Courgette
Eerst even dit, mocht je internationale informatie zoeken of bijvoorbeeld zaden van courgettes in een niet-Nederlandstalige webwinkel:
- Synoniem: Mergpompoen
- Latijnse naam: Cucurbita pepo
- Engelse naam: Summer Squash, Zucchini
- Duitse naam: Zucchini
- Franse naam: Courgette
De courgette is een grote plant, hier op de vette klei neemt ze gemakkelijk een vierkante meter in beslag (en ook wel zo’n 70 centimeter hoog), met een goede bemesting gaat ze die afmeting op zandgrond ook vast halen.
Ik begrijp eerlijk gezegd nooit zo goed waarom courgettes vrij duur zijn in de winkel; de opbrengst is echt enorm, sommige planten geven wel meer dan 30 of 40 vruchten per plant. Hoe meer je (jong) plukt, des te meer zal ze geven. Als je stopt met plukken zal ze uiteraard haar energie gaan gebruiken voor de zaadteelt en slechts weinig maar zeer grote courgettes geven. Dus blijven plukken!
Anders dan de pompoen, waar de courgette familie van is, kruipt/klimt een courgetteplant niet, zaailingen die je op 1 x 1 meter uitplant zullen elkaar niet verdringen. Soms heeft het blad een zilverachtige tekening, het lijkt wat op meeldauw en courgette is ook wel gevoelig voor meeldauw, maar niet elke zilverwitte tekening is dus meeldauw.
In de winkel zie je alleen de bekende groene courgettes, maar er bestaan veel meer kleuren, zie foto bovenaan deze pagina en de andere foto’s op deze pagina: ze zijn er in langwerpig en in rond, in geel, groen-wit, groen-grijs met streepjes, zeer donkergroen, etc..
Onbekend maar geweldig is ook de Patisson, een soort courgette maar dan rond en plat, soms met wat uitstulpingen. De teelt ervan, maar ook de smaak en het gebruik in de keuken is hetzelfde als bij de courgette. Bij deze dus reclame voor de Patisson – een mooie bijna courgette-soort, geweldig om te vullen, met het gebakken vruchtvlees, kruiden, gehakt, uien, knoflook en kaas. En dan overlangs doorsnijden zodat de bloemvorm op je bord te zien blijft natuurlijk 🙂
En dan verder nog over het eten van courgettes; nog niet zo lang geleden wisten we eigenlijk niet zo goed wat we er meer konden doen, behalve door de macaroni dan. Maar er bestaan heel veel recepten en er zijn enorm veel mogelijkheden. Courgette zelf heeft niet zo heel veel smaak maar heeft de handige eigenschap smaken aan te nemen van andere smaakmakers. En dus kan ze gebruikt worden in soepen, stoofschotels, roerbakgerechten, ovenschotels, etc. Ook de bloemen zijn eetbaar en hebben een poederachtige zachte smaak (omdat de bloemen vrij groot zijn zijn ze leuk om te vullen). Zie ook onderaan deze pagina voor wat recepten met courgettes. En onze vroegere Italiaanse tuinbuurman Gino bakte op de tuin wel courgettebloemen; ze werden met wat ui gevuld en dan in een beslagje van bloem, bier en ei gedoopt, gefrituurd en dan bestrooid met wat zeezout – erg lekker!
OPKWEEK / TEELTWIJZEN
De courgette kan niet tegen vorst maar kiemt en groeit heel snel, daarom kun je haar relatief laat zaaien. Ik zaai haar zelf meestal half april in de kas voor (als er nog wat kans op nachtvorst is zaai ik haar gewoon binnenshuis). Ze maakt een lange penwortel, daardoor is ze lastig te verplanten; verspenen mislukt heel vaak en omdat ze zo snel groeit zaai ik haar gelijk per stuk in een 9-centimete potje voor. Zo kunnen de zaailingen nog groeien en is het uitplanten gemakkelijk en veilig voor de wortel.
Ik gebruik voor het zaaien een mengsel van 3/4 deel potgrond en 1/4 deel grof brekerzand. Zaai haar zo’n 2 centimeter diep, en steek de zaden op hun zijkant in de grond (foto), leg ze liever niet plat op de grond, want dan kan een teveel aan water makkelijker het zaadje laten rotten.
Ik zaai soms ook in vermiculiet, handig omdat het heel luchtig is, het enige aandachtspunt is de vochtigheid van het vermiculiet (als het te droog is kiemen de zaden niet of gaan dood, als het te nat is kunnen ze schimmelen want bij zaaien in vermiculiet kan het vocht niet afwateren).
Geef matig water, mijn ervaring is dat de zaden snel rotten in te natte grond (net als de zaden van pompoenen). Door de zaden op hun zijkant te zaaien en de grond dus matig vochtig te houden (het zand zorgt voor een goede afwatering) heb je minder kans op rotting van de zaden. De zaden kiemen bij kamertemperatuur binnen 1 tot 1,5 week.
Vanaf 12 mei (IJsheiligen) mogen de planten buiten uitgeplant worden, op een warm en zonnig plekje. Om te zorgen dat de bestuiving optimaal is is het beter meerdere planten te planten (als je er plaats voor hebt).
Je kunt ze ook onder koud glas telen maar eerlijk gezegd heb ik dat één keer gedaan maar nooit weer: omdat ze het buiten ook gewoon prima doet, omdat de ruimte in de kas beter kan worden gebruikt voor groentesoorten die het buiten echt slecht doen, en vooral: ze nam hier meer dan 2 vierkante meter ruimte in beslag (1 plant!). En de opbrengst was slecht, in de kas zijn er minder bestuivers en met de hand bestuiven is lastig als je niet elke dag in de kas komt, Dus: het kan wel in de kas, maar buiten neemt ze minder ruimte in beslag en geeft ze meer opbrengst. Voordeel van kasteelt is uiteraard wel dat ze vroeger oogstbaar is en ook in het najaar wat langer courgettes blijft geven, en ze minder snel last van meeldauw krijgt.
ZAAITABEL:
RASSEN:
Goede rassen (naar onze mening) zijn:
- Black Beauty (langwerpig, zeer donkergroen, altijd goed en lekker en veel)
- Ronde de Nice (licht-grijzig-groen, gevlekt, rond van vorm, lekker romig, wel jong plukken)
- Lebanese White (ook wel White Lebanese), mijn favoriet voor soepen, een extra romige courgette)
- Caserta (een zachtgroene courgette met donkere streepjes, de planten waren hier opvallend compact zonder ranken en de courgettes zijn heerlijk stevig en toch romig)
- Summer Satelite (witte Patisson)
- Striata d’Italia (grijsgroen gestreept)
- Gold Rush F1 (geel)
- Romanesco (grijsgroen gestreept, als tip gekregen van mijn half Italiaanse tuinbuurvrouw en inderdaad gelijk een favoriet, omdat ze romig maar toch ook stevig is en blijft, ideaal voor inmaken en groentespaghetti, etc.
- Patty Pan (een warm gele patisson, jong plukken)
- Tromba d’Albenga (muskaatcourgette: een klimcourgette die ruim 2 meter lang/hoog kan worden met een prima opbrengst van lange courgettes die wat steviger van structuur zijn, en je kunt ze ook laten rijpen tot ze beigebruin-oranjeachtig verkleuren en dan oogsten/bereiden/eten als een frisse zoetachtige pompoen).
Maar eerlijk gezegd ben ik nog geen “slechte” courgettesoorten tegengekomen, iets meer of minder opbrengst maar dat heeft ongetwijfeld ook altijd te maken met een mooie of natte zomer, standplaats en bemesting.
Ik heb het idee dat je gele rassen wel jong moet oogsten, als je iets te lang wacht maakt dat voor een andere courgette niet zo veel uit, maar gele courgettes lijken hier dan altijd een beetje glazig en stug van structuur te worden. Leuk, vrolijk, mooi in gerechten, gele courgettes, en prima van smaak, maar op tijd plukken dus.
BODEM / BEMESTING
Courgettes groeien op alle grondsoorten. Ze eist echter wel wat van de vochtvoorziening: het grote blad en de vele courgettes hebben veel vocht nodig maar willen geen natte voeten, het overtollige water moet wel weg kunnen. Vroeger spitten we een flinke hoeveelheid stalmest met stro onder in de winter en gaven ook nog wat compost.
Tegenwoordig doen we het makkelijker; in de herfst gooien we op de plaats waar in het voorjaar de courgettes mogen komen een flinke hoop verse stalmest. Deze mest kan de hele winter rusten, ammoniak (uit de urine) kan vervliegen/uitspoelen (en een deel wordt ook gebruikt voor de compostering). In het voorjaar maken we een gat zo groot als ongeveer een emmer in de mesthoop, en dat gat vullen we op met potgrond. En daar planten we dan de courgettes in, op afstand van 1 meter van elkaar. De courgettes groeien zo prima, liggen wat hoger dus geen last van water, maar door de composterende mest is er wat extra warmte en ook altijd genoeg vocht (tenzij in een heel droge zomer).
Soms geven we 2 weken voor het planten nog wat samengestelde organische meststof zoals bijvoorbeeld Culterra maar als er het jaar ervoor geen slokoppen zoals bijvoorbeeld kolen hebben gestaan maar wel peulvruchten, dan geven we geen extra voeding.
Ik heb hier ook eens een uitgebreid blog over geschreven: Courgettes, pompoenen (en trouwens ook mais) in de mest.
VERZORGING
Courgetteplanten vragen weinig teeltzorgen; naast de algemene zorgen als water geven bij droogte en wieden: pluk vooral zoveel mogelijk jonge courgettes (die zijn ook het lekkerst) en ze beloont je met een extra grote oogst.
Soms hoor ik nog wel van mensen dat er een periode is waarin er alleen mannelijke bloemen bloeien. Vaak is dat in het vroege voorjaar of in de zomer. Bedenk dat dit vaak wel iets te maken heeft met de omstandigheden; misschien is de plant nog te jong om al courgettes te kunnen dragen. Zorg gewoon goed voor haar, zorg dat ze genoeg voeding en vocht heeft om goed te kunnen groeien. En zet vooral meer dan 1 plant zodat de planten/bloemen elkaar kunnen bestuiven. Uiteindelijk komt het dan goed, soms duurt het alleen een tijdje voor er ook vrouwelijke bloemen verschijnen.
Nog even over de bloemen:
Op de foto kun je zien wat het verschil is tussen een mannelijke en een vrouwelijke bloem. In het midden zie je links de mannelijke bloem, een bloem op een steeltje. Rechts ernaast zie je een vrouwelijke bloem; onder de bloem zie je al een minicourgette. Eigenlijk hetzelfde als bij bijvoorbeeld komkommers en meloenen en pompoenen.
