Peul en erwt
Eerst even dit, mocht je internationale informatie/zaden/tips/foto’s zoeken over/van doperwten, peulen of sugar snaps:
- Latijnse naam: Pisum sativum
- Engelse naam: Pea
- Duitse naam: Erbse (vaak met toevoeging voor gebruik/onderverdeling zoals Zuckererbse, Markenerbse, Palerbse en Schalerbse)
- Franse naam: Pois (en dan Pois Nain voor lage rassen en Pois Ramant voor de klimmende rassen)
Erwten en peulen behoren tot de vlinderbloemigen, net als bijvoorbeeld sperziebonen. Maar in tegenstelling tot de warmtebehoeftige sperziebonen kunnen erwten en peulen heel goed tegen een koel klimaat en ze kunnen ook vorst verdragen.
Zoals ik me afvraag waarom courgettes zo duur zijn in de winkel (terwijl de opbrengst zo groot is), zo vraag ik me ook af waarom doperwten in de winkel juist vrij goedkoop zijn; het telen van doperwten en peultjes is veel werk (al wordt in de professionele teelt natuurlijk gebruik gemaakt van machines), en de opbrengst is relatief klein. Daarentegen staat dat ze vers uit eigen tuin wel echt héél erg lekker zijn (al hangt dat natuurlijk ook deels af van het ras, de omstandigheden en pluktijd).
Peultjes en doperwten behoren tot dezelfde plant; de peul is het hoesje = de vrucht = de peul waar de doperwt = het zaadje zich in gaat ontwikkelen: het nog lege hoesje (dus peultje) is ook erg lekker, als de doperwt zich eenmaal heeft ontwikkeld is het hoesje ondertussen taai, en soms met draden, geworden.
Er zijn rassen die vooral voor de teelt van peultjes zijn ontwikkeld, waarbij malsheid van de peul voorop staat, samen met draadloos, niet te snelle ontwikkeling van een erwtje, etc.). En er zijn rassen ontwikkeld voor de teelt van doperwten: voldoende erwten per peul, en kleine maar zoete doperwtjes (of juist grotere, zetmeelhoudende erwten voor bijvoorbeeld soeperwten). In ieder geval is hierbij de smaak van de peul ondergeschikt, en de peul bevat vaak ook een taai vlies.
Persoonlijk: we vinden peultjes lekker, maar de ’tussenvorm tussen doperwt en peul’, de sugarsnaps (foto hierboven van de sugarsnap Delikett, en ook nog even de tekst hieronder), heeft hier een streepje voor. Sugarsnaps hebben een lekker zoete smaak, en ze zijn knapperig en bijna sappig, we lusten ze hier zo van de plant, een gedeelte komt helemaal niet thuis in de keuken aan 🙂
Voor wie het nog nooit heeft geprobeerd: vooral doperwten en sugarsnaps zijn rauw ook heerlijk; zo van de plant, een beetje warm van de zon, gewoon eens proeven – zomer ten top!
Voor wie er toch meer mee wil doen, zelfs in de keuken: koken, roerbakken, stoven, heerlijk in risotto, maar ook in de Oosterse keuken, in salades, de mogelijkheden zijn heel groot.
PLANT
Erwten en peulen zijn eenjarig. Ze hebben, net als bonen, wortelknobbeltjes die stikstof uit de lucht vastleggen. Dus net als bij bonen kun je na de laatste oogst de stengels van de planten net boven de grond afknippen en tussen de ondergrondse wortels nog andere groenten telen die dan profijt hebben van de stikstof die vrijkomt.
Niet alleen de peultjes en/of erwtjes zijn eetbaar, ook de jonge topjes en rankjes kun je oogsten (ze worden vaak erwtenscheuten genoemd, in het Engels pea shoots, mocht je recepten zoeken). Ze smaken naar peultjes/erwtjes, ze zijn heerlijk in salades, roerbak en als eetbare garnering.
DOPERWT
Zoals gezegd hebben rassen die specifiek voor de doperwt zijn gekweekt niet een bijzonder lekkere peul (hoewel er uitzonderingen zijn natuurlijk). De jonge felgroene erwtjes worden uit de peulen “gedopt” en gegeten. Ze hebben, afhankelijk van het ras, een bijzonder zoete smaak; zoeter maar vooral ook zachter en meer doperwtensmaak dan doperwten uit de diepvries (die we trouwens ook lekker vinden hoor). Maar niets is zo lekker als zelf geoogste doperwtjes!!
PEUL
Dit zijn dus de eigenlijke vruchten, hierin worden de zaden (doperwten) gemaakt. Kies voor de teelt van peultjes een ras dat juist op de kwaliteit van de peul is gekweekt: zachtzoet, dun, zonder draad of vlies.
Het grote voordeel van peultjes is dat, wanneer je eens te laat bent met plukken en de peul niet meer op haar lekkerst is, je haar gewoon door kunt laten groeien waardoor je niet de peul oogst maar wacht tot ze doperwten geeft. Bedenk daarbij wel dat dat niet de bedoeling was van de kweker; het zou kunnen dat de doperwten die uit dat soort peulen komen niet zo zoet zijn en meer zetmeel bevatten, dat hangt af van het ras dat is gebruikt. Maar in ieder geval is het een optie.
SUGAR SNAP
Deze zoete peultje/erwtjes zijn zeer dikwandig, en sappig, en knapperig, en zoet, met al in een jong stadium een net zo zoet doperwtje erin. Het zijn van de peulen onze favorieten, maar dat is voor iedereen anders; echte ouderwetse peultjes hebben een wat weeïge smaak die juist door veel mensen heel erg lekker wordt gevonden. Door ons trouwens ook maar we vinden sugarsnaps nog lekkerder (voor verschillende gerechten trouwens; peultjes stoven we vaak en sugarsnaps roerbakken we 🙂 ).
Sugarsnaps waren trouwens tot een paar jaar geleden altijd hoge klimmende planten van 180 cm hoog maar ook daar zie je nu wat meer rassen in komen, waaronder de veel lagere Sugar Bon met planten van ongeveer 100 cm hoog.
INDELING IN HOOGTE
Er zijn lagere en hogere rassen, zowel bij de peulen als doperwten en sugarsnaps. Een paar jaar geleden nog werden de planten ingedeeld in ‘stam-‘ voor lage rassen en ‘rijs-‘ voor hoge rassen dus rijserwt, stamdoperwt, rijspeul, etc..
De laatste 10 jaar zie ik dat er steeds minder hoge rassen zijn en de termen ‘stam’ en ‘rijs’ ook amper nog worden gebruikt. De steeds lagere rassen worden in de beschrijving nu gewoon in centimeters beschreven. Let bij de teelt dus vooral gewoon goed op de beschrijving van het ras en pas je steunmateriaal daar op aan. Want uiteindelijk heeft bijna elk ras van peul, doperwt en sugarsnap wel min of meer steun nodig om te zorgen dat de planten niet omvallen tijdens de groei, zelfs planten van maar 60 centimeter hoog. De hoogte van de verschillende rassen kan variëren van 40 centimeter tot 200 centimeter, dus het is wel heel belangrijk om dat bij je keuze voor een ras (of steunmateriaal) in gedachten te houden.
Stokken zijn over het algemeen minder geschikt als steunmateriaal; de planten wikkelen zich er niet omheen (zoals stokbonen dat wel kunnen), erwten en peulen houden zich vast met korte ranken: en zij houden zich dus bij voorkeur vast aan een niet al te grofmazig gaas.
Op de foto: tweeledige oplossing: een vrij laag rek van zo’n 100 centimeter hoog waar de doperwten Tristar met een hoogte van 60-70 centimeter aan zijn uitgeplant. Eromheen staan wat stokken waarover een blauw vogelnet is gedrapeerd en onderaan vastgezet met balkjes en stenen. Aan het rek kunnen de planten zich prima vasthouden als ze groeien, en het net eromheen beschermt de planten tegen vogelvraat. Als de planten zo’n 40 centimeter hoog zijn mag het net eraf, de stokken blijven staan. En als er na de bloei vervolgens peulen worden gevormd gaat het net er weer overheen (want vogels, in ons geval duiven, lusten erg graag net gekiemde erwtenzaden plus blad, houden niet van de grotere planten maar vinden de jonge peulen dan weer wel heel lekker).
De laagste rassen hebben officieel geen steun nodig. Maar de planten zijn vaak wel slungelachtig en kunnen omvallen/hangen. Dat is op zich niet zo’n probleem, zolang de bloemen maar bestoven kunnen worden en de peulen niet in de modder liggen. Het hoeft niets ingewikkelds te zijn maar zelf toch ook bij de laagste rassen vaak een amateuristisch in elkaar geflanst rekje met kippengaas of iets dergelijks om de planten in ieder geval een beetje overeind te houden omdat anders de opbrengst toch duidelijk minder is.
Net als bij de bonen hebben de wat hogere rassen toch vaak een lichte voorkeur voor ons:
- de totale opbrengst is wat hoger
- je wint er ruimte mee
- makkelijker plukken
- sneller opdrogen na een regenbui
De lage rassen vragen daarentegen wel wat minder werk en de opbrengst valt wat eerder. En de tendens is, zoals al eerder genoemd, dat er steeds meer lagere rassen verschijnen en die flink worden doorontwikkeld. En in die doorontwikkeling betekent dan bijvoorbeeld een nog betere/zoetere smaak, meer doperwten per peul, of peulen die in trosjes groeien en dus op die manier ook een steeds betere opbrengst per plant geven. Verdiep je bij de aankoop even in de beschikbare rassen en welke positieve eigenschappen daarbij horen want er is dus tegenwoordig veel te kiezen.
