Rabarber
Eerst even dit, mocht je internationale informatie zoeken over rabarber:
- Latijnse naam: Rheum rhabarbarum
- Engelse naam: Rhubarb
- Duitse naam: Rhabarber
- Franse naam: Rhubarbe
Rabarber is een mooie en winterharde vaste plant (niet wintergroen). Ze komt oorspronkelijk uit Azië. Je eet van deze plant de stelen, die zijn zuur van smaak en worden vooral gebruikt in moes, jam, taarten, etc.. Er wordt dus vaak iets zoets van gemaakt…..hoewel ik haar zelf ook erg lekker vind in een (hartig-zoete) chutney met rozijnen, knoflook, uien, kerrie, etc.), en google ook eens op een geweldige Surinaamse chutney van rabarber (maar zo pittig dat ik het sambal noem, zelf nog nooit gemaakt maar wel geproefd, heerlijk!).
Soms gaat de plant in het voorjaar bloeien (afhankelijk van het ras en van het weer); uiteraard kost dat de plant energie, en je wilt die energie vooral in de ontwikkeling en groei van sappige stelen laten steken. Dus knippen we de bloemknoppen in het voorjaar in een vroeg stadium al af (zodra je de bloeistengel ziet).
Deze bloemknoppen zijn trouwens eetbaar, ik heb ze zelf nog nooit geproefd maar een tuinvriendin wel en die vond ze wat zacht en vlak van smaak (volgens boeken een beetje bloemkoolachtig), zij vond het met een kaassausje best lekker.
Wel misschien leuk om nog te vermelden is deze tip die ik eens van iemand anders kreeg; rauwe rabarberstengels schillen en bestrooien met wat kruidenzout of chilizout en als snack eten; dat was bijzonder en best lekker!
PLANT
Ik vind haar zelf erg mooi: de plant maakt extreem groot donkergroen blad (afhankelijk van het ras) dat mooi over elkaar heen valt. Ze staat graag op een zonnig plekje, maar toch doet ze het in onze tuin ook prima op een licht beschaduwde plaats bij de slootkant. Die slootkant zorgt goed voor haar; de wortels kunnen zo wat makkelijker water vinden, en aan de hoeveelheid blad en stengels kun je al zien dat rabarber veel vocht nodig heeft.
Die wortel van rabarber is heel groot en dik, het lijkt wel een stuk hout met een mooie, bijna oranjebruine kleur. Je kunt met een spade de wortel in afzonderlijke stukken steken, en zo kun je haar het gemakkelijkst vermeerderen (dat doe je uiteraard wanneer de plant in rust is, bij voorkeur in november/december bij niet vriezend weer).
TEELTWIJZEN
Rabarber is niet zaadvast; zaden geven meerdere verschillen in planten. Dat is niet erg, eigenlijk is het wel leuk. Want je kunt meerdere planten opkweken uit zaden en dan de lekkerste, de zoetste (of noem je dat minst zure 🙂 ?) planten bewaren. Het is handig om te onthouden dat groener altijd zuurder is, en roder altijd zoeter.
Zelf vermeerderen we al jaren voor vrienden en kennissen en zo af en toe eens voor onszelf (voor vernieuwing) een plant die heel groot wordt en dikke, lange stelen geeft die rood met groen zijn en een zeer goede opbrengst geven. Op deze foto zie je die grote plant:
Tussen het blad zie je dikke stelen. Daarnaast hadden we een paar jaar geleden ook een veel rodere rabarber. Deze plant bleef klein, gaf dus ook veel minder opbrengst, maar deze rabarber had dieprode stelen, zelfs ook van binnen. Romig, bijna zoet van smaak, en deze rabarber gebruikten we vooral voor verse gerechten, taart, etc.. Dit is een foto van de rabarber zoals we die toen hadden:
Je ziet dat ze in alles, zowel blad als stelen, kleiner en dunner is.
Dit zijn dus de eigenschappen (over het algemeen, er zijn altijd uitzonderingen):
- rood = zoetst = kleinst in plant en blad = minste opbrengst maar van de beste kwaliteit
- groen = grootst, sterkst (ook het uitlopen na de winter in onze ervaring), beste opbrengst maar wel zuurder
Wij hebben nu nog maar 1 rabarberplant, de rode hebben we achtergelaten op de tuin die we weg hebben gedaan. En de grote plant hebben we aangehouden. Voor de enorme opbrengst, omdat ze prima van smaak is, en omdat we haar al ruim 25 jaar hebben (beetje nostalgie 🙂 ).
Als je van iemand een stuk wortel kunt krijgen van een plant die zich bewezen heeft (en qua smaak en opbrengst naar je wens is): vooral aannemen (want dan heb je ook eerder grote planten en dus oogstbare stelen dan wanneer je zaait. Als je haar wel eens wilt zaaien: doe dit dan in het vroege voorjaar binnenshuis.
Als je een stuk wortel kunt krijgen, deel en plant haar dan in het najaar; de planten zijn winterhard en hebben in de nog warme grond van de nazomer/herfst goede kans om aan te slaan, en geven (afhankelijk van de grootte van het stuk wortel) wellicht in het voorjaar erop al een kleine oogst.
Bij het planten van een stuk wortel zorg je dat het groot genoeg is en liefst meerdere groeipunten heeft. Graaf een gat, vul het met potgrond en plant dan de wortel, tot de groeipunten net onder de grond zitten (niet te diep dus). Zo eens in de 10 jaar kun je zelf ook eens je hele plant uit de grond halen, de wortel in stukken verdelen en een buitenste stuk wortel weer planten om zo te vernieuwen
ZAAITABEL
BODEM / BEMESTING
Rabarber groeit het liefst in grond die veel humus bevat en daardoor zowel vocht vasthoudt bij droogte als vochtdoorlatend is in natte perioden. Zoals gezegd, wij planten de wortel in potgrond, dat vinden we zelf goed werken. Het is ons ooit aangeraden voor fruitbomen door een fruitbomenkweker – en ook bij bramen, bessen, etc. werkt dat heel goed – compost bevat niet veel voeding, bemeste tuinaarde is te scherp en kan de wortels ‘verbranden’, potgrond gaat hier gewoon prima.