Het enige echt grote nadeel van courgettes: haar gevoeligheid voor meeldauw; in een natte nazomer krijg je er wel last van, maar zelfs dan kun je nog wel vruchten plukken (wij halen het aangetaste blad zoveel mogelijk weg en dan houdt ze het nog best een paar weken vol).
Maar, als we tijd en plaats in de tuin hebben, zaaien we vaak zo half juli nog een keer 2 of 3 courgettes. Met wat geluk (en mooi weer) kunnen we dan in de nazomer/herfst weer verse courgettes van de nieuwe planten oogsten, wanneer de oude planten al meeldauw krijgen en uitgeput raken en het begeven na een flinke zomeroogst.
In 2019 heb ik voor het eerst courgetteplanten opgebonden. Ik zag dat eens bij Villa Augustus:
Het voordeel is gelijk duidelijk: doordat je de planten opbindt nemen ze wat minder ruimte in. En minder belangrijk maar toch handig: je kunt de courgettes wat makkelijker en schoner oogsten want die groeien langs de opgebonden ‘stam’. Gebruik wel een stevig stok want de plant wordt behoorlijk zwaar. En bindt regelmatig op want courgetteplanten groeien snel. In onze eigen tuin ziet dat er zo uit:
Wij vinden het heel handig, en kunnen door het opbinden een extra plant in een rij kwijt. Er bestaan trouwens ook klimcourgettes, die hebben uiteraard een veel hoger klimrek nodig want die kunnen wel ruim 2 meter hoog ranken.
En dan nog even: courgettes maken naast een oppervlakkig horizontaal wortelsysteem ook nog een lange hoofdwortel die heel diep in de grond vocht en voeding op kan zoeken. Ik heb eens een blog over dat onderwerp geschreven: Aorta.
OOGST / BEWAREN
In een normale zomer duurt de ontwikkeling van bloem tot oogstbare courgette maar een paar dagen, controleer dus om de dag of je een courgette kunt plukken. Pluk ze jong (zo’n 15 centimeter), binnen een week is de courgette al een paar kilo zwaar en alleen nog geschikt voor de soep 🙂 Bovendien zorgt regelmatig plukken voor de maak van nieuwe bloemen en vruchten. Je kunt courgettes het best met een mesje aan de steel van de courgetteplant lossnijden.
Eet ze vooral vers, is altijd het allerlekkerst, maar je kunt ze op een koele plaats (maar niet in de koelkast – dat is net te koud) wel een paar dagen bewaren. Oude grote courgettes (die je nog prima voor soep kunt gebruiken) kun je zelfs wel een week of nog wat langer bewaren voor je ze gebruikt (maar als je er genoeg van kunt oogsten, kies dan voor jong en romig, niet voor oud en glazig en al wat zaden bevattend).
En wat doe je dan met al die courgettes die je niet op kunt eten omdat het er simpelweg te veel zijn? Er zijn wel wat leuke inmaakrecepten zoals chutney, maar zelf vriezen we ze ook wel in; rauw. Een deel in blokjes geneden; kun je nog prima gebruiken in bijvoorbeeld couscous, soep, pasta, etc. Ze wordt wat zacht maar bij een korte bereiding behoudt ze zeker ook nog wat van de structuur (vooral bevroren in een zeer hete pan gooien, en op groot vuur kort bakken met de andere ingrediënten).
Een ander deel rasp ik en vries ik in zakjes in. Er blijft dan niets meer over bij het verwarmen, maar is wel erg gezond en vullend. Ik vind dat zelf handig in bijvoorbeeld cremige soepen en dikkere sauzen en pastasauzen; ze werkt zo als een soort natuurlijk en smakelijk bindmiddel.
ZAADTEELT
Courgettes kruisen gemakkelijk met andere rassen, met patissons en ook met pompoenen. Om raszuiver zaad te kweken moet je kruisbestuiving voorkomen en met de hand bestuiven (met een kwastje het stuifmeel van een mannelijke bloem op de stamper van de vrouwelijke bloem wrijven): zorg dan wel dat de vrouwelijk bloemen niet ook nog door insecten kunnen worden bestoven door er voor de bloei al wat vliesdoek of zo omheen te binden en na de handmatige bestuiving weer vast te maken, tot de vrucht zich begint te ontwikkelen. Uiteraard is het raszuiver zaden oogsten wat makkelijker als je 1 of 2 planten in een achtertuin hebt dan wanneer je op een volkstuinencomplex tuiniert waar tientallen verschillende soorten en rassen groeien en bloeien.
Dat alleen is al een heel gedoe. Maar daarnaast is er nog iets veel belangrijkers: gekruiste courgettes kunnen bitter en licht giftig zijn. Of soms kunnen ze er wat vreemd uitzien en gewoon niet lekker zijn (omdat ze geen courgette maar ook geen pompoen zijn). Dat giftige (en bittere) komt omdat bij gekruiste planten de vruchten meer cucubitacinen bevat. Je hoeft niet bang te zijn dat je per ongeluk zo’n bittere courgette eet want ze is dan zo bitter dat ze letterlijk oneetbaar is. Dat neemt niet weg dat het heel zonde is van de plant en het werk en de oogst. Ik schreef er een uitgebreid blog over: Kruisen
Ik koop om die reden al jaren alleen nog maar courgettezaden bij de professionele zaadhandel (ik heb te vaak een plantje van iemand gehad waarbij de vruchten uiteindelijk niet lekker of heel bitter waren of een lage opbrengst van pompoenachtige vruchten gaven. Maar mocht je zelf zaden willen oogsten of krijg je een plantje van iemand: proef dan van de eerste vrucht die je van die plant oogst heel even een klein stukje, dan weet je het gelijk zeker, zoals gezegd kan de smaak zo enorm bitter zijn een kwart courgette een gerecht al oneetbaar maakt.
Mocht je toch eens van die bittere courgettes treffen, kun je ze natuurlijk wel nog altijd laten groeien en rijpen voor de sier. Ook als je eens aan het einde van de zomer een courgette bent vergeten te oogsten kun je na verloop van tijd een enorme al bijna rijpe courgette oogsten (ze verkleurt dan richting geel). Denk dan eens hier aan als je nog een feestje hebt:
Blijft een paar dagen goed, een volgroeide courgette als waxinelichtjeshouder 🙂 . Niet op de foto te zien maar we moesten wel een reep van de onderkant van de courgette afsnijden, om te zorgen dat de courgette veilig op de tafel bleef liggen zonder om te kunnen rollen. Maar wel leuk!
Tot slot: kijk ook nog even op de pagina met recepten en inmaakrecepten, voor bijvoorbeeld dit recept van Courgettes in olie/azijn, of dit Italiaanse recept voor Sott’Olio van courgette
dit vind ik een goede tip van invriezen.. Dacht dat het niet kon weer wat geleerd.Lees altijd met belangstelling ook al heb ik best wel ervaring met 67 jaar zo zie je mens is nooit te oud om te leren. Ga vooral door met deze leuke en leerzame blog.
ik had vorig jaar 50 zakjes gesneden in blokjes voor de diepvries ! gans de winter van gebruikt voor soep en saus en ovenschotels ! ga nu eens raspen gelijk ik hier zie dat het ook kan en invriezen !
hallo Diana,
Mijn courgette had kleine vruchten die binnen de kortste keren geel werden en er af vielen,weet jij misschien war dit aan ligt?
groetjes roos
Hallo Roos,
Dan is je courgette niet bevrucht geweest. Het gebeurt wel vaker dat de eerste courgettes geel worden en verschrompelen: zonder bevruchting groeien er geen courgette. En als de eerste courgettes groeien is de plant vaak nog jong en bloeien er nog niet zoveel mannelijke en vrouwelijke courgettebloemenen tegelijk. Je kunt deze verschrompelende courgettes het best wegsnijden, de planten worden nu sterker en groter, er verschijnen meer bloemen en als zo’n babycourget wel wordt bevrucht zal ze uitgroeien tot een echte courgette.
groetjes,
Diana
Beste
In het begin van juni heb ik 2 gourgetten kunnen oogsten ongeveer 30 cm lang en 4 a 5cm dik , maar daarna kwamen er vrouwelijke gourgetten en werden geel en rot ,die heb uiteraard allemaal verwijderdt,nochtans heb ik ze wel bestuift met de mannelijke bloemen ; Maar nu 9 juli 2019 en dit sind enkele dagen groeien er alleen maar mannelijke bloemen op , hoe komt dat ?
Hallo Raymond,
Het bloeien van courgettes gaat vaak wat onregelmatig, vooral als ze nog jong zijn. En je planten moeten nog jong zijn geweest toen je begin juni de eerste courgettes al kon oogsten (wij konden in de laatste dagen van juni pas onze eerste courgettes oogsten). Als je ze te vroeg hebt uitgeplant en het eigenlijk nog te koud is kunnen de planten een groeistilstand of stress krijgen met een slechte vruchtzetting als gevolg. En het is vrij normaal dat in het jong volwassen stadium de courgetteplanten eerst een aantal mannelijke bloemen krijgen en dan pas vrouwelijke bloemen maken. Uiteraard zijn ook het ras en de omstandigheden (zoals temperatuur, vocht en voeding) nog belangrijk. Ik schrijf er een blog over op de website van Pokon, dat wordt vrijdagmiddag geplaatst en dan meld ik hier even de link. Ik hoop dat je daar nog wat handige informatie in kunt vinden!
groetjes,
Diana
Ook invriezen als basissoep/saus -even in de olie aanbakken, (weinig) water erbij met of zonder bouillonblokje, koken, mixen en invriezen. Ontdooid kan je de hele winter variëren door er allerlei andere groenten aan toe te voegen, of zalm of ham, crème fraîche of kokosmelk, eindeloos!
Alleen dit jaar heb ook ik, zuid-frankrijk, alleen maar mannetjes bloemen – – –
Ik dacht een courgette te hebben gehad van iemand, maar de vruchten lijken niet op courgette. Ze zijn lichtgroen/geel en bijna rond, licht eivormig, nu ongeveer 15 cm groot. Kan iemand me vertellen wat het is??
Hallo Irene,
Er zijn ook courgettes die niet donkergroen en langwerpig zijn hoor. Maar met je beschrijving kan ik niet veel anders bedenken dan aan bijvoorbeeld de spaghettipompoen.
