de kasdeur open.
De tomaten die er ook staan, zijn allemaal gewoon in orde.
Wat kan dat zijn en wat doe je eraan? Ik heb alles uit zaadjes opgekweekt et t gaat me aan het hart.
Alvast hartelijk dank.
Hallo Els,
Ik vind het altijd heel jammer dat ik niet beter kan helpen, simpelweg omdat ik je planten niet kan zien en niet precies de omstandigheden ken (zoals grondsoort, ras, wanneer gezaaid, welke meststoffen en wanneer, etc.).
Planten kunnen slap gaan hangen als het heel warm is (en met dit weer en vooral deze zonkracht is het heel warm in de kas, ruim 45 graden, terwijl de planten nog heel jong zijn. Ik zag hier vandaag ook dat de jonge komkommerplanten slap hingen (en ook een paar paprikaplanten). Vanavond stonden de plantjes weer rechtop. Het heeft dan dus te maken met de verdamping, de jonge planten, weinig blad, klein wortelgestel, kunnen dat nog niet goed aan. De oplossing is zoveel mogelijk luchten, zowel ramen als deuren open zetten en eventueel de ramen kalken of vitrage of vliesdoek ophangen zodat er wat meer schaduw is. Wat extra (koel) water geven kan soms ook nog wel helpen.
Ik hoop dat dit het probleem is, dan kunnen de planten er door luchten en schaduw wel doorheen komen, gelukkig wordt het komend weekend weer iets minder warm.
Als dat het niet is zouden we kunnen gaan verzinnen over voeding, vocht, plagen of iets dergelijks. Ik hoor het graag van je!
groetjes,
Diana
Ha Diana,
Vorig jaar schreef ik je over het onverwacht verwelken van komkommerplantjes.
Later heb ik de stervende plantjes er maar uit gehaald en zag toen dat ze alledrie, op grondniveau, een paar cm ‘snotterige’ stengel hadden. Niet verkleurd, wel zacht, nat, beschadigd. Bij een later, ditmaal gekocht plantje idem. Dit jaar weer 1. Een gezond plantje die een week of langer na het planten op die manier de geest geeft. Binnen in huiskamer serre opgekweekt, bio grond, buiten aantal dagen afgehard, geplant in koude kas op leemgrond, vorig jaar met koemestkorrels, dit jaar met halfverteerde stalmest(koe).
Alvast hartelijk dank voor een reactie.
Zou het van te koud water kunnen komen??
Hallo Els,
Het kan in ieder geval van de kou zijn; koud water maar ook de grond is nu nog koud. Ik heb zelf 3 komkommerplanten, 2 weken geleden in de kas uitgeplant en 2 ervan gaan nu pas goed groeien, de derde gaat dood (van koude, natte kleigrond). Eigenlijk had ik de planten beter nog tot 15 mei in huis kunnen houden, of anders tot dit weekend in pot kunnen houden. Komkommerplanten kunnen nu eenmaal weinig kou verdragen (en dan hoeft het niet te vriezen, koude natte grond is genoeg.
groetjes,
Diana
Dankjewel voor je reactie! Fijn.
Hoi Diana. Ik heb 5 komkommers ras Tanja in de kas staan. Ik lees nu op de verpakking vollegronds ras. Betekent dat deze komkommer niet geschikt is voor de kas, of kan een vollegronds komkommer ook prima in de kas?
Groet,
Koen
Hallo Koen,
Een ras voor buitenteelt doet het ook prima in de kas. Daarentegen doet een ras voor kasteelt het wel wat minder goed buiten (omdat ze een langer seizoen of meer warmte nodig heeft).
Maar een buitenras doet het dus prima in de kas hoor.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Ik heb een vraagje.
Ik heb 5 komkommerplantjes die al vrij groot zijn van het merk Iznik F1.
Nu wil ik ze eigenlijk morgen buiten uitplanten in de volle grond. Helaas lees ik hier nu dat het beter is als de grond eerst word opgewarmd. Kan ik ze dan nu al wel uitplanten? In de bakken waar ze nu in staan beginnen ze ook behoorlijk uit te groeien. En maakt het nog wat uit dat het eind deze week (’s nachts) weer wat koeler word?
Groetjes!
Linda
Hallo Linda,
Als je de zaailingen rond 12 mei uit wilt planten (ijsheiligen), wanneer de zaailingen naar buiten mogen, dan is het zeker handig om de grond eerst op te warmen. Maar het is ondertussen 3 juni en we hebben 3 weken met veel zon en behoorlijk hoge temperaturen achter de rug. Dat betekent dat de grond al voldoende is opgewarmd en je de zaailingen gewoon kunt uitplanten. Geef ze vooral een goede start door in het plantgat nog wat potgrond te verdelen en dan de zaailingen te planten.
