Asperge

Eerst even dit, mocht je internationale informatie zoeken of bijvoorbeeld zaden van asperges in een niet-Nederlandstalige webwinkel:

  • Latijnse naam:     Asparagus officinalis
  • Engelse naam:     Asparagus, Sparrow grass
  • Duitse naam:       Gemüse-spargel
  • Franse naam:       Asperge

De asperge is al heel lang bekend, ze schijnt zelfs al door de Romeinen te zijn geteeld. De aspergeplant is een winterharde vaste plant. Witte Nederlandse asperges zijn de beste asperges (ze worden niet voor niets ‘het witte goud’ genoemd) en relatief duur, maar erg lekker. Ze zijn alleen in april, mei en juni vers te koop, simpelweg omdat dan de oogst valt. In andere maanden te koop aangeboden witte asperges zijn bijna altijd in het buitenland geteeld (tenzij ze uit de vriezer komen).

Eerst dit dan maar even: ik ben heel verdrietig dat de teelt van witte asperges hier op onze vette klei niet lukt (ik vind ze echt heel erg lekker 🙂 ). Ik heb me lang geleden aan de teelt van witte asperges gewaagd, maar ondanks het verluchtigen van onze vette kleigrond met behoorlijk wat zand deden de planten het hier niet goed; na een aantal jaren (want ik zaaide ze zelf) hadden we uiteindelijk een vakje vol aspergeplanten maar die groeiden slecht, kregen last van aspergevlieg, werden ziek en toen hebben we ze gerooid. Dat waren (tuintechnisch gezien) drie weggegooide jaren voor een tuinvak.

Het is sowieso niet erg gemakkelijk om asperges te kweken, maar de teelt van groene asperges is wel veel gemakkelijker dan de teelt van witte asperges (en in ieder geval minder arbeidsintensief omdat je groene asperges niet af hoeft te dekken.

En dan, na jaren asperges in de winkel te hebben gekocht ga ik ze in 2020 weer eens zelf telen! Kleinschalig hoor, voor het leuk, voor de ervaring, en natuurlijk omdat we ze lekker vinden. Met meer tuinervaring, kennis, nieuwe rassen, etc. hebben we in maart 2020 aspergeklauwen gekocht (wij kochten biologische ‘klauwen’ van het ras Vegalim bij Zaadhandel van der Wal maar er zijn meer rassen en aanbieders op internet, denk aan Hermie, Aspergeplantjes, Eetbaargoed, etc., googel vooral even op ‘aspergeplanten’ of ‘aspergeklauwen’. Soms worden klauwen of plantjes in het voorjaar ook nog wel in tuincentra verkocht.

Asperge’klauw’ zoals je die kunt kopen/bestellen

PLANT

De aspergeplant is dus winterhard en een vaste plant, maar niet wintergroen, elk jaar trekt ze zich in de herfst terug in de grond. In de lente (vanaf ongeveer half tot eind april) loopt ze weer uit (zoals elke vaste plant dat doet): en die jonge uitlopers zijn dus de eetbare asperges, het zijn jonge, net boven de grond uitkomende scheuten.

Eigenlijk is het heel gemakkelijk: zolang de stengels nog onder de grond zitten zijn ze wit (zoals witlof ook alleen wit is in het donker en groen wordt in het licht). En als de stengels boven de grond komen worden ze dus groen. Ondertussen zijn er rassen gekweekt die beter als witte asperge geteeld kunnen worden en rassen die juist beter als groene asperge geteelde kunnen worden. En daarnaast zijn er nog een aantal rassen die geschikt zijn voor de teelt van beide (dus onder de grond wit, boven de grond groen. Zie daarover meer bij ‘Rassen’.

Als je de jonge net uit de grond komende asperges niet zou oogsten, wordt ze een stengel waaraan vertakkingen komen en heel fijn helder- tot donkergroen blad (je kunt dat in boeketten gebruiken).

Er zijn mannelijke en vrouwelijke planten: van allebei de planten kun je asperges oogsten, maar mannelijke planten zouden iets meer asperges geven, de vrouwelijke planten bewaren wat energie voor de vorming van bessen na de bloei (die overigens niet eetbaar zijn). Als je zaden of aspergeklauwen koopt zie je bij de omschrijving soms al de term ‘100% mannelijke hybride’ en die geven dus de grootste opbrengst.

TEELTWIJZEN

Van de witte asperge oogst je de jonge witte malse stengels nog voor ze boven de grond komen. Daarom moet je dus bij de teelt van witte asperges een bergje op de grond maken, van zeer zanderige grond, zodat de stengels gemakkelijk en ook recht door die zanderige berg naar het oppervlakte kunnen groeien. Je snijdt de asperges voor de oogst diep in het bergje zanderige grond af op het moment dat het kopje van de asperge uit de grond wil komen (je ziet dan wat barstjes in de grond komen). Vandaar dat de teelt van groene asperges gemakkelijker is: je hoeft geen verhoging van zanderige grond te maken, de asperges oogst je op een gewoon aspergebed, op het moment dat ze ver genoeg boven de grond is gekomen.