Ik vrees dat ik je verder niet kan helpen, maar ik wil je er wel op wijzen dat als je gekregen plantje van zelf geoogste zaden is, er een kans is dat de ‘courgettes’ bitter en licht giftig kunnen zijn. Ik zou voor alle zekerheid bij degene van wie je de courgetteplant kreeg navraag doen, en in ieder geval voorzichtig proeven voor je de courgette in een gerecht gebruikt.
groetjes,
Diana
Het bleek een kalebas te zijn…
Een onbestaande vrucht tot gevolg. Wit en niet eetbaar…
Hallo Irene,
Dat is jammer! Het is de reden waarom ik altijd zelf mijn courgettezaden koop en zaai, als ik een plantje van iemand aanpak (van courgette of pompoen of komkommer) vraag ik altijd eerst naar de herkomst van de zaden. Maar je zou nu nog snel een courgette kunnen zaaien, dan kun je er tot in de herfst van oogsten. Niet te lang meer wachten dan hoor, eigenlijk deze week nog zaaien.
groetjes,
Diana
IK heh in april mei pomoen planten buiten geplant zo van die grote orange pompoenen ik heb veel bloemen Man of vrou weet niet wanneer mag ik vruchten verwachten aub
Dank u
Lydia
Hallo Lydia,
Ik heb daar toevallig een paar dagen geleden een blog over geschreven op de website van Pokon: https://www.pokon.nl/blog/de-bevruchting-van-courgettes/
groetjes,
Diana
Mooi uitgebreid artikel, bedankt! Tipje nog tegen meeldauw: een volle eetlepel gemalen neemblad 10 min. laten trekken in een liter water (tegen de kook aan) en blad daarmee besproeien (afkomstig van de Neemboom, Azadirachta Indica). Twee dagen later nog een keer voor de zekerheid en je bent er vanaf. Werkt ook tegen andere schimmels, bijv. op aardappelen. Niet giftig voor mensen (ik spoel er regelmatig mijn mond mee tegen tandvleesontsteking) of (huis)dieren (smeer er de kat mee in tegen vlooien en de egel tegen mijt).
Hoi Linda, dat klinkt effectiever dan mijn methode, ik meng 25ml melk (vetgehalte maakt niet uit) met 75 ml water, evt. Klein beetje zout erbij tegen slakken, en sproei daar elke week bij zonnig weer (!) de bladeren boven en onder mee in zodra ik de eerste tekenen van meeldauw zie. Melk i.c.m. zonlicht zorgt er voor dat de meeldauw een week niet verder kan groeien. Maar dan moet het dus weer herhaald worden. Preventief gebruiken kan ook, ga ik denk ook maar doen, omdat op 1.5 meter afstand een goudsbloem onder de meeldauw is gekomen. Maar eerst ga ik eens kijken of er hier in de buurt een neemboom staat. Dankjewel voor je tip!
Groetjes Wijnie
Wijnie, een neemboom is een tropische boom, dus ik denk dat hij hier in Nederland als kamerplant te vinden is.
Ik ben verder gaan zoeken en ik zag dat Jacob Hooij neembladeren verkoopt.
Succes met je zoektocht.
Ria
Dag Wijna,
Bedankt voor de tip met de melk, alleen vind ik persoonlijk zout tegen de slakken wel erg vreed. Vergelijk dit met salpeterzuur op je huid strooien…..
Grt Carine
Dag Diana,
Ik heb over courgettes heel wat interessante zaken kunnen lezen, maar zit echter nog met een vraag. Eén van mijn courgetteplanten brengt vruchten voort die groen en geel zijn. Niet als strepen in de lengte, maar als werkelijke brede banden dwars over de vrucht. Zijn deze courgettes eetbaar? Via google heb ik gevonden dat dit een besmetting van het zaad van deze plant zou kunnen zijn. Alle vruchten van die plant zijn tweekleurig. Ik kan eventueel een foto doorzenden.
Voor meer info daarover ben ik je dankbaar.
Met vriendelijke groet
Marc
Hallo Marc,
Er zijn wel dubbelkleurige courgettes maar dat zijn er maar een paar. Google bijvoorbeeld even op ‘Squash Zephyr F1’, die heb ik eens geteeld en dat is een gele courgette waarbij de bolle kant groen is.
Ik weet niet waar je zaden vandaan kwamen, als je ze zelf hebt geoogst of van iemand hebt gekregen die ze zelf heeft geoogst is er een grote kans dat de zaden van gekruiste planten komen. Je kunt dan een vrucht doormidden snijden en even aan een snijvlak likken, als de courgette gekruist is, is ze giftig maar ook heel bitter. En als dat niet zo is kun je de courgettes dus gewoon eten, ook al zijn er wel wat (kleine) verschillen in bijvoorbeeld meer romigheid of juist meer stevigheid in structuur. Maar bitter = altijd giftig en andersom.
groetjes,
Diana
Dag Marc,
Ik heb destijds ook eens het idee gehad om courgettenzaad zelf bij te houden. Het was best grappig want van de ronde de nice, gele, witte en groene had ik een mengeling van jewelste. De slanke courgetten die ik pluk zodra de bloem net uitgebloemd is, was geen sprake. Ze waren allemaal eetbaar, maar een fijne slanke courgette oogt veel smakelijker dan een dikbuikje. Langs de andere kant vond ik het wel tof om courgetten zoals een vlag te hebben, streepje groen, geel etc.
Probleem is de kruising en courgettenzaad is ook dikwijls f1 zaad, dus niet echt bruikbaar voor verdere zaaisels .
Zoals Diana schrijft, om te weten of courgette, calebas, pompoen … eetbaar is. Snijd een stukje af, lek er even aan en smaakt het bitter, is deze niet voor comsumptie. Zelf houd ik al jaren geen zaden bij van courgetten.
Groetjes Carine
Om eerlijk te zijn, is dat bittere niet vies… gekruid en in de oven smaakt het heerlijk. Het resultaat was echter wel een dag lang ziek in de badkamer doorbrengen, dus ik kan het niet aanbevelen. Vervelend is dus dat de bitterheidstest niet betrouwbaar genoeg is.
Hallo Nicole,
Ik heb wel eens een bittere courgette geproefd (bij een vleugje twijfel bedenk ik waar de zaden, planten of vruchten vandaan kwamen, snijd ik het kopje van de courgette (of komkommer) af en duw ik die tegen mijn tong. Makkelijk testje. Het toot dus aan dat de bitterheidstest juist wel heel betrouwbaar want als je proeft dat de courgette bitter is kun je die dus niet eten. Ook al hou je misschien van bitter (ik vind het trouwens echt oneetbaar bitter en eet dan veel liever witlof, cichorei of een andere bittere groente).
Bitter (ook als je van bitter houdt) = in het geval van courgettes (en pompoenen en komkommers) dus altijd niet eetbaar en licht giftig.
groetjes,
Diana
Hallo Diana
Wat ik nog niet helemaal begrijp is hoe die bittere stof in de courgette terug kan komen als er niet een wild/sier lid van de curcubita in de buurt is? Dus ik bedoel, is het dan echt mogelijk dat die giftige stof terugkomt als je het zaad gebruikt van twee eetbare ouders?
Groetjes,
Koen
Hallo Koen,
Ik ben geen botanicus dus soms weet ik iets wel maar begrijp ik het niet perse ook even goed 🙂
Op deze pagina wordt het, denk ik, heel goed uitgelegd: https://www.euleev.nl/tekstbijdrage/website/892-dodelijk-gif-uit-de-groentetuin
groetjes,
Dian
Hallo Diana
Ik heb zelf nog wat op het net gezogd, en vond deze pagina.
https://en.wikipedia.org/wiki/Cucurbitacin
Als ik het goed begrijp, staat hier dus dat alle curcubitacine-leden zonder bitter blad, altijd niet-bittere vruchten geven. Maar bij bitter blad kan de vrucht bitter zijn, maar dat hoeft niet (omdat het Bt, zoals op deze wikipagina wordt beschreven, dominant moet zijn in combinatie met dominant Bi). Het is mij nog niet duidelijk of dit voor alle leden van de familie curcubitaceae, of dat dit specifiek over komkommer gaat.
Verder geven ze de reden tot bitterheid, zoals u hier ook beschrijft, aan stress of kruisbestuiving met wilde rassen.
Ik heb nu ook een stukje blad van de courgette-zaailingen geproefd die ik van eigen zaadteelt heb gekweekt. Van de planten die al opgekomen zijn, is er nu éénderde licht bitter, wat mij meevalt.
Ik weet nog niet wat ik met die planten ga doen. Laten doorgroeien en de mannelijke bloemen bijtijds afknippen (die geven de genetische informatie door naar de andere vruchten van andere planten, de vrouwelijke bloemen kunnen dit niet), lijkt mij wel een methode om het niet verder te spreiden, maar ik weet nog niet of ik dat risico van het experiment kan nemen.
Groet,
Koen
Hoi Diana, als je zaad van verschillende soorten gekocht hebt, kan je die dan wel gewoon bij elkaar zetten als je geen zaad wil winnen voor volgend jaar? Of krijg je dan ook al een kruisbestuiving waardoor ze oneetbaar worden?
Hallo Selvetta,
Ja hoor, je kunt verschillende courgetterassen en pompoenrassen gewoon naast en door elkaar planten zonder dat dat gevolgen heeft voor de vorm, smaak en gezondheid van de vruchten.
Omdat ik die vraag vaak kreeg heb ik er eens een heel uitgebreid blog over geschreven, misschien vind je het leuk/interessant om nog even te lezen: https://www.mooiemoestuin.nl/kruisen/
groetjes,
Diana
Bij kruisbestuiving komt er stuifmeel van de mannelijke bloem van de ene plant op de stamper van de vrouwelijke bloem van de andere plant. De stuifmeelkorrel op de stamper maakt een stuifmeelbuis en via deze buis komt de kern van de stuifmeelkorrel bij de eicel in het zaadbeginsel, waarna de bevruchting plaatsvindt. Het resultaat is een embryo dat uitgroeit tot een courgette zaadje (of een hybride zaadje als het een kruising tussen een courgette en een pompoen is). Dit zaad is dus het product van de vader (de plant die het stuifmeel leverde), en de moeder (de plant met het vruchtbeginsel en de vrouwelijke bloem) De courgette vrucht zelf (dus waar de zaden in groeien) is weefsel van de moederplant en heeft dus de eigenschappen van de moeder, het stuifmeel heeft hier geen invloed op. Het zaad echter bevat eigenschappen van zowel de vader als de moeder. Deze eigenschappen kunnen we het jaar erop waarnemen als we het zaad laten uitgroeien tot een plant met courgette vruchten. Die vruchten bezitten eigenschappen van de vader en moeder, net als het zaad waaruit de plant is ontstaan.
Conclusie: als je diverse rassen courgettes of soorten komkommerachtigen (Cucurbitaceae) bij elkaar zet kunnen ze elkaar bevruchten. De vruchten die je dat jaar oogst zijn echter geen kruisingsproducten, de zaden die erin zitten zijn dat echter wel (en ook de vruchten die aan de planten komen uit die zaden).
Hoi Diana & Ruud,
Is het nodig de bloemen uit de jonge courgette plantjes te halen nu ze nog binnen staan? ( was beetje vroeg met zaaien) Heb het idee dat het teveel energie onttrekt aan het jonge plantje 10/13 cm hoog . Is dat zo ?