En ik vrees dat ik over het weer niks kan zeggen, uitplanten kan altijd het best in gematigde omstandigheden (niet te nat, niet te koud, niet te droog en niet te warm), in principe gaat het niet meer vriezen na 12 mei maar de natuur houdt zich zeker niet altijd aan onze regels. Ik zou ze nu zelf wel uit durven planten, het is tenslotte al begin juni.
groetjes,
Diana
Beste Diana,
Dank je voor alle informatie op je site. Ik heb een vraag over de vruchten van de komkommerplant. Mijn euphoria F1 in de kas is op dit moment circa 30 cm groot. Er groeien al verschillende vrouwelijke bloemen erg laag aan de plant. Ik lees wisselende verhalen over het weghalen van deze onderste vruchtjes. Wat is jouw advies?
Alvast bedankt,
Cindy
Hallo Cindy,
Ja, dat is soms best lastig. Je zou denken dat weghalen het beste is en dat is zeker een optie. Maar als een (verder gezonde) plant zelf bloemen maakt kun je ook bedenken dat ze daar misschien aan toe is. Vaak zie je ook dat tijdens die bloei de plant ook een groeispurt maakt. Maar er is geen fout, je kunt de bloempjes weghalen (vaak reageert de plant dan met het maken van nieuwe bloempjes) maar ook laten zitten, er valt voor allebei wat te zeggen. Bij 30 centimeter hoogte zou ik ze zelf nog weghalen, bij 60 centimeter niet meer.
groetjes,
Diana
Goedenavond Diana
Mijn komkommer staat buiten in mij tuin op het zuiden.
Hij doet het goed en er zitten al kleine komkommertjes in, maar de pot waarin hij staat is niet zo groot, ik denk 6,5 liter, zou ik hem nu nog over kunnen potten naar een grotere pot of is dat onnodig?
Met vriendelijke groet
Marjolein vd Elst
Hallo Marjolein,
De plant zou het best wel moeten worden verpot want 6,5 liter inhoud is eigenlijk te klein voor het grote wortelgestel van een komkommerplant.
Maar dat kan heel gemakkelijk hoor. Je moet eerst zeker weten dat de plant in deze pot voldoende wortels heeft (en dat kun je zien door te kijken naar de onderkant van de pot, er moeten dan meerdere worteltjes door de afwateringsgaten groeien. Als dat niet zo is moet je nog even wachten. Maar als dat wel zo is kun je de nieuwe en grotere pot vullen met potgrond en daar de hele pot met komkommer in zetten. Zo maak je een soort mal waardoor je de plant uit de pot kunt halen en zo in het perfect passende gat kan zetten. Duw de grond vervolgens voorzichtig aan en geef ruim water.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Ik heb een vraag over mijn komkommers in de kas. Het gaat om een F1 hybride de plant groeit uitstekend en maakt veel bloemen/vruchtjes. Veel kleine komkommertjes worden geel en vallen af. Heb jij enig idee wat ik niet goed doe? Bedankt! Cindy
Hall Cindy,
Hier vallen nu ook de eerste komkommertjes af hoor. Als je een F1-hybride hebt zal de komkommer geen bestuiving nodig hebben dus dat kan het probleem niet zijn. Ik denk dan dat de plant nog jong is en nog moet groeien voor ze ook echt komkommers kan dragen (want als de oogst eenmaal begint kost dat de plant alle energie die ze heeft). Verzorg de plant goed, voldoende vocht en voeding en dan zal ze binnenkort ‘volwassen’ genoeg zijn om komkommers te gaan produceren. Ik ken je omstandigheden niet en weet niet hoe je plant eruit ziet, ety., dus ik wil wel nog even zeggen dat er natuurlijk ook altijd kans is op een ziekte of gebrek, maar vooralsnog is dit wat ik denk.
groetjes,
Diana
Ik ben zelf een beetje aan de slag gegaan in mijn tuin, maar zoals gewoonlijk veel te impulsief. Ik heb volgens mij nu 17 komkommerplanten in mn tuin. De planten groeien erg hard, maar heb geen idee wat voor type komkommer en wanneer ik die moet oogsten. De eerste vrucht is er, maar verwacht er nog wel enkele wanneer zie ik of een vrucht goed is?
Hallo Bas,
Ik vrees dat ik je niet kan helpen, er bestaan heel veel rassen, sommige geven minikomkommertjes van 10 centimeter, sommige snack-komkommers van 15 tot 20 centimeter en er zijn komkommers die 30 tot wel 40 centimeter lang worden. Als je niet weet welk ras je hebt kan ik dus niet voor je bedenken hoe groot die wordt. Binnen 1 tot 2 weken na het uitbloeien van een vrucht is die vrucht vaak al wel oogstbaar, je ziet vanzelf hoe groot ze wordt (en anders kun je er eens één klein en 1 groot plukken en kun je de smaak vergelijken en bedenken hoe grootje ze wilt laten worden).
groetjes,
Diana
Beste Diana,
Ik heb vier komkommerplanten in de koude kas waarvan er drie zijn aangetast door luizen. Het zijn erg kleine luizen en de groeipunten verwelken erdoor. Er komt ook een bruine waas op de oudere bladeren. Kun jij mij een tip geven wat ik ter bestrijding kan ondernemen. Ik gebruik liever geen chemische middelen.
Hallo Leo,
Kijk even op deze pagina voor milieuvriendelijke (huis)middeltjes tegen onder andere luizen:
Milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Ik gooi er ook nog even een vraag in over komkommers.
