Augurk
Een augurk is eigenlijk hetzelfde als een komkommer, ze behoren allebei tot de soort Cucumis sativus. In de afgelopen tientallen jaren hebben kwekers ervoor gezorgd dat de verschillende rassen steeds meer komkommers geven die groter en gladder van schil zijn (hoewel minikomkommers en en snackkomkommers ondertussen ook heel gewild zijn).
Een komkommer is niet alleen groter en gladder maar ze is ook zachter van smaak en structuur, en sappiger dan de augurk. Om die reden is de komkommer lekker om ‘zo’ te eten, een echte augurk heeft eigenlijk altijd een bereiding nodig en is vooral geschikt voor de inmaak in zout, zuur of zoetzuur. Rauw gegeten is een augurk hard, stekelig en niet erg lekker.
Ik heb vroeger augurken geteeld en toen jarenlang niet. Want de teelt heeft wel wat aandacht nodig en ondertussen waren er zoveel verschillende soorten lekkere augurken in de winkel verkrijgbaar (van cocktailaugurkjes en zure bommen tot augurkensticks en augurken met smaakjes als chilipeper, honing of tuinkruiden). Maar sinds 2018 ben ik weer terug en vind het weer heel leuk om smaakcombinaties te verzinnen en het inmaken zelf is ook gewoon heel leuk om te doen (de augurken van eigen teelt toch altijd net iets lekkerder, al is het maar door het ‘werk’ dat je eraan hebt gehad).
TEELTWIJZEN / RASSEN
Augurken zijn eenjarige planten die van een warme zomer houden (net als komkommers, al kunnen augurken vaak wel net iets beter tegen een wat koelere zomer). Kies daarom een warm en beschut plekje voor de teelt ervan. Er zijn zeker een aantal verschillende rassen verkrijgbaar maar de kleur, vorm en grootte zijn ongeveer gelijk. De verschillen zitten vooral in de mogelijkheden om ook in een koel klimaat een leuke oogst te geven, de resistentie tegen ziekten, de grootte van de opbrengst. En het allerbelangrijkste: bittervrije augurken. Let bij de koop van zaden altijd op die term bittervrij, niets zo vies als een bittere augurk (ik geloof ook niet dat ze nog vaak voorkomen, maar door kruisingen kunnen ze wel ontstaan – dus ook wanneer je er zelf zaden van oogst!).
Daarnaast is er nog de term ‘parthenocarp’, je vindt die term ook in het hoofdstuk van de komkommers; het betekent dat bij die rassen de augurkenplanten alleen maar vrouwelijk bloemen en dus vruchten bevatten, die ook geen mannelijke bloemen nodig hebben voor de bestuiving. Dat garandeert natuurlijk al een grotere opbrengst. Parthenocarpe rassen zijn altijd hybriderassen.
Ik gebruik bij voorkeur zaadvaste rassen maar in het geval van augurken (en komkommers) maak ik meestal een uitzondering; doordat de kwaliteit, opbrengst en ziekteresistentie van F1-hybriderassen meestal wel duidelijk beter is dan die van veel zaadvaste augurkenrassen (uitzonderingen uiteraard daargelaten). En natuurlijk hangt daar dan ook een prijskaartje aan. In het Engels worden augurken ‘Pickling Cucumbers’ genoemd, wellicht handig om te weten als je eens op zoek wilt gaan naar internationale informatie of zaden in het buitenland. Bekende rassen zijn:
- Adam F1
- Cornichons de Paris
- Boston Pickling
- Diamant F1
- Northern Pickling
- Kleine groene scherpe
- Hokus
- Profi F1
- Capra F1
ZAAITABEL, PLANTEN, OOGSTEN EN PLANTAFSTAND:
TEELT IN DE VOLLE GROND:
Begin met het kiezen van een ras dat geschikt is voor de buitenteelt in de volle grond (bij de meeste rassen staat dat duidelijk bij de beschrijving / op het zakje zaden vermeld. Zaai vooral binnenshuis bij kamertemperatuur voor in potjes, liefst rond half tot eind april. Vanaf half mei (IJsheiligen)mogen de zaailingen buiten worden uitgeplant. Let bij het uitplanten de eerste weken wel op slakken en pissebedden. Na een paar weken zijn de planten groot genoeg en niet interessant meer voor belagers. Kies uiteraard een warm en beschut plekje. Ik teel augurken meestal buiten, in de volle zon, in een verhoogde bak: daarin is de grondtemperatuur altijd net iets hoger dan de temperatuur van onze vette kleigrond. Op zandgrond zal dat verschil waarschijnlijk wat minder groot zijn.
Je kunt kiezen of je de planten over de grond wilt laten kruipen of langs bijvoorbeeld gaas of een hekwerk wilt laten klimmen. Dat laatste heeft hier de voorkeur: omdat ze sneller opdroogt na regen, en omdat ze zo minder ruimte inneemt en een betere opbrengst geeft. En het is ook wat makkelijker verzorgen, ik kan wat makkelijker opbinden, dode bladeren verwijdere en ik zie wat minder snel augurken die al te groot worden over het hoofd.
Het is trouwens prima om augurken te laten kruipen in plaats van klimmen hoor, ik heb dat vroeger zeker ook regelmatig gedaan. Maar wij zien de laatste jaren de voordelen van laten klimmen: minder bukken, makkelijker wieden, sneller plukken, de augurken blijven schoner, makkelijker water geven bij de voet van de plant, minder last van jeuk aan onderarmen (ik heb nogal snel last van jeuk en rode vlekjes bij aanraking met komkommer-, augurken-, courgette-, pompoen- en meloenbladeren), zowel het blad (dat nogal gevoelig is voor meeldauw) en de vruchten drogen na een regenbui wat makkelijker op, etc.