Daarnaast krijgt de rabarberplant elk jaar in december (wanneer ze weer onder de grond is verdwenen) een dak van stro over zich. Dat geeft wat bescherming in de winter, zeker als het stro ook nog wat gaat composteren. En daardoor verbetert het ook de grond nog wat: als je het stro in maart van de plant haalt zodat die weer fris uit kan lopen kun je dat half gecomposteerde stro voorzichtig wat onderwerken en zo krijg je een mooie, humusrijke grond rond de plant. Pas op: gebruik geen verse mest met stro want vooral de urine in die mest is heel schadelijk voor de wortel.
Op de foto hieronder zie je plant die rond maart heel voorzichtig weer uitloopt en boven de grond komt
Vervolgens krijgt de plant hier in het voorjaar, als ze gaat groeien, nog een ruime hoeveelheid samengestelde organische meststof: je ziet aan de grootte van de plant en het grote blad al dat ze een hongerige plant is die wel ‘wat lust’.
TEELTZORGEN
In het begin moet je de grond tussen de planten nog wel onkruidvrij houden, later is de plant zo groot geworden dat ze de grond heel goed bedekt.
Zoals al eerder gezegd, knip de bloemstelen uit de plant als ze wil gaan bloeien, bloei kost energie en je wilt liever veel rabarberstelen dan rabarberbloemen. Neemt niet weg dat een grote, bloeiende rabarberplant wel erg mooi is!
En als je dan nog even wacht…….
OOGST / BEWAREN
Snijd de stelen niet af, er blijven zo stukjes steel achter die gaan rotten: rabarber ’trek je, Pak de steel met blad en al goed vast en trek er aan, een beetje naar beneden buigend; je moet er best een beetje kracht voor zetten hoor, ze komt dan met een soort ‘hieltje’ van de plant (zie foto bovenaan deze pagina).
Zelf snijden we dan wel gelijk het blad van de rabarberstelen af, zodat je alleen de volle steel mee naar huis neemt. We leggen de grote afgesneden rabarberbladeren nog wel eens op een vochtige plaats op de grond; slakken hebben de neiging om er onder te kruipen en zo kun je die gemakkelijk in de ochtend vangen. En anders houdt het onkruid in ieder geval tegen, houdt het de grond wat langer vochtig. En anders kun je er ook nog aftreksels van maken, tegen bijvoorbeeld luis of koolvlieg: Milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen. Eet het vooral niet zelf op, het is sowieso niet lekker maar ook nog licht giftig omdat het veel oxaalzuur bevat.
FORCEREN
Wat minder bekend is het ‘forceren’ van rabarber: in de late winter / vroege voorjaar kun je een grote pot over de net uitlopende plant zetten. Gebruik daarvoor een pot die ruim genoeg is voor de bladeren en verdamping (een te krappe afgesloten pot kan voor een hoge luchtvochtigheid en daardoor rotten van de bladeren/stelen zorgen). Je kunt wat gaten aan de zijkant maken voor lucht, of haal regelmatig de pot even een uurtje van de plant. Ik zelf zet 2 potten op elkaar, dat gaat ook heel goed:
Een echte bleekpot is prachtig maar erg duur. In de achtertuin zou ik er niet over twijfelen en een echte bleekpot kopen en gebruiken want ze zijn ook nog eens heel decoratief. Maar onze volkstuin is half open, soms staat het hek een paar uur open en onze rabarber staat ook nog eens aan de slootkant, waarlangs een fietspad loopt. Ik gok het er maar niet op en heb dit bedacht.
De tegel bovenop is zodat de bovenste pot niet om kan waaien. Van de onderste pot, de speciekuip, hebben we de bodem uit gezaagd en die staat dus ondersteboven over de plaats waar de rabarber groeit. De tweede pot staat ondersteboven over de open speciekuip. Lelijk maar doeltreffend. Er zijn trouwens ook mensen die andere manieren verzinnen om het licht weg te nemen, zoals een oud stuk zeil opgerold en verticaal over de plant gezet (met dan nog een emmer om de bovenkant af te sluiten), etc. Alles wat het licht wegneemt en genoeg lucht geeft is prima.
Als ik in februari/maart (afhankelijk van het weer en of het een vroeg of later ras is) de bovenste pot even weghaal kan ik zien hoe het onder de pot groeit:
De plant onder de pot loopt dus sneller uit (doordat de warmte onder pot en in de grond wordt gevangen). Door het gebrek aan licht + de extra warmte lopen de rabarberstengels lang en slank uit (net als bij witlof, of bij te vroeg gezaaide zaailingen in een te warme en donkere kamer. En de kleur is prachtig rozerood en de stengels zijn heerlijk zacht en mals van structuur, en zoeter/minder zuur.
Nog een foto van de geforceerde rabarber onder een bleekpot:
Na de oogst van die eerste, vroege, geforceerde rabarberstelen kun je de pot weg halen en verloopt de rest van de teelt normaal. Je kunt wel een paar keer van geforceerde rabarber oogsten maar bedenk dat het veel van de plant vergt en ze op een gegeven moment licht nodig heeft om te kunnen groeien en weer aan te sterken. Oogst vanaf dat moment vooral de dikste stelen zodat de dunnere/kleinere stengels nog verder kunnen groeien.
En oogst sowieso niet altijd alle stelen tegelijk; de eerste 2 jaar na zaaien oogst je liever niets of weinig zodat een plant kan groeien. Van een stuk wortel dat je nieuw hebt geplant hangt dat natuurlijk af van de grootte van het stuk wortel dat je hebt gehad. Maar bedenk dat de plant blad en stelen nodig heeft voor de groei en het opslaan van reserves voor de winter. Daarom laten we zelf altijd zeker 4 of 5 volwassen stelen met bladeren intact, om weer voedingsstoffen op te kunnen nemen en afvalstoffen af te kunnen voeren. En net als bij asperges is het beter om niet meer na eind juni te oogsten. Zo kan de plant de maanden erna krachten opdoen voor de komende herfst en winter en de oogst volgend jaar.
