Rucola
Eerst even dit, mocht je internationale informatie zoeken of bijvoorbeeld zaden van rucola in een niet-Nederlandstalige webwinkel:
- Synoniemen: Raket, Raketsla / Grote Zandkool = wilde rucola
- Latijnse naam: Eruca sativa / Diplotaxis tenuifolia = wilde rucola
- Engelse naam: Rocket, Arugula / Wild Rocket = wilde rucola
- Duitse naam: Garten-Senfrauke / Wilde Rauke of Stinkrauke = wilde rucola
- Franse naam: Roquette / Roquette Sauvage = wilde rucola
Rucola heeft een bijzondere smaak, een soort kruising tussen het pittige van radijsblad en iets nootachtigs.
De smaak van zelf geteelde rucola is overigens niet te vergelijken met die van rucola uit de winkel; de smaak van zelf geteelde rucola is eigenlijk altijd sterker/pittiger.
Zelf vinden we rucola erg lekker in een slamengsel, maar ook in een stamppot (dan wordt ze juist zacht van smaak), op een broodje kaas, etc.
Er is trouwens rucola en rucola; de bekende rucola is die met de Latijnse naam Eruca sativa. Maar er is ook wilde rucola (die je ook als blaadjes of zaden kunt kopen maar ook in ‘het wild’ kunt vinden.
Wilde rucola heeft de Nederlandse naam Grote Zandkool en de Latijnse naam is Diplotaxis tenuifolia. Lees voor de verschillen en overeenkomsten tussen ‘gewone’ rucola en wilde rucola even bij de alinea ‘Rassen’. Maar één belangrijk verschil is dat rucola (Eruca sativa) eenjarig is. En wilde rucola (Diplotaxis tenuifolia is meerjarig (wordt overigens ook vooral als eenjarige geteeld).
TEELTWIJZEN
Je kunt rucola bijna jaarrond zaaien, zowel in de lente als in de zomer, maar ook in de herfst. Ze groeit snel en je kunt er dus ook snel blaadjes van oogsten, vaak al binnen een week of 8 (afhankelijk van het jaargetijde/de temperatuur.
Jammer genoeg schiet rucola ook vrij snel door (zeker bij late voorjaars- en zomerteelt). Je kunt trouwens tijdens de bloei ook gewoon blaadjes oogsten en eten; de smaak is dan wel nog wat sterker, ze kan soms zelfs wat op je tong tintelen, en soms zit er een een klein bittertje inde smaak (afhankelijk van de omstandigheden).
Ook de bloempjes kun je eten, ze smaken een beetje poederig en naar een milde variant van de blaadjes.
Zelf zaaien we rucola in het vroege voorjaar (februari) onder glas, gelijk op 2 manieren; we zaaien een rijtje in de koude kas, daar kunnen we vanaf eind maart ruim een maand van oogsten tot de tomatenplanten eind april hun plaats in moeten nemen. Tegelijkertijd zaaien we rucola ook in de koude kas in een traytje voor, om de zaailingen in maart uit te planten – en daar kunnen we dan vanaf april van oogsten. Vervolgens zaaien we ook in de late zomer weer, voor oogst in de herfst, en we zaaien ook altijd nog wat in de vroege herfst voor de winterteelt onder glas.
Oftewel: je kunt rucola over een heel lange periode zaaien en oogsten. Laat het hart van de planten intact, dan blijft ze nieuwe blaadjes maken. En als ze lelijk wordt na veel oogst, of bloeit, etc., dan zaaien we gewoon weer wat nieuwe zaden. Ze kiemt en groeit zo gemakkelijk dat je gemakkelijk kunt spelen met zaaitijden.
Op deze foto zie je rucola die in het vroege voorjaar onder glas is gezaaid; voorjaarsrucola onder glas is wat zachter en ronder, zowel van vorm als van smaak. Dan eten we het vooral als groente (bijvoorbeeld in een stamppot). Late, buiten gezaaide rucola eten we meer als kruid of in slamengsels, omdat ze dan sterker van smaak is, en vaak ook iets stugger van blad. Dit hangt trouwens ook af van de soort en het ras.
SOORTEN / RASSEN
Zoals gezegd bestaan er 2 soorten rucola, de gewone rucola Eruca sativa en de wilde rucola Diplotaxis tenuifolia. Vervolgens zijn er in beide soorten verschillende rassen verkrijgbaar.
