Radijs
Eerst even dit, mocht je internationale informatie/zaden/tips/foto’s zoeken over/van radijsjes:
- Latijnse naam: Raphanus sativus subsp. sativus
- Engelse naam: Radish
- Duitse naam: Radieschen
- Franse naam: Radis
Als je van een fris-pittige smaak houdt, dan is de teelt van radijsjes zeer de moeite waard; radijsjes groeien het best in koele omstandigheden (dus voor- en najaar), en ze kiemen en groeien snel.
Radijsjes uit de winkel smaken een beetje pittig, maar dat is niet te vergelijken met radijsje uit eigen tuin; die zijn net zo lekker knapperig, maar veel pittiger van smaak. En daarmee zijn ze lekker in salades, bij de boterham, of zo uit het vuistje. Je kunt ze zelfs ook bakken en heel lekker is bijvoorbeeld zoetzuur van radijsjes.
Het jonge blad van radijsjes is ook eetbaar, wacht niet te lang met het eten ervan want als het wat groter wordt is het wat ‘licht gestekeld’ (al is dat niet het juiste woord, maar licht behaard is ook niet het juiste woord, het zit er een beetje tussenin). Jonge blaadjes zijn lekker in salades, of maak er een lekkere pittige ‘pesto’ van.
PLANT
De radijs is een klein en eenjarig plantje, het blad wordt niet hoger dan ongeveer 15 tot 20 centimeter. Het radijsje zelf is een knolletje. Radijsjes kiemen snel (afhankelijk van de temperatuur binnen enkele dagen tot 2 weken) en groeien snel, binnen 6 tot 8 weken na het zaaien kun je radijsjes al oogsten.
TEELTWIJZEN EN OPKWEEK
De teelt van radijs in de zomer levert hier nog wel eens wat problemen op; de radijsjes worden dan vaak aangevreten, of de radijsjes zijn niet lekker (‘voos’, wat bitter en niet knapperig). Wij kiezen daarom vooral voor de teelt in het voorjaar en het najaar. En daarnaast zaaien we ook graag nog radijsjes in de herfst en in het vroege voorjaar onder glas, voor oogst in de winter en in het voorjaar.
Radijsjes kun je eventueel voorzaaien, als je er niet veel van nodig hebt. Maar de zaden kiemen snel en de plantjes groeien ook volt. En omdat de plantjes/radijsjes maar klein zijn en we graag een heel rijtje willen zaaien/oogsten zaaien we ze ter plaatse; in dun gezaaide rijtjes (als je teveel zaden te dicht bij elkaar zaait kunnen de radijsjes zich niet goed ontwikkelen en blijven klein). Maak met een stok of je handen een gleufje in de grond, zaai daar de zaden in, elke 1 centimeter een zaadje). En bedek de zaden tot slot met een dun laagje zand of grond (zand heeft onze voorkeur om de eenvoudige reden dat dat gelijk de rij markeert). Geef regelmatig water met een broes. Afhankelijk van de periode/temperatuur kiemen radijsjes binnen 5 tot 14 dagen.
RASSEN
Er zijn 2 belangrijk type radijsjes: voor buitenteelt en voor kasteelt. Voor de teelt onder glas kun je rassen met kort loof gebruiken, die zijn voornamelijk geschikt voor kasteelt. Deze rassen hebben de term ‘broei’ achter hun naam, of er staat in de beschrijving specifiek bij dat ze voor kasteelt is.
Zelf heb ik eens in het voorjaar het ‘buitenras’ Green Luobo in de kas gezaaid; het loof werd ruim 50 centimeter hoog, maar het radijsje bleef slechts een klein worteltje zonder verdikking. Ik heb ook eens het buitenras Cherry Belle in de kas gezaaid en dat ging beter, we hebben er ook wat radijsje van kunnen oogsten. Maar na 3 warme dagen in april schoten de jonge planten al door waardoor we ruim 3/4e van de planten hebben moeten rooien voor we er van konden oogsten (laten staan is geen optie, zodra de plant door gaat schieten en wil gaan bloeien groeit het radijsje zelf niet meer en worden eventuele al wat grotere radijsjes stokkig en bitter).
