Mosterdblad
Latijnse naam: Brassica juncea. Niet erg bekende groente die er in een aantal leuke kleuren en vormen is. Redelijk bekend zijn wel mizuna en amsoi en dat zijn uiteindelijk ook mosterdbladsoorten (mizuna is Japans en fijnbladig, amsoi is vooral geliefd in de Surinaamse keuken en is grofbladig).
Ze hoort bij de koolgewassen en heeft een lekkere, pittige smaak. De planten zijn éénjarig en vormen losbladige ‘kropjes’ met knapperige blaadjes die een beetje radijsachtig smaken.
Op de foto’s op deze pagina zie je vooral de mix van rassen die ik zelf vaak en graag teel; van brede blaadjes tot zeer gefranjerde blaadjes, in geelgroen, groen, roodpaars en paars (maar je kunt zaden van deze rassen ook afzonderlijk van elkaar bij zaadhandels kopen hoor). Allemaal lekker pittig van smaak.
Je kunt de blaadjes rauw eten (pittig accent in salades maar ook lekker op een broodje gezond bijvoorbeeld, een beetje zoals rucola maar dan net anders). Je kunt de blaadjes ook stoven, het lijkt dan wel wat op andijvie zonder het karakteristieke bittertje. Het leukst van mosterdblad is dat je haar kunt telen en oogsten wanneer er niet zoveel andere groenten in de tuin staan. Dat betekent vervolgens helaas dan wel dat je haar dus beter niet in de warmste maanden van het jaar kunt telen (tussen mei en eind juli schiet ze snel door), maar dat neemt niet weg dat je dan nog bijna 9 maanden over hebt waarin je wel van haar kunt genieten.
PLANT / TEELTWIJZEN
Mosterdblad maakt een lage plant, met losbladige kropjes van zo’n 25 centimeter doorsnede. In koele perioden kun je de kropjes oogsten wanneer je wilt, in de warmere maanden van het schiet ze snel door. Maar handig; je kunt ook gewoon alleen een paar blaadjes per plant oogsten. Dus zelfs bij midden zomer zaaien en oogsten kun je, als je het plantje ziet doorschieten, nog losse blaadjes oogsten. Als de planten eenmaal gaan bloeien wordt de smaak van het blad sterk en lichtbitter, minder lekker dus (zoals dat ook gaat bij rucola en landkers, ook kruisbloemigen).
Zelf zaai ik haar in de warmere maanden ook nog wel maar dan in een rijtje, wat dichter op elkaar (op zo’n 2-3 centimeter van elkaar), en dan oogst ik de jonge zaailingen voor ze door gaan schieten (wanneer ze zo’n 10 cm hoog zijn – een beetje zoals wat verder uitgegroeide ‘sterrenkers’ of andere ‘çress’). Het blad smaakt dan extra pittig, lekker op een broodje met een plakje oude kaas.
De beste perioden om te zaaien:
- begin februari in de koude kas of platte bak, je kunt haar dan zo rond maart/april oogsten.
- begin maart buiten, je kunt haar dan rond april-mei oogsten
- in augustus, voor de oogst in september-oktober-november
- in september in de koude kas of platte bak, voor oogst van november tot in januari
- en dus in de warmere perioden in dunne rijtjes en dan jong oogsten
RASSEN
Het meest bekend en voorkomend is Amsoi (hoewel dat geloof niet helemaal mosterdblad is maar een nog verder afgeleide variant onder de Brassica juncea (volgens internet is het Brassica juncea var. rugosa).
Desalniettemin zaai en oogst je haar hetzelfde als mosterdblad, ze smaakt ook pittig, ook rauw te gebruiken, of in stamppotjes of gestoofd. Als er al verschillen tussen Amsoi en Mosterdblad zijn, dan is dat miniem.
Zelf heb ik als groen grofbladige vorm wel de Broadleaf of ook wel Florida Broadleaf geteeld; grote bladeren, flinke krop.
Deze grofbladige heb je ook in een mooie paarse vorm onder de naam Osaka Purple (op de foto rechts, ook groot en grof blad maar maakt iets kleinere kroppen dan de groenbladige mosterdblad).
En erg leuk zijn ook de Yellow Frills en Purple Frills (op de foto links); een groenbladige en paarsbladeige vorm met diep ingesneden blad (een heel klein beetje vergelijkbaar met krulandijvie).
Zelf vind ik de grofbladige vormen lekker om te stoven (zoals andijvie), en de fijnbladige vormen (omdat die knapperiger zijn) lekkerder in salades (als bijvoorbeeld vervanging van rucola), eetbare garnering en in stamppot (ook weer in gebruik een beetje vergelijkbaar met krulandijvie).
OPKWEEK / STANDPLAATS
Al eerder genoemd wanneer je haar kunt zaaien. Je kunt haar voorzaaien in een tray en de zaailingen later op 25 x 25 cm uitplanten. Je kunt ook ter plaatse zo dun mogelijk in een rijtje zaaien en later uitdunnen (of niet, wanneer je haar als jonge groente uit een rijtje wilt oogsten in de zomermaanden). Zorg voor een lekker losse grond die veel humus bevat.
Ze mag wat extra stikstof krijgen maar geef dan weer niet te veel, om slappe en snel doorschietende groei te voorkomen. Eigenlijk is een handje koemestkorrels prima, en wat compost door de grond gemengd.