De overeenkomsten tussen rucola en wilde rucola:
- ze houden beide van koelte en voldoende vocht
- ze kunnen allebei bijna jaarrond geteeld worden
- ze hebben ongeveer dezelfde smaak
De verschillen tussen rucola en wilde rucola:
- nogmaals: rucola is eenjarig en wilde rucola is eigenlijk een vaste plant
- wilde rucola kiemt iets trager dan rucola
- wilde rucola lijkt iets minder snel door te schieten dan rucola (maar dat is ook afhankelijk van het ras en omstandigheden als vocht, zon, etc.)
- rucola bloeit met witte bloempjes, wilde rucola bloeit met gele bloempjes
- rucola heeft iets breder blad, dat van wilde rucola is juist wat smaller en meer ingesneden (maar dat is ook mede afhankelijk van het ras)
- wilde rucola lijkt over het algemeen een iets pittigere smaak te hebben dan gewone rucola (maar ook dat is weer mede afhankelijk van het ras, de teeltperiode en de standplaats)
Verschillende rassen hebben dus wat verschillen in het blad; mild, pittig tot zeer pittig, soms meer nootachtig.
Onze favorieten:
- de gewone rucola zonder naam is al prima genoeg
- Sweet Oakleaf: extra milde smaak en extra groot blad
- Wild Dragon Tongue: een wilde rucola, extra pittig, en prachtig omdat elke blaadje een iets roodachtige nerf heeft
- Sky Rocket: diep ingesneden blad dat extra pittig is, gewone rucola
- Wildfire: wilde rucola, extra pittig, diep ingesneden blad
Aan de namen kun je vaak al zien welke rucola wat is want bij wilde rucola zie je vaak al het woord ‘wild’ in de rasnaam. In het Engels heet rucola trouwens ‘rocket’ en ‘wild rocket’ voor de wilde rucola, voor het geval je eens leuke rassen in Engelstalige webwinkels wilt zoeken.
In 2018 teelde ik voor het eerst Wasabi-rucola, een voor mij nieuw soort, met wat meer glanzende blaadjes in een iets donkerder kleur groen. De teelt is hetzelfde als bij de andere 2 soorten rucola, ze is eenjarig en wordt ook wel ‘witte raket’ genoemd. De Latijnse naam is Diplotaxis erucoides en ze is dus nauw verwant aan de wilde rucola (Diplotaxis tenuifolia). De smaak is veel sterker dan die van rucola en wilde rucola, de naam Wasabi past echt bij haar want ze is pittig op een radijsachtige frisse manier.
Als ze doorschiet zie je dat de bloempjes wit met een klein geel hartje zijn. De smaak is dan nog pittiger en tintelt op je tong, lekker in salades, op een broodje kaas, maar ook lekker in een pittig pestoachtig smeersel, in stamppot, etc. Een soort die ik hier zeker vaker ga telen want ze is niet alleen lekker en mooi maar blijft ook nog eens wat kleiner/compacter dan de andere rucolasoorten.
ZAAIEN / PLANTEN / OOGSTEN / PLANTAFSTAND:
STANDPLAATS / BEMESTING
Rucola groeit op alle grondsoorten, in de voorjaars- en herfstteelt het liefst op een zonnig plekje. In de zomerteelt juist liever iets meer in de halfschaduw, samen met een goed vochtig gehouden grond zorgt die standplaats er in een warme zomer voor dat ze dan iets minder snel doorschiet.
Van rucola eet je de bladeren, je zou haar dus kunnen indelen bij de bladgewassen (want ze heeft dezelfde voedingsbehoeften). Maar tegelijkertijd is ze lid van de kruisbloemenfamilie (net als alle koolsoorten) en dus hoort ze bij een vruchtwisseling eigenlijk in het vak van de koolgewassen. Waar je haar ook zaait/plant, houd bij de vruchtwisseling rekening met het feit dat ze familie van de kool is (en dat geldt voor zowel gewone rucola als wilde rucola).
Soms zaai/plant ik rucola hier ook wel achter de kas, in de halfschaduw, naast kruiden die ook graag wat koelere omstandigheden willen (zoals peterselie, mosterdblad, tuinkers, selderij). Als je meer over vruchtwisseling en het belang daarvan wilt lezen, kijk dan op de pagina over Vruchtwisseling.