TEELT IN DE KAS:
In de kas worden augurken sowieso veel vaker langs een klimrek geteeld (net als komkommers), anders zoude de planten veel kostbare ruimte in de kas innemen. De opbrengst in de kas kan wel ruim 5 keer hoger zijn dan van planten in de buitenteelt (uiteraard mede afhankelijk van het ras), dat komt omdat de planten in de warmte van de kas veel meer groeien, en bloeien. En daarnaast is het seizoen in de kas langer. Je kunt dus een week vroeger zaaien, en de planten een week of 2 eerder uitplanten (buiten vanaf half mei, in de kas vanaf eind april/begin mei).
Wij telen augurken altijd buiten (te vol in de kas met komkommer, tomaten, paprika’s, aubergines, etc.), en de opbrengst mag wat kleiner zijn, maar wij zetten gewoon 3 planten in plaats van 1, en halen daar zoveel augurken vanaf dat we in de zomer elke week 1 of 2 potten augurken in zoetzuur in kunnen maken.
BODEM / BEMESTING
Augurken groeien op zowel zand-, leem- en kleigrond maar willen wel graag een vochtvasthoudende en toch doorlatende grond. Hier staan ze in een verhoogde bak prima: niet te nat, lekker warm, luchtige grond. Het enige aandachtspunt is dat we wat vaker in droge periodes water moeten geven. Augurkenplanten drinken veel, net als komkommerplanten, het worden dan ook behoorlijk grote planten, maar te lang in natte grond staan verhoogt de kans op ziekten en schimmels (zoals meeldauw).
Doordat het forse planten worden lusten ze ook wel wat voeding. Wij geven zelf vlak voor het planten wat samengestelde organische voeding, en we bedekken de grond tussen de planten met compost en/of oude paardenmest met flink wat stro erin (dat houdt gelijk de grond vochtig en houdt onkruid tegen, en tijdens regenbuien worden de goede stoffen uit mest en compost aan de grond en dus augurkenplanten gegeven).
TEELTZORGEN
Vroeger kon je in boeken nog wel de informatie vinden dat je augurkenplanten moest snoeien, 4 hoofdtakken aanhouden, de zijtakken allemaal afzonderlijk van elkaar leggen of opbinden en die weer op 2 bladeren terugknippen, etc. Ik kon me er nooit aan houden, ik had er de tijd niet voor met zoveel andere dingen die in de zomermaanden in de moestuin moeten worden gedaan. En 1 week geen tijd = geen inzicht meer omdat alle stengels alle kanten p groeien en er al augurkenbloempjes aan de stengels zitten, etc. Loslaten was dan de beste optie, en ik laat het nu al los vanaf het uitplanten :-). Uiteraard zorg je er bij de liggende teelt wel voor dat je de ranken van de plant goed over de grond leidt en verspreidt, zodat er lucht en licht in de plant komt, en er hommels en bijen bij de bloemen kunnen.
Bij de klimmende teelt moet je de ranken wel regelmatig opbinden (en dan bij voorkeur naar verschillende richtingen aan het hekwerk zodat de stengels zich ‘uitwaaieren’ over het hek en er zo zoveel mogelijk ruimte is voor bladeren, bloemen en augurken. Over het klimrek: een te fijn gaas lukt niet goed omdat de stengels dan niet goed kunt opbinden, maar langs stokken kan ze niet klimmen (ze zakt dan naar beneden); een wat grover gaas of hekwerk gaat eigenlijk het beste.
Geef regelmatig water in droge periodes; augurken bestaan voor een groot gedeelte uit water en de grote planten lusten wel wat. Pas wel op dat de wortels niet in het water blijven staan. En uiteraard zorgt wieden ervoor dat alle voeding en vocht ten goede komt van de augurkenplant in plaats van aan het onkruid.
OOGST
Je moet regelmatig plukken (soms wel elke dag of om de dag). Uiteraard zijn jonge augurken lekkerder dan de te ver doorgegroeide grote augurken. En met regelmatig plukken stimuleer je de plant ook gelijk weer om nieuwe bloemen en vruchten te maken.
BEWAREN
Oogst elke paar dagen augurken. De laatste jaren bewaar ik die in een afgesloten bakje in de groentelade van de koelkast, daarin zijn ze zeker wel een dag of 4 houdbaar. En zo kun je 2 dagen daarna nog een keer oogsten en heb je weer een potje vol voor de inmaak. En ach, als ik eens niet genoeg augurken heb maak ik een kleiner potje in, of ik meng er komkommer in plakken door. Of radijsjes, of bosuitjes. En een te grote/vergeten augurk kan als ‘zure bom’ worden ingemaakt, maar ze kan ook in plakken of staafjes worden gesneden en zo worden ingemaakt.
Eigenlijk duurt het inmaken van augurken meestal 2 dagen (of in ieder geval een hele ochtend, middag en avond). In eerste instantie maak je ze schoon en snijd je ze eventueel zoals je ze wilt inmaken. Je bestrooit ze dan met zout en laat een nacht (of minimaal 6 tot 8 uur) in de koelkast staan. De dag erop zijn de augurken slap en drijven ze in behoorlijk veel vocht. Dat spoel je er goed af, je dept ze droog en dan ga je ze koken en inmaken (en dan worden de augurken weer knapperig, afhankelijk van je wensen/de kookduur).
Kijk voor een algemeen recept voor het inmaken van augurken in zoetzuur (met tips hoe je kunt variëren met bijvoorbeeld kruiden) op deze pagina: Zoetzuur augurken
ZAADTEELT
Van zaadvaste rassen kun je een paar vruchten laten doorgroeien tot ze bijna zacht worden. Snijd de augurken doormidden, haal de zaden eruit, was ze, en droog ze een paar dagen op een warme plaats. Ik heb slechte ervaringen met het zelf oogsten van augurkenzaden; ze kruist heel gemakkelijk met komkommers en andere rassen augurken: de kwaliteit kan dan (hoeft niet) erg teruglopen. De enige keer dat ik het probeerde had ik het jaar erop augurken die zo verschrikkelijk bitter waren dat ik ze gelijk uitspuugde. Ze schijnen dan ook lichtgiftig te zijn, maar zo oneetbaar bitter dat je ze toch niet kunt eten. Als je dus zelf zaden oogst en het jaar erop zaait: zorg ervoor dat ze niet kan kruisen met andere augurken of komkommers). En proef de augurken eerst voor je ze inmaakt; het zou erg zonde van al het werk zijn als later blijkt dat je ingemaakte augurken te bitter om te eten zijn.