VERSCHILLENDE DOPERWTEN
Op de foto het doperwtenras Canoe (extra zoete fijne doperwtjes), je ziet door het licht al dat ze in de dop aan het groeien zijn.
Let bij de aankoop van zaden vooral ook op de smaakkwaliteit van de rassen: er zijn suikerzoete rassen maar ook minder zoete, zetmeelrijke rassen:
Rondzadige soorten; hebben vrij grote doperwten, niet zo zoet, snel melig, zeer geschikt als droogerwt (voor bijvoorbeeld erwtensoep), kun je vaak extra vroeg zaaien, kan zeer goed tegen kou en vorst.
Gekreuktzadige soorten; minder zetmeel, maar over het algemeen veel zoeter, zeer geschikt voor verse zoete doperwten, iets later zaaien maar verdraagt ook koude en vorst.
Onze voorkeur ligt duidelijk bij die laatste groep, maar er zijn mensen die toch ook de karakteristieke erwtensmaak van de bovenste soort in bepaalde gerechten lekker vinden. Het is in ieder geval leuk en makkelijk wanneer je gaat zaaien: aan de zaden zie je wat je kunt verwachten in de smaak: hoe gekreukter de zaden, des te zoeter de smaak. Hoe ronder de zaden, des te meer zetmeel en minder suikers ze zullen bevatten. En, even off-topic, dat geldt ook voor bijvoorbeeld maïs, kies voor de zoetste maïs de meest gekreukte zaden.
En ook nog even: de kapucijner is in principe ook een erwt (beiden dragen dan ook dezelfde Latijnse naam Pisum sativum), en zou dus ook in dit hoofdstuk genoemd kunnen worden. Maar omdat we de kapucijner op een heel andere manier ook heel erg lekker vinden en ze toch ook wat andere teeltzorgen, rassen, etc. heeft, heb ik ervoor gekozen om haar een eigen pagina te geven: Kapucijner
TEELTWIJZEN EN RASSEN
De erwt/peul is een echte voorjaarsplant, ze groeit beter in het frisse voorjaar dan in de warme zomer. Ik heb haar zelfs wel eens te laat gezaaid (ik meen in juni of zo), ze maakte toen wel een plant maar bloeide niet, het werd een volle bos groen zonder bloem en dus ook zonder peul.
Er bestaan veel erwten en peulenrassen, bedenk wat je wensen zijn qua smaak (zoet of juist zetmeel, peul of erwt, etc.), qua hoogte, opbrengst, etc..
Onze favorieten:
- Tristar (voor ons één van de beste doperwten, 70 cm hoog, prima opbrengst, planten 70 cm hoog)
- Kelvedon Wonder (zoete lekkere doperwt, 70 cm hoog)
- Oregon Sugar Pod (lekker peultje, kan ook blijven hangen voor doperwt, 80 cm hoog)
- Carouby de Mausanne (peul, oud ras, zeer grote peul, planten 160 cm hoog, sterke smaak, bijzonder, zie foto onder dit rijtje favorieten)
- Golden Sweet (geel peultje, lekker, planten 160 cm hoog)
- Sugar Snap (erg lekker, knapperig, sappig, 180 cm hoog)
- Canoe (lekkere doperwten, zoet, goede opbrengst
BODEM EN BEMESTING
Erwten en peulen houden niet van teveel warmte, eigenlijk in alles het liefst gemiddeld: niet te nat, niet te droog, niet te koud, niet te warm, etc. Hier doet ze het, al zou je het niet zo snel verwachten, prima op zware grond. Die grond verbeteren we in de winter elk jaar weer met compost om te zorgen voor luchtigheid, humus, en het toevoegen van allerlei nuttige bodemorganismen.
We kiezen wel vaak voor de hogere rassen zodat de wind wat kan helpen met opdrogen na regen. We spitten in de winter alleen wat rijpe compost onder. In het vroege voorjaar krijgt de hele tuin een algemene moestuinmest volgens de aanwijzingen op de verpakking, zo ook het veldje waar de tuinbonen, kapucijners, peultjes en doperwten komen. Meer voeding, zoals je extra kali geeft aan aardappelen en extra stikstof aan prei, hoeft bij de teelt van peulgewassen niet.
STANDPLAATS
Erwten en peulen houden van een zonnige standplaats in niet te natte grond. Om die reden telen we haar zelf in onze tuin met vette, natte klei de laatste jaren ook wel eens in een verhoogde bak. Dat gaat prima, er moet alleen wel wat rekening worden gehouden met water geven als we eens een droog voorjaar treffen.
In de vruchtwisseling zou je 1 op de 4 tot 6 jaar peulgewassen telen aan kunnen houden.
Na erwten en peulen kun je vaak nog wat anders telen want de oogst is natuurlijk relatief vroeg. Late koolsoorten volgen graag peulen/erwten op (laat dan vooral de wortels in de grond zitten zodat de kool kan profiteren van de stikstof die ze bevat en mest wel nog wat bij want koolgewassen zijn nogal slokoppen als het om voeding gaat). Ook bijvoorbeeld sla en andijvie of late worteltjes, bietjes, etc. gaat prima.
ZAAITABEL EN PLANTAFSTAND
OPKWEKEN
Erwten en peulen kiemen en groeien bij lage temperaturen. We zaaien ze zelf graag voor in februari, in de onverwarmde kas. Je kunt ze ook ter plaatse zaaien maar bescherm de zaden dan wel met een net of vliesdoek tegen vogelvraat en muizen. Je kunt erwten en peulen ook nog binnenshuis zaaien als je dat prettiger vindt, maar bedenk dat ze dus echt niet van warmte houden. Daarnaast zijn de dagen in februari nog kort en in huis is minder licht en meer warmte; de kans op het lang en dun en zwak opgroeien van de zaailingen is groot. Wil je erwten- en peulenzaden binnen zaaien, zoek dan het koelste en tegelijkertijd lichtste plekje in huis. Zelf hebben we ze eens thuis gezaaid en toen kiemden de zaden hier op zolder (amper 10 graden) in het raamkozijn binnen 2 weken.
Ook bij voorzaaien in de kas moeten we de zaden nog beschermen; muizen hebben maar een paar centimeter ruimte nodig om je kas binnen te komen en ze ruiken verse erwtenzaden op afstand 🙂
Zelf zaaien we in trays, in potgrond waar wat grof brekerzand doorheen is gemengd. De tray zetten we dan in een bak, en die bakken dekken we af met een plaatje glas of perspex. Hierdoor zijn de gezaaide zaden beschermd tegen muizen en je creëert zo een soort kas in een kas, de warmte blijft er lekker onder hangen en dat bevordert de kieming en groei wel wat.
De kiemduur bedraagt, afhankelijk van de zaaitemperatuur zo’n anderhalf (in huis) tot 3 weken (buiten ter plaatse).
Ook bij het uitplanten zul je de de jonge zaailingen de eerste weken nog moeten beschermen tegen vraat; met een net of vliesdoek. Als de zaailingen zo’n 30 centimeter hoog zijn en willen gaan klimmen, kun je het beschermmateriaal weghalen want dan zijn de planten niet interessant meer voor vogels. Maar bedenk dat op het moment dat de oogst van de peulen en doperwten dichterbij komt, ze juist wee erg in trek zijn bij vogels.
Ik heb hier wel gezien dat duiven gewoon op het hekwerk zaten en zo makkelijk de peulen konden opeten. Maar het allerliefst eten ze de jonge toppen van de planten eten. Op onderstaand kort filmpje zie je een rek met doperwten in onze tuin in juni. Je kunt zo een klein beetje inschatten wat de oogst per plant of per rij is (wij planten doperwten aan beide kanten van het rek, de zaailingen ongeveer 5 centimeter van elkaar. En je ziet er ook gelijk dat de bovenkant van de planten plukkerig en kaal zijn, opgevreten door de duiven, van de erwten zelf bleven ze gelukkig af.
TEELTZORGEN
Uiteraard is één van de belangrijkste teeltzorgen het bouwen van een rek met gaas waar de planten zich aan vast kunnen houden.
De planten kunnen zich wel redelijk goed vasthouden aan het gaas maar hebben soms toch nog een touwtje nodig om niet van het gaas af te vallen (zeker als er vrij veel planten naast elkaar staan en wanneer er veel wind staat).
Vergeet niet water te geven bij droogte, maar heel veel water hebben peultjes en erwten niet nodig.
En pluk; in de oogstperiode kun je vaak wel om de dag een klein maaltje of een flinke hand plukken. Hoe meer je plukt, des te meer zal ze bloeien en weer nieuwe peulen geven.
Peultjes bloeien trouwens bijna altijd met fris witte bloemen (foto boven). Maar soms bloeien (zeker peultjes) ook wel in lila tot paarsrood. Voorbeelden daarvan zijn de Shiraz, Carouby de Maussane, en de gele peul Golden Sweet. En natuurlijk bloeit de kapucijner, wat uiteindelijk ook een soort erwt is, ook in die mooie kleur.
OOGST EN BEWAREN
De stengels van deze planten breken gemakkelijk, terwijl de peulen zelf behoorlijk vast zitten. Pluk dus altijd met 2 handen (met 1 hand houd je de plant vast, met de andere pluk je de peul) – anders beschadig je de plant gemakkelijk of trek je zelfs de hele plant uit de grond – met de peul er nog steeds aan vast 🙂 .
Pluk regelmatig, zodat er weer nieuwe peultjes gevormd worden, maar ook omdat jonge peultjes het lekkerst zijn.