Hallo Henriette,
Ik zou in dit geval inderdaad eventuele bloemen verwijderen. Maar je kunt ook bedenken dat er een reden is dat ze bloeit en als je plantje pas 10 centimeter hoog is klopt het niet helemaal dat ze al gaat bloeien. Het zou kunnen zijn dat ze bloeit van de stress omdat ze niet genoeg voeding krijgt, of juist omdat je haar teveel vertroetelt (maar dan zou ze groter moeten zijn). Voeding in potgrond is ongeveer 6 weken krachtig, daarna moet j eigenlijk gaan bijvoeden. Maar als je gaat bijvoeden moet je dus eigenlijk ook gaan verpotten zodat de zaailing ook kan groeien, etc..
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Sommige van mijn te vroeg gezaaide courgettes (27 maart) maken ook al vruchten en bloemen. Ze zijn zo’n 40 cm groot, mooi groen maar worden laatste week toenemend slungelig. Ze staan nog in kleine zaaipotjes van 7×7. Hoe help ik ze goed de laatste 2 weken binnen door?
In grotere potten zetten, bloemen en vruchten eruit, niks doen?
Volgend jaar wacht ik tot eind april.
Dank voor al je inspiratie en wijsheid ik geniet enorm van je site.
Groet Wendela
Correctie, ik heb ze al 1x in grotere potjes gezet ze staan in 10×10 potjes, zag ik door het blad niet meer goed.
Groet wendela
Hallo Wendela,
Een courgette maakt geen penwortel zoals een worteltje of pastinaak die maakt, maar ze maakt wel, naast een oppervlakkig wortelgestel bovenin, een bijzonder lange wortel die heel diep in de grond vocht en voeding kan zoeken. Ik maakte toevallig eergisteren een foto toen ik een courgettezaailing vanuit vermiculiet verspeende:
En dat is dan nog maar van een zaailing die vorig weekend kiemde. Je kunt je voorstellen dat die lange wortels bij jouw courgetteplanten nog veel langer zijn (en ondertussen opgerold onderin de wel erg kleine potjes zitten). Als je de planten wilt verpotten doe dat dan heel voorzichtig want als je die lange wortel beschadigt is de kans groot dat de plant dat niet overleeft. Aangezien het over 5 dagen warmer wordt zou ik zelf misschien proberen om de grond waar ze in komen op te warmen (door er nu gelijk zwart plastic over te spannen) en ze dan woensdag gelijk buiten uit te planten. Maar ik ken natuurlijk je omstandigheden niet en kan ook de planten niet zien. 7-centimeterpotjes zijn erg klein, zeker voor een plant van al 40 centimeter, voorzichtig verpotten is zeker ook een optie, en dan met verse potgrond want daar zit voeding in, en een pot van minimaal 12 tot 15 centimeter. Ik zou dan inderdaad wel ook de bloemen en vruchten eruit halen en de planten wat koeler zetten.
Sterkte met je beslissing voor oppotten of volgende week uitplanten!
groetjes,
Diana
Kan ik courgetteplantjes in pot nu al in een plastic tunneltje buiten laten staan of is dat snachts te koud. (Ben een beginner:)
Hallo Elly,
Ik vrees dat er geen goed antwoord op je vraag is. Heel officieel kan het tot 12 mei nog vriezen, sommige jaren vriest het daarvoor al weken niet meer en heel soms is er zelfs na 12 mei nog een nachtvorst. Hier heb ik net deze week courgettes gezaaid en ik heb dat al gelijk in de kas gedaan, als de zaden zijn gekiemd blijven de zaailingen daar tot ik ze volgende maand uit kan planten. Maar ik kijk een paar keer per week naar de weerberichten, als er nachtvorst wordt voorspeld zal ik de zaailingen moeten gaan beschermen of mee naar huis moeten gaan nemen. Dit is altijd een lastige tijd, hetzelfde probleem geldt voor pompoenen, komkommers, meloen, maïs, bonen, etc. We hopen op ‘geen nachtvorst meer’ maar ik vrees dat we daar weinig invloed op hebben 🙂
groetjes,
Diana
Dankjewel Diana, ik ga opletten. Onwijze leuke site trouwens
Hi Diana,
Ik ben dit voorjaar bezig met mijn eerste moestuin (perkje van 5×3) en heb nu al superveel aan je site gehad.
Ik vraag me af hoeveel ruimte ik moet inplannen voor de planten, als ik ze opbind. Ik geloof dat ik de black beauty variant heb.
Alvast bedankt voor het antwoord!
Hallo Lieke,
Als je ze opbindt moet je toch altijd nog wel rekening houden met 1 x 1 meter (of in ieder geval 80 x 80 centimeter (maar je moet ook altijd nog zorgen dat je erbij kunt komen, om op te binden en te oogsten.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Allereerst wil ik jullie complimenteren voor de geweldige site, met complete informatie! Erg blij mee!
Wat betreft deze topic: ik heb – helaas, tijdens mijn zaaikoorts – mijn courgettes iets te vroeg gezaaid. Heb ze moeten verplanten in grotere potten, en ze blijven – tot mijn geluk weliswaar- supersnel en enthousiast groeien. Maarrr: het is nog niet na Ijsheiligen. Kan ik ze al in de grond gaan zetten? Zoja, welke extra beschermings maatregelen kan ik dan treffen?
Ik heb net een andere (nieuwe) moestuin, wat betekent dat ik ook nog aardig wat stukken grond moet bewerken en geschikt maken voor de teelt.
Vriendelijke groet, Astrid.
Hallo Astrid,
Ik zou deze week nog heel even wachten, er komen nog wat behoorlijk koude nachten aan, met temperaturen rond de 2 graden. Rond het weekend stijgt de temperatuur en dan zou je ze voorzichtig en met een zo groot mogelijke kluit uit planten, zorgen dat de grond rond de wortels blijft zitten, en natuurlijk direct flink water geven.
Ik hoop dat het zo gaat lukken!
Diana
En, Ooooh! Ik las ook onlangs over die penwortel.. wat nu???
Astrid
Tip van Carine:
Dag Diana,
Betreffende het drogen heb ik vorig jaar voor het eerst 1 portie courgettenschijfjes gedroogd. Dit in diepvries gestoken. Onlangs gebruikt bij een lasagne en dit is echt super lekker. Ik ben niet voor courgetten in diepvries, vind dit nadien te waterachtig en weinig smaak. Vandaar dat ik eens geprobeerd heb om dit eerst te drogen. Wel, ik kan het iedereen aanraden en daarbovenop neemt het minder plaats in beslag. Groetjes carine
Dag Diana en Ria,
Ik had de courgetten dun gesneden, ong 0,5 cm. De duur vind ik moeilijk te zeggen, omdat hoe groter de droger hoe meer tijd er nodig is om te drogen. Mijn droger heeft 18 laden (Klarstein). Gezien ik heel veel droog, tracht ik dit op nachttarief te doen. Dus, ik zet dit om 22:00u aan tot s’morgens 7 u. Dit is 9 uur droog tijd. De courgetten waren zacht leer, ik vond voldoende om in vriezer te steken. Bij het maken van de lasagne heb ik dit eerst laten ontdooien. Mijn tomatensaus heb ik iets lopender gemaakt, zodat de courgetten het vocht van de saus goed konden opnemen. Ook heb ik voldoende tijd gegeven alvorens in de oven te steken. En als je het verhaal helemaal wilt horen, ik heb een hekel aan witte saus, dus ik maak dit met gestoofd snijbiet met look, ei eronder mengen en ricotta (hier in Frankrijk la brousse). Een laag tomatensaus, lasagne bladeren, laag snijbiet, de gedroogde courgetten, laag lasagne bladeren en eindigen met tomatensaus. Une délice. Groetjes carine
Hallo
Het is de eerste keer dat ik courgettes kweek. Ik heb gemerkt dat er veel mieren in de bloemen aanwezig zijn en iets opeten.
Is dit schadelijk voor de courgettes?
Al vast bedankt
Groetjes Julia
Hallo Julia,
De aanwezigheid van mieren kan duiden op luizen en die kunnen wel schade geven doordat ze sappen uit het blad zuigen (vaak zie je dan gekruld blad).
Het enige schadelijke aan mieren is dat ze een nest maken en daarbij de grond ´omwoelen´ waardoor wortels verdrogen en dat is dan soms wel het einde van de plant. Maar als er geen nest is zijn mieren, naar mijn hobbyistenmening onschadelijk voor groenten.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Ik lees dat je voor de oogst in de herfst een tweede keer zaait half juli. Maar in je kleurrijke zaaitabel staat dat je late courgette zaait in juni. Dus ik ben een beetje in verwarring. Wanneer kan ik het beste zaaien voor oogst in de herfst van een verse plant (bij mooi nazomer weer)???
groeten,
Koen
Hallo Koen,
Ik zaai eind juni of uiterlijk begin juli voor het laatst een courgette, voor de oogst in de herfst.
Maar ik zaai er nu ook nog één, mede omdat 1 van van de 3 planten die er nu staan het slecht doet, niet groeit, een beetje is aangetast door slakken.
Het is dus een beetje gokken, hangt volledig af van het nazomer- en herfstweer, maar als je heel graag courgettes in de herfst wilt oogsten zou ik er komende week één of twee zaaien en dan in de laatste dagen van juni of de eerste dagen van juli nog een keer. Ik zal het binnenkort eens duidelijk in de tekst aangeven en moet nodig de zaaitabellen ook aanpassen maar ik vrees dat ik eerst de receptendatabase af moet maken dus dat wordt een klus voor later 🙂 .
groetjes,
Diana
Hallo Diana
Bedankt voor de info. Ik ben courgettes in een pot aan het planten. Ik vroeg me af of ik deze in de winter best binnen zou zetten of mag ik deze buiten laten staan?
Bedankt!
Hallo Jude,
Als je nu courgettes hebt geplant kun je over een tijdje, als alles goed gaat, courgettes gaan oogsten. Daarna sterft de plant af. Het heeft dus geen zin om de plant binnen te laten overwinteren. Ik hoop niet dat het een grote teleurstelling voor je is, maar volgend jaar kun je weer opnieuw gaan beginnen met zaaien, planten en oogsten.