Er is nog een reden om vanaf eind juni niet meer te oogsten: vanaf ongeveer die tijd wordt het gehalte oxaalzuur in rabarber hoger. Ik heb er niet genoeg verstand van om het precies uit te leggen maar het is redelijk bekend en bewezen dat oxaalzuur in het lichaam een verbinding aangaat met Calcium (uit bijvoorbeeld melkproducten). En dus wordt gesteld dat te laat geoogste rabarber of meer dan 2 keer per week rabarber eten zorgt voor onvoldoende opname van Calcium. En dat is dan niet goed voor de aanmaak van botweefsel. Je kunt dat volgens sommige mensen prima compenseren door wat meer Calcium tot je te nemen (via melkproducten), en ik kreeg van Tineke deze link, waarin de ‘ongezondheid’ van deze stof in de hoeveelheid zoals wij die binnen krijgen ter discussie wordt gesteld: Oxaalzuur
Je kunt anders ook wat krijt (calciumcarbonaat) aan rabarber toevoegen, dat neutraliseert het oxaalzuur, maakt dat rabarber dus ook minder zuur is. Zelf oogsten we vooral om de eerstgenoemde reden (het herstellen van de plant) in principe geen grote hoeveelheid rabarber meer na begin juli. Het kan zeker geen kwaad als je later in de zomer eens een leuk recept ziet, om nog eens wat stelen te oogsten en te eten hoor, maar denk even na als je wat oogst, of de plant er niet onder lijdt, en houd ook rekening met kinderen in de groei en oudere mensen met botontkalking. Rabarber is heel lekker en gezond, maar oogst ze vooral in het voorjaar en eet het met mate in de rest van het jaar.
De stelen zijn natuurlijk het lekkerst als ze vers zijn, al kun je ze wel een paar dagen in de koelkast bewaren (maar dat is onhandig door de grootte en eenmaal “geschild” en in stukjes gesneden kun je ze ook niet lang meer bewaren want dan drogen de stukjes uit). Kant en klaar gemaakte/gekookte rabarbermoes kun je gemakkelijk invriezen, de smaak blijft goed maar ze wordt wel iets “natter” (ook afhankelijk of je veel suiker gebruikt en/of andere ingrediënten).
Erg lekker is ook de rabarbermoes waaraan je een kwart deel aan aardbeien uit eigen tuin hebt toegevoegd. Zelf vind ik de rabarbermoes met sinaasappel en gember ook erg lekker, en er zijn nog wel meer leuke inmaakrecepten, zo hoef je niet na juni te oogsten maar heb je toch lekker veel rabarberoogst – in een potje dus.
Tot slot; kijk ook eens op de receptenpagina en/of inmaakreceptenpagina, voor bijvoorbeeld deze rabarbertaart met pistache:
En op de inmaakreceptenpagina vind je bijvoorbeeld rabarberjam, rabarbermarmelade, rabarbermoes, cordial van rabarber en rabarbercello (likeur van rabarber)
Wij hebben 3 behoorlijke planten, 1 staat mooi rechtop en mooie dikke stelen. Maar die andere 2 zijn heel dunne stelen en staan niet maar liggen grotendeels. Weet iemand hier een oplossing voor. Ben benieuwd.
Hallo Jan,
Zijn het alle drie dezelfde rassen, uit stek opgekweekt?
Want er zijn ook wel rassen met meer liggende stelen (en vaak dan ook dunnere stelen en kleiner blad, en ze zijn dan vaak ook ‘roder’). Zie daarvoor even het stukje bij ‘Teeltwijzen’ met de 2 foto’s.
Als het dezelfde planten/rassen waarvan er 2 ‘achter blijven’ kan het eventueel nog met omstandigheden te maken hebben (standplaats, zon/schaduw, vocht, voeding, etc.). Of anders zou je nog kunnen denken dan 2 planten van wat kleinere stekken komen.
Ik ken in ieder geval geen ziekte waarbij de planten dunnere en meer liggende stelen krijgen.
groetjes,
Diana
Hallo, al een paar jaar doe ik pogingen om echt rode stelen rabarber te krijgen. Heb zelfs via internet de red Champaign en framboos rood rabarber gekocht maar telkens worden de stelen weer groen met n beetje rood. Ik wil echt de dieprode variant. Kan dit aan de grond liggen dat mijn rabarber maar niet rood wil worden ? We hebben hier zandgrond.
dank alvast
Hallo Will,
Ik heb zelf helaas geen goed antwoord voor je, ik hoop dat andere mensen die dit lezen dat wel hebben! Ik denk in ieder geval wel dat grondsoort, standplaats, voeding, vocht, zuurgraad etc. invloed hebben op de roodheid van de stelen (zoals die ook invloed hebben op de smaak van tomaten, de kleur van paarse kolen, etc.) maar ik heb er dus geen persoonlijke ervaring mee. Ik heb zelf nog nooit dikstelige rabarber gezien die van buiten en van binnen diep rood waren. Ik heb maar één keer rabarber gezien die van buiten en van binnen echt dieprood was en dat waren helaas wel zwakke planten (die ik kreeg waardoor ik geen rasnaam weet). Ik kreeg toen 5 planten en gaf er 4 aan buren en vrienden op het tuincomplex weg. Uiteindelijk is er nu niet één meer, allemaal groeiden ze niet goed, gaven alleen heel dunnen stelen en uiteindelijk zijn alle planten dood gegaan na een strenge of natte winter. Ik heb bijna de neiging om te denken dat ‘hoe groener, hoe groter en sterker’. En toch zoek ik ook nog steeds naar rode rabarber 🙂
Ik zag hier dat de Framboos rood toch ook aan de uiteinden groen is hoor (en dan moet ze ook van binnen al behoorlijk groen zijn). Leuke website trouwens, met handige informatie over rassen: Rabarberkwekerij Mies
groetjes,
Diana
Dankjewel Diana. Ik blijf ook zoeken en geniet ondertussen ook wel lekker van mijn groene rabarber. Groetjes.
Ik heb net hetzelfde probleem. Rabarberplant heeft het altijd goed gedaan. Kreeg elk jaar organische mest mede ook van brandnetelgier.
Sinds een tweetal jaar heb ik alleen maar rabarberstelen van een potlood dik.
Vlakbij staat ook rozemarijn, dragon, tijm en peterselie. Zouden deze invloed hebben op de rabarbergroei? Wortels hiervan komen zeker niet tot bij de rabarber.