Jonge doperwten zijn ook zoeter en smakelijker dan te groot en melig geworden. Het is altijd in het begin even gokken wanneer je ze het beste plukt: wanneer ze nog te jong zijn is het zonde omdat de doperwten nog niet volgroeid zijn, als je te lang wacht kan de zoete smaak al minder worden en het gehalte zetmeel toenemen. Je plukt doperwten in principe wanneer de peul al mooi rond is maar nog wel veerkrachtig en groen. En proef vooral; pluk een peul en maak die open en proef de rauwe doperwt; dan proef je het beste wanneer die het lekkerst is en kun je inschatten hoe dik je de andere peulen oogst (het kan nog wel iets verschillen tussen de verschillende rassen).
Eet peultjes vooral dezelfde dag, dan zijn ze nog lekker knapperig, maar je kunt ze ook nog wel 2 of 3 dagen in de koelkast bewaren (zodat je oogst elke dag iets groter wordt en je na 3 dagen een heel maaltje bij elkaar hebt). Zelf vries ik peultjes nog wel eens in; het knapperige gaat er dan wel vanaf maar bevroren in een gloeiend hete pan is ze nog best lekker.
Ook doperwten zijn vers geplukt natuurlijk het allerlekkerst. Mocht je genoeg doperwten kunnen oogsten om ook nog flink wat over te houden; je kunt ze prima invriezen. Bovendien gaat de al eerder genoemde omzetting van suikers naar zetmeel in de doperwt gewoon door wanneer de doperwt eenmaal is geplukt. Oogst en eet of verwerk de doperwten dus dezelfde dag, als je de oogst 2 dagen laat liggen zul je merken dat ook dan de doperwten al minder zoet zijn en melig worden.
Ik vries doperwten rauw in. als ik ze dan wil gebruiken in de keuken kook ik water, gooi de nog bevroren doperwten in het kokende water, en dan zijn ze (afhankelijk van het ras en deus de maat van de doperwt) na zo’n 5 tot 8 minuten goed.
ZAADTEELT
Erwten en peulen zijn in principe zelfbestuivend, maar insecten kunnen wel kruisbestuiven, dus zorg wel voor voldoende afstand tussen 2 rassen voor zaadteelt. En bedenk dat erwten, peulen, sugarsnaps en kapucijners dus onderling ook kunnen kruisen.
Om zaad te winnen teel je de peulen/erwten op de gewone manier maar je oogst ze pas als de peulen helemaal geel en hard zijn geworden. Knip dan de planten net boven de grond af en laat de peulen aan de planten nadrogen. Na 2 tot 3 weken kun je de erwten uit de peulen oogsten.
Persoonlijk vind ik het prettig om ook de erwten voor zaadteelt 2 dagen in de vriezer te leggen, zodat er zeker geen ziekten/aantasting door larven komt (zie meer daarover bij de zaadteelt in het hoofdstuk Bonen). Laat na het invriezen de erwten een paar dagen drogen, daarna donker, droog en koel bewaren, de zaden blijven dan minimaal 3 jaar kiemkrachtig.
Tot slot: kijk vooral nog even op de Receptenpagina voor recepten met erwtjes, peultjes of sugar snaps (of andere groenten, fruit of kruiden)
Hier hebben wij iets aan !Als 70 ++ zakjes zaad gekocht en met wat werk en veel nieuwsgierigheid kunnen we nu starten met de oogst.,bedankt voor jullie uitvoerige info
over doppertjes uit eigen tuintje.
Hallo Bob,
Dankjewel, en veel plezier met de oogst!!
Diana
Sugarsnaps zijn hier ook zwaar favoriet, we gaan er dit jaar ook weer voor.
Wat me wel opviel vorig jaar is dat het na een goede oogst het wel een beetje klaar is met de plant. Geeft hij bij jullie daarna nog wel sugarsnaps, of is het dan gewoon een kwestie van opnieuw planten?
Hallo Barry,
Dat klopt, sugar snaps (en ook peultjes en doperwten en kapucijners) hebben maar een korte teelt- en oogstperiode. Na het groeien volgt de bloei en daarna de vorming van de peulen (= de zaden).
En als die onrijpe zaden zijn gemaakt gaan de planten dood, er komt geen tweede oogst. En opnieuw zaaien is geen goed plan want de planten hebben een koele lente met korte dagen nodig en doen het slecht in een warme zomer, wanneer de dagen lang zijn. Als je deze soorten in de zomer/herfst wilt telen zul je daar speciale rassen voor moeten zoeken (die zijn er ondertussen wel, zoals het ras Vitara, maar dat zijn nog heel jonge ontwikkelingen, het worden ook wel daglengte-ongevoelige rassen genoemd).
groetjes,
Diana
Rustig aan met de rauwe peultjes en erwtjes… Die bevatten namelijk een giftige stof; lectine, die alleen door verhitting wordt afgebroken.
Hallo Clasine,
Dankjewel voor de tip! We eten er nou ook weer geen kilo’s van hoor 🙂
En hoe hoog het gehalte Lectine in doperwtjes is durf ik niet te zeggen, ik lees daar weinig over, ik lees ook nergens dat het heel slecht voor je is. Het gehalte in sojabonen is vrij hoog, las ik, en dat is wel iets om rekening mee te houden. Maar Lectine zit bijvoorbeeld ook in allerlei melkproducten, in aardappelen, vlierbessen, tarwe, aubergines, linzen, maar ook in Ricinus. Er blijken dus verschillende soorten Lectine te bestaan, van redelijk veilig tot zeer giftig, soms ook nuttig (want helpt bij botaanmaak). Onze snoepconsumptie van een paar verse rauwe doperwtjes als we ze toch plukken lijkt me niet heel schadelijk. Er zijn wel meer stoffen in groenten die in grotere hoeveelheden slecht zijn voor mensen (denk aan nitriet in bladgewassen, tomatine in niet volledig rijpe tomaten, oxaalzuur in rabarber, etc., etc. Ik las trouwens ook dat Lectine niet volledig wordt afgebroken na koken, het gehalte vermindert.
Voor wie er interesse in heeft, meer informatie kun je hier vinden: https://en.wikipedia.org/wiki/Lectin
groetjes,
Diana
dag Diana, altijd zó nuttig om literair in jouw moestuin te snuffelen. Ik heb er al zoveel van opgestoken… en het houdt niet op 🙂
Ivm sugar snaps: ik wist niet dat je deze ook rauw kan eten; heb ik gedaan (met enkele) en zo zijn ze idd. ook erg lekker! In onze contreien noemt men ze schelperwten. Heb moeten googlen naar de betekenis, want kende dit woord niet.
Nog een vraagje ivm doperwten: Af en toe worden er al wel eens erwtenscheutjes bij een slaatje geserveerd. Weet jij of hiervoor een specifieke doperwt wordt gebruikt? of kan elke variëteit? Groetjes, Dymph
Hallo Dymph,
Met het eten van rauwe doperwten, peulen, sugar snaps en erwtenscheutjes moet eigenlijk wel rekening worden gehouden met het feit dat ze de giftige stof Lectine bevat. Die stof zit in nog veel meer planten, bijvoorbeeld ook in aardappelen. Het schijnt na 15 minuten koken te worden afgebroken (maar verse doperwten koken we nooit langer dan 4 minuten en sugar snaps roerbakken we normaal gesproken slechts 2 minuten). Maar ik meld het voor alle volledigheid maar even, het zal wel zoals voor zoveel soorten gelden: met mate en met afwisseling. Wij zijn er in ieder geval nog nooit ziek van geworden. Je kunt hier meer informatie over Lectine vinden: Wikipedia
Over je vraag: ik durf het niet te zeggen maar ik kan me voorstellen dat de dubbelzoete doperwtenrassen wat meer suikers dan zetmelen bevatten en wellicht dat ook voor de scheutjes geldt, maar ik weet fat dus niet zeker. Ik heb even gegoogeld en vind wel dat je zaden kunt kopen voor de teelt van erwtenscheuten. Ik za daar verder niets anders staan dan Pisum sativum (en dat is de Latijnse naam voor doperwt): Tuinadvies – zaden voor erwtenscheuten
groetjes,
Diana
Kunnen peulen/doperwten tegen nachtvorst
Hallo Coby,
Ja, doperwten en peulen kunnen heel goed tegen kou en vorst. Bedenk wel dat ze, als je ze in huis hebt gezaaid, ze wel eerst moeten afharden, de overgang van 16 graden in huis en -3 graden buiten is dan te groot. Zelf hebben we de doperwten en sugar snaps dit jaar in februari in de kas gezaaid en vorige week buiten uitgeplant, en dat gaat prima. Mocht de temperatuur onder de -6 of -7 graden zakken kun je overwegen om een vliesdoek over de jonge planten te draperen om te beschermen tegen strenge vorst (ook dat overleven ze hoor maar dan kunnen ze wel wat schade oplopen door bijvoorbeeld een schrale oostenwind).
groetjes,
Diana
Halo Diana. Als verse volkstuinhuurder (sinds vrijdag) ben ik heel blij met je site.
Wat de peulen betreft kon ik niet vinden hoever deze uit elkaar geplant moeten worden als je buiten zaait?
Jose, meestal staat het op de verpakking vermeld. Ikzelf houd altijd een afstand aan van ongeveer 5 cm.
Veel succes.
Ria
Dank je, ik had losse zaden gekocht. Zonder info op het zakje
Hoi Diana
Heb je er wel eens over nagedacht om een boek uit te brengen? Ik gebruik je site al een aantal seizoenen en heb er heel veel aan. Je schrijft niet alleen duidelijk, maar het is ook super leuk geschreven.
Dank je wel voor alle duidelijke uitleg.
Hallo Susan,
Dankjewel voor je compliment!
Ik heb al een zaaiagenda gemaakt, samen met Laura, dat vond ik al een hels karwei 🙂
Maar wie weet, vooralsnog zie ik mijn website als mijn ‘boek’, maar ik zeg nooit nooit.
groetjes,
Diana
Onze peultjes worden behalve door de muizen en de vogels ook door kleine bruine torretjes opgegeten. Wat kan ik tegen deze laatste doen?