De kans op succes is dus rasafhankelijk; mocht je een kas hebben (of een platte bak), kies dan vooral een ras dat geschikt is voor onder glas.
In de winkel zie je alleen rode ronde radijsjes maar er zijn best veel leuke kleurtjes/rassen, en daar wordt door veredelaars ook nog flink mee geëxperimenteerd. Leuke en lekkere rassen zijn:
- Ronde Rode Broei (dus de geschikte soort voor kasteelt, rood van buiten, wit van binnen)
- French Breakfast (halflang, rood met witte punt)
- IJskegel (langwerpig wit)
- Helios (rond geel radijsje)
- Amethyst (lilaroze, rond)
- Green Luobo (langwerpig, lichtgroen met middelgroen)
- Red Meat (groen-wit van buiten, rozerood van binnen)
- Diana (ovaal, paars met witte onderkant)
- Bravo F1 (van buiten en van binnen lilapaars)
- etc. Er zijn veel leuke ronde, halflange of lange soortjes in verschillende kleuren, allemaal wat meer of wat minder knapperig en/of pittig van smaak. Op de foto zie je mijn zelf geoogste mengsel van kleurtjes en vormpjes:
BODEM / BEMESTING
Radijsjes houden van een wat lichtere grondsoort, op onze vette klei willen ze, zeker in de zomerteelt, nog wel eens voos worden, of een wat vezelige harige onderkant krijgen. Sinds we radijsjes in een verhoogde bak kunnen telen gaat het beter, maar de lekkerste radijsjes vinden we nog steeds de lenteradijsjes en herfstradijsjes.
Geef regelmatig en voldoende water zodat de radijsjes gestaag door kunnen groeien. Veel voeding hebben ze niet nodig; pas op met stikstof want dat geeft veel loof maar weinig radijs. We geven zelf (na uiteraard de gebruikelijke basisbewerking van het onderwerken van wat compost/oude stalmest), een klein handje samengestelde organische meststof met daarin wat kali voor de ontwikkeling van de knolletjes.
STANDPLAATS
Er is altijd wel een plekje in de tuin om een rijtje radijsjes te zaaien. Ze hoort eigenlijk qua vruchtwisseling thuis in het vak van de koolgewassen, want daar is ze familie van. Maar als dat niet lukt kun je haar ook ergens anders zaaien; houd wel in gedachten dat het jaar erop er bij voorkeur geen koolgewassen worden geplant. En zaai radijsjes in het voorjaar en in de herfst het liefst op een zonnige standplaats, dat geeft niet te veel loof en mooie volle radijsjes. Als je radijsjes midden in de zomer wilt zaaien, kun je juist beter een plekje in de halfschaduw zoeken, want radijsjes houden niet van de combinatie warmte + droogte.
ZAAITABEL
Klik op de tabel om die in groot formaat in een nieuw tabblad te zien:
VERZORGING
Naast het algemene wieden is het enige waar je op moet letten dat radijsjes regelmatig water krijgen. Droogte kan aardvlooien aantrekken, maar bijvoorbeeld ook voosheid veroorzaken. En de knolletjes kunnen openbarsten wanneer ze na droogte weer vocht krijgen.
OOGST / BEWAREN
Oogst de grootste radijsjes uit het rijtje, de rest (de kleinere) radijsjes krijgen daarna dan gelijk weer meer ruimte om nog te groeien. Geef het rijtje radijsjes dat achterblijft gelijk na de oogst van de grotere radijsjes wat water want soms beschadig je wel wat worteltjes, met wat water zorg je dat de achtergebleven radijsjes weer verder kunnen groeien.