Hoi Dirk, ik vroeg mij af….moeten je planten niet gewoon eens gescheurd en herplant worden? (“Altijd….elk jaar…..sinds een tweetal jaren”)
Ik doe dat zelf meestal in het najaar maar ik geloof dat dat in het vroege voorjaar ook kan.
Rozemarijn, tijm etc.willen (dacht ik) een wat hoge PH-waarde. Rabarber eigenlijk niet. Als ze vlak bij elkaar staan…kan het zijn dat òf de een òf de ander het goed doet en dit aan de PHwaarde ligt? Als je zou gaan verplanten is dat misschien iets om rekening mee te houden? Succes! Pien
hallo Dirk,
ik heb een vraagje. ik woon in Valencia Spanje, en heb een moestuintje waar ik dolgraag rabarber wil planten. helaas is rabarber hier niet te krijgen. nu mijn vraag: als je een plant gaat scheuren/verdelen zou ik dan een deel van jou plant kunnen krijgen. ik kom natuurlijk voor de kosten op. laat iets horen aub. groetjes Ray.
Dag Diana, mijn rabarber wordt steeds meer lastgevallen door zevenblad. Ik heb het helemaal zat en zit te denken om rabarber te kweken in bakken. Kan dat in een speciekuip – en hoe groot moet die mimimaal zijn?
Hoi Gerard,
Ja hoor, dat kan. Ik zou er dan wel een grote speciekuip voor gebruiken (minimaal 60 liter). En zorg altijd voor voldoende vocht en voeding, en een standplaats in de halfschaduw of schaduw want rabarber kan slecht tegen felle zon in combinatie met droogte. Het kost dus best wat moeite om een rabarber in pot te houden. Zelf zou ik er eerder voor kiezen om de plant in de herfst uit te graven, het zevenblad te verwijderen en de bruinoranje wortelstok, al dan niet gedeeld (afhankelijk van grootte/leeftijd), weer uit te planten, mar dan op een betere = zevenbladvrije plek.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt!
groetjes,
Diana
Niet bepaald een reactie, maar meer een vraag.
Mijn rabarberplant in pot krijgt rode bladeren, die na verloop van plm. 2 weken steeds bruiner worden te beginnen aan de buitenrand. Groeien is er ook niet bij. Is hij ziek, heeft hij gebrek ergens aan? Wie kan me a.u.b. helpen aan de oplossing van dit probleem?
Bij voorbaat mijn dank. Vr. groet Gitta
Hallo Gitta,
Ik vrees dat ik je niet goed kan helpen. Ik herken de symptomen zoals je die beschrijft niet als een ziekte of plaag. Dan zou het dus met de omstandigheden te maken kunnen hebben. Maar dan zou ik wel moeten weten hoe oud/groot je rabarberplant is, hoe lang ze al in pot staat, welk formaat pot, welke grond en wat je als voeding geeft (en wanneer).
Rabarberplanten zijn groot en heel gulzig, ze hebben dus een grote pot, veel voeding en ook veel vocht nodig.
groetjes,
Diana
Beste, ik heb allemaal bruine grillige bruine vlekjes (wat langwerpige) op mijn rabarberstelen, in de omliggende tuintjes hebben ze er ook last van. De bladeren hebben er geen last van en zijn mooi groen.
Wat kan dit zijn, en hoe kan ik dit verhelpen ?
Hallo Max,
Ik heb geen verstand van ziekten en plagen, ik ben geen bioloog en er bestaan duizenden bacteriën, schimmels, plaagdieren en andere problemen voor groenten, fruit en kruiden in de moestuin.
Maar als ik simpelweg googel op dat wat je ziet (en dan bij voorkeur in de Engelse taal) vind ik al snel dat waarvan ik denk dat je het zou kunnen bedoelen.
Ik googelde op ‘Brown spots on rhubarb stems’ en vond al snel foto’s van roest in rabarber, en dan kom je op dit soort pagina’s terecht: https://gardening.stackexchange.com/questions/2089/how-do-i-treat-rhubarb-rust
Ik hoop dat je hiermee verder kunt!
Diana
Mijn complimenten voor dit uitvoerige verhaal over rhabarber en de schitterende foto’s! Heb het met veel plezier gelezen.
Helaas heb ik maar een kleine voortuin, maar ben er in geslaagd in een hoekje een rhabarberplant op te kweken , waarvan ik dit jaar voor het eerst kon oogsten, genoeg voor een Rhabarberkuchen…..
Met de nuttige tips van Diana zal ik mijn voordeel doen en dan zal het met de plant in het volgende jaar nog beter gaan.
Vriendelijke groet,
Helga
Dank voor de uitleg. Ik heb nog twee vragen.
Ten eerste: onze drie planten zijn twee jaar oud en doen het prima, maar ik heb ze destijds te dicht bij elkaar geplaatst. Kan ik ze straffeloos opgraven en meer ruimte geven?
Ten tweede: ik las ergens dat het goed is om de (giftige) bladeren te verwijderen en op de composthoop te gooien. Is dat zo? De plant heeft de bladeren toch ook nodig? Het lijkt me raar om die er af te knippen.
Ik hoop dat je tijd hebt om even te reageren.
Vast bedankt!
Tineke
Hallo Tineke,
Je kunt de planten zeker opgraven en verder uit elkaar planten. Doe dat dan wel voorzichtig zodat je de wortels niet beschadigt, en doe dat pas wanneer de planten in rust zijn, tussen november en februari.
En over je tweede vraag; verwijder vooral geen bladeren van de plant; via het blad worden voedingsstoffen opgenomen. Bovendien droogt een rabarberstengel uit wanneer het blad eraf is gehaald.