Witte asperges zaaien:

Je kunt niet in 1 jaar asperges oogsten, het vergt een vrij lange voorbereiding. Het jaar voor je echt met de teelt wilt starten moeten de zaden worden gezaaid (tenzij je dus aspergeklauwen koopt, erg handig omdat je daarmee 2 jaar voorsprong hebt. Als je liever zelf asperges zaait: zaai de zaden in maart/april, bij voorkeur ter plaatse, op een afstand van ongeveer 15 centimeter van elkaar. Zaai ze op een andere plaats dan waar je het uiteindelijk aspergebed wilt gaan maken. Het duurt ongeveer 3 tot 4 weken voor de zaden kiemen (afhankelijk van de grondtemperatuur).

Deze planten groeien in de zomer en sterven in de winter af. Laat deze planten 2 jaar staan, zo kunnen de wortels zich voldoende ontwikkelen. Aan het einde van dit tweede jaar ga je het bed in orde maken waar de asperges dan uiteindelijk mogen komen: de planten mogen daar straks jarenlang blijven staan. Spit de grond goed om, verluchtig met zand en compost, maar geef niet te veel mest (asperges hebben niet veel stikstof nodig). Maak in het midden van het plantbed een heuveltje van grond zodat je de klauwen er overheen uit kunt spreiden (dat doe je bij voorkeur in het vroege voorjaar bij niet vriezend weer) en dek met voldoende grond af. Vervolgens ga je dan van een zeer zanderig grondmengsel de berg maken op het bed, zo’n 30 tot 40 centimeter hoog.

Plat deze verhoging aan de bovenkant af. En dan zie je dus rond eind april aan het barsten van de grond dat de eerste stengels boven willen gaan komen. Je kunt nu (in het derde jaar dus) de eerste asperges oogsten. Doe dit niet langer dan een maand, daarna moet het zanderige bed weer worden weggehaald zodat de nog jonge planten tijd krijgen om van de oogst te herstellen en loof te maken (waarmee ze voeding op kan nemen voor herstel en het volgende jaar).

Het jaar daarna, het vierde jaar dus, komt de eerste echte oogst; in het vroege voorjaar maak je weer de 40 centimeter hoge zanderige verhogingen, en de oogst begint weer vanaf eind april. Maar nu mag je asperges steken tot 24 juni, reken op zo’n 50 dagen oogst.

Na 24 juni (geen idee waar die precieze datum zo vandaan komt maar elk boek houdt die datum aan, het is dan Sint Jan) steek je dus geen asperges meer, de zanderige verhoging haal je weer weg en de planten mogen weer doorgroeien om zo weer voldoende voedingsstoffen op te nemen.

Knip elk najaar blad en stengels af en gooi weg om overwintering en aantasting later van de aspergekever en aspergevlieg te voorkomen. Na ongeveer 10 tot 12 jaar zijn de planten ‘op’ en zul je ondertussen aan een nieuw aspergebed moeten zijn begonnen te werken (3 jaar daarvoor weer zaaien, 2 jaar planten laten ontwikkelen, etc.).

Dit hele verhaal, samen met het feit dat asperges oogsten = steken = handwerk is maakt begrijpelijk waarom asperges zo duur zijn.

Groene asperges

Het hele verhaal zoals beschreven bij witte asperges geldt ook voor groene asperges. Het enige verschil is dat je bij groene asperges dus geen verhoogde zanderige bedden hoeft te maken (en dus ook niet weer af hoeft te breken in het najaar). Dat maakt het uiteraard een stuk gemakkelijker en minder arbeidsintensief. Deze asperges plant je wel vrij diep; graaf een geul van ongeveer 20 tot 25 centimeter diep en maak ook nu weer een heuveltje in het midden, zoals op deze foto:

Je kunt de wortels vervolgens over het heuveltjes uitspreiden, ongeveer 35 centimeter uit elkaar, doe dat vooral met de ‘neuzen’ (de uitlopers = aanstaande stengels) dezelfde richting. Daarmee voorkom je later dat de asperges alle richtingen uit groeien en dezelfde kant op groeien. Voor witte asperges wordt er een rijafstand van 120 centimeter aangehouden (die is nodig om de heuvels te kunnen maken waaruit de witte asperges gestoken kunnen worden). Voor groene asperges hebben we zelf wat minder ruimte tussen 2 rijen aangehouden (omdat die zonder heuvels gewoon uit de grond groeien), de rijafstand is hier ongeveer 75 centimeter en ik hoop in de loop van 2020 aan te geven en te laten zien of dat voldoende is en hoe de asperges groeien.