Wij hebben in een platte bak een geënte komkommer geplant.
Hij groeit als een tierelier en er zitten ook al een aantal kleine komkommertjes aan. Deze zijn nu een paar centimeter en groeien niet verder. De groei van de vruchtjes staat al een paar weken stil.
Kan het zijn dat er nog teveel energie naar de groei van de plant gaat en niet naar de vruchten? De plant zelf ziet er verder gezond uit en we geven bijna elke dag een gieter vol water.
Wat kan ik hieraan doen? Toch wat snoeien/inkorten misschien?
Alvast bedankt voor je reactie.
Groetjes van Annika
Hallo Annika,
Ik vrees dat ik je niet goed kan helpen want ik ken je omstandigheden niet (welk ras, wanneer gezaaid, hoe groot is de plant nu, welke voeding heb je gegeven en wanneer, plantafstand, etc.). Ik kan alleen maar zeggen dat wij zeker niet elke dag een gieter water per plant geven als er nog geen komkommers groeien. Als de planten nog zo jong zijn dat ze nog groeien voor het vruchtdragen geven we zeker nog geen gieter per dag per plant water hoor, maar een keer of 3 per week een halve gieter per plant. Pas als de productie van komkommers maximaal is en de planten ruim 2 meter hoog zijn en de grond dus al snel uitdroogt geven we vaker/meer water. Wellicht zit daar de oplossing. Maar zoals gezegd, dat is een gok omdat ik de omstandigheden niet ken.
groetjes,
Diana
dag Ruud en Diana,
bedankt voor jullie reactie.
Ik had intussen ook al even geïnformeerd bij de kweker en mijn komkommer is van het ras Arola. Het schijnt dat deze wel bestoven moet worden dus de ramen van de kas hebben we overdag open.
De plant is nu al wel een paar meter groot en zit vol met bloemen.
Ik zal je tips omtrent het watergeven ter harte nemen. Dan moet het volgens mij wel goedkomen.
Hoi Diana,
Bedankt voor de tekst.
Ik ben zelf voor het eerst gestart met 3 komkommerplanten, maar er komen nog steeds geen bloemen aan en het is me niet duidelijk waar en wanneer ik moet dieven…
Kan iemand daar meer info over geven?
Hallo Jan,
Ik vrees dat ik je niet goed kan helpen want ik ken de omstandigheden niet (hoe groot zijn je planten nu, staan ze buiten of in de kas, heb je het juiste ras voor buiten of voor in de kas, wat is de plantafstand, wanneer heb je ze gezaaid, welke voeding hebben ze gehad, etc.). Komkommerplanten hoef je niet te dieven, je kunt haar laten kruipen of de stengels regelmatig leiden en eventueel opbinden zodat ze kan klimmen en je wat meer overzicht hebt en ze minder ruimte innemen. Omdat het het over ‘gestart’ hebt zou ik kunnen deken dat je planten nog jong zijn. Ik heb zelf zelf eind april komkommers gezaaid, half mei in de kas uitgeplant en hier is de echte oogst pas een week of 2 geleden begonnen. Misschien kun je, als je dat leest, een beetje inschatten of je planten even volwassen zijn als de mijn, of dat de planten gewoon eerst nog moeten groeien voor ze gaan bloeien en vruchten gaan geven.
groetjes,
Diana
Hallo Diana, Heb jij ervaring in het beluchten van de koude kas?
Ik heb aan beide zijden 2 ramen en mijn vraag is of je deze tegen elkaar los kan zitten. Ik heb zelf het idee dat je daardoor tocht krijgt en dus gauw kans op luizen en schimmels. Dus heb ik ze maar aan één kant open. Ik heb vandaag de ramen aan ene zijde open en nog steeds loopt het water aan de binnenkant van de dakramen. Wat is jou ervaring hierin? Ik lees op diverse sites tegengestelde adviezen. En laat je s’nachts ook de ramen los? Het koelt dan wel behoorlijk af volgens mij…
Groet, Hans
Hallo Hans,
Alle drie onze kassen hebben alleen maar ramen aan één kant. Vooral warmte en een hoge luchtvochtigheid zorgen voor meer kans op een luizenplaag. Hier staat, als we op de tuin zijn, de deur in de lente/zomer/herfst open, daardoor is er ook altijd wel wat tocht in de kas maar ik zie daar geen negatieve effecten van. Hier staan de ramen altijd open, zomer en winter, dag en nacht, in de zomer wat verder dan in de winter. Het koelt dan inderdaad wat af maar dat is ‘natuurlijk’, buiten warmt het overdag ook op en koelt het in de nacht af (misschien is dat anders als je heel erg tropische planten in de kas zou hebben zoals vanille, etc.). Het enige waar ik me misschien wat zorgen over zou kunnen maken wanneer er ramen tegenover elkaar open staan is wat ze doet bij een storm. Ik heb hier ook iets geschreven over een raam dat altijd op een kiertje open moet blijven staan bij storm (geleerd van een kassenbouwer en zo doen we dat dus al meer dan 25 jaar): Een kas – gebruik. Ik denk dat ik bij storm alleen raam of ramen aan 1 zijde open zou laten staan en de andere dicht zou doen. Maar misschien heeft iemand die ook een kas heeft met aan beide zijden ramen daar meer kijk op en nog een tip voor je.