Rabarberblad verwijder je direct na de oogst van de stengel. En rabarberblad is heel nuttig, je kunt het al een mulchlaag gebruiken (houdt onkruid tegen en houdt vocht vast in de bodem). En je kunt het als lokmiddel voor slakken gebruiken (slakken kruipen er graag over en dan kun je slakken in de ochtend of avond makkelijk vangen). En tot slot kun je er een aftreksel van maken tegen bepaalde plaagdieren zoals luis en witte vlieg. Kijk daarvoor even op deze pagina; https://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/milieuvriendelijke-bestrijdingsmiddelen/
groetjes,
Diana
Dag Diana, mooie verhalen over het veelzijdige leven (en leven na de dood) van de rabarber. Mijn schoonmoeder heeft me ooit verzekerd dat het witte voetje van de steel het zoetste is en dus niet weggesneden moet worden. Ik hou me al vele jaren aan dat advies, maar ik heb het nooit bevestigd gezien, noch op het internet noch van tuinvrienden. Weet jij (of iemand anders) hier meer over?
Hallo Sjaak,
Ik probeer inderdaad ook altijd zo min mogelijk van het wit weg te snijden. Ik heb ook het idee dat de smaak (maar ook structuur) van dat gedeelte van de stengels minder zuur, zachter en malser is.
Ik hoorde, maar weet dat dus niet zeker, dat er in dat gedeelte ook minder oxaalzuur zit (dat zou dan ook gelijk het ‘minder zuur’ kunnen verklaren, en dat is dus ook het gezondste gedeelte als je na 21 juni nog rabarber wilt oogsten).
En tot slot vind ik dat het de kleur van het uiteindelijke gerecht ten goede komt, want bij onze rabarber gaat dat wit over in het felste rood van de hele stengel (met ook daar nog flink wat wit onder):
groetjes,
Diana
dank! we hebben alle drie de indruk dat het zo is, maar het verbaast me dat er geen wetenschappelijk bewijs te vinden is op het internet. Ik ga door met zoeken en meld me. als ik iets vind.
Mooi artikel over de rabarber. Zelf heb ik dit jaar een rabarberplant gekregen van de vorige bewoners van ons huis. Hij staat in een pot op het balkon. Er kwamen aardig wat stengels aan, die helaas tijdens onze vakantie zijn uitgedroogd. Ik heb ze er toen in juni allemaal afgehaald, omdat ze niet meer eetbaar waren. Is het een probleem dat ik ze allemaal tegelijk heb verwijderd?
Ik heb ook een vraag over water geven nu alle stengels verwijderd zijn. Er valt geen regen op het balkon. Hoe vaak geef je water na het oogsten van alle stengels?
Alvast bedankt!
Hallo Marinthe,
Rabarber heeft, omdat ze een grote plant is, veel water nodig, ook in tijden dat je niet van haar oogst. Alleen in de winter kun je wat minder water geven.
En bedenk dat via het blad voedingsstoffen worden opgenomen, het is dus zeker niet verstandig om alle bovengrondse delen te verwijderen en alleen weg te knippen wat helemaal verdord en dood is.
En het blad is nu belangrijk om te groeien en om op krachten te komen na de oogst en sterk de winter in te gaan. Ik zou vanaf nu dus voldoende water geven, wellicht nog wat voeding (maar dan wel nu doen want na augustus geef je juist liever geen voeding meer) en hopen dat de planten weer aan de groei komen zodat ze nog kunnen groeien voor ze in de herfst op een natuurlijke manier bovengronds afsterven voor de winter.
groetjes,
Diana
Mijn rabarber groeit elk jaar prima, heb een oude gres riool pijpje in de grond naast de rabarber geplaatst, en als er weinig regen valt vul ik deze regelmatig vol met water doe in het pijpje ook af en toe een beetje kunstmest korrels in de pijp voor voeding. Ook wat betreft het eten naar 21 juni wordt tegenge-sproken van wegen het zuur. Wel moet men weten dat de groei en opbrengst het het volgend jaar iets minder zal zijn. Ook is het aan te raden mensen met slechte botten en actrites niet te veel rabarber te gebruiken, doe er dan in ieder geval een beetje kalk tijdens bereiden bij
ik heb een rabarber plant van mijn broer gekregen
het waren dus alleen maar de wortel
en nou kwamen er kleine rode stegeltjes aan maar niet helemaal rood
ik heb de plant in mei gekregen en was net of er geen leven meer in zat
nou heb ik hem in een bak gepoot en hebben veertien dagen geleden
rabarber gegeten ik geef hem steeds wat gedroogde koemest en mengmest
en geef hem veel water volgende jaar wil ik hem in een semment vat poten is deze dan groot genoeg
Hallo Jan,
Er zijn speciekuipen in verschillende maten maar de grootste maat (ik mee dat die 60 of 70 liter is) is zeker geschikt om rabarber in te telen.
Ik zou nu wel stoppen met het oogsten/eten van rabarber, omdat je een nog jonge plant hebt en je die ook nog wilt gaan verplanten is het goed als de rabarber nu nog mag groeien en sterk de winter in kan gaan.
groetjes,
Diana
Mooi verhaal!
Een vraag: we hebben in het voorjaar een rabarberplantje gekocht, niet van gegeten en het is nu een mooie plant met mooie bladeren geworden. Moeten we voor de winter nog iets doen? Daarnaast, hoe gaan we er na de winter mee om? Blijft het oxaalzuur erin bijvoorbeeld?
Hallo Han,
Leuk! Je hoeft in principe niets te doen, de plant sterft nu bovengronds langzaam af, je kunt de afgestorven delen weghalen, en als de plant nog heel jong en klein is zou je voor de winter wat stro of afgevallen bladeren over de plaats kunnen leggen waar de plant volgend jaar weer boven komt. Maar in principe is ze winterhard en zul je ergens rond maart/april (afhankelijk van onder andere de temperatuur) de nieuwe scheuten weer boven de grond zien komen. In die nieuwe scheuten zit zeker geen hoge concentratie oxaalzuur, dat begint zich pas weer op te bouwen na de langste dag in juni.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Ik vroeg me af of rabarber wortels op de compost hoop mogen?
Groeten Jet.