RASSEN

In principe kunnen alle rassen voor zowel de teelt van groene als van witte asperges gebruikt worden. Maar zoals al eerder gezegd; kwekers hebben in de afgelopen decennia rassen gekweekt die beter geschikt zijn voor de teelt van groene of juist van witte asperges. Bekende rassen zijn:

Zaaien:

  • Rapsody F1 (wit)
  • Argenteuil (wit en groen)
  • Mary Washington (groen)
  • Crimson Pacific (paars!)
  • Millennium (groen)
  • Purple Passion (paars)

Planten/Klauwen:

  • Vegalim (groen)
  • Gynlim F1 (wit)
  • Grolim F1 (wit)
  • Vitalim (wit)
  • Cumulus F1 (wit en groen)

BODEM

Witte asperges:

Deze hebben een luchtige humusrijke zandgrond nodig; onze vette klei is te zwaar, te nat, te lang koud in het voorjaar en te “rijk” qua bemesting; allemaal eigenschappen waarop asperges niet willen groeien, en waardoor ziekten gemakkelijk kunnen toeslaan.

Groene asperges:

Groene asperges zijn dus iets gemakkelijker maar ook die hebben het hier niet gered. Het is eerlijk gezegd wel een jaar 10 geleden dat ik die poging waagde, ik zou het nu misschien anders aanpakken en in de afgelopen 10 jaren hebben we natuurlijk ook niet zitten niksen; de grond is verbeterd door het elk jaar onderspitten van stalmest, toevoegen van compost, af en toe eens groenbemester, etc.. En we hebben nu ook een aantal verhoogde bakken, die ik kan vullen met welk grondmengsel dan ook, etc..  Wellicht waag ik nog eens een keer een poging….. 🙂

Groene asperges zouden het dus wat beter op wat zwaardere gronden moeten kunnen doen, maar zorg wel voor een luchtig aspergebed, te nat in de winter zorgt voor wortelrot en gevoelige ziekelijk planten. Sommige rassen zijn beter geschikt voor zwaardere gronden (dat staat dan altijd in de beschrijving van een ras aangegeven).

Zelf hebben we onze groene asperges in een verhoogde bak geplant, in die bak is de grond luchtiger (door de compost die er in de afgelopen jaren telkens door is gemengd. Daarnaast warmt een verhoogde bak ook wat makkelijker en sneller op dan onze koude vette kleigrond. En tot slot is het in een verhoogde bak ook minder nat. Dat betekent tegelijkertijd wel dat een verhoogde bak in een droge zomer wel extra aandacht heeft m.b.t. water geven.

BEMESTING

Asperges hebben niet veel stikstof nodig, maar wel graag wat kali: een basisbemesting van een kleine gift samengestelde organische meststof is voldoende. Je kunt in plaats daarvan ook bijvoorbeeld koemestkorrels geven, vul dat in dat geval aan met een gift kali (in een samengestelde meststof zit in principe al voldoende kali, maar controleer dat vooral ook nog even op de verpakking). Ik lees in boeken en op internet dat het ook handig is om in de zomer nogmaals wat voeding te geven, om de planten te laten herstellen van het steken van asperges, en dat ik dit jaar zelf ook doen.

Asperges  houden niet van te zure grond, op zure gronden is kalk geven dus belangrijk. Onze vette klei is in principe niet zuur maar verzuurt wel heel langzaam (door het intensief moestuinieren waarbij we ook compost en paardenmest gebruiken). Om die reden geven wij eens per 3 jaar wat kalk (als een soort onderhouds-bekalking).

STANDPLAATS

Volgens de boeken mogen, zowel op het bed waar de zaailingen 2 jaar ter ontwikkeling komen als het definitieve bed waar de oogst gaat plaatsvinden, nooit eerder asperges hebben gestaan (in verband met een ziekte die waarschijnlijk door de schimmel Fusarium wordt veroorzaakt). En na het planten van de asperges kun je in in principe 8 tot 12 jaar oogsten, daarna raken de planten uitgeput en moesten worden vervangen, maar dus altijd op een nieuwe plek. Asperges staan graag op een zonnige of half beschaduwde plaats, in een luchtige en niet te natte grond.

ZAAITABEL EN PLANTAFSTAND

Asperge tabel

PLANTEN

Aspergewortels worden, zoals al eerder gezegd, ook wel aspergeklauwen genoemd (ik neem aan omdat de vorm een beetje lijkt op een gespreide hand). Bij het planten van de aspergewortels op hun definitieve plaats plant je ze dus zo’n 20 centimeter diep en 35 tot 40 centimeter van elkaar. Spreid de wortels bij het planten breed uit over een rijtje opgehoopte grond: de groeipunt moet ongeveer 5 tot 8 centimeter onder de grond komen.

Houd tussen 2 rijen witte asperges een rijafstand van 120 centimeter aan. Voor groene asperges moet een rijafstand van 75 centimeter voldoende zijn.