Er zit erg veel blad aan de augurken struiken, mag ik de overtollige bladeren verwijderen ?
Je mag wel wat blad verwijderen maar zeker niet teveel. Augurken (net als komkommers) houden van een zonnige plaat maar ze houden niet van felle zon op de stengels en vruchten (in de kas moeten we ze zelfs als één van de eerste groenten beschermen tegen te felle zon). Het blad beschermt dus ook, tegen zon, regen, hagel, storm, etc. Maar de planten kunnen er heel goed tegen als je blad verwijdert hoor. Als je dat doet verwijder dan vooral blad dat al lelijk, kapot, dubbel hangt (en daardoor langer nat blijft na regen), op die manier kun je bijvoorbeeld meeldauw voorkomen (of in ieder geval uitstellen).
groetjes,
Diana
Hallo,
Met veel interesse lees ik deze website af nu wij een stuk tuin mogen bewerken en wat zaadjes ingeslagen hebben. Bedankt voor de praktische info. Ik vroeg me af hoe hoog de augurken kunnen groeien? We hebben lange, stevige takken uit het bos gehaald om ze in een tipi vorm te zetten en touw erlangs te binden/spannen om een hek idee te maken waar ze makkelijk aan/langs kunnen groeien. En dat de kinderen ook fijn kunnen spelen erin 😉
De takken zijn zo ’n 3 m lang. Groeien augurken ook zo lang?
Hartelijke groet, Marjolein van Drogen-de Rooij
Hallo Marjolein,
De hoogte van augurkenplanten is enigszins vergelijkbaar met die van komkommers. Die hoogte kan per ras verschillen en het maakt ook nog uit of ze buiten of in de kas staat. Maar een rek van ongeveer 160 centimeter hoog is in principe voldoende.
De augurken zullen dus prima in de tipi kunnen groeien, halen alleen waarschijnlijk de bovenkant niet helemaal. En bedenk wel wat augurken, komkommers, pompoenen (ook leuk voor een tipi, kijk even hier: https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/pompoen/) niet makkelijk langs takken klimmen, door hun rankjes groeien ze beter in/door/langs gaas. Het lukt wel, maar je zult de planten wel regelmatig moeten helpen met klimmen (door ze met touwtjes of bindertjes aan de takken vast te maken), tot ze in elkaar ranken en zo makkelijker naar boven klimmen.
groetjes,
Diana
Hartelijk dank voor uw duidelijke uitleg! Hier kan ik wat mee 🙂
Beste
wij willen graag een aankoop doen bij u van zaden voor tomaat Big Beef en komkommer Stella soorten
of gelijkaardig soorten
is het mogelijk aankoop te doen bij u voor Export, wij zijn zelf van Belgien
het gaat om paar kilo’s voor groot bedrijf
kunt u ons meer informatie van inlichten aub
dank u
Gery van Belgien
Hallo Gery,
Ik ben gewoon een hobbyist met een website over tuinieren hoor, ik kan je helaas niet helpen aan zaden van de soorten die je noemt.
En ik kan je verder ook niet helpen, ik ken wel adressen voor zaden maar dan voor hobbyisten en niet in grote hoeveelheden voor bedrijven.
Veel succes met je zoektocht naar een bedrijf dat zaden aan bedrijven levert!
Diana
Heb 4 weken terug gezaaid in een pot , hoe hoog worden de komkommer had zakjes bij lidll gepoot groeien goed
En tomaten doen het ook goed
Voor de eerste keer.
Gr Sonja
Hallo Sonja,
Je kunt dat het beste op het zakje augurkenzaden lezen, op de achterkant van het zakje staat altijd aangegeven wanneer je kunt zaaien, hoe hoog de plant wordt en hoe breed. Augurken zijn er in verschillende plantformaten, van ongeveer 60 centimeter voor de mini’s tot wel ruim 160 centimeter voor gewone augurken. Je hebt het ook over komkommer, ook dat moet op het zakje staan, ook die zijn er in verschillende maten, kunnen soms zelfs nog wat groter worden. Je kunt ze laten kruipen of laten klimmen, en als ze te groot worden kun je ze wat terugknippen. Als je ze laat klimmen en ze worden te hoog, dan tuimelen ze vanzelf weer naar beneden, maar ook dan kun je wat knippen als je dat wilt.
groetjes,
Diana
Hallo,
Ik heb eind februari tomatenzaden gezaait. Maar ze zijn pas 2 weken geleden naar boven gekomen? Wat heb ik fout gedaan? Ik zaai elk jaar en lukt ook altijd. Is het goed dat ik in potgrond zaai? ( ook al lukt het zaaien wel?). Ik heb kleigrond die vermeng ik met wat potgrond en koeien mest. Is dit goed? En laatste vraag welke mestsoort is beter? Koeienmest of kippenmest? Alvast dank voor je reactie
Hallo,
Je stelt deze vraag over tomaten op de pagina van de augurk.
Ik ga je vraag verplaatsen naar de tomatenpagina want als ik hier antwoord geef wordt het verwarrend omdat er verschillen zijn tussen de teelt van augurken en tomaten.
groetjes, Diana
Hoi,
Bij mij in de tuin komen veel wilde komkommers/augurken. Hoe kan ik het verschil zien voordat er vruchten aanhangen? Als er vruchten aanhangen met stekels zijn het augurken, maar daarvoor???
Thx
Hallo Marc,
In principe kun je het verschil niet zien want het zijn nu eenmaal eigenlijk dezelfde plant, soms zijn de bladeren van komkommers groter dan die van augurken (afhankelijk van het ras) maar dat kun je in een jong stadium vaak nog niet zien.