Ria
Ha Diana en Ruud,
Ik heb een courgetteplant in een verhoogde bak van 120×120 gezet. Er is compost en bosgrond in gegaan en nog wat algemene mest. Na verloop van een week of 2 beginnen de bladeren van mooi groen naar gelig groen te verkleuren. Is dat nu voedingstekort of juist teveel? Gelukkig heb ik op n andere plek nog 2 courgettes staan die er mooi bij staan, maar ik vind dit zo jammer…
Hallo Conny,
Het is lastig om te bedenken wat er mis gaat met je courgetteplant want ik ken de omstandigheden niet goed, weet niet welke en hoeveel mest je wanneer hebt gegeven bijvoorbeeld. Geel blad kan zeker duiden op een voedingsgebrek. Geef je wel regelmatig water? In een verhoogde bak is het veel droger dan in de volle grond want regen die er valt zakt uiteindelijk weg naar de ondergrond, en jonge planten hebben nog geen wortelgestel dat groot en lang genoeg is om water ver van de plant te zoeken. Ik geef zaailingen en jonge planten in onze verhoogde bakken vaker water dan planten in de volle grond. En anders kun je misschien nog bedenken of je planten ondergronds belaagd worden (bijvoorbeeld door een mol of woelratten).
Ik hoop dat dit misschien het probleem is of je er in ieder geval verder mee kunt!
groetjes,
Diana
Dag Diana, net als jij ben ik de courgettes gaan opbinden nadat ik dit bij Villa Augustus in Dordrecht had gezien. Ik doe dit nu al een aantal jaren met veel plezier en mooie resultaten. Het is wel nodig om dit opbinden ongeveer één keer per week te doen, anders scheurt de plant. Ik verwijder regelmatig de onderste bladeren door ze schuin af te snijden op een manier dat er geen water in de holle stengelresten kan blijven staan. Ik laat er zo’n 10 per plant staan. Die oudste bladeren zijn het meest gevoelig voor meeldauw en daar heb ik nu ook geen last meer van.
Hallo Arie,
Dankjewel voor je reactie en de tip! Ik ga dat gelijk ook eens proberen, ik heb 4 courgetteplanten staan en bij 2 ervan ga ik onderste bladeren weghalen en die vergelijken met de andere 2 planten. Leuk, ik ben benieuwd!! Ja, het opbinden moet wel heel regelmatig gebeuren want anders is de steel al te ver van de stok gegroeid en krijg ik haar niet terug bij de stok zonder iets te beschadigen.
groetjes,
Diana
Beste Diana,
Allereerst complimenten voor de geweldige website, wat een fantastische site, echt super goede en vakkundige informatie over werkelijk alles. Ik maak , als beginnend moestuinier vaak dankbaar gebruik van je tips en adviezen en ondanks alle tegenslag van mislukte oogsten, doorgeschoten postelein , levendige luizenvolkjes en van de ene op de ander dag wegrottende tomaten blijf ik , met jouw site als wegwijzer, opgewekt genieten van wat er wel lukt.
Maar in verband met afstervende tomaten de volgende vraag, in mijn optimisme heb ik courgettes vrij dicht bij de tomaten gezet. Omdat de courgettes enorm uitdijen ben ik bang dat de tomaten weer te vochtig zullen worden . Kan ik de courgettes nog verplanten of kan ik ze beter verwijderen en de tomaten ruim baan geven?
Hallo Brechje,
Courgetteplanten maken naast een breed en oppervlakkig wortelgestel ook een lange (bijna pen-)wortel. Om die reden kunnen grotere planten, is mijn ervaring, niet worden verplant.
Of je dan kiest voor courgettes of tomaten is een keuze die je zelf zult moeten maken. Maar een courgette kun je nu nog zaaien, een tomaat niet meer, om die reden zou ik voor de tomaat kiezen (en gelijk nieuwe courgettes zaaien). Maar ik zou het ook een pijnlijke keuze vinden want jonge courgettes zijn ook heel erg lekker.
Sterkte met welke beslissing je ook neemt!
Diana
Beste Diana,
wat een informatieve en leuke informatie deel je!
Heb je enig idee wel dier de bloem(en) van mijn courgetteplant afbijt? Soms ligt de bloem ernaast, soms is-ie verdwenen. De bladeren worden met rust gelaten.
Hallo Alexandra,
Ik durf niet te zeggen waarom de bloemen van je courgetteplanten verdwijnen, ik heb dat hier nog nooit gezien.
Het kunnen mensen zijn, want de bloemen zijn eetbaar en een delicatesse 🙂
Zo niet, dan durf ik het dus ook niet te zeggen en is de beste manier om in de Engelse taal op de symptomen te googelen. Ik heb dat voor je gedaan en googelde op “What is eating my zucchini plant flowers”. En dan vind ik dit antwoord:
A: Assuming it’s not pranksters with scissors, I’d have to go with either rabbits or deer.
Zucchini are often attacked by squash vine borers and squash bugs, but neither of those do the damage you describe.
Wij hebben hier geen konijnen en/of reeën/herten op de volkstuin dus daar weet ik verder ook niks van.
Ik hoop dat je er iets aan hebt!
Diana
Beste Diana,
Ik heb per ongeluk de top vd courgette geraakt bij het oogsten v courgettes. Ik heb de top er toen maar afgehaald(helaas)Kan de plant nu nog verder groeien of kan ik beter een nieuwe plant opkweken?
Hallo Eef,
Ik vrees dat het al wel erg laat begint te worden om nog een nieuwe courgette te zaaien, als je dat wilt zou ik dat vandaag nog doen en hopen dat we een mooie lange nazomer en herfst krijgen. Ik heb zelf in de eerste week van juli nog een courgette gezaaid en die gisteren uitgeplant, de zaden kiemen snel in de zomer en met wat geluk kun je er dan in de herfst nog van oogsten.
Of je courgetteplant na het toppen nog verder groeit hangt vooral af van het ras. Ik heb bijvoorbeeld een gele courgette staan die niet snel groeit maar ook een Lebanese White die een soort zijscheut gaat maken (zoals een pompoen maar dan veel korter en meer gedrongen). Als je zorgt voor voldoende voeding en vocht, en ze nog jong en sterk genoeg is kan ze dus een zijscheut gaan maken en daaraan courgettes maken, maar dat is daarnaast dus ook afhankelijk van het ras.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Ik heb een zestal courgette platen staan en die zitten A0 vol met witte vlieg en B) geven vreemde gebobbelde vruchten. Is er een manier om witte vlieg te bestrijden en zijn de misvormde vruchten een gevolg van de witte vlieg?
Dank voor je tips!
Hallo Arjan,
Kijk vooral op deze pagina voor ‘huismiddeltjes’ tegen witte vlieg: Milieuvriendelijke Bestrijdingsmiddelen
Of de misvormde vruchten daarmee te maken hebben durf ik niet te zeggen, normaal gesproken niet maar misschien bij zeer ernstige aantasting wel, of is er nog een ander probleem zoals een virusziekte of iets dergelijks. Ik zou allereerst de vruchten eraf halen (want dat kost de plant ook nog eens extra energie – en misschien zou ik de vruchten doorsnijden en kijken en eventueel proeven of ze nog eetbaar zijn), vervolgens de witte vlieg bestrijden en vaak moet dat nog wel 1 of 2 keer herhaald worden. En dan kunnen de planten herstellen en hopelijk verder groeien en opnieuw gaan bloeien.
groetjes,
Diana
Misschien hebben de witte vliegen of bladluizen de courgette plant besmet met een virus. Misschien het Zucchini yellow mosaic virus.
https://www.cabi.org/isc/datasheet/57657#REF-DDB-51263
Let op, het virus is ook mechanisch overdraagbaar, dus als je een courgette van een plant snijdt die besmet is met het virus en vervolgens snij je met hetzelfde mes een courgette van een gezonde plant, dan kan het virus worden overgedragen.
Dag Diana, ik stuur je hierbij mijn ervaring uit Vlaanderen.
Het is ongelofelijk hoeveel verschil de ondergrond maakt. Ik heb veel courgettes en pompoenen geteeld in een streek met leemgrond en ze groeiden als kool, ik had er geen omkijken naar. De jonge plantjes moest ik wel altijd goed beschermen tegen slakken, die waren daar een echte plaag, en er groeide ook veel onkruid.
Nu woon ik sinds kort in een streek met drogere, wat meer zandachtige grond en mijn moestuintje lijkt wel een woestijn. Er staat geen sprietje onkruid en ik heb in de hele tuin (gelukkig…) nog geen slak gezien. De courgettes groeien veel trager dan ik gewoon ben, al heb ik voor de eerste keer ooit meststof gebruikt. Ze zijn wel vrij laat geplant (begin juli) en ze staan op een stukje grond waar het gazon weggehaald/omgespit is. Momenteel staan de plantjes mooi in bloei, maar voor zover ik kan zien, zijn er alleen mannelijke bloemen… Hopelijk verschijnen er ook vrouwelijke, dan kan ik zelf gaan bestuiven voor de zekerheid (dat heb ik ook nog nooit eerder moeten doen). Ik lees in deze blog dat het normaal is dat de vrouwelijke bloemen wat later verschijnen, dus geef ik de moed nog niet op. Ik heb zes plantjes: twee langwerpige groene courgettes (“black beauty” en dan één die eerder gestreept is), één langwerpige witte, één ronde groene (“de Nice”) en dan nog twee Hokkaido-pompoentjes.
Doordat de plantjes zolang klein blijven, ga ik ze elke avond gieten, anders ben ik bang dat ze het niet halen. Dat moest ik in mijn vroegere woonplaats ook nooit zolang na het planten nog doen. Verdomd vervelend, ik kan niet eens een paar daagjes er tussenuit want ik wil niet dat alle moeite tevergeefs is geweest. Misschien moet ik de buren een mini-cursus planten gieten geven en hen vragen dit te komen doen als ik weg ben. Er lijken hier geen andere hobby-tuiniers in de buurt te zijn trouwens. Gelukkig heb ik zelf meer dan één plant, anders zou het met de bestuiving wel heel moeilijk worden.
Nog een vraagje: als je zelf bestuift, wat is dan beter? De stamper van een bloem van dezelfde plant gebruiken, of van een andere?
Bedankt en nog veel succes met de blog!
Hallo Katja,
Dankjewel voor het delen van je ervaring.
Ik moestuinier mijn hele leven al op kleigrond, soms ben ik er erg blij mee (want voedzaam en vochtvasthoudend) en soms vervloek ik het (in de herfst kan het water soms wel weken in de tuin blijven staan en niet alle planten houden van die vaste grond). Wij proberen al ruim 25 jaar de kleigrond te verbeteren door elk jaar weer compost en mest toe te voegen en uiteindelijk schijnt dat ook het beste recept te zijn voor zandgrond: kleigrond wordt er luchtiger en losser van, zandgrond krijgt meer structuur en houdt wat beter vocht vast. Maar uiteindelijk verandert de grondsoort zelf niet en moeten we het doen met de grond die we hebben gekregen.