Hallo Regina,
Ik heb geen verstand van ziekten en plagen. En er bestaand honderden ´bruine kevertjes´, en er bestaan duizenden insecten die verschillende groenten kunnen belagen.
Ik kan je adviseren om in het Engels te googelen op de groente, symptomen en eventuele overige informatie. Dat heb ik nu voor je gedaan en dan kom ik bijvoorbeeld op deze pagina: Insects on sweet peas
Ik hoop dat je daar verder mee kunt, want je kunt dan bijvoorbeeld per naam apart op afbeeldingen of informatie opzoeken, de Latijnse naam van het insect opzoeken en eventueel dan ook in het Nederlands zoeken, etc.
groetjes, Diana
hoi Diana, dankje wel voor al je ongelofelijke met zorg gevulde informatie. Je site is een geweldigde ondersteuning voor mij! Dat als eerste en nu komt mijn vraag. Ik blijf maar worstelen met wat is een geschikte afstand als het gaat om slechte buren; hoeveel ruimte moet je dan tussen de slechte buren houden? Maar ook het voorkomen van kruisbestuiving bij bonen. Met 40 meter afstand hoe los je dat op als je meerdere bonensoorten hebt en of wilt uitproberen? Zo ook wat is een gepaste afstand tussen erwten en peulen? Vriendelijke groet Baukje
Hallo Baukje,
Dankjewel voor je aardige woorden!
Je vraag kwam me zo bekend voor, ik had het idee dat ik die al had beantwoord. Ik heb even gezocht en zag dat je ongeveer dezelfde vraag al op de pagina van de boontjes hebt gesteld, en ik heb daar dus ook antwoord gegeven.
Zie bij je eigen reactie hier, plus mijn antwoord: Boontjes
Datzelfde antwoord geldt ook voor erwten en peulen. En over de plantafstand tussen slechte buren: dat is heel moeilijk te zeggen want het ligt aan de reden waarom het slechte buren zijn (bijvoorbeeld luizen of meeldauw, etc.). Maar je kunt over het algemeen (maar dat is dus heel algemeen) stellen dat het voldoende is als er van een ander soort (geen slechte buur) een aantal planten tussen staan.
groetjes,
Diana
Hoi Diana, dankje voor je goede/ slechte buren antwoord. Dan kan ik weer wat gaan planten………..blijft puzzelen. Zal er tijdens de wintermaanden zoals je zei nog meer over na gaan denken. Het is mijn echte tweede tuinjaar en in een geheel nieuwe omgeving en grond. Galica……..heel wat anders dan de Fryske Walden. Groetjes Baukje
Super dankjewel,
Zoveel bijgeleerd!!!
Het is echt super hoeveel jij weet over erwten!
Dikke pluim!!!
Hoi ook ik heb veel gelezen en opgestoken hier. Dank je wel ik ben pas begonnen met moestuinnieren in potten op het balkon. En moet nog veel leren en uitdokteren.Maar nu geven de peulen veel groen maar geen bloem/dus geen peul♀️
Gr linda
Bedankt voor de heldere uitleg!
Als kersverse tuinierster sta ik open voor veel informatie en dat is op jouw site zeker te vinden! Volgens mij heb ik de groeiende peulen over het hoofd gezien, want ze waren er gewoon ineens! Hopelijk zijn ze nog lekker!
De moestuin heeft me al aardig wat peultjes en erwtjes gegeven. Is het mogelijk om een tweede keer (nu bijna half juli) nog een keer erwtjes in de grond te stoppen?
Hallo Ellen,
Op deze pagina kun je lezen dat peulen en erwten alleen in het voorjaar kunnen worden gezaaid, nu nog zaaien levert wel planten op die echter slecht zullen bloeien en weinig of geen opbrengst zullen geven, lees even het stukje bij Teeltwijzen en rassen, en bij Bodem en bemesting. Er zijn tegenwoordig een heel klein aantal rassen die minder daglengtegevoelig is. Kijk daarvoor bijvoorbeeld even hier: Vreeken – Doperwt Vitara
groetjes,
Diana
Ik teel al een paar jaar kapucijners. Zo fijn, kun je in januari al zaaien en voelt alsof het moestuinseizoen in februari, als ik ze uitplant, van start gaat. En dit jaar voor het eerst peultjes (Carouby de Maussane). Beide zijn dit jaar enorme succesnummers. De kapucijners gaan voor het eerst een 2e oogst geven, dat heb ik nog niet eerder meegemaakt.
En van de peulen blijf ik maar oogsten. Ben eind mei begonnen en heb ook deze week weer volop kunnen oogsten. En ga volgende week vrolijk door. Ze worden hier ook met veel smaak gegeten, ik kan ze elke week op het menu zetten. Die gaan we er in houden!
Dag Diana
Weet jij misschien wat wintererwt is? En kunnen alle erwten op deze manier gezaaid worden?
Groetjes,
Koen
Hallo Koen,
Ik heb geen idee wat een wintererwt is dus ik moest even googelen, en dan blijkt elke link naar de website van de makkelijke moestuin te leiden. Het blijkt een erwt te zijn die extra goed tegen kou kan en daarom al in januari/februari gezaaid kan worden, ik zie het ras Feltham First staan. klinkt als een vroeg ras. Maar ik heb in de afgelopen 30 jaar misschien wel 15 verschillende rassen doperwten en peulen geteeld, altijd in januari/februari gezaaid en in februari uitgeplant, ze konden allemaal prima tegen kou en vorst, ik heb ze hier zelfs in de sneeuw zien staan :-). En als ik wil kan ik ze ook in oktober of november al zaaien voor verse scheuten, ongeacht het ras. Misschien heeft iemand een andere mening of ervaring met wintererwten maar anders zou ik denken dat het vooral een leuke manier is om zaden te verkopen die heel speciaal lijken maar in principe gewoon doperwten zijn (rondzadig of gekreuktzadig zie ik niet vermeld staan).
groetjes,
Diana
Ik werd toch nieuwsgierig over de “wintererwt” en gekeken op de franse google. En ja, le “pois d’hiver” bestaat wel degelijk al is het meer een term dan een soort. Het doel is de erwt op het juiste tijdstip te zaaien zodat het een klein stevig plantje vormt voordat de vorstperiode invalt en dat betekent zaaien in de laatste week van oktober tot half november, maar hangt af van het klimaat. Het gaat er vooral om dat je eerder kunt oogsten en zo weer plek maakt voor een ander gewas. Het eten van de scheuten in de winter is een extraatje maar het is niet zo dat de plant de hele winter doorgroeit zodat je ervan kan blijven eten. Ik heb het ras Meteor gebruikt (aanbevolen voor winterteelt).
Ik heb een vraag over peultjes. Als de blaadjes van de moederplant een beetje witte aanslag krijgen, mag of kun je dan de peultjes nog gewoon oogsten en opeten?
Hallo Piet,
Ik weet natuurlijk niet wat je planten krijgen maar ‘witte uitslag op het blad’ klinkt een beetje als een soort schimmel. Dan zijn de peulen zeker nog eetbaar hoor. Ik zou ze zelf voor alle zekerheid wel even wassen voor ik ze zou eten,
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Onze peultejs staan in een groentebak op het dak van de uitbouw lekker in het zonnetje. We hebben ze op tijd gezaaid en als klein plantje in de bak geplaatst. Ze zijn een klein beetje omhoog geklommen maar nu verdorren de blaadjes ineens.
Ze zouden toch tegen een zonnige plaats (misschien toch te warm ??) kunnen en de grond (verse grond dit jaar) hebben we ook dagelijks nat gehouden. Nu zitten er een paar bloemetjes in maar veel is het niet. De overige planten (palmkool, postelein, snijbiet, raapstelen, bietjes (maar die geven nog geen knolletje) paprika, courgette) doen het wel goed. Heb je een oplossing ?
Hallo Fred,
Ik weet niet wat je ‘op tijd’ noemt met het zaaien. Peulen erwten houden van koel weer en een fris voorjaar, we zaaien ze in februari en oogsten ze in juni. Als je ze te laat zaait maken ze wel planten maar zullen ze slecht bloeien en weinig tot geen peulen geven omdat ze nu eenmaal ‘daglengtegevoelig’ zijn. Als je planten nu pas groeien en enkele bloempjes maken denk ik dat je ze toch te laat hebt gezaaid. En daar kun je helaas niets aan veranderen, er is geen meststof of behandeling die ervoor zorgt dat de planten alsnog gaan bloeien.
groetjes,
Diana
Beste Diana,
Ik wil je alleen maar even bedanken voor alle fantastische informatie die je aan ons, tuinders, geeft via je site. Zoals anderen hiervoor al schreven: niet alleen goede en duidelijke informatie, maar gewoon ook heel fijn om te lezen.
Dank je wel!
Dag Diana,
Mijn complimenten voor je schitterende site. Ik ben aan het einde van mijn 1e moestuin jaar dus nog onervaren. Kan ik peultjes en sugars naps ook telen in mijn onverwarmde kas, de wintermaanden door?
Hallo Aa,
Je kunt in principe volgende maand peultjes en sugar snaps zaaien voor de teelt in de kas, ze zullen daar als nog planten overwinteren en in het voorjaar sneller groeien dan wanneer je ze buiten zou planten. En daardoor kun je ze dus ook eerder oogsten (rond mei/juni en buiten is dat juni/juli). Je hebt met de extra vroege teelt in kas dus wat voorsprong maar het is niet zo dat als je ze nu zou zaaien je middenin de winter kunt oogsten hoor.
groetjes,
Diana
Bij mij lukt het volgende met peultjes:
zaaien binnen eind januari
In de kas uitplanten half februari
Oogsten vanaf begin april
Hiervoor gebruik ik het ras Norli, buiten blijven die laag, maar on de serre worden die ongeveer 75cm hoog. Ze groeien aan evenhoge draadhekjes op 70 cm afstand. Tussenin worden half april de aubergines geplant.