Daarnaast raad ik je aan om even op de pagina van de komkommer onderaan bij ‘zaadteelt’ te kijken, daar staat wat meer uitgebreid beschreven wat de gevolgen van het kruisen van komkommers en augurken kunnen zijn (het levert planten op met vruchten die zeer bitter, en dan ook licht giftig kunnen zijn).
groetjes,
Diana
Halo, ik heb een probleem
Ik heb in maart augurkenzaad ineen kweek bakje gedaan de zaaltjes kwamen vlug uit degrond.,
Half mei in een kastjebuiten gepoot
Ze groeien als kool, aan een van de planten kwamen al gauw
Bloemetjes de anderen planten zijn nu al een meter hoog maar Er zitten nog geen bloemetjes aan wat is er aan de hand ?
Alle zaaltjes komen uit het zelfde pakje.
Ik heb de man die ze verkocht heb om raad gevraagd maar hij er ook geen antwoord op.
Hallo Jos,
Elke plant bepaalt zelf wanneer ze bloempjes (en dus kinderen) wil maken, daarvoor moet de plant groot genoeg zijn en voldoende wortels hebben. Het kan ook onder stress gebeuren, als een plant bijvoorbeeld wordt aangetast door ziekte of een plaag of te weinig/te veel water of voeding krijgt kan ze ook zich nog snel voort willen planten (voor ze wellicht dood gaat). Het bloeien gebeurt zeker niet tegelijkertijd en dat is niet vreemd. Het is wellicht een rare vergelijking maar er zijn mensen die op hun 16e hun eerste kind krijgen en mensen die op hun 36e hun eerste kind krijgen. Dat is niks raars, een plant maakt bloemen (en dus potentiële nakomelingen door de zaden in de vruchten) wanneer die plant daaraan toe is. En als de plant niet ziek is heeft ze dus gewoon nog wat meer tijd nodig.
groetjes,
Diana
Bedankt voor de duidelijke uitleg ,het is dus nu een kwestie van geduld hebben.
Beste Diana,
Ten eerste complimenten voor je mooie en overzichtelijke website, je informatie is goud waard voor velen.
Dan over de augurk, ik heb dit jaar sinds april al tal van plantjes gekweekt, maar elke keer na het uitplanten worden ze opgegeten (ik neem aan door slakken, want die zitten ook op de pompoen). Vannacht is er weer een opgegeten die al 2 paar echte bladeren had. Heb je tips om hiermee om te gaan? Alvast bedankt! Groeten Geert
Hoi Geert,
Wat vervelend dat je planten steeds worden opgegeten! Tegen slakken gebruikt Diana bier of kattenbrokjes (paneermeel werkt hetzelfde), zie https://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/milieuvriendelijke-bestrijdingsmiddelen/. Mocht je verhoogde bakken hebben en erg veel last van slakken hebben, kun je overwegen om met koperdraad en een batterij ze buiten je bak te houden. Als je googled kun je vinden hoe je dat zelf kunt maken.
Mocht je slakkenkorrels willen gebruiken: Escar Go is het meest milieuvriendelijk zo ver ik weet.
Ik weet niet of je daar de mogelijkheid voor hebt, maar ik laat het liefst zaailingen als courgette e.d. in een wat grotere pot met potgrond eerst een poosje groeien op een slakvrije plaats (mijn tuintafel ;)) , ik plant ze dan pas uit als ze het liefst al 6 echte bladeren hebben, dan is de kans op vraat bij mij meestal minder (heftig).
Ik hoop dat je hier iets mee kunt.
Groetjes Wijnie
Dank je Wijnie, hier kan ik zeker wat mee!
Beste Diana
Mijn voor de allereerste keer geplante augurken groeien goed en zijn nu al bijna een meter hoog, maar ik heb op dit moment veel last van zwarte
bladluizen, Ik heb al gespoten met groene zeep en een beetje spiritus
{weet niet of dit mag } maar dit helpt niet. Graag uw advies.
En nog een vraagje, hoeveel planten moet je zetten om een pot of 5 augurken in te kunnen maken . Bij voorbaat dank
.Met vriendelijke groet. Lien
Hallo Lien,
Het hangt van de omstandigheden (standplaats, weer, vocht en voeding) en van het ras af hoeveel augurken je kunt oogsten. Ik zou zeggen dat je met 2 planten behoorlijk wat augurken kunt oogsten, mits de omstandigheden dus goed zijn (en ik plant altijd liever 2 planten dan 1, voor het geval 1 van de 2 wordt belaagd door ziekten of plagen).
Ik ben geen fan van spiritus, gebruik het zelf nooit. Kijk vooral op deze pagina naar een recept dat hier bewezen goed werkt tegen luizen (met een knoflookextract of op basis van zeep en wat olie):
Milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen
groetjes,
Diana
Dank je wel Diana. Ik heb je tip voor de luizen bestrijding al toegepast.
heb de zeep met olie gemaakt, Als augurken heb ik de Profi F1 gezaaid.
En had werkelijk geen idee of ik daar een paar potten mee zou kunnen vullen. ik heb 10 planten gezet.
Ben dus erg blij met je antwoord, Sinds kort heb ik jullie mooie en duidelijke site ontdekt en heb er al veel van opgestoken.
Nogmaals hartelijk dank voor je advies .
Groetjes Lien.
Ik heb komkommers van de soort “Marketmore” en de smaak van de komkommers ongeacht de grootte is best bitter en gewoon teleurstellend. Hoe groter ik ze oogst, hoe taaier en dikker de schil, maar ook klein vind ik ze niet erg lekker.
Nu heeft iemand mij onlangs verteld dat deze soort bedoeld is om in te maken/augurken van te maken. Klopt dit? Of doe ik gewoon iets verkeerd in de verzorging van deze soort denkt u?
Hallo Lieselotte,
Ik heb zelf het ras Martketmore nog nooit geteeld maar als ik voor je googel vind ik dat ze een prima komkommer zonder bitter moet zijn, geschikt voor inmaak maar zeker ook voor gewone consumptie.