Over je vraag: er is geen verschil in bloem die je voor de bestuiving gebruikt; stuifmeel is stuifmeel, of het nu van plant A of van plant B is (het heeft uiteraard wel gevolgen voor de kruisbestuiving maar niet voor de grootte, smaak, etc. van de vrucht).
groetjes,
Diana
Dankjewel! Ik denk dat ik overmorgen aan de slag kan, wie weet, misschien morgen al… Daarnet zag ik bij drie van de zes planten warempel een héél klein vrouwelijk bloemknopje!!
‘k Heb ook op je pagina over paprika’s zitten lezen en ook daar werd een prangende vraag beantwoord, nl., hoe kan je zien of paprika’s “rijp” zijn. Daar heb ik geleerd dat ze rijp zijn als ze van kleur veranderd zijn maar vooral dat ze niet rijp hoeven te zijn, en dat groene paprika’s nooit rijp zijn!
Bedankt voor al die wijsheid!
Groetjes
Katja
Hoi Diana,
Dank je voor je geweldig mooie site!
Een vraagje: je zegt dat je geraspte courgette invriest en daarna bv in soep verwerkt. Zou het ook te gebruiken zijn in zoete en hartige baksels waar geraspte courgette in moet? Heb je daar misschien ervaring mee? Alvast bedankt!
Groetjes Lisette
Hallo Lisette,
Ja, dat zou zeker kunnen. Ik zou dan wel wat meer geraspte courgette ontdooien want ze zal dan al heel veel vocht verliezen. En dan zou ik het na het ontdooien in een zeef uit laten lekken en nog wat uitknijpen en dan pas de hoeveelheid afwegen die nodig is in het recept van bijvoorbeeld courgettecake, courgettetaart, frittata, etc. Ik zou het zelf niet meer gebruiken voor bijvoorbeeld pasta met geraspte courgette want daarvoor is ze wel teveel structuur verloren.
groetjes,
Diana
Beste Diana, Ik heb een stuk of acht courgetten geoogst van een plant sinds eind mei. Sommigen waren aan het uiteinde verrot toen ze nog vrij klein waren, hoe komt dat?
Hallo Mia,
De kans is groot dat de bloemen niet goed waren bevrucht, dat is meestal de reden dat direct na de bloei de kleine courgettes geel worden en afsterven. Je hebt het ook over ‘een plant’, dan denk ik dat je wellicht 1 plant in je tuin hebt, en dan komt het wat vaker voor dat er niet tegelijkertijd een mannelijke en vrouwelijke bloem bloeien (die nodig zijn voor de bevruchting). De kans op wat van die niet bevruchte courgettes is wat kleiner als je meer dan 1 plant hebt (want dan zijn er dus meer planten = meer bloemen en een betere bestuiving).
groetjes,
Diana
Lof voor je site.
Courgettes bewaren gaat redelijk. Uitgegroeide vruchten zo lang mogelijk aan plant laten zitten. Bewaren op zolder oid bij minstens 10 graden, niet te koud dus. Soms valt er een uit door rot maar tot in nieuwe jaar zijn er te gebruiken. Worden wat droger maar heel duurzaam.
Wat een schat aan informatie staat op deze site! Maar met een selectie van 10-12 groentes in mijn tuin vind ik het lastig om de essentie snel te vinden. Ik kan mijn computer of iPad niet meenemen naar de moestuin. Ik persoonlijk zou het heel handig vinden als er per groente onder jouw verhaal nog me wat bullitpoints staan die belangrijkste info kort herhaalt: bv tijd voor (voor)zaaien en uitplanten, afstanden, onderhoud, oogst en standplaatsinfo. Voor de lezer is het dan makkelijk om alles in één bestandje te knippen=plakken en dat je mee kunt nemen naar de (moes)tuin.
Hallo Eva,
Ik snap wat je bedoelt, als ik zelf nog eens even wil terugkijken op een pagina moet ik ook soms flink scrollen en even zoeken. Maar met een paar honderd pagina’s zou ik minimaal 2 jaar bezig zijn om overal onderaan pagina’s ‘samenvattingen’ te maken. In plaats daarvan zou ik mijn tijd liever besteden aan het schrijven van nieuwe pagina’s (ik moet nog veel kruiden beschrijven maar ook druiven en peren, okra en zuring en zo nog wel 20 soorten).
Bovendien denk ik dat je dat wellicht zelf heel goed zou kunnen. Want dan zou je uit elke pagina de informatie kunnen halen die je niet kunt onthouden en die voor jou omstandigheden geschikt zijn en die even kort als een boodschappenbriefje opschrijven als je naar de tuin gaat (want wil je iets weten over herfstbloemkool of weeuwenteelt bloemkool, wil je iets samengevat hebben over stamtomaten voor onder glas of voor struiktomaten voor buiten, wil je de informatie van een plantafstand voor gewone koolrabi of voor de reuzekoolrabi Superschmelz, ga je rankende of niet rankende courgettes telen, en zo kan ik nog heel lang doorgaan. Ik snap dat het makkelijker voor jou zou zijn maar ik wil zelf liever volledig dan kort en bondig zijn, en dan kan iedereen daar zelf de informatie uit filteren die handig is.
groetjes,
Diana
ik kom van de boemerang maar ik weet niet hoeveel water hij nodig heeft
Hallo Kyano,
Als je een courgette zaait moet je heel voorzichtig zijn met water geven, de grond mag net vochtig zijn (als de grond te nat is kunnen de zaden rotten). Als de courgette eenmaal een plantje is geworden mag je meer water geven, en een volwassen plant mag zelfs veel water.
Ik weet niet of je nu courgettes wilt zaaien? Ik wil je adviseren om te wachten tot in april (want de zaailingen groeien snel en mogen pas half mei (IJsheiligen) worden uitgeplant. Ik zaai ze zelf altijd rond de 3e week van april.
groetjes,
Diana
heel erg bedankt voor de informatie, Ruud en Dina
Beste Diana,
Voor het eerst bestier ik een moestuin. Mijn vraag is: mijn courgette plantjes zijn al best groot maar ik moet ze nog een maand in het potje laten voor 12 mei . Lukt dat? Of kan ik ze onder glas wegzetten buiten?
Hallo Anita,
Dat is de reden waarom ik courgettes nooit voor half tot eind april voorzaai. Je zou over 2 weken heel goed naar de weersvoorspellingen voor de lange termijn kunnen kijken. En als er dan tot 12 mei geen nachtvorst wordt verwacht kun je de zaailingen eventueel uitplanten. Bedenk wel dat de grond nu en over 2 weken nog erg koud is, de zaailingen kunnen daar een groeistilstand en/of wat gelig en/of paarsig blad krijgen. Je kunt de zaailingen in een koude kas of platte bak zetten tot ze in mei kunnen worden uitgeplant, dat remt gelijk de groei wat.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Ik ben sinds kort bezig met het kweken van kruiden en eetbare bloemen. Deze week heb ik kunnen genieten van mijn eerste courgettebloemen.
Mijn vraag is of ik uitgebloeide bloemen moet verwijderen en zo ja, knip ik ze dan af pal onder de bloem of haal ik het hele steeltje weg?
Alvast bedankt voor je reactie.
Hallo Ingrid,
Je kunt uitgebloeide bloemen verwijderen als je dat mooier vindt (dan kun je ze beter met steeltje wegknippen), maar ze vallen ook vanzelf af. Ik verwijder zelf nooit uitgebloeide courgettebloemen, uiteindelijk vallen ze op de grond en verteren vanzelf.
groetjes,
Diana
Hoi Diana, ik heb wat mooie courgetteplantjes staan maar die zijn in het begin toch iets te hard gegroeid en hebben een stengel van zo’n 5-10cm tot de kiemblaadjes. Kan ik die dieper planten zoals bij tomaat? Of gaat dat rotten? Of beter nieuwe zaaien nog? Dit geldt ook voor de pompoen. Nu ga ik over 1,5 week voor 3 weken weg dus weet niet of opnieuw zaaien nog handig is dan. Alvast bedankt voor je tip! Groetjes Leonie
Hallo Leonie,
Ja, kunt courgettezaailingen ook wel wat dieper planten, al is 10 centimeter wel erg lang (5 centimeter lijkt me geen probleem). En pas dan de eerste tijd op met water geven want teveel water kans alsnog voor het rotten van het ondergrondse deel zorgen. Zet de zaailingen in ieder geval tot het verpotten of planten koeler en lichter (misschien zelfs overdag al buiten en in de avond en nacht binnen).
Je kunt tot in juni courgettes zaaien, dus je kunt altijd bij thuiskomst kijken hoe het met de planten gaat en dan eventueel nog een keer zaaien. Uiteraard betekent vroeg zaaien ook wel vroeger oogsten.
groetjes,
Diana
Hoi Diana, ik weet niet of het gewoon toeval is, of aan de variëteit ligt, maar voor het eerst heb ik courgetteplanten die eerst vrouwelijke bloemen geven… en geen mannetjes te bespeuren 🙂 Zelfs nog voor de bloem kleur krijgt, zie ik dan al duidelijk een courgette’je zitten. Is dit bij jouw jarenlange ervaring ook al voorgevallen? Groetjes, Dymph
Hallo Dymph,
Nee hoor, je ziet dat wel vaker. Ik let er eigenlijk nooit zo goed op, ik heb 5 courgetteplanten en 7 pompoenplanten staan, en dan is het minder belangrijk wie er als eerste met welke bloem bloeit. Als planten goed groeien (het belangrijkste in dit stadium) maken ze bloemen in willekeurige volgorde, en dat kunnen dan ook eerst vrouwelijke bloempjes zijn. Hetzelfde zie je ook wel bij komkommers en meloenen.
groetjes,
Diana
Hallo, Vorig jaar en tot nu niet maar zag vanochtend dat ik mieren in de vrouwelijke bloemen heb. Ik heb gezocht naar luizen maar kan er geen vinden.
Kan dit kwaad. Tot nu toe al een aantal courgette geoogst. Als het geen kwaad kan voor de verdere oogst dan laten we ze hun gang gaan.
Vindt er niet heel veel over, anders san dat er luizen zouden moeten zijn. Maar die zie ik niet na grondige inspectie.
Hallo Eric,
Mieren zijn in principe niet schadelijk (sterker nog, ze zijn heel nuttig). Je ziet ze inderdaad vaak waar ook luizen zijn omdat ze ze ‘melken’. Maar luizen houden niet zo van courgettes en pompoenen, en je hebt ze ook niet gezien. Dan is er dus waarschijnlijk ook geen probleem. Het enige wat ik nu nog kan bedenken is dat er wellicht een mierennest in de buurt is. Ook dat is niet erg maar als het zich mierennest rond/onder een plant bevindt kan het ervoor zorgen dat de wortels droog komen te liggen en beschadigd raken en daardoor kan een plant uiteindelijk doodgaan. Ik heb dat heel af en toe wel bij een tomatenplant in de kas gezien. Maar als er een nest is en dat nest zit niet direct bij de wortels van de plant is er dus niets aan de hand.
groetjes,
Diana
Hi Diana,
Bedankt voor al uw tips. Ik heb op mijn balkon in een grote bak klim courgettes staan, de drie planten hebben een mooi formaat. Ze gaven direct ook al enkele courgettes. Twee stuks zijn direct gegroeid en heb ik bij +/- 20 cm eraf gesneden. Toch zijn er ook drie die niet groter worden dan het formaat van een snack komkommer. De bloemen zijn er al afgevallen, maar de courgettes zelf zien er goed uit en rotten niet. Ze groeien gewoon niet. Wat is het handigst om nu te doen? Zal ik ze eraf halen (en opeten), de nieuwste kleine courgettes goed bestuiven en de planten bij mesten?