Hallo Jet,
Als je rabarber wilt delen of op wilt ruimen kun je alle bovengronds delen op de composthoop gooien. Dat kun je in principe ook met de wortels doen maar bedenk dat die wortels heel hard zijn en dat het dus heel lang duurt voor ze composteren. Het helpt als je ze in klein stukjes kunt hakselen. Om dezelfde reden gaan hier bijvoorbeeld wel de bladeren van koolsoorten op de composthoop maar de stronk gooien we weg (op de grote composthoop die af en toe door de gemeente wordt geleegd). Het kan dus wel maar het duurt lang.
groetjes,
Diana
Ik lees overal dat ik mijn rabarber beter niet na 15 juni kan oogsten i.v.m oxaalzuur. Maar mijn rabarberplant is tot halverwege juni heel klein en begint daarna pas echt te groeien. Op het etiket van het zakje waar de plant bij aankoop inzat (en dat ik al die jaren bewaard heb) staat “oogsten juli-augustus. Dit klopt niet met de adviezen op internet. Wat is waarheid?
Marga, het lijkt me heel vreemd. Heel vroeg in het voorjaar beginnen mijn rabarberplanten al uit te lopen en niet lang daarna worden het enorme planten waar ik volop van kan oogsten . En inderdaad na de langste dag laat ik ze met rust.
Staat er een naam van het ras op het bewaarde zakje? En waar heb je die plant gekocht?
Groetjes,
Ria
Recepttip: Afgelopen weekend maakte ik een appeltaart waarbij ik de helft van de appels verving door rabarber. We vonden het echt een succes, misschien wel lekkerder dan gewone appeltaart, zeker op een warme zomerdag.
Weet iemand waar ik plantjes van rode rabarber ken kopen? Alvast bedankt. Grijs,Martine
Hallo Martine,
Ik denk dat je het best gewoon even kunt googelen op rabarber planten. Je kunt hier een goede kwekerij vinden die meerdere rassen aanbiedt: Fruitbomen.net maar misschien zoek je liever een kwekerij in België.
groetjes,
Diana
Mijn rabarberplant blijft maar bloemen geven in plaats van mooie stengels, ook al knip ik de bloemen er steeds zo snel mogelijk uit. Wat kan ik nog meer doen?
Hallo Han,
Wellicht is het simpelweg een ras dat makkelijk doorschiet. En anders kun je denken aan de omstandigheden; in het algemeen schieten planten makkelijker en sneller door bij droogte en een gebrek aan voeding. Wellicht zou je de grond rond de plant kunnen verrijken met kleigrond/compost/oude mest, en voldoende voeding en vocht geven.
Ik vrees dat ik je niet beter dan dit kan helpen, maar ik hoop dat je er iets aan hebt!
Diana
Wij hebben 2 rabarberplanten in de tuin van het huis waar we nu een jaartje in wonen. De planten zaten er al. 1 hele grote en 1 kleine. Hoe weet ik of het eetbare rabarberplanten zijn, of sierrabarber?
Hallo Esther,
Ik weet niet of je de sierrabarber Gunnera manicata bedoelt, of Russische sierrabarber (Rheum palmatum var. tanguticum)
Van die laatste weet ik zelf niet veel maar je kunt er hier meer informatie vinden: Wikipedia
Over Gunnera: die is makkelijk te herkennen aan het nog veel grotere blad en de bijna stekelachtige stengels (wat een rabarber niet heeft), zie bijvoorbeeld hier: Mammoetblad
groetjes,
Diana
Is het mogelijk om een stukje meegetrokken wortel te laten wortelen?
Ben het nu aan het proberen, maar heb eigenlijk geen idee.
Hallo Karin,
Ik heb het nog nooit geprobeerd dus ik vrees dat ik geen antwoord voor je heb.
Maar ik ben wel heel benieuwd of het je lukt om op deze manier een rabarberplant te ‘stekken’!
Zou je hier later nog eens willen laten weten of het wel of niet is gelukt?
groetjes,
Diana
Ik weet nog dat ik de rabarber plant voor het eerst in mijn nieuwere tuin zag staan 🙂 Rare bol die groen de grond uit kwam en hele spacy gebobbelde bladeren. Ik had nog nooit rabarber gezien nog gegeten. Maar mijn buurvrouw wist me te vertellen dat het dus rabarber is. En dat het hier in Drenthe in veel tuinen te vinden is. Dankzij jou blog wist ik gelukkig hoe ik het moest oogsten want ik stond al met een mes in mijn handen om die arme plant te lijf te gaan. Van alles wat ik tot op heden met rabarber heb gemaakt is de limonade siroop favoriet, heerlijk verfrissend en prachtig roze van kleur. Ook de half appel/ rabarber taart is heerlijk.
Ik ben zo enthousiast dat ik online nog een stuk wortel heb aangeschaft. Mijn rabarber is meer groen als rood dus een smaak experiment is wel op zijn plaats.
In ieder geval bedankt voor je duidelijke, leerzame en leuke blog! Ik heb sinds kort 3 2x2m moestuin bakken en maak natuurlijk alle fouten die je kunt maken 🙂 maar dankzij jou blog is er weer wat oude in de chaos!
Hoi Diana, als we het dan toch over rabarber hebben; ik heb net jouw recept van rabarbercordial (met citroen, sinaasappel en gember) gemaakt en…wauw, poe hé, jéétje, wat absurd lekker!!! Écht een heel geraffineerd smaakbommetje! Stiekem heb ik natuurlijk ook even de gezeefde rabarberpulp geproefd, waar eigenlijk niks mee wordt gedaan na het maken van de siroop. Maar die pulp is uiteraard net zo lekker als de siroop en dus zonde om weg te gooien. Die gaat dus voorlopig even mijn vriezer in terwijl ik rustig ga bedenken wat ik daar nog voor lekkers mee kan maken. Door zelfgedraaide vanille-ijs roeren bijvoorbeeld, in een cake verwerken, of in een appeltaart…mogelijkheden genoeg, denk ik.
Topreceptje hoor; hartelijk dank!
Hallo Joanne,
Wat leuk om te horen, dankjewel voor je reactie! Ik vind het zelf ook erg lekker 🙂
Voor eventuele geïnteresseerden even de link naar het recept: Cordial van rabarber
groetjes,
Diana
Mijn rabarberplant gaf tot 12 juni geen mooie rabarber (dunne en korte stelen). Ik heb de ganse oogst niet kunnen gebruiken en in de groenbak gedeponeerd. Nadien kreeg ik scheuten en tot nu 28 aug is de oogst beter (dikker en hoger). Kan ik deze oogst eten? ik vind niks van een tweede oogst na 12 juni. Zit het oxaalzuur in de nieuwe oogst na 12 juni er ook in?