Ik weet niet waar je de zaden hebt gekocht maar als ze is gekruist kan dat zeer bittere en licht giftige komkommers opleveren. Op de pagina over komkommers heb ik daar meer over geschreven. Komkommers kunnen ook licht bitter worden door stress, door bijvoorbeeld voeding- en vochtgebrek, maar dat is minder bitter dan bij gekruiste komkommers.
groetjes,
Diana
Hallo Lieselotte en Diana,
Verschillende jaren heb ik het ras Marketmore in de volle grond geteeld. En altijd tot volle tevredenheid. Ik kan me herinneren dat de schil inderdaad wat hard was, in ieder geval steviger dan andere rassen komkommers die ik in de kas had staan, maar van bitterheid was geen sprake, zowel klein als groot geoogst was het een lekkere komkommer.
Heb je nieuw gekocht zaad gebruikt of heb je van iemand misschien zelf gewonnen zaden gekregen?
Groetjes,
Ria
Weer een zeer duidelijk verhaal,dank je wel hiervoor.Ik vind het erg lastig om te bepalen wanneer ik de augurkjes kan oogsten,soms schiet er 1 door,terwijl de andere inimini zijn.Is er een soort standaard regel hiervoor ? Bij een komkommerplant haal ik de meeste bloemen weg, is dat ook nodig bij augurken ?
Hallo Wilhelmina,
Hoe groot je augurkjes oogst hangt af van het ras, de omstandigheden (als vocht en voeding en temperatuur) en van je eigen wensen. Ik pluk ze graag jong en klein (net als courgettes) maar soms kom ik 2 dagen niet op de tuin en heb ik flinke exemplaren die ik natuurlijk ook gewoon gebruik (soms snijd ik ze dan in plakken). Er is dus geen standaard regel, in de winkel koop je augurken in 1 formaat maar dat komt simpelweg omdat die enorme oogst wordt verdeel over verschillende formaten. Ik haal nooit komkommerbloempjes weg, waarom zou ik dat willen doen (ik heb vaak moderne rassen en die hebben geen bevruchting nodig om vruchten te vormen)? Haal je vrouwelijke of mannelijke bloemen weg en waarom, als ik vragen mag?
groetjes,
Diana
Mijn augurken plant in geel aan t worden waar kan dit door komen? ik heb ze in een kas staan die ik met mooi weer zo veel mogelijk open zet zo als ik lees hier boven heb ik misschien wel te veel blad weg geknipt want de plant staat met mooi weer de hele dag in de zon of komt het omdat de plant te weinig voeding of water krijgt? Al geef ik mijn moestuin met mooi weer elke dag water
Hallo Brechje,
Ik kan je helaas niet goed helpen want ik ken je omstandigheden niet (zoals wanneer en welke voeding, grondsoort, ras, plantafstand, etc.) maar ik verwijder van komkommers en augurken alleen bladeren wanneer die bruin en verschrompeld of ziek door bijvoorbeeld meeldauw zijn. En ik geef zeker niet elke dag water in de kas (2 tot 3 keer per week, als je elke dag flink water geeft kunnen uiteindelijk wortels gaan schimmelen/rotten). Misschien dat minder vaak water en stoppen met blad verwijderen kan helpen. Komkommers en augurken houden ook zeker niet van heel veel zon in de kas (buiten wel maar in de kas werkt de zon bijna als een vergrootglas, zonder blad kunnen de plant zich ook niet beschermen tegen die felle zon, wellicht helpt het als je de plant zelf ook wat helpt door bijvoorbeeld vliesdoek of vitrage ervoor te hangen tot de plant hersteld is.
groetjes,
Diana
Dank je wel voor je reactie.Ik weet eigenlijk niet meer welk soort (zakje weggegooid,hmz…beter te bewaren ) Ik ga voor de kleintjes, en probeer het gewoon. Mijn augurkenplanten hebben mannelijke en vrouwelijke bloemen,en bij de komkommers haal ik de meeste weg zodat de rest goed kunnen groeien.Misschien moet ik daar ook eens mee stoppen en kijken wat er gebeurd !
mijn augurkenplanten in moes tuin buiten hebben gele en beschimmelde bladeren en gele oorzaak
Hallo Joep,
Lees vooral de reacties op deze pagina, en ook de reacties op de pagina van haar zusje, de komkommer, want vragen over geel wordende bladeren bij augurken en bij komkommers zijn al vaak gesteld en beantwoord. Googel ook even op meeldauw in komkommer want beschimmelde bladeren klinkt een beetje alsof de planten daar last van krijgen.
groetjes,
Diana
Beste,wij hebben augurken staan(hele grote)Die zou ik wiĺen inmaken,maar nu hoor ik dat er ook giftige augurken bestaan.Hoe herken je een giftige augurk?
Hallo Winny,
Augurken kunnen bitter zijn maar dat zijn dan augurken die van planten komen die uit gekruiste zaden komen. Als je zorgt dat je goede augurkenplanten hebt (van in de reguliere handel gekochte zaden en geen gekregen zaailingen of van zelf geoogste zaden) dan is de kans op giftige augurken vrijwel nihil. Giftige augurken zijn ook zo enorm bitter dat ze nagenoeg oneetbaar zijn en je, als je een stukje proeft, je het gelijk uit wilt spugen. Mocht je toch twijfelen, dan kun je 1 augurk doormidden snijden en het snijvlak tegen je tong drukken; als dat heel bitter proeft, dan is de augurk min of meer giftig en kun je er vanuit gaan dat alle andere augurken van dezelfde plant dat ook zijn. Maar zoals gezegd hoef je daar bij gekochte zaden (en zeker bij F1-hybriden) niet bang voor te zijn.
groetjes,
Diana
Hallo Ruud en Diana ,
Hartelijk bedankt voor uw reactie.De augurken zijn vanzelf in onze moestuin gekomen,via het compost in onze compostbak.Ze smaken niet bitter ,eerder smaken ze naar niets,dus ik ga ervan uit dat ze niet giftig zijn..