groetjes,
Diana
Hallo Diana Wij zijn in juni begonnen met een moestuintje en een muurkas, in deze muurkas hebben wij een komkommer geplant welke wij gewoon in het tuincentrum gekocht hebben. Groeit als kool en in het begin allemaal bloemen en later mooie komkommers, maar een maand later zie je de bloempjes met daaraan een heel klein komkommertje verwelken en dus geen komkommers meer. Wij hebben de komkommer niet ver van het glas geplant zodat de bloempjes soms tegen het glas aan komen. Wij kunnen er alleenaar naar raden. Misschien hebben jullie voor ons nog een tip. Groetjes van familie Zijlstra.
Hallo Feitzen,
Ik weet niet welk ras je teelt maar als je een ras hebt dat bevruchting nodig hebt, dan is de kans groot dat daar het probleem ligt (te hoge luchtvochtigheid waardoor er geen bevruchting plaatsvindt en/of door de warmte te weinig bestuivers in de kas). Als je een modern, al dan niet F1-hybrideras hebt is er geen bestuiving meer nodig en in dat geval zou je kunnen denken aan een gebrek aan vocht en/of voeding.
Ik hoop dat het weer beter gaat wanneer de temperatuur wat daalt (ik hoop sowieso dat de temperatuur daalt).
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Ik heb een probleem met de bloei en vruchtzetting van mn 2 komkommerplanten
Ik heb een tibetaanse komkommer in mn achtertuin staan, omdat die soort geschikt is voor buitenteelt in Nederlands klimaat. Ik heb de komkommer dit jaar door omstandigheden láát gezaaid en half juni uitgeplant als klein plantje. Het duurde láng voor de plant écht begon te groeien, maat inmiddels is ie ruim 1,5 meter hoog en bloeit hij ook. Alleen…. ik zie énkel mánnelijke bloemen, de vrouwelijke bloemen blijven al wékenlang in de knop!
Iets verderop staat een olijfkomkommerplant, die is inmiddels 2 meter hoog en aan deze plant zitten wél een aantal olijfkomkommertjes, alhoewel niet zo veel als n paar jaar geleden. De olijfkomkommertjes groeien alleen érg slecht, ze blijven zo’n 4 á 5 mm groot.
Ik kon de grond niet zo bewerken als ik zou willen en heb daarom, naast het eea aan compost, ook vloeibare mest toegediend. Verder bewater ik de plant in héte dagen dagelijks en mulch ik met n dikke laag stro.
Vriendelijke groet, Ilse
Hallo Ilse,
Ik kan je niet goed helpen want ik ken de omstandigheden natuurlijk niet helemaal, maar het klinkt alsof je te laat met zaaien was. Als je pas in juni zaait, half juni uitplant, dan zijn de planten nu pas ongeveer toe aan het maken van de eerste komkommers. Ter vergelijking: ik zaai half april en kan rond half tot eind juni in de kas de eerste komkommers oogsten. Jij zaaide begin juni en dus kun je technisch gezien pas begin tot half augustus de eerste komkommers oogsten. Maar daar moet je bij op tellen dat je de komkommers buiten en niet in de kas teelt. En daarnaast worden de dagen al weer korter, ook al was het heel warm en droog. Ik vrees dat de periode waarin je komkommers kunt zaaien voor een prima oogst vrij kort is, omdat ze nu eenmaal eerst een flinke plant moet worden. Het feit dat ze al wel mannelijke bloemen maakt is wel een teken dat er binnenkort waarschijnlijk ook nog wel vrouwelijke bloemen komen.
Ik heb ooit eens een sikkim-komkommer (Tibettaanse komkommer) geteeld en was niet bijzonder tevreden over de opbrengst. Waarom je olijfkomkommer het niet doet durf ik niet te zeggen, want ook nu ken ik je omstandigheden niet, maar het klinkt als een probleem in voeding, vocht en/of onbewerkte grond (op vette klei kunnen wortels dan niet groeien, daar heb je op zand- en leemgrond geen probleem mee). Als zoiets hier gebeurt probeer ik na te gaan waar het mis is gegaan; wanneer gezaaid, wanneer geplant, hoe is de grond, doen de planten die ernaast staan het wel goed, etc., etc. En als je uiteindelijk de planten uit de grond haalt kun je soms ook nog wel wat aan de wortels zien of kom je erachter dat er een mol of woelratten onder hebben gezeten, etc.
groetjes,
Diana
Gisteren vond ik een grote dikke gele komkommer achter het klimrek je. De overige komkommers waren groen. Is deze gele eet baar?
Hallo Viola,
Die dikke gele komkommer is ‘rijp’, er zitten nu waarschijnlijk zaden in, en dat betekent dat ze niet knapperig en sappig meer is maar droog en taai en wellicht ook wat bitter.