Hallo Monica,
Ik zou alles wat er nu nog groeit vooral niet oogsten. Want zoals je op deze pagina kunt lezen heeft de plant de stengels en bladeren nodig om reserves op te kunnen voor de groei volgend jaar. Als je nu rabarber oogst gaat dat ten koste van goede groei en dus een goede oogst volgend voorjaar. Er is dus geen oogst na 21 juni (al kun je best nog een keer wat oogsten na die datum maar niet volop). Als de rabarberstelen in het voorjaar niet goed genoeg zijn zou ik ze vooral niet oogsten en de planten een jaar op krachten laten komen zodat je het jaar erop voldoende in het voorjaar kunt oogsten en de plant in de zomer en nazomer op krachten kunt laten komen. Het gehalte oxaalzuur stijgt na 21 juni, of het dan dunne of dikke stelen zijn maakt niet uit.
groetjes,
Diana
Wat een fijne pagina! Ik wil graag een moestuin aanleggen op ons dakterras. Om nostalgische redenen zou ik graag een rabarberplant in pot hieraan toevoegen. Komt mooi uit dat het nu precies kan :). Welke soort is het meest geschikt en welke potmaat? Of laat ik het best de pot met de plant meegroeien?
Hallo Miranda,
Het ligt eraan wat je wilt, ga je voor de zoete smaak van vaak wat kleinere planten met dus ook wat minder opbrengst van rode stelen of wil je veel oogsten en ga je voor een groot en vaak vooral groenstelig ras. En aan de hand daarvan kun je dan ook een potmaat kiezen. Maar het is hoe dan ook altijd een grote pot, minimaal 40 liter inhoud maar 60 liter is voor een volwassen plant nog beter want ze moet voldoende ruimte krijgen om te groeien, de kluit mag niet uitdrogen, etc. Kijk vooral in deze webwinkel voor rassen (met dus verschillen in kleur en grootte maar bijvoorbeeld ook vroegheid); Fruitbomen.net
groetjes,
Diana
Good morning,
I want to ask, do you have rhubarbs roots? If yes, what would be the price for it?
And from what country you are? Can you delivery to Vilnius, Lithuania?
Thank you,
Hello Agne,
I´m sorry, I don´t have a nursery, I´m just a hobby garderner with 1 rhubarb plant, so I don´t have rhubarb roots for you.
Good luck with your search for rubarb!
with regards, Diana
Dag Diana,
Wat een fijn en uitgebreid artikel over deze bijzondere plant en wat een prachtige, bijna imposante rabarberplant hebben jullie!
Zelf ben ik een beetje aan het tobben met een rabarberplantje dat ik twee jaar geleden heb gekregen van een plant die jarenlang prachtig heeft gestaan.
Afgelopen jaar en nu ook weer wil mijn rabarber wel groeien, maar krijgt hij de kans niet, omdat het nieuwe blad al snel door naaktslakken wordt opgepeuzeld. Nu overweeg ik om de plant tijdelijk in een grote pot te zetten, zodat het (meer) de kans krijgt om te groeien en aan te sterken. Denk je dat dat ik daarmee de rabarber kan helpen? En hoe zou ik dat dan het beste kunnen aanpakken?
Alvast hartelijk dank voor je reactie. Met groet, Sunna
Hallo Sunna,
Als ik het goed begrijp is de rabarberplant zelf niet de oorzaak dat ze niet groeit (dus geen gebrek aan voeding, vocht, slechte standplaats, etc.) maar zijn de slakken de enige reden dat ze niet groeit. Dan kun je inderdaad overwegen om haar met een goede kluit uit de grond te halen en op te potten tot ze groot genoeg is. Of je kunt er voor kiezen om de slakken te bestrijden, dat zou mijn keuze zijn maar ik ken natuurlijk je omstandigheden niet (is er bijvoorbeeld genoeg ruimte om er iets met een scherpe opstaande rand rond de rabarberplanten te zetten). Mijn favoriete manier is om in de vroege avond een bord met wat droge kattenbrokjes (maar paneermeel schijnt ook heel goed te werken) neer te zetten: er komen in de schemer, afhankelijk van hoeveel slakken je in je tuin hebt, echt tientallen slakken op af die je heel gemakkelijk op kunt rapen, in een emmer kunt doen en vervolgens weg kunt brengen (wel meer dan 100 meter van je tuin, anders is er een kans dat ze weer terugkomen, heb ik eens ergens gelezen). Als ik dat een week lang elke avond volhoud ben ik hier grotendeels van de slakken af (in ieder geval is ‘de grote plaag’ dan voorbij)
groetjes,
Diana
Bedankt voor het uitgebreide advies, Diana!
Ik ga verder aan de slag met de slakken en kijk even wat dat doet voordat ik de plant er uit haal.
Met groet, Sunna
Hallo Diana,
Zoveel liefde voor zo een geweldige plant! Ik wil graag even kwijt hoe dat mij raakt.
Ik woon vierhoog in Amsterdam. Een gelukje heeft me op het idee gebracht om naar Limburg te verhuizen. En het gaat gebeuren — een hele stap voor een Amsterdammer, neem dat van mij aan. Op een tochtje eergisteren door Zuid-Holland (een beetje afscheid nemen) van de fiets gestapt omdat ik zag dat er iets te koop was. Jawel, RABARBER!! (Dunne rode stelen, helemaal gaaf, ook daar zat liefde in.)
Omdat zo ver weg verhuizen van mijn geliefde Amsterdam af en toe twijfels geeft concentreer ik me op de nieuwe mogelijkheden die er onherroepelijk straks zijn. En nu zie ik een dorp voor me met huizen, en tuinen, allemaal verzorgd en fleurig (de woning wordt gehuurd van een verhuurder die erop toeziet dat elke voortuin spic en span door de Limburgse beugel kan). En zie: mijn rabarber in mijn tuin en elk voorjaar zoveel heerlijks dat de hele buurt ervan geniet…
Ach ja, ook vriendschap gaat natuurlijk door de maag.
Dank je wel lieve Diana voor je inspirerende verhaal!!!