Ze doet het prima in de zon maar kan ook heel goed tegen halfschaduw of lichte schaduw. Eigenlijk zou je haar het best in voor- en najaar in de zon kunnen zaaien (voor een goede groei). En zaai haar juist in de zomermaanden in een goed vochtige grond in halfschaduw of lichte schaduw zaaien (dan schiet ze iets minder snel door dan op een droge, zonnige standplaats).
TEELTZORGEN
Zorg voor een zo gelijkmatig mogelijke groei (dan schiet ze het minst snel door). Dus giet water in droge perioden, zorg dat overtollig water weg kan in natte perioden. Verwijder onkruid rond de plant en houd de grond los (zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen). Mocht de plant doorschieten, knijp dan de bloeistengel zo vroeg mogelijk uit de plant, dan kun je er (op korte termijn) nog gewoon van oogsten.
OOGST / BEWAREN
De blaadjes zijn niet lang houdbaar. Oogst ze zo kort mogelijk voor het gebruik in de keuken. Je kunt de blaadjes nog wel opfrissen door ze een half uurtje in ijskoud water te leggen. Als je een heel kropje oogst, doe dat dan door de wortel mee uit de grond te trekken. Als je die wortel nog even in een bakje water dompelt kun je het kropje in een krant gewikkeld in de koelkast nog wel 1 of 2 dagen bewaren. Ik heb mosterdblad nog nooit ingevroren, wellicht is het wel mogelijk, geblancheerd (zoals je dat ook met andijvie kunt doen maar dat heb ik zelf nog nooit geprobeerd (ik vind andijvie uit de vriezer ook niet lekker, en ik teel en oogst mosterdblad in herfst en begin winter gewoon vers in de kas)
ZAADTEELT
Het is niet zo moeilijk maar je hebt er wel wat tijd en ruimte voor nodig. Laat de in het voorjaar gezaaide planten in juni doorschieten. De planten worden dan uiteindelijk wel zo’n 100 tot 140 cm hoog en bloeien met heel veel gele bloempjes. Na de bloei zie je de groene langwerpige peultjes al aan de plant; die moet je laten hangen tot ze dof beigebruin en droog zijn, ze springen dan open wanneer je ze aanraakt.
En dan kun je de peulen van de stengels afrissen en ze op een warme plaats op bijvoorbeeld een krant een week te laten drogen. Ris dan de zaadpeultjes open en oogst de ronde bruine zaadjes. Laat die nog wat drogen en berg ze daarna op, de zaden zijn ongeveer 3 tot 4 jaar kiemkrachtig. Uiteraard laat je voor zaden van 1 bepaald ras niet meerdere rassen doorschieten want mosterdblad kruist heel gemakkelijk en ook over wat grotere afstanden.
Hallo Diana,
Ik heb Japans mosterdzaad in mijn moestuin. Ik vraag me af of de kleine gele bloemetjes eetbaar zijn?
Hallo Rian,
Met Japans mosterdblad bedoel je denk ik Mizuna, en dat is ook gewoon een mosterdbladras en daar kun je inderdaad de bloempjes van eten, ze hebben een poederachtige zachte smaak met een vleugje kool en iets pittig. Er komen ook nog eens heel veel hommels en bijen op af.
groetjes,
Diana
Dag Diana en andere tuinliefhebbers,
Even een vraagje over mizuna of Japans mosterdblad. Ik las onlangs dat deze variëteit gebruikt wordt om mosterd te maken. Gewoon even checken of iemand hierin ervaring heeft?
Zo hebben de planten ook vrij grote knollen (en neen, het is geen knol voet). Iemand dit reeds gegeten? Blijkbaar moet het eetbaar zijn.
groetjes
carine
Hoi Carine,
Ik ken het zelf niet en heb even gezocht maar kan er ook niets over vinden (ook niet als ik alleen maar op mizuna roots googel, zelfs geen foto). Ik heb zelf bij mijn mizunaplanten nog nooit knollen gezien maar dat kan aan planttijd liggen, en die paar keer dat ik haar teelde oogstte ik vaak het blad in een jong stadium en verwijderde de planten wanneer ik er iets anders wilde zetten. Ik ben benieuwd of er nog andere reacties komen. En ik heb er dit jaar geen zaden van dus ik kan er niet op letten en planten laten groeien. Maar klinkt wel heel leuk! Ik heb vorig jaar mosterd gemaakt van zelfgeoogste Sinapis-zaden (gewoon gele mosterd), tjonge, sterk zeg 😆
Ik ben benieuwd, of iemand er meer van weet of iemand het uit gaat proberen!
groetjes,
Diana
Dag Diana en andere liefhebbers,
Ik heb zonet mijn mosterdblad verwijderd en had nog zoveel blad dat ik iets gefantaseerd heb dat ik met jullie wil delen, ik vind het ongelofelijk lekker.
Pistou gemaakt van mosterdblad (pistou is zoals pesto,maar zonder pijnboompitten en kaas).
ik heb het in kleine potjes in vriezer gestoken. Ondertussen reeds gebruikt in vinaigrette, als “condiment” bij vlees, vis, sla….super!
groetjes
carine
Hoi Carine,
Dankjewel voor de tip!
Dat ga ik zeker eens proberen!
groetjes,
Diana