Veertien dagen later volgen sterkere soorten zoals vroege Hendrikse. Die groeien tot 150 cm hoog aan draadhekjes die eind april tussenin beplant worden met kerstomaten die dan later de draadhekjes overnemen.
Iemand ooit rijs-doperwten getopt bij 20 cm? Dan zouden er meer scheuten komen, dus meer oogst…..? Ik heb het nog nooit gedaan. Is dat een goed idee?
Hallo Saskia,
Nee, ik heb dat nooit met doperwten geprobeerd, wel eens willen proberen maar gewoon geen tijd omdat er in maart zoveel moet gebeuren, of geen zin of vergeten (geef ik eerlijk toe :-)). Ik heb het wel een paar keer met Lathyrus geprobeerd. Ook op ongeveer dezelfde hoogte toppen waardoor elke stengel zich vertakte en dus 2 stengels werden. Dat zorgde inderdaad wel voor een vollere bos planten en meer bloemen, maar vreemd genoeg niet 2 keer zoveel bloemen (alsof 1 plant toch maar een beperkte hoeveelheid bloemen kan maken). Maar dus wel meer bloemen. En bij peulen of erwten zou dat dus wellicht kunnen betekenen dat je meer kunt oogsten. Een beter antwoord heb ik niet voor je, ik hoop dat iemand met eigen ervaring je er nog iets over kan vertellen.
groetjes,
Diana
Bedankt! Ik ga het gwoon eens proberen met een deel van de planten……
Binnen zijn alle zaden door muizen opgegeten, buiten is het te vochtig geweest en zijn de erwten weggerot. het zit me niet mee.
Hallo Mieke,
Ja, doperwten, peulen en kapucijners zijn heel sterk maar hebben 2 grote vijanden: vogels en muizen vinden ze heerlijk en de zetmeelhoudende zaden rotten makkelijk in te natte grond. Om die reden zaai ik ze altijd voor in een tray, in de koude kas, en dat gaat vrijwel altijd goed (mits ik de tray wel ook weer bescherm tegen muizen en vogels:
Het is wat extra werk maar door het uitplanten van zaailingen is de kans op succes veel groter. Ook bij het uitplanten moeten de zaailingen trouwens nog wel een paar weken tegen vogels en muizen worden beschermd, pas als ze een centimeter of 30 hoog zijn durf ik het fijnmazige net weg te halen.
Het is nog niet te laat, je kunt nu nog nieuwe doperwten zaaien, en het gaat voorlopig niet veel regenen en de temperatuur stijgt wat, je zou nog een poging kunnen wagen om ze in de volle grond te zaaien. Veel succes!
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Bedankt voor de uitgebreide informatie.
Ik heb zowel zaden van peultjes als van doperwten gekocht. Deze doperwten zijn van het soort Vada, maar deze geeft op de verpakking aan dat ze pas eind april kan worden gezaaid. Op deze site lees ik dat het nu al kan en daardoor ben ik nu in de war geraakt. Is dit dan misschien per soort verschillend of kan ik alsnog nu tegelijk met de peultjes (soort: Heraut), gaan zaaien?
Groetjes Maartje
Hallo Maartje,
Ik heel toevallig vorig jaar het ras Vada geteeld (gewoon in februari gezaaid). Dit jaar heb ik de laatste zaden van het ras Vada gezaaid en ook nog zaden van het ras Tristar (die vinden we toch net iets lekkerder). Ook weer in februari, in maart uitgeplant, oogst valt in juni/juli.
Op de website van zaadhandel van der Wal staat niets over later zaaien dan normaal en ook hier staat dat ze vanaf maart in de volle grond gezaaid kan worden: DE Zaden.
Ik kan zelf de verpakking niet meer controleren want die heb ik na het zaaien in februari weggegooid.
Er bestaan wel rassen die niet daglengtegevoelig zijn en dus ook later in het seizoen gezaaid kunnen worden maar voor zover ik weet is Vada geen daglengte-ongevoelig ras.
Hieronder vind je nog een foto van de oogst van doperwten van het ras Vada, de foto maakte ik op 16 juni 2020.
Ik moet nodig de beschrijvingen op de verpakking beter gaan lezen :-), maar ze kan dus zeker wel vroeg gezaaid worden (maar misschien kan ze ook wel wat later gezaaid worden en dat geldt zeker niet voor elk ras).
groetjes,
Diana
Mijn doperwten in pit zijn nu 40 cm hoog, maar de ene stengel is langer dan de andere en ze zitten niet vol in het groen. Ze zien er ielig uit. Wat gaat er fout?
Hallo Marie,
Ik durf niet te zeggen wat er mis gaat met je doperwtenplanten want ik ken je omstandigheden niet (waar heb je ze gezaaid, hoe warm of koud, in een tray of in potjes, alleen of met meer bij elkaar, in welk potgrondmengsel, waar staan ze nu, etc.). Ik neem aan dat je op deze pagina hebt gelezen dat je ze bij voorkeur niet in huis zaait (tenzij op het lichtste en koudste plekje dat je hebt).
Ik kan zonder voldoende informatie voor nu even niet veel anders bedenken dan dat de zaailingen heel lang en dun zijn geworden, en dat komt altijd doordat de zaailingen te warm en/of te donker staan (en ook in een raamkozijn in huis is het nog niet half zo licht als buiten, en doperwten houden van koel weer en kunnen prima tegen kou en zelfs vorst). Ik heb zelf in februari doperwten in de koude kas voorgezaaid (nog voor het -15 graden vroor) en de zaailingen buiten uitgeplant toen ze zo’n 5 centimeter hoog waren.
Je kunt meer over zaailingen die niet mooi gedrongen groeien op deze pagina lezen: Lange en dunne zaailingen
groetjes,
Diana
Is het erg dat kapucijner en peulen gemixt worden? Daar waar ik nog wat voorraad over had staan deze wel bij elkaar 🙂
Hallo Lindsay,
Je kunt ze zeker prima mengen hoor. Ik hoop dat je van beide de hoge soort hebt want dan groeien ze allebei even goed (en dus ook even hoog).
Het enige ´probleem´ kan tegen de tijd zijn dat je kunt oogsten: ik hoop dat je groene peultjes hebt en paarse kapucijners, dan is er geen probleem, maar mocht je paarse peultjes (bijvoorbeeld het ras Shiraz) hebben, en paarse kapucijners kan het misschien wat lastig zijn om te zien wat een peultje en wat een kapucijner is (maar goed te proeven en op een gegeven moment zie je dan vanzelf wel de wat kleinere verschillen).
groetjes,
Diana
Hoi Diana, ik heb een sugar snap variant “jessy” die 60-75cm hoog kan worden. Hoe veel kan ik daarvan in een 23x23x26cm pot van 11L zetten?
En wat kan er goed op dezelfde plek gezaaid worden in de volle zon als de sugar snap klaar is voor het seizoen, of zou deze nog een 2e keer gezaaid kunnen worden?
Hallo Arya,
Je zult er ook een rekje in of achter of omheen moeten zetten zodat de planten kunnen klimmen. En dat heeft natuurlijk ook gevolgen voor het aantal plantjes in pot. Ik zou wel om elke 4 centimeter een zaailing durven planten. Maar de pot blijft wel klein hoor, je zult extra goed op de verzorging zoals water geven moeten letten. Een tweede keer sugar snaps zaaien heeft geen nut want dan zal ze wel een plant maken maar niet meer bloeien, tenzij je een ras hebt dat ‘daglengte-ongevoelig’ is. Als je nu hebt gezaaid en alles goed lukt zul je in juli sugar snaps kunnen oogsten (als je eerder had gezaaid had je ook wat eerder kunnen oogsten en had je wat meer keus gehad). Je zou na de oogst van sugar snaps kunnen kiezen voor bijvoorbeeld pluksla, rucola, lenteui, mosterdblad, snijbiet, raapstelen, tuinkers, lage sperziebonen of misschien een leuke eetbare bloem als Oost-Indische kers.
groetjes,
Diana
hoe zie je het verschil in siererwt, en peultje, doperwt.
ik dacht dat ik een aantal koolraap had gezaaid blijkt het eoa ewrt te zijn
Hallo Wietske,
Het verschil is in bloei heel goed te zien, maar niet als kleine plant/zaailing, dan zijn het allemaal grijsgroene lange stengels met blaadjes in dezelfde vorm en grootte.
Kijk vooral even naar de foto’s op de pagina van kapucijner en Lathyrus, dan kun je de zaailingen vergelijken maar ik vrees dat eventuele verschillen heel klein zijn. Hier staan planten van kapucijners naast die van doperwten en het blad van de kapucijners lijkt iets groener (het blad van doperwten iets grijzer) maar dat zie ik pas nu de planten ruim 45 centimeter hoog zijn.
groetjes,
Diana
Hoi hoi
Ik vraag me af
Mijn peultjes staan binnen in de vensterbank
Ze groeien super
Maar om er peultjes van te krijgen moet ik ze buiten zetten zodat er bijen bij kunnen of doet de plant ook aan kruisbestuiving zonder insecten
Er zitten al bloemen in
Hallo Cindy,
Peultje zijn zelfbestuivend, ze hebben dus in principe geen bijen nodig, maar wel luchtverplaatsing. De planten hebben het ongetwijfeld beter naar hun zin als ze buiten staan maar ze nu vanuit het relatief donkere huis pardoes in de volle zon/warmte te zetten is ook niet aan te raden. Je kunt ze ook met de hand bestuiven, met een kwastje of door tegen de bloem te tikken.
groetjes,
Diana
Hoi hoi,
Mijn peulen staan al een meter hoog maar er is nog geen bloem te zien. Kan dat door het koude voorjaar komen?