Ze is dus eetbaar maar niet lekker meer.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Wat voor klimconstructie maak jij? Vind het moeilijk al die verschillende constructies voor komkommers, boontjes,…
Hallo Hanna,
Ik heb even gezocht en vond nog deze foto die ik in de herfst maakte om te laten zien hoe ik het door meeldauw aangetaste blad verwijder zodat de laatste komkommers kunnen groeien. Je kunt daar een beetje het rek op zien:
We steken dus op elke 50 centimeter een stok (van ongeveer 175-200 cm lang) in de grond en maken er vervolgens op elke 50 tot 60 centimeter horizontaal stokken aan vast. Om de constructie te verstevigen zetten we nog 2 ‘schoren'(we steken stokken schuin in de grond en maken die op meerdere plaatsen vast een de verticale en horizontale stokken).
Aan dit rek van 2 tot 2,5 meter breed staan 2 komkommerplanten.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Met slechts één serre en veel groentengoesting, vraag ik me af of het nu écht een tuinschande is om in éénzelfde serre tomaten én enkele komkommerplanten te zetten?
Vooral de variëteiten waar expliciet vermeld wordt dat ze voor kasteelt zijn, zet ik nu liever niet buiten.
Groetjes, Dymph
Hallo Dymph,
Nee hoor, hier staan al 30 jaar elk jaar twee komkommerplanten in de kas naast tomatenplanten. Ik zou zelf een meloenplant bij een komkommerplant weg proberen te houden (omdat ze allebei zo gevoelig voor meeldauw zijn en elkaar makkelijk ‘aansteken’) maar tomaten en komkommers gaan hier al jaren prima samen. Uiteraard geldt voor alles wat je in je kas plant dat je goed moet opletten voor ziekten, schimmels en plaagdieren: ik had vorig jaar spint in de komkommer en uiteindelijk ook in de dichtstbij staande tomatenplanten (maar nog erger in de aubergine), dat is nu eenmaal het risico in een warme kas met zoveel planten dicht bij elkaar, je moet altijd goed opletten en zo nodig tijdig ingrijpen.
groetjes,
Diana
Goedemorgen, Bedankt voor de feedback, Diana
Weeral een tuinzorg minder, alhoewel… ik wou ook een poezenmeloentje in de kas, dus dat wordt dan hetzij een moeilijke keuze, of een creatieve aanpak
Groetjes en een fijne zondag gewenst, Dymph
Hallo Dymph,
Maar dat kan ook wel hoor. Ik zet hier ook wel eens een meloen en een komkommer in 1 kas maar als dat het geval is zet ik de komkommer achterin de kas en de meloen voorin de kas, naast de deur. Zo is er zoveel mogelijk afstand tussen de 2 planten/soorten en krijgen de meloenen af en toe ook nog wat frisse lucht en vliegt er hopelijk ook nog wel eens een hommel, bij of zweefvlieg om de hoek naar binnen voor de bestuiving.
groetjes,
Diana
Dag Diana, een algemene vraag over uitplanten, in dit geval van komkommers. Ook hier verstandig om in het plantgat wat bitterzout te doen?
Ik lees met genoegen je nieuwsbrief maar ben dit (hou me ten goede….. ) nog niet tegengekomen.
Hartelijke groet, Niels
Hallo Niels,
Bitterzout is magnesiumsulfaat, ik vind het zelf niet fijn om dat soort producten te gebruiken. Ik weet niet zeker of het chemisch gemaakt is, misschien dat iemand anders daar meer over kan vertellen. Maar het bevat alleen maar Magnesium en verder geen andere nuttige stoffen. Magnesium zit ook in bijvoorbeeld compost, mest en een aantal kalkmeststoffen en kalimeststoffen. Je kunt er meer over vinden onder de Engelse naam epsom-salt. Op onze kleigrond komt een tekort aan Magnesium minder vaak voor dan op zandgrond. En ik gebruik dus al paardenmest, compost, soms wat kali en eens per 3 jaar kalk waar het al in zit. Ik zag dat Ecostyle het ook als enkelvoudige meststof verkoopt (geen Magnesiumsulfaat maar Magnesium).
In het plantgat van alle soorten die in de kas komen te staan (dus alle tomaten, paprika’s, komkommers, aubergines, etc.) doe ik de laatste 2 jaar een theelepel zeewiermeel en ik ben daar vooralsnog zeker tevreden over. Ik kocht het zelf bij zaadhandel van der Wal maar op deze pagina vind je een ander merk met een uitgebreide uitleg over wat erin zit en wat het doet: Biosolutions
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Goede website en veel tips… Nog eentje speciaal voor komkommers, van vroeger in de glas tuinbouw. Waar er komkommers komen te staan begraaf een stro baal op “1 baal diep”, goed natmaken en wat hoge concentratie stikstof mest (b.v. ureum, 500 gr/baal) erop gooien en even nog inwateren (organisch: een vat urine opsparen werkt ook, oppassen voor te hoge concentratie chloride) een week voor het oppoten. Komkomers houden van warme voeten en je werkt er meteen een hoop organish materiaal in.