Groetjes,
Winny
Ik heb van een collega-tuinder twee grote augurken (20 cm) gekregen. Ik ga ervan uit dat ik die niet meer kan inmaken. Hoe kan ik deze toch verwerken in een gerecht? Zijn er recepten met grote augurken? Hoe bereid ik ze het beste?
Hallo Caroline,
Je kunt heel grote augurken ook gewoon inmaken hoor. In de winkel kun je die ook wel kopen (in de vorm van die staafjes of grote plakken (lekker op een hamburger :-)). De hele augurken inmaken is lastig omdat ze langer moeten koken en ze niet goed in een pot passen maar je kunt ze prima in plakken snijden en dan inmaken. Je vindt hier een recept: Augurken in zoetzuur. Als je ze niet wilt inmaken kun je er ook vers zoetzuur van maken maar dan zul je wel stap 1 van het inmaakrecept moeten volgen (en ze dus een nacht in zout water moeten leggen en koken want anders zijn ze te hard om te eten).
groetjes,
Diana
Hoeveel cm laat ik de augurken groeien ongeveer voor dat ik ze oogst?
Klein zijn ze lekkerst maar wat is klein en tot hoe groot zijn ze eetbaar?
Hallo Frank,
Zo groot of klein als dat je in de supermarkt in potjes ziet :-). Als je in de supermarkt naar potten augurken kijkt zijn er cornichons die amper 3 centimeter lang zijn, en er worden ook schijven en staafjes verkocht die van heel grote augurken worden gemaakt. Ze zijn dus tot heel groot eetbaar (al krijgen ze wel steeds meer zaden binnenin en dat vinden wij zelf niet zo lekker). Hoe groot hangt dus van je eigen smaak, van het ras en de omstandigheden af, pas als de zaden gaan rijpen is ze echt niet lekker meer (dan wordt de schil ook geel).
groetjes,
Diana
Mijn augurkplant heeft door te weinig water gele dode bladeren.
Het was heel erg warm en dacht om de dag is wel genoeg om water te geven.
Knip ik deze bladeren bij de stam af of net achter het blad?
Of is er een link hoe ik kan zien hoe het gedaan wordt?
En hoe zorg ik ervoor dat er nieuwe bladeren aan komen of is deze niet meer te redden?
Bedankt
Hallo Ilona,
Als je bladeren verwijdert doe je dat zo dicht mogelijk bij de stengel (dus het hele blad plus het steeltje waar ze aan vast zit).
Neem nog niet alle bladeren weg, knip er regelmatig wat weg terwijl er ondertussen nieuwe bladeren groeien. Er zullen nog nieuwe bladeren verschijnen wanneer de plant voldoende vocht en voeding krijgt (en verder gezond is).
groetjes,
Diana
Erg bedankt voor uw antwoord! Hopelijk komt het snel goed
ik heb mijn augurken door laten groeien ! die zijn nu geel -oranje !kun je die nog eten ?
Hallo Chris,
Ik heb toevallig ongeveer dezelfde vraag vanmorgen beantwoord op de pagina van de komkommer,dit is wel de tijd waarin wel eens een augurk of een komkommer wordt vergeten :-).
Een geeloranje augurk is ‘rijp’, er zitten nu rijpe zaden in, en dat betekent dat ze ondertussen droog en taai en met grote harde zaden en wellicht ook wat bitter is.
Ze is dus nog wel eetbaar maar niet lekker meer.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Wat heb je een mooie website! Ik raadpleeg hem regelmatig.
Nu heb ik voor het eerst augurken ingemaakt, volgens jouw recept. Bij het openen van de pot zat er een grijze waas over de augurken. Weet jij waardoor dit komt? We hebben de augurken wel geproefd en ze smaken prima. Maar ik ben er niet helemaal gerust op. De deksel van de pot zat nog goed dicht en kon ik ook niet indrukken. Wat denk jij?
Groet, Ellen
Hallo Ellen,
Een grijze waas klinkt niet goed. Het hoeft niet direct iets slechts te zijn, troebelheid kan bijvoorbeeld ook komen door bepaalde (poederachtige) kruiden. Het belangrijkste is dat je zeker weet dat de kokendhete augurken en azijnmengsel in hete potten zijn gegaan. En dat het deksel niet is beschadigd (waardoor de inmaak kan oxideren). En je zou kunnen kijken naar de andere potten augurken die je op dezelfde dag hebt ingemaakt, hebben ze allemaal die troebele waas? En je zou ook nog aan de augurken zelf kunnen denken, bijvoorbeeld het ras, de kooktijd, etc.
Je hebt je bericht gisteravond gepost en je schrijft dat je de augurken wel hebt geproefd en dat ze goed smaakten. Als zich een schimmel in de potjes ontwikkelt zou je daar dus nu wel last van moeten hebben gehad (als in misselijkheid en/of diarree). Als dat niet het geval is kun je de augurken dus blijkbaar eten, maar ik zou dat nu dan wel snel doen, het potje binnen enkele dagen op maken (en uiteraard in de koelkast bewaren).
Het is voor mij lastig om je vraag te beantwoorden want ik heb niet gezien hoe je hebt ingemaakt en hoe het potje met augurken er nu uitziet, maar ik hoop dat je iets aan dit antwoord hebt!
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Dank voor je uitgebreide reactie. We zijn gelukkig niet ziek geworden van de augurken…
De potten moeten heet genoeg zijn geweest en deksel zat muurvast. We denken dat het misschien de kruiden in combinatie met de kooktijd is geweest. De volgende pot had het namelijk ook, maar daar zag je beter dat het om een vliesje gaat wat makkelijk los laat. Volgend jaar proberen we het nog een keer met andere kruiden.
Dank voor al je leuke adviezen op de site!
Groet, Ellen
Ik vroeg me af of het enten van een augurk op een onderstam de moeite waard is?