Je ziet op de foto hieronder een aspergeklauw met groeipunten (de witte ‘knopjes’ die al langzaam tot leven komen. Ik bestelde deze aspergeklauwen in de laatste week van februari en heb ze dezelfde week ook geplant (het vroor toen uiteraard niet).

VERZORGING

In de eerste twee jaar op het zaaibed is alleen de algemene verzorging van de grond nodig: wieden, water geven bij droogte, en uiteraard het afsnijden van het loof in de herfst, het liefst tot zelfs iets onder de grond (om de aspergevlieg en aspergekever op afstand te houden).

Na het planten van de aspergeklauwen is, naast die algemene verzorging, de belangrijkste zorg het maken en later weer afbreken van de zanderige verhogingen (bij de teelt van witte asperges).

Let bij het water geven van witte asperges in droge periodes goed op; de zanderige verhogingen lijken natuurlijk altijd heel droog, maar dat wil niet zeggen dat de grond waarin de wortels zitten (en daar het om) ook droog is. Asperges houden in ieder geval zeker niet van te natte grond.

OOGSTEN

Het oogsten van witte asperges is een specialistisch werkje, er bestaan zelfs speciale aspergestekers voor. Bij witte asperges herken je de komst van een oogstbare stengel aan de barstjes in de grond.

Maak dan een gaatje, steek de asperge diep af met een mes of de speciale aspergesteker en maak daarna het gat weer dicht en glad. Je moet in de oogsttijd elke dag het bed controleren en asperges steken.

Het oogsten van groene asperges is duidelijk gemakkelijker. Snijd de stengels, tegen de grond af als ze zo’n 25 centimeter lang zijn. Dunne stengels en stengels met losse koppen zien er minder mooi uit maar smaken er niet minder om.

BEWAREN

Zowel witte als groene asperges eet je natuurlijk het liefst dezelfde dag. Je kunt ze ook nog wel 1 of 2 dagen bewaren, in de groentelade in de koelkast; gewikkeld in een vochtige doek. Voor gebruik een uurtje in koud water leggen frist ze weer op. Je kunt ze eventueel ook invriezen (rauw), vroeger dacht ik dat dat niet lekker was. Maar sinds een paar jaar koop ik in de aspergetijd witte asperges die ik invries en die toch ook lekker zijn (niet zo lekker als vers natuurlijk, maar lekker genoeg om elk jaar een aantal porties in te vriezen). Voor het invriezen maak ik de witte asperges schoon zoals normaal; kontje eraf en goed schillen. Wassen en uitlekken. En dan gaan ze horizontaal een diepvrieszakje in, en dat diepvrieszakje sluit ik zo hermetisch mogelijk af, desnoods met plakband, zodat er zo min mogelijk lucht in de zakjes blijft. De laatste jaren gaan ze hier in een zakje dat ik in een vacumeerapparaat vacuüm trek, dat gaat nog beter. Als we dan asperges willen eten breng ik water aan de kook en daar gaan de nog bevroren asperges in, ik breng het water zo snel mogelijk weer aan de kook en kook de asperges dan nog 12 minuten, zet het vuur ui en laat ze vervolgens nog 12 minuten in het hete water na garen.

Tot slot: kijk ook nog even op deze pagina voor wat leuke recepten met asperges, zoals de salade met groene asperges en verse doperwtjes hieronder.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

82 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rebecca Vleeming

Dank je wel voor de uitgebreide uitleg! Ik heb dus 2 jaar geleden klauwen geplaatst en vorig jaar. Die van 2 jaar geleden doen het goed maar die van vorige jaar komt amper tot niets op. Betekend dit dat de planten dood zijn of kunnen ze het volgend jaar alsnog gaan doen?

Ine

Ik heb dit voorjaar groene aspergeklauwen geplant en ze zijn mooi opgekomen. Ze staan hoog in het blad ( nou ja: stekeltjes dus) maar er komen nu in augustus ook asperges boven. Ik weet niet of dat een goed of slecht teken is. Denk je dat ik ze moet weghalen of gewoon wachten tot ze afsterven?

Tessa

Nooit onnodig mooie nieuwe scheuten weghalen. Het is juist een teken dat de plant t naar z’n zin heeft. Die nieuwe scheuten gaan nog wat extra energie naar de plant pompen in het najaar. Je haalt het loof pas weg als het helemaal is afgestorven.