Trek de radijsjes onderaan het loof uit de grond. Wij nemen ze mee zoals je op de foto kunt zien: touwtje om het blad, even door de waterton slingeren om de kleigrond er een beetje af te spoelen. Thuis verwijderen we vervolgens wel gelijk het loof zodat de radijsjes hard blijven (minder verdamping). Geen idee waarom dat met radijsjes in de winkel niet hoeft maar zelf geoogste radijs wordt al binnen 1 tot 2 uur zacht als je het loof eraan laat zitten!
Je kunt radijsjes uit eigen tuin ook niet lang bewaren. Maar als je het blad eraf draait fris je de radijsjes op door ze in een bakje met koud water te leggen.
ZELF ZADEN OOGSTEN
Oogst de radijsjes wanneer ze groot genoeg zijn, knip de helft van het blad af en plant de radijsjes daarna weer uit. Zet een stok bij de plant want als ze na het weer uitplanten doorschiet en gaat bloeien wordt het een forse plant. Als je radijsjes in de late lente op een zonnige en warme droge plaats zaait hoef je de radijs niet eerst te oogsten en weer uit te planten want dan is de kans al groter dat ze vanzelf doorschiet. Oogst de zaden als ze rijp zijn (dan is het ondertussen wel september), en laat ze nadrogen. Volgens Suzanne Ashworth (in haar boek Seed tot Seed) kan ze alleen kruisen met andere rassen. Het bijzondere is dat een radijs zichzelf niet kan bevruchten – je hebt er meerdere planten voor nodig (zodat het stuifmeel van plant 1 naar de stamper van plant 2 gebracht kan worden – ze wordt bestoven door insecten).
goeie informatie
Dag Diana,
Hartelijk dank voor deze info! Ik lees met heel veel plezier jouw artikelen en haal daar bijzonder veel informatie uit. Onze moestuin bevindt zich in noord-Frankrijk, eveneens op kleigrond dus de specifieke informatie is helemaal handig. Dankzij dit stuk over radijs ben ik er achter dat er te veel stikstof in de grond zit hier 🙂
Een kleine opmerking mbt de radijsjes; het Franse woord voor radijs is radis. Navet is knolraap.
Hallo Enzo,
Dankjewel, ook voor het verbeteren!! Ik ben nooit verder dan middelbare school Frans gekomen en googel voor de niet-Nederlandse namen maar gewoon op internet of kijk in een Franstalige zadencatalogus.
Ik ga het gelijk verbeteren. En mocht je op andere pagina’s nog eens een foutieve Franse naam voor een bepaalde groente, kruid, fruit of bloem zien, dan houd ik me van harte aanbevolen voor verbetering!
groetjes,
Diana
heb enkele radijsje door laten schieten.
Die staan nu behoorlijk hoog.
Kan ik hier zaadjes uit helen voor volgend jaar?
Wat zijn de zaadjes? Hoe zien die er uit? (Er zitten ook een soort van kleine peultjes aan)
Alvast bedankt voor de moeite,
Hans
Hall Hans,
Ja hoor, je kunt zeker zelf zaden oogsten van radijsjes. Het gaat wel nog even duren want de zaden rijpen vrij langzaam.
Lees ook even het stukje bij zaadteelt hierboven want daar staat het, denk ik, best goed uitgelegd.
Direct na de bloei zie je kleine ‘stokjes’ op de plaats van de bloemen:
En als je wacht zien die stokjes er op een gegeven moment zo uit:
Als die peulen helemaal bruin en droog zijn (dan is het ondertussen wel augustus of nog iets later) kun je ze oogsten en vind je in elk peultje een stuk of 3 tot 8 zaden.
Bedenk wel dat radijs heel makkelijk kruist met andere rassen en dat de kans dus vrij groot is dat er uit de nakomelingen wat andere vormen en kleuren kunnen komen.
groetjes en succes ermee!
Diana
Als de peulen nog lichtgroen zijn, kun je ze eten. Lekker knapperig, milde radijssmaak, door de sla.