Hallo Henk,
Vroeger was dat zeker het geval. Zelf vind ik het het geld en de moeite niet meer waard om te enten (ik was er ook geen held in, er mislukte hier altijd een deel). Sinds er goede F1-hybriden zijn kan ik daar zoveel van oogsten dat voor mij persoonlijke het enten overbodig is. Maar wel leuk om eens te proberen, en misschien dan ook leuk om te vergelijken met een niet geënte plant van hetzelfde ras. Mocht je dat proberen, dan hoor ik later heel graag nog eens wat je ervaring was!
groetjes,
Diana
Hallo Ruud & Diana,
vorige week ben ik gestart met het zaaien van de augurken (vert petit de paris). het zaad komt al aardig uit en kiemen goed. is het raadzaam om eerst nog eens te verspenen in een kleiner potje p9 of mag ik deze rechtstreeks in een grotere pot of bak planten? uiteindelijk is het de bedoeling dat ze in een bloempot of bak komen te staan op het terras. hoe groot dient deze pot of bak te zijn voor een goed groei resultaat te hebben van de augurkjes?
hartelijk dank om dit bericht te lezen , vriendelijke groeten
philippe
Hallo Philippe,
Ik zaai ze zelf graag gelijk in 9-centimeter potjes, en als ik ze in vermiculiet zaai verspeen ik ze in ieder geval geval naar 9cm-potjes zodat ze nog flink kunnen groeien voor ik ze uitplant. Ik zou zelf voor 1 augurkenplant een potmaat aanhouden van in ieder geval wel 35 tot 40 liter want het worden forse planten. Ik hoop dat je hier iets aan hebt!
groetjes en succes met de augurkenteelt!
Diana
dank je alvast voor het snelle antwoord en deze tip is zeker veel waard nogmaals hartelijk dank
philippe
kan je augurken uit de supermarkt ook planten ( ik haal dan de zaden er uit)? en zo ja hoevaak moet je ze in de week water geven ( als je ze de grond in stopt)
Hallo Mitchel,
De zaden die in een augurk uit een pot zitten zijn ‘loos’: je kunt dat voelen als je zo’n zaadjes tussen een keukenpapiertje plat drukt, er zit geen kiempje in. Dat komt omdat de augurken die in een pot zitten meestal van een ras zijn dat geen bevruchting nodig heeft (en dus niet is bevrucht) en/of omdat een augurk die in een pot zit niet rijp is (rijp is niet als ze groot genoeg is om te eten maar rijp voor zaden betekent dat de augurk heel groot en dik is en geel van kleur (en heel vies als je die zou eten). Ik vrees dat je dus echt gewoon wat zaden van augurken zult moeten kopen (of een augurkenplantje in een tuincentrum).
groetjes,
Diana
p.s.: informatie over water geven kun je op deze pagina vinden, mocht je haar willen gaan telen
mijn augurken planten worden na enige tijd helemaal slap , hoe komt dit ? ik heb ook heel wat last van slakken maar ik heb korrels gestrooid nu. ik had nu nog twee plantjes over en deze morgen ging ik kijken en er was er eentje terug helemaal verwelkt , nochtans water genoeg en ook hingen er reeds augurkjes aan maar deze zijn nu ook op een nacht tijd slap geworden
Hallo Marleen,
Zou het kunnen zijn dat je misschien teveel water hebt gegeven? Het is altijd lastig om in te schatten wat er mis gaat want ik ken je omstandigheden niet (grondsoort, buiten of in kas, welk ras, wanneer gezaaid, welke voeding heb je gegeven en wanneer, etc.)? Voor nu klinkt het alsof je te vaak teveel water zou kunnen hebben gegeven waardoor worteltjes rotten, maar het zou ook kunnen komen doordat je misschien een sterke (kunst)meststof hebt gebruikt. Ik hoop dat je er iets mee kunt? In ieder is de overgang van de veilige plaats in het potje met potgrond met precies genoeg voeding en vocht naar de buitengrond te groot geweest, waardoor worteltjes zijn gaan rotten of afgestorven. Ik zou het zelf eerst in die hoek zoeken. Soms kan er meer duidelijkheid zijn als je het dode plantje opgraaft en naar de wortels kijkt: zijn er voldoende nieuwe witte haarworteltjes gemaakt (een teken van gezonde groei) of niet.
groetjes,
Diana
Na twee weken vakantie zijn de augurken zo groot als een flinke dikke komkommer geworden. Onze kinderen hebben in deze twee weken voor ons geoogst maar mijn instructies voor de augurken waren niet optimaal.
Vraag: is t zoetzuur recept ook geschikt voor doorgeschoten augurken of kan ik die beter weggooien?
Hallo Jose,
Het ligt ook een beetje aan het ras, sommige uit de kluiten gewassen augurkenrassen zijn echt niet lekker meer (veel te veel en te grote zaden en een al iets bittere smaak), maar zelf snijd ik de te groot geworden augurken maar die nog niet geel worden (het teken dat zaden al gaan rijpen en dus heel groot zijn) graag in ‘sticks’ of plakken en maak ze dan in volgens dit recept: Augurken in zoetzuur
groetjes,
Diana
Hi! Ik ben dit jaar voor de eerste keer augurken aan het inmaken. Waar ik een beetje tegen aanliep is het schoonmaken van de augurk. Moeten alle haartjes weg? Zo ja, hoe doe je dat makkelijk want met borstelen ben ik best lang bezig om alles weg te halen. Of is dit normaal?