Mieke

Hoi Diana,
Ik heb vandaag mijn eerste asperges “gestoken”!! Ging niet bij iedere asperge goed .Is toch een handigheidje ;)). Een paar hele mooie, een paar gebroken maar ook een paar die een soort roest vlekken hadden… Ik kan er niets over vinden op internet, zou jij weten wat het zou kunnen zijn?
Groetjes en nog fijne Pasen! Mieke

Edith van Beek

Hoi Mieke. Ik hen al negentien jaar witte asperges en sims hen Iker ook met roestvlekjes Dan krijgen ze flink water en zijn ze weer mooi wit. Hoop dat je hierarki wat aan hent gr Edith

annie

hoe diep snij je witte asperges af
en van groene hoe hoog laat je die groeien voor aleer je ze afsnijd

Carine p

Dag Annie,
Ik spreek hier alleen over groene asperges (witte lukt hier niet omwille van grond). Snij deze af als ze ong 30 cm zijn. Laatje ze hoger groeien, dan is het onderste taai en zal je moeten schillen. Groene asperges schil je niet, maar snijd tijdig. Snijd ook enkel de mannelijke versies. Grt Carine
Ps. Als je zelf gezaaid hebt, snijd dan pas vanaf het 3de, maar liefst van het 4 de jaar

sandra

Hallo, Ik heb sinds een jaar of 6-8 een paar aspergeplanten in de tuin, we hebben hele zware vette kleigrond die heel kalkrijk is. Ik heb volwassen planten uit mogen graven bij iemand die verhuisde en de planten jaren ervoor in NL gekocht heeft (dat was een vreselijke rotklus, grote spinwortels). Ik wist nergens wat van en heb nooit bemest, wel de planten met veel turf ingepoot, vrij diep.
Ze geven veel lekkere asperges.
Ik woon in Hongarije waar veel zon is, misschien dat dat scheelt.
Ik heb bergjes gemaakt van geel metselzand en daarover zwarte folie. Het oogsten vind ik nog steeds spannend, ik heb geen asperge steekmes, maar gebruik een tuinschepje waarmee ik voorzichtig de asperge vrijmaak en dan snijd ik hem af, maar soms sneuvelt wel eens een kopje van een andere die opkomt.
Dit jaar begon de oogst 2 weken later, waarschijnlijk vanwege nog late nachtvorst? (mijn 3de portie ligt nu te wachten voor vanavond)
Ik ga naar een ander huis hier en wil weer nieuwe asperges in de tuin.
Zó lekker!

sandra

Oh ja, vergeet ik helemaal, prachtige site, met veel info, super!!

Caroline

Hallo, begrijp ik het goed dat je na het planten van groene asperges er de eerste 2 jaar niks mee mag doen behalve in de herfst het loft snoeien tot op de grond? Ze staan pas 3 weken maar ik heb nu al enorme groene asperges! Het groeit echt als kool. Dank je wel alvast voor het advies!!

José

Hallo Diana, ik heb altijd begrepen dat de stelregel voor groene asperges is. Na het tweede jaar na planten, alleen de eerste twee weken oogsten en de rest laten uitgroeien. Het jaar erop alleen de eerste 3 weken oogsten en vervolgens laten doorschieten. Enzovoorts. Ik heb zelf een bed met planten van 4 jaar oud en een van 5 jaar oud en heb dat altijd aangehouden. Ze geven overigens een goede en lekkere opbrengst! Maar klopt dat? Of is dat een fabeltje?

Carine p

Dag José, ik denk dat dit wel klopt als je asperges wortels plant. Ik heb de asperges altijd gezaaid en dan kan je best pas snijden vanaf het derde jaar, maar pas echt goede opbrengst oogsten vanaf het 4de jaar. Grt Carine

Melissa

Onze asperges he ben we net in de grond gezet. We hebben 1 jarige kluwen besteld via bovenstaande leverancier. Netjes ophoging gemaakt, zeil er over en nu 1.5 maand later steken de asperges omhoog uit het bed! Wel iets van 20 cm. Wat doen we verkeerd.

Agnès

Klinkt juist alsof het heel goed gaat melissa!
Je plant groeit goed. Niet steken nu, gewoon laten zitten. Zoals hierboven ook te lezen is.
Volgend jaar kun je er een paar oogsten. Groetjes!

Melissa

Moet ik het zeil dan strakker zetten? Ik dacht dat ze onder de grond moesten blijven. We houden ze daar en wachten af 🙂

Marjan van den Hoek

Dag Diana, ik ben van plan een stuk van mijn moestuin te reserveren voor asperges. Maar moet natuurlijk wel een paar jaar geduld hebben voor ik kan oogsten. Kan ik in de tussentijd nog iets doen met de grond om de planten? Sla? Oost Indische kers? Of iets anders wat maakt dat ik niet zo’n saai vak heb? Groeten Marjan

Albert Geven

Dag Diana, ik wil graag aspergeplanten zetten volgend jaar. ( biologisch). Nu ben ik op zoek naar “Niet hybride “aspergeplanten. Heb jij daar ervaring mee? Ik kom er op het internet niets over tegen.