Alvast bedankt!
Hallo Tessa,
Soms is zoiets ook niet heel duidelijk. Het klinkt alsof je planten gezond en groeikrachtig zijn en genoeg vocht en voeding krijgen. Dan zou ik zelf inderdaad de 3 kleine courgettes oogsten en lekker opeten, daarmee stimuleer je de planten om weer nieuwe bloemen/vruchten te maken.
groetjes,
Diana
Hoi Diana, ik heb prachtige courgette planten staan, voor het eerst dat ze zo mooi groeien! De eerste courgettes beginnen te komen, er is alleen 1 plant waarbij de vrouwelijke bloemen steeds vol met mieren zitten…? Kan dit kwaad, staat dit bevruchting in de weg? Ik ga nog even googelen naar hoe ik ze kan bestrijden. Alvast bedankt voor je reactie! Groetjes Leonie
Hallo Leonie,
Mieren komen op luizen af, wellicht heb je luizen in je courgetteplanten? En anders kan het nog zijn dat er een mierennest in de buurt van de plant is.
Mieren zijn heel nuttige dieren, als je er geen last van hebt laat je ze bij voorkeur met rust. Als er luizen zijn bestrijd je bij voorkeur de luizen, de mieren verdwijnen daarna vanzelf. Als er een mierennest is is dat alleen schadelijk als dat onder de wortels van de plant zit (maar dan zou je dat zeker aan slechte groei en gele bladeren van de plant moeten zien). Als je denkt dat je de mieren moest bestrijden zou je hier even kunnen kijken voor een aantal milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen (huismiddeltjes).
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Even een vraagje… Ik heb een stuk of 10 courgetteplanten staan (beetje veel, maar dit jaar kwamen ineens al m’n zaden op)
Nou hebben alle planten last van rottende courgettes. De courgettes groeien gewoon, maar vervolgens groeit de courgette waar die vast zit aan de plant en de punt van de courgette blijft dun. Oftewel ik krijg een ‘puntcourgette’ (beetje zelfde vorm als een wortel) waarbij de punt dan wegrot. Deze courgettes zijn niet eetbaar, want als je hem open snijd is heel de binnenkant, waar de zaden horen te zitten bruin.
Heb jij enig idee hoe dit komt?
Er komen trouwens aan alle planten ook goede courgettes… Komt dit gewoon door slechte bevruchting? Ik heb eigenlijk al jaren courgettes in de tuin, maar heb dit nog nooit gezien…
Kleine toevoeging: eerst dacht ik dat het kwam omdat de punten op de grond lagen… Maar het gebeurt nu ook bij courgettes die de grond niet raken…
(Ze staan buiten, in zandgrond)
Hallo Yvonne,
Als er 1 of 2 courgettes afsterven kan het om niet bevruchtte vruchten gaan. Maar als je er veel hebt, ook als de bestuiving ruim voldoende moet zijn omdat je meerdere planten hebt staan zou het om een probleem in de bemesting kunnen gaan. Ik heb het zelf in onze tuin nog nooit gezien maar de vraag is me al wel eens eerder gesteld+ ik heb toen gegoogeld op de symptomen en dan kom je terecht bij ‘zucchini blossom end rot’ en dat zou dan te maken kunnen hebben met een tekort aan Calcium (kalk), of een tekort aan water, of dus een probleem met de bevruchting. Kijk voor meer informatie en wat foto’s van voorbeelden bijvoorbeeld hier: Michigan State University of googel nog even verder op de term zucchini blossom end rot
groetjes,
Diana
Super bedankt voor je reactie! Had idd ook al zitten googlen, maar in het Nederlands en dan kwam er niet veel uit… Hier kan ik weer mee verder! Bedankt!
Hallo Diana,
Ik kweek al 13 jaar courgettes en vandaag heb ik voor het eerst een courgette geoogst die er normaal uitzag en aanvoelde, maar die van binnen helemaal bruin was en ook nog waterig.
Op internet kan ik er niets over vinden.
Enig idee hoe dit zou kunnen komen?
Met vriendelijke groet,
Elja
Hallo Elja,
Ik heb geen idee, ik ben ook maar een hobbyist en geen bioloog. Maar ik heb zelf ondertussen ook een paar verlept, natte en snotterige courgettes kunnen oogsten. Vooralsnog houd ik het er maar op dat het door de kletsnatte grond waar de planten in staan komt, tenzij het zo blijft als ook het weer beter wordt. De planten zien er hier trouwens ook heel slecht uit, met geel wordend blad, door de kletsnatte grond. Her is een raar jaar met een lang en koud voorjaar, enorm veel regen en wateroverlast, en daardoor weer heel veel ziekten en plagen (en daar bestaan er letterlijk duizenden van). Ik kan kan het dus helaas niet verklaren, ik heb de courgettes hier afgesneden, weggegooid en hoop dat de volgende courgettes gezond en stevig zijn (maar ik heb voor alle zekerheid nog snel even nieuwe courgettes gezaaid).
Lees vooral ook even de vraag en antwoord hierboven, ik heb vanmiddag nog antwoord op Yvonne gegeven over ‘blossom end rot’ door waarschijnlijk een gebrek aan Calcium.
groetjes,
Diana
Bedankt voor het snelle antwoord.
Ik tuinier in Frankrijk, niet op klei, en hoewel het hier natter is dan andere jaren is mijn grond niet te nat.
Het fenomeen van de niet goed bevruchte courgettes gebeurt hier ook af en toe, maar dat ziet er heel anders uit. Mijn planten zien er overigens gezond uit.
Uw site is overigens fantastisch!!
Ik zal u melden hoe de rest van de oogst verloopt.
Hallo Elja,
Dan klinkt het bijna alsof er een ´beestje´ in de courgette kruipt en het van binnenuit zorgt voor rotting. Ik heb nog even gegoogeld en vind dan wel informatie over ´squash vine borers´ en ´squash bugs´ maar het lijkt erop dat die vooral de plant belagen en niet de vrucht. Ik hoop dat je kunt vinden wat er aan de hand is en het hier nog eens wilt laten weten!
groetjes,
Diana
Inmiddels weer 4 courgettes van de bewuste plant geoogst, allemaal gezond.
Ik denk niet dat de oorzaak gevonden zal worden.
Hallo Elja,
Heel toevallig sprak ik afgelopen weekend een tuinbuurman die ook een courgette oogstte die er gezond uitzag maar als snot tussen zijn vingers opensprong toen hij die oppakte. Ook hij heeft dat 1 keer gehad, hij oogstte vandaag 3 courgettes en die waren weer gewoon prima. Soms is iets niet te verklaren en zijn we blij dat het slechts eenmalig was :-).
groetjes,
Diana
Nou, precies hetzelfde hier. Hengelo Overijssel. Ik had helaas de desbetreffende courgettes in een bak met al mijn flessen olie potjes en vanalles op het aanrecht gelegd. Wilde ze vanavond voor de risotto gebruiken en twee ervan waren compleet snot, de derde perfect. Toen ik googelde op dit fenomeen kwam ik hier terecht.. Plant ziet er prima uit en courgettes ook.. bedankt voor de waarschijnlijke verklaring, het zal wel aan het weer liggen dus.. Op naar de ontzettende stinkende schoonmaak klus..
Beste Diana,
Enkele weken geleden had ik enkele groei vertraagde courgettes en heeft u mij geholpen met uw tips, veel waarvoor dank. De nieuwe courgettes groeiden weer enorm goed, we hebben er mooi van kunnen genieten. Helaas staan we nu voor een nieuw raadsel.
De afgelopen maanden hebben mijn klimmende courgette planten er prachtig bij gestaan: groeide goed, groene bladeren, veel (groene) courgettes. Nu ben ik één week op vakantie geweest en zijn vele bladeren geel en slap geworden. Ook heeft de plant nu enkele kleine courgettes die geel zijn. Deze courgettes zijn stevig en niet rot. Daarnaast lijkt op sommige groene bladeren enkele witte puntjes te zitten, zoals wordt omschreven met schimmel.
Heeft u een idee waarom de plant geel is geworden en wat ik eraan kan doen om erger te voorkomen?
Groeten,
Tessa
Hallo Tessa,
Ik vrees dat ik maar een hobbyist ben, en geen kennis van ziekten en plagen heb. Het klinkt alsof je planten meeldauw krijgen (en dat zou niet heel vreemd zijn na zoveel regen en nu warmte). Ik zou in ieder geval gele en bruine afstervende bladeren verwijderen. Googel vooral ook even op meeldauw in courgettes (en vooral voor mildew zucchini voor meer informatie en foto’s). Een plant gaat niet snel dood van meeldauw (als dat het is, het kan door je vakantie ook gewoon tijdelijk te nat of te droog in je tuin zijn geweest zonder dat je het weet). Als het wel meeldauw is: op de pagina met milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen vind je een receptje voor het vernevelen met melk tegen meeldauw.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Mijn courgette Long green trailing maak ook nog zij scheuten is het beter deze te verwijderen?
groetjes roos
Hallo Roos,
Elke zijscheut zorgt voor nieuwe bloemen (en dus potentiële vruchten). Maar het neemt wel ruimte is. Je mag de zijscheuten wegnemen als ze over andere planten heen dreigen te kruipen of klimmen, maar voor de beste opbrengst laat je haar zoveel zijscheuten maken.
groetjes,
Diana
Ik heb 8 planten courgette groen en gele. Doen het supergoed. Nu heb ik een klein moestuin gedeelte gemaakt voor mijn kleindochter, waar ook AH moestuintjes in zitten 🙁 en vind ik opeens een witte courgette? Ik heb gegoogled, ziektes, aan de plant zelf niks te zien , alles groen. Heeft iemand enig idee, misschien er toch maar uithalen
Dag Angelique,
Zou het de courgette Bianca di trieste kunnen zijn ? Deze is wel niet helemaal spierwit… en anders een witte pompoen.