Groetjes, Sylvia
Hallo Sylvia,
Ik weet niet wanneer je de peulen hebt gezaaid want dat is één van de belangrijkste dingen. Ik neem aan dat je hebt gelezen dat peultjes en erwten van een koel voorjaar houden. Als je ze te laat in het voorjaar zaait zullen ze wel planten worden maar niet of slecht bloeien. Als je vroeg genoeg hebt gezaaid (februari/maart of eventueel uiterlijk begin april) zouden ze nu wel ongeveer moeten bloeien maar kan het ras (bijvoorbeeld een wat hoger ras) of standplaats (halfschaduw in plaats van zon) er nog wel voor zorgen dat de planten iets later bloeien. Ze bloeien hier op een warm plekje in de zon nu sinds ongeveer 2 weken. Ik heb ze half februari gezaaid, en daarmee bloeien ze inderdaad wel iets later dan vorig jaar, ongetwijfeld met dank aan het koude natte voorjaar (alles is wat later dan normaal).
groetjes,
Diana
Hoi Diana, het is al een vruchtbaar erwtenjaar geweest *joepie* Toch wel wat slakken op de blaadjes en op de peulen. Ik had er geen benul van dat ze dit ook lekker vonden?! Heb jij een verklaring voor het feit dat sommige peulen en broebelhuidje hebben en andere mooi glad blijven? En waarom drogen sommige peulen uit, nog voor ze oogstklaar zijn? (Het jasje ziet er verdroogd uit en de erwtjes zelf zijn ook quasi verdroogd). Groetjes, Dymph
Hallo Dymph,
Ik vrees dat ik je niet kan helpen. Ik heb sowieso niet veel verstand van ziekten en plagen, tenzij ik ze in mijn eigen tuin heb gezien. En er bestaan duizenden ziekten en plagen voor alle verschillende soorten planten in je tuin. Ik hoop dat iemand anders die dit leest herkent en je op weg kan helpen. En anders kan ik je in ieder geval adviseren om te gaan googelen op de symptomen in de Engelse taal. Ik leg er in dit blog meer over uit: Vragen stellen. Ik moet nu naar de tuin, maar als ik vanavond tijd heb zal ik zelf ook nog even in boeken kijken…..
groetjes,
Diana
Dag Diana en Dymph,
Bij de erwten en peulen zijn de meest gangbare ziekten en plagen als volgt :
– meeldauw, dit komt vooral voor in droge omstandigheden
– erwtengalmug, dit kan je vooral zien aan de bloemknoppen die opzwellen en nadien verwelken en geen vruchten geven
– de erwtenpeulboorder, een grijs blauw vlindertje waarvan de rupsen de lekkere erwten aanvreten.
– botrytis dat zowel bij de erwten als bonen voorkomt. Dit kan je makkelijk herkennen door de bruine vlekken op de boon of erwt waar het bloempje zat.
Sclerotienrot. Dit is een schimmelziekte wat zorgt voor het vroeg afsterven van de peulen, takken en plant.
Er zijn allicht nog ziekten, maar Google even op internet en hierbij ga je jouw ziekte allicht vinden en herkennen.
Groeten
Carine
–
Hoi Carine, Bedankt voor de google-zoektocht. Geen van allen. Ik zoek zelf nog wel eens. Ondertussen is het erwtenseizoen hier wel voorbij. In ieder geval waren de plantje wel flink aangevreten door slakken. Groetjes
Hallo Diana,
Vries je de peulen of sugar snaps rauw in zoals de doperwten of blancheer je ze wel eerst? Ik wou ook een deel van de oogst invriezen.
Groetjes,
Lili
Hallo Liliana,
Als ik genoeg tijd heb blancheer ik ze en verpak ik ze na het afkoelen in vacuümzakjes (met een vacumeerapparaat) en dan kan ik ze nog gebruiken voor roerbak en salades. Als ik weinig tijd heb vries ik ze rauw in zakjes in en dan gebruik ik ze voor stoven, koken, curry, etc.
groetjes,
Diana
Hoi, ik heb mijn peulen te lang laten hangen, nu is de schil niet lekker meer, kan ik nog iets met de bonen er in? Rauw zijn ze iig niet lekker. Kan ik ze nog eten of beter drogen voor een volgend plant seizoen
Hallo Bregje,
Ja, als de peul te dik is geworden kun je nog wel de doperwten uit die peul eten. Bedenk dat het waarschijnlijk (al hangt dat af van het ras) niet van die lekkere zoete doperwtjes zullen worden maar dat ze waarschijnlijk wat meer zetmeel zullen bevatten. Niks mis mee, hier gebruiken we ze vaak in bijvoorbeeld nasi of we koken ze samen met tuinboontjes en kapucijners. Als de peulen nog langer laat hangen zullen ook de doperwten op een gegeven moment niet lekker meer zijn en dan kun je ze inderdaad beter helemaal aan de plant drogen zodat je ze volgend jaar kunt zaaien.
groetjes,
Diana
Geweldige site dit. Ik kijk hier regelmatig als beginnende tuinier. Ik heb nu voor het eerst sojaboontjes en peultjes gezaaid. Wel wat laat maar toch zie ik nu de peultjes hangen. Ik weet alleen niet wanneer ik ze kan plukken. Wanneer zijn ze plukrijp?
Hallo Tineke,
Je oogst de peultjes wanneer ze zo dik zijn dat je voelt dat er een volwassen sojaboontje in zit, maar wel vlak voor het blad geel wordt. Ik oogst de peulen als ik het eerste spoortje geel in het blad bespeur, dan voel ik even en ik oogst gelijk de hele planten. Ik heb ze toevallig ruim een week geleden geoogst. Mijn ervaring is dat de boontjes nooit zo groot en dik worden als de boontjes die je in de supermarkt in de koeling kunt kopen, maar wel erg leuk en lekker uit eigen tuin. Ik heb trouwens een eigen teeltpagina over sojabonen geschreven: Sojaboon.
groetjes,
Diana
In februari heb ik in twee lichtingen erwtjes en peultjes voorgezaaid in de vensterbank en de eerste lichting is goed opgekomen, de tweede lijkt het ook wel redelijk te doen, maar sommige van de opgekomen kiemplantjes zien er een beetje anders en verfrommeld uit.
Ik heb het gedaan zoals ik het me ongeveer herinnerde van bij een biologische tuinderij. Eerst voorgeweekt. Heb de aarde heel vochtig gehouden de eerste dagen. En nu vraag ik me af was dat wel nodig ze zolang zo vochtig te houden en hoe veel/weinig water geef ik als de plantjes eenmaal een paar centimeter zijn. En: hebben ze het niet te warm zo op het zuiden in de vensterbank boven de verwarming (die staat alleen af en toe een beetje aan), voor naar de moestuin zijn ze nog te klein, maar misschien zou ik een overgang kunnen maken door ze op een koudere plek te zetten en dan op het balkon?
Hallo Roos,
Je kunt op deze pagina lezen dat doperwten en peulen helemaal niet van veel warmte houden. Ik heb ze hier 3 weken geleden in de koude kas gezaaid en daar kiemen ze nu volop, over 1 tot 2 weken kan ik ze buiten uit gaan planten. Je hebt nu heel warm gezaaid, en dan zul je extra voorzichtig moeten zijn met het afharden en dat zeker in meerdere stappen moeten doen. Het vriest nu nog in de nacht en dat is voor doperwten geen probleem maar jouw zaailingen hebben al die tijd bij ruim 20 graden gestaan en dan is de overgang wel erg groot. Ik zou ze nu eerst een paar dagen of weekje op een onverwarmde kamer in het volle licht zetten. En dan daarna pas naar het balkon, misschien nog even nar binnen halen voor de nacht (als het nog vriest), en daarna naar de tuin verhuizen.
groetjes,
Diana
Dag Diana en andere tuinders,
wie heeft ervaring met erwten en peultjes in warmere oorden? Destijds zaaide ik deze soorten begin maart in de tuin. Hier ZW Frankrijk lukt dit niet zo goed. Dit jaar hebben we nu reeds constant 25 à 30 graden in de schaduw (weeral te warm voor de tijd van het jaar) en deze soorten begeven het omwille van de warmte. Ik zaai reeds einde januari, maar een succes is het ook niet.
ik bedacht om het eventueel begin september te zaaien. Iemand ervaring mee?
groetjes
carine
Hey Diana, dankjewel voor deze site boordevol informatie! Ik heb dit jaar voor het eerst sugar snap Deliket gezaaid, en hoe klein ik het boontje ook oogst, er zit een hard vlies aan de binnenkant van de peul. Vreemd genoeg merk ik er weinig van als ik eentje rauw eet, vooral na bakken zijn ze oneetbaar. Enig idee wat er mis gaat?
Hallo LoVe,
Ik denk dat het in dit geval misschien met de droogte te maken kan hebben? Droogte kan in ieder geval wel voor een vlies of draad zorgen.