Bram Kotvis

Hoi Diana. Wat leuk dit blog over asperges. Wij Bram en Connie hebben tuinen op het volkstuinen complex de Kooistee in Hellevoetsluis, hier hebben we super vette natte klei. Zijn nu voor het 4e jaar bezig met 100 Vegalim groene asperge planten, gekocht in Limburg. De oogst is echt super ondanks de grondsoort. Hebben afgelopen jaar zandheuvels aangelegd en afgedekt met 2 kleurenplastic over 15 planten. Het oogstresultaat was 18 porties Witte asperges van meer dan een pond. Ik wil hierbij aangeven dat met wat goochelen met de samenstelling van je grond en bemesting er altijd kansen zijn. Suuk6 iedereen

ilona

goedemorgen Diana,
wat moet ik nu doen met de aspergeplanten? ze staan vanaf maart dit jaar in de grond en zijn heel goed gegroeid. moet ik Ze nu afknippen en met grond bedekken?

Bruno

Dag Diana,

kan je in één aspergebed van +/- 3 meter, verschillende soorten aspergeklauwen planten.

Ingeborg

Dag Diana,
Wij hebben groene asperges. Dit jaar gepoot. Ik lees verschillende berichten over wel of niet snoeien in november of het voorjaar. 10 cm boven de grond of 10 cm onder het maaiveld. Ik lees ook over ‘afdraaien’ en het loof verbranden. Wat doen jullie met het loof van de groene asperges??

Fijne feestdagen!
Groet, Ingeborg

Carine p

Dag Ingeborg, ik wacht gewoon tot het loof afgestorven is en dan breken de takjes heel makkelijk af. Zolang er geen ziekten zijn, zou ik niet weten waarom je het loof niet kan gebruiken. Ik verstrooi dit gewoon in de groententuin. Bij mij heeft dit nog nooit problemen gegeven. Ooh, ik krijg al trek in die lekkere eerste asperges.
Groetjes carine

Ilse

Dank voor dit zeer uitgebreide artikel. Ik denk erover dit jaar 2 jarige klauwen te bestellen. Ik vraag me alleen af hoeveel ik zal kopen/planten. Als het groeien een beetje lukt, hoeveel asperges kun je dan verwachten per plant?

Mau

Hoi Diana. Je zegt dat je geen idee hebt waar de datum van 24 juni vandaan komt. Het is vrij simpel: 21 juni is de dag waarop de zon het hoogste punt bereikt. Vanaf die datum worden de dagen weer korter. Vanaf dan veranderen de behoeften van de planten.
Vroeger leefde men niet met een agenda in de hand, maar de dagen van de heiligen had men wel in het hoofd.
En nog een aanvulling: op Sint Jan werden de midzomerfeesten gehouden

Marleen

Dag Diana,
ik heb een vraag over het bed. Blijft dat gewoon “bed” na het oogsten van de asperges, of haal je de grond na 21 juni weer weg en maak je ieder jaar opnieuw een bed?

Marleen

Dank je wel Diana. Aan het begin lees ik het antwoord op mijn vraag; de zanderige grond waarmee je het bed in het voorjaar ophoogt (om de asperges wit te houden) haal je na de oogst weer weg (om het volgend jaar weer te gebruiken om weer op te hogen). Heb ik het zo goed begrepen?
We gaan dit jaar een poging wagen om weer een bed aan te leggen. Net als jij hadden wij in onze vorige tuin (HoekseWaard) net zulke zware kleigrond als jullie, maar nu wonen we in Frankrijk en daar is de grond een stuk lichter. Hopelijk gaat het lukken… ik ga de spade maar eens uit het schuurtje halen om aan de slag te gaan.

Helène

hoi Diana, waarom moeten zelf gezaaide aspergeplanten eerst in een zaaibed en later naar hun definitieve plaats?
groet, Helène

laurens

Hallo,
Iemand ervaring met asperges en postelein gecombineerd telen? of asperges combineren met andere (blad)groenten?
mvg
laurens

Jeroen

Hallo Diana,
Aller eerst mijn complimenten voor de mooie uitgebreide informatie, heel je site leest op een fijne manier weg met heel veel tips, super!
Vandaag zijn mijn 2 jaar oude bestelde (witte) asperge klauwen binnengekomen en deze wil ik straks gaan planten. Ik heb gelezen dat ze 30 a 40cm uit elkaar moeten staan, echter is mij niet helemaal duidelijk geworden hoe diep ik ze moet planten? Bij de groene asperge staat wel een diepte van 20 a 25cm, is dit ook de diepte die ik voor de witte asperge moet aanhouden?

Andere vraag:
Daarnaast is mij duidelijk geworden dat je er het 1e jaar geen oogst van hebt, zodra de grond gaat barsten moet ik dan het zeil verwijderen en de planten door laten groeien of maak ik een scheurtje in het zeil zodat de plant kan groeien en de rest van het zeil blijft liggen over het bed.

Alvast bedankt voor je reactie!

Erik

Goedemiddag Diana,

Complimenten voor de leuke site! Ik heb de greppel voorbereid zoals u aangeeft. Over het witte ras dient nog een berm aangebracht te worden van 25 cm, die eind juni moet worden afgebroken? En bij het groen-witte ras doet men dat ook?
Op aanraden van u, gaan wij dit jaar en volgend jaar niet steken maar breng je dan wel ieder jaar zo een berm (op de witte asperges) aan? En wanneer breek je zo een berm op de witte asperges, af?
Hoe doe je het met de bemesting? Strooi je dat over de geul heen of graaf je de planten ieder jaar vrij om ze zo te bemesten?