We geven zelf naast wat compost en/of oude stalmest in de winter een week of 2 voor het planten een gemiddelde hoeveelheid samengestelde organische meststof, de stikstof in die mest zorgt voor een goede bladgroei.
VERZORGING
Geef voldoende water bij droogte want het blad heeft veel vocht nodig, rucola gaat al snel een beetje slap hangen in een hete, droge, week in de zomer (en ze schiet dan dus ook sneller door).
Als de plant gaat doorschieten kun je dus nog steeds blaadjes plukken en eten, maar de beste kwaliteit is dan wel voorbij, de smaak wordt sterker en soms iets bitter (maar niet zo bitter als bijvoorbeeld andijvie). Zelf zaai ik dan gewoon weer een paar nieuwe planten als ik zie dat ze door gaat schieten, want daar kun je dan binnen 8 weken weer van oogsten en kun je de ‘oude’ planten opruimen.
Als je na juli zaait schiet rucola niet zo snel meer door, dat doet ze vooral bij de teelt rond mei tot en met juli.
Op de foto: de bloemen van gewone rucola (de bloemen van wilde rucola zijn geel). Mooi en eetbaar, en ze worden ook goed bezocht door bestuivers.
OOGST / BEWAREN
Je kunt rucola uit eigen tuin niet goed bewaren (de wilde rucola bewaart trouwens wel iets langer dan gewone rucola); oogst de jonge bladeren zo kort mogelijk voor gebruik in de keuken. Wij nemen vaak een broodje kaas voor de lunch mee naar de tuin; op de volkstuin plukken we tegen etenstijd wat rucola, soms een tomaatje, of een snackkomkommer voor erop; niets zo lekker als je eigen broodje direct van de tuin af beleggen 🙂 .
Veel langer dan 1 of 2 dagen kun je haar niet bewaren. De jonge blaadjes zijn uiteraard altijd malser dan het oudere blad; daarom gebruiken we de jonge blaadjes in sla en salades, en oudere bladeren in bijvoorbeeld stamppotten
Als je de blaadjes wat langer wilt bewaren rol ze dan losjes in iets vochtig gemaakt keukenpapier en bewaar het dan in de groentelade van de koelkast. Je kunt eventueel verlepte blaadjes altijd nog een beetje opfrissen door ze een kwartiertje in een bakje met ijskoud water te leggen.
ZAADTEELT
Je kunt heel gemakkelijk zelf zaden oogsten van zowel gewone als wilde rucola; laat een plant in de zomer in bloei komen, en wacht tot de zaadpeultjes in de late zomer rijpen. Als deze zaadpeultjes bruin en droog zijn is het zaad oogstbaar.
Pas wel op, want rucola is een kruisbestuiver: ze kruist niet met andere leden van de Brassica-familie zoals de verschillende soorten kolen maar wel met alle rassen onderling. Dat is trouwens niet zo heel erg, de blaadjes van de nakomelingen kunnen afwisselend iets meer of minder ingesneden zijn, en de smaak kan iets milder of pittiger worden, maar de smaak is nog steeds de smaak van rucola.
Kijk vooral ook eens op de receptenpagina voor recepten met rucola
Beste Diane, in jouw zaaiagenda staat bij Rucola het tekentje voor Koolgewas. Hier zeg je Bladgewas. Waar zal ik het zaaien in het vak voor bladgewassen of in het vak voor Koolgewassen?
Barbara
Hallo Barbara,
Van rucola eet je het blad en qua bemesting heeft ze ongeveer hetzelfde nodig als bladgewassen als sla en andijvie. Maar dat neemt niet weg dat ze een kruisbloemige is en dus nauw verwant aan kool is. Ik heb haar dus een paar jaar geleden bij de bladgewassen ingedeeld maar haar later toch naar de koolgewassen verhuisd: https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/koolgewassen/rucola/. Maar blijkbaar staat er in de tekst nog een verwijzing naar de bladgewassen.
Dus ze staat zowel in de agenda als op de website bij de koolgewassen, maar ik moet het op deze pagina goed uitleggen. Dat zal ik vandaag doen, ik zag zojuist ook nog 2 typfouten die ik er dan uit kan halen. Dankjewel voor de tip!
groetjes,
Diana
Mijn rucola groeit niet, hoe komt dat?