Hallo Laura,
Ik weet niet welk ras je hebt staan, dat kan wellicht nog wel zorgen voor meer of minder ‘haartjes’. Of wellicht dat de omstandigheden (zoals bijvoorbeeld droogte, etc.) ook van invloed kunnen zijn. Ik doe niets anders dan de augurken gewoon wassen zonder echt te boenen. En dan zijn ze de dag na het pekelen (met zout) al veel minder harig, en zo zacht dat ik het altijd weer een wonder vind dat ze na het koken weer stevig worden :-). Als je ze zou willen boenen zou ik dat dus na het pekelen doen, omdat ze dan al veel zachter zijn en het makkelijker gaat. Maar het is hier dus nooit nodig.
groetjes,
Diana
Nog nooit geweten
Echt heel erg maf zeg
hallo ik wou even iets mededelen, dat ik de site erg interessant vind, ik heb zins kort ook augurken gekweekt (gezaaid) en mijn augurken planten zijn nu 1,5 meter hoog en ik kan er bijna 25 augurken af halen ik heb nu 3 augurken planten. en ik heb ze eerst binnen gezaaid en daarna heb ik ze buiten in houten bakken verpoot. ik moet toe geven dat ze het erg goed doen. mijn planten(bloem) bakken zijn kwa afmetingen van 120x40x35.dit laatste kan een oplossing zijn als je weinig ruimte hebt in je tuin of geen goede tuin daar voor hebt.
En nu heb ik twee augurken over het hoofd gezien, vraag me niet hoe dat kon joekels zijn het, wat doe ik daar mee.
en ehh ik had een vraag gesteld over pepers maar kan het niet terug vinden. zou je mij kunnen vertellen waar ik moet zoeken
Hallo Wietske,
Ik zou de augurken eerst even proeven, want uiteindelijk kunnen ze bitter worden als ze zo groot zijn dat ze zaden ontwikkelen. En als ze nog steeds lekker zijn kun je overwegen om ze in plakken te snijden en dan in zoetzuur in te maken.
Ik kan je helaas niet helpen met je vraag over pepers; er staan meer dan 26.000 reacties op mijn website en ik heb nog een kwartiertje op je naam in die reacties zitten zoeken maar geen vraag of antwoord over pepers gevonden. En ik moet nu stoppen met zoeken want ik moet naar de tuin, ik heb nog heel veel te doen voor het vanaf overmorgen te warm wordt om in de kas te werken, etc.. Maar wellicht kun je het antwoord op je vraag al op de pagina (en subpagina’s) over de teelt van pepers vinden.
groetjes,
Diana
Adviesje….google “te grote augurk”…als eerste komt Diana’s mooie moestuin boven. En in een van de reacties schrijft Diana: inmaken. Als jij zelf nog weet waar je vraag over pepers over gaat zou je op die manier ook zelf jouw eigen vraag terug kunnen vinden.
Wat gaat er mis? Ik maak al geruime tijd augurken in. Er zijn nu regelmatig potten waar het mis gaat. De azijn wordt wittig en troebel. Wat kan dit zijn? Niet alle potten hebben het. Het ontstaat pas na een paar dagen.
Vr gr Sandra
Hallo Sandra,
Ik durf niet te zeggen wat er mis gaat met het inmaken van augurken want ik ken je manier van inmaken en de spullen die je gebruikt niet maar troebele azijn is zeker niet goed. Je kunt hier vinden hoe ik mijn augurken inmaak: Zoetzuur van augurken. Je kunt het wellicht vergelijken met je eigen manier van inmaken.
Ik heb even voor je gegoogeld en vind dan informatie dat het wellicht met melkzuurbacteriën te maken heeft. Ik vond hier bijvoorbeeld meer informatie: Oureverydaylife en hier: Clemsy. En daar vind ik dat het wellicht met het soort zout te maken heeft. Maar googel zelf vooral ook even op ´preserving pickles problemems cloudy
groetjes,
Diana
Hallo Diana. Ik lees altijd met veel plezier je mooie site.
Nu hoorde ik de tip van iemand om een augurk mee te bakken en stoven als je vlees suddert. Het zou het gerecht heel speciaal maken. Weet jij hier iets over te melden? Hartelijke groeten Wendeline.
Hallo Wendeline,
Ik neem aan dat je geen verse augurk van de plant bedoelt maar een zoetzure augurk uit een pot?
En dan zou ik dat wel enigszins kunnen verklaren: olie maakt bijvoorbeeld hard (denk aan het knapperige korstje als je iets op vrij hoog vuur bakt), zuur maakt juist zacht. Je ziet dat trucje ook in heel veel internationale keukens maar ook in Nederland; denk aan hachee en zuurvlees waarin altijd wat azijn wordt gebruikt, en denk aan citroen- of limoensap dat in saté- en vleesmarinades in de Aziatische keukens wordt gebruikt, etc.. Van een zuur wordt vlees dat wat taai kan worden (zoals varkensvlees of rundvlees) dus wat zachter. En zo kan de azijn in een augurk in zoetzuur daarvoor zorgen. Het is de enige reden die ik kan bedenken :-).
groetjes,
Diana
Dag Wendeline! In recepten waarbij men augurken doet in suddervlees worden volgens mij altijd ingemaakte augurken gebruikt. Dan gaat het vooral over de azijn en de kruiden die het vlees extra mals maakt. En uit ervaring weet ik dat dat klopt. Zoals mosterd/ingemaakte zilveruitjes vlees ook extra mals maakt. Als het wél om verse augurken zou gaan ben ook ik heel benieuwd!! Groeten, Pien W
Wij koken onze augurken niet en maken ze rauw in. Gaat eigenlijk altijd goed. Augurken kunnen jaren bewaard worden als de azijn maar niet te veel verwaterd is. Dus goed het vocht in het zout laten trekken.
Is het normaal dat tijdens het eerste proces in zout water er belletjes op de augurken komen en dat ze gaan drijven?
Dit jaar voor het eerst augurken geteeld. 4 planten gezaaid. Ben nu al maanden aan het oogsten en inmaken. Ze zijn super goed gelukt. Ik kook ze niet. Boen ze schoon, doe ze in een schaal en bestrooi ze met zout. Dag in de koelkast en dan goed afwassen en inmaken. Op dezelfde manier als jam. Heb denk ik al rond de dertig potten ingemaakt en het blijft maar doorgroeien. Ben heel enthousiast en ga het volgend jaar zeker weer doen