Ik heb Deliket zelf wel eens geteeld en ik kan me niet herinneren dat ze een hard vlies had, dus ik kan me niet voorstellen dat het aan het ras ligt (zeker niet als je zegt dat ze rauw wel lekker zijn). Een andere oorzaak kan misschien nog met de bereiding te maken hebben. Ik bak peultjes nooit rauw maar blancheer ze altijd eerst even 2 minuutjes in kokend water voor ik ze in een roerbak meebak. Misschien zou je dat eens kunnen proberen.
groetjes,
Diana
Dankjewel voor alle tips, maar ik ben erachter dat het iets veel onnozelers is: ik denk dat ik per ongeluk doperwten tussen mijn sugar snaps heb gezaaid! Aan de boontjes zie je dat dus echt niet! Zo heb ik nu dus al heel wat doperwten binnen, dop en al, mij afvragend waarom dat vlies erin zit… Blijkt dat de dop ook lekker is, maar dan moet je wel dat vlies eruit trekken… Volgend jaar misschien alleen sugar snaps zaaien, dat is toch meer waar voor je geld
Hallo LoVe,
Dat verklaart een hoop: uiteindelijk zijn peulen, doperwten en sugar snaps plantkundig gezien eigenlijk gewoon dezelfde soort (alle drie Pisum sativum). Door veredeling is het ene ras lekkerder om de platte peul van te eten, de ander lekkerder om juist te laten groeien en de erwten (eigenlijk niets anders dan de onrijpe zaadjes) eruit te eten. En sugar snaps zijn relatief nieuw en daarbij is zowel de dikke knapperige peul als het erwtje lekker. Zaadhandel van der Wal noemt ze zelfs ‘doorgroeipeul’.
groetjes,
Diana
Hoi Diana!
Ik lees dat tuinbonen en doperwten ook goed in oktober kunnen worden gezaaid, om dan na ontkiemen op enig moment in rust te gaan totdat de eerste zonnestralen zich laten zien en zo tot vroege oogst kunnen leiden. Op het web vind ik wel de waarschuwing dat ik goed moet opletten welke soort ik kies, omdat niet elk ras zich ervoor leent. Maar ik kan nergens vinden welk ras dat dan zou moeten zijn. Weet jij daar iets over? Ik ben nog lang niet uitgezaaid, namelijk…
Groet,
Barbara
Hallo Barbara,
Mijn ervaring is dat winterse kou wel door bijna alle rassen goed worden verdragen hoor. Maar soms nemen mensen zaden mee uit Spanje of Australië of Italië, etc., en je kunt bedenken dat zaden die daar zijn geoogst wellicht net wat minder goed tegen kou, natte winters, etc. kunnen. Ik heb vroeger eens uit Zuid-Frankrijk knoflook Rose de Lautrec gekregen die hier de winter nauwelijks overleefden. Ik heb hetzelfde ras hier nu weer, ze is ondertussen een beetje ‘vernederlandst’ en doet het ondertussen prima, zeker in een verhoogde bak.
Als je zaden koopt staat het er soms bij wanneer een ras minder goed tegen kou kan. Maar de ‘gewone’ rassen als Kelvedon Wonder, Senator, Eminent, Tristar, etc. (en voor de tuinbonen Leidse Hangers, Driemaal Wit, De Monica, Aquadulce, etc.) kunnen prima tegen wat winterse kou. Voor beide soorten geldt natuurlijk wel dat, als het -10 graden gaat vriezen, ze met wat stro, vliesdoek, etc. zullen moeten worden beschermd.
groetjes,
Diana
Beste Diana,
Bedankt voor de altijd informatieve artikelen! Nu las ik hier dat jullie peulen ook vaak rauw eten en toen moest ik even denken aan iets dat ik daarover had gelezen:
Kennelijk is het niet verstandig om peulvruchten rauw te eten ivm de giftige stof Lectine. Dat kwam ik onder andere tegen op deze pagina.
Hallo Boukje,
Wij eten nooit rauwe peulen hoor, maar wel rauwe doperwtjes en heel soms ook enkele sugar snaps. Maar die eten we dus beide niet in een maaltijd maar in een heel kleine hoeveelheden bij de plant, als snoepjes, zoals de doperwtjes uit 1 of 2 peulen en 1 of 2 sugar snaps.
Ik weet dat er het giftige Lectine in zit maar ik zou er wel meer van moeten eten om echt ziek te worden (ik heb nog nooit last gehad van die enkele lekkere snoepjes). Voor zover ik weet bevatten doperwtjes ook net wat minder Lectine dan bijvoorbeeld kidneybonen en sojabonen. Ook na het koken blijft er nog wat Lectine in de bonen/peulen/zaden maar dan binnen ‘normale waarden’.
Lectine is trouwens giftig maar bevat ook goede stoffen, op deze pagina kun je informatie vinden over de slechte en ook goede eigenschappen: Harvard University
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Ik heb zeer beperkte ruimte om te moestuinieren (totdat ik bovenaan de wachtlijst sta voor een perceeltje op een volkstuin) en moet dus zeer efficiënt met mijn ruimte om gaan. Voor komend seizoen heb ik allerlei peulvruchten op de planning staan en voor de rijsdoperwt moet ik een klimconstructietje maken. Ik heb meerdere zaaimomenten gepland, maar vraag me af of ik de rijsdoperwt steeds op dezelfde plek (vanwege de dan inmiddels aanwezige klimconstructie) kan zaaien. Omdat peulvruchten veel stikstof afgeven aan de aarde, maar weinig stikstof nodig hebben, twijfel ik of het wel zo slim is om na de oogst van de eerste zaai, met de grond tegen die tijd verrijkt met stikstof, weer peulvruchten te kweken op die plek. Wat is jouw ervaring/advies?
Groet,
Barbara
Hallo Barbara,
Ik teel wel eens 2 keer dezelfde groente op een zelfde plek maar dan wel met een beperkt aantal soorten (ik doe dat bijvoorbeeld nooit met aardappelen).
En altijd op strikte voorwaarde dat er geen ziekten en plagen aanwezig waren.
Ik zou het dus wel aandurven om na doperwten nog een peulvrucht te telen, al zou ik zelf dan eerder (stok)boontjes kiezen (omdat het net weer een andere plant binnen de groep peulvruchten is maar ook omdat laat gezaaide doperwten vaak heel slecht bloeien en peulen maken zoals je op deze pagina kunt lezen).
Ik hoop dat je hier iets aan hebt!
groetjes,
Diana
Diana, welk type klimgaas of rek gebruik je?
Hallo Kathleen,
Dat maakt op zich niet heel veel uit, als het maar niet te grofmazig is. Wij hebben ooit een Heras hekwerk gehad (zo’n ijzeren hek dat in de bouw wordt gebruikt) en dat horizontaal doormidden geslepen, dat gaat ons leven lang mee (wel altijd een gesjouw als we het neer willen zetten of weg willen halen :-)). Maar 2 palen slaan en daartussen tuingaas, kippengaas of een ander soort gaas spannen is ook prima hoor.
groetjes,
Diana
Beste Diana,
De afgelopen 3 jaar zaaien wij onze doperwten voor in onze onverwarmde kas en planten deze dan eind maart / begin april uit. Maar welke soort we ook proberen, overleven de zaailingen het nooit na het uitplanten in de tuin. We hebben kleibodem, maar voegen elk jaar compost toe om de toplaag bewerkbaar te maken. De kleine plantjes doen het meestal 1 tot 2 weekjes prima in de tuin, maar kleuren dan langzaam geel en verschrompelen uiteindelijk. We hebben geen idee waarom we moeite hebben met het groeien van doperwten terwijl peulen prima gaat. Ik wilde het dit jaar nog een laatste kans geven door ze nog wat groter te laten groeien voor het uitplanten, maar dat heeft helaas niet geholpen. Heb jij een idee wat er aan de hand kan en heb je wellicht nog wat tips?
Groeten
Hallo Don,
Wat vreemd! Ik kan niet verklaren waarom je voorgezaaide en uitgeplante peulen het wel prima doen maar je doperwten niet. Ik zou bijna denken dat het dan met het ras te maken heeft maar je schrijft dat je verschillende rassen hebt geprobeerd.
Ik zie hier wel altijd dat ter plaatse gezaaide planten (van bijna elke soort) het altijd beter doet dan voorgezaaide planten. Bijvoorbeeld: mijn voorgezaaide en uitgeplante Lathyrus heeft altijd meer moeite om aan te slaan dan spontaan gekiemde zaailingen. En dat geldt ook voor goudsbloemen, melde, Polygonum, de ter plaatse gezaaide tuinbonen, etc. Dat is dan ook voor nu de enige tip die ik kan geven: leg de zaden eens ter plaatse in plaats van voorzaaien. Al snap ik ook dat dat lastig is en je er een wat minder natte periode voor zult moeten uitkiezen en ook de zaaisels zult moeten beschermen tegen vogels, muizen, etc.. Als je toch liever voorzaait is misschien een F1-hybrideras een optie, omdat dat meer bestand is tegen ziekten.
Ik hoop dat je nog eens wilt laten weten of het helpt en je dit jaar wel doperwten kunt oogsten!
groetjes,
Diana
Beste,
Ik dacht met Kelvedon Wonder, Sugar Snaps gekocht te hebben? Maar in jullie favorieten lijstje staan deze apart van elkaar. Ik teel zoveel mogelijk biologisch hier op de “landjes” in de Duinen van Egmond aan Zee dus zoek ik biologische Sugar Snaps, kunnen jullie mij verder helpen?
Met vriendelijke groet,
Bert Stam
Hallo Bert,
Kelvedon Wonder zijn doperwten. Ook dan kun je de peul eten of de doperwt in de peul maar de peul zal vezelig zijn omdat dit ras is ontwikkeld voor vooral een lekkere doperwt.
Als ik googel op ´sugar snap zaden bio´ vind ik meerdere aanbieders, misschien handig om dat zelf te doen want er zijn verschillen in rassen, prijzen en verzendkosten. Je vind t ze bijvoorbeeld hier: Tuinzaden, hier: Garden Seeds Market.