Vriendelijke groet Erik

Erik

Dag Diana, alle planten zijn mooi opgekomen (15 stuks) en staan ongeveer 1 m boven maaiveld. Wanneer knip ik deze af? Ik denk nu? En net boven maaiveld of iets eronder? Ik heb, groene, groen/witte en witte. Voor de witte maak in maart een bed van ca. 25 cm? Vr gr Erik

Erik

Dag Diana, wellicht kan ik dit jaar gaan oogsten want waren twee jarige klauwen, die ik geplant heb. Echter heb ik een probleem. Ik heb drie soorten. Wit, wit/groen en groen. De wit/groene staan er tussenin maar weet niet waar ik de groene en witte heb geplant. Vergeten op te schrijven . Weet dus ook niet waar ik het bed moet maken…. Wat kan ik beste doen? Misschien beste nog jaar laten groeien en volgend jaar oogsten? (Wit/groen zou wel kunnen omdat ik weet waar ze staan). Hoe zie ik het verschil tussen de groene soort en witte soort? Vr gr Erik

Erik

Goedemiddag Diana,

Ik heb drie soorten klauwtjes geplant vorig jaar, groen, groen/wit en wit (zie boven ☺). De groen/witte soort zitten in het midden maar helaas heb ik niet opgeschreven waar ik de witte en de groen heb geplant. Voor de witte dien ik een verhoogd bed te maken maar gezien bovenstaande weet ik dus niet waar. Heeft u nog een tip hoe ik dat kan zien? Of gewoon op laten komen en dan kijken? Maar hoe zie ik het verschil tussen de groen en de witte?

Vriendelijke groet,

Erik

erik

Dag Diana,

Bedankt voor je reactie. Op de telefoon had ik die niet goed kunnen zien blijkbaar maar excuses voor ongemak. Hier werkt het verder prima. Ik laat de planten groeien, in de hoop er in dit jaar achter te komen. Wel steek ik er enkele. Succes verder!

Vriendelijke groet,

Erik

Degryse Freddy

Hallo Diana, mag je groene asperges voor 21 juni allemaal oogsten en daarna de nog groeiende asperges laten doorschieten of moet je er enkelen vroeger laten schieten?
Je bezit een prachtige site me enorm veel info.
Alvast bedankt daarvoor.
Freddy

Ann de paep

dag Diana,
Is er een mogelijkheid om in een grote pot asperges te kweken ? Hoogte pot is 57 cm, diameter 50

Ann de paep

Doe ik ! Hartelijk dank voor je snelle reactie
( nog een vraagje : waar haal ik best de klauwen ? )

Robert

Beste Diana
Op 5 mei jl. heb ik aspergeklauwen van het ras Grolim (gekocht bij Vreeken) in de grond gezet.
Eind vorig jaar heb ik diep gespit en mest en compost ingegraven.
Begin mei heb ik de klauwen een 20-tal cm diep gezet maar eerst nog wat compost onder gemengd. Bij het planten bedekt met een beetje aarde en eens ze aan de groei waren terug een beetje aarde toegevoegd. Alle klauwen zijn mooi aan de groei gegaan, mooi gelijk opgaand. Intussen zijn ze zowat met de helft van de aarde bedekt.
Maar … het loof begint te verkleuren en af te sterven.
Is dit normaal ???
Groetjes
Robert

Robert

Goede avond Diana
Ik heb nog eens goed naar de planten gekeken. De stengels zijn nog mooi groen en intact maar het meeste loof is dor. Zou het de rode aspergekever kunnen zijn ? Ik zie wel geen kevers. Kan ik je foto’s bezorgen ?
Ik kweek al meer dan 20 jaar asperges en het is nu de derde keer dat ik klauwen plant.
Op 24 juni ben ik gestopt met steken en verwacht nu dat de planten doorschieten. Benieuwd of ik op dat loof dezelfde verschijnselen krijg.
Ik hou je zeker op de hoogte.
Fijn WE en hartelijk dank voor je reactie.
Robert

Angelique uit Zuid-Holland

Hallo Diana,

Het is oktober en ik kom er steeds meer achter dat mijn aspergeplant(en) van twee jaar oud wel dichtbij in de buurt van mijn kleine pruim komen. Ik heb het loof er nu afgehaald. Kan ik de asperge nu uit de grond trekken of met een spitvork eruit halen en dan veilig verplaatsen? Ik weet niet wat de ervaringen zijn, maar ik ben bang dat de asperge de pruim in de weg gaat staan.