Hallo Marian,
Ja, dat is zeker lekker! Ik zaai bijna elk jaar wel wat slangenradijs, een ras dat speciaal geschikt is voor de oogst van die groene en paarse jonge zaadpeultjes. Volgens mij is de smaak hetzelfde maar geeft slangenradijs meer opbrengst dan gewone radijs omdat ze al vlot doorschiet.
groetjes,
Diana (die van plan is om nog eens een pagina over de teelt van slangenradijs te maken)
Hoi Diana,
Ik ben net met mijn allereerste moestuinjaar begonnen en ik leer veel van je handige website!
Van radijsloof kun je heel lekkere pesto maken, ook als het al wat groter is. Gewoon in de keukenmachine met een teentje knoflook, pijnboompitten (of cashewnoten of walnoten of andere noten die je lekker vindt), olijfolie, peper, zout en een beetje citroensap en klaar is kees.
De radijsjes zelf kun je er dan in dippen.
Hetzelfde recept werkt ook met allerlei ‘onkruiden’ zoals zevenblad en paardenbloemblad. Ook rucola en spinazie lenen zich hier goed voor. Ik gebruik het vaak als saus door de spaghetti.
Hallo Marthe,
Dankjewel voor je aardige woorden, en dank voor de tip! Ik vind ‘pesto’ van rucola heel lekker, van radijsblad heb ik het nog nooit gemaakt, dat komt vast nog een beetje door onze authentiek Italiaanse tuinbuurman die we vroeger hadden, ik durfde eens pesto te maken met cashewnoten omdat ik geen pijnboompitten in huis had, nou, dat was duidelijk geen pesto volgens hem 🙂
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Het blad van radijsjes kan je gemengd met andere groenten soep mee maken. Bij mij lukt dit niet goed, want de aardvlo is ook dol op radijs blad. In het najaar als de aardvlo zich opnieuw in de grond teruggetrokken heeft, lukt het mij soms wel. Lekker met kruiden kaasje.
Bedankt Marthe voor de tip om pesto hiermee te maken. Zal ik uitproberen. Grt carine
Hallo,
Sinds vorig jaar begonnen met kleine moestuin. Doch radijsjes waren moeilijk te kweken buiten, loof was er wel maar geen radijsjes (veel te dun). Dit jaar eind maart gezaaid , ik hoop dat ze deze keer wel lukken.
Hallo Alain,
Radijsje beginnen altijd heel dun, pas later ontwikkelt het knolletje zich. Misschien heb je te vroeg opgegeven. Maar het kan ook zijn dat je een ras had dat meer geschikt was voor de teelt onder glas, of misschien misten de radijsjes wat kalihoudende voeding, hoewel radijsjes weinig voeding nodig hebben.
Ik hoop dat je nu wel radijsjes kunt gaan oogsten!
Diana
Ik heb radijsjes geplant maar hoe weet ik of of ik ze mag uit doen
Ik begrijp je vraag niet heel goed als het gaat om de term ‘of ik ze uit mag doen’.
Wil je radijs uitdunnen of oogsten. Het kan allebei, voorzichtig uitdunnen is mogelijk als je ze te dicht op elkaar hebt gezaaid, hoewel ze elkaar wel wat opzij duwen en je in principe telkens de wat grotere radijsjes oogst zodat de rest weer verder kan groeien. Als je wilt oogsten kun je heel gemakkelijk de grond ietwat wegwrijven zodat je de bovenkant van de radijsjes ziet en je in kunt schetten of ze groot genoeg zijn.
groetjes,
Diana
Beste Diana,
Veel van mijn radijsjes hebben bruine gangetjes in het knolletje. Dat ziet er vies uit en ik gooi ze weg. Is het een rupsje of worm?
Is er iets tegen te doen?
Alvast bedankt voor evt antwoord.