Maar het loont dus zeer de moeite om zelf ook nog even te zoeken.
groetjes,
Dian
Hoi Diana,
Het is nu tegen eind maart en ik heb in februari heb ik mijn tuinbonen en erwten gezaaid. Binnen in een onverwarmde kamer. Ik heb die natuurlijk vroeg gezaaid met het idee om ze ook vroeg te kunnen oogsten. De vuistregel van Ijsheiligen lijkt me dus niet op te gaan voor deze lichting en ze kunnen wel wat kou hebben. Ik had het raam in die kamer ook al meer open gezet, dus het was daar echt niet warm en ’s nachts en een deel heb ik buiten in een koud kasje gezet. Na een week in die kas heb ik het deksel eraf gehaald. De rest heb ik gisteren naar buiten gezet in een kratje en vergeten naar binnen te halen. Ik heb er uiteindelijk maar een soort kap op gezet en toch maar buiten laten staan omdat ik twijfel of warm/koud/warm wel zo verstandig is. Ik denk dat het misschien 6 graden was en het wordt de komende dagen ’s nachts nog kouder. En het heeft flink gewaaid en geregend. Ik kan niet echt informatie vinden over het afharden van vroege erwten. Wat is jouw idee hier over en over de toekomst van mijn erwtjes?
Hartelijke groet,
Barbara
Dag Barbara,
Sta me toe om even te antwoorden op jouw vraag, allicht wat directer dan Diana😅, met een beperkte kennis. Erwten, sluimerwten of peultjes, sugarsnaps en tuinbonen hoef je echt niet binnen voor te zaaien. Zij kunnen trouwens heel slecht tegen te veel warmte. Zaai hun gewoon voor en zet dit op een beschutte plaats buiten of in een koude kast. Tuinbonen zaai ik persoonlijk niet voor, maar zaai dit in de maand november rechtstreeks buiten. Tuinbonen kunnen een vriestemperatuur aan tot ongeveer -8graden. Het is telkens een beetje een risico, maar langs de andere kant heb je een voorsprong als het lukt en je hebt veel minder kans op luizen. De laatste 10à 15 jaar is me dat toch aardig gelukt.
Je kan dit allemaal ook rechtstreeks in de grond zaaien rond februari, als je geen last hebt van muizen of vogels. Bij mij lukt dit niet.
Toekomst voor jouw erwtjes kan ik niet lezen in mijn bol 🤪, grapje en veel succes
groetjes
carine
Dank je voor je reactie! Ik weet dat je deze zaden inmiddels (en in de herfst) buiten kan zaaien. Ik heb ook een lichting erwtjes van oktober of zo. Maar die lijken niet florissant, want binnen in de koude kamer.
Maar nu was/is de klei is nog te nat en (te?) koud en de woelratten vermoedelijk talrijk. Met nog bijna niks in de tuinen zijn de erwten voor hen een makkelijke prooi. Zelfde zal voor muizen en duiven gelden.
Maar wat ik mij afvraag is of mijn plantjes een te grote schok hebben gehad en in een groeistop terecht (zijn ge)komen. Misschien kan ik beter nieuwe zaaien dan mijn ruimte besteden aan deze niet-zoals-het-hoort-afgeharde plantjes…
Maar jij bedoelt dus buitenshuis voorzaaien. Ook in januari en februari?
Groetje,
Barbara
Hallo Barbara,
Onze vroege buurman zweerde bij het ter plaatse zaaien van tuinbonen, erwten, etc. En het ging ook best vaak goed bij hem, hij dekte zijn zaaisels (in februari buiten ter plaats gezaaid) altijd af met wat vliesdoek. Ik heb het ook 2 of 3 keer geprobeerd; altijd opgevreten door muizen, duiven, woelratten, of weggerot in de vette kletsnatte klei). Je moet er dus in Nederland blijkbaar wat geluk mee hebben, het was mij blijkbaar niet gegund 🙂
Om die reden zaai ik ze voor, maar nooit in huis maar juist in de koude kas, met wat bescherming van een perspexplaatje, tegen muizen en ratten, en voor wat extra warmte. De overgang van koude kas naar buiten is veel minder groot dan die van huis naar kas of naar buiten, zeker met dit vroege voorjaarsweer (soms wel 15 graden en zon, dan weer kletsnat en koud). Carine woont in Frankrijk, dat zorgt er vast mede voor dat zij ze zo vroeg al met succes buiten zaait (maar mijn buurman in de Hollandse klei dus ook :-)).
Ik hoop dat je hier iets aan hebt!
groetjes,
Diana
Dank je wel, dat dan ook maar doen volgend jaar. Dan heb ik op de tuin ook een tunnelkas waarin ik kan voorzaaien. Die had ik nu nog niet..
Rest mij nog een andere vraag: ik heb om allerlei redenen nog niet al mijn zaailingen uit kunnen planten (peultjes, lage doperwt en lathyrus) en een deel ervan staat in wc-rolletjes, anderen hebben geluk, die staan ietsjes groter, maar allemaal in zaaigrond en inmiddels al vanaf ergens in februari. Ik heb sommige die erg lang werden wel getopt, konden zo ook mooi bossiger worden, dacht ik, en ik heb ze dus niet heel fantastisch laten afharden. Wanneer staan je zaailingen te lang in te kleine potjes en wanneer heeft het geen zin meer om die uit te planten?
Wanneer gaan zaailingen behoefte krijgen aan meer voeding?
Groetjes,
Barbara
Hoi Diana, heb jij ervaring met n tweede ronde zaaien van peulen en doperwten in de zomer voor oogst in late herfst? ik lees/hoor hier en daar dat dat best kans van slagen heeft in ons klimaat? En mag ik vragen hoeveel plantjes vd doperwten jij ongeveer zet om voor jou en Ruud een beetje zelfvoorzienend te oogsten en eten? Het antwoord op die vraag vind ik overigens voor alle groenten wel interessant, heb jij wellicht een overzicht waarin is terug te lezen hoeveel je van wat plant voor een oogst voor een huishouding van twee? ik snap uiteraard dat e.e.a. ook afhankelijk is van welke dingen je wel of niet graag eet, het ras, kwaliteit bodem etc maar het zou een welkome leidraad zijn. Ben zelf al wel aan zo’n overzicht begonnen maar met nog maar 1 jaar moestuinervaring is t een heel gepuzzel met uitzoeken hoeveel de oogst per plant ongeveer is, want weet dat nog niet uit ervaring. Heb het voornemen om dit jaar de opbrengst ook echt te wegen zodat ik daarna betere inschattingen kan maken. Dank vast voor je reactie én voor je geweldige website, je bent echt mijn primaire gids in moestuinierland! Helemaal eens met een eerdere opmerking van een andere lezer: je zou al deze informatie echt in boekvorm moeten uitbrengen, wordt gegarandeerd een best seller! Hartelijke groet, Janette
Hallo Janette,
Erwten en peulen zijn daglengtegevoelig. Ik heb het ooit eens geprobeerd en dat mislukte faliekant (wel groei maar geen bloei en dus ook geen peulen/erwten).
Ondertussen zijn er wat rassen die minder daglengtegevoelig zijn. Dat zijn er maar weinig mar die kun je eventueel in juli zaaien voor de oogst in de vroege herfst. Een tuinvriendin zaait ze ook altijd nog meerdere keren maar dan voor de oogst van de jonge eetbare scheuten.
Ik vrees dat ik zelf nog niet heb uitgevonden wat ‘genoeg’ is voor een huishouden voor twee, na ruim 30 jaar moestuinieren heb ik elk jaar wel van iets teveel en van iets anders te weinig :-). Het is altijd afhankelijk van het ras, de omstandigheden, de grootte van de oogst, plaagdieren, ziekten, waar we zelf wanneer trek in hebben, etc.; elk jaar is weer anders. Vorige jaar had ik te weinig bietjes geteeld, ik keek deze week even en heb nog 17 zakjes in de vriezer. Maar wel te weinig paprikablokjes. Zo is het altijd wat 🙂
Van doperwten zet ik altijd wel ruim 200 plantjes, aan weerszijden van een 3 meter lang gaasrek. Dat is om vers te eten maar ook om in te vriezen.
groetjes,
Diana
Dankjewel Diana, ik ga er nog snel meer zaaien want met die huidige 50 van mij kom ik niet ver begrijp ik!
Beste Diana,
Ik zie bij de erwten bij mij bij het doppen groene en gele. Zegt dit nog iets? Welke soort het is of hoe ze gedroogd moesten worden? En ik dacht dat de capucijner paarse erwten had, maar ik zag nu groene bij het doppen. Is dit ook een bepaalde soort dan?
Hallo Koen,
Eerst over kapucijners: de peulen van kapucijners zijn paars maar de erwten erin zijn lichtgroen (je kunt dat ook duidelijk zien op de foto’s op de teeltpagina van kapucijners).
Sommige doperwtenrassen geven wat kleinere of juist grotere erwtjes in de peul, soms zijn ze wat donkerder groen en soms wat lichter groen maar verse gele doperwten ken ik zelf niet (wel gele peulen maar de doperwten zijn dan toch alsnog lichtgroen). Ze worden wel geel als ze te lang aan de planten hangen (voor zaden of als droogerwt) maar dan zijn ook de peulen grijzig groen van kleur, en een beetje droog en rimpelig.
Als je doperwten wilt oogsten om te drogen en dus bewaren zul je zien dat die kleur al meer aanwezig is dan wanneer je ze jong en dus vers en onrijp oogst (gezien als zaadje). Er bestaan rassen met gele gedroogde erwten (onder die naam ook :-)). Als je even op de rasnamen waarvan je zaden kocht googelt kun je vaak al snel vinden hoe de peulen en erwten eruitzien.
groetjes,
Diana