Groeten,
Angelique

Saskia

Hoi Diana, dank je voor je uitgebreide verhaal. Ik lees altijd veel op je website het helpt me goed om mijn moestuin beter te begrijpen. Ik heb ook asperges en vroeg me af, als ik ze door laat schieten kan ik dan met de zaden weer nieuwe asperges kweken? Of moet ik dan toch nieuwe zaden kopen?

Ine

Hoi Diana, ik heb vorig jaar aspergeklauwen geplant ( groene asperges) en de plante zijn goed aangeslagen. Nu zag ik deze week de eerste asperges opkomen maar ze zijn heel dik ( 2-3 cm). Weet jij hoe dat kan? En hoe je kunt bereiken dat er dunnere asperges opkomen? Had ik niet moeten mesten ( ik gebruikte stalmest) misschien?

Tessa

In het eerste jaar oogst je geen asperges, zodat de planten de kans krijgen goed aan te slaan. Af blijven dus 😉 In het 2e jaar kan je een paar stengels per plant oogsten. In het derde jaar ga je pas ‘vol’ oogsten. En je zal zien dat je dan stengels in verschillende diktes gaat krijgen.

Jacques Clemens

Hallo Diana, ik lees ergens in dit blog een vraag en antwoord van zo’n drie jaar geleden. In je antwoord zeg je dat je het dorre loof wat je in de winter verwijdert, zelfs niet op je composthoop laat belanden, omdat je bang bent voo de aspergevlieg. Zelf denk ik dat het wel zou kunnen, want ik zie dat professionele kwekers hun loof hakselen en gewoon laten liggen.

Jonas

Zomaar een idee! Zouden “groene” asperges niet gebleekt kunnen worden met een bleekpot? (Dus zonder een zandbed etc). Diana of iemand anders al geprobeerd? Zo niet dan zal ik het volgend jaar eens proberen!

Pien W

Hoi Jonas! Het is werkelijk nooit in mij opgekomen mijn groene asperges af te dekken met een bleekpot. En zulke ideeën/vragen zijn wat mij betreft de leukste! Het lijkt mij een slecht plan (hij groeit in/door het licht) maar jij zult het niet voor niets bedacht hebben. Kan je aangeven waarom je dit zou willen proberen? Ben echt heel benieuwd! Groeten, Pien

Jonas Edelspint

Hoi Pien,
Ik weet eigenlijk wel zeker dat het zal werken, mogelijk niet zo spierwit als in zand, maar zeker witter/bleker en daardoor beter van smaak dan de groene variant.
Planten groeien bij afwezigheid van licht vaak in tegengestelde richting aan de zwaartekracht, dus de asperges zullen alsnog omhoog groeien. Verder zijn de eerste scheuten die ontstaan door de kracht die in de wortels opgeslagen ligt, daar heb je geen zonlicht voor nodig, dat is bij het telen van witte asperges in zand ook zo!
Ik kan er helemaal niets over vinden op internet, maar het lijkt me een leuke en niet-arbeidsintensieve manier om acceptabel witte(re) asperges te verkrijgen!
Groet,
Jonas Edelspint

Pien W

Hoi Jonas! Ik heb zelf groene asperges omdat ik dat knapperige zo vreselijk lekker vind. En ik eet ze het liefste als rauwkost of heel kort geblancheerd door salades etc.
Nog sterker: ik hou niet zo van die witte. Mijn groenen (drie rassen) moeten kort/snel worden afgesneden, hoe langer de asperge wordt hoe vezeliger. Dus ik dacht, bleken, groeien, nog langer =smerig! En dat is allemaal subjectief. Ook ik heb gezocht op internet, ook door mij niets gevonden. Dus jouw proefje, helemaal leuk! Ben benieuwd!
Want veel mensen zien op tegen de geulen en de heuvels en het aanaarden en dan ook nog dat zorgvuldige steken. Als jouw proefje slaagt en het dan ook nog de malse sappige stengels van witte oplevert…leuk!!! Groeten, Pien (die morgen met Pasen groene asperges eet….)

Jonas Edelspint

Doe ik! Als ik het niet vergeet, ben ik van plan het volgend jaar te proberen.

Hans

Dit doe ik al een aantal jaren, speciekuip er op. Geeft hele mooie witte asperges en je kunt eenvoudig elke dag controleren.

the farm dream

Hey Diana en mede moestuinders,
We hebben de groene asperges op de kleigrond gelegd en toen afgedekt met een dikke laag compost. Ze doen het hier heel goed!
Zelfs de natte winter van 23/24 hebben ze overleefd. De planten zijn nu ca 5 jaar oud waarvan 3 jaar in onze tuin.

Misschien heeft iemand op klei wat aan de tip

Witte asperges hebben we nooit geprobeerd.

Tessa

Ik heb ook groene asperges op vette klei. In een iets verhoogd plantenbed met veel compost. Onze favoriete groente, ieder jaar weer feest 🙂 #aanrader

Meld je aan voor de nieuwsbrief