Hallo,
Ik vrees dat ik je niet kan helpen als je niet wat meer informatie geeft (wanneer heb je ze gezaaid, waar staan ze (grondsoort, zon, schaduw of misschien wel binnen in potjes voorgezaaid, of in een bakje op een balkon), welk ras, welke voeding heb je gegeven en wanneer, hoe vaak geef je water, etc.). Dat kan er allemaal mee te maken hebben dat je rucola niet groeit.
groetjes,
Diana
Hoi diana
Ik heb rucola buiten en binnen staan. Nu ziet de rucola er buiten anders uit dan die rucola binnen.
Buiten heeft het een rode kern en binnen ziet het eruit zoals je het in de winkel koopt. En het komt uit hetzelfde zaad zakje. Weet jij hoe dat kan?
Hallo Kim
Een paarsrode verkleuring kan duiden op een voedingsgebrek maar verder durf ik het niet te zeggen want ik ken de omstandigheden niet (in pot, volle grond, welke voeding, vocht, zon, schaduw, etc.), maar ik hoop dat je hier verder mee kunt!
Diana
Hoi Kim,
Heb je de rucola binnen of onder glas voorgezaaid? Ik heb dit jaar (voornamelijk bij bladgewassen) dat de bladeren een rode verkleuring krijgen zodra ik ze uitplant. Na een paar weken trekt dat weg. Misschien heeft dat met de zonkracht te maken?
Groetjes Wijnie
Hallo Diana, ik heb deze keer dikke vlezige zaaddozen in de rucola, ik heb er van geproefd en het smaakt pittiger als de rucola zelf. Nu dacht ik er over om deze peulen op olie te zetten of in te maken maar kan er nergens een recept van vinden. Is er iemand die dit wel eens gedaan heeft en hoe?
Hallo Bets,
Ja hoor, je kunt de verse, jonge pittige zaadpeultjes van rucola (of bijvoorbeeld radijs/slangenradijs) in zoetzuur inmaken.
Gebruik er bijvoorbeeld dit recept voor (met de aanpassing dat je ze niet eerst 24 uur in zout hoeft te leggen en je ze direct na et aan de kook brengen inmaakt en niet eerst nog minutenlang laat koken zoals dat met augurken wel nodig is): Augurken in zoetzuur
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Kan Je rucola drogen om te bewaren?
Groetjes,
Daniel
Hallo Daniel,
Ja, je kunt rucola ongetwijfeld drogen om te bewaren. Of dat nodig is, is een tweede vraag. Ik heb zelf toevallig gisteren nog rucola gezaaid en onder glas kan ik daar de hele winter van oogsten, buiten alleen als de winter niet al te streng is maar in de afgelopen winter heeft rucola hier gewoon ook buiten gestaan. Als je rucola wilt drogen moet je dat in een voedseldroger of in een oven met de deur op een kier doen, niet op te hoge temperatuur, rond de 40 graden, en het duurt wel lang, ik denk zo rond de 8 uur of nog wat langer, tot de blaadjes zo droog zijn dat je ze kunt verkruimelen (want alleen dan is de rucola te bewaren). Als de rucola niet droog genoeg is zal het geheel uiteindelijk gaan schimmelen. Ik heb wel eens gehoord dat mensen ook wel in de magnetron drogen maar daar heb ik verder geen verstand van, daar zou je wellicht eens op kunnen googelen. Drogen in de lucht (dus gewoon een bosje ophangen) lukt waarschijnlijk niet, daarvoor bevat rucola teveel vocht en is de luchtvochtigheid in Nederland te hoog, het zou waarschijnlijk te lang duren en dan gaat het geheel dus ook schimmelen.
groetjes,
Diana
Hoi Diana, ik heb vrij veel rucola in mijn moestuintje en vooral veel witte bloemen.kun je deze ook eten?