Hallo,
Ik zou dat zelf buiten wel durven maar zou in de kas wel bang zijn voor verbranding van de wortels van de komkommer (door ureum in urine). Ik snap je verhaal, het stro zal composteren en dat levert veel warmte op. Maar het kost ook stikstof om te composteren en dat compenseer je door veel stikstof te geven (waarmee je ook gelijk het composteringsproces aanjaagt). Het is zeker eens leuk om te proberen maar wel veel werk en er zit ook wel een risico aan. Zelf ga ik volgende maand paardenmest (met veel stro erin) van een paar maanden oud rond de planten leggen. Het werkt bijna een beetje hetzelfde (hoop ik) maar dan niet onder de grond maar ernaast: het geeft wat voeding en vooral sporenelementen, het composteert, het houdt onkruid tegen, en het gaat verdamping tegen en houdt dus meer vocht in de bodem vast. Ik ben benieuwd hoe dat komende zomer uitpakt.
Maar pompoenen en courgettes plant ik altijd in een gat met potgrond in een hoop mest met stro (broeimest), dat gaat altijd goed en dat lijkt ook een beetje op wat je beschrijft, dus voor buitenkomkommers zal ik het zeker onthouden!
groetjes,
Diana
Kunnen mijn komkommerplanten tegen nachttemperatuur van 11 graden en overdag 20 graden?
Hallo Marie,
Ja hoor, dat is een prima gemiddelde temperatuur voor komkommers. Ik weet niet hoe en waar je de komkommerplant hebt staan, ik neem aan in een verwarmde kas; bedenk dat de temperatuur van bijvoorbeeld de volle grond in de kas nog wel echt heel koud is. En bedenk dat regen- en kraanwater ook nog heel koud is, beide zouden eerst iets opgewarmd moeten worden als je ze zou willen planten.
groetjes,
Diana
Hey,
Mijn planten zijn nu al gho 50cm? Ze staan binnen in huis. Ik heb ze verpot. Hoe moet ik ze nu het beste verzorgen. Ik wil ze wel laten klimmen. Hoe groot moet de pot dan zijn voor de 2 planten? Ik ben bang dat ik ze in een veel te kleine pot heb gestoken.
Mvg Lore
Hallo Lore,
Ik weet niet waar je de planten uiteindelijk wilt gaan houden: buiten of in een kas. Je hebt ze eigenlijk te vroeg gezaaid, als ze nu al 50 centimeter hoog zijn. Ik zou ze nu koel en licht zetten zodat de groei tot eind april (voor kasteelt) of half mei (voor buitenteelt) wat wordt geremd. Welke potmaat je moet gebruiken hangt af van het ras, en dus de grootte/groeikracht van de plant. Ik heb wel eens komkommers buiten in een pot geteeld, elke plant (van een gemiddeld ras) heeft dan uiteindelijk wel een pot van minimaal 40 liter nodig. Eén pot voor 2 planten zou dan dus minimaal 60-liter moeten zijn. Dat hoeft nu natuurlijk nog niet, je kunt nu een tussenmaat van bijvoorbeeld een pot van 10 liter per plant nemen tot je ze volgende maand uiteindelijk in een definitieve pot uit kunt planten.
groetjes,
Diana
Hallo , ik heb 2 komkommerplanten in een niet verwarmde kas staan , een van die planten is ocharme 25 cm. hoog en er staan al 4 bloempjes aan , moet ik die laten staan of worden de eerste bloempjes verwijderd ??
Hallo Ward,
Ik zou zelf inderdaad nu ook de bloempjes even verwijderen, als de zaailing pas 25 centimeter hoog is wordt het lastig om volwassen komkommers te dragen. Vanaf een hoogte van ongeveer 50 centimeter let ik zelf niet meer op bloempjes of vruchtjes, dan mag ze zelf weten wanneer ze de eerste vruchten maakt want dan groeit ze toch wel door.
groetjes,
Diana
Bedankt voor de goede raad , groetjes , Ward
Hoi ik had een vraag kan je komkommerplant binnen houden en vruchte krijgen
Mvg marcel
Hallo Marcel,
In theorie moet dat zeker kunnen. Kies een modern ras, wellicht F1-hybride, dan is er geen bevruchting nodig om komkommers te kunnen vormen. En uiteraard is een grote pot nodig, een plekje in de volle zon, een klimrek, en voldoende vocht en voeding. En wellicht is een standplaats in een kamer waar geen andere planten staan handig, zo kun je hopelijk ziekten en plagen als meeldauw, spintmijt, luis, etc. voorkomen.
groetjes,
Diana
Komkommer in de volle grond gezet, het nieuwe blad verlept en is klein en verschrompeld. Wat kan dit zijn?