Groet
Hylkia
Hallo Hylkia,
Ik ben niet goed in ziekten en plagen maar googel even op ‘radijs aantasting koolvlieg’ en je vindt dan wellicht de boosdoener, en hopelijk kun je daar dan ook de oplossing vinden. Zelf zaaien we mede om die reden vooral radijs in voorjaar, najaar en winter, in de warme maanden is hier ook veel last van koolvlieg en aardvlooien.
groetjes,
Diana
Hallo,
Ik heb een zestal weken terug radijsjes gezaaid en deze zijn gegroeid tot een 20cm maar het probleem is dat er geen knollen aan hingen, wat heb ik verkeerd gedaan?
Grtjs!!!
Hallo Henri,
Ik durf het niet te zeggen want ik ken je omstandigheden niet. Misschien lig het aan het ras en heb je een ras gezaaid dat bijvoorbeeld vooral geschikt is voor vroege lenteteelt onder glas, of misschien zelfs slangenradijs (waarvan je de verse zaadpeultjes oogst/eet). Misschien heb je teveel stikstofrijke voeding gegeven terwijl radijs daar niet van houdt maar wel blij is met wat kali. Of misschien zijn droogte of ziekte een oorzaak. En anders is er ook nog een kans dat je gewoon nog even geduld moet hebben en de radijs zich nog moet gaan ontwikkelen.
groetjes,
Diana
Radijsjes op zichzelf zijn geen probleem, het merk en kwaliteit zijn heel goed maar heb er rupsen in gehad en had thans tegen het ongedierte gespoten of misschien kan het zijn dat ik niet groot genoeg of te kort bijeen gezaaid heb. Ik heb ze gisteren opnieuw gezaaid met maar eentje en elk op 5 cm van elkaar!!! Afwachten nu!!! Bedankt voor de info….
Hallo henri,
Kan het zijn dat de radijsjes te weinig zon krijgen aangezien planten de hoogte in gaan om de zon te zoeken.
Ik had namelijk radijsjes gezaaid in een pot met, volgens mij was het verse moestuingrond op een redelijk zonnige plek en dit was zeer geslaagd, ze hadden een breed blad van zo’n 10 cm hoog met mooie dikke ronde vruchten.
Vervolgens had ik er een paar geplant in de volle grond met iets minder zon om te kijken wat ze daar zouden doen en daar kwamen dunnere bladen aan en deze gingen wel 25cm de hoogte in met een iel langwerpig radijsje in de grond.
Nu heb ik deze fijn laten zitten en is de plant wel langer dan een halve meter geworden met dikke bonen om eind deze zomer hopelijk wat zaden te kunnen oogsten.
Hi Diana,
Dit jaar heb ik voor het eerst een moestuin, dit doe ik voornamelijk ik grote potten. Nu is mijn vraag: kunnen plantjes naar buiten met dit weer. Of is dat nog niet verstandig en moet ik even wachten tot het wat beter weer wordt?
Ik hoor graag van je! 🙂
Hallo Britt,
Dat hangt uiteindelijk ook af van de soorten die je wilt uitplanten. Op mijn website vind je via het Menu en dan Groenten van alle bekende groeten een teeltpagina. Er zijn groenten die heel goed tegen kou kunnen (zoals doperwten, kool en rucola) en groenten die juist geen kou verdragen (zoals bonen, komkommers en pepers). Het is altijd de moeite waard om je iets te verdiepen in een soort groente; hoeveel en welke voeding ze willen, of ze in de zon of liever in de halfschaduw groeien, welke soorten vaak door slakken worden belaagd, wanneer je ongeveer kunt oogsten, etc. De kans op succes neemt, als je de planten geeft wat ze willen, met heel veel procenten toe.
In het algemeen zou ik nu zeggen; wacht nu 2 of 3 dagen want vanaf woensdag/donderdag wordt het warmer en droger, en de kans op nachtvorst is vrijwel voorbij.
groetjes en heel veel plezier en succes in je eerste moestuinjaar!!
Diana
leuk dat je re bij hebt gezed hoe het heet in andere talen
met vriendelijke groet Milan.D
Hoi Diana
Wat bedoel je precies met ‘knip de helft v h blad af en plant ze weer uit’?