Bert, nu nog Amsterdam
Hallo Bert,
Juist jij hartelijk dank voor je verhaal! En van harte gefeliciteerd met je nieuwe woning in je nieuwe provincie!
En ik hoop dat je er wellicht zoveel tuinruimte krijgt dat je nog wat meer groenten, fruit of kruiden kunt telen, misschien is de rabarber de start van een moestuin 🙂
groetjes,
Diana
Voor de Cordial: is het volledig afkoelen na het koken van de rabarber belangrijk voor de smaak? Want ik was ongeduldig en zeefde het toen het nog warm was (het was bijna bedtijd) en bedacht me pas later dat het langer laten staan misschien de smaak van de rabarber zou versterken.
Hallo Sanne,
Nee hoor, het laten afkoelen van het rabarbermengsel heeft in het recept het doel dat het makkelijker en veiliger is om het afgekoelde mengsel te zeven en filteren dan om dat met een kokendheet mengsel te doen (het zou niet de eerste keer zijn dat ik een brandplekje zou krijgen doordat er een spetter op mijn arm zou vallen bij het gieten van het mengsel in de zeef :-)).
groetjes,
Diana.
Hallo Diana,
Ik heb 2 rabarber planten, die staan beide nog vol in blad, moet ik voor de winter de stelen en bladeren verwijderen.
Mvg
Wessel
Wessel, je hoeft helemaal niets te doen. In de loop van de komende tijd zullen de bladeren en de stengels vanzelf afsterven.
Ria
Ria, dank je
Mvg
Wessel
Even een reactie op je verhaal. Mooi en duidelijk beschreven. Ik heb 2 planten en was op zoek , nu staat hij in de zon maar neemt best veel ruimte in in m’n kleine moestuin. Een andere plek zou schaduw zijn. Door je verhaal toch maar besloten om hem te laten staan☺️
hallo,ik heb 100 rabarberplanten voor de verkoop. mijn vraag is of ik nu,in november paardemest erop kan verspreiden. alvast bedankt
Hallo Rene,
Wij doen dat zelf altijd wel maar we laten de paardenmest wel eerst even op een hoop liggen (zodat ammoniak kan vervliegen en/of uit kan spoelen). En wij doen dat bij een oude/volwassen rabarberplant, ik zou dat zelf niet zo snel bij jonge planten doen die voor de verkoop zijn. Ik zou dan zelf liever een andere bodembedekking kiezen (bijvoorbeeld herfstbladeren, stro, hooi, halfrijpe compost, etc.).
groetjes,
Diana
Diana, help! Mijn rabarber (buiten, in speciekuip) loopt alweer bovengronds uit. Er komt nachtvorst aan, dus wat doe ik er mee?
Hallo Margo,
Een rabarberplant kan zeker wel vorst verdragen, maar als het blad al uitloopt doordat ze in de kuip flink is opgewarmd door het zachte weer van de afgelopen weken, dan kan het toch handig zijn om haar enigszins te beschermen (de plant zal dus zeker niet doodgaan maar de jonge uitgelopen stelen kunnen wel wat vorstschade oplopen). Je kunt dat doen door bijvoorbeeld een pot ondersteboven over de bovengrondse delen te zetten (dan warmt het overdag wat op onder de pot en kan die warmte in de nacht worden afgestaan). Of door wat vliesdoek of jute, een dikke laag stro, etc. tijdelijk over de bovengrondse delen te leggen.
groetjes,
Diana
Hallo, Ik heb een vraag betreffende mijn rabarberplanten..
De laatste oogst heb ik in eind juni jl gedaan, de plant blijft maar doorschieten met nieuwe bladeren en stengels, heb ze in juni wel gedraaid en eruit getrokken, moet ik dit nou elke keer doen tot winter?
Jeetje….Diana heeft deze vraag een jaar geleden heel uitgebreid beantwoord. Zie hier boven, bij Monica…..
Hallo cvd,
Een plant moet blijven groeien om voedingsstoffen op te nemen om sterk de winter in te gaan en volgend jaar weer een mooie grote plant te maken. Je bent de plant nu ernstig aan het uitputten, ik zou direct stoppen met het verwijderen van stengels en bladeren. Je laat de plant juist groeien, oogst er niet (of in normale omstandigheden slechts beperkt van) en laat de plant op een natuurlijke manier afsterven in de herfst waardoor de voedingsstoffen in de ondergronds delen worden opgeslagen voor volgend jaar.
groetjes,
Diana
Ik heb een schitterende rabarberplant maar het vervelende is dat ik er maar 1 of 2 keer van oogst want daarna zijn de stelen niet meer te schillen omdat je dan de halve steel meetrekt
Wat kan daar de reden voor zijn. De plant krijgt voor de winter voldoende mest en compost.
Hallo Martin,
Ik durf het niet te zeggen, ik heb er hier weinig last van. Het zou wellicht aan het ras kunnen liggen, of aan de standplaats (rabarber houdt van veel vocht/voeding/halfschaduw en kan minder goed tegen droogte/hitte/arme grond. Ik zou me voor kunnen stellen dat de stelen op zandgrond in de volle zon wat taaier zouden kunnen worden maar heb daar zelf dus geen ervaring mee.
Is het misschien een optie om ze te schillen met een dunschiller/aspergeschiller?
En anders is het bleken/forceren een optie; geforceerde rabarber schil ik nooit, die is mals en zacht genoeg zonder te schillen.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt!
groetjes,
Diana
Als ik rabarber zaai (wat ik net heb gedaan). Kan ik bij jonge planten al snel het verschil zien tussen roden en groene stelen, goed of minder goede opbrengst etc? Of moet ik dan echt wachten tot ze ‘groot zijn’. ?
Hallo Geert,
Bij echt jonge zaailingen is het lastig te zien maar als ze eenmaal al wat groter zijn kun je zeker verschillen in kleur zien en ‘de roodste’ kiezen (als dat je voorkeur heeft want vaak geeft ‘groen’ juist de grootste opbrengst). Ook het verschil in opbrengst is al een beetje te herkennen: aan de dikte van de steeltjes, de grofheid van het blad en de hoeveelheid scheuten die uit de grond in de pot komen.
groetjes,
Diana