Hallo Marie,
Zonder enige aanvullende informatie is het heel lastig om antwoord te geven op je vraag (want ik ken de omstandigheden niet zoals grondsoort, welk ras, wanneer gezaaid, hoe groot toen je ze uitplantte, welke voeding heb je gegeven en wanneer, etc.)? Voor nu klinkt het alsof de worteltjes rotten f afsterven. Dat kan komen doordat er onder de grond iets aan de worteltjes vreet maar het kan ook zijn dat de grond waar je de zaailingen in hebt geplant te koud en te nat is, of juist te droog en te arm. Het kan ook zijn dat de zaailing nog te jong was om uitgeplant te worden en eerst nog wat meer worteltjes had moeten maken. Het kan ook zijn dat je teveel scherpe voeding het gegeven, tegelijkertijd kan het ook door een gebrek aan voeding komen. Zoals gezegd, het is lastig om te bedenken wat er mis gaat omdat ik geen aanvullende informatie heb maar ik hoop dat je hier toch iets aan hebt en door de opties zelf kunt bedenken of één van die punten wellicht de oorzaak zou kunnen zijn.
groetjes,
Diana
Hallo Diana, dank voor je berichtje. Zal je meer info geven. De komkommerplant staat nu een dag of 7 in de volle grond. Let wel ik woon op Madeira dus warmer. Voordat ze geplant werden heb ik ze 7 dagen laten acclimatiseren, daarna in volle grind met een paar korrels kunstmest gegeven 10-10-10 in plantgat. 2 weken later bemest met groentemest 3-5 staat op de fles. Nu verwelkt dus het nieuwe blad. Hopelijk heb je hier wat aan. Hoor graag jouw advies. Is het wijs om extra kalk te geven misschien?
P.s. plant stast 17 dagen in de volle grond.
Hallo Marie,
Dan wordt het me al een stuk duidelijker, het moet de kunstmest in het plantgat zijn.
Kunstmest (en trouwens ook alle andere organische en/of biologische meststoffen) bevatten naast fosfor en kali ook stikstof. Bij organische meststof is het gehalte aan stikstof vaak lager dan bij kunstmest en het werkt langzamer en langer (kunstmest met een hoog stikstofgehalte is altijd een kort en snel werkende meststof). De kunstmest die je gebruikte bevat 10% stikstof, en dat is goed voor de groei. Ik ben geen scheikundige dus als iemand me wil verbeteren of aanvullen, dan heel graag; stikstof bestaat vaak uit meerdere soorten stikstof (zoals nitraatstikstof en ammoniumstikstof) en die kunnen voor de verbranding van vooral jonge worteltjes zorgen. Als je de aanwijzingen op zo’n pak of zak meststof leest zie je vaak staan dat je het niet mag gebruiken op zonnige dagen, direct water moet geven, etc. Omdat je de kunstmest in het plantgat hebt gegooid kwamen de worteltjes er direct mee in aanraking. En met warm weer verbranden de worteltjes doordat stikstof vervliegt (een beetje zoals wanneer je ammoniak onder je neus houdt).
Ik kan je adviseren om nooit kunstmest in een plantgat te gooien (eigenlijk geen enkele meststof ook geen organische mest, ook al werkt die langzamer, langer en meer natuurlijk). Als je het wilt gebruiken kun je het beter oplossen in water en dat heel gedoseerd op bewolkte dagen aan planten geven, of over de grond strooien rond de planten en dat iets doorharken. Voor nu is er eigenlijk maar 1 oplossing en dat is overvloedig water geven zodat de kunstmest weg van de worteltjes kan spoelen. En probeer wat schaduw bij de plant te creëren. Of de plant het overleeft durf ik niet te zeggen, dat hangt af van hoeveel worteltjes er ondertussen zijn beschadigd en hoeveel reserves de plant nog heeft om nieuwe worteltjes te maken.
groetjes,
Diana
Dank voor je advies. Is het een idee om de plant op een andere plek te planten?
Hallo Marie,
Dat is een optie maar bedenk wel dat er al worteltjes zijn beschadigd en nog meer beschadigingen door het uitgraven geeft nog meer problemen. Als je dat wilt doen zou je de planten er met een extra grote kluit uit moeten halen en dan is de kans groot dat daar ook gelijk de kunstmest weer bij zit. Uitgraven met flinke kluit, in water zetten om uit te spoelen en dan uitplanten en flink water geven is een optie. Maar uiteindelijk is de conditie van de plant het belangrijkst en of ze het gaat overleven, wat je ook doet, hangt daar vanaf.
groetjes, ik hoop dat de plant het gaat redden!
Diana
Hallo Diana,
Ook ik heb komkommers gezaaid, maar er komen witte vliegjes in. Wat kan ik hieraan doen?
En kan ik de vloeibare mest voor tomatenplantjes ook gebruiken om de komkommers te bemesten?
Hallo Nel,
Ja, je kunt de vloeibare mest voor tomatenplanten in principe ook voor komkommers gebruiken.
Witte vlieg is niet moeilijk te bestrijden maar pas wel op, want het wordt warm en zonnig de komende dagen en dan kunnen bladeren makkelijk verbranden als je met een huismiddel vernevelt. Kijk vooral op deze pagina voor verschillende recepten ‘huismiddeltjes’ zoals groene zeep, knoflookaftreksel, etc.: Milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen
groetjes,
Diana
Dank je wel Diana. Kan ik ook sproeien met het peperaftreksel?