Je kan toch geen zaad verkrijgen van afgeknipt blad? Of lees ik het misschien verkeerd?
Hallo Patricia,
Ik bedoel ermee dat je het radijsje oogst, het blad halveert en het radijsje met dat halve blad weer terugplant.
Het oogsten en terugplanten stimuleert het radijsje om door te schieten waardoor ze bloeit en zaden maakt. Je plant dus niet het geknipte blad terug maar het radijsje :-).
Het staat er wat ongelukkig, ik heb de tekst ondertussen aangepast en hoop dat het nu wat duidelijker is.
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Dit is mijn tweede jaar als moestuinier, en ik verslind de informatie in je ook nog eens heel leuk en toegankelijk geschreven blog. In het (vroege) voorjaar heb ik een paar heel goede oogsten radijs gehad, en toen werd het warm. Heel warm (ik woon in het midden van Frankrijk en we hebben temperaturen tot 40° gehad). De aardvlooien hebben van mijn derde zaaironde radijs alles aan opkomend blad tot op de grond afgevroten. Nu heb ik twee weken geleden elders weer zes rijen gezaaid en ik geef ’s morgens en ’s avonds water. Maar wederom hebben de aardvlooien een vreetfeest. Heb je nog tips? Toch meerdere keren per dag water geven, ondanks felle zon en het risico van verbranden? Overdag zie ik de aarde die ’s ochtends nog nat was, kurkdroog worden (temperatuur overdag schommelt tussen 25 en 30 graden, weinig tot geen bewolking, laat staan regen…).
Of besluiten om radijs uitsluitend in voor- en najaar te zaaien…?
Dank je wel alvast!
Dag Monique,
ik kan je ten zeerste aanraden om vroeg, tot heel vroeg in het voorjaar radijzen te zaaien en in het najaar, dit kan zelfs laat. Begin september (als de hitte voorbij is) zaai ik opnieuw radijzen alsook winter radijzen.
zolang de warmte en hitte er is, zal je lange iele radijzen hebben waar de aardvlo zich tegoed doet. Doe de moeite niet, wachten tot begin september.
De aardvlo is een hatelijk beestje bij warme temperaturen. Zodra het koeler wordt verdwijnt ze terug onder de grond. Tussen haakjes, aardvlo houdt ook van koolplanten wat ik nu in juli uitplant. Maar aardvlo heeft een hekel aan tomaten. Dus alle dieven van tomaten leg ik netjes rond de koolplanten, alsook het uitplanten van bv basilicum. Alles wat sterkt geurt helpt tegen die aardvlooien.
groetjes
carine
Dag Carine,
Dank voor je reactie. Ik denk dat dat het beste advies is, om alleen in koelere periodes radijs te kweken. (Overigens heb ik geen lange, iele radijzen waar de aardvlo zich te goed aan doet – de radijzen krijgen überhaupt de kans niet om zich te ontwikkelen want de aardvlooien slaan al toe zodra er twee blaadjes boven de grond komen…!)
Goede tip, tomatendieven en basilicum rond de koolplanten tegen aardvlooien. Knoflook helpt dan misschien ook wel.
Groet,
Monique
Hallo Monique (en Carine, dank voor het antwoorden)!
Ik teel ook al jaren geen radijsjes meer in de zomer, voor de aardvlooien maar ook omdat de radijsjes in droge warme periodes er niet lekkerder op worden (voos en bitter). In plaats daarvan heb ik 3 weken geleden weer eens slangenradijs gezaaid (een radijssoort waarbij je geen radijsjes oogst maar van 1 plant heel veel verse zaadpeultjes na de bloei kunt oogsten (en die smaken wel naar radijsjes). Misschien is dat nog een optie.