Hallo Thalisa,
Ja hoor, de bloempjes zijn eetbaar, dat staat ook op deze pagina (onder het kopje ‘Teeltwijzen’, ik heb het even gekopieerd:
Ook de bloempjes kun je eten, ze smaken een beetje poederig en naar een milde variant van de blaadjes.
groetjes,
Diana
Dag Thalissa,
Als je teveel rucola hebt, kan je daar pesto mee maken. Ook lekker gemengd in aardappelpuree met wat gebakken nootjes. Ik gebruik er ook veel in kruiden pannenkoeken waarin ik ook de bloemetjes toevoeg. Langs de andere kant zijn de bloemen hele goede bloemen voor de wilde bijen omdat deze veel stuifmeel bevatten en laat je ze staan zal het zaad zich verspreiden en heb je altijd rucola in de tuin.
Groetjes
Carine
Hallo Diana,
Bij welke groente / kruiden kan ik rucola het beste zaaien, en bij welke moet ze uit de buurt blijven? (combinatieteelt)
Hallo Marlene,
Rucola is een kruisbloemige, als je een vruchtwisseling aanhoudt moet ze dus op een plek worden geplant waar de afgelopen 4 tot 6 geen rucola, radijs, tuinkers of koolsoorten hebben gestaan.
Goede buren zijn: bieslook, bieten, bonen, dille, kamille, knoflook, munt, Oost-Indische kers, Petunia, rozemarijn, selderij, sla, spinazie, tijm, uien
Slechte buren zijn: aardappelen, aardbeien, aubergines, paprika’s, pepers, tomaten
groetjes,
Diana
Hartelijk bedankt voor je info!
Hallo Diana,
Ik heb een project vertical farming gekozen voor mijn eindwerk. Kunt u mij misschien vertellen welke voeding en welke temperatuur rucola nodig heeft?
Met vriendelijke groeten,
Ghina Fernandez
Hallo Ghina,
Heb je deze pagina gelezen? Want ik denk dat je het antwoord op je vraag over de voeding kunt lezen in de alinea over standplaats en bemesting, en je vraag over temperatuur wordt beantwoord in de alinea over teeltwijzen. Oftewel: rucola heeft wat stikstof nodig voor de groei van het blad, maar niet teveel, koemestkorrels of wat groene Culterra zijn prima. En in de alinea over Teeltwijzen kun je lezen dat rucola bijna jaarrond geteeld kan worden. Uiteraard moet de bodemtemperatuur warm genoeg zijn voor de zaden om te kiemen (ik denk zo rond de 8 tot 10 graden), zoals je op deze pagina kunt lezen kan een volwassen rucola redelijk veel vorst verdragen.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Eerst even dit, ik ben een beginnend tuinierden en leer veel van jullie site, mijn complimenten.
Mijn vraag gaat over vruchtwisseling, elk jaar moet je een andere groep planten, maar ik heb in het voorjaar rucola gezaaid, veel van gegeten maar nu weggehaald omdat het is doorgeschoten, kan ik nu in hetzelfde jaar op dezelfde plek weer rucola zaaien of is het verstandiger om dit op een andere plek te doen?
Hallo Adri,
Ik zou zelf niet op dezelfde plaats rucola zaaien, ook omdat ze een kruisbloemige is (met daarmee een wat grotere kans op ziekten en plagen).
Maar enkele meters verderop zaaien/planten is al prima.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Waarom zou je wilde rucola niet gewoon laten staan voor de komende jaren? Ik dacht dat het wel makkelijk kon zijn om deze elk jaar op dezelfde plek te laten staan (zoals in de natuur) in plaats van steeds als eenjarige te telen. Ben benieuwd naar de pros en cons. Bedankt alvast!
Hallo Jonas,
Ja hoor, dat kan ook zeker. Ik zaai ze vooral als eenjarige omdat ik ze vaak elke jaar op een ander plekje wil zetten (voor de vruchtwisseling maar vaak ook omdat ik dan weer andere planten en combinaties wil proberen). Hier worden de planten vaak ook lelijk als ze in hun 2e jaar volwassen zijn: ze maken dan steeds kleinere en dunnere blaadjes en bloeien eerder en met veel meer bloeiaren, en dat levert dan wat minder oogst op (maar dat kan dan wellicht met de omstandigheden als vette klei te maken hebben). Hier zaait ze zich vaak uit en dan kies ik ervoor om de moederplant te vervangen door een aantal jonge planten die in hun eerste jaar ook bloeien maar wat minder uitbundig, en dus wat meer blad geven.
groetjes,
Diana