Hallo Nel,
Dat weet ik niet want ik gebruik zelf altijd alleen het knoflookaftreksel of het mengsel van water/olie/groene zeep. En ook dat gebruik ik alleen als de aantasting zo erg erg dat de planten er schade van ondervinden, ik gebruik het zeker niet elk jaar want ik hoop altijd vooral dat het ‘probleem’ zichzelf oplost doordat er dieren in de tuin zijn die plaagdieren eten, etc.
groetjes,
Diana
Hoi ruud & diana,
Toen ik vanmorgen buiten in de tuin kwam zag ik dat aan de bladerwn van mijn komkommerplanten, zowel die in de kas asls in de buitenlucht druppels aan de bladeren hadden. Ze staan in potten.
Geef ik ze teveel water ?
Gr Angelique
Hallo Angelique,
Het is warm en het gaat weer regenen. Dat betekent dat de luchtvochtigheid, zowel in de kas als buiten, hoog is. En dat kan ervoor zorgen dat er druppels op de bladeren komen. Dat hoeft dus niet iets te maken te hebben met de hoeveelheid water die je geeft. Kleine/jonge komkommerplanten hebben nog niet zoveel water nodig, volwassen/grote planten lusten echt wel behoorlijk wat water. Maar of je teveel of te weinig water geeft kun je alleen zelf bepalen, dat hangt ook af van bijvoorbeeld kleigrond/zandgrond en het is iets waar je wat ervaring mee moet krijgen. De grond mag na het water geven goed nat zijn maar mag daarna weer enigszins opdrogen voor je weer water geeft. Ik geef nooit planten elke dag een beetje water, altijd liever een goede plens water en daarna meerdere dagen niet. Zo stimuleer je de plant ook om meer wortels te maken zodat ze wat dieper in de grond water kan zoeken, en daar wordt de plant dan weer sterker van.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Ik heb een prachtige komkommerplant in m’n schuurtje (met doorzichtig dak). Hij groeit tegen de klippen op en maakt heel veel bloemen.
Daar lijkt het bij te blijven, veel verder dan het vruchtbeginsel komt het niet en dat duurt al best lang.
Denk je dat er nog hoop is?
Moet ik er een stuk afhalen zodat hij minder bloemen heeft? Hij gaat sowieso al langs het dak, want het groeit maar door.
Groetjes
Jacobien
Hallo Jacobien,
Haal vooral geen delen van planten weg, dat zal niet helpen om dan ineens wel goede komkommers te maken. Je krijgt wel meer zijscheuten aan de komkommerplant, dus wegknippen mag wel om de plant minder hoog en meer breeduit te laten groeien, maar voor de bloempjes helpt het dus niet. Ik ken de omstandigheden niet en dus is het lastig om te bepalen wat er mis gaat. Heb je een komkommerras dat bevruchting nodig heeft (een oud ras) of een modern ras dat geen bevruchting nodig heeft? En wat heb je als voeding gegeven? Misschien heb je teveel stikstofrijke voeding gegeven waardoor de plant vooral veel stengels en blad maken. Aan de andere kant is er misschien gewoon nog wat tijd nodig. Ik kan hier over 2 of 3 dagen (nota bene in de kas) pas de eerste komkommer oogsten, door kou, wateroverlast, etc. is alles wel 2 tot 3 weken later dan normaal.
Ik hoop dat je hier in ieder geval verder mee kunt!
groetjes,
Diana
Dankjewel voor je reactie!
Wat ontzettend aardig dat je al onze vragen beantwoordt.
Ik heb inmiddels komkommers! Er hangen er al 3 aan die over de 10 cm heengaan.
Er was dus geduld nodig en daarvan heb ik niet zoveel.
Mijn komkommers staan in een kuip in een schuur met een transparant dak. Het is ondertussen een flink oerwoud met een zee aan gele bloemetjes.
Welk ras het is weet ik niet, de zaadjes komen van AH.
Over een paar dagen kan ik proeven denk ik.
Nogmaals bedankt!
Hoi Diana,
Ik en anderen met mij denk ik merk dat de tomaten en komkommerplanten het dit jaar niet echt fantastisch doen.. lijken ‘klaar’ te zijn met groei en bloei en opbrengst is minimaal. Ligt het aan de temperaturen? Staan in de kas. Maar blad van de komkommers zijn al geel en bij de tomaten heb ik nu voor de tweede keer neusrot. Tussendoor wel een redelijke oogst ervan af kunnen halen. Komkommer heeft nog wel bloemetjes maar of er nog wat aan gaat komen durf ik niet te zeggen. Wat zou jouw advies zijn? Er lekker uit halen en iets anders starten voor alvast de najaar/winter teelt?
Hallo Annewilke,
Ik verwijs je graag naar de blogs vanaf ongeveer mei waarin ik beschrijf wat er dit jaar allemaal mis gaat in de tuin, wat ik nog heb geprobeerd te zaaien, wat er wel en niet groeit, etc.. En lees dan ook vooral nog wat van de reacties, want we zijn niet alleen in dit vreemde jaar vol slakken, mollen, koude lente, wateroverlast, aspergekevers, Phytophthora, slechte groei, etc.: Blogs
Sterkte en succes met zaaien wat er nog mogelijk is!
groetjes,
Diana