Groetjes
Carine
Kwam het idd tegen, maar vind het zo apart. In de voortuin heb ik dan voor mn kleindochter pompoenen geplant van de ah, bliijken het die gestreepte fles pompoenen te zijn , had de oranje verwacht:D En nu dan deze witte “courgette” ik weet wel ik hoef geen ah moestuintjes meer, ze bedoelen het vast goed om ze te geven, maar er groeit nu ook bloemkool tussen de bloemen 😀
Angelique, een witte courgette is niet zo vreemd hoor. Ik heb ieder jaar courgette “White Libanese” in mijn tuin staan. Niet echt wit, maar een beetje groenig wit.
Ook op de website van Diana staat deze soort vermeld.
Ik hoop voor jou dat het deze is want hij is heerlijk.
Groetjes, Ria
Hai Ria,
Ik weet dat er witte bestaan, alleen ik dacht vlekken te zien, vandaar dat ik dacht misschien ziek. Ik had ook geen witte verwacht van de ah moestuintjes, die mijn kleindochter wilde zaaien. Zij denkt natuurlijk ook gewoon groen. Maar ik ga straks nog even goed kijken:)
Hallo Angelique,
Het is wel vreemd, ik heb nog nooit gehoord dat zaden van Albert Heijn moestuintjes niet soortecht waren. Misschien is het handig om voor alle zekerheid een klein testje te doen voor je ze eet: als je kop en kont van de courgette afsnijdt kun je de snijkant van één van die twee even tegen je tong duwen; als het erg bitter smaakt is het toch iets van een rare kruising. Ik doe dat bij elke eerste courgette van een plant en trouwens ook bij alle eerste vruchten van komkommers, even tegen je tong duwen en proeven en je weet zeker dat het goed is (of heel sporadisch juist niet, afhankelijk van de herkomst van de zaden). Beide geven bij kruisingen soms bittere vruchten (en dan zijn ze licht giftig maar ook heel erg vies).Als de eerste vrucht gewoon lekker is hoef je daarna niet meer te proeven, dan zullen de volgende vruchten ook gewoon lekker zijn en is het toch een courgette van een wit ras.
groetjes,
Diana
Gisteren gegeten. Ik zag op youtube iemand met ah courgetten. Precies dezelfde. Daarna hoorde ik het van iemand op mijn volkstuin.
Smaakten lekker 🙂
Hallo Diana, ik heb een vraagje over de Courgette Ronde de Nice, ik las in je artikel: jong plukken , hoe groot ongeveer is dan de diameter als je ze plukt en waarom is dit? worden ze slecht of bitter als je ze groter laat worden?
we hebben ook langwerpige donkergroene courgettes: ik las dat jij die al plukt op 15 cm, ik ga dat ook eens proberen want ik laat ze altijd te dik en te lang worden.
wat de bitterheid betreft: proef je dat echt heel goed als je een stukje in je mond steekt?
ik maak me vlug zorgen zie je, ik ben nooit zo zeker in die dingen en wil mijn gezin geen bittere courgettes serveren en krampen en….. je weet wel! dank je wel bij voorbaat en fijn weekend, groetjes, Sonja
Hallo Sonja,
Een Ronde de Nico zoals wij ze oogsten is ongeveer het formaat van een honkbalbal. Als je ze te groot laat worden worden ze niet bitter maar ze krijgen dan al snel zaden in zich die je dan vaak eerst verwijdert, en wij vinden de structuur wat minder lekker (jonge courgettes zijn heel mals en sappig en romig, oudere courgettes verliezen dat een beetje, het ene ras is daar gevoeliger voor dan het andere). Maar grotere courgettes, ik verwijder dan de zaadlijsten, zijn altijd nog prima voor de soep :-).
groetjes,
Diana
hallo Diana, dank je wel voor je duidelijke antwoord, nu weet ik weer wat het beste is! dikke merci en fijne zondag! groetjes, Sonja
Hallo Ruud en Diana
Ten eerste mijn complimenten voor de site, agenda en blogs. Ik geniet er wekelijks van. Ik ben een beginnende moestuinierster en zoals je al in je blog schreef dat het dit jaar een raar jaar was/is. Ook hier in Zeeland is dat het geval. Het een doet het wel, het andere niet, of te klein , noem maar op. Ik heb dit jaar 2 courgetteplanten gezaaid en die doen het geweldig. Ze klimmen mooi en heb nu een totaal van 27 courgettes kunnen oogsten. De courgettes blijven groeien en bloeien maar sinds afgelopen week zijn de courgettes anders. Hier en daar wat misvorming en druppels wat aanvoelt als kauwgom en eruitziet als transparante kit. Raar maar waar. Mijn vraag nu dan ook. Enig idee wat het zou kunnen zijn en of ik de courgettes nog kan oogsten en eten? Ik hoor graag van je of iemand anders uiteraard.
Groetjes en keep up the good work .
Janine
Hallo Janine,
Dankjewel voor je aardige woorden!
Ik vrees dat ik je niet goed kan helpen. Ik ben maar een hobbyist en heb geen verstand van ziekten en plagen (en er bestaan honderdduizenden ziekten, plaagdieren, virussen, afwijkingen, schimmels, bacteriën, etc.). Ik herken het niet uit iets van mijn eigen ervaring, maar het klinkt meer als een plaagdier dan als een ziekte. Als er luizen en mieren zijn zie je bijvoorbeeld wel van die druppels die wat op doorzichtige kit lijken maar die druppels zijn heel klein. Ik heb even gezocht op ‘zucchini fruit misformed’, als je dat doet zie je wel een aantal foto’s waarmee je je eigen courgettes kunt vergelijken. Of googel in de Engelse taal op de symptomen zoals je ze ziet. Ik weet niet of de courgette er nog goed uitziet als je haar goed hebt gewassen want dan ik ze zelf nog wel durven eten, maar als ze van binnen verkleurd of zacht is of anderszins anders dan normaal, dan zou ik ze niet eten en eerst zoeken wat het zou kunnen zijn.
Ik hoop dat je hiermee een klein beetje op weg bent geholpen. En ik hoop dat, als je vindt wat het zou kunnen zijn, je het hier nog zou willen melden zodat je er wellicht andere mensen mee kunt helpen!
groetjes,
Diana
Hoi Diana
Dank je voor de vlotte reactie en suggesties. Ik ben flink gaan Google en heb het gevonden. Het gaat hier om vruchtvuur (Cladosporium cucumerinum). Het is een schimmel die in het najaar bij vochtig weer komt. Er komen gaten in de bladeren en in courgettes komen deukjes met een gomachtige afscheiding. Helaas is er niet veel aan te doen. De planten verwijderen is de enige natuurlijke oplossing. Er zijn chemische oplossingen maar daar ben ik geen voorstander van. De planten moeten wel zo spoedig mogelijk verwijderd worden aangezien de schimmel 3 tot 5 jaar in de bodem kan blijven. Ik hoop dat ik hierbij jullie en andere moestuinierders mee kan helpen.
Groetjes Janine
Edit Diana 21-09-21: foto’s die ik van Janine kreeg ter illustratie:
Hallo Janine,
Goed om te horen dat je hebt gevonden wat het is! Jammer dat er niets aan te doen is en de planten eruit moeten, maar gelukkig dat het een herfstschimmel is waardoor je hopelijk al wel genoeg hebt kunnen oogsten. Dankjewel voor het delen van de informatie en links die je hebt gevonden, je hebt daar zeker nu en in de toekomst andere lezers die hetzelfde probleem bij hun courgetteplant zien mee geholpen!!
groetjes,
Diana
Ik mag niet klagen over de oogst. 25 courgettes van2 planten en voor mij de eerste keer dat ik het gezaaid heb. Ik heb eventueel nog foto’s van de zieke courgettes en blad. Ik hoor het wel mocht je ze nodig hebben
Groetjes Janine
Hallo Janine,
Nou, als je een duidelijke foto hebt van de courgette-plant, dan heel graag! Dan kan ik het in je eigen bericht onder je tekst plaatsen. Je kunt de foto sturen naar [email protected]
groetjes,
Diana
Ik heb hier nog wat gevonden over vruchtvuur. Wel even een eind naar beneden schollen en bij ziekten en plagen kijken.
https://www.123zaden.nl/blog/alles-over-de-courgette/
En nog een site
https://www.inagro.be/Artikel/guid/3444
Groetjes Janine
Dag Diana,
Bij thuiskomst na twee vakantie zag ik dat de courgetten en pompoenen die ik in de volle grond (grote moestuinbakken) geplant heb geel blad krijgen en wat achter blijven in groei. Naast een aantal compleet door de slakken kaalgevreten stengeltjes trouwens 🙁 Ik plantte bij gebrek aan ruimte één courgette van iedere soort, Bianca de Trieste en Striato d’Italia in een ruime pot. Die doen het geweldig! Groter, mooier met fris groen blad. Dit verbaast me zeer, had het -ala het dan toch moet haha- dan toch andersom verwacht. Heb jij een idee waar het aan kan liggen? Lees het graag!
Groet, Annette
Hallo Annette,
Als ik je verhaal zo lees denk ik aan voeding en/of vocht. Maar dat is maar een gok want ik ken natuurlijk het hele verhaal en de omstandigheden niet.
In potgrond zit voeding voor 4 tot 6 weken, ik weet niet wanneer je ze hebt geplant, of misschien al hebt bij gevoed maar daar zit waarschijnlijk nu nog genoeg voeding in. Ik weet niet of en welke voeding je in de moestuinbak hebt gegeven maar het klinkt alsof dat toch wat minder is. En ik weet niet of er iemand was die in je vakantie voor je planten zorgde. Die persoon heeft dan waarschijnlijk de planten in potten wel water gegeven en de moestuinbak misschien niet.
Ik hoop dat, wat de oorzaak dan ook is, de planten in je moestuinbak alsnog goed gaan groeien!
groetjes,
Diana
Wij vermoeden idd dat dat het zou kunnen zijn Diana. De courgettes in pot hebben nu na een week of vier nog voeding. Er wordt vandaag bio compost gehaald en ondanks dat ik dat in de volle grond had toegevoegd (en de bakken van tevoren allemaal een laagje had gegeven) is dat blijkbaar niet voldoende. Hopen dat ze na een portie bijvoeding 😉 alsnog flink gaan groeien en er weer fris uit gaan zien… Bij de planten in potten ook gewoon af en toe (nu dus) een flinke hand compost toevoegen? Of hebben die (nog) iets anders nodig? Groet, Annette
Hallo Annette,
Compost is fantastisch spul, er zit heel veel leven in, en mineralen en sporenelementen. Maar er zit nauwelijks voeding.
Kijk vooral even naar deze tabel met voedingswaarden
Pompoenen en courgettes zijn grote planten die behoorlijk wat voeding nodig hebben, zeker ook in pot of verhoogde bak. Via deze pagina kun je meer lezen over wat voeding is, welke soorten veel en weinig voeding nodig hebben, etc.: Bemesting
groetjes,
Diana