groetjes,
Diana
Wat ik mezelf iedere keer afvraag als ik onze radijsjes in de moestuin zie is hoort het radijsje zelf boven of onder de grond te groeien. Bij ons “liggen” ze bijna altijd op de grond i.p.v. er in. Ik wil er dan eigenlijk weer grond bovenop leggen, maar geen idee of dit juist de manier is waarop ze horen groeien…
Hallo Kris,
Dat is niet vreemd hoor, radijs is geen bol zoals sommige bloembollen die diepe onder de grond groeien. Je kunt haar beter vergelijken met bijvoorbeeld uien, sjalotten, bieten, etc., en die groeien uiteindelijk ook grotendeels boven de grond. Zo lang de worteltjes maar ruim onder de grond zitten want die moeten het vocht en de voedingsstoffen opnemen. In het begin, als ze net beginnen te verdikken, groeien de radijsjes vaak nog onder de grond, maar ze ‘duwen’ zich bij het groeien vanzelf naar boven.
groetjes,
Diana
Top, bedankt!
Wel grappig dat je zegt dat je ze niet voor kan zaaien. Dat doen wij wel namelijk.
Ik snap echt niet hoe mensen groenten direct in de grond zaaien en ze dan later nog kunnen onderscheiden van onkruid, maar ja dat zal misschien nog aan ons gebrek aan ervaring liggen 🙂
Hoi Kris,
In principe kun je inderdaad alles voorzaaien, mits je er voldoende bakjes, potgrond en ruimte voor hebt. Als ik een rijtje radijs zaai zijn dat ongeveer 200 radijsjes. Als ik die voor zou moeten zaaien zou het me heel veel tray´s en potgrond kosten en vooral dat laatste wil ik liever niet. Maar ik heb bijvoorbeeld na 3 keer opgevreten worteltjes in de volle grond die nu in een deeproottrainer gezaaid (een tray met extra diepe vakjes voor zaailingen van soorten met een penwortel), ze zijn gekiemd en nog een weekje en dan kan ik ze uitplanten. Alles goed zou gaan zou ik dan komende herfst 72 winterwortelen kunnen oogsten. En dan vind het dat voorzaaien zeker waard. Maar met radijs zou ik zelf toch liever ter plaatse zaaien, omdat ze zo klein zijn, je er er dus veel van eet, en omdat ze makkelijk en snel kiemen en groeien. Ik zal het in de tekst even aanpassen
Ik zaai trouwens zelf ook heel veel voor, van mais, doperwten, venkel en bonen tot bieten, snijbiet, sla en vrijwel alle soorten kool. Omdat ze hier inderdaad ook minder sterk zijn dan het onkruid, omdat ze een minder goede start krijgen, en/of omdat ze worden opgevreten door slakken, muizen, ratten, duiven of andere vogels. Uitzonderingen (dus soorten die ik vaak ter plaatse zaai) zijn worteltjes, winterwortelen, schorseneren, radijs, pluksla, snijsla, pastinaken, postelein en dat soort groenten.
groetjes,
Diana
Dag Diana, ik kom regelmatig op jouw super informatieve site (bedankt!). Sinds ik een moestuin heb ben ik SUPER fan van radijs. Ik zag echter dat je zegt dat radijs slecht te bewaren is. Dat is mijn ervaring niet, radijs blijft bij mij weken lang perfekt goed in de koelkast. Ik was de radijs echter niet – laat de aarde eraan zitten, en het loof ook. Ik oogst ze vlak voor ik naar huis ga, doe ze in een plastic zak en die gaat met brokjes aarde loof en al in de koelkast. De plastic zak “wikkel” ik om de radijzen heen, dus is hooguit 1/3 vol.
Hallo Caroline,
Dankjewel voor de tip!
Ondertussen kom ik er steeds meer achter dat ik bepaalde groenten langer kan bewaren als ze in een dichtgebonden zak met wat lucht in de koelkast liggen. Ondertussen doe ik zo ook met bijvoorbeeld pluksla, veldsla, winterpostelein, andijvie, basilicum en veel andere bladgroenten. Met radijs had ik het nog niet geprobeerd, ga ik zeker proberen!!
groetjes,
Diana